Περιβαλλοντολογική* συνείδηση
Τις τελευταίες μέρες παρακολουθώ με συγκρουόμενα συναισθήματα αυτά που μπορώ να παρακολουθήσω, ελληνικές εφημερίδες, ραδιόφωνο και blogs για το ότι συμβαίνει στην Ελλάδα με τις φωτιές και με κόπο συγκρατώ τον εαυτό μου. Παρακολουθώ σιωπηλά χωρίς να γραφώ comments παρ΄ όλο ότι θα ήθελα να το κάνω σε πολλά blogs. Αυτό γιατί δεν θα ήθελα να γίνω αφορμή να ξεφύγει η συζήτηση ή να συγκρουστώ με bloggers που βρήκαν την ευκαιρία να κατηγορήσουν κάποιους ονομαστικά, κρύβοντας πολλές φορές προσωπικές τους κακίες ή καταπιεσμένα συμφέροντα και άλλους που το βρήκαν σαν καλή ευκαιρία να επιρρίψουν ευθύνες με καθαρά μικροκομματικά και με παρωπίδες κίνητρα.
Τέλος δεν ήθελα να πω τίποτα γιατί δεν θα ήθελα να ακουστώ σαν τον εξυπνάκια που ζει στη χώρα με το 80% του εδάφους της γεμάτη δάση, που οι άνθρωποι της τα αγαπούν και τα φροντίζουν. Γιατί η ευθύνη είναι όλων και έτσι είναι και στην Ελλάδα, η ευθύνη είναι όλων μας. ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΛΟΓΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!
Και ναι δεν θέλω να βγάλω τον εαυτό μου απ’ έξω γιατί τότε δεν θα είχε σημασία τα όσα λέω για την αγάπη μου σε αυτή τη χώρα που με τιμή αποκαλώ πατρίδα μου.
Για να ξεκινήσω από τα ΜΜΕ, έχω βομβαρδιστεί από ‘αποκλειστικότητες’ με ξεψυχισμένες φωνές και ‘ανταποκριτές’ που ρωτάνε: καήκατε; Πως καήκατε και που ήσασταν εκείνη τη στιγμή; Έχω δει καταπληκτικά τραβηγμένες φωτογραφίες που τραβάνε το μάτι, δραματοποιημένες που γεμίζουν όλη μου την οθόνη και όλα αυτά για να πουλάνε περισσότερο και για να έχουν μεγαλύτερη ακροαματικότητα. Κι όταν περάσει όλη η μπόρα και αφού έχουν τσεπώσει το παραδάκι μας από τις πωλήσεις τους και τις διαφημίσεις θα χτίσουν και σπιτάκια στα ‘αναδάσιμα’ γιατί οι ίδιοι ακριβώς είναι και οι μεγαλοεργολάβοι. Οι ίδιοι, οι γυναίκες τους, τα ανίψια τους τις σημασία έχει!!!
Στη Πεντέλη δεν ζούνε μόνο εκατομμυριούχοι, όπως και στα Μελίσσια, όπως και στον Καρέα, στην Αγία Μαρίνα και μπορώ να συνεχίσω μέχρι να γεμίσει αυτό blog. Αυτά τα μέρη ήταν δάση και όταν τα κάψανε και τα καταπατήσανε πήγαν και χτίσαν όλοι!!! Τώρα με άδεια χωρίς άδεια τι σημασία έχει. Και αφού καταπατήσανε και χτίσανε και το αδήλωτο τους, απαιτήσανε με καταλήψεις από τις κυβερνήσεις να τα κάνουν νόμιμα. Η τα ξεχάσαμε αυτά; Μήπως ο Ποδονύφτης ήταν μυστικό; Όχι! Όλοι το ξέραν αλλά χτίσανε και φτιάξανε και Mall πολυτελείας και όλοι πήγανε στα εγκαίνια πατώντας ο ένας τον άλλο. Όταν όμως πλημμύρισε ο Ποδονύφτης δεν είπε κανείς καλά γιατί τον τσιμεντάραμε; Όχι, ζητάγανε ευθύνες από κυβερνήσεις που δεν τους είχαν προφυλάξει όταν χτίζανε τα αυθαίρετα τους!!!
Αλλά γιατί κολλήσαμε τώρα στα δάση; Όταν πετάμε το τσιγάρο κάτω όπου να ναι και το λαδωμένο χαρτί από την τυρόπιτα είναι διαφορετικά; Αυτή τη τσίχλα που μασάμε σαν αγελάδες και την αμολάμε όπου βρει; Με το δάσος ευαισθητοποιηθήκαμε τώρα; Για κάνετε μια βόλτα αύριο στη πόλη που ζείτε και πείτε μου τι βλέπετε; Μήπως δεν υπάρχουν σκουπιδοτενεκέδες; Μήπως δεν υπάρχουν κάδοι; Εδώ και τα σκουπίδια τα πετάμε από το μπαλκόνι και σκάει η πλαστική σακούλα και τα πάντα στο πεζοδρόμιο! Ορίστε, δημοτικές εκλογές έρχονται!!! Να η ευκαιρία! Το πρόβλημα μας είναι ποιος θα φτιάξει την Ομόνοια η αν παντού υπάρχουν κάδοι απορριμμάτων και σημεία για να σβήσουμε τα τσιγάρα. Είπε κανένας υποψήφιος κάτι τέτοιο; Οοοοχι!!! Αλλά μιας και φτάσαμε στους πολιτικούς μας, γιατί έχουμε την απαίτηση να είναι διαφορετικοί από εμάς. Ο Κωστάκης τα πίνει σε ταβέρνα κατηγορώντας πάλι τους νταβατζήδες, και καλά κάνει, γιατί αύριο αυτό θα είναι κεντρικό θέμα στις εφημερίδες που καλοπουλήσανε με τις φωτογραφίες και ετοιμάζονται τώρα να τσιμεντώσουν τα δάση όσο και ελεύθερες τυπού κι αν είναι!!! Γιατί τα νέα βρίσκονται ..στην καρδιά της επικαιρότητας!!!
Οι πολιτικοί είναι αυτοί ακριβώς που εμείς ψηφίσαμε, που τρέξαμε στα μπαλκόνια τους, που μας το παίξαν αφ’ υψηλού στην εκλογική περίοδο με το ύφος του καλού μπαμπά με το ηλίθιο παιδί που ξέρει τι είναι για το καλό του και είμαστε οι ίδιοι που περιμένουμε να ξοφλήσουν το γραμμάτιο από μια κ@λοψήφο! Γιατί εσείς θα μοιραζόσασταν την αρπαχτή του βουλευτικού αξιώματος; Ποιος πολιτικός δεν έχει βολέψει την οικογένεια μέχρι πέμπτης γενιάς; Οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες υιοθετούσαν τους διαδόχους τους από αυτούς που θεωρούσαν πιο άξιους για το ρόλο. Στην Ελλάδα η εξουσία είναι απλά κληρονομική. Ο θείος Αύγουστος έκανε μπετό την Ελλάδα και ο ανιψιός Τιβέριος απλά ολοκληρώνει γιατί είχαν μείνει και κάποιες γωνίτσες που είχαν ξεφύγει. Γιατί βγάζουμε την ουρά μας απ’ έξω; Που το βρήκαν το 80% τα δυο κόμματα αν όλοι μας θεωρούμε ότι είναι καραγκιόζηδες. Κάποιος ρε παιδί μου τους ψήφισε κι αν δεν είμαι εγώ κι εσύ, ποιος είναι; Δεν είναι ο αδερφός μου, ο διπλανός μου, ο συνάδερφος μου; Στη Φιλανδία που σας ενδιαφέρει τρομοκρατήθηκαν όταν οι ψηφοφόροι κοντεύαν να πέσουν κάτω από το 40%. Ξέρετε γιατί; Γιατί όπως και στο ελληνικό σύνταγμα θα έπρεπε να επαναληφθούν οι εκλογές και τότε αρχίζουν να ακούν καλύτερα και να κατεβαίνουν από το θρόνο που εμείς οι ίδιοι τους βάλαμε!!!
