Η ‘Ελευθεροτυπία’ και η Φιλανδία

Πάλι την παθαίνω αλλά έχω αποφασίσει να γράφω ένα post την ημέρα και να μην το κάνω εφημερίδα. Πάνω που ήμουνα έτοιμος να γράψω τη συνέχεια της βόλτας μου στο λιμάνι και στην Market Square του Helsinki διάβασα το σημερινό φύλο της ‘Ελευθεροτυπίας’ και έπεσα πάνω σε άρθρο από την Φιλανδία!!!

Βέβαια η ανταπόκριση δεν έκανε τίποτα άλλο από το να επαναλαμβάνει αυτά που είπαν οι Φιλανδοί επίσημοι στο ...πιο ελληνικό, εννοώντας ότι έδινε έμφαση σε αυτά που πιθανώς να θέλανε να ακούσουν οι Έλληνες αναγνώστες. Εγώ αυτό που είδα το άρθρο με την πρώτη ματιά ήταν οι φωτογραφίες και οι λεζάντες που τις συνοδεύαν και εκεί ήταν που με πιάσανε τα γέλια. Όχι βέβαια ότι αυτός που τις έγραψε και τοποθέτησε πρέπει απαραίτητα να γνωρίζει τι συμβαίνει στη Φιλανδία, αλλά είμαι σίγουρος ότι πολλοί Φιλανδοί είτε θα γελούσαν είτε θα γινόντουσαν έξαλλοι αν μπορούσαν να διαβάσουν την ‘Ελευθεροτυπία’ και μιας και από αύριο αρχίζει η φιλανδική προεδρία της ΕΕ ας βοηθήσουμε λιγάκι.

Πρώτον η φωτογραφίες έχουν λάθος λεζάντες, ο Φιλανδός επίτροπος Olli Rehn, είναι αυτός με τα μαύρα μαλλιά στη αριστερή φωτογραφία και ο Erkki Tuomioja, ο Φιλανδός υπουργός εξωτερικών έχει τα χαρακτηριστικά άσπρα μαλλιά και το ύφος καθηγητή στη δεξιά φωτογραφία.

Τώρα λίγα πράγματα για τους δυο πολίτικους. Ο Erkki Tuomioja είναι παλιό στέλεχος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Φιλανδίας που έζησε για πολλά χρόνια υπό την σκιά του Paavo Lipponen τέως πρωθυπουργού και αρχηγού του κόμματος και που ‘σπρώχτηκε’ σε παραίτηση από τη θέση του μετά την ήττα στις εκλογές. Ο Erkki Tuomioja θεώρησε και θεωρήθηκε ο φυσικός διάδοχος αλλά λόγω λεπτών ισορροπιών μέσα στο κόμμα περιορίσθηκε στη θέση του δευτέρου αφήνοντας τη θέση του αρχηγού στον έως τότε γενικό γραμματέα του κόμματος.

Ο Erkki Tuomioja είναι γνωστός στη Φιλανδία για τον πολύ ήρεμο χαρακτήρα του και την πολύ ήρεμη και μερικές φορές δραματικά χαμηλών τόνων φωνή του. Παρ΄ όλο το συντηρητικό του στιλ εκφράζει την πιο μοντέρνα πλευρά του κόμματος, σε εξαίρεση με άλλους συνάδερφους του είναι πολύ προσιτός, εγώ τουλάχιστον έχω φάει δυο φορές μαζί του, είναι πολύ έξυπνος συνομιλητής με απίστευτες γνώσεις. Έχει πολύ καλές σχέσεις με τους δημοσιογράφους μιας και ξεκίνησε την καριέρα του δημοσιογραφώντας. Σαν παρουσία έχει γίνει συχνά θέμα γελοιογραφιών και αυτό οφείλεται στο ντύσιμο του που θυμίζει καθηγητή από ελληνική ταινία. Μοιάζει αιώνια τσαλακωμένος και έχει μια περίεργη μανία με αυτό το πρασινωπό σακάκι που φοράει και στις περισσότερες φωτογραφίες. Λόγω του χαμηλών τόνων στιλ του είναι αποδεκτός από όλους τους Φιλανδούς ανεξάρτητου κόμματος και η γνώμη του ακούγεται από όλους. Έχει πολύ καλή σχέση με την πρόεδρο Halonen αφού προέρχονται από τον ίδιο χώρο και με κάποιο περίεργο και πολύ φιλανδικό τρόπο μοιράζονται την εξουσία στη εξωτερική πολιτική της Φιλανδίας. Ο Erkki Tuomioja είναι έντονα ευρωπαϊστής και ακολουθώντας την φιλανδική παράδοση κρατάει αποστάσεις από διαμάχες μορφής Ελλάδα Τουρκία αν και ο ίδιος είναι γνωστός φιλέλληνας. Από δηλώσεις του στο παρελθόν φαίνεται ότι δεν τον έλκει ιδιαίτερα η τουρκική προκλητική στάση – έτσι την έχει αποκαλέσει και ο μη σεβασμός της Τουρκίας στις ευρωπαϊκές αρχές.

