Η άλλη Φιλανδία – Episode ΙIΙ

Στο τελευταίο Episode II της φιλανδικής saga, σας μίλησα για ένα περιοδικό που δούλεψα και την “πολυπολιτισμική” αντίληψη του ιδιοκτήτη. Πριν ξεκινήσω το Episode III νομίζω ότι πρέπει να αναφερθώ σε κάτι σημαντικό για τη ζωή στο εξωτερικό.

Όσοι έχουν αποφασίσει να ζήσουν στο εξωτερικό πρέπει να ξέρουν ότι ένα από τα πρώτα πράγματα που αντιμετωπίζεις είναι το πρόβλημα με τους μύθους. Τους μύθους που κουβαλάς μαζί σου και για τη χώρα που προέρχεσαι αλλά και για τη χώρα που σε φιλοξενεί. Οι μύθοι που κουβαλάς για τη χώρα σου με το καιρό αυξάνουν και έτσι στο τέλος θυμάσαι ότι έρχεσαι από τη χώρα του πνεύματος ξεχνώντας ότι αυτό το πνεύμα πέθανε σε κάποια ουρά της εφορίας, θυμάσαι ότι είσαι συμπατριώτης του Ιπποκράτη αλλά ξεχνάς ότι ο Ιπποκράτης βρίσκεται σε κώμα σε κάποιο ράντζο στον Ευαγγελισμό και αυτή η ιστορία δεν έχει τέλος. Μερικές φορές ακούγοντας Έλληνες να μιλάνε για την Ελλάδα πιστεύεις ότι οι Έλληνες δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να λιάζονται στις κοραλλένιες παραλίες της Γλυφάδας (!) που σαφώς είναι πιο καθαρές από κάθε φιλανδική λίμνη και ότι μετά από ένα καταπληκτικό γεύμα που τέτοιο κανένας Γάλλος σεφ δεν έχει δει στον ύπνο του και το λένε ...μουσακά γλεντάς μέχρι το πρωί! Τώρα που βρίσκονται τα λεφτά αφού όλη μέρα διασκεδάζουν ... το όγδοο μυστήριο!!!

Αντίστοιχα οι μύθοι που έχεις για τη χώρα που έρχεσαι αρχίσουν να πέφτουν ο ένας μετά το άλλο. Ναι ο βασικός του ανειδίκευτου είναι 1,200 ευρώ το μήνα που τέτοιο μισθό παίρνουν στην Ελλάδα τα ‘στελέχη’ αλλά το ενοίκιο για 25τμ είναι 800 ευρώ και η pizza έχει 12 ευρώ. Δεν σε περιμένει κανένας στο αεροδρόμιο να σου δώσει διευθυντική δουλειά και το ‘ποιον ξέρεις’ βοηθάει πάντα περισσότερο από το ποιος είσαι. Βέβαια υπάρχουν και άλλοι μύθοι που διαλύονται γιατί και οι ψυχροί βόρειοι γνωρίζουν τι θα πει διασκέδαση και αν η διασκέδαση ορίζεται με τα σκυλάδικα μη στεναχωριέστε έχουν και αυτοί τα δικά τους σκυλάδικα που λειτουργούν μέχρι πρωίας. Ανακαλύπτεις ότι η εργατικότητα και το φιλότιμο δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των Ελλήνων, η αγάπη για την πατρίδα του μέχρι αυτοθυσίας, ο ηρωισμός η φιλία και έρωτας είναι συναισθήματα που τα ζουν στα ίδια άκρα τους όπως ακριβώς και οι Έλληνες.

Το πρόβλημα ξεκινάει όταν αυτοί οι δυο μύθοι συναντιούνται. Όταν η απομυθοποίηση της χώρας που σε φιλοξενεί συναντά την μυθοποίηση της χώρας που προήλθες. Τότε το μόνο που σου βγαίνει είναι ένα συνεχόμενο παράπονο, γκρίνια και μιζέρια. Ο τρόπος για να καταλάβεις και να ζήσεις στη χώρα που σε φιλοξενεί είναι να τη σεβαστείς και να μπεις στο τρόπο ζωής της. Δεν μπορεί ο άγγλος που ήρθε να ζήσει στην Ελλάδα να τρώει μόνο roast beef with Yorkshire putting και να παραπονιέται όλη μέρα γιατί δεν οργανώνεται κυνήγι αλέπους στην Βασιλίσσης Σοφίας. Αυτό είναι κάτι που το παλεύουμε όλοι μας σχεδόν καθημερινά και γι αυτό προσπαθούμε να μην κάνουμε συγκρίσεις με τίποτα. Από την άλλη όμως όταν συναντηθούμε ξένοι μεταξύ μας είναι φυσιολογικό το μόνο κοινό μας σημείο να είναι τα προβλήματα μας με τη χώρα που μας φιλοξενεί και σε αυτά να επικεντρωνόμαστε.

Για να επανέλθουμε λοιπόν στο περιοδικό που λέγαμε στο Episode II, σταδιακά εξελίχθηκε σε χώρο συγκέντρωσης παραπόνων ξένων και λόγω της γενικότερης αντίληψης του ιδιοκτήτης σε κυρίως δυτικών ξένων. Κάτι ακόμα που ‘βοήθησε’ ήταν η γενικότερη αριστερή θέση αυτών των ξένων που ο ιδιοκτήτης εκμεταλλεύτηκε και εκμεταλλεύεται πολύ. Άλλο να λέει ένας Ιρακινός ότι αυτό που έχετε δεν είναι δημοκρατία και άλλο να το λέει ένας γερμανός η ένας Αμερικάνος. βέβαια με το καιρό όλα αυτά τα παιδιά καταλάβαιναν ότι αφ’ ενός στη Φιλανδία δεν είναι όλα μαύρα και πολλά εξαρτώνται και από τους ίδιους, αφ’ εταίρου καταλάβανε ότι η σχέση τους με το περιοδικό και έτσι όπως προβαλλόντουσαν μετά την ανάλογη λογοκρισία από τον ιδιοκτήτη τα άρθρα τους μάλλον τους κόβανε τις οποίες πιθανότητες είχαν να βρούνε δουλειά σε όποιο άλλο ΜΜΕ. Μερικές φορές διαβάζοντας άρθρα που μπήκαν στο περιοδικό έμεινα έκπληκτος που δεν μπήκε κανένας μέσα και να αρχίσει να φωνάξει, άντε στο διάολο όλοι μαζί!

Την ίδια περίοδο όλο και περισσότερα ΜΜΕ αρχίσανε να προβάλουν το περιοδικό με τη λογική ότι κοιτάξτε πόσο καλύτεροι και δημοκρατικοί είμαστε από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εμείς σας δίνουμε και λεφτά για να μας βρίζετε!!! Το περιοδικό είχε αρχίσει να χρηματοδοτείται από το κράτος και τις τοπικές αρχές με σοβαρά ποσά. Σε μια συζήτηση με τη γραμματέα έμαθα από ατύχημα ότι το περιοδικό πλήρωνε ένα υπερβολικό ενοίκιο για την περιοχή που βρίσκεται, στον ίδιο τον ιδιοκτήτη του περιοδικού ο οποίος από τότε που ξεκινήσανε οι χρηματοδοτήσεις είχε αγοράσει οχι μόνο το γραφείο αλλά και ολόκληρη τη πολυκατοικία που στεγαζόντουσαν τα γραφεία και βέβαια έμαθα ότι την ίδια στιγμή που η δουλειά για όλους ήταν εθελοντική ο ίδιος έπαιρνε ένα πακέτο σαν διευθύνων σύμβουλος ανάλογο μεγαλοστελέχους της ΝΟΚΙΑ.

Έτσι σαν ο μεγαλύτερος εκεί μέσα και ο μόνος με άλλα έσοδα αποφασίστηκε να είμαι αυτός που θα κάνει κάτι. Σε ένα βραδινό καβγά έμαθα ότι υπήρχαν τρεις λόγοι που δεν θα πλήρωνε. 1ο από αρχή δεν πληρώνει ποτέ αν μπορεί να το αποφύγει, 2ο εμείς θα έπρεπε να τον πληρώνουμε γιατί ποιος άλλος θα έδινε δουλειά σε μας τους ξένους στο χώρο μας εκτός από τα MacDonalds και αφού με κοίταξε προσεκτικά από πάνω μέχρι κάτω είπε, και 3ο και βασικότερο από τα γυαλιά και τις μπότες που φοράς δεν νομίζω ότι έχεις και ιδιαίτερη ανάγκη από λεφτά.

Μερικές φορές είναι σαν κάποιος να οργανώνει τη ζωή ώστε όλα να συμβαίνουν ταυτόχρονα. Την επομένη μέρα ήρθε από το τυπογραφείο το καινούργιο τεύχος και ήξερα ότι η πρέσβης της Κύπρου είχε δώσει συνέντευξη εξηγώντας τι θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης για την ένταξη της στην ΕΕ (δεν είχε γίνει ακόμα) και για το θέμα της Κύπρου. Εκτός του ότι η συνέντευξη ήταν σε μια γωνιά ανακάλυψα ότι στο πρόγραμμα για το επόμενο τεύχος ερχόταν απάντηση του Τούρκου πρέσβη και την οποία ζήτησα να δω. Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες αλλά με λίγα λόγια η Τουρκία εμφανιζόταν σαν ελευθερωτής που ακόμα και οι Ελληνοκύπριοι είχαν καλοδεχτεί, η κυπριακή κυβέρνηση κάτι σαν Ισραήλ αλλά και με στοιχεία Ν. Αφρικής την περίοδο του apartheid και η Ελλάδα σαν τον αντιπρόσωπο της επιθετικής ιμπεριαλιστικής χριστιανικής δύσης!!! Σαν κερασάκι σημείωμα του Ιρανού πρέσβη μιλούσε για την ανάγκη αναγνώρισης του τουρκοκυπριακού κράτους. Δεν ανήκω στους πατριώτες κλπ. και πιστεύω ότι αν το ήθελαν θα μπορούσαν να βρουν λύση για το κυπριακό για το συμφέρον και των δυο κοινοτήτων και αυτό το λέω με πόνο μιας και κάθε μου επίσκεψη στη πράσινη γραμμή συνοδεύτηκε με δάκρυα.

