Sunday, July 02, 2006,9:46 PM
Φιλανδικές ιστορίες με ξένους
Η βροχή έχει σταματήσει και το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά στη Φιλανδία. Περπατάς στους δρόμους και οι μόνοι που κυκλοφορούν είναι ξένοι. Ξένοι δυο κατηφοριών, οι ξένοι τουρίστες και οι ξένοι που ζουν μόνιμα στη Φιλανδία, οι Φιλανδοί έχουν φύγει για τις εξοχές τους και το Helsinki θυμίζει κάτι από Αθήνα τον δεκαπενταύγουστο.

το μόνο που με παρηγορεί είναι ότι οι περισσότεροι ακροατές της εκπομπής μου είναι ξένοι γιατί εφέτος αποφασίσαμε να μην τη διακόψουμε για το καλοκαίρι. Κατά περίεργο τρόπο τους τελευταίους μήνες η εκπομπή έγινε πολύ γνωστή κυρίως ανάμεσα στους ξένους. Μάλλον παίζει ρόλο η διαφωνία μου με ξένο μεγαλοεκδότη στη Φιλανδία που πάει να το παίξει νταβατζής στους ξένους που ζουν εδώ. Ιστορία πικρή.

Αυτό που νομίζω με πείραξε περισσότερο από κάθε τι άλλο από την αρχή της ζωής μου στη Φιλανδία είναι το νταβατζιλίκι μερικών. Μετά από είκοσι χρόνια στη Φιλανδία με τον ένα ή με τον άλλον τρόπο καταφέρανε να φτιαχτούνε εδώ και στη συνέχεια περάσανε στο απίστευτο σπορ, η εκμετάλλευση των ξένων.

Μην νομίζεται ότι οι Έλληνες αποτελούν εξαίρεση, υπάρχουν δυο τρεις Έλληνες που ή χρειάζονται σκλάβους για τις επιχειρήσεις τους, συνήθως εστιατόρια, ή αρχίσανε να δανείζουνε τους δίστοιχους που νομίζανε ότι αν ανοίξουν επιχείρηση είχανε καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης. Κάθε τόσο ακούω και για κάποιον Έλληνα που καταχρεώθηκε και ψάχνει τα ναύλα του να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν 12 με 14 ώρες την ημέρα, κάθε μέρα όλον το μήνα για 400 και 500 ευρώ και στη Φιλανδία 500 ευρώ δεν φτάνουν ούτε για δυο βδομάδες και αυτά χωρίς να έχεις να πληρώσεις λογαριασμούς και ενοίκιο.

Πριν από ένα χρόνο έγραψα μια σειρά από άρθρα για αυτό το θέμα και όσο κυνικό και αν ακούγεται χάρηκα που οι Έλληνες δεν ήταν μέσα στη λίστα μου. Πρωταθλητές αναδείχτηκαν οι Τούρκοι που φέρνουν ολόκληρες οικογένειες από την Τουρκία και ακολουθούν οι Ιρανοί.

Το τι σημαίνει αυτό, σκεφτείτε μόνο ότι το ποσοστό ανεργίας για τους ξένους στη Φιλανδία φτάνει το 85%, πριν από ένα μήνα ένας Πολωνός δημοσιογράφος κυκλοφόρησε μια έρευνα που έκανε στις 25 χώρες μέλη της Ε.Ε. σε 24 από αυτές κατάφερε να βρει δουλειά με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας μέσα σε ένα μήνα και οι πιο δύσκολες ήταν οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες για σειρά από λόγους αλλά στο τέλος βρήκε δουλειά. Στη Φιλανδία δεν κατάφερε ούτε μετά από ενάμιση μήνα και παρ’ όλο το καλό βιογραφικό, την γνώση της γλώσσας που εμφάνιζε δεν κατάφερε τίποτα. Σε έρευνα που έκανε φιλανδική εταιρία μεταξύ 2,500 επιχειρήσεων σε Helsinki και Tampere, το 80% απάντησε ότι δεν θα προσλάμβανε ποτέ ξένο και το υπόλοιπο 20% απάντησε ότι θα προσλάμβανε ξένο μόνο αν ήταν Εσθονός. Αλλά στη Φιλανδία οι Εσθονοί δεν είναι ακριβώς ..ξένοι. Άρα το περιβάλλον εννοεί αυτούς τους νταβατζήδες.

