Η Φιλανδία των Σομαλών! - Episode IV

Είναι πολύ πιθανό να είχα συναντήσει Σομαλους σε πολλά μέρη αλλά πριν τους γνωρίσω η πικρή αλήθεια είναι ότι τους ξεχώριζα όπως ακριβώς ένας Γιαπωνέζος ξεχωρίζει έναν Έλληνα από ένα Γερμανό. Και για την πληροφόρηση σας δεν τους ξεχωρίζει!!!

Όταν ξεκίνησαν οι Σομαλοί να έρχονται στην Ευρώπη σαν πολιτικοί πρόσφυγες, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τον εμφύλιο, συνέπεσε με την περίοδο που η Φιλανδία σαν καινούργιο μέλος της ΕΕ έπρεπε να δεχθεί ποσοστό αυτών των μεταναστών και έτσι γρήγορα αυτός ο αριθμός μετατράπηκε στη Σομαλική κοινότητα που ζει κυρίως στο Ελσίνκι.

Εδώ πρέπει να κάνω μια διευκρίνιση. Αυτό δεν είναι άρθρο για το ρατσισμό, για το θέμα ρατσισμός, επειδή έχω μπλέξει και σε μια σειρά από blogσυζητήσεις θα επανέλθω με ξεχωριστό άρθρο.

Επανερχόμενοι λοιπόν στη Σομαλική κοινότητα στη Φιλανδία, ένα από τα πρώτα πράγματα που παρατήρησα από τις πρώτες επαφές μου μαζί τους ήταν η αξιοπρέπεια αυτών των ανθρώπων που την βλέπεις ακόμα και στο τρόπο που περπατούν. Πολλοί έχετε δει φωτογραφίες από την Αφρική υψηλόκορμων ανθρώπων που στέκονται συχνά στο ένα πόδι ατενίζοντας τον ορίζοντα. Τόσα χρόνια μετά και έχοντας κάνει πολύ στενούς φίλους στην Σομαλική κοινότητα αυτή η εικόνα ακόμα υπάρχει μέσα μου κάθε φορά που τους βλέπω.

Πανέμορφοι άνθρωποι, ψηλοί και αδύνατοι με δυνατούς χαρακτήρες πολύ ευχάριστες φωνές και πολύ όμορφη αίσθηση του χιούμορ. Ανάφερα προηγουμένως την εικόνα από την Αφρική για ένα ακόμα λόγο, στις συγκεκριμένες φωτογραφίες αυτοί οι άνθρωποι έχουν κάτι το αρχοντικό, την αίσθηση ότι κυριαρχούν. Αυτή την αίσθηση παίρνεις και από την πρώτη στιγμή που έρχεσαι σε επαφή μαζί τους, τον αέρα αξιοπρέπειας και ας μην σας φανεί παράξενο είναι κάτι που όλο και περισσότερο σπανίζει κυρίως ανάμεσα στους μετανάστες.

Οι Σομαλές γυναίκες είναι απλά ...πανέμορφες. οι Σομαλοί είναι μουσουλμάνοι βαθιά θρησκευόμενοι και κουβαλάνε και πολλές δεισιδαιμονίες έχοντας με κάποιο πολύ προσωπικό τρόπο παντρέψει τον παραδοσιακό τους παγανισμό με τον μουσουλμανισμό, αυτό άλλωστε το κατάφεραν και οι Έλληνες αλλάζοντας ουσιαστικά τη μορφή του χριστιανισμού παρ’ όλες τις αρνήσεις του κάθε Χρυστόδουλου. Το σημαντικό όμως είναι ότι δεν αρνήθηκαν την εξέλιξη ακόμα και σε επίπεδο μόδας. Οι Σομαλες φυσικά φοράνε την παραδοσιακή μαντίλα, πάντα φούστα μακριά αλλά εκεί σταματάει γιατί οι συνδυασμοί χρωμάτων και τα στολίδια παραδέχομαι ότι μαγεύουν ακόμα και μένα. Ακόμα και ο τρόπος που φτιάχνουν τα μαλλιά τους κάτω από τη μαντίλα είναι μοναδικός και ναι είναι οι γυναίκες που θα φορέσουν γόβα στιλέτο ακόμα και μέσα στο χιόνι. Υπάρχουν μαγαζιά ρούχων μέσα στο Ελσίνκι που ανήκουν σε Σομαλούς και η λέξη εντυπωσιακά είναι μικρή για να περιγράψεις. Ίσως οι μοναδικές γυναίκες μέσα στο Ελσίνκι που θα σε κάνουν να τις κοιτάξεις ακόμα και τον Φλεβάρη. Και επειδή δεν ξέρετε τι εννοώ, το Φλεβάρη όλοι μας φοράμε τόσα στρώματα ρούχων που είναι αδύνατο να περιγράψεις τι σώμα κρύβεται κάτω από αυτά!

Τη Saido τη γνώρισα ένα απόγευμα στα γραφεία της φιλανδικής League for human rights (η λέξη ‘φάλαγγα με ξενίζει και γι αυτό άφησα την αγγλική) όταν θα μου παρουσίαζε σαν στέλεχος της ομάδας μια καινούργια εκστρατεία πληροφόρησης που θα ξεκινούσε από τη Φιλανδία αλλά είχε σκοπό να εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη. Το φέρνω σιγά σιγα γιατί δεν ξέρω πως να το μεταφέρω.

Στη Σομαλία όπως και σε πολλές αφρικάνικες μουσουλμανικές χώρες υπάρχει ένα έθιμο που ενώ δεν έχει καμιά σχέση με το μουσουλμανισμό έχει περάσει μέσα στην εκκλησία και στην αμάθεια των ανάλογων ιερέων και έχει εξελιχτεί σαν ένα πρέπει για τη ζωή των γυναικών. Η κλειτοριδεκτομή, (η σωστή λέξη βρέθηκε χάρις στον Derek και τον μαύρο γάτο που την επιβεβαίωσε, γιατί δεν την ήξερα και χρησιμοποιησα τη μετάφραση της λέξεως circumcision.)

Η πρώτη συζήτηση με τη Saido με σοκάρισε οχι γιατί μου εξήγησε με λεπτομέρειες για το πως γίνεται, οχι γιατί με τη βοήθεια άλλης Σομαλής γιατρού μου εξηγήσανε το τι σημαίνει για την υγεία της γυναίκας που έχει υποβληθεί σε αυτή τη τομή αλλά μου είπαν ότι δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο στο Κοράνι απεναντίας ο μόνος λόγος που γίνεται είναι γιατί σύμφωνα με το έθιμο αυξάνει την απόλαυση του άντρα στο σεξ!

Αλλά για να πιάνουμε τα πράγματα με τη σειρά. Η συγκεκριμένη επέμβαση είναι παράνομη στα περισσότερα μέρη του κόσμου γιατί οι επιπτώσεις για την υγεία της γυναίκας είναι τρομακτικές. Παρ’ όλα αυτά και ακολουθώντας το έθιμο όλες σχεδόν οι Σομαλές κάνουν την επέμβαση, εάν αρνηθούν εξοστρακίζονται και από τη κοινότητα τους και από την οικογένεια. Πολύ χειρότερο δεν έχουν το περιθώριο να αρνηθούν γιατί η συγκεκριμένη τομή γίνεται σε ηλικία μεταξύ 10 και 13 ετών, τις πρώτες στιγμές της εφηβείας.

Σαν να μην έφτανε το θεωρητικό κομμάτι προχωρήσανε και σε φωτογραφίες. Βλέπετε οι συγγενείς που το θεωρούν μοναδική στιγμή για τη ζωή του κοριτσιού φροντίζουν να το απαθανατίζουν!!! Φυσικά συμμετέχουν μόνο γυναίκες, ο πατέρας και τα αδέρφια ...δεν θέλουν να ξέρουν. Αλλά όλοι τους είναι συμμέτοχοι στο έγκλημα γιατί μόνο έτσι θα καλοπαντρευτεί η κόρη και θα φύγει από τα έξοδα του σπιτιού.

Σε μια φωτογραφία μπορούσα να διακρίνω πεντακάθαρα το ξυράφια, ναι τα παραδοσιακά ξυράφια ξυρίσματος, το οινόπνευμα και τη λεκάνη με το νερό. Η γρια γυναίκα έπιανε το ξυράφι έτοιμη καθώς τέσσερις άλλες γυναίκες κρατούσαν τα χέρια και τα πόδια ενός κοριτσιού που ήταν φανερό ότι σπάραζε από το κλάμα.

Αν νομίζεται ότι αυτά συμβαίνουν μόνο στις φτωχές και αγράμματες οικογένειες, περιμένετε. Λοιπόν φανταστείτε τώρα ότι κάθομαι σε ένα τραπέζι μαζί με τρεις γυναίκες από τη Σομαλία. Η μια είναι γιατρός και ήδη έχει αναφέρει ότι έρχεται από οικογένεια γιατρών και ο πατέρας της σπούδασε στο Παρίσι. Η άλλη, υπεύθυνη για τα media με πτυχίο communications στο πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, ηλικίας γύρω στα 25 και από ότι είπε αργότερα η ίδια από οικογένεια μάλλον εύπορη και τέλος η Saido. Η Saido έχει σπουδάσει νομική στην Ελβετία και έκανε μεταπτυχιακό στην Φιλανδία, ο αδερφός της είναι γιατρός στην Ελβετία και η μητέρα της που ζει είναι παλιά νοσοκόμα.

Κάποια στιγμή και περισσότερο επειδή μου ξέφυγε από το σοκ παρά γιατί το ήθελα, τις κοίταξα και είπα, φυσικά αυτό έχει σταματήσει, δεν γίνεται πια, δηλαδή καμιά από εσάς δεν έχει περάσει κάτι τέτοιο! Μετά από τόσα χρόνια ακόμα ντρέπομαι για τον τρόπο που με κοιτάξανε και κάθε φορά που βλέπω τη Saido νιώθω ένα τσιμπηματάκι ντροπής για την ερώτηση μου. Μετά από λίγο καιρό όταν γίναμε περισσότερο φίλοι μου εξήγησε ότι απλά δεν υπήρχε τρόπος να μην γίνει και γι’ αυτό ακριβώς έπρεπε να το πολεμήσουμε. Μερικές μέρες αργότερα μου έδειξε ένα ζευγάρι χρυσά σκουλαρίκια που φορούσε με ένα ψεύτικο ρουμπινάκι στη μέση, μετά την ‘επέμβαση’ στο σπίτι γίνεται μια γιορτή που έρχονται όλοι οι φίλοι και οι συγγενείς. Βέβαια ποτέ δεν αναφέρεται ο λόγος που γίνεται η γιορτή και το κορίτσι η καλύτερα η κοπέλα πια, κάθεται σε ένα μέρος τυλιγμένη με μια παραδοσιακή κουβέρτα χωρίς να κινείται, αντικειμενικά αδύνατο από τους πόνους που αντιμετωπίζει και όλοι γύρω της χορεύουν και τραγουδάνε. Σε κάποια στιγμή όταν έρθει η ώρα που η κοπέλα κοιμάται συνήθως όλοι περνάνε από μπροστά της και της αφήνουν από ένα δώρο. Το έθιμο λέει ότι ο πατέρας αφήνει τα χρυσά σκουλαρίκια!

Η Saido μου εξήγησε ότι η ζωή της άλλαξε από την επομένη μέρα, στο σχολείο ενώ κανένας δεν την πρόσεχε αυτομάτως για τους Σομαλούς συμμαθητές της μπήκε σε μια καινούργια ομάδα, των γυναικών που αρχίζουν να φλερτάρουν. Από το κοριτσάκι που κανένας δεν πρόσεχε μέσα σε ώρες έγινε η γυναίκα που έπαιρνε προσκλήσεις για ραντεβού και μου εξήγησε ότι είναι φυσικό τα περισσότερα κορίτσια να το θεωρούν ...προβιβασμό!

Επειδή στη Φιλανδία οι νόμοι κρατούνται με κάθε τρόπο και επειδή η πρακτική θεωρείτε υπό διωγμό είτε οι μητέρες με τις φίλες τους παίρνουν τη κοπέλα για ταξιδάκι στην Εσθονία ή γίνεται κάτω από κάθε μυστικότητα σε μέρος μακριά από το σπίτι. Η Saido μου εξήγησε ότι ουσιαστικά ακόμα και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κοριτσάκι από τη Σομαλία που να μην πέρασε τη δοκιμασία.

Τότε μου έσκασε και το δεύτερο παραμύθι. Στις προηγούμενες συναντήσεις που είχαμε για την προετοιμασία των δελτίων τύπου, των ανάλογων εντύπων και να συντονίσουμε συνεντεύξεις κλπ πάντα με τη βοήθεια των άλλων δυο κυριών μου τονίστηκε επανηλειμμένα ότι τόσο το Κοράνι όσο και η ανάλογη εκκλησία δεν αναφέρουν πουθενά σε αυτή την επέμβαση και κάποιος από το ‘συμβούλιο’ ήταν διατεθειμένος να συμμετάσχει σε ομιλίες και συγκεντρώσεις σαν απόδειξη των λόγων τους.

Αυτό το συμβούλιο παρ’ όλο ότι είχε αναφερθεί συχνά στην αρχή δεν μου έκανε εντύπωση και το προσπέρασα με τη σκέψη ότι είναι ένα εκκλησιαστικό συμβούλιο. Για όσους δεν καταλάβατε αυτό είναι που λένε δημοσιογραφικό ένστικτο!!! Μιλάμε για πολύ ύπνο!!! Τελικά όταν το συμβούλιο απαγόρευσε στον ‘ιερέα’ να συμμετάσχει σε όποια εκδήλωση οργανώναμε άρχισα να ξυπνάω!!! Το συμβούλιο ουσιαστικά συνδέει τους μουσουλμάνους και αποτελείται από μια ομάδα αντρών και μόνο, εκκλησιαστικούς και μη από διάφορες μουσουλμανικές κοινότητες κυρίως Ιρανούς και Ιρακινούς και που έχει εξουσίες θρησκευτικές και νομικές πάνω στη κοινότητα.

Αυτό το συμβούλιο βρίσκεται σε άμεση επαφή με το αντίστοιχο Σουηδικό και Δανικό και εμπνεόμενο από όλα τα δημοκρατικά ιδεώδη που απλοχέρα διακηρύσσει μετά την επίθεση στη Νέα Υόρκη προσπαθώντας να διαχωρίσει τη θέση του από τους τρομοκράτες, από τη μια απαγορεύει από μικτούς γάμους μέχρι φωτογραφίσεις ενώ επιτρέπει μεσαιωνικά βασανιστήρια για τις γυναίκες ώστε οι άντρες να απολαμβάνουν τον έρωτα και ταυτόχρονα όταν έγιναν τα επεισόδια με τα σκίτσα του Μωάμεθ διέλυαν τα ιμάτια τους για το μη σεβασμό των δυτικών προ τα ιερά και την ανάγκη να σεβόμαστε την πίστη τους γινόμενοι η αιτία να απολυθεί συνάδερφος αρχισυντάκτης περιοδικού με 20χρονη υπηρεσία επειδή έβαλε στην online έκδοση σκίτσο Φιλανδού γελοιογράφου που διακωμωδούσε την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί, ούτε καν σκίτσο του Μωάμεθ!!!

Το συμβούλιο αυτό δυστυχώς κρατάει ομήρους του μια ολόκληρη κοινότητα. Και δυστυχώς στην Ευρώπη και κυρίως στη βόρειο Ευρώπη, ειδικά σε χώρες όπως οι Σκανδιναβικές, η Ολλανδία και η Γερμανία οι μουσουλμανικές μειονότητες δεν φτάνει που υποφέρουν από την καχυποψία των ντόπιων και των αρχών έχουν και το συμβούλιο να τους κάνει να δείχνουν και ένοχες. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχω μαζέψει σειρά από συνεντεύξεις τόσο απλών ανθρώπων όσο και σημαντικών μουσουλμάνων, κάποιες μοναδικές φωτογραφίσεις και πάντα, μα πάντα μέρες πριν την κυκλοφορία παίρνω ένα τηλεφώνημα που μου λέει ότι τίποτα δεν μπορεί να κυκλοφορήσει. Η δικαιολογία μόνιμα η ίδια, σε παρακαλώ θα μου δημιουργήσεις πρόβλημα. Θα πρέπει να πάρω την οικογένεια μου και να φύγουμε. Και όλα μένουν στο ντουλάπι.

Με τη Saido έχουμε πια μια πολύχρονη φιλία και χάρη σε αυτή έχω μάθει πολλά πράγματα για τους Σομαλούς. Έχω μάθει πόσο ευαίσθητοι άνθρωποι είναι και πόσο τρυφεροί μπορούν να γίνουν. Είναι από τις αγαπημένες φίλες της Δάφνης που σημαντικό, νιώθω πολύ περήφανος γι΄ αυτήν με το πόση ευκολία ξεπέρασε τις διαφορές σε σχέση με άλλα παιδιά γνωστών μας. Για το συμβούλιο θα σας ξαναμιλήσω γιατί ...όλο και τους βρίσκω μπροστά μου!!!

Και επειδή πάλι το κάναμε ...σεντόνι η συνέχεια με τη Saido και την εκστρατεία ενημέρωσης στο ...επόμενο!!!

*********************************************

Επειδή πραγματικά δεν θέλω να εκθέσω κανέναν και το όνομα της Saido το χρησιμοποιώ με τη δική της άδεια και τη σκέψη ...σιγα μην διαβάζει κανένας τους ελληνικά, οι φωτογραφίες είναι από το δάσος εδώ κοντά πριν από μια βδομάδα και από μια ομιλία που έκανα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα πριν από πέντε μήνες.



, , &

Σχόλια

Ο χρήστης Derek είπε…
κλειτοριδεκτομή την λένε την γυναικεία περιτομή (νομίζω)
Ο χρήστης Μαύρος Γάτος είπε…
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ο χρήστης Μαύρος Γάτος είπε…
Καλησπέρα Ovi. Μπορει ο χριστριανισμός να παρεκτάπηκε και να ανοσιούργησε κάτποτε, αλλα΄σήμερα η μάστιγα της ανθρωπότητας λέγεται Ισλάμ.

Εξαιρετικα΄ενδιαφέρον το άρθρο σου. Ναι, σαν γιατρός μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η όλη "επέμβαση" λέγεται κλειτοριδεκτομή. Ο όρος γυναικεία περριτομή είναι εντελώς λάθος.

Η κλειτορίδα είναι το αντίστοιχο του πέους στις γυναίκες. Πρόκειται κυριολεκτκά για ένα μικρό υπανάπτυκτο πέος, που διαστέλλεται στον έρωτα όπως και το αντρικό, και φέρει εκατομμύρια νευρικές απολήξεις, όπως ακριβώς και η βάλανος (το κεφάλι) του αντρικού πέους. Επομένως η αφαίρεση της κλειτορίδας είναι μια ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΤΙΚΗ επέμβαση, που στερεί την γυναίκα από την ικανότητα να απολαύσει την ερωτική πράξη!!!! Υπάρχει βέβαια και το περιβόητο σημείο g και ο "κολπικός οργασμός', αλλά πολλοί το αμφισβητούν τελευταάι αυτό, οπότε μας μένει η κλειτορίδα...