Το ίδιο βράδυ σε προγραμματισμένη συνάντηση για να συζητήσουμε για το επόμενο τεύχος ανακοίνωσα ότι η δήλωση του Τούρκου πρέσβη ήταν τουλάχιστον απαράδεκτη και το καλύτερο που είχαμε να κάνουμε ήταν να ενημερώσουμε την πρέσβη της Κύπρου ώστε να ετοιμάσει απάντηση.

Τότε δέχτηκα μια από τις πιο παράλογες και χειρότερες φραστικές επιθέσεις που έχω δεχθεί στη ζωή μου. Μετά από ένα πρωτο ξέσπασμα ότι έχω πολλά βιβλία και δίσκους στο σπίτι μου και διαβάζω πολύ γι αυτό έχει πειραχτεί το μυαλό μου, ότι μοιάζω με το Χριστό και νομίζω ότι με αυτό το στιλ μπορώ να κερδίζω του πάντες (αυτό φαντάζομαι οφείλεται στα μακριά μαλλιά και τα γένια αν και τώρα που έχω ασπρίσει πιο πολύ για Αι Βασίλης πάω) και ότι ο Αλάχ θα με τιμωρήσει σύντομα (εγώ είχα πρόβλημα με την απεικόνιση πριν βγουν τα σκίτσα του Μωάμεθ) και συνέχισε ουρλιάζοντας ότι δεν θα τον σταματήσει κανένας από το να κάνει αυτό που θέλει γιατί αυτό είναι η δημοκρατία μας να κάνει ο καθένας ότι θέλει!!!

Φαντάζεστε ότι εκτός από εμένα όλοι είχαμε μείνει άφωνοι γιατί σε αυτή τη συνάντηση, ευτυχώς για μένα γιατί δεν θα το πίστευε κανένας, δεν ήμουν μόνος μου αλλά τέσσερα ακόμη άτομα. Ήταν η πρώτη φορά που σε οποιαδήποτε συζήτηση η διαφωνία είχα μέχρι τότε στη ζωή μου, η θρησκεία γινόταν θέμα Το show τελείωσε με εκείνον να ουρλιάζει ότι τύποι σαν κι εμένα πρέπει η Φιλανδία να τους διώχνει και ο Αλλάχ να μας σκοτώνει και με μένα να αποχωρώ βέβαια από το περιοδικό αφού συνεννοήθηκα με τη γραμματέα να αποσυρθούν όλα τα άρθρα και σκίτσα με το όνομα μου από παντού από το περιοδικό και το site του.

Φυσικό ήταν στη συνέχεια να γίνω το κέντρο όλων όσων είχαν περάσει από το περιοδικό και να μάθω πράγματα που με τρελάνανε τουλάχιστον. Από Ιρανές υπηρέτριες που δουλεύανε 24/7 και σχεδόν πουλιόντουσαν ή ‘νοικιαζόντουσαν’ μέχρι ποσοστά κάποιων που μπορούσε να τους βρει δουλειά σε εστιατόρια κλπ. Ο ίδιος προσπάθησε και προσπαθεί πολλές φορές και συνέχεια να μου κάνει ζημιά. Περιοδικά που δουλεύω έχουν δεχτεί τηλεφωνήματα ότι είμαι ρατσιστής και γράφω σε ελληνικά και αγγλικά έντυπα εναντίον της Φιλανδίας, ότι είμαι επικίνδυνος. Έχει απαιτήσει από το ραδιοφωνικό σταθμό να σταματήσει το πρόγραμμα μου με τη λογική ότι παίζω ...αμερικάνικη και εγγλέζικη ροκ μουσική και δεν μιλάω φιλανδικά κλπ!!! Και σειρά άλλων που φτάνουν μέχρι απειλές ή ‘εκπληξούλες’ από ομοθρήσκους και τέως συμπατριώτες του.

Το πιο τρομακτικό από όλα είναι ότι ποτέ μέχρι τώρα, όπου και να έζησα δεν αντιμετώπισα πρόβλημα θρησκευτικό, αυτό είναι ένα ακόμα πράγμα που άλλαξε μετά την επίθεση στη Νέα Υόρκη και όσο κι αν φαίνεται παρατραβηγμένο έβγαλε από πολλούς θρησκευτικά υπόλοιπα ή την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν την θρησκεία.

Όλη αυτή η ιστορία έγινε για μένα η αρχή για μια καινούργια ανάγκη, να αρχίσω να ψάχνω τι γίνεται με τους ανάλογους ‘νονούς’ ανάμεσα στους ξένους και τελικά πόσο μακριά φτάνει αυτή η ιστορία. Αυτό που αντίκρισα και ακόμα αντικρίζω υπάρχουν στιγμές που με σοκάρει και δυσκολεύομαι να το πιστέψω. Γνώρισα Τούρκους που δουλεύανε κυριολεκτικά 24/7, κοιμόντουσαν στο πάτωμα σε βρόμικες κουζίνες και βλέπαν τον εξωτερικό κόσμο πολύ σπάνια χωρίς καν να έχουν την αίσθηση ότι ζούσαν στη Φιλανδία. Και δεν είναι μόνο Τούρκοι, είναι Πακιστανοί, Ιρανοί, Ιρακινοί, πολλοί Κούρδοι, Κινέζοι, Σομαλοί. Και οι ‘νονοί’ υπάρχουν σε όλες τις εθνότητες. Οι πιο ‘διακριθέντες’ είναι ο γνωστός Ιρανός που έχει ‘ειδικευτεί’ σε συγκεκριμένο χώρο και γι΄ αυτό και τον γνώρισα, υπάρχει ένας Σύριος, δυο Τούρκοι, ένας Ρώσος, ένας Λιθουανός και υπάρχουν κι άλλοι, τους ανακαλύπτω σιγά σιγά και ευτυχώς εκτός από το Ovi υπάρχουν και άλλα περιοδικά που βγάζουν αυτά τα άρθρα μου όπως το Ydin και άλλα.

Τώρα πως αντιδράνε οι Φιλανδοί σε όλα αυτά, επειδή πολλά έχουν πάρει διάσταση και έχουν δημοσιοποιηθεί. Στάση αναμονής. Απλά παρακολουθούν σιωπηλοί. Αλλά παρακολουθούν.

Πρώτα στη δική μου σύγκρουση με τον ιδιοκτήτη του περιοδικού. Δεν πήραν ποτέ θέση δείχνοντας στην αρχή ότι για το καλό μας ας το λύσουμε μόνοι μας. Όταν όμως ο κύριος άρχισε τα τηλεφωνήματα και τις απειλές άρχισε να παίρνει και αντίστοιχα γράμματα ή mails τα οποία πάντα μου κοινοποιούσαν. Σε αυτά τα γράμματα τον ενημέρωναν ότι οι καταγγελίες του ήταν πολύ σοβαρές και ήταν διατεθειμένοι να τα ερευνήσουν αν είχε αποδείξεις, παράλληλα τον ενημερώνανε ότι οι χαρακτηρισμοί του για μένα αγγίζανε τα όρια του ρατσισμού και μάλλον θα έπρεπε να είναι προσεκτικός γιατί θα μπορούσα να του κάνω μήνυση και σε αυτή τη περίπτωση θα έπρεπε να πουν την ..αλήθεια!!! Καταπληκτικοί Φιλανδοί!!! Στο στόχο με το γάντι!!! Από τη πλευρά μου από την αρχή ακολούθησα την πολιτική να απαντώ με ανακοινώσεις μόνο όταν το πράγμα γίνεται σοβαρό και απλά να κάνω damage control. Την ίδια περίοδο και ακόμα και τώρα παίρνω mails ή τηλεφωνήματα από ανθρώπους που μόνο κατ’ όνομα ξέρω για να με ρωτήσουν ...τι κάνω και αν είμαι καλά με τη ζωή μου στη Φιλανδία! Αυτοί είναι οι Φιλανδοί, με αυτό το τρόπο μου δείχνουν ότι καταλαβαίνουν και ότι δεν είμαι μόνος μου. Πριν από μερικούς μήνες γνωστός Φιλανδός δημοσιογράφος και τηλεοπτικός αστέρας μου είπε χωρίς να προκαλέσω την παρατήρηση, ‘τον περιμένουμε, όλοι κάνουν λάθη, κάποια στιγμή θα κάνει και αυτός το μεγάλο λάθος και τότε ότι και να φωνάξει κανένας δεν θα το ακούσει’ Αυτοί είναι οι Φιλανδοί και το αίσθημα δικαιοσύνης που έχουν. Σου δίνουν όλες τις ευκαιρίες και ...περιμένουν να κάνεις το λάθος. Η δική μου ζωή έγινε πιο εύκολη και είδα άρθρα μου να αναδημοσιεύονται από έντυπα που το θεωρούσα τουλάχιστον αδύνατο μέχρι τότε.

