Διάλειμμα για ...τσιγάρο πριν από την 3η πράξη

Την τελευταία βδομάδα ή καλύτερα τις τελευταίες δέκα μέρες είναι σαν να έχει πέσει ο ουρανός να με πλακώσει - αγαπημένη φράση του Αστερίξ και της Krot, και εχω απομακρυνθεί από το δικό μου blog και την blog-σφαίρα αλλά ελπίζω οι περισσότεροι να βλέπετε ότι σε κάθε ευκαιρία επισκέπτομαι τα blog σας ακόμη και όταν δεν αφήνω τα συνηθισμένα μου ...διαπιστευτήρια!!!

Σε κάποια εχω αφήσει αλλά σε αυτά θα αναφερθώ παρά κάτω. Λοιπόν ανακάλυψα στερητικά συμπτώματα, όπως ενώ βρισκόμουν μπροστά σε οθόνη συναδέρφου και που δεν είχα καμιά δουλειά του πέρασα στα favorites μερικά από τα αγαπημένα μου blogs με αποτέλεσμα να πάρω παρατηρήσεις του στιλ... but its in greek!!! Άλλο σύμπτωμα, να στείλω σε συνάδελφο mail με παρατηρήσεις και σκέψεις σχετικά με άρθρο του στα ....ελληνικά και ότι τελευταία όταν αναφέρομαι σε κάποιο άρθρο το αποκαλώ post και ρωτάω αν είχε comments!!!

Το ότι το Ovi magazine από μηνιαίο έχει γίνει ημερήσιο έχει προσθέσει αρκετή δουλειά και δίπλα μου εχω μια λίστα που αντί να μειώνεται καθημερινά αυξάνεται μιας και εχω τον Asa που καθημερινά μου στέλνει και από ένα mail με την παρατήρηση ...πρέπει να γράψεις γι αυτό!!! Παράλληλα μέσα από το Ovi project ετοιμάζουμε και μια σειρά από ενέργειες που σύντομα θα σας εξηγήσω αφού εχω σκοπό να κάνω ένα post σχετικά με το Ovi.

Πάμε τώρα στα blogs που άφησα, οχι ίχνος αλλά ολόκληρο παπούτσι. Σε γενικές γραμμές είμαι αρκετά ήρεμος άνθρωπος και φροντίζω να αντιμετωπίζω τα περισσότερα που μου συμβαίνουν με χιούμορ αλλά μάλλον και αυτό δοκιμάστηκε λίγο τις τελευταίες μέρες και μάλιστα μέσα σε πολύ φιλικά μου blogs. Φαντάζομαι ότι όπως όλοι μας έτσι κι εγώ εχω τα ‘κουμπιά’ μου που όταν κάποιος τα πιέζει αντιδράω, ίσως αυτό να έχει να κάνει με προσωπικές εμπειρίες του παρελθόντος μου ή με μια προσωπική ηθική που αναπτύσσεται μέσα στα χρόνια. Έτσι λοιπόν κάποιοι παίξαν πιάνο με τα κουμπιά μου!!!

Ένα και που με έχει στεναχωρήσει ιδιαίτερα είναι αυτό που συνέβη με το blog του Φοίβου. Ο Φοίβος έγραψε ένα post – απάντηση σε post άλλου blogger σχετικά με το κάπνισμα. Όπως έγραψα και στο δικό του blog το συγκεκριμένο post ήταν από τα λίγα που εχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια μέσα στη γενικότερη υστερία αντί-καπνίσματος που είχε λογική βάση και έδειχνε ότι ο μη καπνιστής σέβεται εμένα τον καπνιστή ακριβώς όπως και με το δίκιο του απαιτεί από εμένα να τον σέβομαι. Πολύ περισσότερο αυτό που μου άρεσε στο post του Φοίβου ήταν ότι είδε το δάσος και δεν σταμάτησε στο δέντρο. Είδε ότι πίσω από αυτή την υστερία κρύβεται μιας μορφής φανατισμός που είναι έτοιμος να κάψει στη πυρά για άλλη μια φορά μάγισσες με γενικευμένα επιχειρήματα – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εγώ θεωρώ ότι το κάπνισμα δεν κάνει κακό στην υγεία, απεναντίας ασπάζομαι τις ιατρικές γνωματεύσεις αλλά αυτό που προσπαθώ συχνά να υπογραμμίσω είναι ότι, πρώτον το κακό που κάνει το τσιγάρο είναι προσθετικό και αντίστοιχο κακό κάνουν χιλιάδες άλλα πράγματα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας συμπεριλαμβανομένων και φαγητών που έχουμε την καθημερινή μας δίαιτα και δεύτερο και πολύ πιο σοβαρό για μένα, το τσιγάρο κάνει καλό στη ψυχική μου υγεία! Για το θέμα εχω γράψει σειρά από άρθρα που δεν είναι εδώ ο κατάλληλος χώρος για να τα προσθέσω.

Θα σας πω μια μικρή πολύ προσωπική ιστορία. Καπνίζω από τα δεκαπέντε μου χρόνια και για όσους με ξέρουν, ήταν αδύνατο να κάνω κάτι ‘κρυφά,’ έτσι πολύ απλά πήγα μια μέρα στο σπίτι μου με ένα πακέτο τσιγάρα που άφησα πολύ επιδεικτικά στο γραφείο μου έτσι ώστε η να αποφύγω ή να προκαλέσω τη συζήτηση. Δεν άρχισα να καπνίζω γιατί ήθελα να αποδείξω κάτι ούτε το έκανα γιατί με παρασύρανε, ήθελα να το δοκιμάσω και ανακάλυψα την απόλαυση ενός τσιγάρου μετά το σουβλάκι ή τα πατατάκια, γεύση τρομακτική!!! Έτσι λοιπόν αφού πέρασε η περισσότερη μέρα το βράδυ ήρθε ο πατέρας μου στο δωμάτιο μου και μου είπε ότι πρέπει να συζητήσουμε. Σημειωτέον ότι με τον πάτερα μου είχα μια πολύ καλή σχέση.

Εδώ θα πρέπει να κάνω μια επεξηγηματική διακοπή, εγώ δεν μεγάλωσα στη δεκαετία του 80 ή του 90, πράγμα που σημαίνει ότι ο δεκαπεντάχρονος του 70 δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με το σημερινό η τον χθεσινό δεκαπεντάχρονο, σημειολογικά αυτό που μας χωρίζει είναι αιώνες και το ίδιο ισχύει και στις σχέσεις γονιών με τα παιδιά τους. Ο πατέρας μου λοιπόν αφού κάθισε μου είπε πολύ ήρεμα ότι δεν είχε σκοπό να μου κάνει μάθημα για το τσιγάρο μιας και ήταν σίγουρος ότι οι καθηγητές μου κάναν πολύ καλά τη δουλειά τους και στην ηλικία που βρισκόμουνα θα είχα την κατάλληλη ενημέρωση για το συμβαίνει στους καπνιστές. Αυτό που θα ήθελε να συζητήσουμε ήταν το θέμα του χαρτζιλικιού μου. Φαντάζεστε την έκπληξη μου όταν οι ιστορίες των περισσότερων συνομήλικων μου και δη κοριτσιών συνοδευόντουσαν με δράματα που κράτησαν μέρες. Μου εξήγησε ότι τα λεφτά που μου έδινε κάθε Σάββατο ήταν για να περνάω την βδομάδα συμπεριλαμβανομένης και της σαββατιάτικης εξόδου και πιθανώς κάποιου περιοδικού που θα ήθελα. Φυσικά ντύσιμο, βιβλία κλπ ήταν δική του υποχρέωση και αυτό δεν μπορούσε να αλλάξει αλλά ανησυχούσε για το που έβρισκα τα λεφτά να αγοράζω τσιγάρα. Μου είπε ότι του φαινόταν αδιανόητο να κάνω τράκα ή να στερούμαι κάτι άλλο για χάρη των τσιγάρων και έτσι αφού καταλήξαμε ότι χρειαζόμουν τρία πακέτα την βδομάδα – βλέπεται έπρεπε να σκεφτώ και φίλους που κάνανε τράκα – μου αύξησε ανάλογα το χαρτζιλίκι μου.

Στη συνέχεια κάναμε μια γενικότερη συζήτηση που συμπεριλάβαμε και ένα μπλουζάκι που ήθελα πολύ, γνωστής γαλλικής εταιρίας. Από εκείνη τη μέρα καμιά άλλη συζήτηση δεν έγινε για το θέμα μέχρι το τέλος του μήνα. Στο τέλος του μήνα ακριβώς ο πατέρας μου εμφανίστηκε με ένα κουτί που το κράτησε κλειστό μέχρι το βράδυ που ήρθε στο δωμάτιο μου. Σε αργή ιεροτελεστία άνοιξε το κουτί και έβγαλε το μπλουζάκι που ήθελα. Ακριβώς το ίδιο, ακριβώς στο χρώμα που το ήθελα!!! Στη συνέχεια και χωρίς να πει τίποτα άλλο, απλά πήρε τον αναπτήρα μου από το γραφείο και ...του έβαλε φωτιά!!! Το μόνο που μου είπε ήταν ότι σαν συνέχεια της κουβέντας μας που την αφήσαμε μισοτελειωμένη, αυτό ακριβώς κάνω κάθε μήνα στη τσέπη μου. Το μόνο που είχα να κάνω ήταν αντί να αγοράζω τσιγάρα να μαζεύω τα λεφτά που έτσι κι αλλιώς δεν είχε κανένα σκοπό να μειώσει και να παίρνω ότι θέλω μια φορά το μήνα.

Κοντεύοντας τα πενήντα δεν το εχω ξεχάσει, απεναντίας είναι από τις πιο ζωντανές αναμνήσεις που εχω από την εφηβεία μου και ένα πολύ σκληρό μάθημα. Δεν έκοψα το τσιγάρο απλά το κατέταξα σε μια διαφορετική κατηγορία που παραμένει από τότε. Είναι μια από τις μικρές πολυτέλειες που επιτρέπω στον εαυτό μου. Δεν ανήκα σε αυτούς που περιμένανε το διάλειμμα για να κάνουν πέντε τσιγάρα σε πέντε λεπτά, απλά κάπνιζα όταν εγώ αισθανόμουνα ότι θα το απολάμβανα και βέβαια συνεχίζω να κάνω το ίδιο.

Τώρα επανερχόμενος στο post του Φοίβου, αυτό που με εκνεύρισε ήταν μέσα στα comments και ήταν γραμμένο από τον αρχικό blogger που αμόλησε την αντί-καπνιστική του μανία με ευκαιρία την προβλεπόμενη απαγόρευση στην Γαλλία. Στο πρωτο μου comment απλά αδιαφόρησα για το αντί-καπνιστικό μένος και ασχολήθηκα με το δέντρο που είναι κάθε μορφής υστερίας συμπεριλαμβανομένης και της αντικαπνιστικής όπου βέβαια υπήρξε μια απάντηση του στιλ: «Με εκνευρίζουν αφάνταστα αυτές οι βλακώδες ισοπεδωτικές συγκρίσεις. Το μακρύ μαλλί δεν ενοχλεί κανέναν, δεν επηρεάζει ούτε την υγεία ούτε την συνύπαρξη ανθρώπων στον ίδιο χώρο, παρα μόνον αισθητικά ίσως κάποιους κολλημένους.», «Το κάπνισμα αφορά σε όλο τον κόσμο, όχι μόνον στους καπνιστές.».

Δυστυχώς όμως και το έργο το εχω δει πολύ συχνά και εχω δει πως το αντί- μεταβάλλεται σε απόλυτη υστερία όπως είπα και προηγουμένως και στο τέλος θα καταντήσουμε όπως μια ταινία του Carpenter όπου οι καπνιστές καταλήγουν στην εξορία. Εν κατακλείδι εγώ αν και γνώστης των συνεπειών, καπνίζω για την ψυχική μου υγεία και τη θεωρώ το ίδιο σημαντική αν οχι σημαντικότερη από τη σωματική μου και όπως ο μη καπνιστής έχει την απαίτηση να τον σέβομαι εχω κι εγώ την αντίστοιχη απαίτηση να με σέβεται. Το να μιλάς για σεβασμό στα δικαιώματα του άλλου σημαίνει ότι σέβεσαι και αυτό που δεν σου αρέσει, από τη στιγμή που με ορίζεις σαν μίασμα που πρέπει να ‘συμμορφωθεί’ σε αυτό που εσύ ορίζεις νορμάλ, κανονικό, υγιές η οτιδήποτε άλλο με έχεις κάνει εχθρό σου. Το να με τιμωρείς για μια επιλογή μου το θεωρώ απαράδεκτο, το να μου λες ότι δεν σου επιτρέπω να πας όπου θέλεις το θεωρώ παιδαριώδες, άλλωστε οι επιλογές για τους μη καπνιστές τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί. Από την άλλη αν νομίζεις ότι με αυτή την υστερία θα σταματήσεις τους νέους από το κάπνισμα μάλλον εκτός από φανατικός είσαι και ανόητος που σε κατατάσσει στους επικίνδυνους.

Το ξέρω ότι στην Ελλάδα τα πράγματα για τους μη καπνιστές δεν είναι ευνοϊκά αλλά και για να θυμηθούμε και ένα παλιό ‘γνωστό’, η βια μόνο βια φέρνει και γι αυτό έφερα το προσωπικό μου παράδειγμα με τον πάτερά μου. Και πάλι τα πράγματα στην Ελλάδα όσον αφορά τη λέξη σεβασμός δεν είναι γενικότερα ευνοϊκά και θα προτιμούσα αντί να αναλώνει κάποιος την ενέργεια του στο αν καπνίζω η οχι και στο αν θα απαγορευτεί το κάπνισμα στη Γαλλία να ασχοληθεί με πιο άμεσα και οδυνηρά προβλήματα, για παράδειγμα σε έρευνα που ανακοίνωσε η βουλή των Ελλήνων πριν από έξη μήνες και σοκάρισε πολλούς ευρωπαίους ανέφερε ότι τέσσερα στα δέκα παιδιά κάτω των δεκατεσσάρων είχε δοκιμάσει ναρκωτικά ή ότι τα κρούσματα οικογενειακής βιας ανάμεσα σε νέα – ηλικιακά - ζευγάρια έχουν αυξηθεί ...δραματικά!

Φοίβο, σου ζητάω ειλικρινά συγνώμη για τον εκνευρισμό μου αλλά ελπίζω αυτό το σημείωμα να εξηγεί την αντίδραση μου.

Μια άλλη συζήτηση που με εκνεύρισε ήταν στο blog της Erotelinen και σε ένα comment που έκανα σχετικά με το ρατσισμό όπου πήρα την απάντηση ότι η Ευρώπη είναι ...παραδοσιακά πιο ρατσιστική από την Αμερική, με συμπλήρωμα, πότε ήταν η τελευταία φορά που μίλησα με κάποιον που έχει ρίζες από την Ασία η εβραίο. Μάλλον εγώ εδώ εχω εκφραστεί καλύτερα μιας και ο συγκεκριμένος χρησιμοποιείσαι εκφράσεις όπως Asian που από μόνες τους ορίζουν στερεότυπα για να αποφύγω τη λέξη ρατσισμό.

Για να τα πιάσω ενα-ενα. Τα τελευταία χρόνια όλη η Ευρώπη, ειδικά η ‘παλαιά’ Ευρώπη έχει βρεθεί στη θέση σε σχέση με την Αμερική να απολογείται για τον Χίτλερ και να κάνει τούμπες στους Αμερικάνους που μας απελευθέρωσαν. Στο σημείο απελευθέρωσαν δεν θα προχωρήσω γιατί όσοι έχουν μια μικρή γνώση του τι έγινε στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου θα γνωρίζουν πρωτο ότι οι Αμερικάνοι δεν ήρθαν και με πολύ ενθουσιασμό απεναντίας πολλοί Αμερικάνοι πολιτικοί και βιομήχανοι είχαν σκοπό να αφήσουν το Χίτλερ ήσυχο μιας και χτυπούσε τον ουσιαστικό εχθρό που ήταν η Ρωσία. Χωρίς να αμφισβητώ την βοήθεια του αμερικάνικου στρατού άλλο ένα θέμα είναι ότι στη πρώτη γραμμή δεν ήταν ακριβώς οι λευκοί του νότου αλλά αναλώσιμοι! Δεύτερο τη μεγαλύτερη διάρκεια του πολέμου ένα μεγάλο μέρος του αμερικάνικου στρατού την πέρασε στρατοπεδευμένο στην Αγγλία με τις γνωστές μεταπολεμικές ιστορίες από τις εγγλεζουλες!!! Οι Αμερικάνοι ουσιαστικά ανακατευτήκαν πολύ περισσότερο στην Ασία και όσο για την Ευρώπη το εξέλιξαν από ένα σημείο και ύστερα σε παιχνίδια μεταξύ στρατηγών με μεταπολεμικά πολιτικά όνειρα. Όσο για τους επιζήσαντες Ναζί φροντίσαν να τους φυγαδεύσουν στην Αμερική, να στελεχώσουν μυστικές υπηρεσίες και το υπουργείο εξωτερικών και ακόμη θρασύτατα τον ΟΗΕ στο όνομα του καινούργιου πολέμου που είχε ξεκινήσει έτσι κι αλλιώς πολύ νωρίτερα και που δυστυχώς δεν έχει τελειώσει παρα το γκρέμισμα του τείχους και από τις δυο πλευρές. Η άγνοια ή ο εθελοτυφλία στην ιστορία με ενοχλεί και με εκνευρίζει ειδικά όταν γίνεται για λόγους πατριωτικούς και σε αυτό δεν εξαιρώ και την ανάλογη ελληνική ιστορία.

Το δεύτερο θέμα ήταν το σε πόσους εχω μιλήσει. Τα τελευταία χρόνια ο όρος πολυπολιτισμικός έχει γίνει σχεδόν της μόδας, ακούγεται πολύ συχνά και έχει φτάσει να ορίζει και κάθε κίνηση αντιρατσιστική. Πως ορίζουμε λοιπόν αυτήν την πολυπολιτισμική κοινωνία. Δυστυχώς η πιο συνηθισμένη απάντηση είναι, ξέρω έναν Asian όπως είπε και ο κύριος στο blog της Ergotelinen ή ακούω ινδική μουσική, βλέπω ιρανικό κινηματογράφο, εχω διαβάσει δυο Τούρκους συγγραφείς και λέω ότι είμαι αντί- ρατσιστής.

Λοιπόν εγώ τους φίλους μου, τους γνωστούς μου και τους συνάδελφους μου δεν τους ορίζω από την εθνική τους καταγωγή, ούτε από το χρώμα τους, ούτε από τη σεξουαλικότητα τους. Για μένα είναι ο Jari, η Kati, ο Teo, ο Asa, η Kay, η Tagmar, ο Amin, ο Roger, ο Derek, ο Giorgos, η Sorja, η Saido, ο Al, o Jan κλπ τα υπόλοιπα είναι δικό τους θέμα. Όλοι μου αυτοί οι φίλοι και γι αυτό η επιλογή των ονομάτων καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα εθνοτήτων και τουλάχιστον τέσσερις ηπείρους. Μέσα στη φιλία μας και όπως θα συνέβαινε σε κάθε μορφής φιλίας και οι δυο πλευρές κάνανε μια σημαντική διαδρομή για να πλησιάσουν η μια την άλλη που φυσικά συμπεριλαμβάνει μουσική, βιβλία, σινεμά, θέατρο και άλλα, αλλά πάνω από όλα συμπεριλαμβάνει ανθρώπινη επαφή, κατανόηση και αποδοχή. Εκεί λοιπόν κατά την άποψη μου έχει αποτύχει η πολυπολιτισμική κοινωνία μας, στη μανία της να αποδείξει ότι δεν έχει ταμπέλες έβαλε άλλες ταμπέλες οδηγώντας σε ομαδοποιήσεις, γκέτο και περιθωριοποιήσεις με αποτέλεσμα να δημιουργήσει πολυεθνικιστικές κοινότητες.

