Esplanade Park και Market Square

Ένα από τα αγαπημένα μου σημεία στο Helsinki είναι η Market Square στο λιμάνι. Κάτι λοιπόν που η βροχή σταμάτησε κάτι η μελαγχολία που με έπιασε τις τελευταίες μέρες πάλι εκεί κατέληξα.

Το καλοκαίρι η Market Square είναι γεμάτη κόσμο, το χειμώνα αστα να πάνε μόνο γλάροι και κοράκια, αλλά το καλοκαίρι είναι η απόλυτη διασκέδαση. Σαν να πηγαίνεις βόλτα στο Μοναστηράκι στο πιο φιλανδικό όμως με πολλούς Αμερικάνους και Γιαπωνέζους τουρίστες. Αυτό τώρα πρέπει κάπως να το εξηγήσω.

Το Helsinki δεν είναι ακριβώς η μεγάλη ευρωπαϊκή μητρόπολης. Σου φτάνουν τρεις μέρες για να νιώσεις άνετα με την πόλη και να αρχίσεις να κυκλοφορείς σχετικά άνετα. Άλλωστε έχει μόνο 300,000 κάτοικους, το εκατομμύριο το φτάνει μαζί με τα περίχωρα και την Vantaa που είναι σαν να λέμε Αττική. Οπότε εκτός κι αν έχεις κάποιον δικό σου που παντρεύτηκε Φιλανδέζα και δεν είσαι πολιτικός πρόσφυγας με όνειρο να βρεθείς στη Σουηδία δεν υπάρχει άλλος λόγος να έρθεις στη Φιλανδία για περισσότερο. Όλοι μου οι φίλοι και γνωστοί που έχουν έρθει στη Φιλανδία, κάπου στην τρίτη μέρα αρχίσανε να ψάχνουν τα πρακτορεία για να επισκεφτούν την Εσθονία, τη Σουηδία και πάνω από όλα την Αγια Πετρούπολη. Καλά είμαι υπερβολικός, την τέταρτη μέρα!!!

Παρ' όλα αυτά το Helsinki έχει πολύ τουρισμό και αυτός ο τουρισμός έρχεται από τα κρουαζιερόπλοια που κάνουν σε 10 μέρες τον γύρω της Βαλτικής, Σουηδία, Φιλανδία, Εσθονία, Ρωσία, Γερμανία και Δανία. Στη Φιλανδία μένουν μόνο μια μέρα και συνεχίζουν αμέσως το βράδυ για Αγια Πετρούπολη αλλά αυτές τις 12 ώρες δεκάδες τουρίστες πλημμυρίζουν το κέντρο και φυσικά την Market Square που είναι και το σημείο αποβίβασης και συνάντησης για τα groups. Επαναλαμβάνω μην συγκρίνετε τον τουρισμό της Ελλάδας με τη Φιλανδία, δεκάδες τουρίστες αντιστοιχούν σε χιλιάδες για την Αθήνα.

Οι περισσότεροι είναι Αμερικάνοι, μιας και νιώθουν ασφαλείς να επισκεφτούν το παλιό εχθρό για δυο μέρες, προστατευμένοι από ένα κρουαζιερόπλοιο και αφού επισκεφθούν τα τελευταία προπύργια του καπιταλισμού πριν το χάος, Φιλανδία και Σουηδία. Όλοι τους έχουν αυτοκόλλητα ταμπελάκια στο πέτο: My name is JOHN, My name is MARY HELLEN, μπας και ξεχάσουν το όνομα τους τώρα που βρέθηκαν στο εξωτερικό. Γενικό χαρακτηριστικό τους είναι η άγνοια. Οχι μόνο σε γεωγραφία ή ιστορία αλλά η απόλυτη άγνοια!

Πέρσι κάνοντας μια μέρα πάλι βόλτα στο ίδιο μέρος ένα ζευγάρι Αμερικάνων με σταματάει και με ρωτάει κάτι, τους απαντάω και ο κύριος με πολύ σοβαρό ύφος μου λέει ότι είναι πολύ χαρούμενος που μιλάει με ντόπιο. Του εξηγώ ότι ξένος είμαι κι εγώ άλλα που να με ακούσει, αυτός μόνο τη φωνή του άκουγε, και μου κάνει και την δήλωση. Τώρα που τέλειωσε ο κουμουνισμός και είμαστε πάλι ελεύθεροι δεν πρέπει να φοβόμαστε τίποτα. Ήταν σίγουρος ότι ο Putin είναι κρυφοκουμουνιστής αλλά τώρα με το ΝΑΤΟ δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, μόλις γίνουμε μέλος όπως οι άλλες χώρες του μπλοκ θα έρθουν τα αμερικάνικα τανκς να βοηθήσουν την νέα δημοκρατία μας. Εκείνη τη στιγμή βγήκε ο Φιλανδός από μέσα μου και δάκρυσα από ανακούφιση. Μέχρι τη Filandia του Sibelius άκουγα σε μουσική υπόκρουση!!! Περήφανος τον φίλησα σταυρωτά και συνέχισα σαν καλός Φιλανδός να πιω μια μπίρα, υποσχόμενος ότι θα μεταφέρω ότι μου είπε στον Vanhanen!!!