Όσον αφορά τους ξένους, μετά από μερικά άρθρα και ανώνυμες καταγγελίες το τελευταίο χρόνο ειδικά, άρχισαν να γίνονται και επώνυμες καταγγελίες. Οι δυο Τούρκοι που ανέφερα προηγουμένως καταγγείλανε τον Τούρκο ιδιοκτήτη των εστιατορίων που τους είχε φέρει από την Τουρκία. Τους πλήρωσε ένα ασύλληπτο ποσό για τα πέντε χρόνια δουλείας, ακολουθώντας το νόμο κατά γράμμα, ο ίδιος δέχτηκε ένα υπέρογκο πρόστιμο από τα αντίστοιχα ΙΚΑ, εφορίες κλπ. Και αδυνατώντας να πληρώσει κάνει διακοπές στις φυλακές παρέα με τη γυναίκα του που θεωρήθηκε συνεργάτης. Η φιλανδική κυβέρνηση ρευστοποίησε την περιούσια του και άρχισε να κρατάει λεφτά αφού πληρωθήκαν οι δυο Τούρκοι υπάλληλοι μιας και για τους Φιλανδούς αυτό προηγείτο. Σαν από ντόμινο και αρχίζοντας από πληροφορίες που δώσανε οι δυο Τούρκοι υπάλληλοι βρέθηκαν και άλλοι συμπατριώτες τους με παρόμοια προβλήματα. Σαφώς η μεγάλη αποζημίωση που επέβαλε το Φιλανδικό κράτος έγινε κίνητρο.

Για να γίνει κάτι, η αστυνομία και η εισαγγελία χρειάζονται καταγγελίες και αποδείξεις. Για να γίνει αυτό πρέπει οι μετανάστες να καταλάβουν ότι υπάρχουν νόμοι που τους προστατεύουν. Ο αριθμός των ξένων μέσα σε πέντε χρόνια από 25,000 έγινε 145,000 και βέβαια οι Φιλανδοί χρειάζονται και χρόνο για να συλλάβουν ότι μπορεί να υπάρχουν ξένοι που θέλουν να ζήσουν στη χώρα τους και το ότι αυτός ο αριθμός μεγαλώνει συνέχεια με λογαριθμική ταχύτητα!

Χρησιμοποίησα το προσωπικό παράδειγμα γιατί έγινε για μένα κίνητρο να ξεκινήσω όλη αυτή την έρευνα, να γνωριστώ με κοινότητες ξένων στη Φιλανδία και ταυτόχρονα γιατί ένιωσα προσωπικά τι σημαίνει όλο αυτό το σκλαβοπάζαρο και πόσο μπορεί να επεκταθεί κάτω από τα μάτια ενός κράτους που θεωρείται κράτος δικαίου. Παράλληλα είδα την αλλαγή που έφερε η επίθεση στη Νέα Υόρκη και δεν ξέρω πόσο έχει αλλάξει την Ελλάδα εκτός από τις προσπάθειες του κράτους να παρακολουθεί τους πάντες και τα πάντα.

Την τελευταία μου περίοδο στο περιοδικό γνωρίστηκα με μια καταπληκτική κοινότητα στη Φιλανδία, την κοινότητα των Σομαλών. Είχα σκοπό να μιλήσω γι’ αυτή εδώ αλλά είδα πάλι ότι έγινε μεγάλο και αυτό το post οπότε στο ...επόμενο!!!

**************************************

Η φωτογραφία είναι χθεσινή λεπτομέρεια από το άγαλμα του τσάρου Αλεξάνδρου μπροστά στον καθεδρικό ναό! Ο καιρός ..είπαμε, φθινόπωρο!

, , , &

Σχόλια

Ο χρήστης Derek είπε…
"κυνήγι αλέπους στην Βασιλίσσης Σοφίας"

με πέθανες μιλάμε!!!


(τα υπόλοιπα δεν τα σχολιάζω... απλά... καθάρματα υπάρχουν παντού!)
Ο χρήστης Debby είπε…
Και στην Ελλάδα έτσι ακριβώς προστατεύει το κράτος τους ξένους!!!
Εδώ γελάνε!
Εδώ κανέναν δεν προστατεύουν από τέτοια ζητήματα. Το μόνο που ξέρουν είναι κάθε που πλησιάζουν οι εκλογές να δίνουν καμιά αύξηση σε κανένα επίδομα κανενός δημοσίου υπαλλήλου για να πάει στην κάλπη.
Ο χρήστης ovi είπε…
@ derek

Χα! Το παράδειγμα είναι παρατραβηγμένο αλλά και δεν μπορείς να φανταστείς τι έχω ακούσει!!! Και δεν μιλώ μόνο για τους Έλληνες που έχω συναντήσει σε τέσσερις χώρες, μιλάω και για την αγγλική κοινότητα στην Αθήνα! Σε πληροφορώ ότι υπάρχουν οπαδοί του κυνηγιού της αλεπούς και συχνάζουν ή τουλάχιστον συχνάζαν στις αρχές του 80 σε συγκεκριμένο αγγλικού στιλ pub στο πάρκο του Συγγρού!!!

@ Debby

Ο κύριος λόγος που χρησιμοποίησα την προσωπική μου ιστορία ήταν γιατί και τώρα και στη συνέχεια θέλω να δείξω πως αντέδρασε το φιλανδικό κράτος αλλά πολύ περισσότερο πως αντιδράνε οι Φιλανδοί.

Θα ήθελα να πιστεύω ότι και στην Ελλάδα υπάρχει κράτος δικαίου η ότι τουλάχιστον ξεφεύγουμε σταδιακά από την εποχή του 60.
Ο χρήστης Debby είπε…
Καλημέρα!
Πως πάμε σήμερα?
Σε διαβεβαιώ πως δεν υπάρχει απολύτος κανένα κράτος δικαίου.
Αλλά μάλλον μπορουν να στο επιβεβαιώσουν και άλλοι αυτό!

Αν δεν έχεις "γνωστό" στο δημόσιο είσαι απλά σβησμένος από τον χάρτη.
Ο χρήστης Debby είπε…
Αφού στείλω το σχόλιο βλέπω τα ορθογραφικά μου και συγχίζομαι!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Καλημέρα. Τα γεγονότα που γράφετε είναι συγκλονιστικά.
Κράτος δικαίου στην Ελλάδα; Χαχαχα. Από τα καλύτερα αστεία που άκουσα.
Αλλά πιστεύω ότι υπάρχει κόσμος που προσπαθεί για το καλύτερο. Αν δεν υπήρχε, το οικοδόμημα θα είχε καταρρεύσει.
Να είστε καλά και να περνάτε ακόμη καλύτερα
Ο χρήστης trol είπε…
πωπω προσπαθώ να καταλάβω πως ένιωθες όταν σου είπε ότι ο Αλλάχ θα σε τιμωρήσει...προσωπικά, αν δεν είχα εξοργιστεί θα έπεφτε πολύ γέλιο, είτε Αλλάχ ήταν, είτε Τζίζους
Ο χρήστης ovi είπε…
@ debby

Θα ήθελα πραγματικά να πιστέψω ότι κάτι έχει αλλάξει...

Καλά, μάλλον δεν είδες καλά το δικό μου Post!!! ;)

@ Mary

Καλώς ήλθες. :)

@ Troll

Νομίζω ότι όπως ο χριστιανισμός κατά περιόδους έγινε όργανο καιροσκοπίας έτσι γίνεται και ο Αλάχ στα χέρια όποιων καιροσκόπων. Δεν νομίζω ότι ο συγκεκριμένος έχει καμιά σχέση με τον Αλάχ, απλά αυτή τη στιγμή τον ‘προστατεύει’ στα συγκεκριμένα παιχνίδια του και του αποφέρει ποικιλοτρόπως. Δυστυχώς υπάρχουν και πολλοί που το παίρνουν πολύ σοβαρά.

Να σου πω την αλήθεια και γω περνάω από περιόδους που γελάω, σίγουρα οχι όταν συνέβαινε και για μερικές μέρες στη συνέχεια και οχι όταν έχω να αντιμετωπίσω παράσιτα και ‘συνοδοιπόρους’ του!
Ο χρήστης Кроткая είπε…
Εξαιρετικό! Χαρά στο κουράγιο σου που είχες την υπομονή να το γράψεις όλο αυτό!
Ένιωσα σαν να διαβάζω σκέψεις δικές μου σχετικά με τα περί μύθων. Ακριβώς αυτό είναι. Γνωρίζω Έλληνες εδώ που η διασκέδασή τους είναι να τρώνε σουβλάκι στα πιτάδικα της Grand Place και μετά να πηγαίνουν να τσιφτετελιστούν στο γνωστό σκυλάδικο της ίδιας πριοχής. Και επαφή με τους ντόπιους ή άλλους ξένους (που έχουμε και παρα πάρα πολλούς) καμία!Αλλά δεν είναι μόνο οι Ελληνες έτσι... Πολλοί λαοί συμπεριφέρονται έτσι, ιδιαίτερα νότιοι.
Η δική μου θέση,. το έχω ξαναπεί νομίζω, είναι πως είμαι φιλοξενούμενη και πρέπει να συμμορφωθω με το εδώ καθεστώς, αλλιώς άμα δε μου αρέσει να παώ πίσω σπίτι μου. Τέλος. Και το λεώ αυτό, έχοντας υπάρξει καλοδεχούμενη σε όλες τις χώρες στις οποίες έζησα ή επσκέφτηκα.

