Johannus - Μέρος 1ον

Όπως σας είχα πει πριν από μερικά posts αυτή η εβδομάδα είναι η τελική ευθεία για τις καλοκαιρινές διακοπές. Για την Φιλανδία ο Ιούλιος είναι ο μήνας που οι πάντες λείπουν διακοπές συμπεριλαμβανομένων και των δημοσίων υπηρεσιών, τυχερή η Ευρώπη, την πρώτη Ιουλίου η Φιλανδία αναλαμβάνει την προεδρία και όταν οι Φιλανδοί γυρίσουν από τις διακοπές τους γεμάτοι όρεξη για δουλειά με τα παιδιά να ετοιμάζονται να πάνε σχολείο γύρω στις 10 Αυγούστου. Όλη η υπόλοιπη Ευρώπη θα ...πηγαίνει διακοπές!!! Έτσι για 2 μήνες η κατά τα άλλα υπερεργατική Ε.Ε. θα βρίσκεται σε ...διακοπές. γι’ αυτό χαλαρώστε!!!

Johannus είναι η ημέρα που οι Φιλανδοί διαμαρτυρόμενοι γιορτάζουν τον Ιωάννη τον πρόδρομο και αυτό μου πήρε γύρω στα δυο χρόνια να το καταλάβω γιατί κάθε φορά που ρώταγα η πρώτη απάντηση ήταν ‘μεσοκαλόκαιρο’ κάποια στιγμή κάποιος καλός άνθρωπος μου εξήγησε ότι στην πραγματικότητα είναι θρησκευτική γιορτή αλλά επειδή συμπίπτει με την μεγαλύτερη μέρα του χρόνου έχει κατά κάποιο τρόπο χαθεί η θρησκευτική της πλευρά. Τώρα ζώντας στη Φιλανδία καταλαβαίνετε ότι η ‘μεγαλύτερη’ μέρα σημαίνει ότι η ημέρα κρατάει 24 ώρες και αυτό διαρκεί για 15 με 20 μέρες στα νότια, Helsinki, Tampere. Στην Λαπωνία η 24 μέρα κρατάει αρκετά περισσότερο.

Ένα απαραίτητο στοιχείο για να απολαύσεις το μεσοκαλόκαιρο είναι το εξοχικό σπίτι. Τώρα επειδή το δικό σας μυαλό πήγε σε επαύλεις στην Ικαρία, παλατάκια στο Πήλιο, ανεμόμυλους στην Ανδρο και πισίνα στη Χαλκιδική (και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε!!!) το φιλανδικό είναι άλλη ιστορία. Νομίζω ότι το αγγλικό cottage σαν λέξη το περιγράφει καλύτερα. Μικρά σπιτάκια τις περισσότερες φορές με ένα μεγάλο δωμάτιο, με μοναδική θέρμανση ένα τζάκι, φτιαγμένα αποκλειστικά από ξύλο και πολλές φορές από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες, με κουζίνα της περισσότερες φορές υπαίθρια στην σκεπαστή πλευρά του σπιτιού και με υπαίθρια τουαλέτα.

Τρεχούμενο νερό; Φυσικά οχι, γεμίζεις τενεκέδες από το κοντινό supermarket! Ηλεκτρικό; Φυσικά αστειεύεστε. Σάουνα; Φυσικά, τι νομίζατε;

Τώρα επειδή αυτό το στιλ είναι κομμάτι της φιλανδικής ζωής και οι Φιλανδοί το προστατεύουν ιδιαίτερα και πεισματικά αν και σε ιδιαίτερες συζητήσεις όλοι θα θέλανε να έχουν μπάνιο μέσα στο σπίτι και ηλεκτρισμό, αυτό γίνεται σχεδόν αδύνατο μιας και για να φέρεις αποχέτευση, νερό και ηλεκτρισμό η απόσταση είναι μεγάλη και αφού οι υπόλοιποι στη διαδρομή θα αρνηθούν να συνεισφέρουν θα βρεθείς μόνος να πληρώνεις ένα ποσό δυσβάσταχτο. Έτσι όπως οι όλοι οι Φιλανδοί πηγαίνεις στο εξοχικό μόνο κάποια Σαββατοκύριακα.

Βέβαια υπάρχει η άλλη πλευρά, η αίσθηση της φύσης. Όλα αυτά τα μικρά σπιτάκια που περιέγραψα βρίσκονται στη μέση του δάσους στη άκρη κάποιας μαγευτικής λίμνης. Μην ξεχνάτε ότι η Φιλανδία είναι η χώρα των χιλιάδων λιμνών. Τώρα αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη. Θέα η λίμνη και το δάσος που σε τριγυρίζει από παντού. Γύρω στις δυο τα ξημερώματα ο ουρανός θυμίζει αυγουστιάτικο ηλιοβασίλεμα στο Αιγαίο (ήμουνα προσεκτικός να μην πω Σαντορίνη!!!). το μόνο που ακούγεται είναι οι ήχοι του δάσους, κάποιο ψάρι που πηδάει στη λίμνη, κάποιο πουλί και η απόλυτη ηρεμία. Κάτι τέτοιες στιγμές είναι που ηρεμεί η ψυχή σου όπως έλεγε και ο Καζαντζάκης.

*******************

Εύχομαι η Αγγλία να κερδίσει απόψε, γιατί ένας πρώιμος τελικός Γερμανία Αγγλία θα ήταν άδικος και για τις δυο ομάδες.

Η Ουκρανία πανηγυρίζει το 4-0 με τη Σαουδική Αραβία!!! Σιγά ρε, μη κουνιέστε πολύ γιατί το επόμενο παιχνίδι δεν είναι μακριά.

*******************

Η Δάφνη μετά από δυο μέρες περιπέτεια είναι καλά, έτσι η αναχώρηση την παρασκευή είναι σίγουρη.

*******************

Στα φιλανδικά αυτό το ‘εξοχικό’ λέγεται m?kki.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ε, Θάνο! Oliko laulua?

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περί Ελληνικής κοινότητας στη Φινλανδία ...ξανά!

Διάλειμμα με χιόνι

Κασσελάκιος ο λόγος