Thursday, August 24, 2006,2:26 AM
Περιβαλλοντολογική* συνείδηση
Η φωτογραφία που βλέπετε εδώ, είναι εκατό μέτρα από το σπίτι μου που βρίσκεται στη δεύτερη ζώνη, σαν να λέμε στο Νέο Παγκράτι, της πρωτεύουσας της Φιλανδίας το Ελσίνκι και το δάσος που βλέπετε είναι αληθινό δάσος και οχι πάρκο!!! Σε αυτό το δάσος μεγαλώνει η κόρη μου και αυτό το δάσος θα δουν τα παιδιά της. Τα δικά σας τα παιδιά σε πια φωτογραφία θα δουν δάσος;

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθώ με συγκρουόμενα συναισθήματα αυτά που μπορώ να παρακολουθήσω, ελληνικές εφημερίδες, ραδιόφωνο και blogs για το ότι συμβαίνει στην Ελλάδα με τις φωτιές και με κόπο συγκρατώ τον εαυτό μου. Παρακολουθώ σιωπηλά χωρίς να γραφώ comments παρ΄ όλο ότι θα ήθελα να το κάνω σε πολλά blogs. Αυτό γιατί δεν θα ήθελα να γίνω αφορμή να ξεφύγει η συζήτηση ή να συγκρουστώ με bloggers που βρήκαν την ευκαιρία να κατηγορήσουν κάποιους ονομαστικά, κρύβοντας πολλές φορές προσωπικές τους κακίες ή καταπιεσμένα συμφέροντα και άλλους που το βρήκαν σαν καλή ευκαιρία να επιρρίψουν ευθύνες με καθαρά μικροκομματικά και με παρωπίδες κίνητρα.

Τέλος δεν ήθελα να πω τίποτα γιατί δεν θα ήθελα να ακουστώ σαν τον εξυπνάκια που ζει στη χώρα με το 80% του εδάφους της γεμάτη δάση, που οι άνθρωποι της τα αγαπούν και τα φροντίζουν. Γιατί η ευθύνη είναι όλων και έτσι είναι και στην Ελλάδα, η ευθύνη είναι όλων μας. ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΛΟΓΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Και ναι δεν θέλω να βγάλω τον εαυτό μου απ’ έξω γιατί τότε δεν θα είχε σημασία τα όσα λέω για την αγάπη μου σε αυτή τη χώρα που με τιμή αποκαλώ πατρίδα μου.

Για να ξεκινήσω από τα ΜΜΕ, έχω βομβαρδιστεί από ‘αποκλειστικότητες’ με ξεψυχισμένες φωνές και ‘ανταποκριτές’ που ρωτάνε: καήκατε; Πως καήκατε και που ήσασταν εκείνη τη στιγμή; Έχω δει καταπληκτικά τραβηγμένες φωτογραφίες που τραβάνε το μάτι, δραματοποιημένες που γεμίζουν όλη μου την οθόνη και όλα αυτά για να πουλάνε περισσότερο και για να έχουν μεγαλύτερη ακροαματικότητα. Κι όταν περάσει όλη η μπόρα και αφού έχουν τσεπώσει το παραδάκι μας από τις πωλήσεις τους και τις διαφημίσεις θα χτίσουν και σπιτάκια στα ‘αναδάσιμα’ γιατί οι ίδιοι ακριβώς είναι και οι μεγαλοεργολάβοι. Οι ίδιοι, οι γυναίκες τους, τα ανίψια τους τις σημασία έχει!!!

Στη Πεντέλη δεν ζούνε μόνο εκατομμυριούχοι, όπως και στα Μελίσσια, όπως και στον Καρέα, στην Αγία Μαρίνα και μπορώ να συνεχίσω μέχρι να γεμίσει αυτό blog. Αυτά τα μέρη ήταν δάση και όταν τα κάψανε και τα καταπατήσανε πήγαν και χτίσαν όλοι!!! Τώρα με άδεια χωρίς άδεια τι σημασία έχει. Και αφού καταπατήσανε και χτίσανε και το αδήλωτο τους, απαιτήσανε με καταλήψεις από τις κυβερνήσεις να τα κάνουν νόμιμα. Η τα ξεχάσαμε αυτά; Μήπως ο Ποδονύφτης ήταν μυστικό; Όχι! Όλοι το ξέραν αλλά χτίσανε και φτιάξανε και Mall πολυτελείας και όλοι πήγανε στα εγκαίνια πατώντας ο ένας τον άλλο. Όταν όμως πλημμύρισε ο Ποδονύφτης δεν είπε κανείς καλά γιατί τον τσιμεντάραμε; Όχι, ζητάγανε ευθύνες από κυβερνήσεις που δεν τους είχαν προφυλάξει όταν χτίζανε τα αυθαίρετα τους!!!

