Η Φιλανδική προεδρία 2ο

Για να συνεχίζουμε λοιπόν με την φιλανδική προεδρία στην Ε.Ε. ο πρωθυπουργός Vanhanen λοιπόν αφού εξήγησε επί μακρού το πόσο σημαντική είναι η κοινή πολιτική όσον αφορά προϊόντα και υπηρεσίες επέμεινε ότι η μόνη άμυνα της Ευρώπης είναι να βελτιώσει την ποιότητα των προϊόντων της για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα χαμηλά κόστη των ασιατικών χωρών.

Αυτό φαντάζομαι ότι είναι κάτι που μπορούμε να καταλάβουμε όλοι μας και να συμφωνήσουμε με τον Φιλανδό πρωθυπουργό. Παράλληλα όμως άφησε και μια έξυπνη σπόντα για τα αμερικάνικα προϊόντα αναφερόμενος στο ότι θα πρέπει να εξετάζουμε καλύτερα τα τρόφιμα που εισαγάγουμε εννοώντας τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα που τόσο πιέζει η Αμερική να δεχτεί η Ευρώπη μες την Αγγλία συχνό ενδιάμεσο. Η Φιλανδία, φανατικοί τις υγιεινής διατροφής δεν υπάρχει πιθανότητα να αφήσει κάτι τέτοιο να συμβεί. Ο ίδιος ο Vanhanen είναι λάτρης της φυσικής ζωής και διατροφής καταντώντας μερικές φορές και γραφικός εμφανιζόμενος στη κρατική τηλεόραση με φόρμα να κάνει υποδείξεις στους Φιλανδούς για επιστροφή στη φύση, στο περπάτημα στο δάσος, να σταματήσουν τη τηλεόραση και να κάνουν περισσότερα παιδιά και σεξ!

Άντε τώρα θα αρχίσω το κουτσομπολιό και επειδή ζω στη Φιλανδία θα σεβαστώ τα τοπικά ήθη που δεν βγαίνει τίποτα από τα δημοσιογραφικά γραφεία (τι το περάσατε εδώ; Αντρέας – Μιμή;) και δεν θα σας πω ότι μάλλον τον έκανε τσακωτό η κυρία του και γι’ αυτό χωρίσανε πριν από ένα χρόνο και εν όσω ήταν πρωθυπουργός για ...ασυμφωνία χαρακτήρων. Άσε που έχουν γεμίσει όλα τα κινητά με ερωτικά μηνύματα που στέλνει ο κύριος σε κυρίες γνωστών ..ηθών, παλιές αγάπες και ερωμένες!!! Αλλά είπαμε, αυτά δεν συμβαίνουν εδώ!!!

Άλλο θέμα όπως έγραψα καις το προηγούμενο post για την Φιλανδία που ο Vanhanen το επανέλαβε αρκετά είναι η δημιουργία του ευρωστρατού και η διοίκηση για την αντιμετώπιση κρίσεων. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Φιλανδία όπως ανέφερα και ο Vanhanen θέλει αν είναι δυνατόν να έχει παρθεί μια απόφαση πριν το τέλος της φιλανδικής προεδρίας.

Την προηγουμένη βδομάδα ο αρχηγός της αεροπορίας και το επιτελείο τονίσαν την ανάγκη αγοράς καινούργιων αεροπλάνων για την πολεμική αεροπορία. Το ερώτημα που πέφτει είναι, αν ΝΑΤΟ τότε πάμε για αμερικάνικα, αν Ευρωστρατός τότε πάμε για το Euro fighter ή τα σουηδικά SAAB. Φαντάζομαι ότι τώρα καταλαβαίνετε τις πιέσεις από τους Αμερικάνους και το συντηρητικό στρατιωτικό κατεστημένο που ανέφερα στο προηγούμενο post. Άλλωστε η Ελλάδα έχει πείρα από τέτοιες πιέσεις.

Άλλο θέμα, ενεργειακό. Η Φιλανδία εξαρτάται από τους πάντες σε θέματα ενέργειας και γι’ αυτό είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα μετά από μια δεκαετία που χτίζει νέο πυρηνικό εργοστάσιο. (Μη με ρωτάτε τι κάνει το κόμμα των πράσινων, έχω βαρεθεί να τους κράζω από παντού. Αυτοί το μόνο πρόβλημα που έχουν είναι αν η μαριχουάνα πρέπει να νομιμοποιηθεί η οχι) Η φιλανδική προεδρία λοιπόν θέλει να δώσει έμφαση στην έρευνα για εναλλακτική ενέργεια. Τώρα πίσω από αυτό κρύβεται άλλος ένας στόχος της Φιλανδίας, η εξομάλυνση των εμπορικών σχέσεων της Ε.Ε. με την Ρωσία. Η Ρωσία είναι ο άμεσος ενεργειακός εταίρος της Φιλανδίας και με όλες τις τελευταίες κινήσεις του Putin όσον αφορά το αέριο, η Φιλανδία έχει τρομάξει οπότε ελπίζει βάζοντας μπροστά την Ε.Ε. να χαλιναγωγήσει κάπως τις ρωσικές απαιτήσεις.