Επιστρέφοντας στον κύριο στο blog της Ergotelinen θα ήθελα πολύ να του πω ότι το ότι ξέρουμε ότι υπάρχει ρατσισμός στην Ευρώπη, το λέμε δυνατά και ψάχνουμε τρόπους να τον σταματήσουμε είναι ένα πρωτο δείγμα ανοιχτής κοινωνίας που αναγνωρίζει το πρόβλημα της. Με αναθέματα και εσείς είσαστε χειρότεροι δεν το αντιμετωπίζεις και παράλληλα εθελοτυφλείς στα δικά σου προβλήματα... τα ισχυρότερα κινήματα λευκής δύναμης στο κόσμο αυτή τη στιγμή βρίσκονται στις ΗΠΑ και η δύναμη τους οικονομική και υλική είναι τρομερή με ισχυρά lobby ακόμη και μέσα στο κογκρέσο. Όταν κάποιος ακροδεξιός έγινε καγκελάριος στην Αυστρία όλη η Ευρώπη αντέδρασε, όταν ο Donald H. Rumsfeld, πρωτοπόρος σε ακροδεξιές δηλώσεις έστειλε στη φυλακή προ μηνός 65χρονο γιατί του είπε που έχεις καταντήσει την πατρίδα μου κανένας δεν αντέδρασε. Όταν ρατσιστικές ομάδες στην Αμερική συντηρούν στρατόπεδα εκπαίδευσης και οπλισμό εξ ίσου μοντέρνο με αυτό του αμερικάνικου στρατού και που ο ελληνικός στρατός δεν έχει δει ούτε στον ύπνο του κανένας δεν μιλάει, όταν κάθε τρία λεπτά σε κάποιο σημείο των ΗΠΑ βιάζεται και δολοφονείται μια κοπέλα που δεν καλύπτει τα εθνικιστικά πρότυπα κάποιων, όταν κάθε πέντε λεπτά γίνεται και ένα έγκλημα μίσους, όταν υπάρχουν Guantanamo κατά παραβίαση του ίδιου του αμερικάνικου συντάγματος και μπορώ να συνεχίσω για ώρα αφού έτσι κι αλλιώς κάθε μέρα σχεδόν παίρνω ένα δελτίο τύπου από την amnesty international που φροντίζει να μην ξεχάσω κάτι.

Με όλα αυτά θα με συγχωρέσετε αν δεν μπορώ να αντιδράσω ψύχραιμα σε παιδαριώδη comments και στη λογική ανόητο comment παίρνει ανόητη απάντηση ο συγκεκριμένος κύριος πήρε ανάλογη απάντηση. Ελπίζω να έγινα κατανοητός και από σένα Ergotelinen και να συγχωρέσεις την έκρηξη μου.

Υπάρχει και ένα τρίτο blog αλλά ...ετοιμάζομαι σιγά σιγά, φορτώνω... γιατί το συγκεκριμένο ορίζει τον οικολόγο σαν αντί-καπνιστή, φυτοφάγο και που υπερασπίζεται τη μαριχουάνα και τρέμουν τα κόκαλα της Petra Kelly!!!

*****************************

Ελπίζω να μην σας κούρασε το κείμενο έκρηξης και συγνώμης. Κατά τα άλλα στη Λαπωνία στρώνει για τα καλά το χιόνι και εκεί πια έχουν μόνο νύχτα πια. Εμείς έχουμε ακόμα κάποιες ώρες μέρα αλλά ο ήλιος έχει πια χαθεί, για όσους ξέρουν ο ήλιος εδώ δεν πάει ποτέ κατακόρυφα αλλά πλάγια και πλησιάζουμε στη περίοδο που θα χαθεί από τον ορίζοντα ακόμα και για τις λίγες ώρες μέρας που θα έχουμε, τώρα πια ζούμε με τα φωτά πάντα αναμμένα. Και το χιόνι έρχεται από βδομάδα, ήδη η θερμοκρασία είναι γύρω στους 6 βαθμούς.

*****************************

Οι φωτογραφίες είναι όλες σημερινές από το κέντρο για να πάρετε μια ιδέα πως είναι η μέρα μας...

Η τελευταία είναι αφιερωμένη στους δυο Σουομέζους τον Φοίβο και τον Yannis_h για να τους φέρει ...αναμνήσεις και εσείς για να δείτε τί είναι ο ...πασατέμπος μας!!!

Σχόλια

Ο χρήστης ovi είπε…
Οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες μεταξύ 12 και 2 το μεσημέρι!
Ο χρήστης tassoula είπε…
καλησπέρα!!!
Η χαρά μου είναι αυτή η χώρα!!!!
Φανταζομαι τα χριστούγεννα....
:-)
Ο χρήστης dodo είπε…
Σαν να επεκτείνεται συνεχώς αυτή η τάση δαιμονοποίησης "ομάδων"- έχεις δει τί γίνεται με τους "χοντρούς"; (υπέρβαρους, παχύσαρκους, κλινικά παχύσαρκους...)
Επιφυλάσσομαι να επανέλθω, γράφεις ζουμερά!
Ο χρήστης Ecumene είπε…
Mα τωρα πώς να σε καταλαβει
ο ΕλληνοΚαναδός;;...

που του γραφεις ελληνικα;;
:)))))
.................

Η Φραση που ξεκίνησε το "κακό"
ηταν

In USA they talk about races,in Europe about nations

Και ο Φρησάιπρους νόμισε πως
εδειξα το δαχτυλο στην Αμερική
και είπα οτι ειναι (ρατσιστες)..
με την ιδια λογική θα επρεπε
να υποννόησα τους Ευρωπαίους
(Ναζιστές)....

Και πετα 3 comments για Ευρωπη
αναμεσα τους και τον Καρατζαφερη
:)
...............


Race-Survivor debate και Ελλάδα-Τουρκία
Ο χρήστης ovi είπε…
tassoula

Τα Χριστούγεννα είναι λίγο ..διαφορετικά από ότι τα φαντάζεσαι!!! Αλλά θα βάζω συνέχεια φωτογραφίες και θα δεις! :D

dodos

Δεν είναι εφιαλτικό? και ποιος ορίζει το χοντρό; Θυμάμαι μια ταινία που τα παιδιά κάνουν επανάσταση σκοτώνοντας όλους τους ενήλικες ορίζοντας ότι θα μείνουν για πάντα κοινωνία παιδιών μέχρι που ορίζουν σαν ηλικία ‘γέρου’ τα 40 και βέβαια κάποια στιγμή όταν οι ίδιοι οι ηγέτες τους φτάνουν τα 40 έρχεται το αδιέξοδο!!! Περίεργη ταινία που την εχω θυμηθεί συχνά τελευταία.
Ο χρήστης Ecumene είπε…
Kαληνυχτα...
τα λεμε αυριο...
/////////////////////////////

Kαι κόψε το,το ρημαδι το τσιγαρο!!

Θα βαλω την Δαφνη να σε παρακαλά
να σου κανει μουτρα...

:)
Ο χρήστης ovi είπε…
ergotelinen

Η απάντηση ήταν περισσότερο για να γίνει σε σένα κατανοητή η αντίδραση μου παρα να τον φέρω εδώ. Και μονό με την ιδέα κάποιου που το blog του ειναι στολισμένο με εμβλήματα του ελληνικού στρατού παθαίνω ...επτάχρονα ρίγη!!! :D
Ο χρήστης Кроткая είπε…
Καλησπέρες!

Περί καπνίσματος, τα είπαμε και στου Φοίβου. Περί ρατσισμού και multi-culti έχω βαρεθεί πλέον να τα λέω. Δεν αισθάνομαι καμία ανάγκη να αποδείξω τίποτα σε κανένα. Είμαι αυτή που είμαι, είμαι οκ μέσα μου και μου αρκεί -εμένα και των πολυπολιτισμικών φίλων μου!

όσο για το αν ατην Ευρώπη υπάρχει περισσότερος ρατσισμός από ό,τι στην Αμερική -είναι φαιδρό και αν το συζητάμε. Δεν έχουμε ΚΚΚ και Mississipi burning στην Ευρώπη, κι όπως είπες κι εσύ με το που έσκασε ο Χάιντερ στην Αυστρία, τα είδε πολύ σκούρα η χώρα αυτή.
Ο χρήστης ovi είπε…
krot

Και να δυστυχώς που χρειάζεται να τα ...ξεναλέμε!!! :D
Ο χρήστης Кроткая είπε…
btw, διάβασα σε εφημερίδα -δεν θυμάμαι ποια-, κι ίσως να το ανέφερα και στου Φοίβου, δεν θυμάμαι, το εξής:

Στην Ιρλανδία, κάποια εταιρία έβαλε αγγελία ζητώντας προσωπικό και θέτωντας ως προϋπόθεση να είναι μη καπνιστές. Κάποιοι πήγαν το θέμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καταγγέλωντας την εταιρία για πολιτική διακρίσεων. Το Δικαστηριο, αθώωσε την εταιρία, με βάση το σκεπτικό ότι το κάπνισμα... δεν αναφέρεται στις ευρωπαϊκές συνθήκες ως περίπτωση διάκρισης, όπως το φύλο, η σεξουαλική προτίμηση, το χρώμα ή το θρήσκευμα.

όταν το διάβασα -και αφού έφριξα-, σκέφτηκα πως είμαστε κοντά στο να μας ζητάνε να ζυγιστούμε και να αναφέρουμε ιατρικό ιστορικό της οικογένειας μας για καρκίνο/καρδιακά νοσήματα κλπ, πριν να μας προσλάβουν σε μια δουλεια. Η ακόμα να μας θέλουν ξανθιές-δίμετρες-άρειες-με διαστάσεις μοντελου / ψηλούς-στοιβαρούς-μπρατσωμένους-με διαστάσεις μποντυμπιλντερα.

Με ένα σχόλιο, ανακατέυω όλα τα θέματα που έθικες και τον προβλημτισμό της Δόδος.

Αν είναι να με πάνε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης επειδή απολαμβάνω τη ζωή μου, όπως επιθυμω, να με αφήσουν τουλάχιστον εκεί να έχω τα τσιγαρα μου και τα παγωτά μου, οκ?

ΕΛΕΟΣ με τους νεοφιλελεύθερους/clean cut/ φασιστοειδείς πλέον!

(έχω υπόψη μου, από προσωπική εμεπιρία ότι σε ευρωπαϊκές χώρες, αφού σε δεχτούν ως υπάλληλο, με βαση τα προσοντα και τη συνέντευξη, αλλά πριν σε προσλάβουν, ζητούν ιατρικό ιστορικό (και των Α΄ βαθμου συγγενών) και σε περνάνε απο΄ιατρικες εξετασεις πλήρεις.
Δλδ, αν ο πατέρας μου πχ είναι καρκινοπαθης -μακριά από μας- εγώ να μη βρω δουλεια; ΑΝ ζυγίζω 20 κιλα παραπανω, να είμαι ανεργη μεχρι να αδυνατισω; (καλή λύση η ανεργεία για το αδυνάτισμα, δεν εχεις λεφτα, δεν τρως και δεν παχαινεις! όλα τα σκέφτονται οι άτιμοι!)
Ο χρήστης ovi είπε…
H πολιτική της εξετασης πριν απο την πρόσληψη ισχύει ηδη στη Φιλανδία και το ξεκινήσαν οι τράπεζες με πρώτη την Nordea πριν από δύο μήνες. Σε επεναλαμβανόμενες επιστολές που στείλαμε απο το Ovi αρνούνται να μας απαντήσουν ποιός θα μπορούσε να είναι ο ιατρικός λόγος μη προσλήψεως και μας στείλανε την καταπληκτική απάντηση οτι αποτελεί ...ιατρικό απόρρητο!!! Αν κατάλαβες εξήγησέ το και σε μας!!!
Ο χρήστης ovi είπε…
Οσο για τα πρώτυπα που και εσυ αναφέρεις εκεί ακριβως οδηγούν ολες αυτές οι φανατικές δηλώσεις όπως του κυρίου αντι-καπνιστού στο blog του Φοίβου.

Παρ' επιπτοντως ο 'Κωνσταντής' από χτες αντιμετωπίζει ένα έντονο πρόβλημα ρατσισμού που θα φτάσει στα δικαστήρια και μάλλον αύριο θα περάσω την περισσότερη μου μέρα μαζι του προσπαθώντας να καταλαβω τι συμβαίνει. Από οτι μου είπε η κόρη του στο τηλέφωνο έφτασε μέχρι χειροδικίας η ιστορία!!!
Ο χρήστης ovi είπε…
Αντε παιδιά, εσεις που ζείτε στην Ελλάδα ...καλή ψήφο!!!
Ο χρήστης SALOME είπε…
Αν μου αρέσει κάτι -πολλά δηλαδή-αλλά περισσότερο απ' όλα σε αυτό το blog είναι ότι το αρχικό κείμενο είναι ένα κείμενο που, αν και μεγάλο, διαβάζεται μονορούφι-είναι κατανοητό, εύληπτο και θέτει ζητήματα όχι για να χαιδεύει αυτιά ούτε για να βγάζει κορώνες. Και σε αυτό, λοιπόν, το διαλειματάκι με τσιγάρο του Θάνου, εγω που δεν καπνίζω κατάλαβα πολύ καλά τη θέση όσων καπνίζουν και ειδικά όσων με επιλογή τους το κάνουν για ψυχική ευχαρίστηση. Δεν έχω διαβάσει τα άλλα κείμενα που αναφέρει ούτε comments αλλά ξέρετε ακόμα και το πολυπολιτισμικό και η ανοχή στο κάπνισμα, αν και φαίνονται σε απόσταση, δεν είναι! Ο σεβασμός στις προτιμήσεις των άλλων και στα έθιμα του είναι μια μεγάλη συζήτηση και ίσως να απαιτεί και πολλές γενιές για να κατακτηθεί. Προσωπικά έχω φίλους καπνιστές και μάλιστα καπνίζουν ασταμάτητα...διακρίνω, όμως, και σε αυτούς την μη ανοχή τους προς εμένα που δεν καπνίζω αφού δεν το σέβονται αυτό. Δεν τους περνάει απο το μυαλό ότι ο μη καπνιστής υποφέρει όταν φυσάς συνεχώς τον καπνό σου κοντά του και όταν δεν σταματάς να καπνίζεις μέχρι να φύγει απο το μέρος όπου τρώγατα, μιλούσατε, πίνατε και κάπνιζες ασταμάτητα. Οτι μετά θα πάει στο σπίτι του και θα μυρίζει απο την κορυφή μέχρι τα νύχια και ότι ε! δεν την βρίσκει με αυτή τη μυρωδιά! Αυτό είναι, φίλοι, κατάχρηση της ανεκτικότητας του άλλου και σε αυτή τη βάση πολλές φορές πιάνω "αδιάβαστους" πολλούς απο εκείνους που το παίζουν απελευθερωμένοι καπνιστές γιατί έτσι γουστάρουν. Βεβαίως να καπνίζει κι αυτός που γουστάρει αλλά να μην ....ξεχνιέται....για τον άλλον που δεν καπνίζει, για το πάτωμα ή την ακρογιαλιά που πετάει ή θάβει την γόπα του, για τα πιάτα σου σβήνει το τσιγαράκι του...ολα αυτά είναι πολουπολιτισμικά ξέρετε στοιχεία και δείχνουν: Παιδεία, αγωγή(δεν το λέω στερεοτυπικά), πολιτισμό, ήθη και έθιμα...και εκεί δεν έχουμε να κάνουμε με το έθνος-κράτος αλλά με μια νοοτροπία που ο καθένας μας έχει αυτή και μόνο τη ζωή για να την διεκπεραιώσει και να την σχηματίσει...Οσοι προλάβουν να σεβαστούν το διαφορετικό-αλλά να το σέβονται γενικά-πρόλαβαν. Κατά τα άλλα συμφωνώ ότι οι φίλοι μας έχουν μικρά ονόματα και με αυτούς μιλάμε όταν μιλάμε, μιάς και μεγαλώνοντας μαθαίνουμε απο τους άλλους για όσα δεν μας κάνουν εξαιτίας της εθνικότητάς μας ή μας κάνουν. Επιλέγουμε, εν ολίγοις. Ο ρατσισμός στις σύγχρονες κοινωνίες, δυστυχώς, και υπάρχει αλλά και παλεύεται ευτυχώς. Και φυσικά δεν μπορώ να πεισθώ ότι η Αμερική είναι μια χώρα που σε αυτό το θέμα είναι πιο μπροστά απο την Ευρώπη όταν με αφορμή και την 11.9. επιτίθεται στις αραβικές χώρες...Ολα, όμως, μπορούν να συζητη8ούν και δεν θέλω να πάρω άλλο χώρο απο το διάλειμμα του Θάνου...μάλλον το τσιγαράκι θα έχει τελειώσει...
Ο χρήστης ovi είπε…
salome

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και το διάλειμμα και συμφωνώ μαζί σου ότι και τα δύο θέματα κάπου αγγίζουν το ένα το άλλο και δυστυχώς πολλά περισσότερα. Νομίζω ότι το έγραψα στο blog του Φοίβου και αφορά τον εαυτό μου, παρ΄ όλο ότι μεγάλωσα σε μια εποχή που το τσιγάρο ήταν η λογική επέκταση του χεριού υπ πάντα ένας από αυτούς τους περίεργους που ποτέ δεν ταξίδεψα σε θέση καπνιστών – και ταξιδεύω από το 70 και κάποια στιγμή τη δεκαετία του 80 ζούσα σχεδόν σε αερόπλανα – δεν κάπνισα μέσα σε αυτοκίνητο ακόμα και όταν ζούσα στην Ελλάδα και ανήκω σε αυτούς που πάντα περίμεναν να τελειώσει το φαγητό για να ανάψω τσιγάρο και λίγο πιο πολύ ανήκω σε αυτούς που όταν θέλουν να καπνίσουν βγαίνω έξω και αυτό δεν έγινε τώρα που ζω στη Φιλανδία και που αντικειμενικά δεν μπορείς να καπνίζεις μέσα στο σπίτι.
Αυτούς που καπνίζουν στα μούτρα του μη καπνιστή προκαλώντας ή σβήνουν τσιγάρα στο πιάτο συγνώμη αλλά δεν το καταλαβαίνω. Το να προκαλείς σε κάτι τέτοιο το βρίσκω ανόητο και το να λερώνεις κάτι που κάποιος πρέπει να καθαρίσει αργότερα και που έκτος του ότι του αυξάνεις τη δουλειά την κάνεις και οδυνηρά απάνθρωπη το βρίσκω τρομακτικό.
Εδώ θα ήθελα όμως να πω δυο πράγματα, άνθρωποι που αντιδρούν έτσι νομίζω ότι έχουν γενικότερο πρόβλημα συμπεριφοράς και το κάπνισμα είναι το λιγότερο απλά είναι το κομμάτι που δείχνουν προς τα έξω και είναι η βιτρίνα των γενικότερων προβλημάτων τους και δεύτερο δεν θεώρησα και δεν θεωρώ τον εαυτό μου εξαίρεση αλλά τον κανόνα. Δυστυχώς όπως και σε δεκάδες άλλα πράγματα στα μάτια των άλλων η εξαίρεση έχει γίνει ο κανόνας και βέβαια κι εγώ βρίσκομαι συχνά στο κέντρο συζητήσεων που από τη μια πρέπει να απολογούμαι γι ανεγκέφαλους που όπως είπα έχουν προβλήματα που το τσιγάρο είναι το μικρότερο και από την άλλη να ακούω συχνά την έκφραση ‘εξαιρούνται οι παρόντες’ μόνο που κανένας δεν θέλει να δει ότι αυτοί οι παρόντες είναι περισσότεροι από τις ιστορίες , απλά όπως και στη περίπτωση των μη καπνιστών σε σχέση με τους αντί-καπνιστές ανήκουν στη σιωπηλή πλειοψηφία και πληρώνουν αυτή τη στάση τους και από τις δυο πλευρές.

Για το θέμα πολυπολιτισμικής κοινωνίας και σε συνδυασμό με τα παραπάνω για το τσιγάρο έχεις δίκιο, θα πάρει χρόνο και υστερίες δεν χωράνε. Πιθανώς τα πάντα να βρουν την ηρεμία τους αφού η δική μας γενιά εκλείψει.
Ο χρήστης Ecumene είπε…
@Krot @Salome @Thanos

Mιλαμε για ρατσισμο
απεναντι σε μεταναστες...

Παντου υπαρχει
αλλα νομίζω (συνολικα) στην Ευρωπη
περισσότερο

Π.χ. Αν συγκρίνεις τη Σουηδία
με την Αλαμπάμα
ή τη Μασσαχουσετη με την Πολωνία
αλλάζουν τα δεδομενα

Συνολικα όμως η Ευρωπη βρίσκεται
σε χειρότερη θεση
κυρίως λόγω της Ανατολικής πλευρας...των Βαλκανίων και της Ρωσίας...

Πρέπει να περάσει πολύς καιρός
για να αλλάξουν τα πράγματα...
Ο χρήστης Yannis H είπε…
Καλημέρα.

Εξαιρετικό post και – όχι τυχαία – νομίζω σε αυτό αναγνωρίζει τον εαυτό του ο καθένας που έζησε με ομάδες από πολλά έθνη χωρίς να ζητάει κάθε μέρα μουσακά και ελληνικό ποδόσφαιρο. (Παρένθεση: είχε έρθει στο Τάμπερε κάποιος Έλληνας φοιτητής σε πρόγραμμα ανταλλαγών. Χόμπι του – και τρέλα του – τα στοιχήματα. Λοιπόν, 5 μήνες τους πέρασε με κάτι Ισπανούς σε ένα δωμάτιο παίζοντας πόκερ. Ούτε στο κέντρο καλά-καλά δεν κατέβηκε. Και γύρισε πίσω λέγοντας ‘πήγα Φινλανδία’.) Τέλος παρένθεσης, αλλά τώρα που το σκέφτομαι, να και μια άλλη όψη της διαπολιτισμικής επαφής: κοινά σημεία αναφοράς μεταξύ ατόμων που «ταιριάζουν τα χνώτα τους». Διαλέγεις και παίρνεις: στην περίπτωση αυτή, ο έλληνας διάλεξε πόκερ με Ισπανούς αντί να μάθει για την κουλτούρα στο κράτος που βρέθηκε.

