Jazz και Φινλανδικά φεστιβάλ

Λοιπόν επειδή το βαρύναμε λιγάκι και το μόνο πράγμα που δεν θέλω είναι να δω την Αννούλα στη γωνία σιωπηλή ας μιλήσουμε λίγο για μουσική.

Ο Ιούλιος στη Φινλανδία εκτός από διακοπές, ζεστές ημέρες που διαρκούν 24 ώρες και μπάνιο στη λίμνη είναι και μουσική. Δεκάδες μουσικά φεστιβάλ από άκρη σε άκρη της Φινλανδίας. Κάποια καταπληκτικά που τα συνιστώ ανεπιφύλακτα στους φίλους της μουσικής. Savonlinna opera festival για τους λάτρεις της κλασικής μουσικής και της όπερας. Πριν από πέντε χρόνια η Αγνή Μπάλτσα έδωσε μια καταπληκτική παράσταση στη σκιά του πανέμορφου κάστρου της Savonlinna και στο υπέροχο Teateri Cafe υπάρχουν δεκάδες φωτογραφίες της Μαρίας Κάλας. Εκτός από πέρσι το επισκέπτομαι κάθε χρόνο και το απολαμβάνω. Σε αυτό βέβαια βοηθάει και το ότι γνωρίζω και κάποιους από τους Φινλανδούς που συμμετέχουν και που μου δίνουν εισιτήρια ή ότι άλλο χρειάζομαι.

Για όσους είναι έτοιμοι να ρωτήσουν, υπάρχουν δεκάδες φεστιβάλ για όλες τις βαθμίδες ροκ, από rock & roll, rockabilly, hard rock, heavy metal, gothic rock και ότι άλλο rock θελήσετε. Φυσικά οι Lordi είναι οι μεγάλοι star εφέτος. Στη αρχή του χρόνου εμφανίστηκαν κάτι καταχωρήσεις διαφημίζοντας την συμμετοχή του Billy Idol σε φεστιβάλ στη δυτική Φινλανδία με την συμμετοχή των Lordi. Μετά τη Eurovision η καταχώρηση άλλαξε, τώρα πια έγινε ‘οι Lordi και ο Billy Idol σε συναυλία’ Τα πιο μεγάλα είναι το Numi-Rock στη δυτική Φινλανδία και αργότερα το Anka-Rock στο Helsinki. Το πιο γνωστό παιδικό περιοδικό όπως και ο πιο γνωστός παιδικός ήρωας στη Φινλανδία είναι ο Ντόναλντ Nτακ, υπάρχει μέχρι και κάποιος Φινλανδός ζωγράφος που όπως και ο Carl Banks έχει αφιερώσει όλη του τη ζωή ζωγραφίζοντας πίνακες με την γνωστή πάπια, τώρα θα μου πείτε τι δουλειά έχει ο Ντόναλντ με τα φεστιβάλ. Ο Ντόναλντ Nτακ στα φιλανδικά λέγεται Aku Anka, και προ τιμή του το μεγαλύτερο rock φεστιβάλ στην Φινλανδία λέγεται Anka-Rock.

Άλλο μεγάλο και αγαπημένο μου φεστιβάλ είναι το Pori Jazz Festival. Αν σκοπεύετε ποτέ να έρθετε στη Φινλανδία καλοκαίρι σας συνιστώ να έρθετε την περίοδο του φεστιβάλ και οπωσδήποτε να προμηθευτείτε εισιτήρια.

Το Pori είναι μια πανέμορφη και καταπράσινη πόλη που για ένα μήνα ζει και αναπνέει στους ρυθμούς της Jazz. Όταν λέμε Jazz δεν εννοούμε με την στενή του έννοια Jazz. Από το Pori έχουν παρελάσει από B.B.King, Paul McCartney, John Mayal, Elia Fitzgerald, Steve Wander, Carlos Santana και πάρα πολλοί άλλοι. Μερικά από τα φετινά ονόματα είναι ο πολύς James Taylor, η Kanye West, Neville Brothers, φυσικά ο Sting και τέλος πολύ σκανδιναβική και κυρίως φινλανδική Jazz και R&B.

Για όσους δεν ξέρουν, η Σκανδιναβία έχει μια καταπληκτική Jazz σκηνή. Αν και λάτρης της πιο ελεύθερης Jazz μαγεύτηκα από έναν Φινλανδό που παίζει swing, τον Antti Sarpila. Ο άνθρωπος μαγεύει με το κλαρινέτο του. Πριν από τέσσερα χρόνια είχε παίξει στο Storyville, το πιο γνωστό jazz club του Helsinki με τον Woody Allen σε ένα βράδυ που κράτησε μέχρι τις 5 το πρωί.

Το Παρίσι ήταν πάντα για μένα σημείο αναφοράς όσον αφορά την jazz μουσική, ένα βράδυ σε ένα υπόγειο παλιού φούρνου που είχε μετατραπεί σε jazz club είχα δει τον Turk Mask στο πιάνο, τον Branford Marsalis και τον πάτερα του τον Ellis σε ένα μοναδικό session αυτοσχεδιασμού που κράτησε μέχρι το πρωί κατάφερε να με κάνει ακόμα και σήμερα να ανατριχιάζω στη θύμηση. Και βέβαια εδώ μιλάμε για τιτάνες. Στη Φινλανδία μικρά γκρουπ καταφέρανε να μου δώσουν ανάλογα συναισθήματα όσο τρελό κι αν ακούγεται αλλά ...αυτό ακριβώς είναι η Jazz και όσοι από εσάς ακούτε jazz καταλαβαίνετε τι εννοώ. Φανταστείτε λοιπόν αυτό το συναίσθημα να κρατάει δυο βδομάδες και να εξελίσσεται και εκτείνεται σε μια ολόκληρη πόλη.

********************************

Όσοι θέλετε να μάθετε περισσότερα επισκεφτείτε τα site

Pori Jazz Festival

Savolinna opera Festival

********************************

Αυτά τα ολίγα για σήμερα, το μάθημα ιστορίας ...θα συνεχίσει ...απλά το παραβαρύναμε και στεναχωρήσαμε και την oistros!!!

********************************

Σήμερα η θερμοκρασία ανέβηκε στους 21 και σταμάτησε η βροχή. Και οι τελευταίοι κάτοικοι του Helsinki έχουν εξαφανιστεί!!!

********************************

Οι φωτογραφίες είναι από το κάστρο της Savonlinna που φιλοξενεί το Savonlinna Opera Festival και από το Pori.


, , , , , ,

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περί Ελληνικής κοινότητας στη Φινλανδία ...ξανά!

Διάλειμμα με χιόνι

Κασσελάκιος ο λόγος