Αυτό λοιπόν που αφαιρείται σε αυτήν την φρικτή τελετή δεν είναι δέρμα, όπως στην περίπτωση της ανδρικής περιτομής, αλλά ένα υπερευαίσθητο όργανο, υπεύθυνο για την σεξοιυαλική απόλαυση της γυναίκας! Καταλαβαίνετε τις συνέπειες.

Καλό βράδυ φίλε μου, συγχαρητήρια για την δράση σου και καλό κουράγιο...

Μίλτος
Θεσσαλονίκη

υγ Οι Αιθίοπες που είναι περίπου ο ίδιος λαός αλλά χριστιανοί, έχουνάραγε την ίδια φρικτή 'παράδοση;"
Ο χρήστης oistros είπε…
Κάποτε παρακολούθησα ένα ντοκυμαντέρ που -παραδόξως πως- κινηματογράφησε μία επέμβαση κλειτοριδεκτομής σε κάποιο υποτυπώδες ιατρείο. Χώρα μη με ρωτήσεις. Δεν θυμάμαι. Ένα κορίτσι σφάδαζε στο χειρουργικό τραπέζι και τα άκρα της συγκρατούσαν η μητέρα και η αδερφή της. Χωρίς καν νάρκωση. Το τραγικότερο -υποθέτω- δεν είναι ο σωματικός πόνος αλλά αυτός ο απόλυτος εξευτελισμός στο βωμό μιάς "ανώτερης" αντρικής ανάγκης που για να ικανοποιηθεί απόλυτα πρέπει να χρησιμοποιεί αυτές τις γυναίκες σαν δοχεία ηδονής. Και για να το πετύχει ολοκληρωτικά τους στερεί κάθε δικαίωμα στην απόλαυση. Το βρίσκω τόσο εξουθενωτικά βάρβαρο που σχεδόν δικαιολογεί κάθε υπερβολή του φεμινιστικού κινήματος. Όμως αυτές οι γυναίκες είναι καταδικασμένες να ζήσουν έτσι. Όχι γιατί δεν έχουν τα κότσια να επαναστατήσουν αλλά γιατί η κλειτοριδεκτομή είναι μέσα στα ήθη που τις γαλουχούν οι ανάπηρες κοινωνίες τους. Κι όπως δεν επαναστατείς (αυτονόητα) στην ιδέα του βαφτίσματος ή της αναγκαστικής εκπαίδευσης αντίστοιχα αντιμετωπίζουν κι εκείνες αυτό το μαρτύριο. Ένας διαρκής αλλά ανεκτός κοινωνικά βιασμός. Και επειδή ακριβώς είναι κοινωνικά αποδεκτός είναι ακόμη πιο απεχθής.
Ως γυναίκα εξαγριώνομαι με κάτι τέτοια.
Ο χρήστης oistros είπε…
Έχω κι άλλα γιατί τώρα θυμήθηκα ότι πρόσφατα διάβασα κάτι σχετικό. Θα πάρει χώρο αλλά αξίζει τον κόπο. Δημοσίευμα από την Καθημερινή:

Για δύο πράγματα είναι γνωστή η Σομαλή Γουόρις Ντίρι: επειδή είναι μια πολύ ωραία γυναίκα και ένα από τα ωραιότερα τοπ μόντελ στον κόσμο και επειδή κάνει, εδώ και μερικά χρόνια, έναν τεράστιο αγώνα κατά της γυναικείας περιτομής, της κλειτοριδεκτομής. Θύμα και η ίδια αυτής της αναχρονιστικής παράδοσης στην Αφρική για τις γυναίκες, του ακρωτηριασμού των γεννητικών τους οργάνων σε μικρή ηλικία, γυρίζει όλο τον κόσμο, με την ιδιότητα της πρέσβειρας του ΟΗΕ, για να διεθνοποιήσει και να σταματήσει αυτή την αντίληψη εις βάρος των γυναικών. «Τα Ηνωμένα Εθνη και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας υπολογίζουν τον αριθμό των θυμάτων της γυναικείας περιτομής σε εκατόν πενήντα εκατομμύρια», λένε οι απολογισμοί της.

Η Γουόρις Ντίρι, με τη βοήθεια της δημοσιογράφου Corinna Milborn, κατάφερε να συγκεντρώσει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι και στη Γηραιά Ηπειρο, το αποτρόπαιο έθιμο συνεχίζεται σήμερα από Αφρικανές δεύτερης και τρίτης γενιάς. Σε 500 χιλιάδες υπολογίζονται οι γυναίκες και τα μικρά κορίτσια που έχουν υποστεί ή κινδυνεύουν να υποστούν τον FGM (όπως αποκαλείται για συντομία η κλειτοριδεκτομή). Αυτή τη στιγμή, η Γαλλία είναι η μόνη χώρα όπου οι παραβάτες καταδικάζονται, ενώ καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν θεωρεί την απειλή του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων σαν βάσιμη δικαιολογία για τη χορήγηση ασύλου. Την περιπέτεια για τη συγκέντρωση αυτών των στοιχείων και τις αντιλήψεις που εξακολουθούν να διατηρούνται σε ανθρώπους που ζουν και μεγαλώνουν στην Ευρώπη, αλλά και τις μαρτυρίες θυμάτων, περιγράφει και καταγράφει η Γουόρις Ντίρι στο τελευταίο βιβλίο της.
Απόσπασμα από το βιβλίο:
«Μήπως βρήκες κάτι, κάποια στοιχεία σχετικά με τον FGM στην Ευρώπη;» ρωτάω την Κορίνα. Εκείνη «ψαρεύει» ένα έγγραφο από το σωρό και μου δείχνει τις στατιστικές που έχει σημειώσει. Γαλλία, 70.000, γράφει. Μεγάλη Βρετανία, 80.000. Ιταλία 35.000». (...) «Κουνώ το κεφάλι μου με δυσπιστία και ανασύρω μια έκθεση της Οργάνωσης Αφρικανών Γυναικών, μιας ομάδας με έδρα τη Βιέννη. Η Λι συνοψίζει τα σημαντικότερα συμπεράσματα από τη διεξαγωγή μιας έρευνας σε Αφρικανούς μετανάστες στην Αυστρία. Σοκάρομαι: Το 30,5% από τους ερωτώμενους έχουν υποβάλει τις κόρες τους σε κλειτοριδεκτομή. Πάνω από τα τρία τέταρτα το κάνουν επειδή είναι «ζήτημα παράδοσης», σχεδόν οι μισοί από αυτούς θεωρούν ότι ο FGM είναι «καλός για την ηθική μιας γυναίκας» και το ένα τέταρτο υποστηρίζει ότι με τη διαδικασία αυτή η γυναίκα «ελέγχει καλύτερα τη σεξουαλικότητά της». Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, οι οποίοι θα υποβάλουν τις κόρες τους σε κλειτοριδεκτομή, δηλώνουν ότι θα επιστρέψουν στην Αφρική για να το κάνουν - αλλά οι επεμβάσεις που γίνονται στην Ευρώπη υπολογίζονται στο 11,5%. Από αυτές πάλι, το 1,9% πραγματοποιείται στην Αυστρία και το 9,6% στη Γερμανία ή στην Ολλανδία».
Ο χρήστης ovi είπε…
@ Derek

Σωστός και απο ότι βλέπεις ήρθε και η επιβεβαίωση!!!

@ Μαύρος γάτος

Σε ευχαριστώ πολύ και για τα καλά σου λόγια.

Είναι ενας περίεργος αγώνας γιατί απο τη μιά πλευρά έχεις να κάνεις με μιά κοινωνία που δεν θέλει να πιστέψει οτι αυτό συμβαίνει μέσα της και απο την άλλη με μιά μικρότερη κοινωνία που συνεχίζει να βασανίζει μικρά κορίτσια. Το τραγικό είναι οτι αυτό συνεχίζεται και αυτή τη στιγμή!!!

@ Oistros

Ο μαύρος γάτος εξήγησε (ευτυχώς για μένα) την ιατρική πλευρά. Εγώ δεν θα τολμούσα γιατί το να αναφέρεσαι σε ιατρικά θέματα χωρίς να είσαι γιατρός είναι τουλάχιστον επικίνδυνο στο τι μπορεί να πεις. Στην ηθική του πλευρά η λέξη βιασμός είναι πολύ μικρή για να το περιγράψει. Αυτό που με ενόχλησε και με εξαγριώνει περισσότερο είναι η συμπεριφωρά των αντρών. Σε πληροφορώ ότι εχω μπλέξει σε συζήτηση όπου ο 24χρονος αδερφός προσπαθει να μου εξηγήσει το σωστό της πράξης και έχω συγκτατηθεί με πολύ κόπο.

Η δε Saido μου έχει περιγράψει πολλές φορές το πόσο υποφέρει συνέχεια και όπως είπε και ο μαύρος γάτος για τη κοπέλα ο έρωτας έχει γίνει εφιάλτης.
Ο χρήστης ovi είπε…
@ Οistros

Μαλλον γράφαμε ταυτόχρονα!

Η κλειτοριδεκτομή διώκεται στη Φιλανδία και στη Σουηδία αλλά ...πάντα βρισκεται τρόπος. Τελευταία ανακαλύψαμε οτι γίνεται σε σφαγείο που κόβουνε το κρέας σύμφωνα με το κοράνι (halal liha)!!!

Παρ' επιπτόντως και επειδή ήθελα να το ρωτήσω ... στην Ελλάδα τί γίνεται με αυτό το θέμα; Δεν πιστεύω να μην υπάρχουν ανάλογα θύματα. Δεν εχω βρει καθόλου στοιχεία! Οχι αρνητικά η μηδενικά, απλά καθόλου!
Ο χρήστης Μαύρος Γάτος είπε…
Καλησπέρα ξανα΄. Πρόλαβα να ξαναπεράσω πριν κ΄λεισω, ευτυχώς.

Οίστρε, πρόκειται για μεγάλη παρεξήγηση. Η ύπαρξη ή όχι της κλειτορίδας δεν έχει τίποτα να κάνει με την σεξουαλική απόλαυση του άντρα. Ίσ ί που την μειώνει, αφού η γυναίκα δεν δύντι ναερεθιτεί και να αντπκποκριθεί. ΑΛΛΟΥ είναι το θέμα.

Φαντπάζεστε που Μα είνι τόσο απλό.

Πρόκειται ξεκάθρα για ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΠΙΣΤΙΑΣ.

Στερώντας από την γυναίκα την σεξουαλική ικανοποίηση, ΤΗΣ ΣΤΕΡΕΙΣ ΚΑ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΒΑΣΙΚΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΑΠΙΣΤΙΑΣ...

Είναι φρικτό αλλα΄έτσι είναι.

Και πάλι καληνύχτα....
Ο χρήστης ovi είπε…
@ Οistros

Τα ντοκιμαντέρ που έχεις παρακολουθείσει είναι δραματοποιημένες ταινίες. Δεν ξέρω πως θα ακουστεί αλλά ευτύχώς δεν υπάρχουν ντοκυμαντερ!!!

@ Μαύρος γάτος.

Αυτή η εξήγηση μου δόθηκε σαν συμπληρωματική αλλά σε ευχαριστώ που την τονίζεις. Μάλλον πρέπει να αλλάξω κάτι απο αυτά που λέω άμεσα!!!
Ο χρήστης ovi είπε…
Για το θέμα των φωτογραφιών. Έχω αρκετές με διάφορους Σομαλους και που απλά έτυχε να είναι περαστικοί απλά δεν θέλω να τις περάσω εδώ γιατί μην ξεχνάτε καλό το blog αλλά εγώ ζω εδώ και γνωρίζω πολλούς από αυτούς και δεν θα ήθελα με κανένα τρόπο να δημιουργήσω πρόβλημα.

Πριν από λίγα χρόνια έκανα μια έρευνα για τα διεθνή σχολεία του Ελσίνκι και φυσικά φωτογράφισα παιδιά στον περίβολο. Για τη φωτογράφιση πήρα την άδεια τους σχολείου και οι γονείς αναγνωρίσανε τα παιδιά στις φωτογραφίες και δώσανε τα ονόματα τους. Το περιοδικό αποσύρθηκε από παντού μερικές ώρες μετά την κυκλοφορία του!!! Το συμβούλιο είχε ξαναχτυπήσει!!!
Ο χρήστης Debby είπε…
Πω!Πω! θέμα!
Πρώτα απ'όλα διαφωνώ ότι δεν έχουν μεγάλη ανάμειξη και ευθύνη οι θρησκείες και στην προκειμένη το Ισλάμ. Γενικά όλες οι θρησκείες προωθούν τον υποβιβασμό της γυναίκας με όποιο μέσο μπορούν και βοηθούν στην διαιώνιση αυτής της εξευτελιστικής πράξης με τον τρόπο τους.
Οταν την παιδεία των γονιών την αναλαμβάνουν οι θρησκείες αυτά είναι τα αποτελέσματα.
Γιατί να έχει δικαίωμα ο χριστιανός να βαπτίζει το παιδί του? Εκείνο το ρώτησε κανένας?
Αλλά και το πιο απλό με το οποίο τσακώνομαι κάθε φορά με μια φίλη μου. Το μωρό της είναι 4 μηνών και θέλει σε κανένα χρόνο να τρυπήσει τα αυτιά της μικρής!!!
Θα έπρεπε να υπάρχουν αυστηροί νόμοι να απαγορευονται όλες αυτές οι προβολές των γονιών πάνω στα παιδιά τους. Αλλά πως να λειτουργήσει ένας τέτοιος αυστηρός νόμος όταν επιτρέπονται άλλα εθιμοτυπικά (μέσα και το βάπτισμα)? Με δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν γίνεται δουλειά.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Θάνο, χίλια συγγνώμη εξ αρχής, αλλά μού βγήκε διπλόφαρδο. Δεν αποκλείεται να είναι πιο μακρύ κι απ'το post σου. Σκέφτηκα προς στιγμή να το κάνω δικό μου post, αλλά το πήγαιν'-έλα σε δυο blog, μόνο μπάχαλο θα δημιουργούσε. Μα βρε παιδάκι μου και συ, με τέτοια θέματα που πιάνεις... Σού χρωστάω μια λεηλασία σε δικό μου post! Αν νομίζεις ότι το παράχ..., τότε ξήλωσ'το χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό!

----------------------------------------------

Επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω τον όρο circumcision που είναι στα αυτιά μου, λιγότερο περιγραφικός. Ο ελληνικός όρος μού φαίνεται ιδιαίτερα βίαιος και μόνο η σκέψη του, μού φέρνει σφίξιμο και πόνο στο στομάχι!

----------------------------------------------

Εχοντας ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου στη Γαλλία, έχω δει την άλλη πλευρά αυτού του φαινόμενου. Την banalisation του. Η Γαλλία, λόγω της (συνεχιζόμενης) αποικιοκρατίας, φιλοξενεί πολυπληθείς κοινότητες από τις χώρες της Αφρικής. Η ένταξή τους στη γαλλική κοινωνία, μόνο θεωρητική είναι. Ακόμα κι αυτοί που έχουν γεννηθεί εδώ, που είναι "Γάλλοι", όπως λένε τα χαρτιά τους, δεν έχουν καμιά σχέση με τους λευκούς. Δεν έχουν τις ίδιες δουλειές (όταν έχουν δουλειές), δεν πηγαίνουν στα ίδια σχολεία και το κυριότερο, δεν ανακατεύονται με τους λευκούς Γάλλους. Ζουν σε κλειστές κοινωνίες, όχι γιατί το διαλέγουν, αλλά γιατί τούς αναγκάζουν.

Η κοινωνία των λευκών, όλων των λευκών ανεξαρτήτως οικονομικής τάξης, ρατσιστική σε αδιανόητο βαθμό, χρησιμοποιεί τους Αφρικανούς (μαύρους και Αραβες), σαν σκλάβους. Και τούς συμπεριφέρεται έτσι.

Ειδικότερα η μπουρζουαζία στο Παρίσι, συνεχίζει να χρησιμοποιεί τους λαούς αυτούς, με τον ίδιο κι απαράλλαχτο τρόπο που το κάνει εδώ και 500 χρόνια.

Αν εσάς που είστε απ'έξω, σάς φαίνεται υπερβολικό, σάς λέω ότι τα λόγια μόνο άλλαξαν, οι πρακτικές καθόλου! Σκεφτείτε τι έγινε πέρσι στη Γαλλία από μια λέξη του σούπερ-Σαρκοζύ και τι θα ξαναγίνει σε λίγους μήνες, για να δείτε ότι, κάτι πρέπει να υπάρχει.

Η γαλλική νομοθεσία, απαγορεύει μεν, αλλά η νόμος των λευκών, αυτό που ισχύει δηλαδή στην πραγματικότητα, ανάλογα με το πώς συμφέρει, ανέχεται. Πρακτικές αδιανόητες σε μάς, είναι καθημερινότητα εδώ. Ολοι το ξέρουν, όλοι μιλούν, ακόμα και η τηλεόραση δείχνει συχνά. Αλλά οι πάντες αδιαφορούν. Οι φωνές των οργανώσεων, τα λόγια των εκκλησιών και οι εξημμένες συνειδήσεις, είναι κι αυτά μέρος της γενικότερης υποκρισίας. Θέλω να πω ότι άλλος κόσμος η Φινλανδία και άλλος η Γαλλία. Εδώ υπάρχει και η πολυγαμία, εδώ σφάζονται αρνιά στη μπανιέρα του διαμερίσματος, εδώ πουλιούνται παιδιά, ακόμα και γυναίκες. Εδώ φυσικά, ακρωτηριάζονται δωδεκάχρονα κοριτσάκια. Αλλά κανείς δεν προχωράει πιο πέρα από το να δηλώνει! Αποτροπιασμό, αντίθεση, αγανάκτηση... ό,τι θέλετε να ακούσετε και ό,τι πουλάει. Ολοι, πρόθυμοι να καταδικάσουν. Μέχρι την ώρα του φαγητού, όμως!

----------------------------------------------

Η circumcision, είναι μια επέμβαση που συναντάται σε αρκετές περιοχές της Μαύρης Αφρικής, αλλά ακόμα και της Μεσογειακής Αφρικής. Ο κατά βάθος σκοπός της, είναι να απαγορεύσει στη γυναίκα να έχει δική της ικανοποίηση από την σεξουαλικά πράξη, έχοντας δικαίωμα να απολαύσει μόνο την απόλαυση του άντρα της (ο όρος "σύζυγος" δεν υφίσταται στην λογική αυτών των κοινωνιών). Είναι ουσιαστικά μια προετοιμασία, ώστε όταν θα γίνει ύπανδρος, να παίξει σωστά και χωρίς κίνδυνο παρεκτροπής, το ρόλο του αντικείμενου υπό κτήσιν, για τον οποίο είναι προορισμένη. Είναι απλά-απλά, πράξη υπενθύμισης (προς όλη την κοινότητα) της ιεραρχίας, πράξη επικύρωσης της ανισότητας των δύο φύλων, στην οποία ανισότητα όλες αυτές οι κοινωνίες είναι φανατικά προσκολλημένες.

Ενας άντρας, αρνείται να πάρει στο σπίτι του μια γυναίκα, που δεν έχει αποδεχτεί και επισφραγίσει ανεξίτηλα πάνω της, την υποδεέστερη θέση της, απέναντί του.