Κατά τα άλλα, κράτος δικαίου; Ναι, καλά! Ξέρεις πως υποδέχονταν οι έλληνες μπάτσοι τους ξένους που πήγαιναν να βγάλουν άδεια παραμονής; Σαν ζώα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά τους αποκαλούσαμν "ζώα" κανονικά. όπως το γράφω. Κια μιλάμ όχι μόνο για ξένους, αλλά και για ομογενεί από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες.
Είπατε κάτι για ελληνική φιλοξενία; Ας γελάσω....
Ο χρήστης ovi είπε…
@ Krot

Τους Έλληνες του εξωτερικού τους έζησα έντονα στις αρχές του 80 στο Λονδίνο. Στο Paddington τότε, στην ελληνοκυπριακή περιοχή έβλεπες ανθρώπους που ζούσαν πάνω από 10 χρόνια στην Αγγλία και ...δεν το είχαν καταλάβει!!! Ελληνικά καφενεία, περίπτερα και ότι μπορείς να φανταστείς! Αλλά δεν είναι μόνο η γλώσσα αν και βοηθάει πολύ, είναι το να θέλεις να συμμετέχεις στη ζωή, να γνωρίζεις τους ντόπιους και να διασκεδάζεις με τη διασκέδαση τους και να πονάς με τους πόνους τους. Τότε θα δεις ότι και το πρόβλημα της γλώσσας στη καθημερινή του τριβή ξεπερνιέται πιο εύκολα.

Στη Φιλανδία οι Έλληνες είναι ελάχιστοι σε σύγκριση με τις άλλες κοινότητες, ακόμα και οι σκοτσέζοι, ναι με τα kilt είναι πιο πολλοί! Δεν υπάρχει ελληνικό καφενείο αλλά φυσικά υπάρχει στέκι... που πλημμυρίζει μιζέρια. Τώρα αυτό ισχύει γιατί καταλαβαίνω τι λένε, οχι ότι τα άλλα είναι διαφορετικά.

Στη Φιλανδία και κυρίως στο Ελσίνκι που είναι οι περισσότεροι ξένοι, οι Τούρκοι, Ιρανοί, Ιρακινοί, Κούρδοι, Σομαλοί, Πακιστανοί, Κινέζοι έχουν έντονη ενδοκοινοτική κοινωνική ζωή σε σημείο που με τη ‘βοήθεια’ των νονών που αναφέραμε προηγουμένως, ζουν και στην ίδια περιοχή νοικιάζοντας σπίτια από αυτούς τους νονούς. Καλύτερα τσουβαλιάζονται σε αυτά τα σπίτια. Έτσι στο ανατολικό Ελσίνκι έχουν δημιουργηθεί ghetto που από τη μια η κυβέρνηση δεν τα θέλει γιατί έτσι δεν απορροφιόνται οι ξένοι με προβλήματα που θα αναφέρω στο Episode IV αλλά και δεν μπορούν να σταματήσουν γιατί φυσικά είναι ελεύθερη η επιλογή κατοικίας. Και βέβαια κάποιοι, μπάτσοι δυστυχώς υπάρχουν παντού, βολεύονται από την κατάσταση γιατί ‘τους έχουν όλους μαζεμένους σε ένα σημείο’!!!
Ο χρήστης Yannis H είπε…
Μένω άναυδος για το βαθμό που έχει αλλάξει η Φινλανδία μέσα σε 7 χρόνια. Το 90% του post θα ήταν τότε ακατανόητη πραγματικότητα - δεν μιλά για τη Φινλανδία που ξέρω. Τα αντανακλαστικά των Φινλανδών δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει ακόμα - και ίσως, λειτουργουν αποτελεσματικά, αν και βραδύκαυστα. (Μεγάλο πράγμα η πολιτική κουλτούρα.) Ίσως,πάντως, να χρειαστεί σύντομα να γίνουν πιο... δραστικά.

Για κάποια επιμέρους θέματα που θίγει το post θα επανέλθω αργότερα, ή τις επόμενες ημέρες - η δουλειά αυτές τις ημέρες με πνίγει.
Ο χρήστης ovi είπε…
Ψυχραιμία Γιάννη :)

Η είσοδος τόσων ξένων τόσο απότομα φυσικά τους αποδιοργάνωσε αλλά όπως λες κι εσύ ... δεν έχουν αλλάξει καθόλου και αργά αλλά σταθερά βρίσκουν τον ρυθμό τους. Από την άλλη δεν θα μπορούσες να κατηγορήσεις και τους Φιλανδούς σε αυτές τις περιπτώσεις, η αλήθεια είναι οτι κάνουν οτι πραγματικά μπορούν.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Θα ήθελα να πω ότι κάλά όλα αυτά αλλά να, η στάση των περισσότερων Ελλήνων που μένουν στο εξωτερικό είναι η ίδια ακριβώς με τη δική σας και πραγματικά δε βρίσκω το λόγο. Αυτή η Ελλάδα όλο για κάτι φταίει. Χαίρω πολύ! Χάρηκα!!
Κάλό όμως θα ήταν να την κρίνουν περισσότερο αυτοί που υποφέρουν καθημερινά. έχει και όμορφα εκτός από άσχημα...νομίζω. Κι εγώ στην Αγγλία μένω και δε σκοπεύω να γυρίσω πίσω σύντομα αλλά πραγματικά στενοχωριέμαι να ακούω συνομιλήκους μου (23) να τη θάβουν σε κάυε ευκαιρία. ¨Ετσι θα έρθει η πρόοδος?!
Ο χρήστης ovi είπε…
Καλησπέρα φίλε μου,

Κατ’ αρχή μύθοι υπάρχουν από παντού και σε όλες τις πλευρές και εάν κάποιος θεωρεί ότι εμείς φύγαμε από την κόλαση και βρήκαμε τον παράδεισο τουλάχιστον εθελοτυφλεί. Καμιά χώρα δεν είναι ο παράδεισος και παντού υπάρχουν προβλήματα. Και δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας εδώ μέσα που θα διαφωνούσε με αυτό. Αναφερόμενος στην κατάσταση των Ελλήνων του εξωτερικού φαντάζομαι ότι εννοείς αυτό ακριβώς. Από την άλλη αν διαβάσεις προηγούμενα post θα δεις τουλάχιστον γιατί εγώ έκανα την επιλογή που έκανα και για την οποία δεν μετανιώνω.

Επιμένοντας στους μύθους θα σου θυμίσω τους μύθους που δημιουργούσαν και δημιουργούν οι ελληνοαμερικάνοι για τη μητέρα πατρίδα που όταν έρχονται στην Ελλάδα φέρνουνε φιστικοβούτυρο και corn flakes γιατί αυτά τα πράγματα δεν υπάρχουν στην κακομοίρα Ελλάδα και είναι έτοιμοι να δώσουν ένα δολάριο στον μπάτσο για να τους παρκάρει το κάρο τους μιας και έτσι γινόταν στην εποχή τους. Κι αυτοί μύθοι είναι.

Πάλι σε παρακαλώ να κοιτάξεις παλαιότερα posts και να δεις ότι δεν συγκρίνω και το αναφέρω συχνά ότι δεν πρέπει να γίνονται συγκρίσεις αναφέροντας ότι υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι γι’ αυτό. Αλλά επειδή και αγαπώ την Ελλάδα και επειδή αδιάφορα το που ζω είμαι Έλληνας, αυτό μου δίνει το δικαίωμα να στεναχωριέμαι και να αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν μια χώρα με 85 χρόνια ιστορίας να δίνει το παράδειγμα σε μια χώρα με 5,000 χρόνια ιστορίας. Και χωρίς να δημιουργώ μοντέλα να ψάχνω να βρω τι θα έπρεπε να αλλάξει. Σε βεβαιώνω ότι δεν αντιδρώ το ίδιο για την Αγγλία που και έζησα ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου και είδα και την πιο μαύρη σύγχρονη περίοδο της αφού ζούσα στο Yorkshire κοντά στο Sheffield που πιθανώς να ξέρεις ότι είναι η μητρόπολη των μεταναστών και υποβαθμισμένων εργατών και το έζησα τη περίοδο της Maggie.

Για τους συνομηλίκους σου το μόνο που μπορώ να πω και συγνώμη αν θα ακουστώ πολύ κυνικός είναι ότι το να είσαι φοιτητής (γιατί υποθέτω ότι είσαι φοιτητής) με το έμβασμα να έρχεται στο τέλος του μήνα κάνει την κριτική πολύ εύκολη ειδικά αν σου λείπει η καθημερινή σύγκρουση με την εξωπανεπιστιμιακή κοινότητα.