Και μετά ήρθαν και οι δασολόγοι για να δέσει!!! Το φιλανδικό μοντέλο πρόληψης!!! Πια πρόληψη; Πρόληψη τέλος και δεν το καταλάβατε γιατί όπως κάνετε και με το Λίβανο μου κολλάτε μια άποψη καθισμένοι στο Εν Κατοικείν καναπεδάκι σας παρακολουθώντας την 40αρα flat-screen Sony και τρώγοντας πακοτίνια και με αυτή την άποψη τους αθωώσατε όλους!!! Το λάθος ήταν το μοντέλο και τίποτα άλλο. Αφού καταφέρατε και μας πείσατε με την παιδεία γιατί να μην το κάνετε και με τα περιβάλλον!!!
Εκεί ήταν που πικράθηκα διαβάζοντας μερικά blog!!! Αφού δεν φταίμε εμείς, δεν φταίει αυτός που ψηφίσαμε, βαράμε και τον γείτονα για να ξεσπάσουμε!!! Είχα την απαίτηση επειδή είμαι τυχερός να έχω ‘γνωρίσει’ κάποιους από εσάς και θέλω να πιστεύω ότι συμμερίζεστε αυτά που λέω και σας θεώρησα παράδειγμα για το πως είναι η blogοσφαιρα, να υπάρχει περισσότερη ευαισθησία από όλους τους bloggers στο να αναλάβουμε οι ίδιοι τις ευθύνες μας αντί να τις πασάρουμε όπως και με το κάθε τι άλλο στη ζωή μας. Αλλά αυτό το 80% που κανένας δεν ξέρει που βρίσκεται αντιπροσωπεύεται και στη blogοσφαιρα!!!
Αν θέλετε μοντέλο, η Ergotelinen θα σας βρει αρκετά links με όσα είπανε οι δικοί μας αρχαίοι πρόγονοι για τη προστασία του περιβάλοντος, μια βιβλιοθήκη περπάτημα, δεν χρειάζεται να έρθετε μέχρι εδώ!!!
Λοιπόν η ευθύνη είναι συλλογική και μόνο συλλογική μπορεί να είναι και η λύση! Όσο για τα δάση ...λυπάμαι, τουλάχιστον ας κοιτάξουμε να σώσουμε τίποτα άλλο!!!
********************************
Στη φωτογραφία ο Verti σε ένα άλλο δάσος. Η αρμονία της φύσης!!!
* Χάρη στην επέμβαση του Jason.
ovi magazine, ovi lehti, Finland, Φιλανδία & Φωτιές
Σχόλια
Τα βάζω με συγκεκριμένη εφημερίδα γιατί την θεωρώ ότι πιο προβοκατόρικο και υποκριτικό υπάρχει. Μπροστά της ακόμα και ο Λαμπράκης φαίνεται πρόβατο. Η αηδία μου για το γκεμπελίστικο προβοκατόρικο ύφος και ήθος της ξεκινάει χρόνια τώρα όταν όπως θα θυμούνται οι παλαιότεροι είχε προβάλει εκείνη τη περίφημη ανοιχτή επιστολή προς τον σύντροφο ένοπλο επαναστάτη!!! Ο φασισμός με ψευταριστερή ορολογία!!! Ούτε ο Goebbels δεν θα τα κατάφερνε καλύτερα.
Πριν από πολλά χρόνια είχα την τιμή να κάνω κάποια δουλειά στον Έβρο, άλλο μέρος που λατρεύω, και είχε βγει ένα ρεπορτάζ πέντε σελίδων με 8 φωτογραφίες. Η μόνη μου σκέψη όταν ακούω για άλλη μια καταστροφή είναι ότι αντί για 5 σελίδες και 8 φωτογραφίες θα μπορούσαμε να έχουμε 50 σελίδες και 180 φωτογραφίες. Τότε ίσως άλλος ένας θα καταλάβαινε τι παράδεισος υπάρχει εκεί. Ψάχνω να βρω γιατί δεν το έκανα, γιατί δεν επέμεινα.
Διαβάζοντας όσα διαβάζω το μόνο που βλέπω είναι αυτό το ‘εκείνος’ το έκανε. Όχι εγώ, οχι ο άλλος αλλά αυτό το αόριστο ‘εκείνος’ που δε θα πάρει ποτέ όνομα. Και βέβαια οι πολιτικοί μου φαίνονται σαν κερασάκι. Δες πόσα 4x4 κυκλοφορούν στην Ελλάδα!!! Σιγά ρε πολεμοχαρείς αγρότες του Κολωνακίου, της Αριστοτέλους όπως θες πες το!!! Πιο πολύ τους έκαψε το ΑΕΚακι σήμερα που έχει και cool πρόεδρο παρά το δάσος!!! Το περιβάλλον; Ποιο περιβάλλον; Δεν υπάρχει περιβάλλον γύρω από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ!
Κατασκευάζουμε δεξαμενές (αν είναι δυνατόν) κηρύσσουμε τη περιοχή αναδασωτέα (κατά το πυρηνικά ελεύθερη Ηλιούπολη , άλλο οικολογικό ανέκδοτο αυτό) και κάνουμε και μια επικοινωνιακή επίσκεψη στη Χαλκιδική (ε! Ας φάμε και μια μπουγάτσα που τώρα που ζούμε στην Αθήνα πολύ μας έλειψε) και τέλειωσε. Και αύριο πάμε και από τη Μύκονο ή την Ανδρο με το λαμέ το πουκαμισάκι γιατί αυτός ο λαός όλο και μας χαλάει τις διακοπές!!!
man, δεν ξερω ποσον καιρο εχει που εφυγες, παντως μια χαρα τα θυμασαι ολα...
ασε-ασε...απ'οπου και να το πιασεις βρομαει...
φιλια και καλημερες, λεμε!
Θα μπορούσε ο μικρός μας να μεγαλώνει σε ένα μέρος με πράσινο στην Αττική αλλά.....θα πάνε την χωματερή εκεί.....
Kαλημέρα, δεν έχει σηασία πόσα χρόνια λείπω γιατί δεν έχει αλλάξει τίποτα απολύτως!!! Τα δάση δεν καίγονται απο πέρσι, καίγονται κάθε χρόνο και κάθε χρόνο λέμε και κάνουμε τα ίδια πράγματα ακριβώς και αυτό είναι που με κάνει έξαλο.
Καί ναι τώρα έμαθα για αυτά τα τέρατα 4x4 που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, αλλά και το 90 υπήρχαν τα Suzuki βιάγκρα και πριν από αυτά το 80 τα TOYOTA τσέλιγκας. Πάντα κατι υπήρχε!!!
@ tassoula
Και νομίζεις οτι νοιάζει κανέναν; Αφού είπαμε είναι θέμα ωρών να το ξεχάσουν οι περισσότεροι, άσε που και η σουπερ λιγκα πολιτικής και ποδοσφαίρου ταιριάζει πιό πολύ στο στιλ δεν φταίω εγώ φταίει αυτός!!!