Τέλος και του τέλους της παρένθεσης.

Κάπνισμα: και μόνο το ότι έζησα στη χώρα όπου το κάπνισμα ουσιαστικά απαγορεύεται και μέσα στο σπίτι (ποιά να είναι αυτή;) λέει πολλά. Στο σπίτι μου εγώ κάπνιζα. Κάποτε λοιπόν, ήμουν με έναν Ιταλό. Ανάβω τσιγάρο, του λέω ‘ελπίζω να μη σε πειράζει’, απαντά ότι τον πειράζει. Αρχίζουμε την κουβέντα και στο τέλος μου λέει ‘εσύ μπορείς να κρατηθείς να μην καπνίσεις, εγώ δεν μπορώ να κρατηθώ να μην αναπνέω’. Ντράπηκα όσο δεν λέγεται.

Έχω μια θετική προδιάθεση γενικά προς τις απαγορεύσεις του καπνίσματος. ΟΚ, με τρελαίνουν οι απόλυτες απαγορεύσεις επειδή είμαι φανατικός καπνιστής, παθαίνω στερητικό σύνδρομο και τις θεωρώ φασιστικές. Όπως με ενοχλούν και οι πρακτικές που μου χαλούν τη βολή μου ή με εξευτελίζουν – π.χ. να πρέπει να καπνίσω όρθιος σε ένα γυάλινο κλουβί, λες και όπου να ‘ναι θα μου πετάξουν και φιστίκια.

Ομολογώ ότι το post σου με έβαλε σε σκέψεις και μάλιστα σοβαρές, αλλά δεν με έπεισε τελείως. (Όχι πως ήταν στόχος σου, συζήτηση κάνουμε.) Κατ’ αρχήν, το ότι άλλα πράγματα (π.χ. στη διατροφή) πειράζουν εξίσου με το κάπνισμα, νομίζω ότι δεν ταιριάζει με το επιχείρημα ότι οι Αμερικανοί κοιτάνε τον ευρωπαϊκό εθνικισμό αλλά όχι το Γκουαντάναμο. Θα έπρεπε να κοιτάμε και το κάπνισμα και τη διατροφή, και τον ευρωπαϊκό εθνικισμό και το Γκουαντάναμο – εδώ δεν νομίζω ότι διαφωνούμε.

Δεύτερον, το κάπνισμα βλάπτει άτομα που επιβαρύνουν το κοινωνικό κόστος. Δεν νιώθω άνετα που το λέω σαν επιχείρημα, μου φαίνεται σαν να κοιτάζει ο καθένας τον κώλο του και να απορρίπτει ή να θέλει να αφήσει στη μοίρα όλους τους άλλους, σαν να χτίζουμε χαρακώματα μεταξύ των ατόμων που παύουν να είναι όλοι μαζί ‘κοινωνία’. Έχοντας πει αυτά, προσθέτω πως σαν επιχείρημα έχει μια βάση, αν δεν είσαι καπνιστής.

Τρίτον, υπάρχουν οι εταιρίες. Εδώ είναι που νιώθω άσχημα, σαν να ιδιωτικοποιείται η ελευθερία μου. Γιατί; Μα, γιατί μέσα από την υπεράσπιση της ελευθερίας μου να καπνίζω, υπερασπίζομαι τα συμφέροντα εταιριών που έβλαψαν συνειδητά, τα κοινά συμφέροντα! Κάθε εταιρία τσιγάρων έβγαζε διαφημίσεις με γιατρούς που συμβούλευαν να καπνίζει ο κόσμος, κάθε εταιρία αποσιωπούσε έρευνες για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, όλες μαζί (σαν λόμπι) έβλαψαν ανθρώπους που προσπάθησαν να πουν την αλήθεια. Δεν μου βγαίνει λοιπόν από το κεφάλι πως αυτές τις εταιρίες, που έχουν πράξει ό,τι χειρότερο μπορεί να πράξει μια εταιρία, και μάλιστα συνειδητά, εγώ τις υπερασπίζομαι όταν παλεύω για τα δικαιώματά μου σαν καπνιστής. Ας αφήσουμε καμπάνιες του στιλ Camel, με τον Joe Camel, όπου με τα καρτούν προσπαθούσαν αφενός να γίνουν τα παιδιά καπνιστές σε μικρή ηλικία (ώστε να είναι πιο δύσκολο να το κόψουν) και από την άλλη, να ‘αγκιστρωθούν’ στη συγκεκριμένη μάρκα, καθώς ο καπνιστής είναι συνήθως πιστός σε μια μάρκα μέχρι να πεθάνει.

Όλα αυτά με θυμώνουν. Και δίκαια, πιστεύω, μπήκαν και τα πρόστιμα και η απαγόρευση διαφημίσεων. Κάτι που προκαλεί καρκίνο δεν το διαφημίζεις.

Και έρχομαι στο φινάλε, όπου μάλλον ξαναδένω το πολιτικό του φασισμού με το τσιγάρο. Ελεύθερη αγορά και δημοκρατία είναι οι δύο όψεις του συστήματός μας. Αλλά έχουν κανόνες. Η Αυστρία λοιπόν απομονώθηκε πολιτικά όταν βγήκε ο Χάιντερ, ο Λεπέν κόντεψε να μπει φυλακή για τις δηλώσεις του για το Ολοκαύτωμα, το κόμμα των παιδόφιλων απειλείται με αποκλεισμό στην Ολλανδία. Αυτό σημαίνει πως σεβόμαστε τη δημοκρατία μας, ακόμα και με απαγορεύσεις, με ποινές που την προστατεύουν. Με παρόμοια λογική, απαγορεύτηκαν στην ελεύθερη αγορά οι διαφημίσεις τσιγάρων. Προσέχουμε την ελεύθερη αγορά μας, αλλά μπορούμε να βάλουμε απαγορεύσεις όταν από ‘ελεύθερη’ πάει να γίνει ‘ασύδοτη’.

Εν πολλοίς – σόρι για το σεντόνι – υποστηρίζω τα μέτρα κατά του καπνίσματος, θα ήθελα να δω περιορισμούς στα μέρη όπου μπορείς να καπνίσεις. Και μιλάω ενώ είμαι φανατικός καπνιστής και – πολύ σημαντικό – μιλάω για την Ελλάδα. Στο γραφείο μου απ’ έξω υπάρχει πινακίδα «Απαγορεύεται το Κάπνισμα» και μέσα καπνίζουμε ελεύθερα. Μάλιστα, δίπλα σε δύο μη καπνιστές.

Δεν συμφωνώ με τις ολοκληρωτικές απαγορεύσεις και τα γυάλινα κλουβιά. Αυτό – ακόμα και αν είσαι άρρωστος, εθισμένος – σε κάνει θέαμα. Βάζει κανείς έναν ναρκομανή σε κοινή θέα για να... θεραπευτεί;
Ο χρήστης Кроткая είπε…
"άνθρωποι που αντιδρούν έτσι νομίζω ότι έχουν γενικότερο πρόβλημα συμπεριφοράς και το κάπνισμα είναι το λιγότερο απλά είναι το κομμάτι που δείχνουν προς τα έξω και είναι η βιτρίνα των γενικότερων προβλημάτων τους".

ακριβώς. είναι αυτοί που σπρώχνουν στην ουρά, που σου παίρνουν τη θέση, που δεν σηκώνονται στο λεωφορείο για να καθισει μια έγγυος, που βανδαλίζουν, που περνάνε με κόκκινο κι ας ξέρουν ότι ενδέχεται να σκοτώσουν, που οδηγούν μεθυσμένοι και συμπεριφέρονται γενικότερα σαν αγροίκοι.

Για μένα μερικά από αυτά τα παραδείγματα είναι πολύ χειρότερα από το καπνίζω χωρίς να σέβομαι, γιατί το να περάσω με κόκκινο, σημαίνει ότι ξέρω πως μπορεί να αφαιρέσω μια ζωή ή να καταστήσω κάποιον ανάπηρο, αλλά αδιαφορώ. Δεν είναι χειρότερο ή έστω εξίσου φριχτό με το να παίζω με τις πιθανότητες να προκαλέσω σε κάποιον καρκίνο.

Εχώ πολλούς φίλους που δεν καπνίζουν, και κάποιους μανιώδεις αντικαπνιστές, κάποιοι από τους οποίους όμως περνούν με κόκκινο για παράδειγμα, ή σπρώχνουν στην ουρά κλπ. Η δική μου αγωγή, χωρίς να θελω να το παιξω κατι σπουδαίο, λέει πως αν είμαι στο σπίτι κάποιου που δνε θέλει να καπνίζω, θα βγω έξω πχ.
Αν όμως κλείσω δωμάτιο σε ξενοδοχείο και επιμείνω στο ότι θελω δωμάτιου καπνιστών, αλλά μου δώσουν μη καπνιστών, και διαμαρτυρηθώ γι'αυτό αλλά δνε με ικανοποιησουν, ενώ εγώ θα τους ακουμπήσω τα ωραία μου λεφτουδάκια, λυπάμαι αλλά θα καπνίσω εκεί. Σέβομαι όσους με σέβονται και όσους μου εμπνεέουν σεβασμό. Τους άλλους όχι.

Ακόμα χειρότερα, όταν μπαίνω σε καφέ και εστιατόριο και ζητώ τραπέζι σε χώρο καπνιστων και με κοιτάξουν σαν μίασμα ή με φανερή αποδοκιμασία και οικτο, λες και είμαι κάτι κατώτερο, ενώ και πάλι αν μη τι άλλο, είμαι ΠΕΛΑΤΗΣ, συγγνώμη, αλλά θα αντιδράσω με την αντίστοιχη ειρωνεία και ενδεχομένως αγένεια.

Τα παραπάνω είναι αληθινά παραδείγματα. Όπως επίσης και η περίπτωση φίλης φανατικής αντικαπνιστριας, που την έφερα εγω στην παρεα μου, για διακοπες γιατι δεν ειχε κανονισει τιποτα και δε θα εκανε καθολου διακοπες, εχοντας καταστησει σαφες πως στην παρεα αυτοι ολοι καπνιζουν, και αντεδρασε ασχημα και γκρινιαζε ακομα και στην παραλία ότι την ενοχλούσε ο καπνος! Ποιος ειναι ο ευγενης και ποιος ο αγενης σε αυτες τις περιπτωσεις;

Φλυαρω και μακρυγορω, για να δειξω ότι η αγωγή, η ευγενεια και οι τροποι, δεν είναι καπνιστες ή μη. Ευγενεις και αναγωγους βρισκουμε σε όλα τα "στρατοπεδα", ειναι θεμα ανατροφης και συνειδησης.

Ξεχασα επισης να πω για το κειμενο σου Θανο, ότι μου εκανε απιστευτη εντυπωση η αντιδραση του πατερα σου. Οι δικοι μου γονεις, καπνιστες και οι δυο, αντεδρασαν λιγοτερο ψυχραιμα. Αν και δεν τους επαιρνε να κανουν κυρηγμα βεβαια, ήταν αρκετα πιο αυστηροι.

Στην τελικη, αν το δουμε σφαιρικα, η ανοχη εχει πολα προσωπα. Όταν καποιος ειναι ανεκτικος, ειναι με όλους, σεβεται και δεχεται το χρωμα, τη θρησκεια, τις σεξουαλικες προτιμησεις, τα γουστα, τις συνηθειες και τις παραδοσεις ολων των αλλων. ΑΝ μη τι αλλο, η αντιμετωπιση των καπνιστων (και αλλων ομαδων βεβαια ακομα περισσοτερο ισως) στην Αμερικη αποδεικνυει περιτρανα πως δνε ειναι μια ανεκτικη κοινωνια.
Ο χρήστης Yannis H είπε…
Ένθεση: επιτρέψτε μου να σας προσκαλέσω σε μια συζήτηση στο blog της Artanis, με θέμα τις εκλογές και ειδικότερα, τα φυντάνια της Θεσσαλονίκης. Γιατί στη Θεσσαλονίκη;
Ο χρήστης Кроткая είπε…
Γιαννη, γραφαμε παραλληλα.

Λες: "το κάπνισμα βλάπτει άτομα που επιβαρύνουν το κοινωνικό κόστος. "
Και ο αλκοολισμος επισης. Να απαγορευσουμε λοιπον και το αλκοολ. Επισης, οταν κανεις σπορ, μπορει και να τραυματιστεις και να επιβαρυνεις το κοινωνικο κρατος -να τα περιορισουμε και τα σπορ; Δεν ειναι καθολου αποδεδειγμενο οτι ΟΠΟΙΟΣ καπνιζει παθαινει καρκινο. Καποιοι παθαινουν και καποιοι οχι.
Επισης, ειδικα για τις ΗΠΑ που μολυνουν την ατμοσφαιρα όσο καμια αλλη χωρα στον πλανητη, όπου σε κανθε ανθρωπο αντιστοιχει και ενα με δυο αυτοκινητα, δυσκολευομαι να αντιληφθω το νοημα της υστεριας εναντιον του τσιγαρου. Οταν πχ παιρνουμε το αυτοκινητο μας για να παμε ως το περιπτερο δεν επιβαρυνουμε την ατμοσφαιρα ΟΛΩΝ; Δε θα επρεπε και αυτο να περιοριστει;

Γνωριζω απειρες περιπτωσεις ανθρωπων που καπνιζαν πολυ και ειχαν ενα φυσικο θανατο και αλλες ανθρωπων που δεν εβαλαν τσιγαρο στο στομα τους και πεθαναν απο καρκινο των πνευμονων. Οι στατιστικες ειναι παντα θεμα ερμηνειας. Ναι το καπνισμα επιβαρυνει το αναπνευστικο και την καρδια. Οπως και η μολυνση της ατμοσφαιρας. Αλλα δεν ειναι μαθηματικως αποδεδειγμενο πως οποιος καπνιζει θα πεθανει απο καρδια η καρκινο.

Το στρες επιβαρυνει ακομα περισσοτερο απο το τσιγαρο (δεν το λεω εγω, το λεει ο καρδιολογος του πατερα μου). Να περιστειλουμε λοιπον τα αφεντικα μας που μας αγχωνουν με προθεσμιες και αλλες πιεσεις.

Αυτο που θελω να πω ειναι πως οι απαγορευσεις δεν οδηγουν πουθενα. Υπαρχει παντα χρυση τομη και μεση λυση, ωστε να ειμαστε ολοι ευχαριστημενοι χωρις να ενοχλουμε τους γυρω μας. Καλη διαθεση και θετικη αντιμετωπιση χρειαζεται.

Οσο για τις καπνοβιομηχανιες, εχεις απολυτο δικιο σε αυτο που αναφερεις. Ομως το καπνισμα ειναι μια αρχαιοτατη συνηθεια που συχνα συνδεεται με τις παραδοσεις και τις θρησκευτικες δοξασιες (οπως πχ το οποιο στην Κινα, το οποιο θεωρειτο πως εχει και θεραπευτικες ιδιοτητες). Συν το γεγονος οτι ο καπνος ως φυτο δεν βλαπτει. Η χημικη επεξεργασια την ποιοα υφισταται ειναι που προσθετει τις καρκινογονες ουσιες.

Στη δουλεια μου, υπαρχει ο εξης κανονας. Δεν επιτρεπεται το καπνισμα εφοσον μοιραζεσαι το γραφειο σου με αλλους -αν εισαι μονος στο γραφειο σου κανεις ό,τι θες. Σε καθε όροφο του κτηριου υπαρχει καπνιστηριο, με εξαερισμο (ανθρωπινες συνθηκες δλδ, οχι κλουβι για μαϊμουδες), και αντιστοιχα χωορς καπνιστων στην καφετερια.

Ειναι τοσο απλο. Λιγα χρηματα και καλη θεληση χρειαζονται.
Ο χρήστης SALOME είπε…
@ Ovi είναι πολύ ρεαλιστικό για να είναι απόλυτα αληθινό ότι "πιθανώς αν φύγει η δική μας γενιά θα βρούν τα πάντα την ηρεμία τους" ολα έχουν έναν σύνδεσμο, μια επανάληψη..μια προσομοίωση, αν μου επθτρέπετε...γι'αυτό και κάποια πράγματα είναι σταθερά -απλά αλλάζουν περιτύλιγμα. Οσο για κάποιους που κάνουν τον κανόνα, στην Ελλάδα και αυτό αφορά και την Krot(σχετικά με τα σχόλια που κα΄νει) ο κανόνας είναι να μην σέβεσαι τον άλλον και πράγματι αυτό έχει να κάνει με θέματα συμπεριφοράς και αγωγής...αλλά ...αλλά κάποτε το "σπίτι" μας τελειώνει ή εν πάσει περιπτώσει γίνεται το δικό μας σπίτι κι εκεί αποφασίζουμε εμείς τι κρατάμε και τι αφήνουμε. Και οι περισσότεροι καπνιστές στην Ελλάδα και όσοι κυκλοφορούν ελεύθεροι στο εξωτερικό, να δεν μπούν σε κανόνες, κάνουν κατάχρηση. Κατάχρηση της ευγένειας του άλλου ν'ανεχθεί 1,2,3 τσιγάρα στα μούτρα του, στο πιάτο που θα φάει κάποιος άλλος μετά και στις παραλία που θα παίξει το παιδί του.Βεβαίως υπάρχουν συνδυασμοί συμπεριφοράς που ο καθένας κάνει αυτό που γουστάρει αλλά όχι σε βάρος του άλλου και όταν ο άλλος είναι και φίλος και δεν τον πατάει κάτω με το πρόσχημα της φιλίας, νομίζω. Κι εκεί υπάρχει και μια απάντηση για τον Γιάννη γιατί αν τελικά αν η ελευθερία γίνεται ασυδοσία δεν είναι ελευθερία αλλά αφορμή να βγάλει ο καθένας τα αποθυμένα του και εκεί έχει το μερίδιό της και η Γερμανία και η Αμερική και ο Λεπέν και οι παιδόφιλοι. Για την Ergotelina βέβαια τα μεγέθη δεν είναι τα ίδια σε όλες αυτές τις συγκρίσεις που μεταφέρεις κι η Ευρώπη είναι πιο κοντά στα Βαλκάνια αλλά η Αμερική εξακολουθεί να έχει ρατσισμό που δεν αναφέρεται ίσως πια στους μετανάστες αλλά ο ρατσιμός δεν είναι μόνο για τους μετανάστες...είναι και για πολλές άλλες "ιδιαιτερότητες", ας το πούμε έτσι που η Αμερική δεν έχει καμία ανοχή, όπως οι καθημερινές εισροές 2,3 δισ δολαρίων προς εξυπηρέτηση των αμερικανών καταναλωτών και εις βάρος κάποιων εκατομμυρίων φτωχών στη γή. Αυτό δεν είναι δηλαδή ρατσισμός; Μετανάστης μπορεί να είσαι και στη δική σου χώρα, όταν το κράτος σου συμπεριφέρεται άδικα ή όταν βλάπτεις πολίτες που είναι αλλού και υποφέρουν εξαιτίας σου....γι' αυτό άλλωστε μεταναστεύουν...
Ο χρήστης Ecumene είπε…
@Salome said...

γι' αυτό άλλωστε μεταναστεύουν...

Οι Αμερικάνοι φταίνει
και για τη μετανάστευση.....
:)



40% under the limit of poverty is a huge and scary number, easy to believe when it comes to some other countries, but not Mexico. I hope our Mexican friends have made their mark in the USA but I hope much more that they will see and ....CHANGE THEIR DESTINY IN THEIR OWN COUNTRY


απο Thanos-ΟVIMAGAZINE
Ο χρήστης Ecumene είπε…
Ovi said


η Ευρώπη αντέδρασε, όταν ο Donald H. Rumsfeld, πρωτοπόρος σε ακροδεξιές δηλώσεις έστειλε στη φυλακή προ μηνός 65χρονο γιατί του είπε που έχεις καταντήσει την πατρίδα μου κανένας δεν αντέδρασε.


Δεν βρηκα την είδηση
Eγω αυτό που είδα ηταν προσφατα
δυο τρεις στρατηγοι του ειπαν
να παραιτηθει γιατι τα χει
θαλασσώσει....

EΔΩ Ο ΤΣΑΒΕΣ ΠΗΓΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΑΡΛΕΜ
ΚΑΙ ΕΒΡΙΖΕ ΤΟΝ ΜΠΟΥΣ.....

και τόσοι αλλοι μιλανε....
Που αλλου υπαρχει περισσότερη
ελευθερία...στην ευρωπαικη Τουρκία;;;

:)
Ο χρήστης Ecumene είπε…
@Krot

Eνας μουσουλμάνος είπε
στο blog μου και το βρισκω
γόνιμο σαν σκεψη..

Europeans are extremely racist .

Ironically, they are also extremely liberal and will let any pro-Jihadi Muslim douchebag into their countries.

Americans are less racist and more conservative.