Αυτή είναι η ουσία και ο σκοπός της επέμβασης. Αναφέρατε ότι στόχος είναι η στέρηση της απόλαυσης σαν μέτρο για να τιθασευτεί η διάθεση τζιλιμπουρδίσματος. Φοβάμαι ότι είναι πολύ επιφανειακή η προσέγγιση. Για την περίπτωση της απιστίας, υπάρχουν μέτρα αποτροπής, απείρως πειστικότερα και δια παντός αποτελεσματικά!

----------------------------------------------

Η Σενεγάλη, μια και γι'αυτή μιλάμε πιο πολύ εδώ, γαλλική αποικία, φιλοξενεί σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλους. Και είναι αυτοί που κρατούν την οικονομία της χώρας στα χέρια τους. Κάνοντας μπίζνες, συχνά παράνομες στη Γαλλία. Ολη η γαλλική κοινωνία στη Γαλλία, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, έχει συμφέροντα σε μια απο τις γαλλικές αποικίες. (γνωστός μου, φαινομενικά στα κάτω οικονομικά στρώματα στο Παρίσι, έχει μέρος από φυτείες ζαχαροκάλαμου στη Γουαδελούπη). Ενα μέρος του πλούτου που γεννιέται εκεί, προέρχεται από την εκμετάλλευση της δουλειάς, ακόμα και της ίδιας της ύπαρξης των ντόπιων. Εύλογο είναι ότι, το να κρατηθούν αυτοί οι άνθρωποι στο χαμηλότερο μορφωτικό, πνευματικό και οικονομικό επίπεδο, μόνο επικερδές μπορεί είναι για τις μπίζνες. Κατά συνέπεια, μια πρακτική όπως η circumcision, που είναι και παράδοση επιπλέον, υποθάλπεται ευρέως!

Το ίδιο μοντέλο, σε μικρότερη κλίμακα και ελαφρά πιο συγκαλυμμένο, ακολουθείται και στη μητρόπολη. Πού νομίζετε ότι βρίσκεται τόσο χρήμα που υπάρχει σε όλα τα επίπεδα, στη Γαλλία; Πουλώντας Chanel στούς Γιαπωνέζους;

Τα βλέπουμε, τα ακούμε γύρω μας, τα κατακρίνουμε και φτάνουμε μέχρι να τα πολεμάμε, ακόμα και να οργανώνουμε εκστρατείες για την εξάλειψη του όνειδους. Και έστω ότι η πρόθεσή μας είναι ειλικρινής. Χωρίς τη συμμετοχή του ενδιαφερόμενου, τι ελπίδα υπάρχει; Και εδώ το ερώτημα είναι: θέλουν αυτοί οι άνθρωποι να ξεφύγουν απ'αυτό το αίσχος;

Το κοριτσάκι πανικόβλητο ουρλιάζει και σφαδάζει κάτω από τους φριχτούς πόνους που τού προκαλεί ο ακρωτηριασμός. Το έργο της χασάπισσας βοηθούν, κρατώντας του σφιχτά τα πόδια, η μάνα του και η μεγαλύτερη αδελφή του!

Καληνύχτα σας!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αξίζω περίτρανα το παράσημο της πενταδακτύλου! Για Σομαλία μιλάει ο άνθρωπος, Σενεγάλη βλέπω εγώ! Οχι ότι έχει μεγάλη διαφορά, μόνο το αφεντικό αλλάζει! Αλλά να, για κάποιον που ισχυρίζεται ότι ψειρίζει την παραμικρή λεπτομέρεια, είναι λίγο φαιδρό το συμβάν!

Κυρίαι και Κύριοι, τας ταπεινάς μου συγγνώμας. Λιθοβολείτε ελεύθερα!
Ο χρήστης Debby είπε…
Πολύ σωστή η παρατήρηση του Φοιβου "Χωρίς τη συμμετοχή του ενδιαφερόμενου, τι ελπίδα υπάρχει; " και σε συνδυασμό με το σχόλιο του Κostya2006 είναι νομίζω η μόνη λύση του προβλήματος... πάντα σε βάθος χρόνου...
Ο χρήστης Debby είπε…
Σομαλία, Σενεγάλη... Ψιλά γράμματα Φοίβο!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Και να debby, που θίγεις ένα άλλο μεγάλο θέμα! "Σομαλία, Σενεγάλη... Ψιλά γράμματα". Απλή, κλασική σκέψη για μάς. "Ολα αυτά ίδια είναι", λέμε. Μόνο που ανάμεσα στις δυο αυτές χώρες, χωράει ολόκληρη η Ευρώπη! Τόσο λίγο "ίδια πράγματα" είναι.

Εχουμε κακομάθει. Και έχουμε μάθει να είμαστε αλαζόνες, με τέτοιο τρόπο που να μην το βλέπουμε κιόλας.

Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει μια γωνιά της Αφρικής που να μην σφάζονται οι μεν με τους δε, για τις διαφορές τους! Γιατί θεωρούν ότι δεν έχουν τίποτε κοινό με τον άλλο που μένει δίπλα τους. Γι αυτά που εμείς βλέπουμε σαν ίδια πράγματα, σαν ψιλά γράμματα. Σαν... μια μάζα, κάπου εκει κάτω!

Αλλά μάς κάνει "Τούρκους" αν διαβάσουμε στο blog κάποιου Αμερικάνου, "Ελλάδα, Τουρκία... Ψιλά γράμματα".

Εεεεε, Huston, we have...
Ο χρήστης Debby είπε…
Ψιλά γράμματα Φοίβο ως προς το θέμα που θίγουμε όχι σαν λαοί! Αλίμονο!
Ο χρήστης ovi είπε…
Καλημέρα σε όλους σας.

Τίποτα δεν είναι απλό άλλα και η άγνοια ή η αδιαφορία για το τι συμβαίνει είναι χειρότερο. Ούτε εγώ ένιωσα ποτέ ότι μπορώ μόνος μου ή ακόμα και με την league να πολεμήσω την άγνοια, αλλά έναν, έναν μόνο που κερδίζουμε, έναν πατέρα, έναν αδερφό, έστω έναν θειο είναι πολύ πολύ πολύτιμο.

@ debby

Οι θρησκείες δυστυχώς έχει ανάμειξη και ευθύνη για πολλά θέματα που αφορούν και τον άντρα και τη γυναίκα, μη νομίζεις ότι όσον αφορά τον άντρα είναι πιο συναινετικοί.

@ Φοίβος

Πρώτα από όλα χαίρομαι που είσαι καλά!!! Έχουμε ξαναπεί τα σεντόνια είναι ευπρόσδεκτα και πολύ ....πληροφοριακά από ότι απέδειξες.

Δεν μπορώ να πω τίποτα περισσότερο εκτός από το ότι κάτι πρέπει να γίνει, δεν μπορεί όλοι να ξέρουμε και να μη κάνουμε κάτι.

@ kostya2006

Καλώς ήλθες.
Τελικά ο πόλεμος των πολιτισμών ...έχει ήδη ξεκινήσει!!!
Ο χρήστης ovi είπε…
@ kostya2006

Και κάτι πιο συγκεκριμένο. Στη Γαλλία έχω περάσει κάποια χρόνια και πολύ περισσότερα στην Αγγλία, πολύ περισσότερα! Στην Αγγλία υπάρχει έντονο μουσουλμανικό στοιχείο λόγω Πακιστάν κλπ. Όπως υπάρχουν και ινδουιστές, σιχ και δεν ξέρω τι άλλο. Για τους περισσότερους από αυτούς, όπως και στη Φιλανδία η θρησκεία τους δεν έγινε εμπόδιο στη ζωή τους και στη προσαρμογή τους στη χώρα. Η ανθρώπινη εξουσία της θρησκείας τους, κοινώς οι παπάδες ότι χρώματος και η αστική εξουσία τις περισσότερες φορές είναι που αναδεικνύουν αυτές τις διαφορές. Αυτές είναι που τους κλείσανε σε ghetto, αυτές είναι που τους κρατάνε χωρίς εκπαίδευση και άνεργους. Και σαφώς τους εκμεταλλεύονται με πολλούς τρόπους. Η προσωπική μου αντιπαράθεση όπως είδες και στο κείμενο δεν είναι με τους μουσουλμάνους αλλά με το συμβούλιο που παραφράζει (κάτι στο οποίο οι χριστιανοί παπάδες φτάνουν την τελειότητα) τα ιερά τους βιβλία και τα χρησιμοποιεί όπως θέλει για να ελέγχει ζωές!!!
Ο χρήστης ovi είπε…
@ kostya2006

Διάβασε τις σκέψεις ενός ...μουσουλμάνου ποιητή εδώ!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Το 25% των παιδιών στη Γαλλία, πηγαίνει σε θρησκευτικά σχολεία, στα οποία και θρησκευτικά γίνονται και λιβανιστήρι από το πρωί μέχρι το βράδυ!
Ο χρήστης ovi είπε…
@ kostya2006

νομίζω οτι σου απάντησε ο Φοίβος και βεβαια τιο ίδιο ισχύει και με τα Ελληνόπουλα του απόδημου Ελληνισμού και που αγκίζει τα όρια της φρίκης το ποσο εθνικισμό διδάσκουν αυτα τα Ελληνικά κατηχητικά του εξωτερικού.

Και μην ξεχνας κατι, οταν εγινε η ιστορία με τις ταυτότητες που την ξεκινησε ο ανέκδοτος παπάς δύο εκατομύρια ενήλικες Ελληνες προσυπογράψανε τις δηλωσεις του σε ενα θέμα καθαρα συνταγματικό!!! Ο θρησκευτικος ηγέτης θεωρει τον ευατο του ανωτερο απο το Ελληνικό σύνταγμα και απαιτει απο την Ελληνική κυβερνηση και αντι να τον παρουν με τις ντομάτες δυο εκατομμύρια προσυπογράφουν!!! Και ταυτόχρονα προσυπογράφουν στο φακέλωμα και στον Αδάμ και στην Ευα και οτι αλλο θέλεις. Νομίζεις οτι ολοι αυτοί πρεπει να κατηγορηθούν; Γιατι αναμεσα τους και το μεγαλύτερο ποσοστο ηταν νέοι.

οταν εγινε η ιστορία με τα σκίτσα του Μωαμεθ οι περισσότεροι γελάσανε και αδιαφορήσανε μεχρι που αναλαβανε οι Αγιοταλαχ!!! Και είναι φυσικό οτι συσπειρωθήκανε, ετσι θα εννιωθες κι εσυ αν γελοιοποιούσαν την Ακρόπολη. Δες πως έννιωσες με μερικά σχόλια του ξενου τύπου για την ομάδα μπασκετ και για την εκπληξη των αμερικάνων που η - που βρισκεται;- Ελλαδα νικησε την Dream team!!

Το να περιμένεις απο το σχολείο να διαμορφώσει σκέψη το πιό απλο που μπορώ να κάνω είναι να σε παραπέμψω στο ...Ελληνικό μοντέλο!!!
Ο χρήστης ovi είπε…
παρόμοιο είναι και το ποσοστο στη Φιλανδια, στη Σουηδία ειναι λίγο μικροτερο αλλά αυξανεται δραματικά σε Δανία και Ολανδία.
Ο χρήστης ovi είπε…
@ kostya2006

δεν υπάρχει γενικότερο προγραμμα, αυτό που υπάρχει είναι αναγνωση και ...παράφραση απο το κοράνι!!! Τα σχολεία αυτα παιζουν το ρόλο του κατηχητικου και πολιτιστικου κέντρου και γι' αυτο και χρηματοδοτουνται απο τις κυβερνησεις!!! Αλλά και πάλι μην κατηγορησεις τους ανθρώπους αλλά τους ηγέτες τους γιατί αυτη η κατλάσταση βολευει ολες τιε πλευρές, θυμήσου, πατριδα, θρησκεία, οικογένεια!!!
Ο χρήστης oistros είπε…
Ήμουν σίγουρη ότι ήταν ντοκυμαντέρ (όχι πως έχει σημασία αλλά για να ακριβολογούμε). Έψαξα και βρήκα ποιό. Έχει τίτλο "Η μέρα που δεν θα ξεχάσω ποτέ" της Κιμ Λοντζινότο και εξετάζει την πρακτική της κλειτοριδεκτομής στην Κένυα.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Θρησκευτικά σχολεία στη Γαλλία έχουν: α) οι Καθολικοί, στα οποία κατά προτίμηση πηγαίνουν τα παιδιά των ευκατάστατων οικογενειών (και όχι στα δημόσια "λαϊκά" σχολεία) και β) οι Ιουδαίοι, των οποίων τα σχολεία είναι αποκλειστικά για τα παιδιά της Εβραϊκής θρησκείας.

Μουσουλμανικά σχολεία, ουσιαστικά, δεν υπάρχουν ακόμη στη Γαλλία! Τα μουσουλμανάκια πηγαίνουν, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, στα υποβαθμισμένα (= εγκαταλειμμένα) σχολεία της περιφέρειας.

Τα καλά δημόσια σχολεία του κέντρου είναι προορισμένα μόνο για τους εύπορους Γάλλους, από το γεγονός και μόνο, ότι οι γειτονιές στις οποίες βρίσκονται, είναι άπιαστες οικονομικά!

Αλλά νομίζω ότι έχουμε ξεφύγει αρκετά από το θέμα του post του Θάνου.
Ο χρήστης ovi είπε…
@ oistros

Η σιγουριά μου ξεκινάει στο ότι το ψάξαμε τότε ειδικά ανάμεσα σε NGOs που κάνουν και την περισσότερη δουλειά σε τέτοια θέματα. Τελικά και στο ντοκιμαντέρ που φτιάξαμε εδώ τη συγκεκριμένη φάση τη δραματοποιήσαμε!!! Ίσως περισσότερο από όσο χρειαζότανε λόγω του Spielberg που το σκηνοθέτησε αλλά γι’ αυτό θα μιλήσω στο επόμενο μιας και 'παντρεύει' τα προηγούμενα δυο επεισόδια και το πως μπλέχτηκε από τη μια το συμβούλιο και από την άλλη οι γνωστοί νονοί και πως τελικά κάποιος έβγαλε και ..λεφτά από την όλη ιστορία!!!
Ο χρήστης Ecumene είπε…
Aπο το
Sex civilization clash


ovi dira...

Να ΄ξερες τι τεράααααααστιο θέμα άνοιξες!!! Οταν δείς Φιλανδές, τις πρωτες γυναίκες στην Ευρώπη που κερδίσαν το δικαίωμα ψήφου, τυλιγμένες και το μόνο που φαίνεται είναι τα μάτια τους .... μου φαίνεται οτι πρέπει να έρθεις εδώ!!! :)


Ergo te Lina dira...

@Ovi

Customs and Religion....

Somalia ...

Klitoridektomi

IS THIS HAPPENING IN FINLAND?....
by Somali immigrants?...


Cultural background

Female genital cutting is primarily a social practice, not a religious one. It is today a mainly African cultural practice. It crosses the lines of various religious groups. It is found among Muslims and Animists.

A number of reasons are put forward for the practice of FGC. These include the belief that it annuls or moderates sexual desires in women. It is also believed that it is more hygienic. Frequently the practice is associated with traditional initiation rites. Some believe religion justifies the practice.

In some cultures there exists the belief that a newborn child has elements of both sexes. In the male body the foreskin of the penis is considered to be the female element. In the female body the clitoris is considered to be the male element. Hence when the adolescent is reaching puberty, these elements are removed to make the indication of sex clear.

The operation is most often carried out by female practitioners. Thus it has been attributed by some authors to a deep-rooted fear of elder women that the more attractive younger women might seduce away their husbands and thus leave them without support.

No form of genital modification and mutilation is mentioned in the Qur'an, but only in a disputed Hadith. Even then, the hadith only permits and does not require the process. Only one of the four Islamic schools of juriprudence or law, the Shafi'i school, ordered for a "slight trimming" of the hood of the clitoris, supposedly in order to enhance sexual pleasure for the woman. Most contemporary scholars reject it completely.

In Saudi Arabia (Hijaz), where Islam originated, FGC was practised during the life-time of Muhammad. To call a man a "circumciser of women" was an insult among the pagan Arabs at the time.

In Shia Islam, the practice of female circumcision has never been to remove the clitoris, and this form is outlawed by all leading Marjas that intepret Sharia traditions. The main form of surgery is to remove a small piece of the hood over the clitoris in order to increase sexual pleasure. This act is considered Mustahab and not Wajib or compulsory. In countries such as Iran, where the majority is of this school of thought, this practice in reducing the hood is common.

Some Muslim scholars believe FGC is practiced as a result of ignorance and misconceived religious fervor rather than for reasons of true religious doctrine--and any religious basis for the practice is denied. Many Arab Muslims interpret different passages as being in opposition to FGC, and believe the practice to be un-Islamic.

Shaykh Faraz Rabbani of SunniPath states "As for excision, FGC, or other harmful practices [including that which take sexual pleasure away from women], which have become culturally widespread, none of these are in any way permitted." Amnesty International asserts that "FGC predates Islam and is not practised by the majority of Muslims, but has acquired a religious dimension."

A few others, like the Egyptian Mufti Sheikh Jad Al-H?qq 'Ali Jad Al-H?qq issued, in 1994, a fatwa stating: "Circumcision is mandatory for men and for women. If the people of any village decide to abandon it, the [village] imam must fight against them as if they had abandoned the call to prayer." Al-Azhar University has issued fatwas in 1949, 1951 and 1981 which endorsed the practice. [Gad-al-hak: Khitan al banat, pp. 3119-3125, in Sami A. Aldeeb, Mutiler, Institut Suisse de Droit Compar?, 1993, p. 191.] However, in March 2005, Dr Ahmend Talib, Dean of the Faculty of Sharia, Al Azhar University, Cairo, said: "All practices of female circumcision and mutilation are crimes and have no relationship with Islam. Whether it involves the removal of the skin or the cutting of the flesh of the female genital organs...it is not an obligation in Islam."

In September 1998, both Christian and Muslim leaders publicly denounced the practice

female genital mutilation (FGM)WIKIPEDIA
1:29 μμ, Αύγουστος 12, 2006


ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΦΡΙΚΑΝΟΥΣ ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΕΣ.....

ΧΑΝΤΙΘ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ και Ιστορίες όχι απο το Κοράνι....
Ο χρήστης ovi είπε…
@ phivos

Το ξέρω οτι θα σε στεναχωρήσω αλλά τον ιδιο δρόμο βλέπω να ακολουθεί και η Φιλανδία και στο Ελσινκι ενα κομάτι της ανατολικής πλευράς ήδη οι ντόπιοι την αποκαλούν Μογκαντίσου!!!
Ο χρήστης ovi είπε…
@ kostya2006

Ηρέμισε, συζήτηση κάνουμε και ειναι καλο να ακούγονται ανοιχτα όλες οι σκέψεις. (προσεξες δεν ειπα απόψεις!) Και μη στεναχωριέσαι ολοι μας έχουμε κατάλοιπα και πηρε πολύ αγώνα σε ατομικό επιπεδο για να τα πολεμίσουμε! Σαν ελληνας τιου εξωτερικού έχω ακούσει πολλά πράγματα συμπεριλαμβανομένου του καταπληκτικου ... για ελληνας δεν εχεις olive skin!!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Θάνο, μού σηκώθηκε η τρίχα! Μού θύμισες ένα περιστατικό...
Καλεσμένοι πριν από χρόνια στο σπίτι, κάποιοι Γάλλοι (Νορμανδοί) και κάποιοι Κροάτες.
Η Γαλλίδα (και φανατική καθολικιά - ίσως να είναι άσχετο, ίσως και όχι):

- Πολύ συμπαθητικοί οι φίλοι σας (οι Κροάτες). Είναι και ξανθοί με μπλε μάτια...