Τέλος πως θα έρθει η πρόοδος; Άποψη μου είναι (και την έχω αναφέρει και σε προηγούμενο post) ότι η πρώτη κίνηση είναι να αναγνωρίσουμε τι κάνουμε λάθος και τις συνολικές ευθύνες μας και μετά πάλι συνολικά να βρούμε τη λύση η τον καλύτερο τρόπο για αυτή τη πρόοδο, γιατί ελπίζω να μην είσαι ευτυχισμένος με τις δάφνες του 4,000ετων πολιτισμού αλλά να αποζητάς και τη συνέχεια. Ένας πολύ σημαντικός τρόπος είναι η ανταλλαγή ιδεών και η συζήτηση με όλη τη σημασία της λέξεως κάτι που εγώ τουλάχιστον πιστεύω ότι γίνεται σε αυτό το χώρο αφού το πρωτο που καταφέραμε να ξεπεράσουμε όλοι μας ήταν το «ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε!»
Ο χρήστης ovi είπε…
Και βέβαια επιδή πάντα χρειάζεται ένα ...κερασάκι, κάνοντας τη βόλτα μου στις online εφημερίδες διάβασα: Διότι διαπίστωσαν πως εκκρεμούσε σε βάρος του ένταλμα του 1973, επί δικτατορίας τον συλάβανε!!!
Ο χρήστης ovi είπε…
Και μιάς και μιλάμε και για τη δύναμη του λόγου, κοιτάξτε τι έβαλε η καταπληκτική Oistros εδώ!!!
Ο χρήστης ovi είπε…
Και πόσο επίκαιρο, για ένα αρθρο που έγραψα πριν από αρκετό καιρό με τίτλο "Cartoon Jihad" μόλις πήρα ένα mail που αξίζει να παραθέσω: dont mess with us ......... becuse you are betches .....
and im the best haker in the arab so i will close the site

Δεν μπορείς να μην το ...λατρεύεις!!

Από το ΙΡ βρήκα ότι έρχεται από το Qatar!!!
Ο χρήστης Ecumene είπε…
Κανε και κανενα ισλαμικο ποστο....
να σε αγαπησουν

:)

Ισλαμοκρατείται η Φινλανδία;;

Πανε οι μυθοι γκρεμίζονται
του Σκανδιναβολαγνου Εορδαίου.....
Ευχομαι να μην διαβασει το ποστο
γιατι θα ταραχτει..............

Βλεπω και τον Τσαρο....

ακομα δεν τον γκρεμίσανε
οπως εδω τον Τρουμαν;;
Ο χρήστης ovi είπε…
Το μεγαλυτερο ποσοστό των ξένων είναι μουσουλμάνοι με ποσοστό φανατικών ανάμεσά τους αλλά όπως λέει και ο Adonis στο δικό σου post: Αυτοί οι άπιστοι υπηρετούν το Ισλαμ καλύτερα απο τους φανατικούς του (παρ΄επιπτόντως κοίταξε τη συγκεκριμένη πρόταση, υπάρχει κάποια ...παράλληψη σε σχεση με το αγγλικό κείμενο!!!)
Ο χρήστης YO!Reeka's είπε…
"κυνήγι αλέπους στην Βασιλίσσης Σοφίας"
τέλειο χαχαχα σαν να το βλέπω
Ο χρήστης oistros είπε…
Mε κάνεις να αναρωτιέμαι ξαφνικά πόσο προστατεύουμε τους δικούς μας ξένους. Οι αντιδράσεις των Φινλανδών που περιέγραψες έχουν μία ποιοτική στάση. Από την αποζημίωση των Τούρκων μέχρι τη φράση "περιμένουμε να κάνει το λάθος". Πάλι συγκρίσεις κάνω? Σταματήστε με :)
Ο χρήστης ovi είπε…
@ gelial

Νομίζω ότι τα δυο pub στο πάρκο του Συγγρού λεγόντουσαν plowman’s και σκίουρος και πραγματικά σερβίρανε roast beef with Yorkshire putting. Συζητήσεις δε παρόμοιες γινόντουσαν συχνά ανάμεσα στους εγγλέζους θαμώνες που δεν είμαι σίγουρος αλλά νομίζω ότι είχαν οργανώσει και κάτι σαν country club!!!

Το χειρότερο; Για να θυμηθώ και τον ανώνυμο και το σχόλιο του, Έλληνας τελειόφοιτος αγγλικού πανεπιστήμιου που είχα γνωρίσει στην Αγγλία και μετά από πέντε χρόνια παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο θεώρησε ότι σαν ‘ξάδερφος’ πια του Φιλίππου έπρεπε να κάνει το γαμήλιο πάρτι σε ένα από τα δύο pub (δεν είμαι σίγουρος σε ποιο) προωθώντας την αγγλική κουλτούρα στις θειες του που είχαν έρθει από τη Μάνη με το τσεμπέρι!!!

@ oistros

Συγκρίσεις μην κάνεις αλλά ...άκου τι είπε ο Καβάφης ... απλά μίλα!!!
Ο χρήστης bidibis είπε…
Ovi δεν ξέρω αν τη λέξη διασκέδαση την αναφέρεις με την ευρεία έννοια ή τη διακρίνεις από την ψυχαγωγία, αλλά αν ισχύει το δεύτερο κι αν υποθέσουμε –έτσι απλά για την οικονομία της συζήτησης- ότι οι έλληνες διασκεδάζουν καλύτερα, τότε δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι ξένοι ξέρουν να ψυχαγωγούνται πιο πολύ και ποιοτικότερα.

Για τη διασκέδαση στη Φινλανδία δεν ξέρω πολλά, αλλά από ό,τι είδα σε κάποιες ταξιδιωτικές εκπομπές, οι Φινλανδοί -με αλκοολικούς όρους πάντα μιλώντας- την τραβάνε τη διασκέδαση… μέχρι τελικής πτώσεως.
Ο χρήστης bidibis είπε…
εργοτελειακος ειπε"Πανε οι μυθοι γκρεμίζονται
του Σκανδιναβολαγνου Εορδαίου.....
Ευχομαι να μην διαβασει το ποστο
γιατι θα ταραχτει.............."


Καλέ τι λέει αυτή; Γιατί να ταραχτώ,στη dreamland ζω;

Να, κάτι τέτοια κάνετε εσείς οι ισλαμιστές και δε σας παίζουν οι υπόλοποι. Γύρνα πίσω στο χιομικρονισμό, πριν σου αμολήσω τον πισμαν!
Ο χρήστης pwlina είπε…
και μετά αγχώνομαι ότι εγώ γράφω πολλά...!;ΡΡ σου χω πει ότι πέρα απ'το πόσο σε συμπαθώ μου αρέσει πολύ ο τρόπος που γράφεις?

Καλημέρα!:)
Ο χρήστης ovi είπε…
@ BadlyDrawnBoy

Πραγματικά ο αλκοολισμός είναι τεράστιο πρόβλημα και αν έχεις δει ταινία του Kaurismaki (Φιλαδνού Αγγελόπουλου)θα έχεις καταλάβει. Αλλά και αυτό έχει το μύθο του, δεν είναι όλοι οι Φιλανδοί αλκοολικοί απλά αυτούς βλέπεις πιο εύκολα και φυσικά αν θέλεις να δείξεις τη σκοτεινή πλευρά του Φιλανδού αυτό είναι και το πρώτο που θα δείξεις. Υπάρχουν ανάλογοι μύθοι και για τους Ελληνες.

Πάντως ναι υπάρχει μια ομάδα Φιλανδών που δεν θα βγεί έξω για να πιεί αλλά για να μεθύσει μέχρι τελικής πτώσεως!

Εγώ δεν έχω πρόβλημα να περάσω καλά αλλά δεν ήμουν και ποτέ fan των σκυλάδικων. Η Φιλανδία για παράδειγμα έχει καταπληκτικά Jazz clubs, οταν έφυγα από την Αθήνα υπήρχαν μόνο δύο και το ένα ήταν κυρίως blues.

@ pwlina

Πωλινάκι, με κάνεις και κοκκινίζω :)
Ο χρήστης Ecumene είπε…
Voila!....

The Civilization War in Scandinavia




I was hoping to see an article about Finns calling for an end to Muslim immigration. This is disappointing.

Muslims are a problem, but only to the extent that they are present in our nations.

Finns need to stand up for themselves rather than for Israel.

Are they pagan?
Ο χρήστης ovi είπε…
@ Ergo te Linen

Είδες, τωρα με έκανες να λυπηθώ με το ταλέντο σου να βρίσκεις τα πάντα!!! Το συγκεκριμένο forum ειναι πολύ δραστήριο και μέρος ενός γενικότερου network που συμπεριλαμβάνει και άλλα στα φιλανδικά. Δυστυχώς με το μυαλό που δεν κουβαλάνε και στο όνομα της πολυπολιτισμικής Ευρώπης δίνουν συγχωροχάρτι στους φανατικούς της άλλης πλευράς.

Οπως αναφέρω και στο κείμενο, μετά την 911 πολλά έχουν αλλάξει τουλάχιστον στη Βόρειο Ευρώπη και ο πόλεμος των πολιτισμών είναι ορατός και έχει μπεί στη καθημερινότητά μας από τη στιγμή που αρχίσαμε να κοιτάμε περίεργα όποιον θυμίζει Μέση Ανατολή και είναι φυσιολογικό η βία να φέρνει τη βία.
Ο χρήστης trol είπε…
Ωω ergotelina βρήκες το forum το οποίο ανακάλυψα εντελώς τυχαία πριν μερικές μέρες....έχει και σκανδιναβικό subsection... απορώ πως οι δικοί μας δεν το αναλάλυψαν ακόμα...αν και έχει μια εκτενή συζήτηση για την Μακεδονία...επιχειρήματα να δεις...they are serious...uhmm scary...αλλά εκεί που ανατρίχιασα ήταν όταν είδα ότι ο όρος mud children είναι ευρείας χρήσης και καθιερωμένος. Αν μπορώ να κάνω direct quote from my mind λέει μια κοπέλα: "I am 20, working in McDonald s, somewhere in the States and every time I see one of those couples with mud children I freak out". Και πολλά άλλα φριχτά παραδείγματα. Απορώ, το μίσος -που ξεπερνάει την εχθρότητα- που μαθαίνετε; Έλλειψη παιδείας, πολλοί μετανάστες, δεν έχω ιδέα..

