Φιλανδικά νέα Νο ... ας πούμε 10

Το τέλος της δεκαετίας του 90 υπήρξε μια έρευνα στη Φινλανδία που διεξαγόταν από την γενική εισαγγελία, τις μυστικές υπηρεσίες και γενική ασφάλεια της Φινλανδίας με κατηγορίες, κατασκοπεία και κατ’ επέκταση εθνική προδοσία.

Κέντρο της έρευνας ήταν ο γραμματέας του τέως προέδρου της Φινλανδικής δημοκρατίας και γνωστού στην Ελλάδα από τη Βαλκανική του ειρηνευτική δράση Martti Ahtisaari και το όνομα του κυρίου Alpo Rusi. Αφορμή για την έρευνα δόθηκε η διαρροή διαφόρων εγγράφων της περίφημης ανατολικογερμανικής Stasi και συμπεριλάμβανε μακρύ κατάλογο ονομάτων, έχοντας σε περιωπή θέση και το όνομα του σημερινού επιτρόπου της Φινλανδίας στην ΕΕ και υπεύθυνο για την επέκταση κυρίου Olli Rehn aka Mutsafa Rehn.

Οι έρευνες και οι δίκες που ακολουθήσαν δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα γιατί πάντα στηριζόντουσαν σε έγγραφα που κανένας δεν μπορούσε να αποδείξει την γνησιότητα τους η για έγγραφα που ...κάτι έλειπε. Αποτέλεσμα παρ΄ όλο που πολλοί διασυρθήκανε με τον χειρότερο τρόπο οι κυρίως πρωταγωνιστές να αθωωθούν. Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ο Alpo Rusi ήταν υποψήφιος και μόνο λόγω τύχης δεν εκλέχτηκε για λίγους ψήφους, λιγότερους από πενήντα. Ο Olli τα κατάφερε καλύτερα.

Η παραιτηθήσα νεοεκλεγείς πρωθυπουργός Anneli Jaatteenmaki ήταν άλλο ένα θύμα αυτού του μυστηρίου μιας και κατηγορήθηκε για αποκάλυψη κρατικών εγγράφων από την αντιπολίτευση στηριζόμενοι σε ένα νόμο της προπολεμικής περιόδου και όταν η Jaatteenmaki προσπαθούσε να αποδείξει ότι υπάρχει κάτι στραβό σ΄ αυτή τη χώρα που πρέπει να αλλάξει.

Με την Anneli μας συνδέει μια πολύχρονη προσωπική φιλία και την εκτιμώ απεριόριστα. Παρ΄ όλες τις πολιτικές διαφωνίες μας πιστεύω ότι ήταν η μοναδική ελπίδα της Φινλανδίας για μια πραγματικά αλλαγή, αλλά .... δεν την άφησαν.

Πριν από τρία χρόνια μια ομάδα από ρεπόρτερ από το κρατικό κανάλι YLE βρήκε ότι η άκρη του νήματος όσον αφορούσε τα έγγραφα της Stasi και συγκεκριμένα τον φάκελο Rosenholz οδηγούσε στη ...CIA!!! έτσι σε μια παράλληλη κίνηση με τις κρατικές αρχές το YLE ζήτησε από την αμερικάνικη κυβέρνηση τους φακέλους αποστέλλοντας το φάκελο με όλα τα στοιχεία που οδηγούν στη CIA.

Την Παρασκευή το πρωί έφτασε η μονοσέλιδη απάντηση της αμερικάνικης κυβέρνησης με την οποία αρνείται να παραδώσει τους φακέλους με την δικαιολογία ότι σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο τα συγκεκριμένα έγγραφα χαρακτηρίζονται ‘άκρως απόρρητα’, ότι ακόμα αποτελούν στοιχεία για επιχειρήσεις των μυστικών υπηρεσιών που βρίσκονται σε εξέλιξη και θα παραμείνουν έτσι τουλάχιστον για τριάντα χρόνια.

Πριν ακόμα φτάσει το νέο στα δημοσιογραφικά γραφεία και νωρίς το πρωί, ο κύριος Alpo Rusi είχε επισκεφτεί τα γραφεία της γενικής εισαγγελίας, σημειωτέον αυτή τη στιγμή έχουμε μεσοκαλόκαιρο στη Φινλανδία και όλοι ... απουσιάζουν, για να καταθέσει μήνυση εναντίον του φινλανδικού κράτους για ψευδή συκοφαντία και αναπόδεικτη κατηγορία για κατασκοπεία εναντίον της χώρας του προς χάριν τρίτων.

Οι κρίσεις δικές σας!!!


, , ,

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περί Ελληνικής κοινότητας στη Φινλανδία ...ξανά!

Διάλειμμα με χιόνι

Κασσελάκιος ο λόγος