Και λίγο αργότερα:

- Καλά εσείς οι Ελληνες, δεν έχετε la peau mate? (σκούρο δέρμα;)

Παρ'όλο που δεν έφυγε από το παράθυρο (δεν θα ήταν δα και καμιά προσβολή να είμαι σκουρότερος απ΄ό,τι ήδη είμαι), καράτησα έκτοτε τα παιδιά μου επιμελώς, μακριά απ'τα δικά της.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αλλά ρε γαμώτο, μην αλλάζουμε κουβέντα! Το θέμα είναι η... (δεν μπορώ να το πω, με πιάνει το στομάχι μου), δεν είναι;
Ο χρήστης ovi είπε…
@ kostya2006

Χαιρομαι!!! :)

@ Φοίβο

Χστα, δυστυχώς και το εννοώ το δυστυχώς επειδη δεν καλύπτω κανένα στερεότυπο Ελληνα το τι έχω ακούσει τόσα χρόνια είναι δύσκολο να το μεταφέρω εδώ μέσα και γι' αυτό και έμπλεξα σε κάποιες συζητησεις περι ρατσισμού σε άλλα blogs. Το πιό συνηθισμένο 'αστείο' είναι 'τι έκανε η μητέρα σου στη κατοχή;'
Ο χρήστης ovi είπε…
@ Ergotelinen

και που να ήξερες ποοοοοοσα ακομα εχω να πω γι αυτο το θέμα!!! Αλλά έπρεπε να ξεκινήσω με το ρόλο που παιζει αυτο το θρησκευτικό συμβούλιο και μια κοινώτητα που είναι λιγοτερο φανατική από τις άλλες!!!
Ο χρήστης SALOME είπε…
Κατ' αρχήν συγχαρητήρια για το post. Το διάβασα μονοκοπανιά και με ενδιαφέρον. Αλλά και η συζήτηση δεν πήγε πίσω. Ακούγονται πολλές κι ενδιαφέροντες σκέχεις αλλά και πληροφορίες. Μια παρατήρηση που έχει να κάνει με το θέμα κατά την άποψή μου και έχει νόημα και για τα ελληνικά δεδομένα που συζητάμε είναι αυτό που στην Ελλάδα ονομάζουμ: Υπουργείο Παιδείς &....& ....& Θρησκευμάτων!!!! Δεν ξέρω ειλικρινά τι γίνεται στις χώρες της Ευρώπης που περιγράφεται τις διάφορες κοινωνικές και κρατικές στάσεις απένταντι στο θέμα που λέγεται θρησκεία και παρακαλώ αν με διαφωτίσετε αν αυτά τα δύο πηγαίνουν μαζί και στην Σκανδιναβία και στη Γαλλία και στην Αγγλία και όπου αλλού...
Θα συμφωνήσω, επίσης, ότι για να αλλάξει κάτι πρέπει αρχικά να το θέλει και ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος και για να το θέλει αυτό, πέρα απο τον σωματικό πόνο, την υποβάθμισή του ως ατόμου αλλά και την επιρροή στη ζωή του σχετικών "συμβουλίων" ή συγγενών, θα πρέπει ο ίδιος όχι μόνο να είναι εγγράμματος αλλά και καλλιεργημένος. Να έχει κοιτάξει γύρω και να έχει επιλέξει. και τουλάχιστον αυτό ως μετανάστες κάποιοι/ες έχουν νομίζω τη δυνατότητα να το κάνουν. Γιατί δεν το επέλεξαν, λοιπόν; Αναγνώρισαν μήπως ότι και οι άλλοι λαοί ή οι άλλες θρησκείες είναι μια από τα ίδια; Γιατί συνεχίζουν;
@ ο φοίβος θίγει πολύ καλά επίσης το θέμα του ρατσισμού γενικότερα. Ολα αυτά πιστεύω κι εγώ ότι είναι μια αλυσίδα και εγγενής στον άνθρωπο γιατί τελικά είναι άμυνες απέναντι στον άλλο-ένας διαρκής πόλεμος- που φαίνεται ειρηνικός αλλά δεν είναι...Στη Γαλλία θυμόσαστε και το θέμα με τη μανδήλα...και το να μην αναρτώνται θρησκευτικά σύμβολα κ.λ.π. Ποιός απαγορεύει-σε ποιόν- τι απαγορεύει-ποιός και γιατί το δέχεται...είναι μεγάλη συζήτηση, πράγματι και επειδή κι εγώ έχω ένα σεντόνι ως post και μάλλον έτσι δεν διαβάζονται οι σκέψεις(όχι οι απόψεις...΄) σταματώ εδώ και θα επανέλθω.
Ο χρήστης Ecumene είπε…
Οvi

Το χεις κανει θεμα στο Ovi magazine?..

προτίθεσαι;..

Εκει θα βλεπαμε αντιδρασεις
απο Σομαλους,για να καταλαβουμε
τι παιζεται...


Fivos

Σχετικο με το beta blogger
Η Σταυρουλα αντιμετωπιζει προβλημα
λυνεται;;;
Ο χρήστης ovi είπε…
@ SALOME

Σε ευχαριστώ αν και είναι από τα θέματα που θα έπρεπε να έχουν τελειώσει πολλά χρόνια τώρα.

Για τα θέματα που λες θα ακολουθήσουν άρθρα γιατί δεν θέλω να βάλω αυτές τις πληροφορίες σε ένα comment κυρίως γιατί προτιμώ να τα συνοδεύω με πράγματα που είδα ο ίδιος.

Τώρα μια μικρή ένδειξη για το τι συμβαίνει στη Φιλανδία, το προηγούμενο μήνα έγινε μια έρευνα για το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία που είναι υποχρεωτικό εκτός αν απαλλάσσεσαι, η έρευνα έδειξε ότι το 38% θέλει το μάθημα θρησκευτικών στα σχολεία και το 41% πιστεύει ότι η θεωρεία της εξέλιξης πρέπει να διδάσκεται σαν μια από τις θεωρίες!!!

@ kostya20068

Οι Φιλανδοί είναι σαν όλους τους υπολοίπους βορειοευρωπαίους, απλά λίγο καλύτερα γιατί ο αριθμός των ξένων είναι προς το παρόν μικρός. Υπάρχει στρουθοκαμηλισμός και φόβος μη χαρακτηριστούν ρατσιστές ή ότι δεν στηρίζουν την περίφημη πολυπολιτισμική κοινωνία. Όταν ενημερώνεις τους ντόπιους για τέτοια πράγματα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός γιατί εύκολα αυτά τα γεγονότα δίνουν τροφή σε στερεότυπα και αντιδράσεις που φτάνουν τα όρια του ρατσισμού.

Το συμβούλιο είναι μικτό μουσουλμάνων και οχι Σομαλών. Χαρακτηριστικά οι λιγότεροι είναι Σομαλοί. Είναι κυρίως Ιρανοί, ιρακινοί!
Ο χρήστης ovi είπε…
@ ergotelinen

σιγά σιγά όλη μου η έρευνα θα μπει στο Ovi αλλά πρεπει να θυμάσαι οτι δεν είναι μυστικό η σχεση μου με το περιοδικό αρα πρεπει να ειμαι πολύ προσεκτικος ωστε να μην εκθεσω κόσμο. Το κηνυγητό μου με ολη αυτη τη θρησκευτική πολιτική οικονομική μαφία θα περάσει σταδιακά στο Οvi. Αλωστε αυτός ηταν και ενας λόγος που δημιουργηθηκε για να ξεπεράσει τις όποιες μορφές λογοκρισιας που αντιμετωπίζαμε όλοι μας!

Οποιος θέλει μπορεί να το δει εδω: www.ovimagazine.com και χρειαζομαστε συνεργασιες σε όποια γλώσσα και χώρα για να σταματήσω να γράφω και τα ...αθλήτικά!!! ;D
Ο χρήστης ovi είπε…
Μάλλον έπρεπε να είχα κάνει ...αυτό: Ovi magazine
Ο χρήστης Rodia είπε…
Συγχαρητήρια. Τρομερό θέμα.
Καλή συνέχεια.
Ανεβάζω στο blog μου ενημέρωση, δε νομίζω να έχεις αντίρρηση, ε

:-)
Ο χρήστης ovi είπε…
@ Rodia

;D
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τελίνααααα! Θεν κιου βέρυ ματς! Σημειώνω εγώ, σημειώνω!

Α, και για να μη το ξεχάσω: fivos θυμώνει, phivos χαμογελάει! (ο καθένας με το χαβά του!)
Ο χρήστης oistros είπε…
Εξαιρετικό θέμα ovi και είπα να βάλω κι εγώ ένα λιθαράκι. Τα σχόλια μου βγαιναν μεγάλα και το έκανα πόστ . Όχι πάλι για να τα λέμε, να ξεσπάμε και να κοιμόμαστε ήσυχοι. Όσο το σκαλίζω μου βρωμάει. Και ελπίζω κάποιοι να μας δώσουν πληροφορίες για το τι γίνεται και στην Ελλάδα. Εμείς βλέπεις τέτοια θέματα απλά τα "θάβουμε" για να μη μας πάρει η μπόχα τους.
Ο χρήστης Μαύρος Γάτος είπε…
Πω πω τι ωραίος χαμός γίνεται εδώ!

Φοίβο, θα διαφωνήσω και θυα επιμείνω ότι δεν πρόκειται τόσο για πράξη σημειολογικής υποταγής, αλλά είναι καθαρά μια πράξη στέρησης της ηδονής προς αποφυγήν απίστίας. Κι αν δείς την περιγρφή της τελετής στο άρθρο του Ovi και το σχόλιο της Oistros φαίνεται καθαρά ότι πρόκειται γαι τελετή μεταξύ γυναικών, αν ήταν αυτό που λες θα περιλάμβανε κάποιο τελετουργικό φυσικής ταπείνωσης, εδώ μιλάμε καθαρά για "χειρουργική πράξη", στην κυριολεξία....

Βέβαια είναι σαφέστατη η θέση της γυναίκας ως ανθρώπινο ον δεύτερης κατηγορίας στο Ισλάμ, αλλά η *συγκεκριμένη* "τελετή' δεν εστιάζει εκεί.

¨οσο για τα ερωτήματα που θέτει ο kostya στα σχόλιά του, ανησυχώ πάρα πολύ.... γιατί για το "Mogadisu' του Ελσίνκι δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι φταίνε οι Φινλανδοί... και όχι οι ίδιοι οι μουσουλμάνοι. Προσωπικά δσεν βλέπω σε καμμιά μουσουλμανική μειονότητα διάθεση ενσωμάτωσης. Έζησα στο Βέλγιο, στην Γαλλία, και παντού οι μουσουλμάνοι είναι αποκλεισμένοι, σε αντίθεση με τους χριστιανούς μαύρους και άραβες που είναι απόλυτα ενσωματωμένοι. και προβληματίζομαι ειλικρινά γιατί. Γι αυτό είπα στην αρχή ότι η μάστιγα της ανθρωπότητας σήμερα λέγετασι Ισλάμ. Η εκμεταλλευση των αποικιών και η χρήση των μεςταναστών ως σύγχρονων δούλων από τους ευρωπαίους επίσης δεδομένη...

Τέλος, στην Αγγλία δεν έζησα, αλλα όσες φορές πήγα έιχα την ζωηρή εντύπωση ότι εκει οι 'ξένοι" είναι πόλύ καλύτερα ενσωματωμένοι απ΄'ότι στη Γαλλάι. Δεν είναι πολύ παράδοιξο αυτό; Οι 'ευγενικοί" και πολιτισμένοι Γάλλοι να ΜΗΝ αφομοιώνουν και οι 'σκληροί και βάναυσοι αποικιοκράτες' Άγγλοι να δίνουν ίσες ευκαιρίες;;;;;;;

Ειδικά το τελευταίο θέμα κμε καίει ιδιαίτερα

Καλησπέρα σε όλους
Ο χρήστης Ecumene είπε…
Φοιβο εγω για το διαφημιστικο καλο σου το κανω….

Αν εχεις ελλειψη χρονου ..πες μου τον αντικαταστατη σου..
?

Από αποσπασμα που εβαλα στην Oistros

...........................
Να θυμίσουμε ότι ακόμη και στις δυτικές κοινωνίες, η αποκοπή της κλειτορίδας θεωρούνταν μέχρι τη δεκαετία του 1930 ως μέσο για την πρόληψη και θεραπεία της γυναικείας υστερίας και των γυναικείων ψυχικών διαταραχών που συνδέονταν με τη καταπιεσμένη σεξουαλικότητα…

It was used in England during the Victorian period to treat psychological disorders and to prevent masturbation in women (Hopkins, 1999). In Europe and in the United States as late as the 1930's, "removal of the clitoris or prepuce was performed to treat clitoral enlargement, redundancy, hysteria, lesbianism, and erotomania" (Nour, para. 5).
J. Marion Sims, the "Father of Gynecology" (in the U.S.) endorsed the practice of clitorectomies well into the twentieth century. The practice of clitorectomy for psychiatric disorders became popular with Freudian psychoanalysis. Oophorectomy, or removal of the ovaries, also known as female castration, and hysterectomies were widespread as a cure for psychological disorders and continued in the U.S. until the mid-1940's.
http://findarticles.com/p/articles/mi_m0MJU/is_1_10/ai_102025141
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Η κλειτοριδεκτομή δεν είναι σημάδι πολιτισμού και δεν δικαιολογείται με καμία θρησκεία. Είναι κακούργημα, η πιο κυνική μορφή παιδικής κυρίως και γυναικείας κακοποίησης.

Πρόκειται για προ-ισλαμικό «έθιμο» απο όσο γνωρίζω το κοράνι δεν αναφέρει κάτι τέτοιο.
Υπέροχα δοσμένο θέμα για ένα τόσο βάρβαρο «έθιμο»
Ο χρήστης ovi είπε…
@ oistros

Σε ευχαριστώ πολύ. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να ενημερωθούν όλοι.

@ μαύρος γάτος

Συμφωνώ μαζί σου και το έχω τονίσει και σε προηγούμενο post αναφερόμενος στην ξένη κοινότητα στη Φιλανδία. Οι μετανάστες ή καλύτερα αυτοί που εξουσιάζουν τους ξένους έχουν μεγάλο μερίδιο στη ghettoποίηση. Δεν αφαιρώ την ευθύνη και μεμονωμένα των μεταναστών αλλά θυμηθείτε ότι οι Σομαλοί δεν επιλέξανε να φύγουν από τη χώρα τους φύγανε τρέχοντας προσπαθώντας να σώσουν τη ζωή τους και οι περισσότεροι δεν είχαν ιδέα ούτε που καν πέφτει η Φιλανδία.

Όσο αφορά την Αγγλία όπου έζησα σχεδόν 15 χρόνια και για την ακρίβεια στο Yorkshire σε μια από τις πιο φτωχές περιοχές της Αγγλίας και πιο συγκεκριμένα στο Sheffield που είναι και η ‘πρωτεύουσα’ των μεταναστών θα σας πω ένα ...τοπικό ανέκδοτο.

Δυο εγγλέζοι πάνε στην Ιταλία για να δουν την ομάδα τους. Έχοντας μπροστά τους ένα ολόκληρο βράδυ αποφασίζουν να φάνε κάτι τοπικό, εξωτικό. Σε ένα δρόμο βλέπουν πιτσαρίες, ινδικά με κάρι και κινέζικα. Οπότε λέει ο ένας, ‘διάλεξε εσύ τι θες να φάμε,’ και του απαντάει ο άλλος ‘μα δεν είπαμε να φάμε κάτι εξωτικό και οχι κάτι από την πατρίδα;’

Όχι ότι δεν υπάρχουν και πάρα πολλά προβλήματα, το Yorkshire και ειδικά το West Yorkshire βασανίζεται συχνά από ξεσηκωμούς και αυτό από τη περίοδο του 70-80 που έζησα εγώ εκεί. Σε γενικές γραμμές εγώ τουλάχιστον αντιμετώπισα πιο πολλά προβλήματα σε χώρες που δεν το περίμενα παρά στην Αγγλία. Και όταν αντιμετώπιζα προβλήματα στην Αγγλία ήταν αφού έλεγα ότι είμαι Έλληνας και λόγω της ‘υπέροχης’ φήμης που είχαν εκείνη την εποχή οι Έλληνες στην Αγγλία παρά για οποίο άλλο λόγο. Αλλά και αυτό οφείλεται στη ‘σκληρή’ δουλειά που κάνανε κάποιοι Έλληνες και μάς φορτώσανε ρετσινιές και ισχύει και για την Αγγλία και για την Γερμανία και για τη Γαλλία. Και εδώ το παλεύουν ορισμένοι αλλά ...κρατάμε!!!
Ο χρήστης ovi είπε…
Erotelinen προβοκατόρικα!!! ;D

@ SykoFantiS_Bastoyni

Terve και καλώς ήλθες,

Σαφώς και δεν είναι ένδειξη πολιτισμού και δεν υπάρχει πουθενά στο Κοράνι αλλά σε πληροφορώ ότι οι περισσότεροι ‘ιερείς’ εθελοτυφλούν. Πολύ περισσότερο εντάσσοντας το στις παραδόσεις γίνονται συμμέτοχοι του εγκλήματος γιατί τουλάχιστον θα μπορούσαν να το καταδικάσουν αντί οι ίδιοι να συμμετέχουν με τις κόρες τους!!! Και ναι γνωρίζω παραδείγματα!!!
Ο χρήστης J95 είπε…
Ο θρησκευτικος ηγέτης θεωρει τον ευατο του ανωτερο απο το Ελληνικό σύνταγμα και απαιτει απο την Ελληνική κυβερνηση και αντι να τον παρουν με τις ντομάτες δυο εκατομμύρια προσυπογράφουν!!! Και ταυτόχρονα προσυπογράφουν στο φακέλωμα και στον Αδάμ και στην Ευα και οτι αλλο θέλεις. Νομίζεις οτι ολοι αυτοί πρεπει να κατηγορηθούν;

Χαλαρότατα.
Ο χρήστης Καπετάνισσα είπε…
Ovi,
πέρασα να σ' αφήσω την αγάπη μου κι είδα ότι βράζει ο τόπος.

Οι απόψεις του Μαύρου Γάτου με βρίσκουν απολύτως σύμφωνη, αν και στα σχόλια που έχουν παρατεθεί -ευτυχώς!- δεν διαφαίνονται διαφωνίες.

Πρόκειται περί βαρβαρότητας, ούτε λόγος, περί κατάφωρης παραβίασης ανθρώπινων δικαιωμάτων κατ' εμέ (αυτοδιάθεσης κλπ), που θα έπρεπε -φρονώ- να ξεσηκώσουν την παγκόσμια κοινότητα.

