Johannus - Μέρος 2ον

Λοιπόν στο πρωτο μέρος καλύψαμε το περιβάλλον που απαιτείται για να είναι πετυχήμενη η ημέρα των 24 ωρών. Το άλλο απαραίτητο συστατικό είναι η μπίρα. Όχι κρασί, έτσι κι αλλιώς χαμένο θα πήγαινε, μόνο μπίρα.

Ξέρω ότι μερικές φορές μου βγαίνει περίεργα και ακούγεται σαν κακία, αλλά αυτή είναι μια πλευρά των Φιλανδών που δεν αντέχω με τίποτα. Ο χειρότερος συνδυασμός κοκτέιλ σε αυτό τον πλανήτη είναι οι Φιλανδοί με το αλκοόλ. Όχι ότι εγώ δεν έχω μεθύσει, αρκετές φορές ώστε να υπάρχουν πολλοί και διάφοροι που να με θυμούνται. Αλλά πάντα κατέληγα στο να τραγουδάω τίποτα τρελά ρεμπέτικα που τα θυμάμαι μόνο μεθυσμένος και γενικά να είμαι σε καλή διάθεση. Γενικά και οι φίλοι μου είναι μια από τα ίδια. Ο κολλητός μου μέθυσε στο γάμο μου και το πιο ακραίο που έκανε ήταν μετά από πενήντα χρόνια άκαπνος, άρχισε να καπνίζει πούρα!!!

Οι Φιλανδοί είναι κάτι σαν Dr. Jekyll και Mr. Hyde. Όταν είναι νορμάλ είναι μετρημένοι στα πάντα, ακόμα και στο να εκφράσουν τα πιο απλά συναισθήματα, λιγομίλητοι και ευθείς μέχρι αγένειας. Όταν μεθάνε γίνονται πλάσματα χωρίς αυτοσεβασμό που χάνουν κάθε έλεγχο μυαλού και σώματος. Οι Φιλανδοί όταν λένε πάμε να πιούμε δεν εννοούν πάμε να πιούμε μερικά ποτηράκια και να περάσουμε καλά, εννοούνε πάμε να μεθύσουμε και να μην ξέρουμε τι κάνουμε. Στα χρόνια που ζω στη Φιλανδία δυστυχώς έχω πολλές ιστορίες να πω με ανθρώπους και γεγονότα, ιστορίες που θα κάνανε ακόμα και τον Bukowski – άραγε τον θυμάται κανένας; - να κοκκινίσει.

Η ημέρα του Johannus είναι η ημέρα με τους περισσότερους θανάτους στη Φιλανδία. Όσο τρελό και αν ακούγεται ένα μεγάλο ποσοστό αποφασίζει να κάνει βαρκάδα στη λίμνη και κάπου στη μέση της λίμνης αποφασίζουν ότι από τις πολλές μπίρες χρειάζονται να κατουρήσουν. Και το κάνουν όρθιοι στη βάρκα. Τώρα πως θα τους σώσουν οι άλλοι μισοαναίσθητοι από το αλκοόλ συνταξιδιώτες τους ...

Φυσικά υπάρχει το ποσοστό με τα τροχαία και ακολουθεί το ποσοστό που αυτοκτονεί. Μην ξεχνάτε ότι η Φιλανδία είναι η χώρα με τις περισσότερες αυτοκτονίες, νομίζω μόνο η Ιαπωνία είναι σχετικά κοντά αλλά για διαφορετικούς λόγους.

Έτσι λοιπόν το ξημέρωμα της επομένης του Johannus θα βρει δεκάδες Φιλανδούς λιπόθυμους ή να κοιμούνται σε πολλά πεζοδρόμια του Helsinki και άλλων φιλανδικών πόλεων. Παρ΄ επιπτοντως ο τέως αρχηγός της αστυνομίας συλλήφθηκε πέρσι του Johannus να οδηγεί τελείως μεθυσμένος!!!

Μια όμορφη παράδοση γα του Johannus και ειδικά στη νότια Φιλανδία, Helsinki κλπ. είναι οι φωτιές. Οι Φιλανδοί ανάβουν γιγάντιες φωτιές σαν να εξορκίζουν τα πνεύματα. Φαντάζομαι στους παλαιότερους στην Ελλάδα κάτι θα θυμίζει αυτό σε συνδυασμό με την γιορτή του Ιωάννη του προδρόμου.

Υπάρχει ένα νησάκι στο Helsinki (μέρος του Helsinki είναι νησάκια) το Seurasaari όπου υπάρχει και ένα μουσείο κατοικιών από όλη τη φιλανδική ιστορία. Σε αυτό το νησάκι γίνονται κάποιες ιδιαίτερες γιορτές για του Johannus που συμπεριλαμβάνουν παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Άλλο αγαπημένο μέρος των κάτοικων του Helsinki που δεν μπορούν να δραπετεύσουν για το τριήμερο είναι η Suomenlinna.

******************************

Εμείς θα περάσουμε αυτό το Σαββατοκύριακο με φιλικό ζευγάρι σε εξοχικό με ηλεκτρικό και τουαλέτα (!!!) και ευτυχώς και οι δυο τους έχουν ζήσει πολλά χρόνια εκτός Φιλανδίας και καταλαβαίνουν ότι το να πιεις δεν είναι αυτοσκοπός απλά πίνεις και περνάς καλά.

******************************

Χάρη στο φίλο τον Μεξικάνο τώρα παρακολουθώ και το Μεξικό!!!

Μέχρι τώρα δεν είδαμε και σπουδαίο ποδόσφαιρο άντε να δούμε τη συνέχεια.

******************************

Η Δάφνη είναι μια χαρά. Οι φίλοι που θα περάσουμε μαζί τους Johannus έχουν μια κόρη 5 χρονών και έτσι θα έχει συντροφιά για το τριήμερο. Νομίζω ότι αυτό έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην απόφαση μας να περάσουμε μαζί τους τη γιορτή.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περί Ελληνικής κοινότητας στη Φινλανδία ...ξανά!

Διάλειμμα με χιόνι

Κασσελάκιος ο λόγος