Άλλος στόχος της Φιλανδίας είναι η επαναδιαπραγμάτευση των αγροτικών επιδοτήσεων και των επιδοτήσεων για τους ψαράδες. Όταν στην Ελλάδα μιλάνε για αγροτικές επιδοτήσεις νιώθω ότι δεν έχουν ιδέα γιατί μιλάνε. Εδώ είναι ουσιαστικά θέμα ζωής και θανάτου. Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί οι ντομάτες τους να είναι μικρές, σκληρές και άγευστες, το καλαμπόκι μαλακό, το σιτάρι σκούρο και σκληρό αλλά αυτό έχουν και με αυτό παλεύουν. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν τα πάντα από Μάιο μέχρι Οκτώβριο γιατί μετά υπάρχει μόνο πάγος και αυτό σημαίνει από σπορά μέχρι άλεσμα. Φαντάσου τώρα σπορά το Μάιο όταν το χώμα ακόμα αναβλύζει νερό από το χιόνι που λιώνει, και αλέθουν όταν η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει κάτω από τους -10.

Πριν από 7 χρόνια όταν η κοινότητα έκοψε τις επιδοτήσεις για το γάλα και το βούτυρο και τις μετέφερε στην Ιρλανδία είδα ανθρώπους να κλαίνε στη δυτική Φιλανδία. Και το να κλαίνε δεν είναι ούτε μεταφορικά ούτε για να δραματοποιήσω τη σκηνή. Κλαίγανε πραγματικά και το ένιωθες ότι αυτό ήταν το τέλος τους.

Οι ψαράδες είναι μια άλλη πικρή ιστορία. Η κοινότητα επέβαλε μια σειρά περιορισμούς έχοντας υπ’ όψη τα μεγάλα ψαράδικα τραστ της Νορβηγίας, της Δανίας, της Ιταλίας και της Σουηδίας. Ποιοι την πληρώσανε; Οι μεροκαματιάρηδες της Φιλανδίας. Και σαν να μην έφτανε αυτό η κοινότητα έβγαλε μια απόφαση ότι θα επιχορηγούσε τους ψαράδες που θέλανε να αλλάξουν επάγγελμα για το χρόνο προσαρμογής και εκπαίδευσης τους και πρότεινε να σπουδάσουν κομπιούτερ και πληροφορική, δεν είναι ανέκδοτο, είναι από τα τραγελαφικά της κοινότητας και των γραφειοκρατών των Βρυξελλών (συγνώμη Γιώργη μου αλλά ...) Αν μπορούσατε να δείτε τι εννοούν στη Φιλανδία ψαράδικο στόλο (και για τον οποίο καμαρώνουν) θα τρελαινόσαστε. Σε μια από τις παραπλεύρως φωτογραφίες βλέπετε ένα από τα μεγάλα ψαράδικα που είχα την τιμή να με πάρουν μαζί τους κάποια μέρα που πηγαίνανε για ψάρεμα στη βόρειο θάλασσα. Ούτε καν τα Παριανά ψαροκάικα!

Τελειώνοντας ο Vanhanen μίλησε και για την διεύρυνση τονίζοντας ότι σαφώς η Φιλανδία την θέλει και σαφώς θα υποστηρίξει τις επιλογές του Φιλανδού επιτρόπου, αλλά τόνισε ότι αυτό είναι ένα θέμα που απαιτεί τη συνολική και ομόφωνη υποστήριξη όλης της κοινότητας άρα δεν εξαρτάται μόνο από τη Φιλανδία.

Προσέξτε τώρα πως το έθεσε και οι κρίσεις δικές σας. «Η διεύρυνση της κοινότητας είναι σαφώς ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος για την φιλανδική προεδρία, η προσωπική μου άποψη είναι ότι η Ε.Ε. επιβάλλεται να συνεχίσει να είναι μια ανοιχτή κοινότητα αλλά μόνο οι ευρωπαϊκές χώρες που εκπληρώνουν όλα απολύτως τα κριτήρια ένταξης θα πρέπει να έχουν την πιθανότητα να γίνουν δεκτά.»