Στην αντίπερα όχθη υπάρχει ο αντίλογος που μιλά για πολιτισμικές ιδιαιτερότητες και σεβασμό αυτών, αλλά...!
Καλό να ακολουθεί ο κάθε τόπος τις παραδόσεις του, απ' την στιγμή όμως που μέσα σ' αυτές, ο άνθρωπος αντιμετωπίζεται ως αξία!
Μέγιστη.

Πότε είπατε επικρατούσε ο σκοταδισμός;

Δεν άκουσα;

Στο Μεσσαίωνα;.....
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τελίνα, όπως βλέπεις, παρ'όλο το πνίξιμο, έχω πάντα κέφι για αστειάκια. Σ'ευχαριστώ για τη διαφήμιση.
Ο χρήστης Ecumene είπε…
OVI

Βλεπω να νοσταλγεις
την Αγγλία...


FIVOS

Πες μου τωρα ποιος σου
κανε

....Avatarο-εκτομή????????

Και ησουν φατσουλα
και σε χασαμε.........
Ο χρήστης Ecumene είπε…
Tι γλωσσα μιλάνε οι Σομαλοί;;;;
Εντυπωση μου κανε ο χαρτης
στο post για τον Αδωνη
που δειχνει τη Σομαλία
να περιλαμβανεται
στον αραβικο κοσμο..

και δεν ειναι ο μονος χαρτης...

Απο wiki

Μιλάνε ..dialects of Swahili.


The Somali language was not used extensively for writing until 1973, when a standard orthography using the Latin alphabet was decreed by the Supreme Revolutionary Council (SRC). Somali is now the language of instruction in schools, although these are few.

αλλά...
Arabic, English, and Italian are also used extensively.......

Οι Σομαλοι στην Φινλανδία
τι γλωσσα μιλουν;;...
μη μου πεις φινλανδικα.....
:)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αστειάκια Τελινίτσα, ε;

Τη μουρ'μ' ο Blogger μού την έφαγε. Με τη μετακόμιση. Αλλά θα ξανάρθει.

Αλλά παίδες, τού το κάναμε πλατεία Ομονοίας του ανθρώπου. Δεν πάμε κάπου αλλού να τα πούμε. Τι θα λέγατε για ένα καφενείο; (ρίχνω την ιδέα!).
Ο χρήστης ovi είπε…
@ j95

Terve! Με έκανες να γελάσω με αυτό που έγραψα ο ίδιος!!!

@ καπετάνισσα

Ο σεβασμός στις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα που και η ergotelina μου υπενθύμισε προηγουμένως με δικιά μου αναφορά, συγνώμη αλλά γι αυτό χρειάζομαι άλλο post!

Είχε τελειώσει ο μεσαίωνας; Που είσαι μεγάλε Παπαθεμελή!!!

@ Φοίβο

!!!

@ ergotelinen

Στην Αγγλία έζησα όλη τη δεύτερη δεκαετία μου. Μεγάλο κομμάτι της τρίτης και ακόμα κι όταν ζούσα στην Ιαπωνία η ‘έδρα’ μου ήταν το Yorkshire. Άλλο ένα μέρος που μόνο αν το έχεις ζήσει καταλαβαίνεις γιατί σε μαγεύει.

Οι Σομαλοί μιλάνε ...σομαλικά!!! μοιάζουν πολύ με τα φιλανδικά στη άποψη ότι λες ότι διαβάζεις και στις λέξεις σιδηρόδρομος με τα πολλά φωνήεντα αλλά και είναι και πολύ τραγουδιστή γλώσσα, οι δε Σομαλοί έχουν έντονη body language.

Οι μουσουλμάνοι της Φιλανδίας είναι πολύ ενωμένοι και δεν θα μου έκανε καθόλου εντύπωση αν οι Άραβες τη θεωρούν μουσουλμανικό 'έδαφος' αλλά και αυτό για να το καταλάβεις πρέπει να καταλάβεις και τους Φιλανδούς και τη μανία τους μην κάνουν τη παραμικρή κίνηση και θεωρηθούν ρατσιστές. Μην ξεχνάς ότι οι μόνοι ευρωπαίοι που ζητήσανε συγνώμη για τα σκίτσα του Μωάμεθ ήταν οι Φιλανδοί!!!

Και ναι οι περισσότεροι Σομαλοί μιλάνε φιλανδικά!!!
Ο χρήστης ovi είπε…
Φοίβο, υπάρχει φανταστικό καφενείο Σομαλών... :)
Ο χρήστης Yannis H είπε…
Οι Σομαλοί είναι ‘μαύροι Ευρωπαίοι΄: ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά (λεπτά χείλη, γαλλική σχεδόν μύτη) αλλά με μαύρο χρώμα. Άσχετο, αλλά ήταν η πρώτη μου εντύπωση από αυτούς. Δεν θα τους χαρακτήριζα ‘ανθρώπους με χιούμορ’ ή ‘εκλεπτυσμένους’, γιατί θα γινόμουν ρατσιστής απέναντι στους υπόλοιπους λαούς και έχω συναντήσει και Σομαλούς που δεν ήταν έτσι (όπως συνάντησα Σομαλούς που ήταν).

Πιθανόν να ξεκινάω έτσι γιατί αυτό το θέμα μου γυρίζει τα σωθικά, με θυμώνει. Και με θυμώνει λόγω του ανθρώπινου πόνου. Και μετά, μια άλλη σκέψη, που λυπάμαι αλλά την κάνω, με αφήνει αβοήθητο. Αποτελεί έθιμο τους. Ναι ρε παιδιά, αποτελεί έθιμο τους. Πολιτιστικό μοντέλο τους. Παραδοσιακή συμπεριφορά τους. Θα βγάλω εγώ την μπούρκα από μια μουσουλμάνα, το σταυρό από ένα χριστιανό, θα σβήσω το θυμίαμα από έναν ινδουιστή επειδή τα θεωρώ λάθος;

Εντάξει, καταλαβαίνω τη διαφορά: και αν κάποια θρησκεία έχει το έθιμο να κόβει το χέρι σε κάθε κορίτσι με το που γίνεται 17 χρονών; Πολιτιστική ανεκτικότητα λοιπόν στη Δύση, αλλά μέχρι εκεί που τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνονται σεβαστά με την πλατιά έννοια. Και λέω ‘πλατειά’, γιατί εδώ δεν έχουμε κάποιον που τον κυνηγάνε οι ομόθρησκοί του να τον ακρωτηριάσουνε. Έχουμε παιδικό ακρωτηριασμό με την επιβολή κι εκβιασμό της οικογένειας. Πρέπει, λοιπόν, να προστατέψουμε το παιδί από τους γονείς του – και τους γονείς από τον εαυτό τους και τον κοινωνικό τους περίγυρο. Ε, αυτό είναι σίγουρα ‘πλατειά’ ερμηνεία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Και αν νομίσετε ότι νιώθω όμορφα να γράφω αυτά τα πράγματα, γελιέστε. Μου γυρίζουν το στομάχι – αλλά θέλω να καταλάβω τις πράξεις μου, τις σκέψεις μου. Δεν με πείθω με αυτά που λέω. Αλλά και αν ακολουθήσω μια αυθόρμητη απαγορευτική στάση απέναντι σε ένα έθιμο σαν αυτό, χωρίς να έχω καταλάβει καλά-καλά τι κάνω, τι λέω, γιατί το κάνω, ποια αρχή διέπει τη στάση μου, πάλι νιώθω ότι κάτι δεν πάει καλά. Δεν θα μπορούσα να κάνω αυτή τη συζήτηση και να πω αυτά τα πράγματα με μια κοπέλα που έχει υποστεί αυτό το μαρτύριο, δεν θα είχα το στομάχι. Θα ένιωθα βρώμικος που αυτή έχει υποστεί το εξευτελιστικότατο μαρτύριο κι εγώ κάθομαι και λέω θεωρίες. Σαν να την ακρωτηριάζω δεύτερη φορά θα το ένιωθα. Αλλά μόνος μου, μέσα στην ηρεμία του σπιτιού μου και γράφοντας σε ανθρώπους που είναι ξένοι προς αυτό και συζητούν από τη μεριά του κριτή για το αν θα πρέπει να αναλάβουν δράση, μπορώ και λέω φωναχτά τις σκέψεις μου.

Πιστεύω στην αδελφικότητα των λαών και των πολιτισμών. Έζησα σε πολυπολιτισμικό περιβάλλον και δεν πιστεύω να πλούτισα περισσότερο από κάτι άλλο στη ζωή μου. Από αυτήν την άποψη, δεν μου καλοάρεσε το σχόλιο της Κρότκαγια «Το ερώτημα είναι κατά πόσο απειλείται ο ευρωπαϊκός πολιτισμός από την αυξανόμενη μερίδα μουσουλμάνων που ζουν δίπλα μας.»

Το θεωρώ άκομψο και ηττοπαθές όσον αφορά την κοινωνία που θέλουμε. Προσωπικά, όσο και αν πιστεύω στην ανοιχτή κοινωνία, δεν πιστεύω στην πολιτική ορθότητα (politically correct). Διότι, να πάρει η ευχή, υπάρχει σωστό και λάθος – ανθρώπινα. Και η πολιτική ορθότητα σε κάνει τελικά να πιστεύεις, καθώς πρέπει να ανεχτείς ουσιαστικά τους πάντες (ναι – και την κλειτοριδοκτομή!) ότι δεν υπάρχει σωστό και λάθος, υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές του σωστού για διαφόρους ανθρώπους. Εντάξει ρε φίλε, αλλά άντε να κάνουν το ίδιο στη γυναίκα σου!!! Να ήσουν γυναίκα και να το έκαναν σε σένα!!!

Τελειώνω: υπάρχει λοιπόν σωστό και λάθος, και αυτό πάει να πει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως τα εννοεί η Δύση, είναι πάνω από πολιτισμικές ιδιαιτερότητες. Συμφωνούμε; Ε, μα τότε, τους δουλεύουμε κανονικά με την ανοιχτή μας κοινωνία! Και τους Άλλους και τους εαυτούς μας. Δεν λέω πως είναι λάθος σαν στάση – λέω πως άλλα πιστεύουμε για τον εαυτό μας και την κοινωνία μας, κι άλλα κάνουμε. Εσείς λέτε Κοράνι, Έθιμα, Παράδοση, Δικαίωμα στο Διαφορετικό. Εμείς λέμε Ναι σε όλα – αλλά όχι εάν αυτά πάνε ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η μεγαλύτερη κατάκτηση του δυτικού πολιτισμού, η δημοκρατία: αυτή είναι η νέα μας ιεραποστολή. Μοιάζουμε με τους πρότερους ιεραπόστολους, μόνο στο ότι απέναντί μας έχουμε λογής ντόπιες θρησκείες και παραδόσεις. Και πρέπει να τους προσηλυτίσουμε σε ένα νέο τρόπο σκέψης, θέλετε τον ουμανισμό, θέλετε στη δημοκρατία, θέλετε στην ισονομία, είναι δυτικές αρχές. Και πρόκειται για (κοσμικό – secular) προσηλυτισμό.

Τον οποίο, ίσως είναι καιρός, να τον πούμε φωναχτά. Έτσι θα είμαστε εντάξει και με τον εαυτό μας, πέρα από την όποια (απόλυτα αυθόρμητη και ανθρώπινη) αντίδραση σε τέτοιες βαρβαρότητες.

Και σε τελευταία ανάλυση, μαζί με τις όποιες φρικαλέες βαρβαρότητες που αφήνουν μόνιμα κουσούρια πάνω σε παιδιά, να κρατούμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας με την ίδια λογική, και άλλες λιγότερο φρικαλέες και χωρίς μόνιμα αποτελέσματα πρακτικές απέναντι στα δικά μας παιδιά. Μια από αυτές, είναι η βάφτιση σε μικρή ηλικία.
Ο χρήστης ovi είπε…
Γιάννη, μια διόρθωση μόνο, kostya και οχι krotkaya μη μπερδευτούμε και παρεξηγηθούμε!!!

Το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σεβασμός στο πολιτισμό των άλλων με κάνει και μένα έξαλλο οταν αγκίζει παιδιά που δεν έχουν απλά καμοία επιλογή!!!
Ο χρήστης Yannis H είπε…
Oupsssssss!

Sorry Krot!!!!

Thanks Ovi!!!!

Goodnight John-Boy!
Ο χρήστης SALOME είπε…
@ Ovi πρέπει πράγματι να είσαι πολύ περήφανος για τη συζήτηση που είναι ουσιαστική και όλοι όσοι γράφουνν το κάνουν απο πραγματικό ενδιαφέρον και ανταλλάσσουν απόψεις που, εμένα τουλάχιστον, με μαθαίνουν πράγματα αλλά, κυρίως, μεκάνουν να σκέφτομαι πέρα απο τα τετριμμένα και τα ανούσια της καθημερινότητας. Ως καινούργια μάλιστα σε αυτή την συζήτηση των bloggers έω πράγματι εντυπωσιαστεί απο το επίπεδο της συζήτησης.
@ο Γιάννης περιέγραψε σχεδόν ολόκληρο το θέμα. Οι δυτικές κοινωνίες, πράγματι, "συλλαμβάνονται" καθημερινά να διαπράττουν εγκλήματα σε βάρος αδυνάτων απλά αυτά δεν φαίνονται πάντα, όπως αυτά των εθίμων κάποιων λαών. Είναι, ωστόσο, γύρω μας και ενώ τα αντιλαμβανόμαστε...συνεχίζουμε ακάθεκτοι.....Πάντως καλό θα ήταν απο αυτή τη συζήτηση να έχουμε και κάτι χειροπιαστό πριν πάμε παρακάτω.Ισως ένα άρθρο, μια παρέμβαση...μια αφύπνιση φθάνει βρε παιδιά;;;
Ο χρήστης SALOME είπε…
Α! και κάτι άλλο παρατηρώντας τα κείμενα των blogs. Αυτά τελικά που έχουν περισσότερη απήχηση, με την έννοια της συζήτησης, είναι αυτά που αναφέρονται σε κοινωνικά ζητήματα. Αυτό είναι καλό, κατά την άποψή μου, γιατί αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος να ομφαλοσκοπούμε και αυτό δεν νομίζω ότι προσφέρει σε κανέναν όταν επαναλαμβάνεται.
Ο χρήστης ovi είπε…
Καλησπέρα Salome. Σε ευχαριστώ και φυσικά χαίρομαι για τη συζήτηση. Δυστυχώς οι bloggers είναι καθρέφτισμα της κοινωνίας μας και ναι μεν εδώ κάνουμε μια αξιόλογη συζήτηση παρά κάτω όμως; ... και αυτοί οι 'παρακάτω' είναι που θα έπρεπε να ακούσουν κάποια πράγματα.

Παρ’ επιπτοντως και αυτά καθημερινά είναι, απλά δεν τα βλέπουμε γιατί νιώθουμε ασφαλείς στη δική μας ‘πολιτισμένη’ καθημερινότητα αγνοώντας την καθημερινότητα τους. Θα ακολουθήσουν όμως και άρθρα που θα μιλάνε για τη δική μας καθημερινότητα.

Πληροφόρηση υπάρχει για αυτά τα θέματα, και προσπέκτους και άρθρα και όπως είδες και ντοκιμαντέρ. Δυστυχώς δεν φτάνει! Κάποιες φορές κάνουν και κακό γιατί ο 'παρά κάτω' blogger που λέγαμε πολύ πιθανώς να σκεφτεί ότι ....έτσι είναι οι μουσουλμάνοι (και αυτό ευγενικό ήταν) αδιαφορώντας! Τότε πρέπει να αρχίσεις να μιλάς και να κάνεις υπομονή. Ένας να καταλάβει είναι άθλος.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
το ποστ και τα σχολια που ακολουθησαν ειναι ο, τι πιο ενδιαφερον εχω διαβασει σε μπλογκ μεχρι τωρα. συγχαρητηρια σε ολους! χρειαζομαι χρονο για να επεξεργαστω τα δεδομενα, και περισσοτερο οσα εγραψε ο yannis h. το θεμα το ειχα "ξαναδει" σε ενα προγραμμα περι διαπολιτισμικης πολιτικης στα πλαισια της UNESCO, και με τα λιγα που μπορεσα να μαθω και να διαβασω κλινω μαλον προς την αποψη πως τα ανθρωπινα δικαιωματα ειναι πανω απο ολα, ιδιαιτερα οσον αφορα περιπτωσεις παιδιων.
καλως η κακως η σωματικη υγεια και ακεραιοτητα (δεν ειμαι σιγουρη οτι εκφραζομαι ακριβως οπως σκεφτομαι, αλλα προσπαθω) πρεπει να μπαινει πανω απο "πολιτισμικες" διαφορες. το θεμα της κλειτοριδεκτομης, φυσικα και εχει πολλα "πολιτισμικα" και "πνευματικα" στοιχεια πισω του που το φορτιζουν (παραδοσεις, κοινωνικες προκαταληψεις κ.λ.π.) το πρωταρχικο, ομως, ειναι η βαναυση και ανευθυνη (τουλαχιστον!) επεμβαση ανειδικευτων και ακαταλληλων ατομων σε σωματα που, μαλιστα, δεν εχουν ολοκληρωσει την διαδικασια ωριμανσης τους. φυσικα, μετα ερχονται οι καθολου δευτερευουσας σημασιας κοινωνικοι παραγοντες, περι υποβιβασμου της γυναικας σε σχεση με τον ανδρα κ.λ.π.
ως γυναικα που λατρευει τις γυναικες και το γυναικειο σωμα το μονο που εχω να πω ειναι οτι, φυσικα, ειμαι αντιθετη σε αυτη τη διαδικασια και να παρακαλεσω για ενημερωση οποιον γνωριζει για συγκεκριμενους οργανισμους, μη κυβερνητικες οργανωσεις ή ο,τι αλλο σχετικα με το θεμα αυτο.
ovi και παλι μπραβο σου που το εθιξες.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
το ποστ και τα σχολια που ακολουθησαν ειναι ο, τι πιο ενδιαφερον εχω διαβασει σε μπλογκ μεχρι τωρα. συγχαρητηρια σε ολους! χρειαζομαι χρονο για να επεξεργαστω τα δεδομενα, και περισσοτερο οσα εγραψε ο yannis h. το θεμα το ειχα "ξαναδει" σε ενα προγραμμα περι διαπολιτισμικης πολιτικης στα πλαισια της UNESCO, και με τα λιγα που μπορεσα να μαθω και να διαβασω κλινω μαλον προς την αποψη πως τα ανθρωπινα δικαιωματα ειναι πανω απο ολα, ιδιαιτερα οσον αφορα περιπτωσεις παιδιων.
καλως η κακως η σωματικη υγεια και ακεραιοτητα (δεν ειμαι σιγουρη οτι εκφραζομαι ακριβως οπως σκεφτομαι, αλλα προσπαθω) πρεπει να μπαινει πανω απο "πολιτισμικες" διαφορες. το θεμα της κλειτοριδεκτομης, φυσικα και εχει πολλα "πολιτισμικα" και "πνευματικα" στοιχεια πισω του που το φορτιζουν (παραδοσεις, κοινωνικες προκαταληψεις κ.λ.π.) το πρωταρχικο, ομως, ειναι η βαναυση και ανευθυνη (τουλαχιστον!) επεμβαση ανειδικευτων και ακαταλληλων ατομων σε σωματα που, μαλιστα, δεν εχουν ολοκληρωσει την διαδικασια ωριμανσης τους. φυσικα, μετα ερχονται οι καθολου δευτερευουσας σημασιας κοινωνικοι παραγοντες, περι υποβιβασμου της γυναικας σε σχεση με τον ανδρα κ.λ.π.
ως γυναικα που λατρευει τις γυναικες και το γυναικειο σωμα το μονο που εχω να πω ειναι οτι, φυσικα και ειμαι αντιθετη σε αυτη τη διαδικασια και να παρακαλεσω για ενημερωση οποιον γνωριζει για συγκεκριμενους οργανισμους, μη κυβερνητικες οργανωσεις ή ο,τι αλλο σχετικα με το θεμα αυτο.
ovi και παλι μπραβο σου που το εθιξες.
Ο χρήστης ovi είπε…
Salome νομιζω οτι αυτο εξαρταται και απο τη διαδοση και της τιμες του internet στην ελλαδα, αλλα πανω απο ολα στην εξοικιωση με το δύκτιο. Στη Φιλανδια τωρα πια σπανια θα βρεις σπιτι χωρις συνδεση. Στην ελλάδα; ;)

Χτες μιλουσα με καποιον blogger στην αμερική που απο οτι ελεγε ζουσε σε ghetto αλλα προσπαθούσε να με πεισει για την παγκοσμιοποιηση με μονο επιχειρημα οτι θα εβρισκα καφε δεν θυμαμαι καν ποιο καφε μου ειπε, Starbucks!!! Αυτο ηταν ολο του το προβλημα να έχει Starbucks το Ελσινκι!!!
Ο χρήστης ovi είπε…
Ολοι μάλλον γράφαμε ταυτόχρονα!

