Αλλαγή φρουράς στο Helsinki

Σήμερα έκανα κάτι που φαντάζομαι ότι έπρεπε να έχω κάνει από την πρώτη χρονιά που ήρθα στη Φιλανδία ....αλλά πάντα κατι συνέβαινε. Είδα την αλλαγή φρουράς στο κέντρο. Κατι σαν την αλλαγή φρουράς μπροστά από τον άγνωστο στρατιώτη.

Την προηγουμένη βδομάδα στο ραδιόφωνο ανάμεσα σε αυτά που συμβαίνουν μέσα στη βδομάδα που έρχεται αναφέραμε και τη αλλαγή της φρουράς κάθε παρασκευή μπροστά στο προεδρικό μέγαρο στις 11.30 το πρωί, και μιας και δεν μπορείς να αναφέρεις κατι που δεν το έχεις δει ποτέ αποφάσισα ότι ήρθε ο καιρός να το δω με τα ίδια μου τα μάτια. Έτσι σήμερα στις 11.15 ήμουνα στημένος μπροστά από το προεδρικό μέγαρο και περίμενα ...μονάχος!!! κατι σαν τις μονάχους - μονάχους. Ούτε ένας Γιαπωνέζος τουρίστας, εγώ και κατι εργάτες που δουλεύανε μέσα από τον μεταλλικό φράχτη.

Λοιπόν, το προεδρικό μέγαρο της Φιλανδίας ειναι δίπλα στο δημαρχείο και παραδίπλα σε μια πραγματικά εντυπωσιακή σουηδική πρεσβεία. Η σουηδική πρεσβεία θέλοντας να θυμίζει μόνιμα στους Φιλανδούς ότι ηταν επαρχία της για κάπου 2000 χρόνια ειναι τεράστια με τεράστιες σουηδικές σημαίες κάνοντας το προεδρικό μέγαρο να μοιάζει σαν παράγκα. Κατι σαν ...εδώ το παλάτι και εδώ μένουν οι υπηρέτες. Και επειδή το καλοκαίρι η πρόεδρος μετακομίζει στην θερινή κατοικία που ειναι ....στην άλλη άκρη του Helsinki, αποφασίσανε να βάψουνε την πρόσοψη και έτσι η αλλαγή της φρουράς γίνεται στο παρακείμενο κτίριο που φιλοξενεί την φρουρά. Αυτά μου τα είπε ένας από τους εργάτες που με είδε με τη φωτογραφική μου μηχανή στημένο και με λυπήθηκε. Παρ’ επιπτοντως ο εργάτης ηταν Εσθονός γιατί αν ηταν Φιλανδός θα με είχε αφήσει εκεί όλη μέρα η θα είχε καλέσει την αστυνομία.

Μια ακόμα πληροφορία που μου έδωσε ο ίδιος εργάτης με γέμισε τρόμο. Η αλλαγή φρουράς γίνεται στις 12.30 και οχι στις 11.30!!! Δημάδη είχα παραπλανήσει το κοινό μου!!! Έτσι αφού το ρώτησα αν είχε δει κανέναν άλλο να περιμένει και με την πληροφορία ότι κανείς δεν μου δίνει σημασία σε ότι λέω στο ραδιόφωνο μετακινήθηκα προς το κτίριο της φρουράς το οποίο βρίσκεται στη γωνιά του προεδρικού μεγάρου.

Εκεί με περίμενε πάλι ...κανένας και έτσι κάθισα στη σκιά και αποφάσισα να βγάλω διάφορες φωτογραφίες από τους περαστικούς για να περάσει η ώρα. 12.25 ακούω μπάντα να πλησιάζει. Εδώ πρέπει να σημειώσω ότι μαζί με μένα τα τελευταία δέκα λεπτά μεριμνάνε ένα ζευγάρι Ολλανδών με μπλουζάκια της εθνικής Ολλανδίας, ένας Γάλλος, μια γρια Φιλανδέζα και έξη Γιαπωνέζοι!!!

Τώρα όσοι έχετε δει την αλλαγή φρουράς στον άγνωστο στρατιώτη ή οι πιο τυχεροί στο παλάτι Buckingham στην Αγγλία, ε καμία σχέση!!!!

Η μπάντα πλησίασε παίζοντας έναν ποπ ρυθμό στο στιλ Μαγκάιβερ ακολουθώντας τρεις στρατιώτες και μια στρατιωτίνα οπoυ ένας από αυτούς κρατούσε τη φιλανδική σημαία. Ήρθαν μπροστά από το κτίριο, ένας άλλος στρατιώτης βγήκε μέσα από το κτίριο και άλλαξε με τον ήδη σκοπό που σημειωτέων ηταν γυναίκα, ο σαλπιγκτής σάλπισε κατι παράξενο με όλους στημένους προσοχή και μετά η μπάντα έπαιξε το hard rock hallelujah οχι τη ραπ βερσιόν αλλά αυτή για στρατιωτική μπάντα.

Μετά εμείς οι έντεκα χειροκροτήσαμε, ο διευθυντής της μπάντας υποκλίθηκε πολύ χαριτωμένα και μπήκαν όλοι μέσα οι Γιαπωνέζοι δείχνανε ενθουσιασμένοι, ο γάλλος μπερδεμένος και οι ολλανδοί προσπαθούσαν να συνέρθουν από το μεθύσι της προηγουμένης βραδιάς. Εγώ; Απλά πήγα στο λιμάνι και συνέχισα να βγάζω φωτογραφίες τους περαστικούς.

**********

Η Αγγλία ηταν για κλάματα και δεν ξέρω πως τα κατάφεραν να κερδίσουν. Το πιο καλό το άκουσα στο BBC, οι Εγγλέζοι δεν μπορούσαν να αποδώσουν με το Τρινιντάντ και Τομπάγκο γιατί παίζαν ποδόσφαιρο Ελληνικού στιλ!!!!

Η Αργεντινή νίκησε με εξάρα, αλλά συνεχίζω να τους αντιπαθώ!!!

**********

Ο Νίκος Δήμου επέστρεψε, δεν μπορούσε τελικά να αντέξει μακριά από τα blog. Αν και δεν ειναι απαραίτητο να συμφωνώ πάντα μαζί του, καλά τις περισσότερες φορές διαφωνώ, αλλά χαίρομαι που επέστρεψε και ελπιζω αυτή τη φορά να μην τον απογοητεύσουν οι συνήθεις ανεγκέφαλοι. Καλώς επέστρεψες κ. Δήμου!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περί Ελληνικής κοινότητας στη Φινλανδία ...ξανά!

Διάλειμμα με χιόνι

Κασσελάκιος ο λόγος