Έλληνες επισκέπτες (και ο ξεναγός τους...)

Πριν από λίγο καιρό διάβασα ένα καταπληκτικό κείμενο στο blog της τριαντάρας με τον τίτλο «Ελληνίδες μανάδες (και οι κανακάρηδες τους...)» και το θυμήθηκα περιδιαβαίνοντας το Helsinki και κάνοντας τον ξεναγό στον τελευταίο μου επισκέπτη από την Ελλάδα

Η τελευταία μου επισκέπτης ήταν άψογη, σε τέτοιο σημείο που με άκουσε και ‘έφαγε’ και ένα ολόκληρο πρωινό στο KIASMA, το μουσείο μοντέρνας τέχνης στο Helsinki, πειραματίστηκε με το φιλανδικό φαγητό και περπάτησε αμέτρητα χιλιόμετρα για να δει από το πάρκο του Sibelius μέχρι το Ολυμπιακό Στάδιο. Αλλά όπως είπα κάποιες μικρές λεπτομέρειες που θα αναφέρω στη συνέχεια με υποχρέωσαν να γράψω αυτό το κείμενο σαν ...οδηγίες προς Έλληνες επισκέπτες στο εξωτερικό.

Εγώ έχω την τύχη και ατυχία να ζω στη Φιλανδία που ακούγεται σαν εξωτικό μέρος και έτσι από τον πρωτο χρόνο που ήρθα, φίλοι και συγγενείς από όλο το κόσμο αποφάσισαν να με επισκεφτούν. Σαφώς ρόλο έπαιξε και το ότι δεν είμαι φοιτητής, έχω δικό μου σπίτι που συμπεριλαμβάνει ‘δωμάτιο για επισκέπτες’ Αυτό δεν το αδικώ. Κι εγώ όταν ήμουνα νεότερος το έκανα πολλές φορές, να επισκεφτώ χώρες ευγνωμονώντας φίλους που μου διαθέταν στέγη και απάλυναν κάπως τα έξοδα μου.

Πρώτα από όλα για να ταξιδέψεις στο εξωτερικό δεν χρειάζεται να μιλάς αγγλικά σαν την Ελίσαμπεθ. Το 99,9999% των ξένων που έρχονται στην Ελλάδα δεν μιλάνε ελληνικά και τα καταφέρνουν μια χαρά ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα χωριά. Έχω ταξιδέψει από την Ινδία μέχρι τη Χιλή και σας βεβαιώνω ότι πήγα σε μέρη που δεν μιλούσαν ούτε την τοπική γλώσσα. Και οχι μόνο πέρασα καλά αλλά έκανα και φίλους. Ούτε είναι απαραίτητο να είσαι εκατομμυριούχος για να πας στο εξωτερικό, όταν μου πάτε στη Σαντορίνη και στη Ζάκυνθο για δεκαπέντε μέρες χαλάτε πιο πολλά από όσα θα χαλάγατε για μια βδομάδα στο Πεκίνο! Όλα είναι θέμα επιλογών.

Λοιπόν για να ξεκινάμε κάπως. Όταν μπείτε στο ταξί στο αεροδρόμιο δεν χρειάζεται να αρχίσετε την γκρίνια για το φαγητό στο αεροπλάνο, ξεχάστε το, φτάσατε και αρχίζουν οι διακοπές σας. Ούτε χρειάζεται να παρακολουθείτε το οδηγό πιστεύοντας ότι σας κάνει κύκλους. Πρώτον γιατί δεν ξέρετε καν που βρισκόσαστε ώστε και να θέλει να σας κάνει κύκλους δεν θα το καταλάβετε. Δεύτερο γιατί στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού τα ταξί δεν είναι όπως στην Ελλάδα δηλαδή λεωφορεία, δεν θα πάρουν διπλή διαδρομή, δεν θα σας παρατήσουν στη μέση του δρόμου, θα σας πάνε ακριβώς στην πόρτα σας και θα φορτώσουν και θα ξεφορτώσουν τις βαλίτσες σας αφού σας ανοίξουν την πόρτα και όλα αυτά όσο πιο γρήγορα μπορούν. Τόσα χρόνια στη Σκανδιναβία ο μόνος ταρίφας που μου την έσκασε ήταν στη Stockholm και ...ήταν Έλληνας!!! Γι΄ αυτό και είναι πιο ακριβό το ταξί.

