Η Φιλανδική προεδρία 1ο

Λοιπόν μιας και θα φάτε το εθνικό φαγητό της Φιλανδίας από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, δηλαδή ...πατάτες, για να σας ενημερώσω λίγο τι έγινε χτες.

Χτες λοιπόν ο πρωθυπουργός της Φιλανδίας ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους τις σκέψεις (έτσι ακριβώς το έθεσε και δεν ήταν ‘προγραμματικές’ δηλώσεις) σχετικά με την Φιλανδική προεδρία στην Ενωμένη Ευρώπη. Εξήγησε ότι η φιλανδική προεδρία είναι η χρυσή ευκαιρία για την Ε.Ε. να κάνει τις αναγκαίες εσωτερικές αλλαγές και να αποδείξει ότι είναι μια Ευρώπη με συνοχή και κοινούς στόχους. Βασικός στόχος της φιλανδικής προεδρίας θα είναι η συζήτηση για το Ευρωπαϊκό σύνταγμα και την επέκταση της Ευρώπης.

Εδώ θα πρέπει να καταλάβετε μερικά πράγματα. Η Φιλανδία για πενήντα χρόνια εκτός του ΟΗΕ δεν μπορούσε να είναι μέλος άλλου συνασπισμού (ΝΑΤΟ, ΕΟΚ) οχι γιατί δεν ήθελε όσο λόγω του ‘πικρού’ παρελθόντος (συμμαχία με τη ναζιστική Γερμανία – στο μέλλον θα σας πω περισσότερα γι’ αυτή τη περίοδο) και μονίμου βέτο από την Ρωσία που υπήρξε σχεδόν ‘κηδεμόνας’ της νικημένης Φιλανδίας. (για όσους μιλήσουν για τον περίφημο χειμερινό πόλεμο μεταξύ Φιλανδίας και Ρωσίας, η Φιλανδία νίκησε μια ή καλύτερα δυο μάχες αλλά έχασε τον πόλεμο). Για τους νεότερους Φιλανδούς που επιτέλους ξεφύγανε από το Finlanization η συμμετοχή τους στην Ε.Ε. είναι κάτι πολύ σημαντικό αδιάφορο το πόσο υψηλός μπορεί να φαίνεται κατά περιόδους ο ευροσκεπτικισμός. Αυτός ο ευροσκεπτικισμός δεν είναι αποτέλεσμα αρνητικής στάσης στην Ευρώπη αλλά όπως είπα και προηγουμένως αφού κουραστήκανε τόσο να γίνουν μέλη του κλαμπ βρήκανε τους εαυτούς τους ίσους αν οχι υπό με κράτη όπως η Πολωνία και πολύ περισσότερο η Εσθονία. Η Φιλανδία είναι από τις χώρες που θέλουν το ευρωσύνταγμα και πιστεύουν ότι θα αποδειχτεί θετικό για τις μικρές χώρες της ένωσης. Παράλληλα θα τη βγάλει από ένα αδιέξοδο που έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια. Από τη μια πλευρά οι αμερικάνοι και οι Βαλτικές χώρες και από την άλλη πλευρά το συντηρητικό και στρατιωτικό κατεστημένο της χώρας πιέζουν συνέχεια για να γίνει η Φιλανδία μέλος του ΝΑΤΟ.

Μετά το πάθημα του δευτέρου παγκοσμίου που η ουδετερότητα οδήγησε σε μια επώδυνη ήττα, με την ρωσική αρκούδα να αναπνέει μόνιμα δίπλα τους και παράλληλα την κληρονομία που τους άφησε ο πιο φωτισμένος πρόεδρος των τελευταίων πενήντα χρόνων, ο Urho Kekkonen, οι περισσότεροι Φιλανδοί δεν είναι διατεθειμένοι να εισχωρήσουν σε κανένα στρατιωτικό συνασπισμό πολύ περισσότερο σε έναν που δεν έχει λόγο ύπαρξης πια και παίζει ταυτόχρονα παιχνιδάκια με τον Putin.

Το ευρωσύνταγμα μιλάει για τον ευρωστρατό και αυτό είναι το κομμάτι που ενδιαφέρει κυρίως τους Φιλανδούς. Μιλάει για την ευρωάμυνα, οι Φιλανδοί δεν έχουν ξεπεράσει και θα περάσουν πολλά χρόνια για να ξεπεράσουν τη φοβία τους για τη Ρωσία. Μιλάει για κοινή εξωτερική πολιτική πράγμα που θέλει η Φιλανδία μιας και από την ήμερα που δημιουργήθηκε το φιλανδικό κράτος το 1917 ήταν μόνιμα μόνοι τους χωρίς να τους εμπιστεύεται κανένας μιας και οι δυτικοί τους θεωρούσαν ρωσικό δορυφόρο και οι ρώσοι δυτικούς κατασκόπους.

Οι Φιλανδοί παράλληλα θέλουν να αποδείξουν ότι είναι η ‘ειρηνευτική’ δύναμη μέσα στην ΕΕ και μπορούν να φέρουν αποτελέσματα κάτι που για το οποίο περηφανεύονται ιδιαίτερα σαν λαός.