The right wingers in the European countries are going ape shit about how "Islam will take over" , but the Europeans will never let that happen.

Most of the Muslims in Europe live in ghettos, and have no real power.
Muslims in the USA have more power and are better integrated.
Ο χρήστης Ecumene είπε…
Αυτο ειναι το αστείο με τους
Μουσουλμανους...

Αν και ειναι σε πολεμο με
την Αμερικη,την προτιμούν
απο τη "ρατσιστική" Γαλλία
που δεν επιτρεπει την μαντίλα

βαλε και τη Δανια με τα σκίτσα
και τις δηλωσεις του Παπα κ.α.

Δυσκολα θα βρεις μουσουλμανο
να σου πει για "european dream"

Y.Γ.
ΑΡΑΓΕ ΠΑΙΔΙΑ ..Ο ΝΑΡΓΙΛΕΣ
ΑΠΑΓΟΕΡΥΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ;;;
:):):):)):)):):):::)::):
Ο χρήστης ovi είπε…
ergotelinen

Νομίζω ότι πρέπει να το ερευνήσεις ...λίγο περισσότερο. Δεν μπορείς καν να συγκρίνεις τη Σουηδία με οποιαδήποτε χώρα μιας και έχει ενσωματωμένο το μεγαλύτερο πληθυσμό μεταναστών στην Ευρώπη και έναν από τους μεγαλυτέρους στον κόσμο και το τι σημαίνει σουηδική ανεκτικότητα μόνο μια επίσκεψη θα σε πείσει.

Δεν θα προσπαθήσω να σε πείσω αλλά δεν υπάρχει σημείο σύγκρισης. Κατ αρχή γιατί οι μετανάστες στην Ευρώπη συμπεριλαμβάνουν όλες τις εθνικότητες και η Ευρώπη είναι η ήπειρος που οδηγούνται ακόμη και από τον ΟΗΕ μετανάστες ενώ στην Αμερική η μετανάστευση γίνεται επιλεκτικά. Και εδώ μάλλον θα απαντήσω και στα υπόλοιπα μηνύματα σου. Η μετανάστευση στις ΗΠΑ και στον Καναδά δεν είναι απλά το καραβάκι από το Μαρόκο και την Τουρκία και σας ...προέκυψα. για να μεταναστεύσεις στην βόρειο Αμερική ξέχωρα τον σχολαστικό έλεγχο για τη βίζα περνάς και προσωπική συνέντευξη, άρα αυτοί που καταλήγουν τελικά να έχουν την πράσινη κάρτα είναι σίγουρα ‘θετικοί’ σύμφωνα με τα πρότυπα του συστήματος για να μην σου πω ότι οι περισσότεροι ψήφιζαν George W. Bush και κυκλοφορούσαν με τατουάζ την αμερικάνικη σημαία πριν καν μιλήσουν.

Εδώ κοντεύεις να μην μπορείς να ταξιδέψεις σαν τουρίστας στην Αμερική αν κάποιος δεν σιγουρευτεί για το τραπεζιτικό σου λογαριασμό. Άρα λοιπόν η οποία ανεκτικότητα έχει η αμερικάνικη κοινωνία στους ξένους είναι συζητήσιμη, γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να την συγκρίνεις ούτε καν με την ομόγλωσση αγγλική κοινωνία, όπου στο κέντρο του Λονδίνου έγινε πορεία προς τιμήν των μαρτύρων που σκοτωθήκαν στις εκρήξεις των μετρό και μουσουλμάνος ιερέας ευλογούσε τους επομένους. Αυτά είναι πράγματα αδιανόητα για την αμερικάνικη κοινωνία. και για να το συνδέσω με το θέμα του ρατσισμού, φυσικά οι Αμερικάνοι αγαπούσαν, οχι απλά αγαπούσαν, λάτρευαν τον καλό σκλάβο τον μπάρμπα Θωμά!!! Και ναι η αμερικάνικη κοινωνία έχει γεμίσει αυτή τη στιγμή με μπάρμπα Θωμάδες και μπάρμπα Αλίδες και μπάρμπα Πεπίτος. Αυτή είναι η μη ρατσιστική κοινωνία που θέλεις; Μια κοινωνία που οι αλυσίδες έχουν χρώμα εμπριμέ; Και μια ακόμα ερώτηση, ο ρατσισμός για σένα σταματάει στο χρώμα και στη θρησκεία; Το ότι ο φανατικός Bush που συχνά μιλάει με το θεό έκανε υπουργό εξωτερικών σε δυο περιόδους ανθρώπους από τις μειονότητες τον κάνει ανεκτικό; αυτό ακριβώς δεν προσπαθώ να πω και με αυτό το post; Το ότι μίλησα με έναν Asian, ένα Jew και ακούω ιρανικούς μπαγλαμάδες δεν με κάνει αντί-ρατσιστή!
Ο χρήστης dodo είπε…
Είναι κοινή η στάση ΟΛΩΝ τών Ευρωπαίων απέναντι στον ρατσισμό;
Και, γιατί να ... παραβγαίνουμε με τις ΗΠΑ (προφανώς, αυτές εννοούμε, όταν λέμε Αμερική- όχι την Χιλή, την Κούβα, την Βραζιλία, το Μεξικό κλπ, κλπ), ως προς ποιά ήπειρος είναι η λιγότερο ρατσιστική;
Ο χρήστης ovi είπε…
yannis_h

Γελάω γιατί και εσύ και ο Φοίβος κατά περιόδους έχετε πει κάποιες ιστορίες με πρωταγωνιστές Έλληνες που νιώθω ότι ...τους εχω δει κι εγώ!!! Ο δικός μου έπαιζε ακόμη και σε κοκορομαχίες μέσω του internet!!!

Μια παρατήρηση για το κοινωνικό κόστος μόνο. Το ξέρω ότι θα ακουστώ υπερβολικά κυνικός αλλά το ξέρεις ότι η αρχική τιμή του πακέτου τον τσιγάρων είναι σχεδόν ίδια σε όλο τον κόσμο αλλά η πρόσθεση φόρων είναι αυτή που το ανεβάζει στις λιανικές τιμές. Στην Ελλάδα το πακέτο έχει νομίζω κάτι γύρω τα 3 ευρώ, εδώ έχει 4.2 ευρώ, από αυτό το ποσόν το 80-90% πάει στην κυβέρνηση και το τσιγάρο γίνεται ένας από τους μεγαλυτέρους χρηματοδότες του κρατικού κεφάλαιου. Εδώ μιλάμε για δισεκατομμύρια ευρώ και ναι οι εταιρίες έχουν κέρδη αλλά το κράτος έχει ακόμα μεγαλυτέρα.

Όσο για τα μέτρα κατά του καπνίσματος και εγώ τα υποστηρίζω παρ’ όλο που πρέπει να καπνίζω έξω στο δρόμο όταν χιονίζει αλλά όπως λες και εσύ το θέμα καταντάει υστερία από ένα σημείο και υστέρα και όπως είπα και πάρα πάνω όλα είναι θέμα συνείδησης γιατί όσοι ελπίζουν ότι το κάπνισμα θα θεωρηθεί παράνομο είναι μάλλον γελασμένοι γιατί αυτός που έχει τα μεγαλυτέρα κέρδη και συμφέρον είναι το ίδιο το κράτος που θα πρέπει να νομοθετήσει κάτι παρόμοιο.

Και κάτι τελευταίο, περίμενα ότι θα πεις κάτι για τα ...φασολάκια στη τελευταία φωτογραφία!!! :D
Ο χρήστης ovi είπε…
krot

Αυτή η βια δυστυχώς είναι που φέρνει τη βια, να σου πω την αλήθεια εχω βαρεθεί να με πετάνε – στη κυριολεξία – δίπλα στη πόρτα της κουζίνας κάθε φορά που πάω σε εστιατόριο και κάθε φορά που περνάει ο σερβιτόρος τρώω αγκωνιά και βλέμμα λες και εγώ φταίω που βάλανε το τραπεί εκεί η πρέπει να είμαι δίπλα στη πόρτα της τουαλέτας και εκτός της μυρωδιάς να ανεχτώ και τα βλέμμα του κάθε τύπου που βγαίνει έξω κουμπώνοντας το φερμουάρ του!!!

Η αλήθεια είναι ότι εγώ είμαι λίγο τυχερός, οι φίλοι μου σε ποσοστό του 60% δεν καπνίζουν αλλά βλέπουν το δικό μου κάπνισμα σαν ...κομμάτι της προσωπικότητας μου όπως μου έχουν συχνά πει μαζί με τα γένια μου και τα μικρά τετράγωνα γυαλιά :D και καπνίζω περισσότερο πίπα που έχει μια διαφορετική αίσθηση και για τους γύρω σου, ανήκω σε αυτούς που τους λένε ...δεν θα ανάψεις να μυρίσει; :D
Ο χρήστης ovi είπε…
salome

Η δικιά μας γενιά δυστυχώς παρ’ όλη την αντικειμενική απελευθέρωση αποδείχτηκε πολύ πιο δέσμια σε συντηρητισμούς από κάθε προηγουμένη και γι αυτό ελπίζω ότι όταν φύγουμε από τη μέση θα είναι καλύτερα. Και βέβαια τα σημερινά παιδιά έχουν πολύ περισσότερη ενημέρωση στα πάντα από όση είχαμε εμείς σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Όσο για το αν πετάει ο καπνιστής πετάει τη γόπα κλπ. Δημοτικές εκλογές έχετε, πράξτε ανάλογα. Εδώ υπάρχουν παντού, το παντού το εννοώ απόλυτα σημεία για να σβήσεις το τσιγάρο σου και απλά δεν το σκέφτεσαι να κάνεις κάτι άλλο.

Αυτό το μετανάστης και στην ίδια σου τη χώρα, πολύ μου άρεσε και κρύβει μέσα του πάρα πολλές πικρές αλήθειες!!!
Ο χρήστης ovi είπε…
dodos

Σε ευχαριστώ, αυτό είπα και εγώ πάρα πάνω, δεν υπάρχουν σημεία σύγκρισης γιατί υπάρχει και διαφορετικός τρόπος αντιμετώπισης.

ergotelinen

To γεγονός έγινε στη NY και ήταν στο NewYorker!
Ο χρήστης Кроткая είπε…
Εργοτελίνα, δεν είναι λίγο παράξενο να συγκρίνουμε ένα κράτος (ΗΠΑ) με μια ολόκληρη ηπειρο (Ευρώπη) που περιλαμβάνει καμιά 40αριά κράτη και το διπλάσιο αριθμό πολιτών (χωρίς να μετρήσουμε τη Ρωσία); Εγώ βρίσκω πως η σύγκριση δε στέκει, γιατί οι Σουηδοί και οι Ελληνες διαφέρουν πολύ περισσότερο από όσο οι Τεξανοί με τους Καλιφορνέζους. Αν μη τι άλλο, δε μιλάνε καν την ίδια γλώσσα.

Με έχουν αποκαλέσει υστερική αντιαμερικάνα, αλλά στ'αλήθεια δεν είμαι. Απλώς τα γεγονότα μιλάνε μόνα τους. Φαινόμενα τύπου Κατρίνα δεν είχαμε εξ όσων γνωρίζω στην Ευρώπη. Ούτε και για να παρεις βίζα για να πας σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα περνάς από Ιερά εξέταση (εκτός ίσως από τη Ρωσία, που έτσι κι αλλιώς δεν φημίζεται για την δημοκρατικότητά της).

Και σαφώς, ως καπνίστρια θα με δεχτούν και θα με σεβαστούν πολύ περισσότερο στην Ευρώπη από όσο στην Αμερική (προς το παρόν τουλάχιστον, γιατί πολλοί ευρωπαίοι μαϊμουδίζουν τα αμερικανάκια πλέον).

Σε κάθε περίπτωση, ναι, ο Τσαβες έβρισε το Μπους μες το Χάρλεμ, αλλά ο Τσάβες ειναι ολόκληρος αρχηγός κράτους. Ενας μαύρος του Χάρλεμ μπορεί να κάνει το ίδιο πχ στην τηλεόραση; Μήπως ο Τσάβες δε θα μπορούσε να βρίσει και τον Μπλερ στο Χάιντ Παρκ ή τον Σαρκοζύ στην Αψίδα του θριάμβου; Δεν έιναι συγκρίσιμο μέγεθος το κατά πόσο ένας αρχηγός κράτους μπορει να κριτικάρει έναν άλλο αρχηγό κράτους μες τη χώρα του, γιατί άλλα "δικαιώματα" έχουν οι αρχηγοί κρατών και άλλα οι πολίτες, είτε το θέλουμε είτε όχι.
Άλλωστε, κι ο Πάγκαλος τα είχε χώσει μια χαρά στον Κολ! Για να μη μιλήσουμε για το Μπερλουσκόνι που τα χώνει γενικώς σε όλους (πλην του Μπους!).

Η ουσία για μένα είναι το γεγονός ότι οι Αμερικάνοι φοβούνται μην τους πέσουν αεροπλάνα στο κεφάλι μες την ίδια τους τη χώρα, γεγονός που έχει προκληθεί από μια επίσημη πολιτική που ασκήθηκε επί ετών. Αυτό προς το παρόν στις περισσότερες ευρωπαϊκές δεν ισχύει.

Όσο για τα γκέτο, νομίζω πως η έννοια του γκέτο στην Αμερική γεννήθηκε. Τα Ellis Islands στην Αμερική γεννήθηκαν. Η ΚΚΚ στην Αμερική γεννήθηκε. Όλα αυτά στο βαθμό που υπάρχουν στην Ευρώπη κοπιαρίστηκαν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Στην τελική, ρατσισμός υπάρχει παντού και δεν έχει νόημα να τον βάζουμε στη ζυγαριά να μετρήσουμε ποια χώρα τον έχει μεγαλύτερο. Όσο οι Τεξανοί είναι πιο ρατσιστές από τους Νεοϋρκέζους, άλλο τόσο και οι Ελβετοί (παίρνω ενα παράδειγμα που γνωρίζω εκ ιδίας πείρας) είναι λιγότερο ρατσιστές από τους Ελληνες (οι οποίοι κατ'εμέ είναι μακράν πιο ρατσιστές από πολλούς άλλους ευρωπαϊκούς λαούς, όπως πχ τους Γάλλους ή τους Γερμανούς -με βάση την προσωπική μου γνώση και εμπειρία τουλάχιστον).
Ο χρήστης dodo είπε…
"Η δικιά μας γενιά δυστυχώς παρ’ όλη την αντικειμενική απελευθέρωση αποδείχτηκε πολύ πιο δέσμια σε συντηρητισμούς από κάθε προηγουμένη".
...και ας μη το θεωρούμε δεδομένο, ότι τα πράγματα πάνε πάντοτε ΜΟΝΟΝ εμπρός. Από μόνα τους...
Ο χρήστης Ecumene είπε…
Ναι υπαρχει παντου ρατσισμος
αλλά που ειναι χειρότερα
ή καλυτερα;....

Στη Αγγλία π.χ. είναι καλύτερα
για τους μεταναστες
απ' ο,τι στην Γαλλία

Μόνο που οι Αγγλοι δεν θεωρουν
τους εαυτους τους Ευρωπαίους....

:)

Ολα τα νεα κρατη και αυτα που
πρόκειται να μπουν στην Ευρωπη
θα γειρουν την ζυγαρια προς στη
λαϊκή δεξιά....

Και η Αμερική εχει περισσότερες
εθνικότητες απο μεταναστες ηδη...

Η Ευρωπη ΘΑ αποκτησει...
και θα δουμε πως θα
αντιδρασει στην πολυπολιτισμικη
κοινωνία

Το οτι είμαστε π.χ, στην Ευρωπη και στην Ελλαδα
λιγότερο χαλαροί
δεν σημαίνει οτι
ειμαστε και λιγότερο ρατσιστες...
Ο χρήστης Ecumene είπε…
@Krotkaya

Τα γεγονότα περυσι στη Γαλλία
τί ητανε;;...

Η ιδια η λεξη ρατσισμος
γεννηθηκε απο γαλλογερμανικο
ανθρωπομετρικό καυγα για το ποιος ειναι ανωτερη φυλη...

..πραγμα που αναμεσα σε αλλα κατεληξε σε
σε 2 Ευρω-Παγκόσμιους Πολέμους...

Η Ευρωπη εχει πολυ βαρεια ιστορία
σε θρησκευτικά μιση και συνεχεις
ευρωπαικους πολεμους.....

Αλλωστε πολλοι Αγγλοι που εφυγαν
στην Αμερικη και εκαναν την Αμερικάνικη Επανασταση
ηταν και για να γλιτώσουν
απο την ευρωπαικη μισαλλοδοξία
Ο χρήστης ovi είπε…
Βρε ergotelinen τώρα κάπου σε έχασα!!! Το που είναι καλύτερος ο ρατσισμός είναι το πρόβλημα μας ή το ότι υπάρχει ρατσισμός; Είναι δυνατόν να βάζουμε μέτρα σύγκρισης στο ρατσισμό; Δεν υπάρχει πολύς και λίγος ρατσισμός, υπάρχει απλά ρατσισμός, είναι ο εχθρός και πρέπει να τον πολεμήσουμε!!!
Ο χρήστης Кроткая είπε…
καλά, αν το παρουμε με βάση την Ιστορία, έχουμε πλείστα όσα παραδείγματα από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Ιερους πολέμους έκαναν και οι Καθολικοί και οι Ορθόδοξοι,και οι Μουσουλμάνοι και οι Κινέζοι και όλοι. Ο πόλεμος "Βορείων και Νοτίων" πού έγινε; Η Ιστορία όλου του πλανήτη είναι γεμάτη πολέμους και μισαλοδοξίες θρησκευτικών, πολιτικών και κοινωνικών αποχρώσεων. Αυτό δε λέει κάτι. Πώς δημιουργήθηκαν οι Αυτοκρταορίες απανταχού; όπως δημιουργήθηκε και η σύγχρονη αμερικάνικη Αυτοκρατορία.

Αυτό που λέω εγώ είναι πως η καλύτερη γωνιά του πλανήτη αυτή τη στιγμή από άποψης σεβασμού των μειονοτήτων και μικρών ποσοστών ρατσιστικών επεισοδίων είναι η Ελβετία. Η οποία στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο χρησίμευσε ως θησαυροφυλάκιο των αποθεμάτων χρυσού της ναζιστικής Γερμανίας. Αυτό δνε αναιρεί το γεγονός ότι σήμερα στην Ελβετία υπάρχουν τα μικρότερα ποσοστά εγκληματικότητας από όλο τον πλανήτη και ότι οι μετανάστες είναι καλύτερα ενσωματωμένοι από οποιαδήποτε άλλη δυτική χώρα.

Με την ίδια λογική πριν από 2000 χρόνια ο Μ. Αλέξανδρος έκανε επεκτατικό πόλεμο και έσφαξε Πέρσες και Μεσοποτάμιους. Τι σημαίνει αυτό για το σήμερα; Συμφωνώ για τη μακρά ευρωπαϊκή παράδοση, αλλά αυτό είναι στοιχείο όλων των περιοχών και όλων των λαών.

Άλλωστε, στην τελική, οι Ευρωπαίοι έφυγαν από την Ευρώπη και πήγαν στην Αμερική είτε ως τυχοδιώκτες είτε κυνηγημένοι... για να συνεχίσουν εκεί τα ίδια που έκαναν κι απο δω.

Αν ειναι να μιλησουμε για την σημερινή εποχή, εγώ βλέπω πολύ περισσότερο φόβο και καχυποψία στις ΗΠΑ από ό,τι στην Ευρώπη, αλλά πολύ λιγότερο στον Καναδά για παράδειγμα.

Απλώς δεν θεωρώ τις ΗΠΑ γη της επαγγελίας. Και επιμένω στο γεγονός ότι δεν τίθεται σύγκριση μεταξύ μιας ηπείρου (Ευρώπη) και ενός κρατους (ΗΠΑ). Αλλο τα Βαλκάνια, άλλο οι Σκανδιναβικές χώρες, άλλο οι Αγγλοσάξονες. Και φυσικά εκεί που υπάρχουν περισσότερα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα (νότος της Ευρώπης, νότος των ΗΠΑ) υπάρχουν περισσότερα ρατσιστικά φαινόμενα, από ότι εκεί που οι πολίτες νιώθουν ασφαλέστεροι και υπάρχει ευμάρεια (Σκανδιναβικές χώρες και ΝΥ για παράδειγμα).

Δε νομίζω πως ένας Άραβας στα παριζιάνικα προάστεια, περνάει χειρότερα από ένα μαύρο στο Χάρλεμ ή στο Τέξας. Ισως και να περνάει λιγο καλύτερα.

Και σίγουρα, εμείς οι ίδιοι οι Λευκοί Ευρωπαίοι αντιμετωπιζόμαστε με καχυποψία από τους λευκούς Αμερικάνους. Ας μην ξεχνάμε τα γαλλικά κρασιά που χύνονταν στα ποτάμια και τις freedom fries (που δεν είναι καν γαλλικές, ελεος!) όταν ο Σιράκ (για δικούς τους πολιτικάντικους λόγους) αρνήθηκε να υποστηρίξει τον πόλεμο του Ιράκ.