Όταν επιτέλους φτάσετε στο χώρο διαμονής σας δεν χρειάζεται να πάρετε αμέσως την Σούλα τηλέφωνο και να ουρλιάξετε «Σούλα,, μάντεψε που είμαι τώρα!» πρώτον η Σούλα σας αποχαιρετούσε από το μπαλκόνι της το πρωί που φεύγατε, τα νέα της αναχώρησης σας τα βάλατε σε όλες τις τοπικές εφημερίδες και την εκπομπή του Ευαγγελάτου και τέλος με την Σούλα κάνατε το προηγούμενο βράδυ αποχαιρετιστήριο πάρτι με σουβλάκια που θα σας λείψουν λες και πηγαίνετε μετανάστης στα ανθρακωρυχία της Φιλανδίας και οχι σε δεκαήμερη εκδρομή.

Όπως όταν έχετε έναν επισκέπτη στην Ελλάδα έτσι και εμείς θέλουμε να σας δείξουμε ότι έχει να προσφέρει η χώρα που μένουμε συμπεριλαμβανομένων των μουσείων. Λοιπόν δεν με αφήνετε μισή ώρα να σας αναλύω την ιστορία ενός πίνακα ενώ εσείς σκέφτεστε «γαμώτο αν φάμε μισή ώρα με ένα πίνακα δεν θα τελειώσουμε ποτέ εδώ μέσα κι εγώ τα βαριέμαι τα μουσεία, και αλήθεια τι ώρα θα φάμε; Αυτός ο κρύος αέρας μου άνοιξε την όρεξη!»

Όταν ξεκινάτε για να βρείτε μέρος να φάτε η πρώτη ερώτηση δεν πρέπει να είναι, «αλήθεια υπάρχει κανένα καλό ελληνικό εστιατόριο;» Στη Φιλανδία είστε, φάτε κάτι φιλανδικό άντε κάτι ρωσικό!

Αυτή τη Σούλα δεν χρειάζεται να την παίρνετε κάθε δέκα λεπτά και να της λέτε «Σούλα, να δεις που είμαι τώρα!» Αν ήθελε η Σούλα μπορούσε να έρθει μαζί σας.

Επειδή η ΝΟΚΙΑ είναι φιλανδική δεν σημαίνει ότι και τα τηλέφωνα τα ΝΟΚΙΑ τα μοιράζουν στο δρόμο τσάμπα.

Σημαντικό, η μισή Φιλανδία βρίσκεται στον αρκτικό κύκλο αλλά λευκές αρκούδες δεν κυκλοφορούν στο Helsinki και οι πιγκουίνοι ζουν στην ανταρκτική εκτός από δέκα που ζουν στο ζωολογικό κήπο, οπότε κυκλοφορείτε άφοβα!

Δεν χρειάζεται να πείσετε κάθε Φιλανδό ότι ο πραγματικός άγιος Βασίλης είναι από την Καισαρεία, ούτε χρειάζεται να τους υποδείξετε ότι όταν εμείς κάναμε ιστορία και φιλοσοφία αυτοί ζούσαν στις σπηλιές τρώγοντας ο ένας τον άλλον. Ο κάθε λαός είναι περήφανος για την ιστορία του και τις παραδόσεις του, όποια και αν είναι αυτή.

Το ότι σέβονται την ουρά και δεν σπρώχνουν να χωθούν πρώτοι, ότι δεν πετάνε το πακέτο τα άδεια τσιγάρα στο δρόμο και την μισοφαγωμένη πίτα δεν τους κάνει κουτόφραγκους. Κάτι άλλο σημαίνει.

Το ότι οι ντομάτες δεν είναι τεράστιες και γευστικές δεν σημαίνει ότι δεν ξέρουν να ζούνε, αλλά ότι η γη τους αυτά παράγει.

