Ραδιοφωνικά

Πριν από τέσσερις μήνες και με την ευκαιρία ενός διεθνούς forum για το ραδιόφωνο που έγινε στο Helsinki, κάναμε ένα αφιέρωμα για το ραδιόφωνο στο Ovi magazine και παράλληλα έκανα μια ομιλία με θέμα τις παιδικές μου αναμνήσεις από το ραδιόφωνο. Τώρα αυτά που είπα ήταν για να τα ακούσουν μη Έλληνες όποτε ήταν κυρίως προσωπικά ανέκδοτα και ο ‘ιστός της άραχνης’ για όσους ακούγανε ράδιο προδικτατορικά στην Ελλάδα.

Με το ραδιόφωνο έχω μια έντονη σχέση που συνεχίζεται. Χρειάστηκε προσπάθεια κάποια στιγμή το 96 για να με πείσουν να αποχωρισθώ μια 11 ιντσών μαυρόασπρη τηλεόραση που είχα και να περάσω στη 16 έγχρωμη. Η θεωρία μου ήταν, αφού εγώ μόνο ραδιόφωνο ακούω τι να τη κάνω τη τηλεόραση. Τώρα η γυναίκα μου προσπαθεί ένα χρόνο να με πείσει να περάσουμε στις 21 ίντσες αλλά... θα δούμε!

Κάποια στιγμή μετά τη μεταπολίτευση μια καταπληκτική φιλόλογος ιστορικός που είχα, και να με συγχωρέσει που αναφέρω το όνομα της, η κυρία Λαδά για κάποιο μυστήριο λόγο πίστευε ότι έπρεπε να ταχτώ στο γράψιμο και έτσι εκτός από μια λίστα βιβλίων που φρόντιζε συχνά να ανανεώνει και να ελέγχει ότι διάβασα, εκτός του ότι με έμαθε πως να ‘μαζεύω’ τις σκέψεις μου για να μεταχειριστώ την ορολογία της, στη τελευταία τάξη στο γυμνάσιο μου έμαθε και την κυρία Μαριάννα Κορομηλά που τότε ξεκινούσε ορμώμενη από μιας μορφής συναδερφική αλληλεγγύη αλλά και εκτίμηση στις γνώσεις της κυρίας Κορομηλά.

Όλα αυτά μου τα θύμισε η Oistros με το post της που δημοσίευσε προχθές. Για δυο μέρες προσπαθούσα να σκεφτώ ένα comment αλλά δεν μπορούσα να σκεφτώ τίποτα. Απλά δεν μπορώ να καταλάβω τη λογική της απόλυσης της και για να καταλάβετε τι εννοώ σας παρακαλώ διαβάστε ολόκληρο το post στο blog της Oistros μαζί με την επιστολή απάντηση της κυρίας Κορομηλά προς την ΕΡΑ.

Τελικά τι συμβαίνει στην Ελλάδα; Καταστρέφει ότι θα έπρεπε να την κάνει περήφανη; Με κόπο προσπαθώ να μην γίνω κακός αλλά πολύ φοβάμαι ότι ακόμα και αυτό το φανταστικό αρχείο των 31 ετών θα έχει καταστραφεί ή θα έχει χρησιμοποιηθεί για να γραφτούν Greeklish σαχλοτράγουδα για την Eurovision. Ελπίζω η ίδια η κυρία Κορομηλά να το έχει και μιας και είμαι σχεδόν σίγουρος ότι κανένας από την ΕΡΑ δεν θα κάνει τίποτα για να την επαναφέρει, προς θεού αυτή τη στιγμή τολμάμε να συγκρίνουμε τον Καρβέλα με τον Μότσαρτ και δεν θυμάμαι πως λέγανε την άλλη κοπελίτσα που ευτυχώς μας έκανε γνωστούς διεθνώς μιας και η Μαρία Κάλας δεν κουνιότανε αρκετά, με μια ιστορικό θα ασχολούμαστε;

Κυρία Μαριάννα Κορομηλά, αυτό που μου άρεσε περισσότερο στην επιστολή σας είναι η υπογραφή ... ‘ιστορικός’ Είσαστε τιμή για κάθε άνθρωπο του ραδιοφώνου, γιατί είσαστε περισσότερο ραδιόφωνο από όσο θα ονειρευτεί ο καθένας να γίνει. Σας ευχαριστώ πολύ για όλα.