Και αν μη τι άλλο, θεωρώ το μέσο Ευρωπαίο πιο "μορφωμένο και ανοιχτόμυαλο" από το μέσο Αμερικάνο (τυχαίνει να έχω και παραδείγματα σχετικά).

Όσο για τις πρώην Ανατολικές χώρες, να δούμε αν σε 15-20 χρόνια θα εξακολουθούν να είναι έτσι τα πράγματα, γιατί αυτή τη στιγμή διακατέχονται και από τον τσαμπουκά του νεοφώτιστου. Συν το γεγονός ότι οι ανατολικοευρωπαίοι έχουν σε πού μεγαλύτερη εκτίμηση τους Αμερικάνους από τους Δυτικοευρωπαίους και αυτούς μιμούνται περισσότερο.
Ο χρήστης ovi είπε…
Όσο για τα επί μέρους ιστορικά θέματα που βάζεις όπως ... Άλλωστε πολλοί Άγγλοι που έφυγαν στην Αμερική και έκαναν την Αμερικάνικη Επανάσταση ήταν και για να γλιτώσουν από την ευρωπαϊκή μισαλλοδοξία ... θα σε συμβούλευα να το επανεξετάσεις γιατί μόλις μου θύμησες ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε πριν από μια δεκαετία σαν βιογραφία του Churchill και προσπαθούσε να αποδείξει ότι η Αμερικάνοι κέρδισαν τον πόλεμο για τους εγγλέζους μιας και η μητέρα του ήταν γεννημένη στην Αμερική ... και γέλαγε όλη η Αγγλία για μήνες!!! Σαφώς υπήρξε μια ομάδα που μετακινήθηκε για πολιτικούς και θρησκευτικούς λόγους και αυτό συμβαίνει ποσοστιαία σε κάθε μεταναστευτικό κύμα αλλά η πλειονότητα ήταν για καθαρά οικονομικούς λόγους.

Παράλληλα η Ευρώπη έχει ιστορία 4,000 χρόνων, το συγκρίνεις αυτό με την χθεσινή αμερικάνικη ιστορία; Δεν είναι λίγο αυθαίρετο αυτό; Γιατί δεν δοκιμάζεις την Κινέζικη ιστορία ή την Αφρικάνικη με τις γενοκτονίες του 12ου και 14ου αιώνα; Ακόμα και σαν κοινωνιολογική ανάλυση οι Αμερικάνοι ακόμα αναζητούν την ιστορική τους ταυτότητα προσπαθώντας να ξεφύγουν από το ‘ευρωπαϊκό’ τους παρελθόν και τα όσα κόμπλεξ τους δημιουργεί αυτό. Αν κατανοήσεις αυτό θα καταλάβεις γιατί η έλλειψη ιστορικής συνείδησης τους έχει οδηγήσει στη δημιουργία μιας εθνικοκεντρικης ταυτότητας με μοναδική απόδειξη ύπαρξης τη δύναμη του υλικά ισχυρότερου.
Ο χρήστης ovi είπε…
krot παράλληλα γράφαμε!!! να σου πω την αλήθεια κι εγώ παρ΄ ολο οτι εχω δοκιμάσει ολες τις πλευρές και του Ατλαντικού και του Ειρηνικού νομίζω οτι είμαι πολύ ...ευρωπαίος και εδώ νιώθω άνετα!!!
Ο χρήστης ovi είπε…
dodos

αν σκεφτεις οτι η δική μου γενιά και η επόμενη χασαμε ολα οσα κατέκτησε η γενιά του 60, και αν προσθέσεις την σαφώς συντηριτική της στροφή μόνο σαν πισογύρισμα φαίνεται!!!
Ο χρήστης ovi είπε…
και μια σημείωση, επειδή δεν είναι πολύ καιρός που είδα το Harlem, τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά, κάτι το γραφείο του Clinton και κάποια άλλα γραφεία μεγαλοδικηγόρων δημοκρατικών κάτι κάποια μαγαζιά, αυξήθηκαν οι τιμές, φτιάξανε και κάτι καινούργια σπίτια στο νότιο Harlem και οι παλιοί κάτοικοι απλά... μετανάστευσαν σε άλλα γκέτο!!! Το Harlem αλλάζει καθημερινά, ακόμα και κάποια από τα παλιά blues clubs κλείσανε και αντικαταστάθηκαν με ...γαλλικά Cafe
Ο χρήστης Ecumene είπε…
Πριν απο λίγο
εδειξε ενα ρεπορταζ ο ΑΝΤ1
για το ρατσισμο στην Ευρωπη
Πρωτη η Ελλαδα μετα Αυστρια
και Βελγιο....

Επισης ειμαστε η τελευταια
χωρα που δινουμε πολιτικο
ασυλο απ' τους υπόλοιπους
Ευρωπαιους...
Ο χρήστης Ecumene είπε…
Eχω απορία τί θα λεγαν
για το σημερινό post

ο Κωσταντης,ο Ασα και Phil...

:):):):)
Ο χρήστης Кроткая είπε…
Για να ελαφρϋνω το κλίμα, Ergo, το ρεπορτάζ δεν αναφερόταν στην Αμερική! όπερ δεν αποδεικνύει το αν οι ΑΜερικάνοι είναι λίγοτερο ή περισσότερο ρατσιστές από μας τους απο δω!

Όσο για το ότι οι Ελληνες ειναι οι πιο ρατσιστές ευρωπαίοι (?) δεν ειχα καμια απολύτως αμφιβολία προσωπικά!

Αλλά όπως είπε κι ο οικοδεσπότης μας, σημασία έχει ότι ρατσισμός υπάρχει, και όχι πού είναι περισσότερος. Κι οι Κινέζοι είναι ρατσιστές με τους Ιάπωνες και το ανάποδο, ακόμα και οι Βολιβιανοί με τους Περουβιανούς!
Ο χρήστης maika είπε…
Βρε παιδιά μάθατε για το κόμμα των Παιδόφιλων?? Μου σηκώθηκε η τρίχα!!
Η Ολλανδία λέει επέτρεψε να ιδρυθεί ένα τέτοιο κόμμα..
Καπνιστές αντικαπνιστές θα τα πουν,θα τσακωθούν και μετά πάλι φίλοι!!
Αλλά με αυτούς τώρα τί κάνουμε???
Ο χρήστης ovi είπε…
ergotelinen

Άρα ήρθε η ώρα να κάνουμε κάτι!!! Και σύντομα, ξεκινήστε με το να διώξετε αυτόν τον γελοίο νομάρχη!!!

Μια και μιλάμε για Ιαπωνία μια από τις πιο ρατσιστικές εκδηλώσεις που εχω ζήσει την έζησα μέσα στη Disneyland στο Τόκυο!!!

Ο Κωνσταντής φωνάζει κάθε μέρα ρατσισμός ακόμα και όταν τον σταματάει τροχονόμος και δυστυχώς αυτή τη στιγμή την έχει πάθει σαν το βοσκό που φώναζε λύκος. Έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα που έχει οσμή ρατσισμού και κανένας δεν το πιστεύει!!! Θα δούμε στις επόμενες μέρες θα εχω περισσότερα νέα.

Ο Asa και ο Phil ….ρώτησε τους!!! Με τον Phil είναι πιο εύκολο γιατί έχει βάλει και κάποια κείμενα!!!

krot

Οι περουβιανοί τα έχουν και με τους ...Γιαπωνέζους λόγο της μεγάλης ιαπωνικής κοινότητας στο Περού!!!

maika

Το κόμμα των παιδόφιλων έχει ήδη απομονωθεί από την ολλανδική κοινωνία και οι αρχηγοί του έχουν στιγματιστεί ήδη με το χειρότερο τρόπο. Η δημοκρατία έχει δυστυχώς και τις σκοτεινές της πλευρές και το τίμημα της αλλά και γι αυτό στο τέλος όλα εξαρτώνται και από τη ψήφο και τις αντιστάσεις του λαού και οι ολλανδοί δεν θα αφήσουν με τίποτα κάτι τέτοιο να περάσει.
Ο χρήστης SALOME είπε…
Θα ξεκινήσω απο την maika για να πώ ότι υπάρχουν και όρια τελικά σε όλα και αυτό είναι η ελευθερία: να σέβεσαι τον άλλον -να μην τον βλάπτεις -να καπνίζεις και με την δική του συμφωνία ειδάλλως έχει και χώρους καπνίσματος.
ΟΚ με αυτό το ζήτημα φαντάζομαι ότι η παρέα σέβεται και η υλικοτεχνική υποδομή θα βρεθεί κάποτε και για τους Ελληνες και ίσως αν βλέπουν συνέχεια σταχτοδοχεία μπροστά τους να μάθουν και να τα χρησιμοποιούν! Τώρα για τον ρατσισμό και βέβαια υπάρχει ergotelina μου και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης...αλλά οι Αμερικάνοι επιμένω ότι επιδρούν φυσικά (δεν φταίνε αποκλειστικά) σε χώρες που εξάγουν μετανάστες...Δηλαδή ποιοί τελικά συντηρούν καθεστώτα επιβολής(μην μου πείς ειρήνης και ελέγχου!) στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ στην Παλαιστίνη και στον ¨τρίτο κόσμο" οι ντόπιοι μήπως; CHANGE THEIR DESTINY IN THEIR OWN COUNTRY
δεν είναι λίγο ουτοπικό όταν έχεις να κάνεις με τις ΗΠΑ; Οτι θέλουν κάνουν με τα όπλα κι όταν δεν έχουν τα όπλα έχουν πολυεθνικές. "Είναι δυνατόν να βάζουμε μέτρα σύγκρισης στο ρατσισμό;" αυτό που λέει ο Θάνος επαναφέρει τη συζήτηση στη σωστή βάση γιατί αλλιώς κινδυνεύουμε όλοι να υποστηρίζουμε πράγματα συγκρίνοντας διαφορετικά δεδομένα. Οσο για την ιστορία της Ευρώπης αυτό πηγαίνει πάντα πολύ πίσω αλλά και πρόσφατα μπορώ να πώ σε μια σειρά απο στάσεις των Ευρωπαιων που αντιδρούν όπως αντιδρά κάποιος που ζεί μια συνεχώς μεταβατική κατάσταση τόσο στα σύνορά του όσο και στα πολιτιστικά του χαρακτηριστικά. Αυτό που δεν συζητιέται είναι η αφορμή του διαφορετικού να γίνεται και δύναμη επιβολής και αυτό αφορά και το Ισλάμ και τις μαντήλες και τους τρομοκράτες κ.ο.κ. που προσπαθεί με τη βία να επιβάλλει την άποψή του. Καλό βράδυ και καλές εκλογές... για να δούμε και λίγο τα δικά μας εδώ πέρα...που πάνε απο το κακό στο χειρότερο....
Ο χρήστης dodo είπε…
"...ξεκινήστε με το να διώξετε αυτόν τον γελοίο νομάρχη!!!..."

Αυτόν που κάποιοι θεωρούμε γελοίο (ως και επικίνδυνο, ίσως), κάποιοι άλλοι θεωρούν κατάλληλο να τους εκπροσωπήσει, δηλαδή:

"Η δημοκρατία έχει δυστυχώς και τις σκοτεινές της πλευρές και το τίμημα της"
Ο χρήστης ovi είπε…
dodos

:D το χρειζόμουνα!!! :D
Ο χρήστης dodo είπε…
Επανέρχομαι,περισσότερο γιά να το θυμίσω στον εαυτό μου:
Με όλες τις σκοτεινές της πλευρές, η (κοινοβουλευτική) δημοκρατία είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει σήμερα.
Αλλά αυτό δεν αρκεί...

Πάω τώρα "να βάλω τα καλά μου" γιά να βγω να ψηφίσω!
Ο χρήστης ovi είπε…
dodos

Η κοινοβουλευτική δημοκρατία είναι ότι καλύτερο και μπορεί να γίνει καλύτερη όταν χρησιμοποιηθούν όλοι οι μηχανισμοί της!!!

Καλό βόλι, όπως διάβασα και κάπου αλλου!!! ;D
Ο χρήστης SALOME είπε…
Να είστε όλοι εκεί στις 7!!! Περιμένετε νέα όσοι δεν ψηφίζετε...είπαμε απ' όλα έχει ο μπαξές εδώ και θα σας τα πούμε σε 3 ωρίτσες....
Ο χρήστης Кроткая είπε…
Η κοινοβουλευτική δημοκρατια είναι ό,τι καλύτερο από όσα συστηματα έχουν ήδη εφαρμοστεί, θα έλεγα εγώ. Αλλά η ιστορία δεν τέλειωσε ακόμα!

χεχεχε!

(καλά δεν προβοκάρω άλλο, σκάω!)
Ο χρήστης ovi είπε…
salome

Αντε ...περιμένω!!!

krot

βάρα μη φοβάσαι!!! Σήμερα θα κάνω μια εξαίρεση και θα ξανακούσω ...ελληνικό ραδιόφωνο!!! και σκέφτομαι την χειρότερη έκδοση του ... alpha!!! :D
Ο χρήστης Кроткая είπε…
βρε Ovi μου, κατευθείαν στα σκληρά; Δεν ξεκινάς από τη softer έκδοση; Μια ΝΕΤ, ένα Σκάι ας πούμε... Πωπω... θα περάσεις το βράδυ σου με ενδοφλέβιες!
Ο χρήστης ovi είπε…
krot

Χαχαχαχαχαχαχα!!! Οχι, εντάξει είναι, με ανησυχία παρατήρησα πριν από μερικές μέρες πως σκεφτόμουνα ουζάκι στη Δεξαμενή (το ουζερί ξέρω οτι υπάρχει ακόμη)στέκι πριν απο ....χμμμμ χρόνια!!! Οπότε ... λίγο alpha θα με φέρει στα ίσια μου!!!
Ο χρήστης ovi είπε…
χαζή ερώτηση αλλά κι εγώ διαβάζω στις εφηεμρίδες φαντάζομαι αυτά που νιώθω γνωστά, παρακολουθόντας τωρα τα αποτελέσματα ακούω συνέχεια για τον Καρατζαφέρη και αυτόν τον θυμάμαι σαν τον καραγκιοζάκο που έβριζε η Μαρίκα, τί έγινε; Εγινε κι αυτός εξουσία;
Ο χρήστης Yannis H είπε…
Ψωμιάδης και ξερό ψωμί. Και (αναδημοσίευση από Artanis):

Μια και στην Ελλάδα επιλέγουμε με βάση το προσωπικό μας συμφέρον, λέω: μακάρι να βγει ο Παπαγεωργόπουλος από αυτήν την Κυριακή! Διαφορετικά θα τρέχω σε εφορευτικές επιτροπές την άλλη Κυριακή (δύο βδομάδες να το παίζω άρρωστος δεν πάει – θα πρέπει να εμφανιστώ). Και στο κάτω-κάτω, μια ψυχή που είναι να βγει ας βγει – τουλάχιστον δεν θα με παιδέψει.
Ο χρήστης ovi είπε…
ευτυχώς που έφυγα νωρίς!!!

Ακούω ...διάγγελμα Ψωμιάδη και έχω ...ανατριχιάσει... "οι ουρανοί είναι δικοί μας ... πραγματοποιησαμεν έργο..." εγώ φταίω που κάνω συνειρμούς;
Ο χρήστης Derek είπε…
κάθε άλλο... μιλάμε ο τύπος έχει ξεφύγει εντελώς...
Ο χρήστης Yannis H είπε…
Πιάνουμε το νήμα εκεί που το αφήσαμε – ο θεός δεν μ’ αγαπάει (και δίκαια, αφού δεν πιστεύω πως υπάρχει) αλλά ίσως αγαπάει τη Θεσσαλονίκη: ο Παπαγεωργόπουλος δεν βγήκε. Την άλλη Κυριακή, θα ελέγχω διαδικασίες και θα μετράω κουκιά.

Ovi – ο αρακάς σαν πασατέμπο ποτέ δεν μου άρεσε, οπότε μάλλον γι’ αυτό δεν είπα τίποτα. Ίσως, η αξία του να μην είναι γαστρονομική (μπλιαχ) αλλά πολιτισμική: είναι τα μόνα σκουπίδια που οι Φινλανδοί νιώθουν ελεύθεροι να πετούν στο δρόμο (το πρόσεξες;)

Krot, κάτι είχα ξεκινήσει, έτυχαν άλλα πράγματα, το συνεχίζω και πιάνουμε ξανά το νήμα του post.

Αν διαφωνούμε είναι λιγότερο στην ουσία και περισσότερο στη διατύπωση. Θεωρώ βέβαια υπερβολικούς κάποιους παραλληλισμούς σου – ιδίως αυτόν μεταξύ κινδύνων του τσιγάρου και των σπορ – ακόμα και των extreme.

Σε κάθε περίπτωση, έθεσα πολύ προσεκτικά το θέμα της κοινωνικής επιβάρυνσης, γιατί δεν με πείθει ολοκληρωτικά – ίσα-ίσα, με κάνει να αισθάνομαι άσχημα. Το ότι το είδα να έχει και κάποια ουσία από τη μεριά του μη καπνιστή, έχει να κάνει με το ότι δεν απορρίπτω καμιά πλευρά (ακόμα και όταν είναι εγωιστική). Εδώ, ο Ovi έθεσε ένα τέλειο επιχείρημα που δεν είχα σκεφτεί: τους φόρους από το τσιγάρο, που προφανώς καλύπτουν όχι μόνο τις νοσηλείες από το κάπνισμα αλλά και κάμποσες άλλες (σε σημείο, να έχουν το δικαίωμα να λένε οι καπνιστές: και γιατί να πληρώνω εγώ αρρώστιες που προκαλούνται από τη διατροφή ή τη μόλυνση;). Και το οικονομικό επιχείρημα των αντικαπνιστών έρχεται τούμπα πάνω τους.

Όσον αφορά το αν υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία από το κάπνισμα, σόρι με sugar on top αλλά την άποψη «το τι λένε οι στατιστικές εξαρτάται από το πως τις διαβάζεις», τη θεωρώ ρηχή και βούτυρο στο ψωμί των εταιριών τσιγάρου. Δεν έλεγαν τίποτα λιγότερο για χρόνια!

Και εμένα ο παππούς μου κάπνιζε με την ίδια φωτιά από το πρωί μέχρι το βράδυ και πέθανε 80 χρονών από πίεση. Ο πατέρας μου δεν κάπνιζε και πέθανε από καρκίνο στα 57 του. Γνωρίζω λοιπόν ότι η επίδραση εξαρτάται από τον άνθρωπο.

Αλλά εδώ δεν θέλω να πείσω για το ότι το τσιγάρο βλάπτει – αυτό για μένα είναι αυτονόητο. Το θέμα μας είναι η ελευθερία του καπνιστή να βλάψει τον εαυτό του. Εδώ, όπως κατάλαβες, είμαι με το μέρος του καπνιστή να βλάψει τον εαυτό του, με τους απαραίτητους περιορισμούς να μη βλάψει τους άλλους. Επιπρόσθετα, υποστηρίζω πρόσθετους περιορισμούς πάνω στον καπνιστή ώστε να καπνίζει λιγότερο – όπως θα υποστήριζα επιχορήγηση των βιολογικών προϊόντων και φορολογία όσων έχουν φυτοφάρμακα, ή το να φορολογούνται έξτρα όσοι οδηγοί παίρνουν το αυτοκίνητό τους στο κέντρο της πόλης (πρακτική που ισχύει ήδη στο Λονδίνο).

Σε τελευταία ανάλυση, οι απόλυτες απαγορεύσεις προϊόντων που βλάπτουν την υγεία αλλά έχουν κάποια ψυχολογική δράση, ζητούν μια εντελώς νέα κοινωνία.

Εξηγούμαι: ΠΟΤΕ στην ιστορία δεν υπήρξε κοινωνία χωρίς ουσίες που επιδρούν στον εγκέφαλο – από τα μανιτάρια των σαμάνων μέχρι το όπιο της Ανατολής, από τον μανδραγόρα της Αραχαίας Ελλάδος μέχρι την κάνναβη της Αφρικής, από τα φύλλα κόκας της Ν. Αμερικής μέχρι το κογιότ της Βορείου. Για να μην αναφερθώ στο αλκοόλ. Και τίποτα απ’ όλα αυτά δεν είναι ‘υγιεινό’ με απόλυτους ιατρικούς όρους. Αλλά δεν θα πει η ιατρική τι είναι πολιτισμικά, ή ανθρώπινα υγιές – το πεδίο της σταματά στη στενά εννοούμενη, σωματική υγεία.

Στο πεδίο αυτό σφάζονται πολλές απόψεις – από τη μια οι statistically correct (οι στατιστικές εξαρτώνται από το πως τις διαβάζεις) που θέλουν να πείσουν πως το κάπνισμα δεν είναι βλαβερό – μου θυμίζουν τους πρώτους αντιρατσιστές που επέμεναν ότι οι μαύροι είναι ξανθοί με απολλώνιες μύτες. Από την άλλη, οι bodily-healthy correct (ό,τι βλάπτει πρέπει να απαγορευτεί) και αγνοούν μονολιθικά τις υπόλοιπες λειτουργίες του ανθρώπου, πέραν του σώματος.

