Τηλεφωνικοί καύσωνες

Όταν ζεις στο εξωτερικό και χτυπάει το τηλέφωνό σου στις 8 το πρωί, τότε ξέρεις ότι ή κάτι συμβαίνει στην Ελλάδα οπότε καλύτερα να σηκωθείς και να απαντήσεις ή ότι ζεις στη Φιλανδία και βλαστημάς που ξέχασες να το βάλεις σε silent mode το προηγούμενο βράδυ.

Εγώ από παιδί είχα πρόβλημα με το πρωινό ξύπνημα, οι άλλοι έχουν ξυπνητήρια, εγώ έχω ένα οργανικό ρολόι που χτυπάει μόνο στις 8.30! δεν είχε σημασία πόσα ξυπνητήρια υπήρχαν γύρω μου. Αυτός είναι και ο λόγος που στο σχολείο δεν πάτησα ποτέ στην ώρα των θρησκευτικών, κάποτε όταν ο καθηγητής με είδε έπαθε σοκ και με πέταξε έξω από τη τάξη φωνάζοντας ότι απαγορεύεται η είσοδος σε εξωσχολικούς. Άσε στο δημοτικό που ήμουνα καθυστερημένος κάθε Σάββατο στην εκκλησία, ναι τότε πηγαίναμε σχολείο και το Σάββατο, καλοπερασάκηδες! Στο στρατό σαν να έφτιαξε λίγο η κατάσταση, ας όψεται η μητέρα πατρίδα, και στη συνέχεια απλά έβρισκα πάντα δουλειές που δεν χρειαζόταν να ξυπνάω με τα κοκόρια. Με τα βράδια δεν έχω πρόβλημα, απεναντίας νυχτοπούλι και μπορώ να μείνω μέρες συνεχόμενες άγρυπνος, άλλωστε οι βραδινές μου ώρες είναι και οι πιο δημιουργικές. Το πρωινό ξύπνημα όμως ...με σκοτώνει.

Οι Φιλανδοί από την άλλη πλευρά ... να ακριβώς το αντίθετο. Όλη η πολιτισμένη Ευρώπη πηγαίνει για δουλειά στις 9 και εγώ βρέθηκα σε μια χώρα που όλοι ξεκινάνε στις 8, ούτε καφέ, ούτε τσιγάρο να προλάβεις και χτυπάει το τηλέφωνο.

«Βρε κορίτσι μου, αφού το κείμενο το θέλεις σε μια βδομάδα ήταν ανάγκη να με πάρεις τηλέφωνο 8 η ώρα το πρωί για να μου το θυμίσεις; Χάθηκε να μου τηλεφωνήσεις στις 11; Άντε στις 10, γιατί στις 8;» Μαζί με τα άσπρα μαλλιά όταν μεγαλώνεις σου συμβαίνει και κάτι άλλο αξιοσημείωτο, αρχίζεις να μιλάς σαν το Κωνσταντάρα σε ελληνική ταινία του 60.

«Για να μην το ξεχάσω!» Αυτή προσπαθεί να σε αποστομώσει.

«Και το καλό σου το αφεντικό γιατί σου έδωσε το ημερολόγιο;» και πάει ο ύπνος και όλη τη μέρα εγώ με πονοκέφαλο και να μην ξέρω τι συμβαίνει.

Υπάρχουν και οι πωλητές συνδρομών σε τηλεφωνικές εταιρίες. Και αυτοί στις 8 και ένα! Αλλά μ’ αυτούς βρήκα κόλπο. Όταν με παίρνουν λέω «Αερολιμένας Αθηνών. Πως μπορώ να σας εξυπηρετήσω; Χάσατε την πτήση σας;» εκεί είναι που μου το κλείνουν και επειδή φαντάζομαι κάπου υπάρχει κάποια black list δεν με ξαναπαίρνουν τηλέφωνο. Η γυναίκα μου το παίζει ευγενική και γι’ αυτό την παίρνουν τηλέφωνο τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα. Εγώ ... τίποτα πια. Άντε κανένας καινούργιος υπάλληλος που δεν θα ξανατολμήσει.