@ siegmund

Με ανησύχησες πάλι!
Για το θεμα ανθρώπινα δικαιώματα και ισλαμ σε σχεση με τους μεταναστες που ζουν στη Φιλανδια και κατ΄ επεκταση στην βόρει Ευρώπη θα περασω σιγα σιγα σε επομενο επεισοδιο της φιλανδικής saga. Τα δικαιώματα τωνβ παιδιών (γιατι το 12χρονο δεν μπορει να χαρακτηριστει διαφορετικά) επιβαλέται να προστατευονται!!!

@ kostya2006

Μάλλον ο Γιάννης πρεπει να σου απαντήσει!!!
Ο χρήστης Derek είπε…
αλήθεια έχει Starbucks στο Helsinki? Δεν θυμάμαι να είδα πουθενά... (πάλι καλά δλδ...)
Ο χρήστης ovi είπε…
"Ένας στους έξι Λονδρέζους δηλώνει ότι προτιμά να απομακρυνθεί από μουσουλμάνους συνεπιβάτες του στα μέσα μεταφοράς αλλάζοντας θέση. Παράλληλα, περίπου ο ένας στους τρεις παραδέχεται πως τον τελευταίο χρόνο ενοχλείται πολύ όταν άτομο ασιατικής ή αφρικανικής καταγωγής επιβιβάζεται στο ίδιο μετρό ή λεωφορείο με τον ίδιο."

Μόλις το διάβασα!!! Πάει και η Αγγλία!
Ο χρήστης civil είπε…
Η ξενοφοβία είναι ίδιον των κοινωνιών και χρέος μας είναι να τα περιορίσουμε. Ο ρατσισμός πάλι είναι καθαρά θέμα παιδείας. Ρατσισμός υπήρχε από τους έλληνες στους πόντιους που ξεριζώθηκαν από τα σπίτια τους πριν ένα αιώνα, και από τους πόντιους στους ρωσο-πόντιους πριν δέκα χρόνια.

Σχετικά με τα έθιμα του κάθε λαού (που είναι και το θέμα) έχω να θέσω τον εξής προβληματισμό: Μια ελληνική μειονότητα σε κάποια μετα-κοινωνία του Χ κράτους κατηγορείται ότι βαπτίζει τα παιδιά της νήπια, πράγμα τελείως αντιδημοκρατικό και μεσαιωνικό για την εν λόγω μετα-κοινωνία και τους απανταχού Χίτες (οι οποίοι βρίσκονται τεχνολογικά αρκετά χρόνια μπροστά). Η βάπτιση σε νηπιακή ηλικία, λένε, παραβιάζει κατάφωρα το άρθρο 45672 της χάρτας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως υπογράφτηκε από όλα τα προηγμένα κράτη στο Ελσίνκι, το 2112 μ.Χ. Επίσης, λένε, πουθενά η χριστιανική θρησκεία δεν επιβάλλει να βαπτίζονται οι πιστοί, νήπια. Τι κάνει τότε ο σύλλογος της ελληνικής μειονότητας;

(Σκεφτείτε κάτι παρόμοιο με την -εξίσου απάνθρωπη κατά τη γνώμη μου- περιτομή των ανδρών. Τι θα έκαναν οι εβραίοι, οι τούρκοι κλπ)
Ο χρήστης advocatus diaboli είπε…
Το χειρότερο με την κλειτοριδεκτομή (που είναι τόσο απάνθρωπη ώστε μερικοί εδώ μέσα δεν αντέχουν καν να γράφωουν το όνομά της) είναι ότι στερεί την ηδονή από τη γυναίκα, για να αυκήσει ταυτοχρόνως την ηδονή στον άνδρα. Δεν ξέρω αν δεν το καταλάβατε, αλλά το αιδοίο ράβεται με αποτέλεσμα η είσοδος του κόλπου να στενεύει τόσο που να καταντά ο έρωτας βιασμός για τη γυναίκα, η οποία πονάει αβάσταχτα. Επιπλέον, δεν είναι θέμα δικαιωμάτων των μειονοτήτων, όπως π.χ. η μαντήλα, για την οποία διαφωνώ, αλλά δεν σε ακρωτηριάζει κιόλας (ή σε σκοτώνει. Πόσες άραγε πέθαναν από τέτανο με τα σκουριασμένα ξυράφια;)Ας ξυπνήσουμε όλοι: αφορά δύο εκατομμύρια νεαρά κορίτσια κάθε χρόνο. ΔΕΝ είναι δικαίωμα όσων τις βασανίζουν να συνεχίσουν να το κάνουν στο όνομα της δικής μας ανεξιθρησκείας ή ανοχής στη διαφορετικότητα. Το ίδιο είναι, άραγε, να σε βαφτίζουν νήπιο και το ίδιο να σου «σκοτώνουν» τη σεξουαλική σου ζωή και το κορμί σου για πάντα; Ovi, έβαλα το ποστ σου στη σελίδα μου. Με την άδειά σου, ελπίζω.
Ο χρήστης Dion.M. είπε…
Καμιά φορά είναι καλύτερο να γεννιέσαι ζώο παρά άνθρωπος.

Τα ζώα τουλάχιστον δεν αυτοακρωτηριάζονται!

Η φύση μας έχει κάνει κάποια δώρα, ώστε η ζωή μας να γίνεται πιο υποφερτή (βλ. ερωτική ικανοποίηση-ομορφιά) πλην όμως εμείς προσπαθούμε να τα ακυρώσουμε για τις γυναίκες ώστε να αυξηθούν τα οφέλη των εξουσιαστών τους.

Το θέμα είναι πολύ δύσκολο γιατί σε αυτούς τους υπερσυντηρητικούς λαούς είναι σχεδόν αδύνατο να αλλάξει η κρατούσα «κουλτούρα»

Η Ευρώπη δεν πρέπει επ’ ουδενί να δεχθεί μεταλαμπάδευση τέτοιων βάρβαρων εθίμων στην επικράτειά της. Πάσει θυσία!

Ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός στηρίζεται στον Ανθρωπισμό.

Οι Σομαλές γυναίκες είναι πράγματι πολύ ωραίες και με υπερήφανη κορμοστασιά.
Ο χρήστης maika είπε…
μήπως τελικά η κλεοτοριδεκτομή είναι ακόμη μιά περίτρανη απόδειξη της ανθρώπινη βλακείας και κακίας?

Αυτή η μάνα που κρατάει τα ποδαράκια της κόρης της ανοιχτά και με δύναμη για να μην μπορεί το κοριτσάκι της να ξεφύγει πόσο ηλίθια τελικά μπορεί να είναι?? Μήπως κατα βάθος υπάρχει και λίγο απο εκδίκηση?? Αφού το έπαθα εγώ τώρα θα δεις κι εσύ?? Και καλά η χασάπισσα... αλλά η μάνα ?
Δεν το χωράει ο νούς μου, η μάνα?

Κι αν απο καμιά ακατάσχετη αιμοραγία η μικρούλα πεθάνει τότε τι λένε δηλαδή?? ε καλά , δεν ήταν δα και η πρώτη???


Τα μεγαλώνουν,τα φροντίζουν,τα αγκαλιάζουν και στα 12 τα σφάζουν.
Φρίκη και τρέλα...

Το πιο επικίνδυνο πλάσμα στη γή είναι ο άνθρωπος.
Ο χρήστης maika είπε…
@ μαύρος γάτος

δυστυχώς και οι Αιθίοπες κάνουν τα ίδια... έχω μια φίλη απο εκεί της οποίας ο αδελφός είναι γιατρός στον Καναδά και ο οποίος παρακαλούσε τη μάνα τους να μην το κάνει στη αδελφή του αυτό το έγκλημα.... αλλά η μάνα εκεί κολλημένη....
Ο χρήστης ovi είπε…
Καλημέρα σε όλους σας!!!

@ civil

Θα το θέσω κι εγώ εξ’ ίσου απλοϊκά. Πόσα νήπια έχουν πεθάνει στην κολυμπήθρα τα τελευταία 500 χρόνια; Δεν σε φτάνει; Πόσα τα τελευταία 1,000 χρόνια; Εδώ μιλάμε για ΑΓΝΩΣΤΟ αριθμό θανάτων κάθε χρόνο, κάθε μήνα!!! Ήδη η Amnesty international οργάνωση που σέβεται απεριόριστα τα ανθρωπινά δικαιώματα και τις ιδιαιτερότητες των πολιτισμών έχει συμπεριλάβει τη κλειτοριδεκτομή μέσα στις προτεραιότητες της και παρακινεί κράτη να δέχονται μετανάστες με αυτή τη δικαιολογία.

Τον προηγούμενο μήνα η A.I. ανέφερε το θάνατο δυο γυναικών μετά από μακροχρόνια τυραννία που ξεκίνησε από τη κλειτοριδεκτομή! Το αντιλαμβάνεσαι; Αντιλαμβάνεσαι ότι μιλάμε για κάτι που τυραννάει και σκοτώνει γυναίκες ανεξάρτητου ηλικίας και χρονικής διάρκειας από τη στιγμή που έγινε η τομή; Οι δυο συγκεκριμένες γυναίκες πεθάνανε στο Tongo μια από τις λίγες αφρικάνικες χώρες που θεωρούν τη κλειτοριδεκτομή παράνομη από πέρσι.

Το θέμα με το σεβασμό στις πολιτιστικές διαφορές έχει παρεξηγηθεί έντονα. Η κλειτοριδεκτομή δεν είναι πολιτισμική παράδοση, ούτε θρησκευτική ούτε τίποτα, απλά είναι η βίαιη κυριαρχία του ανασφαλούς αρσενικού πάνω στο θηλυκό και ο εξευτελισμός του νικητή μεταξύ μητριαρχίας και πατριαρχίας αλλά τώρα μπλέκουμε και με ιστορικά θέματα και αυτός δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για κάτι τέτοιο.

Και μιλώντας για σεβασμό στις πολιτιστικές διαφορές θα σεβαστούμε ανάλογα και τις ανθρωποθυσίες των οπαδών του δρυισμου; Αυτό δεν ζητάνε και κάνουν παράνομα οι οπαδοί του ακόμα και σήμερα; Και στο κάτω κάτω οι οπαδοί του δρυισμου έχουν και ιστορική παράδοση σε Αγγλία και Γαλλία αφού κομμάτι της αγγλοσαξονικής ιστορίας έχει θεμελιωθεί από αυτούς.

Αν αυτός είναι ο σεβασμός τότε δεν δημιουργούμε μια πολυπολιτισμική κοινωνία αλλά μια πολυεθνικιστική κοινωνία!
Ο χρήστης ovi είπε…
@ advocatus diaboli

Terve, και χαίρομαι που συνεχίζεται, τουλάχιστον νιώθω ότι έκανα κάτι, όσο περισσότεροι το μάθουν και συνειδητοποιήσουμε τόσο το καλύτερο. Και θυμηθείτε αυτά δεν συμβαίνουν στη Φιλανδία μόνο!!! Συμβαίνουν πολύ πιθανόν και στην Ελλάδα, πλησιάστε και μιλήστε με αυτούς τους ανθρώπους, αυτός είναι ο μόνος τρόπος.

@ Dion.M

Βήματα γίνονται συνέχεια και η συνεχής πίεση βοηθάει. Ήδη όπως ανάφερα και παραπάνω το Tango το απαγόρευσε. Όχι ότι θα το σταματήσει αλλά και μια γυναίκα να σώσει είναι σημαντικό.
Ο χρήστης ovi είπε…
@ maika

Τις ίδιες σκέψεις για τη μάνα έχω κάνει κι εγώ συχνά και αν και θα το ανέφερα στο επόμενο επεισόδιο αυτό που μου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση ήταν ότι οι γυναίκες ήταν αδιάλλακτες. Με τους πατεράδες κάπου τους έριχνα στη ντροπή και το συζητάγανε, με τις μητέρες ...τίποτα!!! ούτε καν συζήτηση!!! Εντυπωσιακό!!!
Ο χρήστης ovi είπε…
Και επειδή αντίστοιχο comment έβαλα και στο blog της advocatus diaboli θα ήθελα να το βάλω κι εδώ.

Το ‘δεν έχω ακούσει τίποτα από εδώ’ δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει και η έλλειψη στοιχείων από Ελλάδα, θα με συγχωρέσετε άλλα αυτό εμένα μου λέει ότι αυτό που σίγουρα υπάρχει είναι άγνοια και αδιαφορία από τις αρχές.

το πιθανότερο είναι ότι δεν έχετε καταλάβει, όπου υπάρχουν άτομα από μια σειρά από αφρικάνικες και ασιατικές χώρες υπάρχει και η επέμβαση κλειτοριδεκτομής και μη πάτε μακριά, κάντε μία βόλτα από την ...Ομόνοια!!!

Δυστυχώς την ίδια συζήτηση αντιμετωπίζω συχνά και στη Φιλανδία και ΟΧΙ δεν εγκαταλείπουν την πρακτική με το που έρχονται στη πολιτισμένη δύση, απεναντίας επειδή νιώθουν διωγμένοι από τις κοινωνίες τους αυτές οι παραδόσεις παίρνουν διαφορετικές διαστάσεις και τους κάνουν να νιώθουν πολύ πιο κοντά με τη χαμένη πατρίδα. Μην ξεχνάτε οι περισσότεροι φύγαν για να σωθούν, για να σώσουν τη ζωή των παιδιών τους, της κόρης τους!!! Είναι τόσο τραγικό που φέρνει δάκρυα!
Ο χρήστης mortaki είπε…
"...απεναντίας επειδή νιώθουν διωγμένοι από τις κοινωνίες τους αυτές οι παραδόσεις παίρνουν διαφορετικές διαστάσεις και τους κάνουν να νιώθουν πολύ πιο κοντά με τη χαμένη πατρίδα. Μην ξεχνάτε οι περισσότεροι φύγαν για να σωθούν, για να σώσουν τη ζωή των παιδιών τους, της κόρης τους!!! Είναι τόσο τραγικό που φέρνει δάκρυα!"

Ovi συμφωνώ... έτσι είναι δυστυχώς...

:'(((
Ο χρήστης civil είπε…
Οvi, συμφωνώ μαζί σου. Απλά με το παράδειγμα θέλω να δείξω πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα να πείσεις αυτούς τους ανθρώπους για το κακό που κάνουν. Η μάνα που κρατά τα πόδια της κόρης είμαι σίγουρος πως την αγαπά όσο κάθε άλλη μάνα. Απλώς ζει στην άγνοια. Και η άγνοια είναι το μόνο που εμείς πρέπει να πολεμήσουμε.
Γι'αυτόν τον τελευταίο λόγο, πολλά συγχαρητήρια στο post.
Ο χρήστης trol είπε…
@civil
συμφωνώ με την άγνοια, επίσης ζει και στον φόβο και στην απομόνωση αυτή η μάνα :( ίσως πιστεύει και ότι έτσι προσφέρει στην κόρη της το 'σωστό' ή το δικό της βίωμα, τα δικά της προβλήματα και έτσι θα της σταθεί.. με την δυτικοποιημένη και πιο απελευθερωμένη κόρη, δύσκολο να τα βρει, να μπει στα προβλήματα της κτλ κτλ...
Ο χρήστης Maria Velliou είπε…
Μόλις ενημερώθηκα από την Εργοτελίνα και διάβασα το post και τα σχόλια.
Ovi, σε συγχαίρω θερμά για την προσπάθεια σου. Εύχομαι καλή συνέχεια, καλή επιτυχία και αν σκεφτείς ότι η κοινότητα των bloggers με τις όποιες δυνάμεις της μπορεί να προσφέρει κάτι, εδώ είμαστε.
Ήξερα την περίπτωση της Γουόρις Ντήρι, ήξερα λίγα για το θέμα, σε καμία περίπτωση όμως δεν φανταζόμουν ότι είναι τόσο διαδεδομένο στην Ευρώπη. Μάλλον δεν ήθελα να το σκέφτομαι.
Ανήκω κι εγώ σ' εκείνους που δεν πιστεύουν ότι χάριν της πολυπολιτισμικότητας και του σεβασμού κάθε είδους παραδόσεων, πρέπει να επιτρέπονται εγκλήματα.
Και συμφωνώ ότι είναι χρέος του ευρωπαϊκού πολιτισμού να φροντίσει για τη διάδοση των θεμελιωδών ιδεωδών του που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας-με ουσιαστικούς και ειρηνικούς τρόπους εννοείται, όχι όπως το χρησιμοποιουν σαν άλλοθι οι αμερικανοί φονταμενταλιστές χριστιανοί κι ο Μπους.
Από την άποψη αυτή, πρέπει κι εμείς να φροντίσουμε να εκσυγχρονίσουμε τους δικούς μας μουσουλμάνους και να τους στηρίξουμε στην ουσιαστική ένταξη τους στην κοινωνία μας. Γιατί κι εκεί υπάρχουν προβλήματα με τη θέση της γυναίκας ή τους αναγκαστικούς γάμους ανηλίκων κοριτσιών.
Προσωπικά βέβαια, με στενοχωρεί η επιθετικότητα της συγκεκριμένης θρησκείας, που εκφράζεται ποικιλοτρόπως και απορέει από τα ίδια τα ιερά τους κείμενα. Αλλά πρέπει να βρούμε τρόπους να τα βγάλουμε πέρα μ' αυτό.
Τέλος, πράγματι είναι εντυπωσιακή η διαφορά ανάμεσα σε άγγλους και γάλλους ως προς την αφομοίωση των μεταναστών. Όχι ότι στην Αγγλία είναι όλα τέλεια και οι περσινοί βομβαρδισμοί δεν βοήθησαν καθόλου.
Υπήρξαν όμως εκπομπές πέρυσι με μουσουλμάνους στα βρετανικά κανάλια, μετά το γεγονός, που μάλλον δεν θα βλέπαμε στη Γαλλία σε αντίστοιχη περίπτωση.
Είδε κανείς πως τελείωσε η (γαλλίδα) Αριάν Μνουσκίν, την παράσταση του "Τελευταίου Καραβάν Σεράι;" Ενώ περιέγραφε ως τότε στο σπονδυλωτό της έργο σκηνές με πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες στις διάφορες χώρες, έκλεισε με μια σκηνή ελπίδας, όπου σε παραθαλλάσιο τοπίο της Αγγλίας, ευτυχισμένοι Ιρανοί συνέτρωγαν και γιόρταζαν μαζί με άγγλους φίλους τους. Ίσως δεν είναι όλα τόσο ιδανικά, σίγουρα όμως δεν είμαστε οι μόνοι που βλέπουν τη διαφορά της Αγγλικής πραγματικότητας για τους μετανάστες σε σχέση με τη Γαλλία.
Τη Φινλανδία πάντως την έχω πολύ ψηλά σε εκτίμηση κι ελπίζω με τη βοήθεια δραστήριων και φωτεινών ανθρώπων να μπορέσει να δράσει υποδειγματικά ως προς το πρόβλημα.
Ο χρήστης Maria Velliou είπε…
Υ.Γ. Συμφωνώ επίσης με τη διάκριση μεταξύ πολυπολιτισμικής και πολυεθνικιστικής κοινωνίας.
Ο χρήστης ovi είπε…
@ μορτάκι

Αυτό το ‘δυστυχώς’ είναι που σκοτώνει!!!