-και συγγνώμη που γράφω greenglish, το ξέρω ότι είναι πολύ άσχημο, αλλά πραγματικά μου είναι ο πιο γρήγορος τρόπος να γραψω- (sad, i know)
Ο χρήστης ovi είπε…
@ troll

Τώρα χαζή ερώτηση, αλλά ο όρος Αλβανός δεν έχει περάσει στην Ελληνική καθημερινή γλώσσα σαν βρισιά;
Ο χρήστης trol είπε…
Ναι αλλά έχει και σχέση με την εξοικείωση με τους Αλβανούς.. δηλαδή πιο εύκολα χρησιμοποιείται σαν βρισιά πχ στην Θεσσαλονίκη, παρά πχ στην Καστοριά που εδώ και χρόνια συνεργάζονται και δουλεύουν με τους γείτονες (είτε για παράνομες δουλειές, είτε κανονικές, δεν έχει σημασία για αυτό που θέλω να πω). Η κοπέλα που δουλεύει στα McDonalds που έγραψε για mud children θα έπρεπε να είναι εξοικειωμένη, αυτό λέω. Η ανιψιά μου επειδή παίζει με τα Αλβανάκια, καταλαβαίνει πια Αλβανικά και είμαι περήφανη για αυτό, γιατί εκτίθεται στο κάτω κάτω και σε μια άλλη κουλτούρα. Αυτό αν γινόταν Θεσ/νίκη, Αθήνα θα ήταν θέμα για τα κανάλια. Αν τώρα μεγαλώνοντας η ανιψιά μου χρησιμοποιήσει το 'Αλβανός' υβριστικά, τότε θα έχουμε το ίδιο φαινόμενο με την κοπέλα που λέει mud children.

Περίεργο γεγονός: Ταξιδεύω συχνά Αλβανία και φυσικά έχουν και αυτοί τις τοπικές διαφορές τους και στερεότυπα.. οι μορφωμένοι στην Κορυτσά, οι ιταλοποιημένοι στο Δυράχιο, οι εργάτες στο Ελμπασάν, οι κλέφτες στα σύνορα με το Κόσοβο κτλ κτλ. Αλλά εκεί που έμεινα έκπληκτη είναι όταν μου είπαν Αλβανοί ότι μερικούς 'που είναι αμόρφωτοι, δεν έχουν τρόπους, είναι τεμπέληδες και λαμόγια' τους φωνάζουν Αλβανούς (στα ελληνικά).

Η ιστορία έχει μέλλον όπως φαίνεται. Μια Ελλάδα που από χρόνια έχει επαφές με τους γείτονες, μια Ελλάδα που τους μισεί (σκέψου Θεσ/νίκη κυρίως), μια Ελλάδα που αδιαφορεί και δεν ξέρει κατά που πέφτει η Αλβανία (το Υπουργείο Εξωτ. χρηματοδοτεί έργα σε χώρες της Αφρικής, πιο εύκολα απ ότι στην Αλβανια - στην Αλβανία τα έργα πια τα κάνουν Σουηδοί, Ιταλοί και Γερμανοι - εμείς δεν ξέρω τι σκοπό έχουμ) και τέλος μια Αλβανία που μετά τον Χότζα υπέστη ένα σοκ ανακαλύπτοντας τον έξω κόσμο και νομίζω κανένας από καμία μεριά δεν το έχει συνειδητοποιήσει αυτό ακόμα. Το καταλαβαίνεις και μπαίνοντας στην χώρα και βλέπεις όλα τα βουνά ξερά, επειδή είχαν κόψει τα δάση για να μην ξεφύγει κανένας έξω από την χώρα, πυροβολία παντού, ένα το κάναν και καφέ... πολύ σουρεάλ τοπίο και χώρα. Πολύ ωραία ταινία το L' America, μιλάει για το όνειρο των Αλβανών να γίνουν Ιταλοί, για τους ντόπιους και μετανάστες νονούς, κτλ κτλ...ovi πρέπει να την δεις.

Πάλι πολλά έγραψα... η Αλβανία είναι μεγάλο κεφάλαιο.
Ο χρήστης dimis είπε…
ovi, αν μπορεις να διορθωσεις λιγακι το atom.xml του blog για να μπορουμε να διαβαζουμε το blog μεσα απο τον RSS Reader. thanks
Ο χρήστης Ecumene είπε…
@Door

Kαι οι Φινλανδοί ποιο εθνωνύμιο
χρησιμοποιούν για να βρίσουν;;
.....
Ο χρήστης trol είπε…
των σουηδών ίσως;
Ο χρήστης Ecumene είπε…
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ο χρήστης Ecumene είπε…
Mαλλον των Λευκορώσων....
των Εσκιμώων....
των Εσθονών....

καπου μέσα θα μαι....

δεν νομιζω να βρίζουν
τον κακόμοιρο συνειδητα τον 3ο κόσμο....

:)


dimis

Aυτα τα ξερει ο -Techno-Φοιβος...

αλλα απο τοτε που ξεχασε τον Οβι

κινδυνευει και απο Καταριανούς
Χακερ.....

:->
Ο χρήστης phivos είπε…
Δεν τον ξέχασε τον Ovi κύριε παραπονιάρη, εδώ είναι και το ξέρεις! Απλά, έχει ένα κεφάλι καζάνι και δεν τού βγαίνει τίποτα! Προσπαθεί όμως!
Ο χρήστης phivos είπε…
> dimis: το feed του Ovi, είναι αυτό που γεννάει αυτόματα ο Blogger και που έτσι κι αλλιώς ο Ovi δεν θα μπορούσε να πειράξει. Το τσεκάρησα και μόλις τώρα και δουλεύει μια χαρά και με όλο το enhancement του, φωτό, όλα. Ισως έχεις κάποιο πρόβλημα parsing στο reader σου. Σιγουρέψου ότι παίρνεις το αρχείο που είναι εδώ: http://ovigreek.blogspot.com/atom.xml
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Kalimera!
Sugnwmi gia ton epithetiko tha elega tropo me ton opoio antedrasa sto post sou! Oxi kai polu kalos gia prwti gnwrimia!! I epithesi, twra pou to skeftomai aforouse kuriws autous tous foitites pou kakws kata ti gnwmi mou xantakwnoun ti xwra tous giati stin teliki kapoios twha gurisei piosw, kai kapoios tha kanei kati. Giati to megalutero pososto kata ti gnwmi mou otan gurnaei ginetai akrivws auto pou koroideuei prokeimenou na voleutei!
Signwmi kai pali filtate!!
Ο χρήστης dimis είπε…
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ο χρήστης ovi είπε…
Καλησπέρα σε όλους σας. Στο Ελσίνκι η θερμοκρασία σήμερα είναι γύρω στους 18 βαθμούς με στιγμές ...ψυχρούλας και βρέχει συνέχεια.

@ troll

Σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες και θα πρέπει να το βρω το φιλμ που αναφέρεις. Ίσως εκεί να έγκειται το λάθος που έκανε η Ελλάδα με όλες αυτές τις ‘διαλυμένες’ γειτονικές χώρες, η Ελλάδα θα μπορούσε να τις είχε ‘κατακτήσει’ με πάρα πολλούς τρόπους αν δεν είχε πνιγεί από διάφορες μαυροφορεμένες πατριωτικές κορόνες που δεν ξεκινήσανε χτες αλλά πάνω από πενήντα χρόνια πριν. Αλλά όπως λες και εσύ αυτή είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση.

Όσο για το σοκ της ‘απελευθέρωσης’ το βλέπω και στη Εσθονία αλλά εδώ οι έξυπνοι Φιλανδοί πραγματικά ‘εισβάλανε’ και δεν υπάρχει ούτε καν τράπεζα που να μην είναι φιλανδικών συμφερόντων και τώρα εξαπλώνονται και στη Λετονία.

Και μη στεναχωριέσαι για το πόσα γράφεις, είπαμε τα σεντόνια απλά ...επιτρέπονται!!!


@ dimis

Tervetuloa! Ευτυχώς σου απάντησε ο Φοίβος παρακάτω γιατί είπαμε, εγώ ... δεινόσαυρος!!!

@ Ergotelinen & Troll

Μα φυσικά των ...Ρώσων!!!

Το πιο αστείο είναι ότι για τους λοιπούς Σκανδιναβούς οι Φιλανδοί είναι κάτι σαν τους ...Ποντίους!!!

@ Φοίβο

Τρυφερέ Παριζιάνε το ξέρω ότι είσαι εδώ!!! Αύριο θα έχω τα τεστ που σου είχα πει και άντε να δούμε!!!

Ευχαριστώ για τη βοήθεια και το συγκριτικό post στα Mac. Κάποια στιγμή πρέπει να σου γράψω και μερικές ακόμα ερωτήσεις σχετικά με το Mac!!!

