Φεύγω αύριο το πρωί

Τα ψώνια από το supermarket τελειώσανε. Τώρα έχουμε, λουκάνικα ή καλύτερα makara για τους Φιλανδούς, μπιφτέκια που έχω προσθέσει ρίγανη και κύμινο έτσι για να τους δώσω γεύση από σουτζουκάκια!!! Σκόρδο, αγγούρια και γιαούρτι για το τζατζίκι, φέτα (καλά γύψος της ΜΕΒΓΑΛ είναι αλλά τι να κάνεις!) ντομάτες, κρεμμύδια και Νεμέα, οχι αυτό το καλό που μου στείλανε οι φίλοι μου, αλλά αυτό που βρίσκουμε στα Alko, το κρατικό μονοπώλιο αλκοολούχων.

Σήμερα θυμήθηκα πόσο περίεργα μου φανήκανε την πρώτη φορά τα φιλανδικά supermarkets. Δεν είχα ακόμα μετακομίσει στη Φιλανδία και ερχόμουνα κυρίως για διακοπές, ήταν πριν καλά καλά παντρευτώ όταν είχαμε πρωτογνωριστεί με την γυναίκα μου κι ερχόμουνα να την δω όταν μια από αυτές τις φορές πήγαμε σε ένα supermarket. Εντάξει δεν ήταν η πρώτη φορά που πήγαινα σε supermarket – κι εδώ δεν χρειάζεται να χαζογελάνε όσοι με γνωρίζουν, αλλά κάτι μου πήγαινε στραβά με το που το είδα αλλά δεν μπορούσα να εντοπίσω το γιατί.

Με χτύπησε κατακέφαλα στην έξοδο στο διάδρομο προς τα ταμεία που το λογότυπο του supermarket υπήρχε στη μετωπίδα σε όλη τη σειρά των ταμείων. Αποκλείεται να μαντέψατε και μην το κουράζετε. ΚΚΚ! Μάλιστα, η μεγαλύτερη και παλαιότερη αλυσίδα supermarkets στη Φιλανδία έχει τα ίδια αρχικά με την κου-κλουξ-κλαν.

Η Σουηδία και η Φιλανδία είναι οι ποιο πολιτικά ορθές χώρες που έχω γνωρίσει. Και οι Σουηδοί έχουν καλό λόγο μιας και το ποσοστό ξένων στη Σουηδία είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, οι Φιλανδοί όπως πάντα προσπαθούν να είναι βασιλικότεροι του βασιλέως σε σημείο που είναι διατεθειμένοι να ‘σκοτώσουν’ ακόμα και παραδόσεις ετών στο βωμό του πολιτικά ορθώς.

Υπάρχει ένα παραδοσιακό γλυκό με σοκολάτα, κάτι σαν παστάκι που το λέγαν ‘το φιλί του νέγρου.’ Οι μη εκδηλωτικοί Φιλανδοί λοιπόν, που ακόμα και μάνα με κόρη ανταλλάσσουν χειραψία αντί να φιληθούν χρησιμοποιούσαν την ανταλλαγή αυτού του γλυκού για να ανταλλάξουν φιλιά. Τέλος, η παράδοση κόπηκε γιατί φυσικά το γλυκό τώρα λέγεται σοκολάτα κέικ!!! Οπότε μαζί με το όνομα χάθηκε και η παράδοση και σας πληροφορώ ότι ένας ολόκληρος λαός αποδέχτηκε την αλλαγή και την έκανε πράξη αυτόματα.

Τώρα πως τους ξέφυγε το ΚΚΚ αυτό αποτελεί μυστήριο για όλους τους ξένους που ζουν στη Φιλανδία. Τα supermarkets που ανήκουν σε αυτή την αλυσίδα ανάλογα με την έκταση τους έχουν και τα ανάλογα Κ, έτσι υπάρχουν Κ, ΚΚ, ΚΚΚ και ΚΚΚΚ. Το 85% βέβαια είναι ΚΚΚ.

Το τρελό είναι ότι κανείς μας δεν λέει τίποτα γιατί είναι τόσο σοβαρό που δεν ξέρουμε πως να το πούμε και μέσω του συλλόγου των αγγλοφώνων στης Φιλανδίας σκεφτόμαστε κάποια στιγμή να κάνουμε κάποια ανακοίνωση ελπίζοντας ότι κάποιος θα την διαβάσει!