Μου φαίνεται πως (χωρίς να φτάνουμε σε υπερβολές) μπορούμε να πούμε κάτι αντίστοιχο του Black Is Beautiful: unhealthy can be beautiful. Ή τουλάχιστον, αναγκαίο. Ή έστω, δικαίωμά μου εφόσον πληρώνω τους φόρους μου.

Τι είναι αυτό που μας έχει πιάσει και θέλουμε για πρώτη φορά στην ιστορία μια αποστειρωμένη κοινωνία;
Ο χρήστης Кроткая είπε…
Γιάννη, όπως τα θέτεις τώρα δε μπορώ παρά να συμφωνήσω. Μάλλον το προηγούμενο σχόλιό σου ήταν κάπως ασαφές για μένα (δεν εννοώ πως δεν τα είπες με σαφήνεια, μάλλον εγώ έπιασα κάτι λάθος), εξού και τα -όντως και επί τούτου- ακράια παραδείγματα μου. Με την έννοια ακριβώς ότι δεν αισθάνομαι καθόλου ασχημα που "επιβαρύνω" το κοινωνικό κράτος, διότι.. κι αυτό με επιβαρύνει! Άλλωστε το κοινωνικό κράτος όσο πάει και συρρικνώνεται.

Όπως και να'χει και νομίζω πως θα συμφωνήσουμε, "τα ωραία πράγματα στη ζωή είναι ή παράνομα, ή ανήθικα, ή παχαίνουν". Πιστεύω (είχα γράψει και κάτι σχετικό παλαιότερα) πως είναι οργανωμένο το σχέδιο με τις αυξανόμενες απαγορεύσεις. Στόχος είναι να φτιάξουν φοβισμένους, υποταγμένους και πειθήνιους πολίτες, για ευνόητους λόγους και με τα αναμενόμενα καταστροφικά αποτελέσματα. Εκεί νομίζω πως δεν θα διαφωνήσουμε.
Ο χρήστης trol είπε…
πωπω έχασα τρελή συζήτηση :)
Ο χρήστης oistros είπε…
Ο κύριος ovis άκουσε πολύ ΨωμιΑδη χθες και δυσκολεύεται να συνέλθει :) Μάλλον άρχισε να επανεκτιμά ήδη τη σχέση του με τον Κωνσταντή. Αναλογίζεται τι τραγέλαφο ζούμε κι εμείς στη Λιλιπούπολη. Του περασε κάθε όρεξη για ουζάκι, μουζάκα και γκρήκ φαινόμενον. Αλλά ευτυχώς είναι .. γερός οργανισμός. θα επανακάμψει ταχύτατα
:))
Ο χρήστης Ecumene είπε…
@Κrot

Η Υστερία για τον Καπνό
εχει προκληθεί απο
τα ψεμματα που ελεγαν
οι καπνοβιομηχανίες
τόσα χρόνια


Η εκπομπή του Στέλιου Κούλογλου παρουσιάζει τη σειρά "Οι Πόλεμοι του Καπνού (ή πως το τσιγάρο βλάπτει σοβαρά την...αλήθεια)": τρία αποκαλυπτικά ντοκιμαντέρ του BBC για ενα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα του 20ου αιώνα: τη συστηματική παραπληροφόρηση και συγκάλυψη των βιομηχανιών καπνού που στο βωμό του κέρδους θυσίασαν τις ζωές εκατομμυρίων καπνιστών, πριν οι διάφοροι insider, οι επιστήμονες που δούλευαν για τις καπνοβιομηχανίες, αποκαλύψουν την αλήθεια παρά τις πιέσεις και βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους.



Το τσιγάρο, το πιο διαδεδομένο καταναλωτικό προϊόν του 20ου αιώνα, άνθησε στη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι πρώτες μηχανές μαζικής παρασκευής τσιγάρων είχαν μόλις εφευρεθεί και έτσι τα εμπόλεμα στρατόπεδα χορηγούσαν τσιγάρα στους στρατιώτες για να ανεβάσουν το ηθικό τους. Ο Τζον Πέρσινγκ, διοικητής του αμερικανικού εκστρατευτικού σώματος στο εξωτερικό, έγραψε στο Γενικό Επιτελείο: "Με ρωτάτε τι χρειάζεται για να κερδίσουμε τον πόλεμο: σφαίρες και τσιγάρα".



Στο μεσοπόλεμο, το κάπνισμά έγινε σύμβολο της γυναικείας χειραφέτησης. Οι καπνοβιομηχανίες το αποκάλεσαν "πυρσό ελευθερίας" και έφτιαξαν διαφημίσεις ειδικά για γυναίκες οι οποίες τόνιζαν ότι το κάπνισμα βοηθάει στο αδυνάτισμα.



Στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το κάπνισμα γνώρισε πραγματική έκρηξη. Ένα βρετανικό μυστικό σχέδιο που είχε σχεδιασθεί από τον Ουίστον Τσόρτσιλ και το επιτελείο του, προέβλεπε ότι σε περίπτωση γερμανικής εισβολής στη Μ. Βρετανία, θα έπρεπε να δίνονται τροφή και 45 τσιγάρα την εβδομάδα σε κάθε πολίτη.



Τις πρώτες δεκαετίες μετά το τέλος του πολέμου, οι γιατροί βρέθηκαν αντιμέτωποι με μία επιδημία καρκίνων του πνεύμονα. Ορισμένοι επιστήμονες διέγνωσαν γρήγορα τη σχέση με το κάπνισμα, αλλά οι καπνοβιομηχανίες αντέδρασαν με την πιο μεγάλη εκστρατεία δημοσίων σχέσεων στην ιστορία της ανθρωπότητας. Πλήρωσαν γιατρούς και πολιτικούς που υποστήριζαν ότι δεν υπήρχαν επιστημονικές αποδείξεις για της βλαβερές συνέπειες του καπνού. Έτσι, η ανθρωπότητα συνέχισε αμέριμνη να καπνίζει...

Ρεπορταζ χωρις συνορα
Ο χρήστης trol είπε…
πωπω έχασα τρελή συζήτηση :)
Ο χρήστης Ecumene είπε…
@Krot

Νομιζω οτι αν γίνει καποια
σοβαρη ερευνα με κριτηρια
οπως

Αν δινεις ευκολα πολιτικο
ασυλο

Ποσα ρατσιστικα εγκληματα
υπαρχουν

Νομοθεσία κτλ Παλι η Αμερικη
θα ναι μπροστα...και αν ειναι
πισω τωρα λογω Μπους...

Συγκρινε την Αμερικη του Κλιντον
με την Ευρωπη...

Παντως η Ελλαδα,η Αυστρία και
το Βελγιο εχουν περισσότερο
ρατσισμο απο Καλιφόρνια,Νεα Υορκη
και Σικαγο...

Εμαθες οτι μια Αγγλιδα απολυθηκε
γιατι φορουσε σταυρο;
Η Υστερία για την Μαντίλα
και τα θρησκευτικα συμβολα
στην Ευρωπη υπαρχει και όχι
στην Αμερικη...
Ο χρήστης trol είπε…
από την άλλη, στην αμερική, υπάρχουν ενορίες όπου αν δεν πας κυριακή στην εκκλησία, στιγματίζεσαι
Ο χρήστης Yannis H είπε…
Ξεκίνησα να γράφω ένα σχόλιο «Ξαναδιαβάζοντας... αντιφάσκω;» αλλά το άφησα. Ναι, κι εγώ νόμισα ότι κάπου έγραφα από άλλη σκοπιά στο πρώτο σχόλιο (που μάλιστα, θεωρώ πιο σαφές) και με άλλη στο δεύτερο, όπου έδωσα βάση στα ακραία επιχειρήματα. Αλλά μετά βαρέθηκα να βρω που ακριβώς ήταν η διαφορά και γιατί.

Ακόμα κι εδώ που ‘συμφωνούμε’, κάτι δεν μου πάει καλά. Κάτι μου αφήνει μια παράξενη γεύση στο στόμα, σαν να μιλάμε με ατάκες ταινίας (π.χ., Ο Καινούριος Θαυμαστός Κόσμος που ‘κάποιοι’ θέλουν να επιβάλουν και οι ωραίοι ελεύθεροι που διεκδικούν το δικαίωμα να κάνουν λάθη, να βλάψουν τον εαυτό τους εάν γουστάρουν, να νιώθουν ελεύθεροι, κτλ.). Κάπου, νομίζω, πρέπει να υπάρχει εξυπνότερη προσέγγιση και λιγότερο ‘χολιγουντιανή’ – αλλά δεν θα τα βρούμε όλα σήμερα :)

Στο κάτω-κάτω, και η Ε.Ε. ακολουθούσε αντικαπνιστική πολιτική ενώ μέχρι πρότινος επιχορηγούσε την καλλιέργεια καπνού. (Εδώ Ovi υπάρχουν κοινά με την φινλανδική πολιτική κατά του αλκοόλ – θυμάμαι μια χρονιά η είσπραξη ‘αλκοολοφόρων’ πήγαινε να μειωθεί κατά 1% και η κυβέρνηση έτρεχε και δεν έφτανε...)

Τέλος πάντων, δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι γηράσκω αεί... στο διάολο.
Ο χρήστης Ecumene είπε…
@Τrol

Αν εισαι μελος σε μια οικογενεια
θρησκευτικη αυτο γίνεται...

Να στιγματιστώ δεν με πειραζει...

να μην απολυθώ ομως επειδη φοραω
μαντίλα ή σταυρό...
Ο χρήστης trol είπε…
η να μην δεχτούν το παιδί σου στο τοπικό νηπιαγωγείο και να πας σε ένα πιο μακριά
Ο χρήστης Кроткая είπε…
To θέμα με το κάπνισμα για μένα ειναι απλο: ασχετως του ποσο βλαπτει το καπνισμα ή οχι, εχουμε να κανουμε με ενηλικους ανθρωπους (εννοειται πως δεν συμφωνω με το να καπνιζουν παιδια), οι οποιοι σωας τας φρενας και με συνειδηση του ποιον κινδυνο διατρεχουν, επιλεγουν ή οχι να καπνισουν. Καμια αντικαπνιστικη εκστρατεια και καμια απαγορευση δε θα με πεισει να μην καπνιζω. Ουτε και οι υπολουλες αυξησεις κατα 50 λεπτα το χρονο. Ενα αυτο.

Δευτερο, οφειλω ως καπνιστης να σεβομαι τους γυρω μου και ανα πασα στιγμη να βρισκω τροπους να απολαμβανω το τσιγαρο μου, χωρις να ενοχλω. Εχω ομως το δικαιωμα να με σεβονται εξισου, να μου προσφερουν χωρους καπνιστων και να μη με χλευαζουν -εφοσον εγω σεβομαι τον αλλο, ΑΠΑΙΤΩ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΙΕΚΔΙΚΩ. Τελος. Και αυτο τελειται συνηθως σε επιπεδο διαπροσωπικων σχεσεων, οπου ο καθενας μας κουβαλαει την αγωγη του, τους τροπους του και το χαρακτηρα του, οι οποιοι δεν χωρανε ουτε σε νομους ουτε σε απαγορευσεις. Ό,τι και να λέει ο νόμος, ενα γαϊδουρι θα φυσηξει τον καπνο στα μουτρα σου και θα καπνισει και εκει που απαγορευεται, αυτο ειναι θεμα αγωγης. Γενικα η αστυνομευση δεν διδασκει ουτε συμμορφωνει, απλως επιβαλλει. Δεν ειδα πολλους να γινονται καλυτεροι ανθρωποι επειδη πληρωσαν προστιμα ή μπηκαν στη φυλακη. Ισα ισα.

Τριτο, δεν αμφισβητησα οτι το τσιγαρο βλαπτει. Απλως αναρωτιεμαι προς τι εχει εξαπολυθει αυτο το κυνηγι μαγισσων κατα του τσιγαρου, και δεν εξαπολυεται το ιδιο κυνηγι και κατα αλλων παραγοντων που βλαπτουν την υγεια μας. Γιατι ετσι ξαφνικα θυμηθηκαμε ολοι να χτυπησουμε τις κακες καπνοβιομηχανιες και κανουμε τουμπεκι για τις κακες βιομηχνιες τροφιμων, τις κακες βιομηχανιες που εκπεμπουν δηλητηριωδη αερια αποβλητα και αλλες πολλες ων ουκ ετσι αριθμος;
Ρωτω: μηπως υπαρχει και μια κοινωνικη διασταση;
Ειναι γελοιο, ΓΕΛΟΙΟ, να ξεχναμε τις τρελες αγελαδες και να ταϊζουμε χωρις τυψεις τον πληθυσμο kreuzfeld jacobs και διοξινες, και να δαιμονοποιουμε απο την αλλη το καπνισμα. Και μιλω, ζωντας στο Βελγιο, όπου ξεσπασε προσφατα κι αλλο σκανδαλο με διοξινες και το περασαμε ολοι στο ντουκου. Μονο που διοξινουχο κοτοπουλακι μπορει να βρεθει στο πιατο του ΚΑΘΕΝΑ μας χωρις να το υποψιαστει. Το τσιγαρο ειναι πιο ευκολο να το αποφυγουμε, το βλεπουμε και το μυριζουμε και μπορουμε και να ζητησουμε απο αυτον που καπνιζει να το σβησει. Οπως επισης μπορουμε και να επιλεξουμε ενα απο τα πολλα μερη που ειναι strictly non smoking areas.

Αυτο ειναι το θεμα για μενα και αυτη ειναι η γνωμη, οσο πιο απλα και σαφως μπορω να την διατυπωσω.

Οσο για την αναφορα στον Κουλογλου, ο οποιος ειναι ενας δημοσιογραφος που εκτιμω βαθια, δεν αμφισβητω τα οσα υποστηριζει στο ρεπορταζ, σε καμια περιπτωση. Πως θα μπορουσα αλλωστε; Ειπα εγω ποτε πως το καπνισμα δεν μπορει να προκαλεσει καρκινο; Αυτο που ειπα ειναι πως δεν ειναι απολυτη και γραμμικη η συνεπαγωγη οτι ΟΠΟΙΟΣ καπνιζει θα πεθανει απο καρκινο. Η οτι οποιος ΔΕΝ καπνιζει, ΔΕΝ θα παθει καρκινο. Απλο δεν ειναι;

Οσο για τα περι ρατσισμου, οχι, δεν θα συγκρινω την Αμερικη του Κλιντον με τιποτα, διοτι αυτη δεν υπαρχει πια, εχει παρελθει ανεπιστρεπτι. Αυτη τη στιγμη υπαρχει η Αμερικη του Μπους που τρομοκρατει τον πλανητη, κανοντας παραλληλα "αντιρατσιστικο μαθημα". Στην Αμερικη του Μπους εγκατασταθηκε προσφατως φιλος μου Γαλλος, επειδη τον καλεσαν απο Πανεπιστημιο να εργαστει εκει. Και εκεινος αναγκαστηκε να παντρευτει την κοπελα του (η οποια ειναι Μαροκινη μουσουλμανα), για να μπορεσει και αυτη να παει μαζι του. Και η κοπελα δεν επετραπει να παει πριν γεννησει (ηταν εγγυος) για να μην γεννηθει το παιδι της εκει, μην τυχον και παρει το Μουσουλμανακι Αμερικανικη υπηκοοτητα. Χωρια που χρειαστηκε να υποστει χιλιαδες γραφειοκρατιες και χρονοτριβες μεχρι να εξασφαλισει τα χαρτια που θα της επετρεπαν την εισοδο.

Εμπεριστατωμενη μελετη δεν εχω στα χερια μου, το ομολογω. Εχοντας ομως ζησει στη Γαλλια και στην Ελβετια και ζωντας τωρα στο Βελγιο, μπορω να πω πως η Ελλαδα ειναι πολυ πιο ρατσιστικη απο αυτες τις χωρες. Σε αυτες τις χωρες, ειδα μεταναστες σε επιτελικες θεσεις στο Δημοσιο ή ακομα και εκλεγμενους στη Βουλη, στα Δημοτικα Συμβουλια κλπ. Για την Αμερικη δυστυχως ενημερωνομαι μονο μεσω ΜΜΕ, στα οποια βεβαια δεν εχω και μεγαλη εμπιστοσυνη. Κανεις ομως δεν αμφισβητησε την υπαρξη του Γκουανταναμο. Ουτε και το γεγονος οτι υπο την πιεση των ΗΠΑ αναγκαστηκαν οι συμμαχοι απο το ΝΑΤΟ να επιτρεψουν στα μυστικα αεροπλανα να προσγειωθουν στα εδαφη τους.

Επαναλαμβανω για μια ακομα φορα: δεν γινεται να συγκρινουμε ενα κρατος με μια ηπειρο που περιλαμβανει 40 και βαλε κρατη. Ειναι αδυνατη μια τετοια συγκριση.

Επισης, να ορισουμε και αν συγκρινουμε κρατικες πολιτικες ή τη σταση των πολιτων. Γιατι νομιζω πως δεν ειναι το ιδιο.
Ο χρήστης Кроткая είπε…
"Να στιγματιστώ δεν με πειραζει..."

άλλους ανθρώπους τους πειράζει και αυτό βέβαια, ε;
Ο χρήστης Yannis H είπε…
Περί ελληνικού ρατσισμού: για μένα, οι μικτοί γάμοι είναι ο πιο αντιπροσωπευτικός δείκτης αποδοχής των ξένων από μια κοινωνία. Δείχνουν εσωτερίκευση και υπέρβαση κοινωνικών ταμπού – εκεί, μέσα και μεταξύ των ανθρώπων, στις πιο προσωπικές τους στιγμές αποδεικνύεται πόσο ‘δυνατή’ είναι η ανοικτή κοινωνία που ευαγγελίζονται τα χαρτιά και οι νόμοι.

Και η Ελλάδα είναι σίγουρα τελευταία στον τομέα αυτό. Θυμάμαι μάλλιστα ένα χωρικό από την Πελοπόννησο πριν λίγα χρόνια, που η κόρη του είχε ‘κλεφτεί’ με έναν Αλβανό. Είχε βγει με το χωριό του στα βουνά να τον σκοτώσει. Τον ρώτησαν αν θα έκανε το ίδιο εάν δεν ήταν Αλβανός. «Όχι» απάντησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια. Κοιτούσε την κάμερα σηκώνοντας τους ώμους- μου έμεινε η εικόνα. Σαν να δήλωνε πως το αυτονόητο είναι πιο σημαντικό από νόμους και λόγια για ανοικτές κοινωνίες.
Ο χρήστης Кроткая είπε…
Γιάννη, έχεις πολύ δίκιο, πολύ σωστό κριτήριο αυτό που αναφέρεις και δεν το είχα σκεφτεί.

Μια φίλη μου παντρεύτηκε Αλβανό, το μισό της σόι της έχει κόψει την καλημέρα!
Ο χρήστης Yannis H είπε…
Θέλετε να δείτε πως θα είναι ο Ψωμιάδης όταν τον κάνουν μαρμάρινη προτομή; Θα πάρετε μια γεύση (το μισό του κεφάλι) εδώ

Και... ποιοι είναι οι ήρωές του; Εδώ
Ο χρήστης Yannis H είπε…
Κροτ, προσωπικά δεν ξέρω κανένα στην Ελλάδα να έχει παντρευτεί άτομο από την Αλβανία.

Στη Φινλανδία οι μισοί ξένοι ήταν παντρεμένοι με Φινλανδέζες - βέβαια, εκεί ήταν άλλο θέμα και χρίζει άλλης εξήγησης. Εγώ, όταν πρωτοπήγα, δεν μπορούσα να πιω έναν καφέ μόνος μου. Μιλάμε για καμάκι!!!
Ο χρήστης ovi είπε…
καλησπέρα σε όλους σας.

Λοιπόν χτες ακούγοντας τις δηλώσεις των Ψωμιάδη, Παπαγεωργόπουλου, και δεν θυμάμαι το όνομα του χαμένου στον Πειραιά, έπαθα σοκ και το παραδέχομαι. Εγώ όταν έφυγα από την Ελλάδα υπήρχαν ακόμα τα απόνερα της περιόδου Αντρέα Μητσοτάκη και ναι μεν η κατάσταση ήταν άσχημα αλλά τώρα έχω την αίσθηση ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο άσχημα. Έπαθα σοκ όταν άκουσα τον Καρατζαφέρη με το ανύπαρκτο κομματάκι που είχε μια φορά και ένα καιρό στο Παγκράτι και τον έβριζε η Μαρίκα να έχει γίνει κόμμα εξουσίας με αξιώσεις, άκουσα τον Ψωμιάδη να λέει ότι η δημοκρατία νίκησε και τον Παπαγεωργόπουλο να κατεβάζει το μισό ποινικό κώδικα εναντίον των αντιπάλων του τονίζοντας ότι δείχνει πολιτικό ήθος! Οι δηλώσεις του Ψωμιάδη ήταν ...μόνο με τον Πατακό θα μπορούσα να τον συγκρίνω και ας ξέρω ότι σε κάποιους τελικά δεν αρέσει η σύγκριση.