@ Virginia τέως ανώνυμος

Δεν το θεώρησα προσβλητικό, ούτε επιθετικό το comment σου και ελπίζω αντίστοιχα να μην έλαβες τη δική μου απάντηση σαν κάτι τέτοιο. Προσπάθησα να σου απαντήσω και βλέπεις ότι οι συνομήλικοι σου φοιτητές όπως λες και η ίδια έχουν πρόβλημα έτσι κι αλλιώς και αυτό δεν θα το αλλάξεις ότι και να πεις. Παράλληλα η δική σου εμπειρία σε θετικά και αρνητικά, θα πρέπει να γίνει δείκτης στη ζωή σου και να φέρεις τις αλλαγές που θέλεις, και μη στεναχωριέσαι, μόνο μόνη σου δεν είσαι.

Στη Φιλανδία έχω μια φίλη Φιλανδή που επέστρεψε την ίδια χρονιά που ήρθα κι εγώ μετά από πέντε χρόνια στο Λονδίνο. Από τότε το έχει επισκεφτεί για δεκαπέντε μέρες συνολικά σε χρονικό διάστημα δέκα χρόνων. Θα το πιστέψεις ότι πολλές φορές γυρνάει στη παρέα και λέει: Μα έχω ξεχάσει τα φιλανδικά μου, πως το λένε αυτό!!! Και βέβαια έχει γίνει το θέαμα και το παράδειγμα προς γέλιο από όλους μας.
Ο χρήστης ovi είπε…
@ dimis

Τώρα ...συγνώμη αλλά ΦΟΙΒΟ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ!!!!!! APUAAAAA!!!!
Ο χρήστης dimis είπε…
> phivos το ξερω οτι παραγεται αυτοματα το atom.xml. Μπορει ομως να αλλαξει το post που δημιουργει το προβλημα. Ισως και το template να δημιουργει το προβλημα. :P

Τοσο ο firefox οσο και το RSSOwl που χρησιμοποιω αναφερουν XML parsing error στο line 38 και συγκεκριμενα στο tag [o:p/] (οπου [] βαλτε <>)

Εννοειται οτι σε κανενα απο τα 2 δεν μπορω να δω το περιεχομενο του atom.xml
Ο χρήστης Ecumene είπε…
Τον Ρωσο τον εχουν όπως "εμεις"
τον Τουρκο....
Μισος,Δυναστης,Βαρβαρος...

αλλα εμεις ζηταμε το υποτιμητικο
αντίστοιχο με το "Αλβανος"

το "Εσκιμώος" δεν το λενε;..
Ο χρήστης dimis είπε…
> ovi, (αν υποθετω σωστα) για καποιο λογο οταν τελειωνεις μια παραγραφο στο κειμενο σου προστιθεται στον html κωδικα ενα διπλο tag [o:p][/o:p] (οπου [] βαλε <>). Αυτο οταν γινεται xml μετατρεπεται σε [o:p/] (οπου [] βαλε <>). Ετσι δημιουργειται το προβλημα.

Προσπαθησε να σβηνεις (αν θελεις) αυτα τα διπλα tags οταν γραφεις το κειμενο στον html editor. Δοκιμασα να τα σβησω χειροκινητα και το atom.xml σου απεκτησε validated form και διαβαστηκε απο firefox,ΙΕ και RSSOwl
Ο χρήστης ovi είπε…
@ ergotelinen

1o Ευχαριστώ και ναι είμαι fan των Who ...και που κατάλαβες;

2ο Ο Ρώσος παίζει ...πολλούς ρόλους και μάλλον δεν είναι ο δυνάστης πια μια και ...επανηλειμμένα ‘νικήθηκε’!!! Τώρα είναι ο νταβατζής, το βαποράκι, ο έμπορας ναρκωτικών και σάρκας, ο λαθρέμπορας, ο κλέφτης και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς. Νομίζω ότι το έχω ξανά αναφέρει ότι μια από τις χειρότερες στιγμές που έζησε η γυναίκα μου στο Παρίσι ήταν όταν ένας κακομοίρης τόλμησε να τη ρωτήσει αν είναι ρωσίδα!!! Ήταν η χειρότερη βρισιά που θα μπορούσε να της πει και το θεώρησε τουλάχιστον ρατσιστικό. Είναι τελείως υποτιμητικό να σε αποκαλέσουν Ρώσο.

3ο Εσκιμώοι; Μάλλον στην Αλάσκα, εδώ έχουμε Λάπωνες που είναι πολύ γλυκείς άνθρωποι και δεν νομίζω ότι θα τους υποτιμούσε κανένας.

@ dimis

Να σου πω, εγώ ευχαρίστως να προσπαθήσω αλλά μέχρι τώρα ο ...blogger το κάνει για μένα!!!

Φοιβοοοοοοοοοοοοοοοοοο Apuaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Ο χρήστης SALOME είπε…
Γειά σου OVI, σε παρακολουθώ και βέβαια όχι ως μουσουλμάνος...Για τον ρατσισμό στην Ελλάδα τι να σου τα λέμε; Πέρα απο τις φυλές, μας απασχολούν και τα ντυσίματα, όπως θα ξέρεις. Γενικά το να αποφεύγεις έως να χαρακτηρίζεις ή τελικά να απορρίπτεις κάποιον/α εξαιτίας της καχυποψίας το έχουμε κάπως στην κουλτούρα μας οι Ελληνες. Τα τελευταία μάλιστα χρόναι έχουμε χάσει και εκείνο το αίσθημα της φιλοξενίας που περηφανευόμαστε ότι είχαμε. Πάντως οι Σκανδιναβοί, λίγο που τους έζησα, πράγματι δίνουν ευκαιρία...εμείς εδώ στην Μυτιλήνη έγινε μια φασαρία με κάτι Αλβανούς σ' ενα κέντρο και τους έδιωξαν όλους μαζικά απο ένα χωριό. Δηλαδή έφυγαν περί τους 150 ανθρώπους(με διορία αναχώρησης)...Αυτά προς το παρόν και τα λέμε σύντομα. Μου αρέσει ο τρόπος γραφής σου!
Ο χρήστης phivos είπε…
> dimis:

Κατ'αρχήν, σ'ευχαριστώ που έγραψες εσύ όσα ετοιμαζόμουν να σού γράψω και με γλύτωσες από το μπελά.

Εχεις δίκιο, στο atom feed, εμφανίζεται αυτό το <o:p/> tag, που για κακή σου τύχη, κλωτσάει στο RSSOwl. Σε άλλα readers που το δοκίμασα, περνάει χωρίς πρόβλημα. Είναι κι αυτό ένα τίμημα στο strict standard!

Το feed σε RSS, δεν παρουσιάζει το πρόβλημα αυτό του tag. Ελα όμως πού το template του κου Ovi, είναι εξ'αρχής με windows encoding (αυτό πάλι, πώς σούρθε βρε Θάνο;) και όχι unicode! Και που εξ'αιτίας αυτού, όταν ο Blogger γεννάει το RSS, το βγάζει σε κινέζικα! Αρα άχρηστο.

Το πρόβλημα, όπως είδες, είναι ο editor που χρησιμοποιεί ο Θάνος (Performancing?). Σε κάθε τέλος παραγράφου βάζει ένα <o:p></o:p>, που ζαλίζει τον Blogger. Φοβάμαι όμως ότι θα είναι αρκετά δύσκολο για το Θάνο, να αλλάξει συνήθειες και επιπλέον, να ξαναδεί όλο του το template από την αρχή, το οποίο, ούτως ή άλλως, έχει αρκετά προβλήματα στις declarations.

Για την ώρα, σαν πρόχειρη λύση, δεν βλέπω άλλο από το να τον διαβάζεις σε html μέσα σε browser. Μέχρι τώρα, δεν ξέρω να έχει προκύψει αλλού πρόβλημα με το ελαττωματικό feed. Και στο monitor περνάει και εγώ που το χρησιμοποιώ στη σελίδα μου, δεν έχω δει κάτι. Μένει στο Θάνο, να αποφασίσει τι θα κάνει σχετικά.
Ο χρήστης ovi είπε…
@ salome

Tervetuloa! Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Θα ήθελα να πιστεύω ότι ο Έλληνας δεν έχασε το αίσθημα φιλοξενίας αλλά από όσα παρακολουθώ από ότι είναι online, εφημερίδες και ραδιόφωνο νομίζω ότι έχασε το μέτρο στο ποιον ακούει. Νομίζω ότι διάφοροι θερμοκέφαλοι κάνουν όλη τη φασαρία και τα ΜΜΕ τους δίνουν για χάρη ακροαματικότητας το χώρο για να ανοίξουν το τσίρκο τους. Έχω ακούσει για τα όσα γίναν στη Μυτιλήνη όπως και συχνά ακούω τον τουλάχιστο ...αστείο δήμαρχο και νομάρχη Θεσσαλονίκης καθώς και κάποιους άλλους που πήραν τα όπλα στη βόρειο Ελλάδα. Αν αυτό είχε συμβεί στη Φιλανδία, και το λέω με πολύ σιγουριά, ο ανάλογος δήμαρχος θα είχε παραιτηθεί αν οχι εξαφανιστεί, άμεσα!!!