@ civil

Το καταλαβαίνω αυτό που λες απλά κάνοντας αυτή τη συζήτηση και παίρνοντας αφορμή το σημείωμα σου παίρνω την ευκαιρία να πω κάποια πράγματα.

Και σε ευχαριστώ

@ trol

Είναι σχεδόν σχιζοφρένεια, γιατί ακριβώς η ίδια μάνα θέλει την κόρη της να δυτικοποιηθεί, να σπουδάσει να αποκτήσει οικονομική ανεξαρτησία γιατί βλέπεις η ζωή στη ‘προνομιακή’ δύση την έκανε από αρχόντισσα στο σπίτι της να πλένει τις τουαλέτες του μετρό.

@ Maria Velliou

Τervetuloa! Έπιασες πάρα πολλά θέματα και για το θέμα των μουσουλμάνων στη βόρειο Ευρώπη θα συνεχίσω να μιλάω έτσι κι αλλιώς και σε αρκετά επόμενα posts, οχι γιατί έχω τίποτα με το Ισλάμ αλλά γιατί όπως και πολλοί φωνάζουν στην Ελλάδα (ελπίζω να είναι πολλοί) οι διαφορές που χωρίζουν τη θρησκεία από τους παπάδες είναι τρομακτική και ο τρόπος που παραφράσουν τη βίβλο αγγίζει τα όρια του άθλιου. Το ίδιο ισχύει και πολύ πιο έντονα στο ισλάμ μιας και αντικατέστησε τις τοπικές παγανιστικές θρησκείες και παραδόσεις αρκετούς αιώνες μετά το χριστιανισμό και μη το συγκρίνουμε με τον ελληνικό και ρωμαϊκό παγανισμό που είχε πιο ανθρωπινό πρόσωπο.

Το θέμα του αμερικάνικου χριστιανικού φονταμενταλισμού τεράστιο. Πρώτα από όλα και σε αυτό επιμένω, Αμερική δεν είναι ο Μπούς, όσο τρομακτικό και αν ακούγεται είναι μειονότητα. Ο δε ίδιος ο Μπούς θα αθωωθεί στο τέλος λόγω βλακείας. Το μόνο κατά τη δική του άποψη έξυπνο που έκανε ήταν να αποκτήσει ένα τεράστιο μηχανισμό συμβούλων που κάνουν τη δουλειά του μεταμορφώνοντας τον σε μαριονέτα οικονομικών και προσωπικών συμφερόντων. Από αυτό το καρκίνωμα θα περάσουν πολλά χρόνια για να συνέλθει η Αμερική και ας ελπίσουμε ότι στο μεταξύ δεν θα πεθάνει από τη σαπίλα που θα της αφήσουν σε όλους τους τομείς μιας και η σημερινή Αμερική έχει γεμίσει από χιλιάδες Μακάρθουρ.

Το τι μπορεί να κάνει ο καθένας είναι απλό, να θυμάται αυτή τη συζήτηση και να μην τη καταχωρήσει σε κάποια ανάμνηση που θα την επαναφέρει κάθε φορά που κάποιος σαν κι εμένα το αναφέρει. Γιατί αυτά συμβαίνουν παντού γύρω μας και είναι κρίμα να συνεχίζουν λόγω άγνοιας, αδιαφορίας ή επειδή χάνονται μέσα στο καταιγισμό μικροπολιτικών και άθλιων χατζηνικοευαγγελικών ειδήσεων.
Ο χρήστης Sophia είπε…
Προτείνω να διαβάσετε το Gyn/Ecology, the Metaethics of Radical Feminism, 1990 της Mary Daly, που παρόλο που είναι πλέον βιβλίο 16 χρόνων, αναφέρεται και συζητάει πολλά από τα θέματα του post, δίνοντας παράλληλα και ερμηνείες σύμφωνα με τις απόψεις της συγγραφέως πάντα αλλά με τρομερό ενδιαφέρον. Δυστυχώς έχει περάσει μια δεκαετία από τότε που το διάβασα και δεν το έχω τώρα μπροστά μου για να αναφέρω συγκεκριμένα σημεία. Είναι, κατά την γνώμη μου, ένα από τα βιβλία που πρέπει να διαβάσει οποιοσδήποτε θέλει να δει και μια διαφορετική πλευρά του κόσμου που μας περιβάλλει. Δεν γνωρίζω άμα έχει μεταφραστεί στα ελληνικά αλλά είναι κλασσικό κείμενο για όσους ασχολούνται με σύγχρονη λογοτεχνία κυρίως γυναικών συγγραφέων.
Ο χρήστης SALOME είπε…
@ Ovi στην Ελλάδα το διαδίκτυο είναι ακόμα ϋπο κατασκευή" πράγματι. Κι εγώ που δουλεύω στο Πανεπιστήμιο βλέπω αρκετούς καθηγητές, κυρίως κοινωνικούς επιστήμνοες(?!) να το αποφεύγουν άλλοτε εξαιτίας ανικανότητας κι άλλοτε με θέση. ΄Για την παγκοσμιοποίηση πιστεύω ότι πιπιλάμε την λέξη χωρίς ακόμα να έχουμε εξηγήσει όλες τις παραμέτρους θετικές ή αρνητικές. Φυσικά έχεις δίκιο ότι όλα αυτά συμβαίνουν στη καθημερινότητά μας, ΕΙΝΑΙ καθημερινότητα μας αλλά επειδή δεν μας αφορά άμεσα, νομίζουμε ότι άρα δεν είναι και τόσο σοβαρά και τόσο απογοητευτικά. Ξέρεις σε αυτό είμαστε και κάπως εκπαιδευμένοι απο τη παράλληλη ζωή μας με τον θάνατο(τώρα θυμήθηκα και την ταινία του Βέντερ: Τα φτερά του έρωτα)γιατί είμαστε σχεδόν πεπησμένοι ότι ο θάνατος θα έλθει για άλλους αλλά ΟΧΙ για εμάς!!! Ετσι, λοιπόν, εκπαιδευτίκαμε να αντιμετωπίζουμε το δύσκολο...ένα πιάτο που σερβίρεται δίπλα μας. Τώρα για τα θέματα των bloggers ακούω ότι στην Αμερική επηρεάζουν πολύ μέσα απο τις συζητήσεις τους, ακόμα και εκλογές πολιτικών. Εμείς λέμε να επηρεάσουμε έστω και έναν για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά αν αυτός ο ΕΝΑΣ προέρχεται απο τους "παρακάτω" και παρακάτω είναι οι ιθύνοντες φυσικά.
"Αν αυτός είναι ο σεβασμός τότε δεν δημιουργούμε μια πολυπολιτισμική κοινωνία αλλά μια πολυεθνικιστική κοινωνία! " ΕΔΩ είναι το πρόβλημα κατά την άποψή μου....και φυσικά δεν θα επιχειρήσω να το αναλύσω απλά θα το αφήσω στον Ovi για άλλη συζήτηση, εκτός κι αν τον προλάβω...!!!
Ο χρήστης ioannisk είπε…
@ovi
Θέλω να σημειώσω μερικά λαθάκια σου (εκτός αν κάνω λαθάρες:))
Ο εμφύλιος στην Σομαλία ξεκίνησε αρκετά χρόνια πριν γίνει η Suomi μέλλος της Ε.Ε. (το 1995) άλλωστε η επέμβαση του ΟΗΕ έγινε το 1993 από ότι θυμάμαι. Συγνώμη που πολιτικοποιώ το μαγαζί σου αλλά αυτός ο πόλεμος ήταν (ή τελος πάντων μάλλον ήταν) καθαρά ανθρωπιστικός.

Από ότι ξέρω η Ε.Ε. δεν μπορεί (δυστυχώς) να επιβάλει στα μέλη της κανόνες (directives) που να προστατεύουν τους πολιτικούς πρόσφυγες. Η διεθνής νομοθεσία που υπάρχει και πρέπει να εφαρμόζουν οι χώρες που την έχουν υπογράψει πηγάζει από τον Ο.Η.Ε. Δυστυχώς (ακόμα ποιο πολύ) η τωρινή πολιτική της Ε.Ε., δηλαδή των κρατών μελών της, είναι να περιορίζει το πολιτικό άσυλο.

Από ότι ξέρω επίσης η κλειτοριδεκτομή, είναι ένα έθιμο (αχ αυτές οι "ιερές" παραδόσεις) που εφαρμόζεται σε πολλές sub-saharian χώρες όχι μόνο στην Σομαλία και φυσικά δεν μπορώ να μην το συγκρίνω με την δικιά μας παραδόση που απαγορευε στην γυναίκα να χαρεί την ηδονή μέσω ερωτικών επαφών.

Δεν νομίζω πως υπάρχει νομοθεσία που να απαγορεύει (εδώ εικάζω) την πρακτική της κλειτοριδεκτομής, απλώς υπάρχουν κοινωνίες που την βρίσκουν κατακριτέα.

"Βλέπετε οι συγγενείς που το θεωρούν μοναδική στιγμή για τη ζωή του κοριτσιού φροντίζουν να το απαθανατίζουν!!! ". Παραδόσεις φίλε μου!... ¨ασχετο δεν υπήρχε (ελπίζω να μην υπάρχει) έθιμο και στην Ελλάδα να κρατάνε τα αιματοβαμένα σεντόνια; ΝΑΙ η νύφη είναι παρθένα! Ο γαμπρός μπορεί να βγει με καθαρό κούτελο στο καφενείο του χωριού :)))

"και επειδή πάλι το κάναμε ...σεντονι". Συγνώμη εσύ χρειάζεσαι σεντόντι! Εγώ για τους επόμενους 2 μήνες θα κοιμάμαι σαν τον Αδάμ (για αυτό σου έκανα ποδαρικό με κουβέρτα...).

Υ.Γ. αναφέρω την Ελλάδα γιατί αυτές οι παραδόσεις είναι γνωστές σε όλους μας. Σε όποια χώρα και αν πας θα βρεις έθιμα που στην εποχή μας είναι κατακριτέα. Θα ήθελα να μάθω τα αντίστοιχα της Φιλανδίας.

Υ.Γ.2 συγνώμη για τον ενικό το ξέρω ότι δεν έχουμε πιει ποτέ sake στην Ιαπωνία...

Υ.Γ. 3 δεν έχω διαβάσει ακόμη τα σχόλια.
Ο χρήστης ovi είπε…
@ Sophia

Τervetuloa! Θα το ψάξω το βιβλίο.

@ Salome

Το πρόβλημα της πολυεθνικιστικής κοινωνίας έχει γίνει και για μένα συχνά θέμα άρθρων γιατί νομίζω ότι η Ευρώπη ουσιαστικά απέτυχε στο να δημιουργήσει μια πολυπολιτισμική κοινωνία απεναντίας δημιουργεί καθημερινά μια κοινωνία ghetto συμπεριλαμβάνοντας και τους φτωχούς ή απόκληρους των κοινωνιών τους. Βασικά απέτυχε πριν την πρακτική εφαρμογή, είχε αποτύχει ακόμα και όταν το έκανε θεωρεία και εστίαζε το ‘πολυπολιτισμικός’ στο τι μουσική ακούς και ποιος πρέπει να είναι ο επόμενος τιμητικά καλεσμένος συγγραφέας στο κοινοβούλιο στο Λουξεμβούργο!!!


@ ioannisk

Ο εμφύλιος ξεκίνησε στη Σομαλία το 1995 αλλά πολιτικοί εξόριστοι και πρόσφυγες από τη Σομαλία έρχονται στην Ευρώπη από το 1967 με την πρώτη στυγνή στρατιωτική δικτατορία (η Σομαλία έγινε ανεξάρτητη το 1960 αλλά οι πρόεδροι που ακολουθήσαν δεν ήταν και το δείγμα ...δημοκρατίας) οι δε πρώτοι πολιτικοί πρόσφυγες μετά την ανεξαρτησία της Σομαλίας ήρθαν κυρίως στην Ιταλία, φαντάσου ότι μέχρι τότε φεύγανε για άλλες χώρες μιας και ήταν αποικία της Ιταλίας, τραγελαφικό!

Δεν υπάρχει ντιρεκτίβα στην ΕΕ αλλά οι πολιτικοί πρόσφυγες δεν είναι ακριβώς σαν τους οικονομικούς προσφυγές. Οι περισσότεροι πηγαίνουν σε γειτονικές χώρες ζητώντας άσυλο από τις πρεσβείες και οργανισμούς και βέβαια όλοι επιθυμούν να πάνε είτε στην Αμερική είτε στην Αγγλία. Οπότε αναλαμβάνουν επιτροπές που σε συνεργασία με τις πρεσβείες και NGOs κατ΄ αρχήν προτείνουν αν πραγματικά πρέπει να δοθεί πολιτικό άσυλο και στη συνέχεια καθοδηγούν σε ποια χώρα θα πάνε σε συνεννόηση με επιτροπές των χωρών που βρίσκονται κοντά σε εστίες κινδύνου. Για παράδειγμα αυτή τη στιγμή υπάρχει ανάλογη επιτροπή από τη Φιλανδία που λειτουργεί στη Τεχεράνη.

Υπάρχουν νομοθεσίες και όπως ανέφερα και προηγουμένως το Tongo είναι η πρώτη παρά-Σαχάρα χώρα που νομοθετεί την απαγόρευση. Όσο για το παράδειγμα με το σεντόνι και τα αντίστοιχα έθιμα θα με συγχωρήσεις αλλά πιθανώς δεν έγινα κατανοητός. Εδώ πεθαίνουν παιδιά (δε θα μπορούσα ποτέ να χαρακτηρίσω ένα 12χρονο γυναίκα) και δεν έχει να κάνει απλά με τη παρθενιά

Το Ιαπωνία, πως; Γιατί; Πότε; Αν και είχα γνωρίσει έναν Έλληνα που ζούσε μόνιμα εκεί!!!
Ο χρήστης Maria Velliou είπε…
ioannisk, ίσως τα λες καλά με τα ιστορικά, δεν τα κατέχω, αλλά με τα υπόλοιπα κάτι μπερδεύεις.
Η κλειτοριδεκτομή δεν είναι απλά μια καταπίεση, δεν μπορεί λοιπόν από αυτή την άποψη να συγκριθεί με την απαγόρευση επαφής ή με την επίδειξη ματωβαμένων σεντονιών, ούτε καν με την μπούρκα δεν μπορεί να συγκριθεί. Αυτά συνιστούν μορφές ψυχολογικής πίεσης, προσβολή της προσωπικότητας και της ελευθερίας του ατόμου.
Η κλειτοριδεκτομή, απλούστατα, συνιστά αναίτιο ακρωτηριασμό ανηλίκων. Ο ακρωτηριασμός στα δυτικά νομικά συστήματα εξ όσων γνωρίζω επιτρέπεται μόνο αν το επιβάλλουν ιατρικοί λόγοι.
Συνεπώς, δε χρειάζεται κανονικά κανένας ειδικό νόμος που να την απαγορεύει. Απαγορεύεται ούτως ή άλλως από τη γενική νομοθεσία.
Ε΄πίσης, πέρα από τη σοβαρότητα της για την υγεία της γυναίκας, σωματική και ψυχική, η κλειτοριδεκτομή δεν αποκαθίσταται. Αυτή είναι άλλη μια παράμετρος που την διαφοροποιεί από τις άλλες παραδοσιακές πρακτικές που περιέγραψες.
Το εντυπωσιακό είναι ότι υπάρχουν αρκετοί προοδευτικοί (με ή χωρίς εισαγωγικά) άνθρωποι που ενώ είναι πρόθυμοι να στηλιτεύσουν αυστηρότατα παραδοσιακές πρακτικές ψυχολογικής πίεσης των γυναικών στο δυτικό κόσμο, είναι ιδιαίτερα διστακτικοί στο να στηλιτεύσουν ομοίως αυστηρότατα τις πολύ πιο βίαιες παραδοσιακές πρακτικές άλλων πολιτισμών, όπως είναι η κλειτοριδεκτομή, στο όνομα μιας στρεβλής ανεκτικότητας και μιας ακόμη πιο κακά εννοούμενης πολυπολιτισμικότητας. Καλό είναι λοιπόν να ενημερωθούν και να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιούν δυο μέτρα και δυο σταθμά.

ovi, εννοείται ότι συμφωνώ με ότι λες για Μπους και Αμερικάνους, απλά το έγραψα επειδή οι καιροί είναι πονηροί κι επειδή πολύ έχει λοιδωρηθεί η διάθεση/πρόθεση/υποχρέωση της δύσης να μεταδώσει δημοκρατία, ισονομία και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, λόγω των σχετικών στρεβλώσεων του Μπους.
Ενώ εγώ συμφωνώ ότι αυτή πρέπει να είναι η κύρια εκστρατεία, με κάθε διαθέσιμο ειρηνικό μέσο: η διάδοση των ανρθώπινων δικαιωμάτων και δημοκρατικών ιδεωδών. Με διαφώτιση, με ενίσχυση προοδευτικών ή/και αντιστασιακών δυνάμεων, με οικονομικές πιέσεις αν χρειάζεται, με οργάνωση διαφόρων αποστολών.
Και βέβαια, το ξεκαθάρισμα των στρεβλών απόψεων περί δήθεν ανεκτικότητας στην ίδια την κοινότητα της δύσης.
Ο χρήστης Maria Velliou είπε…
Υ.Γ. Επιτρέψτε μου να σας καλέσω να περάσετε μια βόλτα από το νεο blog με τίτλο "Για αν καθαρίσουμε την Ελλάδα", στο greek-envi-112.blogspot.com (υπάρχει σχετικό μπανεράκι στο blog μου, στης Εργοτελίνας, στου Μαύρου Γάτου κ.α.)
Είναι μονοθεματικό blog, ομαδικής έμπνευσης και διαχείρησης, που ασχολείται μόνο με θέματα ρύπανσης του περιβάλλοντος. Δέχεται καταγγελίες και προτάσεις. Είσθε ευπρόσδεκτοι ως επισκέπτες ή ως συνεισφέροντες, όσοι έχετε θέματα.
Ovi, αν θες, βάλε κι εσύ το μπανεράκι, μήπως και δουλέψει το πράγμα.
Ο χρήστης ovi είπε…
@ Maria Velliou

Mε τη βοήθεια της krot προκειτε να αλλαξω καποια πραγματα στο blog οποτε θα το βάλω!!!