Πάντως το οικολογικό πρόβλημα είναι παγκόσμιο! Εαν η Φιλανδία αποτελεί εξαίρεση, είναι πολύ τυχερή που το global warming δεν την έχει χτυπήσει ακόμη. Βλέπεις Ovi μοιραζόμαστε τον πλανήτη με 6δις άλλους ανθρώπους οι περισσότεροι απο τους οποίους βλέπουν την φύση ως αντικείμενο για χρήση.
nice to meet you
Το περιβαντολογικό πρόβλημα είναι παγκόσμιο αλλά αυτό δεν απορρίπτει τις ευθύνες μας, κάνοντας μια σύντομη βόλτα (θα επανέλθω σύντομα) στο blog σου είδα ότι προβάλεις σκέψεις και έχεις άποψη. Αυτό δεν είναι η αρχή; Και ναι συμπεριλαμβάνοντας στη πολιτική σκέψη συμπεριλαμβάνεις και τα άθλια οικολογικά κόμματα αλλά ευτυχώς υπάρχουν και οικολογικά κινήματα που το να σε κάνουν φυτοφάγο δεν είναι το μοναδικό τους πρόβλημα!
Welcome Deepak
Thank you for the comment and I’m sorry my blog is all Greek to you even though written in Finland! Could be worst, could be in Finnish!!!
The topic today is environment and how much we are all responsible in the environmental distraction, taking the example of the forests’ fires in Greece. My opinion is that we should not only ask responsibilities from the governments or blame the ‘others’ but share it since we are part of the problem and the solution.
Ας κανουμε προτασεις
Προτεινω να προσλαβουμε
Φινλανδους Αγροφυλακες
είναι και στο στοίχημα....μπροστά ο κακλαμάνης @*&<>&^
Το άρθρο έχει αρκετά προβλήματα γιατί φέρνει στην ίδια θέση τους σκανδιναβους αγρότες και τους αγρούς δασών με τα ελληνικά ιταλικά και πορτογαλικά δάση. Η συζήτηση για τη συγκεκριμένη NGO έγινε και ξεπεράστηκε με ταχύτητα γιατί όλοι καταλάβανε ότι η συγκεκριμένη NGO …δεν κατάλαβε!!!
Όταν προηγουμένως είπα για ‘αγρούς’ δασών, το εννοώ. Υπάρχουν ιδιωτικά δάση, οχι μόνο αυτά που εκμεταλλεύονται οι εταιρίες και θα ήθελα να γράψω πολλά για το θέμα αλλά επιφυλάσσομαι για άλλη φορά γιατί δεν θα ήθελα να ξανά ανοίξω συζήτηση περί μοντέλων μιας και η σύγκριση είναι τουλάχιστον άστοχη. Άλλωστε μετά τα αντιτετραδια δεν θέλω να ξεκινήσω συζήτηση και με τους αντί-δασολόγους ταυτόχρονα!!!
Περιβαντολογική συνείδηση έχει να κάνει απόλυτα με τη καθημερινότητα μου και τη δική σου και όλων μας. Δεν μπορείς να πηγαίνεις στη καφετέρια και αφού μου λύνεις όλα τα προβλήματα της Μέσης Ανατολής όταν φεύγει η χαρτοπετσέτα να μου λες την πήρε αέρας και να μην κουνιέσαι!!! Τελευταία μου ανάμνηση από Αθήνα, Έβερεστ στη Βουλιαγμένης και τα σκουπίδια που κάνανε οι καταναλωτές στο πεζοδρόμιο να κολλάνε στα παπούτσια σου. Από εκεί ξεκινάνε όλα!!!
@ tassoula
Άντε να δούμε τι θα βρει ο σβούρας!!! Να δεις που θα είναι πρωθυπουργός ο γιος του Γιωργάκη και αντιπολίτευση ο βαφτισιμιός του Κωστάκη η ο γιος της Ντορούλας!!!
Το πρόβλημα για μένα είναι βαθύτερο. Είναι η παντελής απουσία κοινωνικής συνείδησης και ευθύνης στην χώρα μας. Θα το ανεβάσω σαν επόμενο θέμα στο blog μου γιατί με προβληματίζει από πολλά χρόνια.
Εισαγγελικές παρεμβάσεις και επεμβάσεις γινονται συνέχεια και γινοντουσταν και θα γίνονται και θα κατηγωρήσουν το ...τσιγάρο που κάποιος 'ανευθυνος' πεταξε όπως ακριβως κάνανε χρόνια τώρα. Εαν καταλάβουμε και συνειδητοποιήσουμε τη συλλογική μας ευθυνη θα περάσουμε και σε μιά συλλογική λύση.
Το φταίμε όλοι δεν μας αθωώνει ούτε ισοπεδώνει, απλά μπορεί να γίνει δικαιολογία για αυτούς που θέλαν να αθωωθούν απο την καθημερινή τους ευθύνη ετσι κι αλλιλως!!! Αλλά θα το κάναν οτι και να πεις, είπαμε στη Ελλάδα είμαστε μανούλες στις δικαιολογίες ειδικά οταν πρόκειται για το περίφημο, σιγά μη βγάλω εγω το φίδι από την τρύπα! Το να λές οτι φταίει ο καθε υπουργός μας αθωώνει και δείχει και αφέλια!!!
ARNOUMAI OTI FTAIW!
Oute oikopeda sta dasi exw oute villa stin Penteli. Tsigara sto dasos den petaw, oute kan kapnizw...
To 80% psifizei kommata exousias. To ypoloipo 20% giati ftaiei?
Aftoi pou gia na xtisoun NOMIMA sto oikopedaki tous STIN POLI prepei na mpainovgainoun stis poleodomies ladwnontas kai glyfontas, AFTOI FTAINE?
Aftoi pou den elpizoune kan na xtisoune, epeidi pairnoune treis kai exinta, isa isa gia na agorasoun ta psekasmena dilitiriwdi trofima tis laikis, AFTOI FTAINE? E OXI RE GAMWTO!
Oute exei noima na exiswneis to ladwmeno xarti tis tyropitas me to ladwmeno politikanti kai ton oikopedofago.
E nai loipon... I erwtisi "Poios ftaiei?" exakolouthei na anazitei apantisi.
Sorry gia ta greeklish, provlima me to pliktrologio...
αυτο με το 40% πολυ μου αρεσε, στις φινλανδικες εκλογες. αραγε μπορει να εφαρμοστει και στην ελλαδα? ξερεις κανεις για το συστημα που εχουμε?
εξακολουθω να μην καταλαβαινω το φταιμε ολοι το ιδιο. αναγνωριζω πως ανηκω σε μια ή περισσοτερες μειοψηφιες χωρις αυθαιρετα, υποστηριζοντας την ανακυκλωση κ.ο.κ.
πως μπορει να φταιω το ιδιο με αυτον που εχει το αυθαιρετο στην πλαγια της σκιονης? εξηγηστε παρακαλω στην αθωα και αφελη παιδουλα... :-/
Τervetuloa! Σε ευχαριστώ πολύ.
Η κοινωνική συνείδηση, όπως και η περιβαντολογική συνείδηση τουλάχιστον στο δικό μου μυαλό συνδέονται με μια λέξη που θα ήταν καλύτερα να ψάξουμε, τη λέξη σεβασμός. Και όπως είπα δεν θέλω να κάνω με τίποτα συγκρίσεις με άλλες χώρες γιατί το ο σεβασμός ήταν ένας από τους λόγους που εγώ τουλάχιστον έφυγα από την Ελλάδα.
Η κόρη μου μαθαίνει να σέβεται το περιβάλλον, έχει μάθει ότι ο καταπληκτικός σκύλος είναι μέλος της οικογένειας και τον αντιμετωπίζει έτσι και έχει μάθει να σέβεται τις ανάγκες των άλλων όπως ακριβώς πρέπει να σέβονται οι άλλοι τις δικές της ανάγκες.
όσοι γυρεύουμε σ' αυτόν τον τόπο τη θέα από την άλλη πλευρά του λόφου, εκεί που το "μαζί" δεν είναι τέσσερα γράμματα αλλά ρίζα κοινωνική και καθημερινή πρακτική, πονάμε.
Μιλώ για πραγματικό πόνο που δεν βρίσκει και διέξοδο.
