Suomi και άλλα ελληνικά

Σήμερα είχα σκοπό να συνεχίσω ένα μισοτελειωμένο post για την βόλτα που έκανα στο Esplanade Park και στη Market Square. Είχα ακόμα σκοπό να σας μιλήσω για μια γλυκύτατη ρωσίδα που δίνει ‘παράσταση’ κάθε μέρα στο τέλος του Esplanade Park με ένα κανίς και τρεις γάτες.

Η συγκεκριμένη ρωσίδα έρχεται κάθε Μάιο στη Φιλανδία και δίνει σύντομες ‘παραστάσεις’ στο πάρκο, οι γάτες ανεβαίνουν σε ένα πήχη, ισορροπούν και κάνουν τούμπες και την ίδια ώρα το μικρό κανίς τριγυρίσει ανάμεσα τους και καλά κάνοντας τον κλόουν που κάνει αιώνια γκάφες και οι γάτες το κοροϊδεύουν και όλα αυτά με την υπόκρουση ιταλικής μουσικής της δεκαετίας του εξήντα. Η όλη εικόνα είναι σαν να βγαίνει από ταινία του Φελίνι αν προσθέσει κανείς και τους Αμερικάνους τουρίστες που τη βγάζουν συνέχεια φωτογραφίες αλλά όταν η παράσταση τελειώνει και η γλυκιά κυρία βγάζει το καπελάκι όλοι εξαφανίζονται σαν να θυμηθήκαν ξαφνικά ότι ήρθε η ώρα για παγωτό.

Πριν από μερικά χρόνια με χαρακτηριστική βραχνή φωνή στιλ Μελίνας, η μικρόσωμη ρωσίδα μου είπε όλο καμάρι ότι ήταν πτυχιούχος της σχολής τσίρκου της Μόσχας. Άντε τώρα πάλι. Θυμήθηκα τη Μελίνα, την μόνη Ελληνίδα που αποκάλεσε το comic και το animation τέχνη και οχι Μίκυ-Μάους!!! Οι Έλληνες σχεδιαστές του είδους πρέπει να έχουν εικόνα της στα γραφεία τους και να τη προσκυνάνε τρεις φορές την ήμερα. Όταν φτιάξαμε εκείνη τη περίφημη διαφήμιση με τον ναυαγό για το υπουργείο πολιτισμού όλοι οι ‘προοδευτικοί’ είχαν ορμήξει να μας κατασπαράξουν, άσε πικρές ιστορίες!

Αλλά για να μην ξεχνιόμαστε, πάνω που είχα σκοπό να σας μιλήσω για την Market Square και όλα αυτά τα μικρά μαγαζάκια που πουλάνε καλοκαιριάτικα σκουφάκια και γάντια φτιαγμένα από τάρανδο ξαναδιάβασα τις ελληνικές εφημερίδες και συνειδητοποίησα ότι έχω κάνει κάποιο λάθος. Ενώ εγώ νόμιζα ότι ζούσα στη Φιλανδία ανακάλυψα ότι μάλλον ζω σε μια άλλη χώρα που λέγεται Suomi

Η Suomi που λέτε είναι όσον αφορά το όνομα κάτι σαν την Ελλάδα. Οι Έλληνες την ξέρουν σαν Ελλάς ή Hellas όλοι οι υπόλοιποι την ξέρουν σαν Greece. Η Suomi λοιπόν είναι μια βαλτική χώρα καλά και λίγο Σκανδιναβική, ανάμεσα στη Ρωσία και στη Σουηδία με πρωτεύουσα το Helsinki. Η Φιλανδία από την άλλη πλευρά είναι μια Σκανδιναβική χώρα δίπλα στη Σουηδία και απέναντι από τη Γερμανία και την Δανία με πρωτεύουσα όπως επίμονα αναφέρει γνωστός γεωγραφογνώστης μεγαλοδημοσιογράφος το Ελσίνσκι. Η Suomi έχει προεδρευομένη δημοκρατία με πρόεδρο την κυρία Halonen και πρωθυπουργό τον κύριο Vanhanen. Η Φιλανδία είναι νεοσύστατη δημοκρατία με πρόεδρο την κυρία Χαλονέν και πρωθυπουργό τον κύριο Φανχάνεν!

Στη Suomi όλες οι λέξεις τονίζονται στη προπαραλήγουσα η συχνά σε προηγουμένη συλλαβή, στη Φιλανδία τονίζονται κατά βούληση. Στη Φιλανδία τα πάντα είναι αρμονικά και προσεκτικά φτιαγμένα χωρίς τίποτα να ταράσσει τη καθημερινότητα των πολιτών της, στη Suomi από την άλλη υπάρχει 10% ανεργία και πριν από μερικούς μήνες κάποιος μεθυσμένος μπήκε στο τραμ και επειδή δεν του άρεσε η φάτσα κάποιου επιβάτη ...του έκοψε το κεφάλι με τσεκούρι.

Στη Φιλανδία η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα άλλο όλη μέρα από το να βγάζει ανακοινώσεις που να προειδοποιεί την Τουρκία για κόκκινες κάρτες ενώ στη Suomi που ζω εγώ είναι ...δεκαπενταύγουστος και όλα και όλοι είναι σε διακοπές.

Στη Φιλανδία ο Φανχάνεν συμβουλιάζεται ολημερίς με τον Ρεν για το πως θα επιβάλλουν στην Τουρκία την Κύπρο ενώ στη Suomi ο Vanhanen προσπαθεί να βρει τρόπους να αυξήσει τις επιδοτήσεις στους ψαράδες που κοπήκαν πριν από τρία χρόνια και στην δύσμοιρη τη Λαπωνία που πεθαίνει από την ανεργία.

Ρε παλικάρια έλεος!!! Θα μπορούσα να συνεχίσω με σελίδες για αυτά τα άσχετα που γράφετε και δεν υπάρχει καμιά εξαίρεση από Νέα και Ελευθεροτυπία μέχρι Αδέσμευτο και Καθημερινή από αυτές που τουλάχιστον εγώ βλέπω online. Ανοίξτε βρε και κανένα βιβλίο να μάθετε που είναι αυτή η Φιλανδία και μια επίσκεψη πριν από το συμβούλιο των υπουργών δεν θα σας έκανε κακό.

Ξέρετε τι με πειράζει περισσότερο; Ότι όλοι αυτοί οι αγεωγράφητοι, ανιστόρητοι και άσχετοι μεγαλοδημοσιογραφίσκοι έχουν και άποψη και κάνουν και υποδείξεις για το εκπαιδευτικό σύστημα!!! Έλεος!!!

Τέλος για να λύσω και την απορία ειδικού στα γεωπολιτικά δημοσιογράφου Suomi και Φιλανδία είναι το ίδιο πράγμα και δεν είναι ούτε ιδίωμα ούτε διάλεκτος!!! Κάφροι!

***********************************

Συγνώμη για το ξέσπασμα αλλά ...έλεος!!!


, , , , ,

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περί Ελληνικής κοινότητας στη Φινλανδία ...ξανά!

Διάλειμμα με χιόνι

Κασσελάκιος ο λόγος