Σε δε αυτό το σημείο "Το εντυπωσιακό είναι ότι υπάρχουν αρκετοί προοδευτικοί (με ή χωρίς εισαγωγικά) άνθρωποι..." δεν θα μπορούσες να με βρεις πιο σύμφωνο!!! δυστυχώς γι κάποιους πολυπολιτισμική κοινωνία σημαίνει ακούω αραβική μουσική, διαβάζω συγκεκριμένα βιβλία και βέπω συγκεκριμένες ταινιες!!!
Ο χρήστης trol είπε…
χμμ αφοπλιστικά κείμενα...δες στα comments μου να δεις από που πήρα :p

επίσης θα σου έλεγα να κάνεις φόρουμ για το δικό σου blog γιατί έχει τόσα comments και ενδιαφέρουσες συζητήσεις, και ότι περιμένουμε το επόμενο post σου κτλ κτλ... από την άλλη just keep it like you want it to be, don t listen to us
Ο χρήστης Yannis H είπε…
Πραγματικά πολύ ωραία συζήτηση.
(1) Δεν είναι αλήθεια ότι δεν καταδικάζω (sic) την κλειτοριδεκτομή. Θα ήμουν απάνθρωπος και ηλίθιος να πω κάτι τέτοιο. Η ‘καταδίκη’ μου ήταν όμως κι απέναντι στη Δύση. Φτάσαμε την έννοια της πολιτικής ορθότητας σε τέτοιο απόλυτο σημείο, που ξεχάσαμε ότι υπάρχει σωστό και λάθος. Η έννοια της ανεκτικότητας φούσκωσε σε σημείο να δέχεται - παθητικά ή ενεργητικά - αποτρόπαιες πράξεις (ιδίως όταν αφορούν Άλλους). Πάμε ενάντια στις αρχές μας και στην ίδια τη δημοκρατία εάν δεχόμαστε τα πάντα. Να το ξεκαθαρίσω και λίγο θεωρητικά: δημοκρατία σημαίνει ένα παράδοξο, ενσωματώνει ακόμα και φωνές που την αμφισβητούν (αν φιμώσεις ένα φασίστα δεν έχεις δημοκρατία). Τον αφήνεις να μιλάει και αν χρειαστεί, συζητάς μαζί του - αυτό όμως σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει πως «ανέχεσαι» και τις εθνοκαθάρσεις. Αν είναι έτσι, τότε για παράδειγμα και οι θάλαμοι αερίων ήταν μια γερμανική ιδιαιτερότητα!

Στην αρχαία Ελλάδα υπάρχει μια ενδιαφέρουσα φιγούρα, του Κράτυλου, που τη θυμάμαι όταν αναφέρομαι στην πολιτική ορθότητα: ήταν ο απόλυτος μηδενιστής, πίστευε πως τίποτα δεν είχε σημασία και για να το εκφράσει, κουνούσε μόνο το δάχτυλό του. Αυτό μου θυμίζουμε χωρίς αρχές, αξίες και αίσθηση σωστού και λάθους:σαν να γινόμαστε όλοι μικροί Κράτυλοι.

Kostya: χαρακτήρισα ηττοπαθή τη ρήση ότι οι μουσουλμάνοι μπορούν να απειλήσουν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, αλλά ελπίζω να καταλαβαίνεις πως δε είχα καμιά διάθεση απαξίωσης της συζήτησης μαζί σου. Μου φάνηκε ηττοπαθής σαν στάση πρώτα απ’ όλα. Θέτει στρατόπεδα (εγώ δεν νιώθω να ανήκω σε κάποιο), υπονοεί απειλή για την Ευρώπη (εγώ νιώθω να απειλούμαι από φανατικούς ανεξαρτήτου θρησκείας κι εθνικότητας), δίνει δίκιο στη Σύγκρουση των Πολιτισμών (την οποία έτσι και δεχτείς, έχεις προκαθορισμένο τέλος: εμείς εδώ – αυτοί εκεί). Χωράει μεγάλη συζήτηση.

Και επίσης, δεν μπορώ παρά να δεχτώ και μια τρικλοποδιά που βάζουμε στους μουσουλμάνους: Όταν εμείς πάμε στις χώρες τους, πράττουμε σύμφωνα με τους νόμους τους. Π.χ., στη Σαουδική Αραβία, στις γυναίκες απαγορεύεται να οδηγούν αυτοκίνητο ή να κυκλοφορούν μόνες και υπακούμε. Έτσι κι αυτοί, όταν έρχονται στη Δύση, θα πρέπει να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα που προστατεύουν οι δικοί μας νόμοι. Πρόκειται για κλασική διαπολιτισμική παρεξήγηση, δεν υπάρχει αντιστοιχία. Εμείς βάζουμε το νόμο πάνω απ' όλα κι αυτοί το θεό. Όταν εμείς υπακούμε στους δικούς τους νόμους στις χώρες τους, κατά μια λογική δεν κάνουμε κάτι διαφορετικό απ' ότι στη χώρα μας: αυτοί είναι οι νόμοι εκεί, δεν συμφωνούμε μαζί τους, αλλά συμμορφωνόμαστε. Όταν όμως αυτοί δεν υπακούν στους δικούς τους νόμους στις δυτικές χώρες, γίνονται (κατά τη γνώμη τους) άπιστοι. Οι νόμοι εξαρτώνται από τα κράτη, αλλάζουν με τα σύνορα, ο θεός όμως είναι ένας παντού.

Εάν δεν το καταλάβουμε αυτό (και δεν το αντιμετωπίσουμε) δεν νομίζω ότι υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ.

Ovi. Είναι φυσικό το ότι γυναίκες που έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή να έχουν δυσκολίες να το αμφισβητήσουν – και να σπείρουν αμφιβολίες στο μυαλό τους. Κάποτε πήγα να μιλήσω για το τέλος του κομμουνισμού, με έναν πρώην αντάρτη που γύρισε μετά από χρόνια εξορίας από την τότε ΕΣΣΔ στη Ελλάδα. Αδύνατο! Θα έβαζε βόμβα στη φιλοσοφία της ζωής του! Ένας δεξιός θα μιλούσε πιο εύκολα για τα λάθη και τις ακρότητες της δικής του πλευράς. Ανθρώπινο…

Επίσης: πράγματι, η ξενιτιά μεγεθύνει τις παραδόσεις και την ανάγκη να ανήκεις σε αυτό που άφησες. Υπάρχουν πάρα πολλοί ξενιτεμένοι Έλληνες που ζουν στην Ελλάδα του ‘70 και του ‘80, και που αν γύριζαν πίσω θα ένιωθαν πιο ξένοι απ’ ότι στη χώρα που τώρα νιώθουν φιλοξενούμενοι…

@ Phivos Φοίβο, είσαι… υπέροχος! Κι αυτά που γράφεις από την ‘καρδιά’ της γηραιάς ευρωπαϊκής επαναστατικής συνείδησης, δείχνουν ακριβώς ότι ο ευρωπαϊσμός τελικά (με ό,τι συνεπάγεται), κινδυνεύει πιο πολύ εκ των έσω παρά από μετανάστες. Κινδυνεύει όταν δεν πράττει σύμφωνα με τις αρχές του. Όταν υπάρχει ακόμα ο οξύμωρος διαχωρισμός intramuros (δημοκρατία για εμάς) και extramuros (καταπίεση κι εξευτελισμός των Άλλων).

Σκόρπιες σκέψεις
- Λέμε ότι πρέπει να θεσπιστούν νόμοι εναντίον της κλειτοριδεκτομής και οι μουσουλμάνοι που ζουν στη Δύση να τους υπακούσουν. Τι διάολο, αυτό κάνουμε όλοι μας: υπακούμε στους κοσμικούς νόμους… (Όλοι; Κι όμως, κάποιο ορθόδοξο χωριό αντιστέκεται, κτλ, κτλ…) Πάει να πει: χαίρομαι που αναφέρθηκε το θέμα των ταυτοτήτων, γιατί κάνει το θέμα υπακοής στους νόμους ενάντια στη θρησκεία… «δικό μας». Τι είπε ο Χριστόδουλος στις τότε ομιλίες του; «Να κοιμηθούν οι νόμοι!» Και σύμφωνα με τις στατιστικές, αρκετοί από αυτούς που συμφωνούν με την υποταγή των μουσουλμάνων στους νόμους, χειροκρότησαν τον Χριστόδουλο όταν έλεγε (για τη δική τους θρησκεία) «να κοιμηθούν οι νόμοι». Γι’ αυτό είπα: να είμαστε ακριβοδίκαιοι. Να ξέρουμε γιατί μιλάμε. Σίγουρα υπάρχουν διαβαθμίσεις (καμιά σχέση η κολυμπήθρα με την κλειτοριδεκτομή). Αλλά ας καταλάβουμε για αρχή πόσο εύκολο είναι για κάποιον να βάλει θρησκεία και έθιμο πάνω από νόμους. Το έχουμε βιώσει στην Ελλάδα καθημερινά δίπλα μας – και κάποιοι μέσα τους!

- Ειπώθηκε βέβαια πως η κλειτοριδεκτομή δεν είναι θέμα θρησκείας αλλά επιβολής του άντρα στη γυναίκα. Μπορεί να συμφωνώ και να είναι τεράστια ώθηση για να ασχοληθώ παραπάνω. Το πρόβλημα είναι πως δεν το βλέπω να έχει αποτέλεσμα σαν επιχείρημα εκεί που χρειάζεται. Θρησκεία και έθιμα είναι πολύ προσωπικά πράγματα, ο καθένας τα βλέπει όπως θέλει και τους δίνει την αξία που θέλει. Δύσκολα θα μπεις στην καρδιά και τα πιστεύω ενός ανθρώπου και θα τα αλλάξεις. Ορθολογιστικά επιχειρήματα υπάρχουν αμέτρητα, αλλά γι’ αυτό στον ΟΗΕ, όσον αφορά θέματα θρησκείας και εθνικότητας, ισχύει η αρχή του αυτοπροσδιορισμού. Είσαι ό,τι πιστεύεις ότι είσαι. Η ιδιότητά σου να πιστεύεις ονομάζεται ‘πίστη’ ανεξαρτήτως θεότητας. Απέναντι στο ορθολογικό επιχείρημα (της κλειτοριδεκτομής ή της βάφτισης ή οτιδήποτε άλλο), ο καθένας μπορεί να σου πετάξει ένα «έτσι τα βρήκαμε, έτσι θα τ’ αφήσουμε» ή τη γνώμη του ιμάμη, του παπά - και δεν πας εσύ να του κατεβάζεις βιβλιοθήκες με την τεκμηριωμένη σου άποψη, ποσώς τον ενδιαφέρει! (Εδώ χωράει η άποψη του Ovi για το φταίξιμο των ιερατείων.) Και για τους πιστιύς, ειδικά στο θέμα της κλειτοριδεκτομής, είμαι πιο απαισιόδοξος. Θα αρνηθεί να δει την άλλη πλευρά εάν δεν τον συμφέρει ή τον κάνει να νιώθει άβολα με την υπάρχουσα πίστη του. Πόσο εύκολα η ανασφάλεια ντύνεται ένα δόγμα για να προστατευτεί! Και αυτό που εμείς μειώνουμε σε έθιμο, αυτός καταλήγει να το πιστεύει ακράδαντα – όχι δήθεν. Αν η Γνώση άλλαζε έτσι εύκολα εσωτερικές συνειδήσεις, οι περισσότεροι θα ήμασταν ήδη αγνωστικιστές.

- Μιλάμε να σώσουμε γυναίκες από την κλειτοριδεκτομή ώστε να ευχαριστιούνται τον έρωτα, ενώ τους αφήνουμε όλους, άνδρες και γυναίκες, να πεθαίνουν από AIDS. Τα φάρμακα είναι copyright εταιριών – απαγορεύεται να αναπαραχθούν. Ολόκληρες κυβερνήσεις κινητοποιήθηκαν όταν αποπειράθηκαν κάποιοι να τα παράγουν μόνοι τους. Άντε να τους πείσεις για τις ευγενείς σου προθέσεις…

Το θέμα με ενθουσίασε. Μαθαίνω πράγματα όχι απλώς πληροφοριακά, αλλά και για τον εαυτό μου, αναθεωρώ σκέψεις.

To be continued… (ελπίζω)
Ο χρήστης ovi είπε…
@ trol

:)

Μπορούμε να μεταφερθουμε στο forum και θα γίνει αυτό σε μερικά θεματα αλλά θα ηταν καλό να γίνει στα αγγλικά για να συμμετεχουν π.χ. και Σομαλοί. Αλλά μηπως αυτό δημιουργήσει μια άλλη σειρα απο προβλήματα; Ενας λόγος (απο μια σειρά) που ξεκινησα αυτο το blog ηταν και γιατι φιλοι μου παραπονεθηκαν οτι δεν καταλαβαίνουν τα αγγλικά μου και δεν μπορουν να μου απαντησουν ... φαυλος κύκλος.

Σε ευχαριστώ για τα πολύ καλλά σου λόγια.

@ Γιάννη

Ανοιξες τοσα πολλά θέματα που χρειαζομαι ωρα να τα ταξινομήσω τουλάχιστον μέσα στο μυαλό μου!!!

'Μαθαίνω πράγματα όχι απλώς πληροφοριακά, αλλά και για τον εαυτό μου, αναθεωρώ σκέψεις.' Αυτό το κρατάω και για τον μένα προσθέτο σαν εισαγωγή οτι στη Φιλανδία μαθαίνω ....
Ο χρήστης dodo είπε…
yannis h,
(ovi, με την άδειά σου), έγραψες:"Μιλάμε να σώσουμε γυναίκες από την κλειτοριδεκτομή ώστε να ευχαριστιούνται τον έρωτα,...".
Αυτό, μάλλον έπεται, για την ώρα.
Να σωθούν ζωές είναι ο πρώτος στόχος. Και να αποφευχθεί όλος αυτός ο άσκοπος πόνος...
Ο χρήστης ovi είπε…
@ dodos

Σε ευχαριστώ!!!
Ο χρήστης Yannis H είπε…
Dodos, έχεις απόλυτο δίκιο. Στην ιεραρχία της φρίκης και αδικίας, πρώτα είναι ο θάνατος και μετά ο (μαρτυρικός) ακρωτηριασμός.

Σκέφτηκα πριν αναφέρω το παράδειγμα με το AIDS και τελικά ίσως δεν θα έπρεπε. Το σκεπτικό (που δεν ασπάζομαι αλλά μαντεύω): Με τη λογική ότι ο θάνατος είναι πιο σοβαρό πράγμα, η Δύση θα έπρεπε πρώτα να κατηγορήσει τις εταιρίες φαρμάκων που διατηρούν τις εκατόμβες του AIDS στην Αφρική και μετά την πρακτική που συζητάμε και τους random θανάτους εξαιτίας της. Επειδή είναι λεπτό θέμα: δεν το λέω κάνοντας συμψηφισμούς (αυτοί μου γυρίζουν το στομάχι) αλλά εάν κάποιος μουσουλμάνος θέλει να είναι καχύποπτος ή αρνητικός προς τη Δύση όταν η τελευταία ζητά απαγόρευση της κλειτοριδεκτομής με βάση ανθρωπιστικούς λόγους, έχει αυτό το «λογικό αντεπιχείρημα» που δείχνει υποκρισία ή επιλεκτικότητα για τους νεκρούς που αξίζουν την προσοχή της. Και να κλείσει τα αυτιά.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ο Άραβας γιατρός και σεξολόγος του 13ου αιώνα, Harun al-Makhzumi, στο κλασσικό του έργο «Οι πηγές της ηδονής», υπερασπίζεται με πάθος τα ίσα δικαιώματα της γυναίκας και του άντρα σε ό,τι αφορά τη σεξουαλικότητα. Ειδικά για το θέμα της κλειτοριδεκτομής, γράφει:

«Η κλειτορίδα είναι είναι ιδιαίτερα σημαντικό όργανο της ηδονής, και είθε ο Θεός να καταραστεί αυτούς τους βάρβαρους, στην Αίγυπτο και σε άλλες χώρες, που αποτέμνουν την κλειτορίδα των κοριτσιών πριν αυτά να ωριμάσουν σεξουαλικά, κλέβοντας τους έτσι το δικαίωμά τους στην ηδονή κατά την συνουσία, την ηδονή που είναι το δώρο του Θεού σε όλες τις γυναίκες. Με αυτόν τον τρόπο μετατρέπονται αυτές οι ακρωτηριασμένες γυναίκες σε πλάσματα χωρίς αισθήσεις και γεμάτα πικρία, και η συνουσία μαζί τους είναι σαν να συνευρίσκεσαι με ένα πτώμα. Αυτή η αίσθηση του τρόμου είναι υπερβολική για να μπορεί κανείς να την φανταστεί.»

(Μετάφραση από την σουηδική έκδοση του βιβλίου)
Ο χρήστης ovi είπε…
@ Γιαννη

Αυτο που γίνεται μετα φάρμακα του AIDS ειναι τουλάχιστον απάνθρωπο και δεν γίνεται μόνο με τα αυτά, γινεται ακόμα και με φάρμακα για την ιλαρά. Δεν ξέρω απο που να αρχίσω. Από οπου κι αν το πιάσεις ...βρωμάει το θέμα!

@ Νίκος

Καλως ήλθες και σε ευχαριστώ πολύ για τη πληροφορία, το ψαχνω γιατι θα ειναι πολύ χρησιμο για τα όσα κάνουμε εδώ.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
φρικιαστικο ρε γαμωτο ...
Ο χρήστης Unknown είπε…
κλειτοριδεκτομή, είναι ο όρος, δυστυχώς και πέραν του ισλάμ αυτό εφαρμόζεται στην αφρική κυρίως, αλλά όχι μόνο. ισλαμικές κοινότητες το εφρρμόζουν και στην ασία.
είναι ένα είδος τρομακτικής και εφιαλτικής μύησης στη γυναικεία ενηλικίωση.
Ο χρήστης christine είπε…
αυτό είναι φρικτό!δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το θεωρούν τιμή!:(
Ο χρήστης Dimos El Grec είπε…
Kalispera Oni kai kalws se vrika!
Poly endiaferon to post sygharitiria!!!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περί Ελληνικής κοινότητας στη Φινλανδία ...ξανά!

Διάλειμμα με χιόνι

Κασσελάκιος ο λόγος