Πριν από μερικά χρόνια δούλευα για μια υποψήφια βουλευτή που με έπαιρνε κάθε πρωί στις 8 να μιλήσουμε για τους λόγους της. Σαν το Μαυρογυαλούρο την φασκέλωνα με χέρια και πόδια. Στο τέλος της χρέωσα ένα έξτρα ποσό για ψυχική οδύνη. Ευτυχώς είχε βγει και δεν είπε τίποτα.

Το σημερινό είναι ... η άλλη περίπτωση. Έχω ένα φίλο Φιλανδό που μετά από τόσα χρόνια στη Φιλανδία ανησυχεί για το πως θα προσαρμοστώ και με παίρνει τηλέφωνο, πάντα πρωί για να μου ανακοινώσει νέα από τις φιλανδικές εφημερίδες που κατά τη κρίση του θα πρέπει να ξέρω ή κουτσομπολιά. Τις περισσότερες φορές ή ξέρω τα πάντα από το προηγούμενο βράδυ ή δεν με ενδιαφέρουν αλλά τον αφήνω και συνεχίζει γιατί μου φαίνεται πολύ αστείο ότι μιλάει για μισή ώρα ενώ εγώ φτιάχνω καφέ, καπνίζω το τσιγάρο μου έξω (στη Φιλανδία κανείς δεν καπνίζει μέσα στο σπίτι αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία) και το τηλέφωνο βρίσκεται στο τραπέζι μόνο του. Λοιπόν ο συγκεκριμένος πάντα μιλάει για είκοσι λεπτά χωρίς σταματημό. Μετά κάνει μια μικρή παύση και μου λέει «κράτησες σημειώσεις ή μιλάω πολύ γρήγορα;» πράγμα πολύ βολικό γιατί αν δεν έχω προλάβει να πιάσω το τηλέφωνο δικαιολογούμαι ότι κράταγα σημειώσεις και δεν ήθελα να χάσω τη συγκέντρωση μου γι΄ αυτό δεν μιλούσα.

Σήμερα όμως με ενημέρωσε ότι επιτέλους θα ένιωθα σαν στο σπίτι μου. Τώρα να σε παίρνει κάποιος στο τηλέφωνο σου, την ώρα που είσαι ξαπλωμένος στο κρεβάτι σου, στο υπνοδωμάτιο σου, στο σπίτι σου και μετά από τόσα χρόνια να σου λέει ότι σήμερα θα νιώσεις σαν στο σπίτι σου είναι λίγο σοκ και έτσι έμεινα βουβός αλλά είχε προκαλέσει την περιέργεια μου και μην αντέχοντας άλλο την αναμονή μου ανακοίνωσε περήφανος. Σήμερα στη Φιλανδία θα έχουμε καύσωνα!!!

Από εκείνη τη στιγμή μέχρι τώρα σε δυο διαφορετικά δελτία ειδήσεων έχω ακούσει ότι θα ήταν καλύτερα οι ηλικιωμένοι να μην πολυκυκλοφωρούν στη πόλη, οι μετεωρολόγοι μιλάνε για θερμό κύμα που θα περάσει, κάποιοι φίλοι με πήραν τηλέφωνο να μάθουν πως αντιμετωπίζουμε παρόμοιες καταστάσεις στην Ελλάδα και κάποιοι άρχισαν να κάνουν σκέψεις για air-conditions.

Κυρίες και κύριοι από σήμερα η Φιλανδία μπήκε στο κλαμπ των τροπικών χωρών. Σήμερα φτάσαμε τη θερμοκρασία ρεκόρ των 28 βαθμών υπό τον ήλιο, οχι υπό σκιά!!! Τώρα αποδεικνύεται ότι η Σαχάρα μετακινείτε προς τη Φιλανδία!!!


, , , , ,

Σχόλια

Ο χρήστης Derek είπε…
όχι ρε παιδιά και A/C στη Φινλανδία!!!

ιεροσυλία, τι να μας πουν δηλαδή και οι δύσμοιροι οι Σαουδάραβες?

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περί Ελληνικής κοινότητας στη Φινλανδία ...ξανά!

Διάλειμμα με χιόνι

Κασσελάκιος ο λόγος