Φωτιές στη Φιλανδία

Για να μην νομίζετε ότι όλα τα στραβά και ανάποδα συμβαίνουν στην Ελλάδα και ότι μόνο στην Ελλάδα η εξουσία έχει μόνιμη αρτηριοσκλήρωση σας έχω νέα από τη Φιλανδία. Τους τελευταίους μήνες συμβαίνουν μια σειρά από εμπρησμούς που ξεκίνησαν την πρωτομαγιά με τον εμπρησμό και ολοκληρωτική καταστροφή του παλιού ξύλινου σιδηροδρομικού σταθμού στο Helsinki. Το συγκεκριμένο κτίριο βρισκόταν ακριβώς απέναντι από το κοινοβούλιο σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία του Helsinki και τα τελευταία δυο χρόνια είχε ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση για το αν θα έπρεπε να το διαμορφώσουν σε χώρο τέχνης, εκθέσεων και συναυλιών ή να πουληθεί σε ιδιωτική εταιρία και να μετατραπεί σε εμπορικό κέντρο. Αλλά η υπεύθυνη δημοτική αρχή ανέβαλε μόνιμα την απόφαση παρ΄ολο που όλα δείχνανε ότι μάλλον ήταν έτοιμη να το πουλήσει. Μεγάλο ρόλο που καθυστερούσε να παρθεί η απόφαση έπαιξε η συλλογή υπογραφών που έφτασε σε πάνω από τις 60,000, αριθμό ρεκόρ για κάτι αντίστοιχο στη Φιλανδία. Να σας δώσω να καταλάβετε οι υπογραφές που συγκεντρωθήκαν κατά της κατασκευής νέου πυρηνικού εργοστασίου δεν ξεπεράσανε τις 20,000.

Κατά τη διάρκεια της πρωτομαγιάς που για όσους ξέρουν στη Φιλανδία δεν έχει να κάνει με τίποτα με την εργατική πρωτομαγιά αλλά είναι κάτι σαν την ημέρα των αποφοίτων που όλοι οι Φιλανδοί γυρίζουν τους δρόμους φορώντας τα χαρακτηριστικά καπέλα που παίρνουν με το απολυτήριο του σχολείου και φυσικά οι πάντες είναι μεθυσμένοι αδιάφορο ηλικίας.

Την ίδια μέρα μια ομάδα νεαρών φοιτητών κυρίως διαδήλωνε στο κέντρο για την αύξηση των απόρων και αστέγων τα τελευταία δεκαετία με τη συνοδεία πολυάριθμης αστυνομίας. Τα παιδιά συνδυάζοντας την γιορτή και τη διαμαρτυρία τους καταλήξανε στον παλιό σταθμό όπου και φυσικά το αλκοόλ έρεε άφθονο. Το ίδιο βράδυ και αφού τα πάντα δείχναν να ησυχάζουν άναψε η φωτιά που μετά από λίγες ώρες άφησε μόνο στάχτες. Σε ώρες και πριν ακόμα η πυροσβεστική κάνει οποιαδήποτε δήλωση η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι διαδηλωτές ήταν υπεύθυνοι για τη φωτιά και είχε ήδη προχωρήσει σε συλλήψεις. Ο τύπος στη Φιλανδία είναι σε γενικές γραμμές ευθυγραμμισμένος όταν πρόκειται για κάτι που θα άφηνε υποψίες και πάντα έτοιμοι να αποδεχτούν οτιδήποτε τους πλασάρει η ενίοτε εξουσία. Από την αρχή ένιωσα φαγούρα με το όλο θέμα και το έγραψα κιόλας παρ’ όλες τις αντιρρήσεις του στιλ, έχεις αποδείξεις; Αυτό φαντάζομαι ότι οφείλεται περισσότερο στις ελληνικές μου ρίζες και στους ‘αθώους’ εμπρησμούς που συχνά αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα

Πριν από μερικές μέρες δεύτερη φωτιά ήρθε να ταράξει τους Φιλανδούς. Κάηκε ο καθεδρικός του Porvoo. Το Porvoo είναι ένα μεγάλο χωριό στα νότια του Helsinki και γύρω στα 40 χιλιόμετρα με συχνή συγκοινωνία. Τουριστικό και πολύ γραφικό, μέρος που οι κάτοικοι του Helsinki πάνε για καφέ τα ζεστά απογεύματα του καλοκαιριού και οι πιτσιρικάδες κάνουν ολοήμερη κοπάνα από το σχολείο. Ο καθεδρικός ναός ήταν αρχιτεκτονικό στολίδι και κομμάτι της φιλανδικής ιστορίας από τότε που ήταν επαρχία της Σουηδίας. Λοιπόν τώρα δεν υπάρχει πια.

Την Παρασκευή η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τους τελευταίους μήνες έχουν συμβεί 1,200 φωτιές στη Φιλανδία, όλες σε διατηρητέα και αξιόλογα κτίρια και υποπτεύονται ότι πίσω από αυτές τις φωτιές υπάρχει κάποιο κοινό σχέδιο και εμπρησμός. Αυτά σε σύνολο 2,100 φωτιών, περίπου 69 την ημέρα, πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας.

Είδατε που σας λέω ότι τελικά αυτό που κάνει τους λαούς διαφορετικούς είναι μόνο η θρησκεία κατά τα άλλα μοιάζουν τόσο πολύ μεταξύ τους που καταντάει τρομακτικό. Τελικά είδατε που και εδώ υπάρχουν οι γνωστοί άγνωστοι και οι συνήθεις ύποπτοι με την αστυνομία πάντα έτοιμη να κρίνει και να συλλάβει.

********************

Η Βραζιλία ήταν για άλλη μια φορά απαράδεκτη, παρ’ όλο που νίκησε. Τελικά φαντάζομαι ότι η Βραζιλία είναι αυτή που είναι απλώς εμείς έχουμε πέσει θύματα της φήμης που έχτισε.

********************

Στην εκπομπή μου σήμερα φαγώθηκα με την Halonen, δεν ξέρω τι με έπιασε αλλά κάθε φορά που κάνει δήλωση η πρόεδρος της Φιλανδίας τρώγομαι!!!

********************

Η Δάφνη έχει πάλι πολύ πυρετό και έπρεπε κάπου να ξεσπάσω, οπότε η Halonen ήταν πρόχειρη. Τώρα ξέρω γιατί λένε ότι πρέπει να κάνεις παιδιά σε μικρή ηλικία, γιατί όταν είσαι μεγάλος τρελαίνεσαι. Και η αλήθεια είναι ότι τα νοσοκομεία δεν είναι ότι καλύτερο για κυριακή ξημερώματα αλλά η μικρή έχει αυτή τη μόνιμη ευαισθησία με το πυρετό που κάθε φορά τρέχουμε. Τώρα κάθε δέκα λεπτά τρέχω να ελέγξω αν έχει πυρετό και πως αναπνέει. Αν μπορούσα θα την κρατούσα 24/7 στην αγκαλιά μου και δεν θα την άφηνα ποτέ να φύγει. Άρα τώρα μάθαμε τι πάει να πει και χαζομπαμπάς.

********************

Ακούω Χατζηδάκη. Οδός Ονείρων!

«Αυτή η γειτονιά είναι για όλους μας ένα κλουβί

Κανείς δεν ζει αληθινά αυτό που θα ήθελε να ζει,

Γιατί το όνειρο είναι για μια στιγμή

Κι όλες οι άλλες στιγμές απελπισία!»

Σχόλια

Ο χρήστης Μαύρος Γάτος είπε…
Καλησπέρα Ovi. Περαστικά στη μικρούλα σου.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περί Ελληνικής κοινότητας στη Φινλανδία ...ξανά!

Διάλειμμα με χιόνι

Κασσελάκιος ο λόγος