Είναι μια αλυσίδα πραγμάτων, μέσα σ' όλα αυτά και το πράσινο που το κατασπαράζουμε, που μας καθιστά Θ ε α τ έ ς μιας οδυνηρής πραγματικότητας.
Λέω θεατές γιατί τούτες οι αντιδράσεις δεν ξέρω αν αποδεικνύουν έμπρακτα την ιδιότητα του ενεργού πολίτη.
Δεν είμαι βέβαιη γι αυτό. Πέρα από την παρήγορη αίσθηση ότι σκέφτονται κι άλλοι όπως εγώ, ότι μπορούμε να κουβεντιάζουμε τα πράγματα, εμένα προσωπικά δεν μοτ παρέχει άλλο ουδέν.
Όχι βέβαια ότι κι αυτό είναι λίγο.
Υπάρχει μια νωθρότητα που εξαπλώνεται σαν οίδημα. Την πάρτη μας. Απλώς. Είναι έτσι δομημένη η κοινωνία μας, είναι τόσο σαθρός ο ιστός μας που δεν γίνεται κανείς να μιλά για συλλογικότητες και άλλα τινά.
Δεν υπάρχει τέτοια συλλογιστική και κυρίως τέτοια δυναμική.
Αυτό ουδόλλως σημαίνει ότι ο μόνος δρόμος είναι η παραίτηση, ή, η άνευ όρων αποδοχή.
Προσωπικά, θα 'θελα να πιάσω από το γιακά μια χούφτα υπουργίσκους κι άλλους τόσους των ΜΜΕ, να βγάλω όλον τον πόνο που σέρνω μέσα μου γι αυτή τη χώρα και τέλος να τους φτύσω κατάμουτρα.
Δεν είμαι της λογικής "όλοι είναι ίδιοι" ή "δεν υπάρχουν ιδέες και πολιτικές πρακτικές". Υπάρχουν.
Φαναράκια την νύχτα.
Πνίγονται όμως μέσα στο πολύ σκοτάδι. Πνίγονται. Και πιο πολύ φοβάμαι μήπως η νύχτα, καταπιεί τα πάντα. Και κυριαρχήσει, όπως το πάει.
Καλά θα σε αθωώσω για σήμερα!!! ;)
Όπως έχω επαναλάβει συχνά στα comments η συμμετοχή μας τόσο στο πρόβλημα όσο και στη λύση ξεκινάει από την ίδια την καθημερινότητα μας. Και ναι δεν είδα κανέναν να αντιδράει όταν κάποιοι κάνανε καταλήψεις και απειλούσαν στα αυθαίρετα τους γιατί ...φτωχοί άνθρωποι είναι ...
Όσο για τα κόμματα αναφέρθηκα στα δυο κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα υπόλοιπα αθωώνονται και τα οποία σε κάθε ευκαιρία γεμίζουν οικολογικά και εναλλακτικά την Αθήνα με προσπέκτους! Και ναι εκεί που ζεις μπορεί να έχεις κάδους ανακύκλωσης ακόμα και για βιολογικά πρωινά κλπ. όπως κι εγώ το θέμα όμως είναι αυτό να σου γίνει πραγματικά συνειδηση και να το μεταδώσεις.
Επιστρέφοντας στους πολιτικούς, στη Φιλανδία το πράσινο κόμμα έβγαλε μια ανακοίνωση πριν από μερικούς μήνες λέγοντας ότι θα ‘κλείσουν τα μάτια’ στο καινούργιο πυρηνικό εργοστάσιο γιατί είναι πιο σημαντικό να μπουν στη κυβέρνηση γιατί το σύστημα το πολεμάς από μέσα κλπ κλπ αδιαφορώντας ότι στο Seinajoki μια περιοχή στο μέγεθος της Εύβοιας που ρίχνουν τα πυρηνικά απόβλητα σε πενήντα χρόνια δεν θα υπάρχει ζωή σύμφωνα με δική τους μελέτη. Λοιπόν ποια νομίζεις ότι θα έπρεπε να είναι η αντίδραση; Εγώ δεν σας ψήφισα άρα αδιαφορώ; Εγώ έχω στο σπίτι μου γκάζι άρα κάντε ότι θέλετε;
Νομίζω οτι η καπετάνισσα απάντησε!!! :)
@ καπετάνισσα
!!!
Aν εχεις δαση εχεις και συνειδηση...
Εμεις στην Mεση Ανατολη ..τί να πούμε;;
:)
Πιστευω περισσοτερο στους ειδικους
και προτεινω ,αφου οι Φινλανδοι
δεν μας ταιριαζουν
το Καναδικο Μοντελο
A pioneer in the use of aircraft for forest fire patrol, Canada has become a recognized world leader in the development of effective and cost-efficient ways of using aircraft for forest fire fighting.
Θα έψαχνε κατ' αρχήν αν υπήρξε θερμή καταιγίδα και κεραυνοί (Το Αστεροσκοπείο Αθηνών έχει απαντήσεις) αν αμέλησε τα καθήκοντά του ο υπέυθυνος για τα Καναντέρ. Αν υπήρξε σωστή εφαρμογή στο σχέδιο εκτάκτου ανάγκης. Αν υπήρχαν δασικές ζώνες. Αν οι πυροσβεστικοί κρουνοί είχαν νερό. Αν λειτούργησαν σωστά Πυροσβεστική, λιμενικό και Τροχαία. Αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και πάει λέγοντας. Και αν καταλόγιζε μία τέτοια έρευνα ευθύνες και παραλείψεις στην επόμενη φωτιά θα είμασταν πιο οργανωμένοι. Αλλά δυστυχώς εδώ η ατιμωρησία βασιλεύει. Ακόμη και στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης οι αρμόδιοι έκριναν σκόπιμο να αναφέρουν ότι η νομολογία για τους χαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων είναι διάτρητη και ασαφής!!!Μαχητό τεκμήριο υπέρ του δημοσίου αλλά στην πράξη τα δικαστήρια δικαιώνουν τους ιδιώτες συχνά. (Κι αυτά γράφονται στο κομμάτι περί δασοπονίας και προστασίας δασικών εκτάσεων). Τα συμπεράσματα δικά σου.
Τι να πω!!! τώρα διάβαζα στον μαύρο γάτο ότι ο 'συγνώμης' το διακωμωδούσε κι' ολας!!!
απο εκπαιδευτικό σύστημα πως πάνε;
και αν αππαντησουν θα σου πω...
Εχω την ιδεα παντως οτι
ειναι απο τα καλυτερα εκπ
συστηματα...
με φιλελευθερη τωρα ματια
Eγιναν προσφατα εκλογες ..
και ο Κεμπεκουά εφυγε....
Υ.Γ.
Στο θεμα...εχει κανεις
hi tech-πατεντες να πουλησει;;;;;;;;;;;;
Σαν να μυρίζομαι τον Φοίβο...
Κανενα mac-fire-system???????..........
:)
καλυφθηκα σχετικως,
φυσικα και συμφωνω στα περι κοινωνικης συνειδησης κ.λ.π., και συνεχιζω να αισθανομαι δημοσιο-νομικως ακαλυπτη, ως οφειλει καθε συνειδητος πολιτης σε αυτη η χωρα...
παω να επαναστατησω στα βιβλια κοινωνιολογιας και καλλιτεχνιας... να κανω ενα διδακτορικο στο θεατρο του παραλογου, μηπως? προσφερεται και το περιβαλλον! :-P
Η λέξη είναι 'περιβάλλον', που βγαίνει από το ρήμα 'περιβάλλω' (περί + βάλλω).
Αυτός που σχετίζεται με το περιβάλλον, λοιπόν, είναι 'περιβαλλον-τικός' (που είναι και η σωστή λέξη εδώ), ενώ η επιστήμη που ασχολείται με τη μελέτη του περιβάλλοντος είναι 'περιβαλλοντο-λογία' και το αντίστοιχο επίθετο είναι 'περιβαλλοντολογικός'.