Είχα κι εγώ την τύχη να γνωρίσω ένα νταβατζή του είδους που έχει και το μόνο έντυπο αγγλόφωνο περιοδικό στη Φιλανδία. Το Ovi magazine είναι μόνο online …προς το παρών!!! Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι η κύριος είναι μορφή εξουσίας και έχει τον τρόπο του να επηρεάζει καταστάσεις. Για να σας δώσω εικόνα σε κάποιο καβγά μας μου είπε ότι όσο αφορά τις πληρωμές έχει τρεις αρχές: δεν πληρώνει ποτέ κανέναν, αν δεν ήταν αυτός κανένας ξένος δεν θα είχε μέλλον στη Φιλανδία γιατί ποιο φιλανδικό έντυπο θα προσλάβει ποτέ έναν ξένο δημοσιογράφο και τρίτον, ‘η γυναίκα σου έχει καλή δουλειά!!!’

Μια φορά και ένα καιρό και ο Λαμπράκης δεν πλήρωνε αλλά ήξερες ότι μετά από έξη μήνες αν οι γελοιογραφίες σου μπαίναν καθημερινά στα Νέα, είχες βρει σίγουρα δουλειά!!!

Ο κύριος αυτός λοιπόν παράλληλα επιφύλασσε ‘ιδιαίτερη’ συμπεριφορά για τους ξένους θηλυκού γένους που προτιμώ να μην επεκταθώ, είχε πρόβλημα με τους Άραβες, τους Ιρακινούς, τους μαύρους και τους ομοφυλοφίλους. Αλλά είναι και εξέχον στέλεχος του φιλανδικού πράσινου κόμματος.

Κάποια στιγμή δεν άντεξα και άνοιξα το στόμα μου και ο συγκεκριμένος δημοσιοποίησε τη διαφωνία μας με τη συλλογιστική ότι αυτός είναι επώνυμος και πετυχημένος ξένος στη Φιλανδία και όλοι θα τον υποστηρίξουν. Δυστυχώς γι αυτόν αφ’ ενός στην ιστορία εγώ ήμουνα ο Δαβίδ, αφ’ έτερου πολλοί του την είχαν φυλαγμένη αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα (εδώ συμπεριλαμβανομένων κάποιων υπουργείων) γιατί κάθε φορά έβγαινε από το έντυπο του ή την τηλεόραση και τσίριζε ρατσισμός. Έπεσε πολύ γέλιο.

Ακόμα με βρίζει αλλά το περιοδικό του έχει φάει χοντρή βουτιά και έχασε όλη την υποστήριξη που είχε από τους ξένους. Εγώ δεν έκανα τίποτα. Τον άφησα να τσιρίζει και να μπλέκει σε ένα αγώνα άμυνας και απολογίας που μετά από τόσους μήνες συνεχίζεται. Εγώ απλά αρνήθηκα να πω τίποτα άλλο από το να δημοσιοποιήσω κάποια πολύ ‘γραφικά’ mails!!! Ο συγκεκριμένος σε τηλεοπτική εκπομπή για το ρατσισμό και την ανάγκη εκπαίδευσης στην Αφρική είπε το αμίμητο: τι το χρειάζεται το πανεπιστήμιο κάποιος που ζει στην Αφρική μέσα στη ζούγκλα;

Αυτά τα ολίγα για σήμερα.

*****************************

Phivos ελπίζω να μην μου επιρρίψεις τάσεις μελαγχολίας πάλι. Είναι περισσότερο θυμός παρά μελαγχολία ή απογοήτευση. Άλλωστε τα ίδια πιθανώς να ζουν και οι ξένοι της Ελλάδας.

*****************************

Η νίκη της Πορτογαλίας ήταν σαν νίκη του βρόμικου ποδοσφαίρου και χι ότι η Αγγλία ήταν καλή αλλά αυτή η Πορτογαλία είναι ντροπή για το άθλημα. Όσο γι’ αυτόν τον C. Ronaldo όπως λέει και φίλος εγγλέζος, τώρα κατάλαβε τι σημαίνει το αρχικό C (οι αγγλόφωνοι θα καταλάβουν)

Η Γαλλία καταπληκτική. Δεν βρίσκω λέξεις να εκφράσουν αυτό που είδα. Επιτέλους κάποιοι που στάθηκαν μπροστά σε αυτό το ντεμέκ που λέγεται Βραζιλία όπως έπρεπε. Άντε και στο τελικό παλικάρια!!!

*****************************

Η ‘Ελευθεροτυπία’ συνεχίζει να ‘σκοτώνει’ τη Φιλανδία. Vanhanen σε φωνητική γραφή είναι Βάνχανεν και οχι Φανχάνεν!!! Τα διπλά σύμφωνα έχουν λόγο ύπαρξης, κάνουν το γράμμα πιο μακρύ, έτσι άλλο Ερκι και άλλο Ερκκι!!!, ,
 
posted by ovi
2 comments