Αλλά πριν προχωρήσω πρέπει να επισημάνω ότι αν η Ελλάδα μπορέσει να καταλάβει τη περίεργη σχέση και της φοβίες της Φιλανδίας με τη Ρωσία και αντικαταστήσει την λέξη Ρωσία με τη λέξη Τουρκία τότε μπορεί να εκμεταλλευτεί ανάλογα τις φιλανδικές ευαισθησίες και να δει κάποια θετικά αποτελέσματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τελευταία κίνηση της Halonen, προέδρου της Φιλανδίας να προσκαλέσει τον Putin στην ευρωπαϊκή σύνοδο τον Οκτώβριο χωρίς να συμβουλευτεί πρώτα τους ευρωπαίους εταίρους προκαλώντας αντιδράσεις. Αλλά η σκέψη που κυριάρχησε ήταν ‘κράτα τους φίλους κοντά και τους εχθρούς σου πιο κοντά.’

Άλλο βασικό θέμα για την Φιλανδία είναι ο ανταγωνισμός με τα ευρωπαϊκά προϊόντα, προϊόντων που έρχονται από την ανατολή κυρίως. Η Φιλανδία είναι μια πάρα πολύ φτωχή χώρα παρά τα όσα μυθεύματα ακούγονται και ναι ο βασικός μισθός μπορεί να είναι 1,200 ευρώ το μήνα αλλά το ενοίκιο μιας τρύπας είναι 1,000 το μήνα και το εισιτήριο στο τραμ έχει την τιμή ρεκόρ των 2,20 ευρώ. Η δε φορολογία στη πιο μικρή κλίμακα αγγίζει το 35% πράγμα που σκοτώνει τις περισσότερες φορές την ιδιωτική πρωτοβουλία στο ξεκίνημα της. Η μόνη οικονομική δύναμη στη Φιλανδία είναι η τεχνολογία που αναπτύχθηκε γύρω από την ΝΟΚΙΑ και την ΚΟΝΕ και που βέβαια μαζί με τις εταιρίες δορυφόρους απασχολεί χιλιάδες άτομα. Το δάσος είναι το άλλο μεγάλο προϊόν, που καλύπτει ξυλεία, έπιπλα και χαρτί και που αυτό με τη σειρά του μαζί με τις εταιρίες δορυφόρους, μεταφορικές κλπ. απασχολεί χιλιάδες άτομα. Εξαγάγει αλάβαστρο, design και ψάρια. Εισαγάγει ...σχεδόν τα πάντα. Μέχρι πριν από 5 χρόνια η Φιλανδία πλήρωνε πολεμικές αποζημιώσεις στη Ρωσία και αυτό τους λύγιζε πραγματικά και τους υπερχρέωνε. Οι Φιλανδοί πραγματικά δουλεύανε 7 ώρες για τον εαυτό τους και μια για την Φιλανδία.

Ποτέ μην ξεχνάτε ότι η Φιλανδία είναι στα όρια του αρκτικού κύκλου και οι αγρότες, μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, δουλεύει για μόνο 5 μήνες, μετά ...πάγος και -30!

Η Φιλανδική βιομηχανία λοιπόν έχει να αντιμετωπίσει τον αθέμιτο ανταγωνισμό ανατολικών και κυρίως ασιατικών εταιρειών. Η Φιλανδία λοιπόν ψάχνει να βρει λύσεις μαζί με την κοινότητα.

Όσον αφορά το θέμα της ευρωπαϊκής επέκτασης αυτό είναι μάλλον το τελευταίο και το μόνο στοιχείο που το κάνει φιλανδικό είναι το ότι ο επίτροπος της Ε.Ε. για την επέκταση είναι Φιλανδός. Οι Φιλανδοί θέλουν να υπάρξει το κριτήριο που επανέφερε η αυστριακή προεδρία, το να εξετάζεται και το αν η κοινότητα είναι έτοιμη να δεχτεί νέες χώρες πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε συμφωνία και έχει σκοπό να το χρησιμοποιήσει με την Βουλγαρία και τη Ρουμανία που είναι για άμεση κρίση άρα η Τουρκία που έτσι κι αλλιώς δεν είναι για άμεση κρίση θα μεταφερθεί στη Γερμανική προεδρία. Οι Φιλανδοί είναι πολύ ρεαλιστές και ξέρουν ότι τον Οκτώβριο που θα έρθει η ώρα να εξεταστούν τα κριτήρια για την Τουρκία θα ορμήσουν Αμερικάνοι άγγλοι γάλλοι Πορτογάλοι και θα μεταφέρουν το θέμα στους επομένους οπότε νιώθουν χαλαροί. Σε αυτό το θέμα πολλά εξαρτώνται από την Ελλάδα και την Κύπρο και πόσο έξυπνα θα παίξουν με τους Φιλανδούς, κάτι που είναι εφικτό.

*******************

Εντάξει, σταματάω, η συνέχεια αύριο!!!

*******************

Ο καύσωνας στη Φιλανδία συνεχίζεται, σήμερα χτυπήσαμε 28 βαθμούς!!! Οι Φιλανδοί πανικόβλητοι αγοράζουν παγάκια και για πρώτη φορά στην ιστορία τους λείπει ο χειμώνας!!!


, , , , , , ,

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περί Ελληνικής κοινότητας στη Φινλανδία ...ξανά!

Διάλειμμα με χιόνι

Κασσελάκιος ο λόγος