Δεν έχει νόημα από το "περιβάλλον" να κόψεις το -λον και να κολλήσεις ένα -ντολογικός.
Λυπάμαι που κάνω ένα κακό σχόλιο σε ένα τόσο καλό κείμενο, απλώς δεν έχω κάτι να προσθέσω στα παραπάνω πολύ σωστά comments. Ενώ ο τίτλος μου χτύπησε λίγο άσχημα.
Συγγνώμη.
"λοιπόν, κορόνα βγάζω (στο μονοθεματικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού μου) τα δάση και γράμματα βγάζω παιδεία...
(βζζζζζζζζν, γκλίνγκ)
γράμματα, θα βγάλω την παιδεία, να πάνε να πνίγουν τα δέντρα..."
Από γυαλιά ηλίου μέχρι ότι θέλεις ... ο Φοίβος!!!
@ siegmund
Μάλλον στο κατάλληλο περιβάλλον βρίσκεσαι
@ Jason
Καλώς ήρθες
Κανένα πρόβλημα και σωστά τα λες. Και εύχομαι τα λόγια σου να είναι αληθινά και να μην είδαμε το ορθογραφικό δέντρο και χάσαμε το περιβάλλων δάσος!!!
@ Derek
Σκέφτεται αρχισυντάκτης γνωστού καναλιού.... ποια από τις τέσσερις λέξεις δεν ταιριάζει;
Επίσης, πιστεύω πως το προβλημα ξεπερνάει τα ελληνικά σύνορα, διότι τέτοια φαινόμενα αναπτύσσονται και αλλού και διότι το περιβάλλον είναι ενιαίο, μια οικολογική καταστροφή σε μια χώρα επηρρεάζει και τις άλλες.
Ξεμεθύσαμε; Ελα πλάκα κάνω, ελπίζω να περνάς καλά στα πάτρια εδάφη!!!
Το να μην αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου στο περιβαλλον σου. αδιάφορα εθνικότητας ειναι σαν να βγάζεις τον εαυτό σου απ' εξω! Δεν σας ψήφισα άρα ... κάψτε το!!! Εγώ κάνω ανακύκλωση στο σπίτι μου αρα γεμίστε σκουπίδια τους δρόμους. Αυτό είναι ισοπέδωση όσο ισοπέδωση είναι να λές δεν φταίω εγώ η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα! Δεν μου είπε πως να κάνω ανακύκλωση αρα δεν κάνω ανακύκλωση.
Ανέκδοτο. Παρκάρουμε στους πεζόδρομους, στις ράμπες πρόσβασης, πετάμε τα σκουπίδια έξω από τους κάδους, τα τσιγάρα από το παράθυρο, βάζουμε τη μουσική μας δυνατά... και τόσα ακόμα.
Αδιαφορούμε για τον δίπλα μας. Και όλα αυτά είναι η άλφα βήτα. Πρέπει να τα μαθαίνουμε στο σπίτι μας. Κανένα κράτος δε μας φταίει. Αναζητώ κοινωνική συνείδηση. Αυτό είναι όλο. Ας αρχίζουμε με τα βασικά. Τα έρημα τα δάση ας περιμένουν. :>(
Σε ευχαριστώ, αυτό προσπαθώ να πω όλη μέρα!!!
Θα κανω τον δικηγορο του Διαβολου...
Ποσοι κατοικοι ανα τ.χιλ ζουν στην Φινλανδια;
τι ποσοστο αναλφαβητισμου εχει η Φινλανδια;
ποσο συμετεχει η βιομηχανια στο ΑΕΠ στην Φινλανδια;
ποιος ειναι ο λογος μεταξυ, κατωτατου μισθου και ενοικιου ενος σπιτιου/διαμερισματος 120 τ.μ.;
ποιο ειναι το ποσοστο αστικοποιησης στην Φινλανδια;
και αλλα πολλα.....
η μονη λυση για την Ελλαδα ειναι ο καθενας να κοιταξει σοβαρα την προσωπικη του συμπεριφορα προς την κοινοτητα!
Απο την κεντρικη εξουσια δεν μπορουμε να περιμενουμε τιποτα και αυτο για τους πιο κατω λογους
1.μεγαλη αστικοποιηση
2.χαμηλοι μισθοι
3.απουσια βαρειας βιομηχανιας
4.απουσια εργατικων χεριων
5.μεγαλη πυκνοτητα πληθυσμου
και αν φυγουμε απο την κεντρικη εξουσια και παμε στην εξωτερικη πολιτικη..τοτε θα επισημανω και κατι ακομη που θα σας βγαλει απο τα ρουχα σας....
η μονη σοβαρη πλουτοπαραγωγικη πηγη αυτης της χωρας ειναι ο τουρισμος..
το απεραντο γαλαζιο του Αιγαιου..
το ΑΤΕΛΕΙΩΤΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΗΣΙΩΝ.
ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΦΩΤΙΕΣ;
ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΟΠΕΔΟΦΑΓΟΥΣ..
ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΞΕΝΟΣ ΔΑΚΤΥΛΟΣ
ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΩ OVI
ΔΙΑΛΕΞΕΣ ΤΗΝ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ...
ΕΓΩ ΔΙΑΛΕΓΩ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΑ ΧΙΛΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΚΑ ΤΗΣ....
ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ!!
Τα στοιχεία είναι σχετικά εύκολο να τα βρεις μέσα στο ίντερνετ.
Και συμφωνώ και επαυξάνω το «η μόνη λύση για την Ελλάδα είναι ο καθένας να κοιτάξει σοβαρά την προσωπική του συμπεριφορά προς την κοινότητα!» αυτό άλλωστε λέγεται και σεβασμός που αναφέρω και σε παρά πάνω comment.
Τώρα μια μόνο παρατήρηση, δεν είναι μόνο η Ελλάδα τουριστικός παράδεισος, για την ακρίβεια τα τελευταία 20 χρόνια ακριβώς το ίδιο λέει και η Ινδονησία και δάση καήκανε ή καλύτερα στη δικιά τους περίπτωση ζούγκλες εξαφανίστηκαν με ανυπολόγιστο κόστος σε ένα σπάνιο φυτικό και ζωικό βασίλειο και ξενοδοχεία χτίστηκαν και το μπετόν πλημμύρισε παντού μέχρι που το πρωτο τσουνάμι (γιατί θα έρθουν κι άλλα) έδειξε τη γύμνια του τουρισμού τους και οχι μόνο. Παρ’ επιπτοντώς το τουρισμό τον ονομάζουν και εθνικό κεφάλαιο!!!
Όσο για το απέραντο γαλάζιο έτσι όπως πάει κι αυτό στο τέλος θα μείνει μόνο σαν DVD στη συλλογή σου. Όσο για τους οικοπεδοφάγους γιατί δεν έχουν συμφέρον; Θα χτίσουν ξενοδοχεία; Μήπως το δάσος βγάζει λεφτά; Ενώ ένα ξενοδοχείο... και το απέραντο γαλάζιο... δεν είπε κανείς τίποτα για πράσινο!!!
Όσο για τις ξένες δυνάμεις ... πως να απαντήσω; Μένω άφωνος, μου ξέφυγε από τον κατάλογο των υπαίτιων!!! Είναι οι Τούρκοι η μήπως γίνομαι υπερβολικά καχύποπτος;
Και όχι μόνο αυτή των σχολείων και των πανεπιστημίων που είναι υποτυπώδης.
Είναι ίσως εύκολο να γεννάς παιδιά. Αλλά είναι δύσκολο να τα ανατρέφεις σωστά ώστε σαν ενήλικες να σέβονται τον χώρο που ζουν και τους συνανθρώπους τους.
φιλιά πολλά!