Στην Ελλάδα όμως αυτά τα σταγονίδια (για να θυμηθούν οι παλαιότεροι τον Αβέρωφ) κυριαρχούν και τα ΜΜΕ τους σιγοντάρουν και τους αναδημιουργούν από το πουθενά. Όταν βγαίνει ο λαοπρόβλητος δήμαρχος Θεσσαλονίκης και ρωτάει ‘θα την ρωτήσω αν γίνει πόλεμος με την Τουρκιά ποιον θα υποστηρίξει’ και αναφέρεται σε Έλληνα πολίτη και τα κανάλια το παίζουν σαν αποκλειστικότητα συνέχεια, τι περιμένεις;

Σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας είπε ότι αδυνατεί να κάνει κάτι με την διαφθορά και ρώτησε ‘φυλακή να τους βάλω;’ Και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ‘είσαστε Σικελοί!!!’ και τα ΜΜΕ έχουν κάνει αναλύσεις στις αναλύσεις για το τι σημαίνουν τα λόγια της Πυθίας!!! Τελικά ο Μαυρογιαλούρος δεν έφαγε τον Γκρουέζα αλλά μάλλον έγινε το αντίθετο και τα ΜΜΕ παίζουνε το ρόλο του γραμματέα του Μαυρογιαλούρου που έφαγε, έφαγε, έφαγε και δυστυχώς συνεχίζει να τρώει!!!
Ο χρήστης ovi είπε…
@ Φοίβος

αδμβςξωεξργ εφωφνε εφωερρφωε @#$%#@!!! Λοιπον οταν ξεμπλεξουμε και οι δυό μας με το χαμό μας θα σου στείλω mail μπας και καταλάβω!!!
Ο χρήστης Ecumene είπε…
Kαι εγω τα ιδια αντιμετωπιζω
με το RSfeed
Μονο στο Opera παιζει...
:(


but OVI
This no the "WHO"

This is my "brother combeliever"


Yusuf Islam
Ο χρήστης Yannis H είπε…
Taala rusku on savunnut. Εδώ το φθινόπωρο ήρθε: στη Θεσσαλονίκη τώρα κάνει - αν είναι δυνατόν - ψύχρα!

Καλά νέα, πάω Πολωνία σε δύο βδομάδες αλλά και λίγο αμήχανα: φτάνω κοντά στη Φινλανδία, ουσιαστικά απέναντι, χωρίς να την πατήσω. Τουλάχιστον θα πάω στη Ρόδο σε ένα μήνα - εκεί είναι σχεδόν προτεκτοράτο της Φινλανδίας. Θα αγοράσω και Koskenkorva και Salmiakki Kossu - πρέπει νάχει!

Σοβαρά: την εποχή που μελαχρινοί μουσουλμάνοι θα πηγαίνουν στη Ρόδο με Aurinkomatka και θα τρώνε karjalanpiirakka-kiitoksia για πρωινό, suomalaista lihapullat-kiitoksia taas για μεσημεριανό και kossu-perkelle για βραδινό, θα έχει πάει μπροστά η Ευρώπη.
Ο χρήστης Yannis H είπε…
Άσχετο: οι Φινλανδοί απαντούν λέγοντας όχι "εμπρός", "hello", αλλά με το όνομά τους. Ε, μια φίλη Ιταλίδα έμενε σαν exhange student σε μια οικογένεια. Που λεγόταν Turunen - δεν το πρόσεξε, παρά μόνο ότι απαντούσαν το τηλέφωνο λέγοντας "Turunen". Κι αυτή νόμισε ότι έτσι είναι το "παρακαλώ". Για ένα μήνα πήγαινε στην αγορά κι μισά αγγλικά μισά φινλανδικά, έλεγε: one kilo of apples, turunen. And turunen, how much cost the strawberries?
Ο χρήστης Yannis H είπε…
ΥΓ. Μάλλον έχω naida για τα καλά τα διπλά σύμφωνα και τη δοτική - ε, πάνε χρόνια... :))

Quiz για Ovi και Φοίβο: τι μπορεί να είναι το poltapannu? (για τους μη γνωρίζοντες τη γλώσσα: κάτι σαν 'καπνισμένη κατσαρόλα')

Σκεφττείτε...

Είναι το tuhkakuppi (κυριολεκτικά: δοχείο στάχτης), λέξη που δεν θυμόμουν, και έκανα εννοιολογική απόδοση. Σαν το makkupussi (υπνόσακος) που έγινε nukkukassi (κοιμισμένη σακούλα).
Ο χρήστης SALOME είπε…
Ξέρεις τι κάνει πιά ο Ελληνας; Κοιτάει! Μόνο κοιτάει! Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο γιατί η θέση τουλάχιστον είναι κάτι που αναγνωρίζεται, κρίνεται, απορρίπτεται βρε αδελφέ αλλά η ουδετερότητα; Τι είν' ετούτο; που θάλεγαν και οι Μυτιληνιοί. Ως προς τους "αρχοντες" της Βορείου Ελλάδας γενικότερα είναι πολύ μαύρο, μην το ψάχνεις. Και για τα ΜΜΕ, έγραψα και σ' ενα άλλο blog τελικά ολοι και οι πολιτικοί είναι "δέκτες" ή "πομποί" γιατί αν εκφράζουν αυτό που θέλει ο κόσμος και ο κόσμος είναι αυτό που εκφράζουν τα ΜΜΕ, τα σίριαλ, οι δηλώσεις, τα άρθρα κ.λ.π. τότε γιατί να μην ακολουθούν κι αυτοί την πεπατημένη των τσιτάτων;;;;
Σ'ευχαριστώ που μπήκες στο νιόβγαλτο blog μοθ. Ελπίζω να κάνουμε καλή παρέα...
Ο χρήστης Кроткая είπε…
ελληνική φιλοξενία;; χαχα! πράγματι, λείπεις ΠΑΑΑΑΑΑΑΡΑ πολλά χρόνια από την Ελλάδα....
Ο χρήστης ovi είπε…
@ ergotelinen

Κι εσύ μιλάς τα κινέζικα πολύ καλά!!!

Εντάξει και ο Yusuf μ’ αρέσει κι ας ενθουσιάστηκα με τον Pete!!!

@ Yiannish

I got mail!!!

@ Salome

Δυστυχώς απλά κοιτάει και συμφωνώ μαζί σου σχετικά με τους πομπούς. Την βδομάδα που μας πέρασε άκουσα πολύ ελληνικό ραδιόφωνο και λόγω των φωτιών. Με έπιασε απελπισία. Εδώ και όταν ακόμα λέγανε τα διεθνή νέα είχα αρχίσει να αμφιβάλω για τον εαυτό μου που υποτίθεται ότι έχω μια συνεχή ενημέρωση και υποτίθεται ότι παίρνω τα δελτία πριν βγουν. Άλλα συμβαίναν, άλλα λέγανε άλλα τονίζανε, τρέλα. Και το έκοψα για να έρθω στα ίσια μου!!!

@ Krot

Μικρή krot, μη κάνεις παράπονα γιατί άλλα άκουσα/διάβασα, απόλαυσες φιλοξενία στο Θησείο!!!
Ο χρήστης Кроткая είπε…
άλλο οι δικοί μας, οι πρώην Κνίτες καλέ!!!! :ΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡ
Ο χρήστης ovi είπε…
@ Krot

:D))))
Ο χρήστης ovi είπε…
Και Καλό μήνα σε όλους σας

και πολλά περαστικά στον τρυφερό!!!
Ο χρήστης Dion.M. είπε…
@Ovi said: ...Ναι ο βασικός του ανειδίκευτου είναι 1,200 ευρώ το μήνα που τέτοιο μισθό παίρνουν στην Ελλάδα τα ‘στελέχη’.

Το τελευταίο αγαπητέ Ovi μην το πιστεύεις και πολύ τουλάχιστον σαν γενικότητα. Πολλαπλασίασε -για όχι λίγες περιπτώσεις- επί 3, επί 10 η επί 20 +stock options.
Ο χρήστης ovi είπε…
@ Dion.M.

Καλώς ήλθες στη παρέα μας

Η παρατήρηση μου ήταν περισσότερο σε αυτούς που χαρακτηρίζουν έξυπνα διάφορες εταιρίες στελέχη και τους δίνουν 'καρότα' και υποσχέσεις πείνας. Και ναι θυμάμαι κι εγω οτι υπήρχαν στελέχη παράδειγμα στο μαρινόπουλο που παίρναν μισθούς οκταψήφιους αλλά υπήρχαν και στελέχη στο Γερμανό που παιρναν μισθούς κυριολεκτικά της πείνας! Και δεν νομίζω οτι υπάρχουν πολλά στελέχη της τάξης των οκταψήφιων μισθών, μάλλον στους μισθούς τηε πείνας βολεύονται οι περισσότεροι.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μπράβο, συγχαρητήρια για ότι κάνεις και λες φωναχτά και όχι μουρμουρίζοντας.
Νταβατζήδες υπάρχουν παντού και πρέπει να τους δείχνουμε την πυγμή μας, για να μην σηκώνουν κεφάλι.
Προγραμμάτιζα να πάω μετανάστης στη Νορβηγία, αλλά διάβασα πολύ καλά πράγματα για τη Φιλανδία (http://krotkaya.wordpress.com/2007/05/27/Φινλανδία-part-i/#comment-9915) και τώρα διαβάζω σιγά-σιγά όλο το blog σου.
Μπράβο και πάλι, δεν υπάρχουν μπαρμπάδες σαν εσένα εδώ σην ελλάδα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περί Ελληνικής κοινότητας στη Φινλανδία ...ξανά!

Διάλειμμα με χιόνι

Κασσελάκιος ο λόγος