Ο Olli Rehn τώρα είναι η άλλη πλευρά του νομίσματος. Πολιτικός αμφιλεγόμενος που έχει προκαλέσει πολλές διαμάχες την δεκαετία του 90 στη Φιλανδία. Μέλος του κεντρώου κόμματος από τα επιφανή αν και έχει καταφέρει να κάνει εχθρούς ακόμα και μέσα στο κόμμα του. Έχει κατηγορηθεί και αθωωθεί κατά περιόδους για διάφορα πράγματα συμπεριλαμβανομένης της κατασκοπείας και διαρροής πληροφοριών στη Ρωσία. Έχει σημαντικές σχέσεις με το οικονομικό κατεστημένο που τον προβάλει από τα μέσα ενημέρωσης που ελέγχει. Θεωρείται καιροσκόπος και η εκλογή του στη θέση του επιτρόπου ήταν σαν εξαργύρωση παλαιότερης επιταγής. Μια από τις πρώτες του δουλειές ήταν να τακτοποιήσει κομματικά και επαγγελματικά τη ..γυναίκα του!!!

Έχει πολύ καλές σχέσεις με τη Τουρκία παρ’ όλες τις δηλώσεις του που μεταφέρονται στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης και ο ίδιος δηλώνει ότι στα ευρωπαϊκά συμβούλια τον αποκαλούν Μουσταφά λόγω των φιλοτουρκικών αισθημάτων του. Θα μπορούσα να επεκταθώ περισσότερο αλλά αυτό θα σήμαινε και μια ιστορική αναδρομή στα όσα συνέβησαν τη δεκαετία του 80 και του 90 και δεν φτάνει ένα post σε ένα blog γι’ αυτό.

Κάτι σημαντικό που θα πρέπει να θυμούνται οι Έλληνες δημοσιογράφοι και έχει έμεση σχέση με την Φιλανδία και την Τουρκία είναι ότι η τουρκική κοινότητα στη Φιλανδία είναι η τρίτη μεγαλύτερη κοινότητα ξένων στη Φιλανδία και η δεύτερη πιο δραστήρια και οργανωμένη με συνδέσμους και καφενεία. Όλα τα kebab εστιατόρια και οι περισσότερες πιτσαρίες στο Helsinki ανήκουν σε Τούρκους. Το μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς γούνας που ξεκινάει από τη Φιλανδία ελέγχεται από Τούρκους όπως και τα περισσότερα γουνεμπορικά της Φιλανδίας. Οι περισσότεροι ξεναγοί στο Helsinki είναι Τούρκοι και το προβάλλουν ιδιαίτερα. Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές υπήρχαν Τούρκοι υποψήφιοι από κάθε κόμμα ακόμα και το πιο συντηρητικό στα όρια φασισμού. Αυτό βέβαια δεν είναι κακό και ίσως να δώσει και μερικά μαθήματα στην Ελλάδα και τις ανόητες αντιδράσεις για την υποψήφια νομάρχη.

Οι περισσότεροι Τούρκοι που ζουν στη Φιλανδία είναι Ετσεβιτικοί και Εβρενικοί, όταν έγραψα ένα άρθρο πριν από ένα χρόνο για την Κύπρο, η διεύθυνση του περιοδικού πήρε πάνω από 400 γράμματα Τούρκων, κάποια από αυτά από Τουρκία και ‘υποχρεώθηκε’ να τυπώσει ένα από αυτά που είχε εκτενείς αναφορές στην ‘τουρκική’ μειονότητα στην Ελλάδα. Φυσικά δεν υπήρξε συνέχεια παρ’ όλο που επανήλθα με το θέμα και απαντώντας για την μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα και τη μη ανάγκη της για νταβατζήδες.