ΑΜΑΝ – είναι κάποιοι με ένα χιουμοριστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα. Σε άλλους αρέσουν, σε άλλους δεν αρέσουν. Κι εγώ κάποτε ανήκω στους μεν και άλλοτε στους δε.
Ένα μέλος λοιπόν της ομάδας, ο Κ. Κανάκης, βγήκε σε παραθυρική αντιπαράθεση (συζήτηση προβλεπόταν να γίνει) με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, τον Καλαντζή (τον κο Συγνώμη). Κάτι του ρωτά ο Κανάκης, ο υπουργός λέει ‘αρνούμαι να απαντήσω’. Τον ακούει ο Κανάκης και τον περιλαμβάνει. Όχι προσπαθώντας να βρει το δίκιο του (π.χ. ‘είμαι πολίτης’, κτλ.) αλλά θεωρώντας το αυτονόητο και χτυπώντας τον εκεί που πονάει: «Καλά, δεν έχεις επικοινωνιολόγους να σου πουν να μη βγαίνεις να μιλάς έτσι μπροστά στο πανελλήνιο; Εδώ έχει χαθεί κόσμος, έχει καεί ολόκληρο το πόδι, μαζί και περιουσίες και το μόνο που ξέρεις να λες είναι πως τα κάνατε όλα σωστά;» Κόκαλο ο υπουργός.
Συνεχίζει ο Κανάκης «και πίσω μου αυτή τη στιγμή πάλι άρπαξε φωτιά, καίγεται πάλι δάσος». Για να ακούσουμε όλοι το ανεκδιήγητο εκ μέρους του υπουργού, που κάτι έψαχνε να πει, «και γιατί δεν πας να βοηθήσεις;»
«Γιατί έχω γύρω μου αυτόν τον καταπληκτικό κρατικό μηχανισμό», του απαντάει.
Ναι, κάποτε μου αρέσει και κάποτε όχι αυτός ο τύπος. Αλλά του τα είπε όπως πολύ θα ήθελαν να τα πουν. Ίσως, δεν ξέρω, και μόνο η ενασχόληση με τη σάτιρα, βάζει αυθόρμητα κάποιον σε πιο σωστή προσέγγιση.
ΥΓ. Αυτός ο ηλίθιος ο Καλαντζής, βγήκε τώρα και λέει πως ζήτησε συγνώμη σαν φαρμακοποιός (αυτό ήταν το επάγγελμά του) γιατί δεν… μπόρεσε να δώσει ένα ποτήρι νερό σε κάποιον που πνιγότανε από τον καπνό!!!
Έτσι, για να ξέρουμε πως εννοούν οι υπουργοί την αποστολή τους.
Αν συνεχίσω, θα βγει το comment ακατάλληλο.
Κάποιος που εμπορεύεται τη μικρή του ψήφο (για ρουσφέτι) θα ψηφίσει τον έτερο συναλλασσόμενο, το μεγαλέμπορο, όχι τη Μητέρα Τερέζα. Παράλληλα, κάποιος που πέφτει τόσο χαμηλά για μια θέση στο δημόσιο ή για μια διεκπεραίωση που μπορεί και να δικαιούται, μετά φέρεται σαν προβληματικός ενήλικας με απωθημένα προς αυταρχικό πατέρα. Ή, η χαμένη του αξιοπρέπεια θα επανέλθει, έστω εν μέρει, εάν κάνει κι αυτός τη δική του λοβιτούρα, το δικό του κλέψιμο, εάν θάψει κι αυτός κάποιους (ακόμα και το σύνολο του πληθυσμού – π.χ. σαν συνδικαλιστής της ΔΕΗ και του ΟΤΕ), εάν κάνει την υπέρβαση και πάει από τη μεριά των ‘πετυχημένων’ – π.χ., χτίσει εκεί που απαγορεύεται.
Ή, εφόσον – το βλέπει καθημερινά – δεν υπάρχει νόμος… Και κανένας δεν φαίνεται να θέλει να τον επιβάλλει… υπάρχουν δύο τινά: ή θα μείνει σαν βλάκας απ’ έξω, ή θα προσπαθήσει να μπει κι αυτός μέσα. Σε όλα αυτά, δεν χωράει θέμα σεβασμού προς το κράτος. Ίσα-ίσα, ακούγεται αστείο.
Ovi μου, ναι αντιλαμβάνομαι πώς το θέτεις, όμως υπάρχει κάτι που δνε καταλαβαίνω. Αναζητώ την προσωπική μου ευθύνη και δνε την βρίσκω. Είμαι από εκείνους που καπνίζουν και σβήνουν με νερό το τσιγάρο τους αν ειναι σε δασωδη περιοχή, από κείνους που κουβαλάνε σακουλάκι για να μαζεύουν τα σκουπίδια τους όπου κι αν βρίσκονται, δεν έχω ποτέ μου ψηφίσει κανένα από τα κόμματα που κυβερνούν εδώ και 25 χρόνια (καλά, κατά τα 12 τελευταία χρόνια που είμαι ψηφοφόρος), δεν ήμουν κοντά στο σημείο της πυρκαγιάς για να μπορέσω να βοηθήσω, μου έχιε τύχει όμως να πετύχω πυρκαγιά στο δρόμο μου και να πράξω τα δέοντα, σε αντίθεση με την Πυροσβεστική τότε...
Πού είναι η δική μου ευθύνη; Δεν το προσωποποιώ, απλώς, φέρω τον εαυτό μου ως παράδειγμα, για να καταδείξω πως όχι, δεν νομίζω πως φταίμε όλοι μας.
Λοιπόν, έχουμε την Βενετία. Την γνωστή πόλη της Ιταλίας. Μία πόλη μουσείο, που κανένα μουσείο ή πόλη δεν μπορεί να αντιγράψει (και άρα να επωφεληθεί οικονομικά έχοντας μια πετυχημένη συνταγή έτοιμη). Με την αύξηση του τουρισμού, φθηνότερα αεροπορικά εισητήρια, φθηνότερες εκδρομές, κτλ κτλ όλο και περισσότεροι τουρίστες κατακλύζουν την Βενετία. Η πόλη επωφελείται της ιδιαιτερότητάς της και στρέφεται οικονομικά στην ανάλογη αναδιάρθρωση της τοπικής οικονομίας. Λογικό. Και επιθυμητό. Ίσως.
Η ζήτηση για κλίνες, φαγητό, καφετερίες για τους επισκέπτες της πόλης είναι στα ύψη. Τόσο που μια ελάχιστη επένδυση είναι άκρως κερδοφόρα. Τέτοιες επενδύσεις είναι τα φαστφουντάδικα, τα βρώμικα ξενοδοχεία, οι πανάκριβες καφετέριες αλλά και τα πανάκριβα ξενοδοχεία από την άλλη. Τί να κάνεις, Βενετία είναι.
Αν ανήκεις στην πλειοψηφεία των επισκεπτών της πόλης που δεν είναι πολύ, πολύ πλούσιοι, θα αναζητήσεις δωμάτιο λίγο ποι έξω από την Βενετία γιατί είναι πιο φθηνά και καθαρά, αλλιώς μέσα στην πόλη σε κάποιο μικρό και πολλές φορές άθλιο δωμάτιο.
'Ετσι ίσως προτιμήσεις να μείνεις εκτός της πόλης και να συνδοιάσεις την εκδρομή σου με ένα τουρ όπου θα δεις κι άλλα αξιοθέατα/πόλεις της γείτονος χώρας και τότε θα πεταχτείς μια μέρα στην πόλη να την περπατήσεις, να την θαυμάσεις και άντε να φας και να πιείς κανέναν καφέ. Το ποσό που θα φας/θα πιείς επί των χιλιάδων επισκεπτών της Βενετίας είναι το οικονομικό όφελος της πόλης.