Αλλά γιατί κολλήσαμε τώρα στα δάση; Όταν πετάμε το τσιγάρο κάτω όπου να ναι και το λαδωμένο χαρτί από την τυρόπιτα είναι διαφορετικά; Αυτή τη τσίχλα που μασάμε σαν αγελάδες και την αμολάμε όπου βρει; Με το δάσος ευαισθητοποιηθήκαμε τώρα; Για κάνετε μια βόλτα αύριο στη πόλη που ζείτε και πείτε μου τι βλέπετε; Μήπως δεν υπάρχουν σκουπιδοτενεκέδες; Μήπως δεν υπάρχουν κάδοι; Εδώ και τα σκουπίδια τα πετάμε από το μπαλκόνι και σκάει η πλαστική σακούλα και τα πάντα στο πεζοδρόμιο! Ορίστε, δημοτικές εκλογές έρχονται!!! Να η ευκαιρία! Το πρόβλημα μας είναι ποιος θα φτιάξει την Ομόνοια η αν παντού υπάρχουν κάδοι απορριμμάτων και σημεία για να σβήσουμε τα τσιγάρα. Είπε κανένας υποψήφιος κάτι τέτοιο; Οοοοχι!!! Αλλά μιας και φτάσαμε στους πολιτικούς μας, γιατί έχουμε την απαίτηση να είναι διαφορετικοί από εμάς. Ο Κωστάκης τα πίνει σε ταβέρνα κατηγορώντας πάλι τους νταβατζήδες, και καλά κάνει, γιατί αύριο αυτό θα είναι κεντρικό θέμα στις εφημερίδες που καλοπουλήσανε με τις φωτογραφίες και ετοιμάζονται τώρα να τσιμεντώσουν τα δάση όσο και ελεύθερες τυπού κι αν είναι!!! Γιατί τα νέα βρίσκονται ..στην καρδιά της επικαιρότητας!!!

Οι πολιτικοί είναι αυτοί ακριβώς που εμείς ψηφίσαμε, που τρέξαμε στα μπαλκόνια τους, που μας το παίξαν αφ’ υψηλού στην εκλογική περίοδο με το ύφος του καλού μπαμπά με το ηλίθιο παιδί που ξέρει τι είναι για το καλό του και είμαστε οι ίδιοι που περιμένουμε να ξοφλήσουν το γραμμάτιο από μια κ@λοψήφο! Γιατί εσείς θα μοιραζόσασταν την αρπαχτή του βουλευτικού αξιώματος; Ποιος πολιτικός δεν έχει βολέψει την οικογένεια μέχρι πέμπτης γενιάς; Οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες υιοθετούσαν τους διαδόχους τους από αυτούς που θεωρούσαν πιο άξιους για το ρόλο. Στην Ελλάδα η εξουσία είναι απλά κληρονομική. Ο θείος Αύγουστος έκανε μπετό την Ελλάδα και ο ανιψιός Τιβέριος απλά ολοκληρώνει γιατί είχαν μείνει και κάποιες γωνίτσες που είχαν ξεφύγει. Γιατί βγάζουμε την ουρά μας απ’ έξω; Που το βρήκαν το 80% τα δυο κόμματα αν όλοι μας θεωρούμε ότι είναι καραγκιόζηδες. Κάποιος ρε παιδί μου τους ψήφισε κι αν δεν είμαι εγώ κι εσύ, ποιος είναι; Δεν είναι ο αδερφός μου, ο διπλανός μου, ο συνάδερφος μου; Στη Φιλανδία που σας ενδιαφέρει τρομοκρατήθηκαν όταν οι ψηφοφόροι κοντεύαν να πέσουν κάτω από το 40%. Ξέρετε γιατί; Γιατί όπως και στο ελληνικό σύνταγμα θα έπρεπε να επαναληφθούν οι εκλογές και τότε αρχίζουν να ακούν καλύτερα και να κατεβαίνουν από το θρόνο που εμείς οι ίδιοι τους βάλαμε!!!

Και μετά ήρθαν και οι δασολόγοι για να δέσει!!! Το φιλανδικό μοντέλο πρόληψης!!! Πια πρόληψη; Πρόληψη τέλος και δεν το καταλάβατε γιατί όπως κάνετε και με το Λίβανο μου κολλάτε μια άποψη καθισμένοι στο Εν Κατοικείν καναπεδάκι σας παρακολουθώντας την 40αρα flat-screen Sony και τρώγοντας πακοτίνια και με αυτή την άποψη τους αθωώσατε όλους!!! Το λάθος ήταν το μοντέλο και τίποτα άλλο. Αφού καταφέρατε και μας πείσατε με την παιδεία γιατί να μην το κάνετε και με τα περιβάλλον!!!

Εκεί ήταν που πικράθηκα διαβάζοντας μερικά blog!!! Αφού δεν φταίμε εμείς, δεν φταίει αυτός που ψηφίσαμε, βαράμε και τον γείτονα για να ξεσπάσουμε!!! Είχα την απαίτηση επειδή είμαι τυχερός να έχω ‘γνωρίσει’ κάποιους από εσάς και θέλω να πιστεύω ότι συμμερίζεστε αυτά που λέω και σας θεώρησα παράδειγμα για το πως είναι η blogοσφαιρα, να υπάρχει περισσότερη ευαισθησία από όλους τους bloggers στο να αναλάβουμε οι ίδιοι τις ευθύνες μας αντί να τις πασάρουμε όπως και με το κάθε τι άλλο στη ζωή μας. Αλλά αυτό το 80% που κανένας δεν ξέρει που βρίσκεται αντιπροσωπεύεται και στη blogοσφαιρα!!!

Αν θέλετε μοντέλο, η Ergotelinen θα σας βρει αρκετά links με όσα είπανε οι δικοί μας αρχαίοι πρόγονοι για τη προστασία του περιβάλοντος, μια βιβλιοθήκη περπάτημα, δεν χρειάζεται να έρθετε μέχρι εδώ!!!

Λοιπόν η ευθύνη είναι συλλογική και μόνο συλλογική μπορεί να είναι και η λύση! Όσο για τα δάση ...λυπάμαι, τουλάχιστον ας κοιτάξουμε να σώσουμε τίποτα άλλο!!!

********************************

Στη φωτογραφία ο Verti σε ένα άλλο δάσος. Η αρμονία της φύσης!!!

********************************

* Χάρη στην επέμβαση του Jason., , , &
 
posted by ovi
80 comments