Όταν σου βάλλουν μπροστά σου τάρανδο με πατάτες δεν το κοιτάς σαν να είσαι έτοιμος να κάνεις εμετό, εσύ άλλωστε πριν από μια βδομάδα έτρωγες αρνίσιο μυαλό, γεμιστή σπλήνα και αμελέτητα!

Όταν σε πάνε στη μέση ενός δάσους, μπροστά σε μια παραμυθένια λίμνη που χάνεσαι στα νερά της το πρωτο πράγμα που λες δεν είναι «καλά είναι, άλλα η Ανδρος ....» γιατί η φυσιολογική μου αντίδραση είναι να βάλεις την Άνδρο εκεί που ξέρεις και να μην ξανάρθεις.

Όταν πάλι βρεθείς στο δάσος δεν χρειάζεται να παραπονιέσαι συνέχεια ότι το τηλέφωνο σου δεν πιάνει και δεν μπορείς να πει στη Σούλα που βρίσκεσαι τώρα! Αυτή τη Σούλα αν την πιάσω ποτέ στα χέρια μου ....δεν μου γλυτώνει!!!

Οι Φιλανδοί δεν τρώνε μόνο ψάρια, απλά ο σολομός είναι παραδοσιακό φαγητό και τον φτιάχνουν με διάφορους τρόπους. Παράλληλα αν κάποια στιγμή θελήσετε θα παρατηρήσετε ότι το φιλέτο ο σολομός στοιχίζει το κιλό όσο και μια μπριζόλα απλά δεν υπάρχει στην ελληνική δίαιτα και είναι φυσιολογικό αφού δεν υπάρχει στη Μεσόγειο.

Όταν κάποιος γνωστός σας πάει στο εξωτερικό για διακοπές δεν είναι ανάγκη να του δίνετε ανόητες παραγγελίες. Το δύστυχο το κοριτσάκι που ήταν εδώ πήρε παραγγελιά από κάποιον που δεν τον είχε δει στη ζωή της και ήταν απλά γνωστός των γωνιών της να του φέρει ένα ποτήρι μπίρας. Αφού παιδεύτηκε ένα ολόκληρο πρωινό να βρει ποτήρι μπίρας, εδώ Φιλανδία οχι Γερμανία, μετά αγχώθηκε αν θα έπρεπε να του πάρει αυτό των 20 η το άλλο των 40 ευρώ. Στη συνέχεια δεν ήξερε πως να σιγουρέψει πως δεν θα σπάσει μιας και συνέχιζε την περιοδεία της στη πόλη και είχε μπροστά της και ένα ταξίδι μέχρι Ελλάδα. Ο καραγκιοζάκος αν ήθελε ποτήρι μπίρας από τη Φιλανδία καλά θα έκανε να έρθει να το πάρει μόνος του. Τι θα λέει, να το ποτήρι μπίρας από τη Φιλανδία που δεν έχω πάει ποτέ μου άλλα πήγε η κόρη κάποιου που γνώρισα στη δουλειά;

Σημαντικό, το ότι τα καφέ δεν έχουν ελληνικό καφέ, φραπέ και fredo (ούτε που ξέρω πως λέγεται) για τους πιο trendy δεν σημαίνει απαραίτητα ότι «ο πολιτισμός δεν έχει φτάσει ακόμα εδώ!»

Χαλαρώστε λοιπόν, ξεχάστε την Ελλάδα και την Σούλα και διασκεδάστε τις μέρες που θα μείνετε απολαμβάνοντας ότι έχει να σας προσφέρει η χώρα και πάνω από όλα τη συντροφιά του φίλου σας ή τον συγγενή σας που τον βλέπετε για λίγες μέρες μετά από χρόνια και θα κάνετε χρόνια να τον ξαναδείτε.

Σημαντικό, στο αεροδρόμιο την ώρα του αποχαιρετισμού δεν χρειάζεται να πείτε «άντε και τώρα πάμε και μερικές μέρες στη Ζάκυνθο για πραγματικές διακοπές» γιατί με κάνετε και νιώθω πολύ μαλάκας!!!

Τέλος μην ξεχάσετε την επομένη φορά να φέρετε και ...κανένα σουβλάκι!!! Αλλά αυτό μόνο η Μπεσυ με τον Στέλιο το σκεφτήκανε!!! Από πέρσι ακόμα γλείφομαι!!!