Δεν είναι λίγο αλλά δεν αντισταθμίζει μια αρνητική εικόνα της πόλης. Και για τους επισκέπτες και για τους μόνιμους κατοίκους. Σε περιόδους αυξημένης κίνησης, η πρόσβαση στην πόλη είναι κουραστική, η κίνηση μέσα στην πόλη σχεδόν αδύνατη.
Ο μόνιμος κάτοικος της Βενετίας θα ήθελε άνετα να γκρεμιστεί ένα palazzo (τόσα έχει) και να χτιστεί ένα σχολείο. Έτσι κι αλλιώς επωφελείται όλο και λιγότερο του τουρισμού καθώς έχει φτάσει σε σημείο κορεσμού η προσφορά και καθώς πολλοί τουρίστες θα μείνουν πια εκτός της πόλης.
Ο μέσος τουρίστας θα ταλαιπωρηθεί αρκετά.
Ελάχιστοι θα μείνουν ικανοποιημένοι.
Το να είναι ευχαριστημένος ο μέσος κάτοικος της Βενετίας, απαιτεί σχολεία, νοσοκομεία, σουπερμάρκετ με λογικές τιμές, ησυχία, νέες θέσεις εργασίας. Το να είναι ευχαριστημένος ο μέσος επισκέπτης απαιτεί να σου παίρνει σαφώς λιγότερο από μια ώρα για να πας από το ένα palazzo στο άλλο, το να μην περιμένεις 2 ώρες στην ουρά, το να σε εξυπηρετούν αμέσως στο εστιατόριο και να μην φας καμιά αηδία που θα χρυσοπληρώσεις.
Βέβαια η Βενετία δεν μπορεί να τα ικανοποιήσει πλήρως όλα αυτά. Αλλά παραμένει η πανέμορφη πόλη που παρόλες τις δυσκολίες, έχει την μοναδικότητα μιας πόλης που δεν αντιγράφεται με τίποτα. Κι άλλοι τουρίστες θα πάνε κι άλλοι ντόπιοι θα επενδύσουν σε αυτό.
Και ας πούμε ότι η Βενετία καιγεται και δεν μένουν παρά μερικά palazzo, βρωμερά κανάλια που μερικά θα αναγκαστούν να τα σκεπάσουν, άnτε και το Guggenheim. Στα κενά που κάηκαν μπαίνουν και καινούρια ξενοδοχεία, σχολεία, νοσοκομεία, επιχειρήσεις, μουσεία, αναπλάσεις παλαιών κτιρίων ...ότι θες. Και φυσικά έχοντας μπαζώσει μόνο κανα 2 κανάλια κάνεις και μια πόλη λειτουργική διευκολύνοντας την κίνηση εντός.
Αλλά η Βενετία δεν θα είναι πια η μία και μοναδική Βενετία. Θα είναι η αντιγραφή της με όλα τα καταστροφικά αποτελέσματα που συνεπάγεται η απώλεια της μοναδικότητάς της.
Βάλτε όπου Βενετία τις μοναδικές παραλίες και τα δάση της Χαλκιδικής. Και όπου επισκέπτες, αφήστε επισκέπτες ή Θεσσαλονικείς -κυρίως, αλλά οχι μόνο-.
Κάπου εκεί δεν βρίσκεται και η πορεία της Χαλκιδικής? Δεν έχει γεμίσει ένα σωρό επισκέπτες, δεν έχει προσπαθήσει ο ντόπιος να ανταποκριθεί σε αυτό, δεν έχει απίστευτη κίνηση κάθε Σαββατοκύριακο για/από Χαλκιδική? Για να πάνε όλοι στο σπιτάκι τους εκεί. Καλά κάνανε και το κάνανε αν μπορούσαν. Κοντά στην Θεσσαλονίκη είναι, δεν χρειάζεται να πληρώνουν τα τρελά τους για ένα δωμάτιο εκεί, είναι μια χαρά επένδυση. Κι ας είναι ακόμη και μια μεζονετούλα σε ένα τεράστιο, θορυβώδες συγκρότημα. Από το τίποτα, μια χαρά διακοπές είναι.
Και δεν παραμένει ο νομός Χαλκιδικής ένας φτωχός νομός? Από που να έχει έσοδα δηλαδή? Από τις καφετέριες και τα σούπερμάρκετ και τις ξαπλώστρες. Έσοδα για να σχεδιάσει και για να προνοήσει για τα πάντα, πρόληψη πυρκαγιών, καθαρές παραλίες, κτλ. για να μην χάσει η Χαλκιδική την μοναδικότητα της.
Είναι αστείο να μιλάμε για κάποιον κρατικό μηχανισμό και να ψάχνουμε ευθύνες εκεί. Ας απουσιάσει τελείως. Να κάνουν έναν τοπικό μηχανισμό να φαίνονται οι ευθύνες κατευθείαν. Και να συμμετέχουν και όσοι έχουν δεύτερη κατοικία εκεί αν τους νοιάζει μην καεί το σπιτάκι τους. Και το μόνο που θα κάνει ο κρατικός μηχανισμός είναι να εντάξει την Χαλκιδική σε κανένα World Heritage Sites ή κάτι που θα επιβάλει πρόστιμα τεράστια αν καταπατούνται οι προστατευόμενες περιοχές και εμείς να πληρώνουμε -όπως τόσα πληρώνουμε- μπας και ξυπνήσουμε καμιά φορα, άσε που θα υπάρχει μεγαλύτερη προβολή αν γίνει κάποια καταστροφή.
Όπως είπα και στην αρχή προσπαθώ να κατανοήσω κάτι εγώ η ίδια και σας πρήζω τόση ώρα. Το μόνο συμπέρασμα στο οποίο φτάνω είναι ότι όλοι οι 'παίχτες' κινούνται 'λογικά' στο παιχνίδι της εκμετάλλευσης της μοναδικότητας της κάθε Χαλκιδικής. Το μόνο που αδυνατούν να καταλάβουν είναι ότι χάνεται η μοναδικότητα της και μόνο όταν μετρηθεί με ...ρευστό και οικονομικό αντίκτυπο θα το καταλάβουν. Αλλά θα έχουν περάσει χρόνια ως τότε και όσοι δεν θα αντέχουν τότε την πυκνοκατοικημένη, γεμάτη κίνηση, βρώμικες παραλίες ..θα έχουν πάει σε κανένα Πήλιο. Οπότε πάω ως τον Άρη και γυρίζω για να πω ότι είναι θέμα συνείδησης μάλλον. :p
ΔΙΑΛΕΞΕΣ ΤΗΝ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ...
ΕΓΩ ΔΙΑΛΕΓΩ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΑ ΧΙΛΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΚΑ ΤΗΣ....
Διαλέγεις την Ελλάδα με τον ίδιο τρόπο που θα διαλεγε κάποιος άλλος την πατρίδα του που είναι πολύ πιο φτωχή και με πολύ περισσότερα προβλήματα. Ο ομφάλιος λώρος δύσκολα κόβεται...Και δεν ξέρω για σας, αλλά εγώ όταν λέω Ελλάδα, εννοώ τον τόπο που γεννήθηκα, το σπίτι μου, εκεί που νοιώθω πιο άνετα τελος πάντων και ας μην είναι ο ομορφότερος τόπος του κόσμου.. Δεν νοιώθω για παράδειγμα πιο όμορφα στην Αθήνα (ξενος τόπος για μενα)απ' ο,τι στο παρισι πχ. Ο καθένας προφανώς κουβαλάει μέσα του τη δική του ελλάδα και την αντιλαμβάνεται με μοναδικό τρόπο.
Ovi χαίρομαι για την ανάρρωση της κόρης σου.Εύχομαι σιδερένιοι από' δω και πέρα κι αυτή κι εσύ.