Από τότε δεν χάνω ευκαιρία και μόλις δω Αμερικάνο να ψάχνεται τρέχω να βοηθήσω. Κοίτα τώρα που αυτό κοντεύει να γίνει μυθιστόρημα. Λοιπόν, η συνέχεια για την Market Square αύριο!!!

*********************************

Φίλε phivos το μόνο που δεν θα ήθελα ήταν να σε μελαγχολήσω. Αλλά αυτό το τηλέφωνο με τάραξε φέρνοντας μου αναμνήσεις που κυριολεκτικά με απωθούν. Παρ΄ επιπτόντως και γω Helsinki θα μείνω... οπότε παρέα θα τα λέμε! Όσο για βαλίτσες, με τίποτα, ούτε για διακοπές!!!

Κάποιες απαντήσεις μου τις έχεις ήδη δώσει από το site σου και ευχαριστώ θερμά γι’ αυτό :)

*********************************

Αυτό το παιχνίδι των Γάλλων με αποζημίωσε απόλυτα για τις βαρετές ώρες που πέρασα μπροστά στη τηλεόραση. Ακόμα βραχνιασμένος είμαι. Άντε να νικήσει και την Βραζιλία τώρα και η Αγγλία να νικήσει την Πορτογαλία και θα είμαι πραγματικά ικανοποιημένος.

*********************************

Οι φωτογραφίες είναι: στο κέντρο του Esplanade Park οι σουηδόφωνοι Φιλανδοί κάθε Johannus στήνουν αυτό το ...δέντρο, παλιό έθιμο, η γνωστή Mirada με τον αιώνιο γλάρο στο κεφάλι της και τέλος Αμερικάνοι τουρίστες στη Market Square δυστυχώς δεν κατάφερα να τους πιάσω με ταμπελάκια My name is JOHN.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Η μελαγχολία που με πιασε τις τελευταίες.... Πρώτη φορά που το γραφεις έτσι.Απο τα γραφτάσου καταλαβαίνω πως τον τελευταίο καιρό τραβάσ μεγάλο ζόρι... Θυμάμαι έχεις περάσει και χειρότερα... και όμως απλά πέρναγες και είσαι βρε μαλάκα καλά καλλίτερα από άλλοτε για να το βάλεις κάτω. Και τα γαμημένα τα φαντάσματα... έρχονται όταν σε βρίσκουν στα κάτω και παλεύουν να σε τσακίσουν.Ομως τα φαντάσματα είναι φαντάσματα.Και εκείνο που υπάρχει είναι ότι έχουμε , είναι ότι είμαστε όρθιοι και ζούμε.Φαντάζομαι έχεις χωθεί στο δωμάτιο μπροστά στο υπολογιστή και περιμένεις τον κάθε ψυχομπουκομένο να γράφει την μαλακία του και να του απάντάς να γράφεις να γράφεις .....Να καβλομαχάς με τα φαντάσματα και να αφίνει το καλοκαίρι να περνάει δίπλα. Δεν πολεμιέται φίλε έτσι η κατάθλιψη ...ΕΣΥ ΞΈΡΕΙΣ τι να σου πώ εγώ Βγές έξω πηγαινε με τη δάφνη να κάνεις μαλακίες παιδικά πράγματα πηγαινε κα αμόλυσε την στο πάρκο και κυνήγησέ τη μεχρι να ισοπεδωθείς . Κλείσε το κολομηχάνημα και βγές στον ήλιο.Παρε το αεροπλάνο και έλα να μας κάψει ο ήκιος να πουμε μαλακίες να εκτονωθούμε.. και μέχρι να έρθεις "θα γράφουμε και καμιά μαλακία' έτσι όπως είπε ο λαγός στο λιοντάρι στο γνωστό ανέκδοτο
Ο χρήστης ovi είπε…
Μπόρα ειναι ...θα περάσει
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
hrtha ki ego ta xristougenna stn filandia kai mporo na po oti htan polu kala. alla gia na zhso ligo diskola. apla ua h8ela na er8o to kalokairi ka na dv po einai.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περί Ελληνικής κοινότητας στη Φινλανδία ...ξανά!

Διάλειμμα με χιόνι

Κασσελάκιος ο λόγος