Αυτά λοιπόν. Όλα έτοιμα και αύριο όλη η Φιλανδία ανάβοντας φωτιές και πίνοντας αμέτρητες ποσότητες μπίρας θα γιορτάσουμε την ήμερα των 24 ωρών. Φωτογραφίες υπόσχομαι με την επιστροφή.

Να περάσετε όλοι καλά, θα τα πούμε την Κυριακή!!!

**************************

Σιγά μην χάσω το ποδόσφαιρο, σιγούρεψα ότι υπάρχει pub σε ακτίνα λογική και έτσι θα δω τουλάχιστον τους σαββατιάτικους αγώνες!!!

**************************

Πάλι στον Χατζηδάκη το έριξα απόψε. Όλοι μου λένε ότι ο χειμώνας στη Φιλανδία φέρνει μελαγχολία, δεν ξέρω γιατί αλλά για μένα έχει δουλέψει ανάποδα. Τα καλοκαίρια μα πιάνει μελαγχολία. Έτσι κι αλλιώς μια ζωή ανάποδος ήμουνα!!!

**************************

Συγνώμη που ‘χάλασα’ τη φωτογραφία με τα μανιτάρια αλλά τώρα τελευταία με πάνε από copycat σε copycat, μετά την ανακοίνωση γελοίου Φιλανδού ότι βγάζει περιοδικό με το όνομα Ovi magazine είδα συνεχόμενα links σε μια φωτογραφία μου. Φιλανδικό ρατσιστικό site χρησιμοποιείσε κάποια γνωστή φωτογραφία μου για να προβάλει τις ομορφιές της Φιλανδίας. Το τρελό και η βλακεία τους είναι ότι αντί να κάνουν αντιγραφή της φωτογραφίας την κάνανε απ’ ευθείας link στο site όποτε τους βρήκα εύκολα. Οι Φιλανδοί καυχιόνται για τον τσαμπουκά τους που το αποκαλούν sisu, όλα λοιπόν τα εθνικιστικά – ναζιστικά κομματάκια και sites στη Φιλανδία έχουν την λέξη sisu σαν απαραίτητο συνθετικό. Οι συγκεκριμένοι λοιπόν είχαν τόσο πολύ sisu που εφεύραν ολόκληρη ιστορία για το που, πότε και γιατί βγάλανε τη συγκεκριμένη φωτογραφία. Τέτοια ηλιθιότητα γιατί αν είχαν διαβάσει την λεζάντα της φωτογραφίας θα βλέπανε ότι ήταν τραβηγμένη σε ένα πολύ γνωστό χωριό της Λαπωνίας και φυσικά όταν o αναγνώστης κάνει return επιστρέφει στο Ovi magazine. Αυτή τη στιγμή βέβαια το site τους δείχνει τσόντα αλλά με το μυαλό που δεν κουβαλάνε ούτε που θα καταλάβουν τη διάφορα μιας και για τρίτη μέρα δεν το έχουν αλλάξει. Συγνώμη και πάλι.

Σχόλια

Ο χρήστης Derek είπε…
εγώ αυτό με την φωτογραφία σου δεν το κατάλαβα...

δηλαδή το κατάλαβα, αλλά δεν κατάλαβα ως τι σε ανέβασαν στο site τους!

ως συναγωνιστή/συνρατσιστή τους, ως οχτρό της Φινλανδίας, ως ομορφιά της Φινλανδίας, ως τι?

please elaborate!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Χρησιμοποιήσανε τη φωτογραφία και καλά για να δείξουν πόσο όμορφη χώρα είναι η Φιλανδία σε κυρίως άρθρο του site, και γράψανε και μια ολόκληρη ιστορία γύρω από τη φωτογραφία για το πόσο κουράστηκαν να βρούνε το σωστό μέρος και το σωστό φωτισμό κλπ. και μάλιστα αναφέρανε και το μέρος που τραβήξανε τη φωτογραφία και που είναι ...600 χιλιόμετρα μακριά από το πραγματικό χωριό της φωτογραφίας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περί Ελληνικής κοινότητας στη Φινλανδία ...ξανά!

Διάλειμμα με χιόνι

Κασσελάκιος ο λόγος