Αυτό που βρίσκω πιο εφιαλτικό ήταν ότι αν αληθεύει ότι αυτοί οι άνθρωποι εκπροσωπούν την σημερινή ελληνική πραγματικότητα τότε η επόμενη λέξη που μπορώ να φανταστώ είναι ότι η Ελλάδα του σήμερα με τρομάζει! Παράλληλα σήμερα πρέπει να γράψω ένα άρθρο για τις ελληνικές δημοτικές εκλογές στο Ovi magazine και αυτό μου προκαλεί ντροπή γιατί δεν θέλω να το γράψω. Δεν ξέρω τι να πω στον Κωνσταντή και τον κάθε Κωνσταντή που ζει εδώ και όπου άλλου και αντιμετωπίζει καθημερινά την ξενοφοβία και τον ρατσισμό ότι τα πράγματα στην Ελλάδα είναι ...χειρότερα!!! νιώθω προδομένος απέναντι σε καταγγελίες που εχω κάνει γιατί όλα μου τα επιχειρήματα πεθάναν από ένα και δυο και τρεις ελληνάρες.

Ίσως αυτή τη στιγμή μέσα μου κυριαρχεί η απογοήτευση και η μελαγχολία αλλά ακόμη και το ότι ίσως ήμουν καλύτερα πριν από πέντε μήνες που δεν μάθαινα έχει περάσει από το μυαλό μου χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εχω σκοπό να κλείσω αυτό το blog γιατί η επικοινωνία με πολλούς έχει περάσει σε ένα τελείως διαφορετικό επίπεδο πέρα από τις μικρότητες της ελληνικές καθημερινότητας.

Η απόλυτη θλίψη έρχεται στην ανάμνηση του Σαββάτου όπου επ’ ευκαιρία μιας τοπικής γιορτής τα φιλανδικά κόμματα βρήκαν την ευκαιρία να παρουσιαστούν για πρώτη φορά στους δρόμους μιας περιοχής του Ελσίνκι. Αυτό με μπαλόνια που μοιραζόντουσαν στα παιδιά και πρόσκληση για κουβεντούλα και καφέ σε ένα συννεφιασμένο Ελσίνκι χωρίς ήλιο και θερμοκρασίες γύρω στους 5 βαθμούς. Μετά από τρεις ώρες δεν άκουσα ούτε μια κουβέντα για αντίπαλα κόμματα, το κάθε κόμμα συζητούσε για το δικό του πρόγραμμα και τις σκέψεις του. Αυτό λέγεται πολιτικό ήθος σε μια χώρα που εγώ ο ίδιος εχω συχνά κριτικάρει γιατί έχει ένα απολιθωμένο και ψυχροπολεμικό σύνταγμα και αντίστοιχο κοινοβουλευτισμό. Εδώ πάλι έρχεται το πόση ντροπή νιώθω σήμερα γιατί αυτό το ψυχροπολεμικό σύνταγμα και απολιθωμένο κοινοβούλιο αποδεικνύεται πολύ πιο κοντά στη δημοκρατία από ότι δείξαν τα ελληνικά εκλογικά δρώμενα.

Επιμένω στη λέξη δημοκρατία γιατί όπως εχω πει και παρά πάνω με τα όσα προβλήματα της η δημοκρατία λειτουργεί και έχει τις δικλείδες της να λειτουργήσει καλύτερα. Όταν ένας αντιπρόσωπος αυτής της δημοκρατίας και δη νομάρχης κάνει δηλώσεις ρατσιστικές και με προκατάληψη παραβαίνει το ίδιο το ελληνικό σύνταγμα και την χάρτα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είναι υποχρέωση του ίδιου του κόμματος του να απομονωθεί και κατά δεύτερο των ψηφοφόρων. Το ότι το κόμμα στηρίζει έστω και με όλα τα θεατρινίστικα τερτίπια αυτόν τον άνθρωπο στηρίζει συνειδητά και ότι αντιπροσωπεύει.

Συγνώμη αν μακρηγόρησα και αν ξέφυγα από το θέμα, θα επανέλθω σύντομα.
Ο χρήστης Ecumene είπε…
@Krot
σωστή...

@Οvi

Γιατί παλιά πως ητανε;;..
Ετσι δεν ηταν παντα η Ελλαδα;;

Ποια Ελλαδα αφησες για να
βρεις καλυτερη;

Εδω μεχρι
και τον Παπανδρεου
πιεζουν να εμφανίσει
πιο λαϊκιστικο προφίλ
για να αρεσει στους
original ΠΑΣΟΚΟΥΣ...

Ανταπόκριση από την ομιλία του Γιωργάκη στα Χανιά
Ο χρήστης Ecumene είπε…
Περιμενω ανταποκριση για Κωσταντη
απο ποιους επεσε θυμα ρατσισμου;
απο τους γνησιους Φινλανδους
ή απο Τουρκους;
:)

Παντως αν ο Phil μας διαβαζε
θα λεγε για μας ελεγε
ειστε Race-Baiter!
Ο χρήστης Ecumene είπε…
@Krot

Tι εγινε στο Βελγιο;;..


Μηπως κατα λαθος ψηφισες
τον Γκρίζο Λυκο;;;
:-)
Ο χρήστης ovi είπε…
Yannis_h

Ειλικρινά λυπάμαι φίλε μου που θα χρειαστεί να τους ‘υπηρετήσεις’ την επομένη Κυριακή. Τι θλιβερό και πόσο αλλάζει νόημα η λέξη ‘υπηρετώ’ σημειολογία της ελληνικής δημοκρατίας.

Για τον ...αρακά περίμενα ένα παρόμοιο σχόλιο, μιας και από ότι φαίνεται μόνο στους Φιλανδούς αρέσει και είναι τρελό να τους βλέπεις μέσα στο μετρό με τις σακουλίτσες τους να τρώνε ωμό αρακά!!!

Όσο αφορά το τσιγάρο και εσύ και η krot θα με βρείτε σύμφωνο στο ότι το τσιγάρο κάνει κακό στην υγεία. Κάτι όμως που και οι δυο σας δεν ‘ακουμπήσατε’ είναι ότι αφ’ ενός δεν είναι το μόνο που κάνει κακό στην υγεία και δεν θα ήθελα να περάσω στο θέμα των στατιστικών που είναι και αμφισβητήσιμο σαν επιχείρημα και αμφισβητήσιμα τα αποτελέσματα τους, υπάρχουν αρκετές έρευνες που αποδεικνύουν την προσθετική επιβάρυνση στην υγεία μας σειρά από προϊόντα και φαγητά αλλά αυτό που προσπαθώ να τονίζω από την αρχή είναι ότι τουλάχιστον στη δική μου περίπτωση το τσιγάρο βοηθάει την ψυχική μου υγεία.

Για την ψυχική του ισορροπία ο καθένας έχει βρει διαφορετικούς τρόπους γυμναστική, τρέξιμο, φαγητό, γκρίνια, περπάτημα, μουσική, το ποτό οτιδήποτε. Για μένα αυτά τα πέντε λεπτά που καπνίζω είναι οι στιγμές που είμαι εγώ με τον εαυτό μου, που ηρεμώ, αναδιοργανώνομαι, αποφασίζω, βάζω προτεραιότητες αλλά πάνω από όλα δημιουργώ εσωτερικές ισορροπίες. Όσο κι αν φαίνεται παράξενο το τσιγάρο λειτουργεί για μένα και την ψυχική μου υγεία την βάζω στο ίδιο σημείο που βάζω και την σωματική μου υγεία.

Κάποιοι από εσάς ξέρετε ότι πριν από μια δεκαετία αντιμετώπισα ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Το πρόβλημα ήταν αποτέλεσμα συσσωρευμένων επιλογών που συνδυάζανε κακή διατροφή, συνεχή σπατάλη ενέργειας και υπερβολικό στρες που την συγκεκριμένη περίοδο έφτασε στα υψηλότερα πιθανά επίπεδα. Σε όλη τη περίοδο ανάρρωσης είχα δίπλα μου γνωστό Έλληνα γιατρό που κάνει με πολύ επιτυχία καριέρα στο εξωτερικό και μας συνδέει παλαιότερη και πολύχρονη φιλία. Πράγμα που σημαίνει ότι ήταν γνώστης της ζωής μου και δεν ακολούθησε την περπατημένη να ρίξει ευθύνες στο πρωτο που βρήκε μπροστά του και που θα ήταν εύκολο να είναι το τσιγάρο. Στη συνέχεια χρειάσθηκε να αλλάξω σχεδόν τη ζωή μου σε πάρα πολλά θέματα και σας πληροφορώ ότι αυτή τη στιγμή κάνω πράγματα που στο παρελθόν δεν τα φανταζόμουν. Χρειάστηκε να θυσιάσω παλιές συνήθειες και όσο κι αν ακούγεται τρελό ήταν πολύ πιο βλαβερές από το τσιγάρο - όσο κι αν ακούγεται παράξενο δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο κακό κάνουν ορισμένες καθημερινές μας ‘αθώες’ χρήσεις, ένα μικρό παράδειγμα είχα να πιω νερό από το 78, ουσιαστικά ζούσα με coca cola, καφέ και τσάι - και γι αυτό το μόνο που μου ζήτησε και βέβαια μου το εξήγησε σε μια πολύωρη συζήτηση ήταν να ελαττώσω το κάπνισμα αναγνωρίζοντας το ρόλο που παίζει στην ψυχική μου ισορροπία.

Και βέβαια στο σημείο που συμφωνώ και με τους δυο σας και με τον Φοίβο στο αρχικό του post είναι ότι μια κοινωνία αποστειρωμένη με φασιστικές διαμορφώσεις των μελών της είναι κάτι που δεν με αντιπροσωπεύει και βέβαια θα την πολεμήσω. Εδώ κολλάει και η δημοκρατία.
Ο χρήστης ovi είπε…
Derek

Με πάνω από 50% ποσοστά; Μάλλον ξέφυγε παίρνοντας και την μισή Ελλάδα μαζί του!!!

troll

Τελικά είμαστε μια παρέα με απόψεις!!! :D

oistros

Εδώ είμαι, ενοχλημένος και σοκαρισμένος αλλά εδώ!!!

ergotelinen

Γλυκιά μου μην επιστρέφεις σε επιχειρήματα ήδη τετριμμένα. Το να κάνεις ένα ντοκιμαντέρ εναντίον του καπνίσματος είναι αυτή τη στιγμή και εύκολο και πιασαρικο και ξέρεις ότι θα πουλήσει και σε άλλα δίκτυα. Ξέρεις πόσα ψέματα για χρόνια τώρα σου λένε τα εργοστάσια τροφίμων; Ξέρεις πόσα Ε έχεις καταπιεί τα τελευταία χρόνια;

Και κάτι τελευταίο, το τσιγάρο ήρθε από τη νότια Αμερική και μια από τις πρώτες ευρωπαίες καπνίστριες ήταν η βασίλισσα Βικτωρία. Πιθανώς να μιλάς για την μαζική του παραγωγή γιατί η πιο μεγάλη κατανάλωση καπνού έγινε την βικτοριανή περίοδο. Παρ’ επιπτοντως την ίδια περίοδο ήρθε και η κοκαΐνη που και ήταν αρκετά διαδεδομένη μέχρι που έγινε παράνομη η χρήση της.
Ο χρήστης ovi είπε…
Yannis_h

Σε ευχαριστώ πολύ!!!

Αν νομίζεις ότι μπορώ να βοηθήσω στη διάθεση σου!!!
Ο χρήστης ovi είπε…
ergotelinen

Από αν θέλεις ρομαντισμό περιμένεις τα πράγματα να βελτιώνονται και οχι να χειροτερεύουν και ναι η Ελλάδα του Αντρέα ήταν μια Ελλάδα που είχε και Μελίνα και ζούσε μια αναγέννηση ξέχωρα αν με τη συνέχεια της οικονομικής καταστροφής και των σκανδάλων τα ξεχάσαμε όλα. Δεν είμαι ΠΑΣΟΚ και ποτέ δεν υπήρξα ΠΑΣΟΚ απεναντίας το θεωρούσα όπως και κάθε σοσιαλιστικό και σοσιαλδημοκρατικό κόμμα σαν δεξιό κόμμα με αριστερή ορολογία, αλλά ειδικά η πρώτη περίοδο του ΠΑΣΟΚ ήταν μια περίοδος θετική και αυτό μπορείς να το δεις σε δεκάδες σημεία ακόμα και στην τέχνη γιατί μην νομίζεις ότι το γενικότερο πνεύμα δεν συμπαρασύρει και την τέχνη. Πάνω από όλα αυτή η περίοδος είχε το πνεύμα της αναδημιουργίας και αυτό ίσχυε για όλες τις πλευρές.

Για τον κωνσταντη όταν εχω όλα τα στοιχεία!!! :D

Από ότι έχεις δει και μόνη σου ο Phil έχει ένα blog που προβοκάρει και στη συνέχεια ξαπλώνει και απλά ...διαβάζει!!! είναι πολύ απλό να είσαι στη Φιλανδία 28 χρονών με ένα μισθό τριπλάσιο από του μέσου Φιλανδού, με σπίτι και αυτοκίνητο πληρωμένα και διακοπές στη χώρα σου μια φορά το μήνα και να κριτικάρεις την ζωή των άλλων αλλά ταυτόχρονα αυτό δείχνει και αφέλεια και ...μάλλον βαρετή ζωή χωρίς ιδιαίτερα ενδιαφέροντα!!!
Ο χρήστης Yannis H είπε…
Ovi, να ‘σαι καλά και σίγουρα, ξέρω ότι είσαι εκεί:)

Όσον αφορά το τσιγάρο και τη θέση σου πως «δεν είναι το μόνο που κάνει κακό στην υγεία», νομίζω κατά κύριο λόγιο αυτό θίξαμε φίλε μου: το ότι κάποιες ουσίες, επικίνδυνες ή βλαβερές για την υγεία, έχουν άλλες λειτουργίες που ξεπερνούν ή αφήνουν αδιάφορη την παραδοσιακή ιατρική. Είτε εγώ με τον κατάλογο Μανδραγόρας-όπιο-κογιότ κτλ., είτε η Κροτ με την αναφορά ‘ό,τι είναι ευχάριστο παχαίνει, είναι ανήθικο ή παράνομο’. Και ποιός θα πει πως κάτι θεμελιακά ‘ευχάριστο’ είναι άχρηστο – ή πρώτα απ’ όλα ‘βλαβερό’;

Για το ότι δεν ξέρουμε το πόσο βλαβερό είναι το κάπνισμα στην υγεία, θα με βρεις αντίθετο – πες το υπερβολική ευαισθησία στο να μη γίνω παραπαίδι των PHILIP MORRIS και Co. Δεν τους σκοτώνει όλους – αλλά άντε βγάλε άκρη αν βάλεις «στατιστικό» νερό στο κρασί σου. Και η ραδιενέργεια δεν σκοτώνει όλους. Αλλά δεν θα υπερασπιστώ τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας στο όνομα αυτών που δεν σκοτώνει εφόσον εκτεθούν, αλλά σε άλλη (θεωρώ ορθολογική) βάση.

Μακάρι και για μένα το τσιγάρο να ήταν περίοδος συνδιαλλαγής με τον εαυτό μου και καθορισμού προτεραιοτήτων. Με τόσο που καπνίζω, δεν θα υπήρχε πιο φιλοσοφημένος άνθρωπος από εμένα. Θα έφτανα στο Νιρβάνα για την πλάκα μου και θα ξαναγύριζα πίσω για να πάω εφορευτική – μιλάμε για ενδοσκόπηση! Πρακτικά, αν δεν κάπνιζα όταν κάνω κάτι σοβαρό, μόνο φιλοσοφία και ενδοσκόπηση θα ήμουνα – αλλά άλλο θέμα αυτό.

ΟΚ – θα το ελαφρύνω λίγο, με την άδειά σου. Κάποιοι λένε πως το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο είναι να κόψεις το κάπνισμα. (Ξέρεις πόσες φορές το έχω κόψει;)

Αντίλογος: για δες τη Λιάνα Κανέλη που καπνίζει αρειμανείως (σαν εμένα). Θα θέλατε να γίνετε σαν αυτή;;;;;

Μείνε με την ιδέα ότι διαβάζοντας το blog σου (οκ, δεν διαβάζω πολλά blog αλλά γενικά με θεωρώ ενημερωμένο) μαθαίνω. Ήδη η συζήτηση αυτή μου έδωσε πράγματα, αναθεώρησα αρκετά. Μακάρι να είχα το χρόνο να λειτουργήσω και αλλού, π.χ., έχω την αίσθηση (άσχετο) ότι στα blogs λειτουργεί ο κανόνας της αμοιβαιότητας. Μου γράφεις; Σου γράφω. Ποτέ δεν τον κατάλαβα, αν έχω κάτι να πω θα το πω, δεν θα πω κάτι επειδή μου είπες κάτι.

Δεν παραπονιέμαι – μην το πάρετε έτσι προς θεού – και είναι ανθρώπινη η αίσθηση της αμοιβαιότητας. Απλώς, αν έχεις να κάνεις δέκα πράγματα την ημέρα έχεις περιορισμένο χρόνο, Ή αν ‘κολλήσεις’ κάπου (όπως εγώ εδώ) δεν πάει να πει ότι αδιαφορώ για κάποιον ή ο Ovi θα πρέπει να γράφει σε κάθε βλακεία που ανεβάζω εγώ επειδή εγώ γράφω στον Ovi.

Elementary?

Πάει να πει... το θέμα της Θεσσαλονίκης το θεωρώ εξαιρετικά σοβαρό. Αν μη τι άλλο, το πιο σοβαρό θέμα σήμερα στην Ελλάδα. Γιατί ο Ψωμιάδης; Ποιον αντιπροσωπεύει; Γιατί αυτή η αισθητική σε επίπεδο Δημάρχου; Αυτή η πόλη έχει τους πιο συντηρητικούς πολιτικούς και τραβά τους πιο φασίστες για να κάνουν όνομα. Πείτε μου, 21ος αιώνας και τέτοια φαινόμενα: αν κάπου γίνεται συζήτηση να πάω να γράψω, να πάρει η ευχή. Και δεν γίνεται καν συζήτηση σε δικό μου blog, να πει κάποιος ότι τραβάω πελατεία για πάρτη μου. Αδιαφορία;

Θα μου περάσει...
Ο χρήστης ovi είπε…
gannis_h

Έχεις δίκιο, ίσως παρασύρθηκα από την ανάμνηση του εαυτού μου καλωδιωμένου να ψάχνω απεγνωσμένα τσιγάρο. :D

Σημαντικό και φαντάζομαι το καταλαβαίνεις, η Φιλανδία με βοήθησε πάρα πολύ στο να το μειώσω και ταυτόχρονα να αναπτύξω αυτή τη σχέση απόλαυσης. Η ραδιενέργεια δυστυχώς τους σκοτώνει όλους αλλά δεν πουλιέται στα περίπτερα ούτε θα δεις κανένα καπνό και ότι δεν βλέπουμε....

Ξέρεις μου θύμησες ένα άγγλο κωμικό της εποχής του 70 που είπε ότι το τσιγάρο το κόβει, καθημερινά!!!