Τον Matti Vanhanen τον γνωρίζω χρόνια πολύ πριν γίνει πρωθυπουργός, όταν ήταν ακόμα βουλευτής Vantaa και η πρωθυπουργία ήταν απόμακρο όνειρο. Όπως σας έχω πει τα φιλανδικά μου είναι πολύ φτωχά άρα όλες μου οι συζητήσεις γίνονται στα αγγλικά, και οι Φιλανδοί συμπεριλαμβανομένου του Vanhanen νιώθουν μια έντονη ανασφάλεια όταν μιλάνε αγγλικά και γι αυτό είναι πολύ προσεκτικοί στις λέξεις που χρησιμοποιούν εννοώντας ακριβώς αυτό που λένε. Ίσως ο φίλος μου ο Φοίβος να το καταλαβαίνει αυτό καλύτερα μιας και στη γλώσσα τους οι Φιλανδοί ότι λένε το εννοούν ολοκληρωτικά και απόλυτα. Άρα αφήνω τις οποιεσδήποτε κρίσεις των λόγων του σε σας.

Τέλος ο Vanhanen έχει να αντιμετωπίσει και ένα εσωτερικό πρόβλημα τώρα με την προεδρία που ακούει στο όνομα Halonen. Συνταγματικά η πρόεδρος της φιλανδικής δημοκρατίας δεν έχει πολλές εξουσίες εκτός από τα θέματα εξωτερικής πολιτικής που οχι μόνο έχει βέτο αλλά και το συνταγματικό δικαίωμα να χαράσσει τη δική της εξωτερική πολιτική υποχρεώνοντας την κυβέρνηση να ακολουθεί. Αυτό είναι ένα υπόλοιπο του ψυχρού πολέμου και τον πολύ ευαίσθητων σχέσεων με την Ρωσία (θα σας πω κάποια άλλη φορά) άχρηστο τώρα αλλά που υπάρχει δημιουργώντας σειρά αντιπαραθέσεων μεταξύ κυβερνήσεως και προέδρου.

Με την προηγουμένη κυβέρνηση η Halonen τα πήγαινε μια χαρά αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι η ίδια ήταν επιλογή και προστατευμένη του σοσιαλδημοκράτη Lipponen. Ο Vanhanen παρ’ όλο που πρωθυπουργεύει κυβερνήσεως συνασπισμού με τους σοσιαλδημοκράτες δεν παύει να είναι από το αντίπαλο κόμμα με σειρά διαφωνιών και σε τελευταία ανάλυση αυτός που χαράζει την κυβερνητική πολιτική. Τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει μια συζήτηση για αλλαγή του συντάγματος και περιορισμού των εξουσιών της προέδρου αλλά αυτό προς το παρών περιορίζεται σε έναν ανταρτοπόλεμο μέσω άρθρων και συνεντεύξεων. Βέβαια την προηγουμένη βδομάδα η πρόεδρος έφερε σε αμηχανία κυβέρνηση και κοινότητα αποφασίζοντας να καλέσει τον Putin στο συμβούλιο των αρχηγών κρατών τον Οκτώβριο, αλλά αυτό μάλλον ήταν απλά μια επίδειξη δυνάμεως για το τι έπεται.

Αυτά για σήμερα.

**************************************

Το μόνο που μπορώ να ευχηθώ είναι η ελληνική κυβέρνηση να μην παίρνει τις πληροφορίες της από τους ανταποκριτές των ελληνικών εφημερίδων αλλά να έχει και άλλες πηγές γιατί αλλιώς θα χάσει μια πολύ καλή ευκαιρία να προβάλει τις θέσεις της μιας και σε πολλά σημεία θα βρει τη Φιλανδία σύμμαχο λόγω Ρωσίας. Η προηγουμένη φιλανδική προεδρία άλλωστε είναι η καλύτερη απόδειξη!!!

Ακούς Γιώργη;


, , , ,

Σχόλια

Ο χρήστης Derek είπε…
Ακόμα στον Αντρέα και την Μιμή έχεις μείνει εσύ?
Εδώ βγήκαν οι υποκλοπές του 04-05 σε .mp3!
Εμ πως? Στις κασέτες θα μέναμε?

για τις κάμερες ελέγχου κυκλοφορίας ούτε λόγος!!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πολύ καλό!!!

Βρε Γιώργη, είπα ποτέ οτι είμαι πιτσιρικάς;

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περί Ελληνικής κοινότητας στη Φινλανδία ...ξανά!

Διάλειμμα με χιόνι

Κασσελάκιος ο λόγος