Τώρα όσον αφορά τις διοικήσεις και λοιπά ανέκδοτα της ελληνικής πολιτείας ένα μόνο έχω να πω, τώρα είμαι σίγουρος ότι η εκπαιδευτική σας μεταρρύθμιση θα πετύχει, αρχίσατε ήδη, γιατί πως να φτιάξεις εργάτες-σκλάβους όταν μορφές σαν την Μαριάννα Κορομηλά τους βοηθάνε να σκέφτονται και να μαθαίνουν από που έρχονται και τι κληρονομήσανε.

Oistro, σε ευχαριστώ πολύ για τη γρήγορη ενημέρωση, ευχαριστώ γιατί αυτό το ραδιόφωνο πολύ με πονάει.

**************************

Μιας και μιλάμε για ραδιόφωνο ...Μάνο μου λείπεις! Ένας λιλιπούτειος!

**************************

Τη φωτογραφία την βρήκα στο ίντερνετ και ας με συγχωρέσει η κυρία Κορομηλά.



, , ,

Σχόλια

Ο χρήστης oistros είπε…
Ξέρεις μερικά θέματα θαρρώ πως αξίζει τον κόπο να περνούν τα σύνορα. Όχι για να θυμίζουν την κακομοιριά μας αλλά αντίθετα για να υπογραμμίζουν πόσο δύσκολα αναγνωρίζονται οι προσφορές σε αυτό τον τόπο. Αν κάποιοι "σημαντικοί" αλλά "λίγοι" της χρωστούσαν ένα "ευχαριστώ" κα της είπαν απλά "απολύεστε" ας καλύψουμε εμείς οι ασήμαντοι αλλά πολλοί το κενό τους. Είναι κι αυτός ένας τρόπος δικαίωσης και αναγνώρισης.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πρώτον. Ο Μάνος λείπει σε όλους. Τελεία - παύλα και ρίξε κι ένα χορό των μπιζελιών.

Δεύτερον - Μπορεί να είμαι πολύ μικρή (και καλά) αλλά ρε γαμώτο δεν την ξέρω την κυρία Κορομηλά. Από ότι διαβάζω έχασα πολύ ε;
Ο χρήστης ovi είπε…
Συγνώμη ...αλλά έχασες. Καπου διάβασα οτι το Β προγραμμα θα βαλλει επαναλήψεις, το ψαχνω αν το βρω θα ενημερώσω.

αποσπάσματα από συνέντευξη της μπορείς να διαβάσεις στο blog του http://awron.blogspot.com/
Ο χρήστης Кроткая είπε…
Καταστρέφει ότι θα έπρεπε να την κάνει περήφανη, η Ελλάδα, όπως ακριβώς το λες. Είναι ντροπή, και δειχνει ακριβως αυτό που λέει κι η ίδια: τον επαρχιωτισμό που μας χαρακτηρίζει.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δε θέλω να σχολιάσω, δε θέλω να πω τίποτα. Ολοι καλά τα λέμε και όλοι είμαστε μεσ'τα σκατά! Παρασκευή βράδυ, εκεί που είμαστε, δεν παίζουνε με τέτοιους καημούς! Γαμώτο!
Ο χρήστης ovi είπε…
κι όμως εβαλες ενα καταπληκτικό σχόλιο στο blog σου: http://ellada.phivos.net/katant/kardara/index.html

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περί Ελληνικής κοινότητας στη Φινλανδία ...ξανά!

Διάλειμμα με χιόνι

Κασσελάκιος ο λόγος