Όσο για τη στάση σου στα blog ακόμη και η αντιπαραθέσεις επιχειρημάτων στον ίδιο σου τον εαυτό δείχνει δημοκρατικότητα και υψηλή θέση διαλόγου που τουλάχιστον εγώ την εκτιμώ απεριόριστα. Αντίστοιχα κι εγώ δεν συμμετέχω πάντα, συνήθως αφήνω ίχνη άλλα όταν μπλέξω σε συζήτηση φοβάμαι ότι μερικές φορές ...βομβαρδίζω!!! :D

Όσο για το δικό σου blog παραπονιάρη νομίζω ότι έχεις πολλούς φίλους!!!
Ο χρήστης Кроткая είπε…
Ergo,

χαχαχα!! όχι, όχι, πρώτον έτσι κι αλλιώς δεν θα ψήφιζα PS, με αυτούς κατέβαινε (αν είναι δυνατόν!) και δευτερον, για καλή μου τύχη ψηφίζω σε άλλο δήμο, οπότε δεν κινδύνευα να το κάνω ούτε κατά λάθος!!
έπαθα σοκ πάντως!
Ο χρήστης oistros είπε…
Όταν διάβασα ότι παρακολουθούσες ραδιόφωνο σκέφτηκα αμέσως τι σοκ θα πέρασες :)
Κι όμως να ξέρεις ότι υπάρχει και μία ρομαντική πλευρά των εκλογών που δεν αναδείχτηκε από τους Αθηναίους δημοσιογράφους γιατί θαρρούν πως δεν πουλάει. Το "φαινόμενο" Μπουτάρη ήταν ό,τι ευγενέστερο είχε να αντιπαραβάλει η Θεσσαλονίκη στον Ψωμιάδη.
Ο Τσίπρας στην Αθήνα ήταν επίσης ένα απρόβλεπτο μηνυματάκι.
Και στην περιφέρεια της χώρας όσο περνάει η ώρα και έχουμε εικόνα από σταυροδοσία ανακαλύπτουμε πολλά παράδοξα. Κάτι δεινόσαυροι δεν βρήκαν την ψήφο τους, κάτι πιτσιρικάδες μπήκαν και ανανέωσαν νομαρχιακά και δημοτικά συμβούλια, Οι γυναίκες αύξησαν τη συμμετοχή τους. (Στο Ηράκλειο -τον τόπο των παλληκαράδων- βγήκε γυναίκα Νομάρχης για δεύτερη φορά). Η αποχή για πρώτη φορά τους σόκαρε όλους κι ας μην το πολυσυζητούν. Το "δεν συμμετέχω" (πέρα που μας ζημιώνει ως κοινωνία) εμπεριέχει και για τα κόμματα ένα κίνδυνο: το "δεν είμαι δικός σας ούτε των άλλων". Κι ό,τι δεν προσμετράται τους φοβίζει. Και τελικά αυτές οι εκλογές ήταν από κάθε άποψη διδαχτικές.
Ο χρήστης Ecumene είπε…
@Krotkaya

Μετα λεει τον εξετασαν
και ανακαλυψαν ίχνη
Ρομαντικου Πατριωτισμού....
:)


@Ovi

Aν ζουσες παντως στην Ελλαδα
θα αλλαζες γνωμη με την
μαγκια των καπνιστών
που επικρατεί.....

Παντως λυπαμαι πολυ
οταν βλεπω δεκαχρονα
να καπνίζουν μανιωδώς
και να παιζουν στα
ιντερνετ καφε....

Πολυ συνηθισμενη
ελλαδικη εικονα...
:(
Ο χρήστης dodo είπε…
"Έπαθα σοκ όταν άκουσα τον Καρατζαφέρη με το ανύπαρκτο κομματάκι που είχε μια φορά και ένα καιρό στο Παγκράτι και τον έβριζε η Μαρίκα να έχει γίνει κόμμα εξουσίας με αξιώσεις,"

Έξουσίας; Με αξιώσεις; Δεν νομίζω- προβολή μεγάλη από μερίδα τού τύπου έχει, γιά διάφορους λόγους, αλλά υποστηρικτές, ευτυχώς, λίγους. Τυχαίνει να γνωρίζω μερικούς, δεν πήγαν να ψηφίσουν- δεν τους βαστούν τα πόδια τους, λόγω ηλικίας...
Ο χρήστης phivos είπε…
Ενα post με δυο θέματα είναι για ζονγκλέρ! Με τρία, βγαίνει πολύ εξω από τις δυνατότητές μου.

Μην βλέπεις που δεν μιλάω. Εδώ είμαι απ΄την αρχή και παρακολουθώ. Αν νοιώσω πως ήρθε η σειρά μου, θα μπω στο χορό!

Και να που ο Oistros, έδωσε μια στο τσακμάκι.
" Το "δεν συμμετέχω" (πέρα που μας ζημιώνει ως κοινωνία)..." λέει. - Πυυυυυρ!

Αλλά αν ανοίξουμε κι'άλλη κουβέντα εδώ μέσα, θα γίνει το "χάνει η μάνα το παιδί..." Γι αυτό σάς τάγραψα σ'ένα μικρό σημειωματάκι. Ετσι για κούρντισμα!
Ο χρήστης Кроткая είπε…
πάρα πολύ ενδιαφέροντα τα συμπεράσματα που μετέφερε η Οίστρος για μας τους μετανάστες!

Σχετικά με τη Θεσσαλονίκη, δεν είμαι σίγουρη αν αυτά που σκέφτομαι είναι σωστά, ο Γιάννης που είναι θεσσαλονικιός ας με διορθώσει αν κάνω λάθος.Η Θεσσαλονίκη νομίζω πως είναι μια παραδοσιακά συντηρητική πόλη, έχει για παράδειγμα το μεγαλύτερο αριθμό εκκλησιών στην Ελλάδα και γενικά παράγει ή αναπαράγει συντηρητικούς κύκλους. Κια είναι αντιφατικό αυτό, αν σκεφτούμε το ποσο έντονο είναι το προσγυγικό στοιχείο, πόσοι καλλιτέχνες ξεκίνησαν από κει κ.λπ. Γιατί αυτό;

όσο για τον Ψωμιάδη, ειλικρινά δεν έχω γνωρίσει ένα Θεσσαλονικιό που να μην το βρίζει ή να μην τον κοροϊδεύει. Ποιοι στο καλό τον ψηφίζουν 3 τετραετίες τώρα; Εκτός κι αν συναναστρέφομαι πολύ συγκεκριμένους και περιορισμένους κύκλους Θεσσαλονικιών, δεν ξέρω...
Ο χρήστης ovi είπε…
oistors

Πίκρα!!! Άσε κι αυτοί το ίδιο είναι, θυμάσαι πριν από μερικά χρόνια το φαινόμενο καθηγητή στη Θεσσαλονίκη ή και ο Πάγκαλος έτσι δεν ξεκίνησε? Θα δείξει!

ergotelinen

Για τη μαγκιά των ανεγκέφαλων δεν αμφιβάλω αλλά δυστυχώς εδώ υπάρχει κάτι πολύ χειρότερο που αγγίζει και τα δεκάχρονα όσο και αν ακούγεται αποκρουστικό και λέγεται αλκοόλ, αλλά σε μελλοντικό post.

dodos

Δηλαδή υπάρχει ακόμα ελπίδα?

Φοίβος

Σεντονι ...έρχεται!!!
Ο χρήστης Derek είπε…
Ε όχι και την μισή Ελλάδα!
Την μισή Θεσσαλονίκη ίσως... αλλά και πάλι...

Το θέμα είναι ότι πολλοί από τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης δεν ψηφίζουν στην Θεσσαλονίκη... και δεύτερον είναι... κοινό μυστικό ότι στην Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή δυο κόμματα υπάρχουν, η ΝΔ και όλα τα άλλα!!!

Από την στιγμή που οι ελάχιστοι Σαλονικιοί που ψηφίζουν στην Θεσσαλονίκη ως φαντάροι του κόμματος ψηφίζουν ότι τους σερβίρουν για να μην κερδίσει το... κακό ΠαΣοΚ τι περιμένεις???


(Γιατί Γιάννη, νομίζεις ότι τώρα μπορείς να πιεις καφέ μόνος σου? χαχαχα!!!)
Ο χρήστης Derek είπε…
και ναι, αν ο Μπουτάρης είχε την στήριξη που του άξιζε θα τον είχε πάει σίγουρα στον δεύτερο γύρο τον Ψωμιάδη... και είναι κρίμα γιατί πραγματικά του άξιζε ένα καλύτερο ποσοστό ΑΛΛΑ οι στρατιώτες του ΠαΣοΚ δεν μπορούσαν παρά να ψηφίσουν την επίσημη υποψήφια!
Ο χρήστης ovi είπε…
derek

Δεν ξέρω τι να πω βρε παιδί μου, το εντυπωσιακό είναι κάτι που είπε και η krot αφού κανένας δεν παραδέχεται ότι τον ψήφισε πως πήρε πάνω από 50%; Κατά τα άλλα με τον τρόπο που πήρε τις εκλογές ο Ψωμιάδης νομίζεις ότι οποίος και να ήταν απέναντι του είχε ελπίδες;
Ο χρήστης dodo είπε…
"Δηλαδή υπάρχει ακόμα ελπίδα?"
Οι ακροδεξιοί δεν με τρομάζουν τόσο, όσο οι διάφοροι Μπλαιρ.
Οι πρώτοι δείχνουν από την αρχή τί ιδέες κουβαλάνε και ο κόσμος ξερει από τί να φυλαχτεί...
Ο χρήστης Derek είπε…
ΩΧ! μαλακία... ο Μπουτάρης για δήμαρχος κατέβαινε τώρα το πρόσεξα... κάτσε ποτέ δεν ξέρεις...

ναι ο Ψωμιάδης πράγματι δεν είχε αντίπαλο...
Ο χρήστης ovi είπε…
dodos

Συμφωνώ μαζί σου και το είπα και παρά πάνω για το πόσο απεχθάνομαι όλα τα σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα που στην ουσία είναι δεξιά με αριστερή ορολογία. Το εργατικό κόμμα όμως της Αγγλίας έχει πολλές διάφορες από τα σοσιαλιστικά κόμματα. Αν και αυτή τη στιγμή φαίνεται να κυριαρχείται από τους νέο-μικροαστούς όπως κυριαρχούνται όλα τα κέντρο-σοσιαλιστικά κόμματα είναι ένα κόμμα πραγματικά πολυσυλλεκτικό. Από τους τροτσκιστές του Λίβερπουλ μέχρι τους μικροαστούς δεξιούς του νοτίου Λονδίνου που δεν θέλουν να συνδέονται με τους συντηρητικούς. Ο Blair ήταν φυσιολογική εξέλιξη της επικυριαρχίας των συνδικάτων της δεκαετίας του 80 και της ανάγκης να ξεφύγει από τη μόνιμη θέση αντιπολίτευσης. Αλλά τώρα αυτή η περίοδος τελειώνει και για πρώτη φορά στη ιστορία του εργατικού κόμματος έχουν αρχίσει να βρίσκουν επαφή οι κεντροαριστεροί με τους τροτσκιστές. Από την πλευρά του ο Blair προσπάθησε να φτιάξει κλώνους αλλά και μόνο η επιλογή του Brown δείχνει την αποτυχία του. Νομίζω ότι μετά από αυτή τη τελείως Blairική περίοδο παράνοιας και τέλματος που περνάνε τώρα θα προκύψει μια πολύ δυνατή ομάδα που θα επαναφέρει το κόμμα σε Kinnock περίοδο. – και για να σε προλάβω krot, όπως σου εχω ξαναπεί όταν δούλευα για τον Kinnock o τρελός Ουαλός αντιπροσώπευε το πραγματικό εργατικό κόμμα με τις σχέσεις του με τα συνδικάτα. Το εργατικό κόμμα το έζησα από πολύ κοντά γιατί δούλεψα κι ολας γι αυτό περίπου μια πενταετία και νιώθω ότι ξέρω καλά τους μηχανισμούς του και τον τρόπο σκέψης.
Ο χρήστης ovi είπε…
derek

Να σου πω ...κατι τέτοια κάνεις και στο pub quiz και ... ;D
Ο χρήστης Debby είπε…
Γιατί του την λες του παιδιού???

Ας χάνει στα quiz!

Σιγά το σημαντικό τώρα! Να 'σαι στην Φιλανδία και πρέπει να ξέρεις την άχρηστη πληροφορία της εκλογής του Ψωμιάδη!
Ο χρήστης oistros είπε…
Εδώ ή στον τρυφερό? Διαλέξτε βρε. Βάλτε ένα παραβάν γιατί τώρα μπερδεύτηκα κι εγώ. Πάω να απλώσω μπουγάδα από εκεί για τα εκλογικά και θα επιστρέψω εδώ για το τσιγάρο.
Καλημέρες :)
Ο χρήστης ovi είπε…
debby

Μην τον χαϊδεύεις, είναι ένοχος. αντε μην τα πω τώρα!!!
Ο χρήστης Кроткая είπε…
φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες.

όπερ σημαίνει: όπερ έδει δείξαι για το Εργατικό Κόμμα. Μακάρι να είναι όπως τα λές. Αλλά, υπάρχουν ακόμα τροτσκιστές εκεί μέσα; και δεν έχουν αυτοπυρποληθεί ακόμα;;;;

ναι, τα θυμάμαι τα περί Κinnock. Αλλά κι ο Μπαρόζο κι ο Σολάνα, μαοϊκοί κια τροτσικιστές αντίστοιχα ήταν στα νιάτα τους. Για να μην πούμε για το φίλο μας το Γιόσκα, το φίλο μας τον Κόκκινο Ντάνυ και δε συμμαζεύεται.

Αναμένω, αλλά μέχρι να το δω... θα είμαι λίγο δύσπιστη... :)
Ο χρήστης phivos είπε…
Πρέπει να ηρεμήσω. Πολλά έβαλα μαζί και δεν βγαίνω! Ακούστε τι έγραψα:

"Εκοψα το τσιγάρο και μην ξεχάσεις τα σουτζούκια για το λόγο ότι το <div class="head">, είναι μεγαλύτερο από το ποσοστό των περασμένων εκλογών."

Μήπως πρέπει να κλείσω μερικά παράθυρα;
Ο χρήστης ovi είπε…
krot

Με αυτή τη λογική και ο Αντρέας μαοϊκός ήταν αν θυμάμαι καλά. Πλάκα κάνω, για λόγους υστεροφημίας πολλοί κάνανε αυτή τη στροφή αλλά πολλοί περισσότεροι παράμειναν αγνοί στις αρχικές τους θέσεις. Τα τελευταία νέα που είχα ειδικά από Yorkshire ήταν της τάξης enough is enough και πιστεύω ότι θα το δείξουν σύντομα. Αυτό που εμένα με ανησυχεί είναι η απόλυτη φθορά του συντηρητικού κόμματος που βέβαια κάνει το εργατικό να επαναπαύεται.

Φοίβος

Μέσα στο μυαλό μου είσαι, κάτι παρόμοιο σκεφτόμουν κι εγώ, αρχίζω μια συζήτηση στο ένα blog και την συνεχίζω στο άλλο με αποτέλεσμα ούτε εγώ να ξέρω πια που έγραψα τι και βέβαια πολλές φορές να μην βγαίνει νόημα!!!
Ο χρήστης Кроткая είπε…
ΗΤΑΝ Ο ΑΝΤΡΕΑΣ ΜΑΟ'Ι'ΚΟΣ????
καλά, εγώ πού ζω????

έπαθα ένα σοκ τώρα!


κατά τα άλλα, για να συντονιζόμαστε, ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΤΟΝΙΖΟΜΑΣΤΕ!!
Ο χρήστης ovi είπε…
krot

Δεν είμαι σίγουρος αν ήταν μαοϊκός ή τροτσκιστής αλλά ολοκληρη ΙΔΕΑ στήσανε γι' αυτό το θέμα!!!
Ο χρήστης Ecumene είπε…
@Ovi

Μην μου πεις οτι γνωρισες
και τον τροτσκιστη
Galloway και την Redgrave...

Respect Party

και Yvonne Ridley......

:)
Ο χρήστης SALOME είπε…
Πράγματι ο Ανδρέας ήταν εκείνος που άρχισε π΄ρωτη φορά απο τον αριστερό χώρο(έστω αυτόν του ΠΑΚ) την επικοινωνία με τον Παύλο Ράπτη και που και σοβαρά τον πήραν και η σχετική αλληλογραφία διεμήφθη μεταξύ τους και που ακόμα και αργότερα πάντα υπήρχε ένας σεβασμός μεταξύ τους. Απο την άλλη ποιός μπορεί να αρνηθεί οτι ο Ανδρέας άλλαξε την κοινωνικοοικονομική δομή μιάς εντελώς συντηρητικής βάσης στον κοινωνικό ιστό της χώρας βάζοντας εντός της κι άλλες τάξεις να παίξουν σχεδόν ισότιμα...απλά το παραξύλωσε μετά γιατί όλοι αυτοί που ξαφνικά απέκτησαν οφίτσια νόμιζαν ότι θα γίνουν βεζίριδες στη θέση του βεζίρη και ακόμα χειρότερα. Κι ακόμα απο αυτή την ασθένεια πάσχουν στο ΠΑΣΟΚ που a propos στη Λέσβο απέτυχε παταγωδώς!! Και σήμερα πάντως σε μια άλλη αλλαγή πρέπει να περάσουμε και κάτι έγινε σε αυτές τις εκλογές με τον Μπουτάρη ή με τον Τσίμπρα ακόμα και στην Μυτιλήνη ο ανεξάρτητος προερχόμενος απο τον συνασπισμό υποψήφιος δήμαρχος πήρε 8%!!! Κάτι ακούστηκε σαν φωνή κι ελπίζω όχι σαν πειροτέχνημα γιατί αυτό είναι χειρότερο...δεν έχουμε ανάγκη απο περαστικούς έχουμε ανάγκη απο αυτούς που θα μείνουν. Για τους εργατικούς κι εγώ αυτές τις πληροφορίες έχω-αυτές που λέει ο Θάνος κι ας μην φαίνονται αυτά στην Ευρώπη...το εργατικό κόμμα πέρασε μεταβατική περίοδο αλλά έχει ισχυρή αριστερή βάση και θα επανέλθει σύντομα. Κοιτάξτε η συζήτηση είναι πολύ καλή γιατί οι περισσότεροι δεν μένετε στην Ελλάδα...όσοι μένουν εδώ βλέπουν απο μια άλλη σκοπιά το πολιτικό γίγνεσθαι γιατί η καθημερινότητά τους ορίζεται απο αυτό. Καλό θα ήταν πάντως να μην αυτομαστιγωνόμαστε συνέχεια αλλά να ανακατευόμαστε περισσότερο με τα ΚΟΙΝΑ όχι σαν στρατιωτάκια αλλά επι της ουσίας κι αυτό το λέω γιατί εγώ ακόμα ονειρεύομαι...εσείς?
Ο χρήστης pote-xana είπε…
Φοβάμαι όλα αυτά
που θα γίνουν για μένα
χωρίς εμένα!!
Αστους να κουρεύονται, εγώ παραμένω καπνήστρια γιατί έτσι γουστάρω, εδώ και 37 χρόνια!Αν κόψουμε το....κόψουμε το... κόψουμε και το τσαγάρο, τότε τι μας μένει;;;
Φιλάκια
Ο χρήστης ovi είπε…
Καλημέρα σε όλους σας και συγνώμη που ...εξαφανίστηκα αλλά ....επαγγελματικές υποχρεώσεις!!!

ergotelinen

Μιλάμε πριν show business εποχή!!! Tony Benn, Arthur Scargill και δούλευα με τον Peter Mandelson.

Salome

Ίσως εγώ να είμαι πολύ καχύποπτος αλλά νιώθω ότι τα τελευταία 20 χρόνια η αριστερά έχει δει πολλούς ...Τσίμπρας!!! ας ελπίσουμε ότι αυτός θα είναι διαφορετικός αλλά σαν ...Harley μου φαίνεται!!!

pote-xana

Κοριτσάκι με το άσπρο φόρεμα ...με έχεις καθηλώσει και ποιος είπε ότι θα κόψουμε το κάπνισμα: :D
Ο χρήστης SALOME είπε…
@ Ovi σωστό κι αυτό περί Harvey και Τσίμπρα αλλά πρέπει και λίγο να κουνηθούμε απο τη θέση μας γιατί έχουμε πιάσει αράχνες όπως καταλαβαίνεις...Νομίζω ότι έχουμε πάντως φθάσει στη γόπα μετά απο όλη αυτή τη συζήτηση και ίσως είναι ώρα να βγεί στην σκηνή σαν ρίκ συγκρότημα!
Ο χρήστης SALOME είπε…
Harley εννοούσα αλλά διαβάζω γεωγραφία αυτή την εποχή και μπέρδεψα τον Harvey!!! sorry
Ο χρήστης bidibis είπε…
και τώρα χωρίς εκλογές τι θα κάνουμε;

Από που είναι των καπνιστών;

Και στην Ελλάδα σταδιακά το κλίμα απέναντι στους καπνιστές θα γίνεται όπως και σε ΗΠΑ και ΕΕ. Οι παλιοί θα θυμούνται ότι κάποτε καπνίζανε άνετα στα ΚΤΕΛ, ενω τώρα κανείς δεν τολμάει. Μέχρι και η Ολυμπακή δεν επιτρέπει το κάπνισμα.

Δεν είμαι υπέρ της ρατσιστικής αντιμετώπισης των καπνιστών αλλούτε και του μπάχαλου που επικρατεί τωρα στη ελλάδα. Το βασικότερο πρόβλημα κατ εμε είναι ότι εδώ δεν εμπνέουν οι δημόσιοι χώρο σεβασμό όπως εκεί. Π.χ Στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ κάποτε καπνίζανε όπου θέλανε (και τα σκυλιά αλέθανε κτά βούληση), στο Βενιζέλο ποιός τολμάει;
Ο χρήστης ovi είπε…
salome

Τώρα τι να πω ... μάλλον στη γόπα θα φτάσει ...σε λίγο!!! :D

badlydrawnboy

Τώρα που τελείωσαν εκεί οι εκλογές ... ξεκινάνε εδώ, οπότε θα σε κρατάω ενήμερο. Όσο για το τσιγάρο τελικά όλοι καταλήγουμε ότι όπως και πολλά άλλα πράγματα είναι θέμα παιδείας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περί Ελληνικής κοινότητας στη Φινλανδία ...ξανά!

Διάλειμμα με χιόνι

Κασσελάκιος ο λόγος