Ποδοσφαιρικά



Όσο με θυμάμαι παρακολουθώ το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου και με θυμάμαι πολλά χρόνια. Άντε τώρα που θέλετε να μάθετε και την ηλικία μου, πάντως τον Pele το θυμάμαι να παίζει! Λοιπόν το παγκόσμιο κύπελλο με τρελαίνει και για πολλούς λόγους, κάποιους από τους οποίους μου θύμισε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Anan στην επιστολή του προς την οργανώτρια αρχή.

Ο Anan αναφέρει στην επιστολή του το πόσο ζηλεύει το ποδόσφαιρο που καταφέρνει να συγκεντρώσει σαν οργάνωση περισσότερες χώρες από τον ΟΗΕ, να ενώνει φυλές και πολιτισμούς. Και αυτό είναι μια πικρή αλήθεια, δεν θα μου έκανε καθόλου έκπληξη αν κάποια μέρα έβλεπα Κύπριο παίκτη σε τουρκική ομάδα. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια πολλοί Τούρκοι παίζουν για ελληνικές ομάδες.

Πριν από 20 χρόνια βρέθηκα στην Ιαπωνία και κάποιος όταν έμαθε ότι ήμουν Έλληνας γύρισε και μου είπε: Ακρόπολις, Μελίνα, Σαραβάκος. Λοιπόν η αναφορά στη Μελίνα και τον Σαραβάκο με άγγιξαν πολύ περισσότερο από την αναφορά στην Ακρόπολη.

Τώρα στη Φιλανδία το ποδόσφαιρο δεν είναι και τόσο σημαντικό. Εδώ ζουν και αναπνέουν με το χόκεϊ έκτος από μια και μόνη φορά!!! Και εδώ είναι η τύχη μου, η μια και μόνη φορά ήταν όταν νικήσανε 5-1 την Ελλάδα, για πρώτη φορά στη ιστορία τους τέτοιο σκορ, άσε το ότι νικήσανε διεθνές και επίσημο παιχνίδι. Το χειρότερο; Ήμουνα μέσα στο παιχνίδι και ευτυχώς που και η φιλανδική ομάδα φοράει γαλάζια άσπρα, διαφορετικά δεν θα έβγαινα ζωντανός. Περιττό να σας πω ότι ακόμα πληρώνω μπίρες από στοιχήματα.

Τέλος πάντων η Ελλάδα πήρε το πανευρωπαϊκό και θα πιστεύατε ότι οι Φιλανδοί θα σταματούσαν! Έτσι νομίζετε, γιατί η αλήθεια ήταν διαφορετική. Ένα μήνα μετά από το πανευρωπαϊκό βρίσκομαι σε κεντρικό pub με φίλους Φιλανδούς και ένας γυρνάει και μου λέει. «φυσικά καταλαβαίνεις ότι είμαστε πρωταθλητές Ευρώπης.» Μπαρδόν; «Η Ελλάδα πήρε το κύπελλο Ευρώπης και εμείς κάναμε σκόνη την Ελλάδα άρα έχουμε νικήσει την πρωταθλήτρια άρα είμαστε καλύτεροι!» η πρώτη μου αντίδραση ήταν να βάλω τα γέλια αλλά αμέσως κατάλαβα ότι αφ’ ενός το εννοούσε και αφ’ ετέρου οι υπόλοιποι γύρω μου συν μερικούς άσχετους συμφωνούσαν. Η δεύτερη αντίδραση μου ήταν να σκεφτώ κάτι που έλεγε η γιαγιά μου, «Όρσε γαμπρέ κουφέτα!»

Προσέξτε τώρα σενάριο, η Αγγλία κερδίζει το παγκόσμιο κύπελλο και μετά από δυο μήνες πρέπει να παίξουν με την Ελλάδα για τους προκριματικούς του πανευρωπαϊκού. Η Ελλάδα κερδίζει, οπότε οι Φιλανδοί θα καμαρώνουν ότι μέσα σε δυο χρόνια κέρδισαν ευρωπαϊκό και παγκόσμιο κύπελλο!!! Όρσε γαμπρέ κουφέτα!!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περί Ελληνικής κοινότητας στη Φινλανδία ...ξανά!

Διάλειμμα με χιόνι

Κασσελάκιος ο λόγος