Όσον αφορά το άρθρο η αλήθεια είναι ότι ο Erkki Tuomioja δεν είπε και πολλά για την Τουρκία μιας και αυτό οι Φιλανδοί το αντιμετωπίζουν περισσότερο σαν συνολικό όσο αφορά την κοινότητα πρόβλημα. Αυτό που ενδιαφέρει τους Φιλανδούς είναι να ξαναδώσουν ζωή στο Ευρωπαϊκό σύνταγμα και σε αυτό αναφέρθηκε εκτενέστατα. Όσον αφορά την Τουρκία είναι διατεθειμένοι να το αναβάλλουν το πρόβλημα και να το μεταφέρουν στη γερμανική προεδρία που ακολουθεί της φιλανδικής. Οι Φιλανδοί έχουν σκοπό να επιβάλλουν την Φιλανδία σαν ισορροπητική δύναμη στην ΕΕ και δεν θα αφήσουν το συννεφάκι της Τουρκίας να τους χαλάσει το show.

Αυτά τα ολίγα προς το παρών, φαντάζομαι στους υπόλοιπους έξη μήνες θα έχουμε την ευκαιρία για περισσότερα.

**********************************

Αυτό θα είναι ένα δύσκολο Σαββατοκύριακο, η Γερμανία πρέπει να νικήσει την Αργεντινή, η Γαλλία την Βραζιλία και η Αγγλία την Πορτογαλία!!! Μόνο με θαύμα θα συμβούν και τα τρία!!!

**********************************

Και μην ξεχνάμε να διαβάζουμε και το Ovi magazine!!!

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Huomenta.

Θάνο καλά έκανες και τους τάψαλες, των "δημοσιογράφων" της πλάκας.

Σήμερα περιέλαβα κι εγώ κάποιον, ευτυχώς γι αυτόν όχι δημοσιογράφο αλλά απλό blogger. Εγραφε τέρατα και σημεία σχετικά με τη Γαλλία. Μού πήρε λίγη ώρα, αλλά έτσι νομίζω πρέπει να κάνουμε, αν θέλουμε το web να είναι πηγή σωστής πληροφορίας, κι όχι παπαρδέλας!
Ο χρήστης ovi είπε…
Phivo νομίζω οτι αυτός ηταν ένας από τους λόγους που δημιουργήσαμε αυτά τα blogs. Δυστυχώς όσον αφορά το συγκεκριμένο κείμενο βγήκα αληθινός πριν αλέκτωρ... Σήμερα τα Ελληνικά μέσα ακούγανε εκπληκτοι τον olli Rehn να ζητάει απο την Φιλανδική κυβέρνηση να 'βοηθείσει' την Τουρκία και να απελευθερώσει τα κονδύλια γιά την κατεχώμενη Κύπρο. Προτιμώ να μην επεκταθώ περισσότερο εδώ με τον κ. Olli 'Mustafa' Rehn από σεβασμό στη χώρα που ζω και στον πιθανό αντίλογο. Προτιμώ να του τα 'σέρνω΄σε Φιλανδικά έντυπα!!!
Οσο για τον 'γνώστη' και θαυμαστή της Γαλλικής εκπαίδευσης μου φάνηκε αστείο η διαβεβαιωση οτι αυτά του τα είπε μία 'επιθεωρήτρια'!!! Αυτό πιά έφτανε τα όρια της βλακείας!!!
πολύ καλή η απαντησή σου και να σου πω την αλήθεια αν και το ήθελα ...βαρέθηκα να απαντησω στην απάντηση του!!! Μπορεί απο το 70 και το 80 να έχουν περάει πολλά χρόνια αλλά δεν νομίζω ότι έχουν αλλάξει τόσο πολύ τα πράγματα στη Γαλλία, τουλάχιστον οχι οσα έχουν αλλάξει στη Φιλανδία :)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περί Ελληνικής κοινότητας στη Φινλανδία ...ξανά!

Διάλειμμα με χιόνι

Κασσελάκιος ο λόγος