*******************************

Τι ήταν αυτό με τον Zidane? Ακόμα δεν έχω συνέρθει!!!

*******************************

Αυτά τα έγραφα ακούγοντας την εκπομπή της Χρύσας Παπαϊωάννου, γλυκεία μου Χρύσα σε ευχαριστώ για την αφιέρωση και τα τρυφερά σου λόγια, με έκανες και κοκκίνισα. Ξέρεις ότι συχνά σε μνημονεύω στην εκπομπή μου.

*******************************

Μια διόρθωση, ο Φοίβος είναι πραγματικά παιδί του Αριστοφάνη και από τα πιο λαμπρά!!!

Γιώργο, για τα γυαλιά ο Φοίβος έχει παγκόσμια και διαγαλακτική αποκλειστικότητα αλλά για περισσότερα ... πήγαινε στο blog του!!!

*******************************

Τι παρασιτομιζέρια είναι αυτή που έχει πέσει στα comments στο blog του Δήμου; Κοίτα να δεις που στο τέλος κάποιοι από αυτούς θα βγάλουν και βιβλίο!!!


, , , ,

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Θάνο, σε παράτησα λίγο σήμερα. Πνίξιμο βλέπεις. Και το mail σου τόσο πλούσιο που δεν γίνεται να σού απαντήσω μόνο με δυό λόγια.

Το πρωί, μεταξύ των άλλων, ασχολήθηκα και λίγο με το Λύσιππο, που τον πήραν με τις πέτρες - είδες.

Aυτό το post σου θα ήθελα να τόχα γράψει εγώ. Τόσο ολόιδια μού συμβαίνουν. Ερχονται εδώ και θέλουν να φάνε ελληνικά. Τους πάω λοιπόν στους τουριστάδες της Mouffetard, τρώνε άγνωστο ζώο στη σχάρα και είναι ήσυχοι. Μετά θα λένε πως πήγανε στο Παρίσι!

Το καλύτερο είναι που κουβαλάνε παραγγελίες για τις φιλενάδες κολώνιες, που βρίσκουν φτηνότερα στο Hondos Center!

Θάθελα να τόχα γράψει εγώ. Αλλά με πρόλαβες και τόκανες και καλύτερα. Πολύ καλύτερα!

Της Ελένης με τους κανακάρηδες, ναι πολύ εύστοχο, ειδικά το πρώτο.

Οσο για τα του Ζιντάν, αυτά είναι για σας τους μπαλόφιλους πιο πολύ. Εγώ είδα το συμβάν, από την απλή του πλευρά μονάχα. Είπα και δυό κουβέντες μ'έναν πολλά βαρύ, στης Σοφίας, αλλά η γενική αντίδραση του μπλογκόκοσμου μ'έχει εντελώς σοκάρει. Λες να κόψω ακόμα και τις διακοπές;

Αυτά για τώρα. A la prochaine,

Φοίβος

Υ.Γ. Τάρανδος είναι top κρέας, κι ασ'τους να λένε.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Φοίβο, τι μου θύμισες τώρα. κι΄ εγώ το ίδιο έκανα οταν ήμουν στο Παρίσι. Ακομα σπάνε πιάτα στη μέση του δρόμου;

Αυτό με τον Λύσιππο με ξαφνιασε λίγο, τι υποκρισία είναι αυτη!!! Αυτοί δεν είναι τέκνα του Αριστοφάνη αλλά τεκνά του Χριστόδουλου με ή χωρίς σκουλαρίκι!!!

Ο Ζιντάν νομιζω οτι μας ξάφνιασε όλους και να σου πω την αλήθεια αν και μου ζητησανε δεν ξερω τι να γράψω γι αυτό.

Οσο για τις διακοπές σου ... τρελός είσαι; Αυτά δεν κόβονται!!! Εγώ την πάτησα φέτος, η οικογένεια είναι δίπλα σε λίμνη κι εγώ λόγω ΕΕ εχω κολήσει εδώ!!! :)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περί Ελληνικής κοινότητας στη Φινλανδία ...ξανά!

Διάλειμμα με χιόνι

Κασσελάκιος ο λόγος