Παιδεία; Τι είναι αυτό; Νόμιζα ότι καταλήξανε στο φιλανδικό μοντέλο ή μήπως σκέφτονται το καναδικό!!! ;D
@ pwlina
Αυτό το 'κόρη δασολόγου' πολύ με σκλάβωσε!!! Έχω πολύ αγαπημένο φίλο δασολόγο στη Φιλανδία, οχι απ’ αυτούς που βλέπουν το δάσος από internet η την τηλεόραση και μου έχει μάθει δεκάδες μικρά και μεγάλα πράγματα! Ανεκτίμητα και πέρα από σύνορα!!!
@ Γιάννη
Το ξέρεις ότι συμμερίζομαι την έκρηξη σου και υπάρχουν πολλές στιγμές που κι εγώ νιώθω ακριβώς το ίδιο, δεν θέλω να γράψω αυτό που ακριβώς σκέφτομαι γιατί στο τέλος αυτό το κείμενο θα γίνει ακατάλληλο για ανηλίκους!!!
Και σε ευχαριστώ που συνδέεις στη περιβαλλοντολογική συνείδηση με την κοινωνική συνείδηση και τέλος με την πολιτιστική κουλτούρα γιατί αυτό ακριβώς είναι!
@ Krot
Αν δεν έκανες όλα αυτά που λες τότε πραγματικά θα με απογοήτευες. ;)
Δεν θα έπρεπε όμως εσύ κι εγώ και άλλοι 100,000 (είδες τι καλός που είμαι;) να είμαστε η εξαίρεση αλλά ο κάνονας. Και εκεί ακριβώς είναι η ευθύνη μας να γίνουμε ο κανόνας. Και εκεί είναι η μέχρι τώρα ευθύνη μας ότι είμαστε η εξαίρεση. Και δεν σου λέω να βγεις στους δρόμους και να διακηρύσσεις την οικολογική καταστροφή γιατί από εξαίρεση θα γίνεις γραφική. Αυτό που σου λέω είναι ότι οι κοινωνίες αποτελούνται από μονάδες και όταν το 100,000 γίνεται 100,001 είναι σημαντικό σε ένα αδιάφορο περιβάλλον. Γιατί η περιβαλλοντολογική μας κληρονομία να μην είναι το ίδιο πολύτιμη με την πολιτιστική μας κληρονομιά; Γιατί προβάλουμε την Ακρόπολη και οχι και τον Έβρο;
@ troll
Παραδέχομαι ότι στην αρχή ...δυσκολεύτηκα, μέχρι που το συνέδεσα με την ...αρχιτεκτονική!!! έχεις δίκιο, το παράδειγμα δουλεύει απόλυτα και μάλιστα παντρεύει και αυτό που έλεγα και με τον Γιάννη, τη σύνδεση της περιβαλλοντολογική συνείδησης με την κοινωνική συνείδηση και τέλος με την πολιτιστική κουλτούρα! ;)
Σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές!!! Κάθε μέρα πάει και καλύτερα!!! :)
Σε αυτό το σημείο του comment δεν θέλησα να απαντήσω γιατί νομίζω ότι και εγώ και ο Φοίβος (συγνώμη που σε χρησιμοποιώ) έχουμε απαντήσει συχνά. Δεν κάνω συγκρίσεις και υπάρχουν δεκάδες ιστορικοί και κοινωνικοί λόγοι που κάνουν τις διαφορές ώστε να κάνουν την κάθε σύγκριση άστοχη.
Και η Ελλάδα είναι η χώρα μου και το σπίτι μου είναι στην Ελλάδα. Ακριβώς και γι αυτό το λόγο την ώρα που καιγόταν η Χαλκιδική καιγόταν και η Πορτογαλία, για την Πορτογαλία πονούσα αλλά για τη Χαλκιδική μου, μάτωνα!!!
Μην σε απασχολεί, αφού σου είπα το κατάλαβα απλά χρειάστηκε να το συνδέσω με γνώριμο 'έδαφος'!!! ;)
Μακάρι να γίνουν όλα αυτά. Αλλά δυστυχώς 'μουσειοποιούνται', και αυτό ακόμα το κάνουν κακότεχνα και γροτέτσκα. Και σε ευχαριστώ, άλλο ένα θέμα που φωνάζω καιρό, δεν υπάρχουν μοντέλα!
Και που να δεις τη Malaga, ο απόλυτος εφιάλτης αλλά και το πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός για τους βορειοευρωπαίους!!!
Υπάρχουν και κάποια πολύ καλά comments αλλά δυστυχώς χάνονται μέσα στο χαμό. Το μόνο που δεν είδα μέχρι τώρα είναι ότι για όλα φταίνε τα 400 χρόνια σκλαβιάς και για όλα φταίει ο Καποδίστριας!!! Α! και μην το ξεχάσω φταίμε και εμείς οι απόδημοι για τις συγκρίσεις! Μωρέ την τούρτα δεν την γλιτώνω στο τέλος!!! ;)
Συγγνώμη που ξεφεύγω λιγάκι, αλλά για μένα πολιτιστικό και φυσικό περιβαλλον είναι ΑΡΡΗΚΤΑ συνδεδεμενα, είναι το ένα κομμάτι του άλλου. Τι θα ήταν η Επίδαυρος χωρίς το θέατρο; Τι θα ήταν η Φυγάλεια χωρίς το ναό του ΑΠόλλωνα; Τι θα ήταν η Ολυμπία χωρίς το στάδιο;
Όσο σεβόμαστε τα δάση και τη φύση, άλλο τόσο σεβόμαστε τα μνημεία. Αρκεί να δει κανείς πώς έχουμε καταντήσει την Ελευσίνα, "εκεί που σμίγανε τα χέρια τους οι μύστες". Γιατί αγνοούμε την αξία τους, γιατί μάθαμε να μη σεβόμαστε ούτε τους συνανθρώπους μας, ούτε τη φύση μας, ούτε καν το παρελθόν μας που ΔΕΝ μας ανήκει, όσο κι αν κοκορευόμαστε γι'αυτό στους λιγότερο πολιτισμένους και με λιγότερη ιστορία (όπερ μπορούμε και να συζητήσουμε βέβαια) Ευρωπαίους.
Με δυο κουβέντες: άθλιοι ελληνάρες.
Στην παρατήρησή σου, ναι συμφωνώ, έχεις δίκιο. πρέπει να είμαστε ο κανόνας... Αλλά, αχ....
Φλυάρησα ασύστολα πάλι και λοξοδρόμησα την κουβέντα, συμπαθάτε με.
Είδες που τελικά συμφωνούμε; :)
οσο για τη πολιτιστική μας κληρονομιά το μόνο που μπορώ να πω ειναι οτι καθε φορά που πάει κάποιος στην Ελλάδα προσπαθώ να ριξω το βάρος στο τι θα δούν και οχι πως θα το δούν. Μία απο τις τελευταίες μου επισκέψεις ήταν στο μουσείο της Ολυμπίας!!! Τι να πω!!! Δεν ξέρω τι έγινε μετά τους Ολυμπιακούς αλλά οταν πήγα εγώ ήταν ...η κρεαταγορά σε ώρα αιχμής είναι πιο καθαρή και προσεγμένη!!! Ξεναγούς; Αστεια λές. Το μόνο που τούς ενδιαφέρει είναι πως θα κόψουν το δολάριο. Στη τελευταία μου επισκεψη στις Μυκήνες κόντεψα να δείρω κάποιον με τις ασυναρτησίες που έλεγε και νε σκεφτείς οτι Ελβετός από την παρέα μου απάγγειλε στίχους του Ομήρου στα αρχαία Ελληνικά!!!
12 ώρες έλειψα και μου το κάνατε εδώ μέσα Αμέρικαν μπαρ?
Θανόόόό
Πάρε τηλ.!!!
(by the way, τόσο η Φινλανδία όσο και η Ελλάδα όσο και η υπόλοιπη Ευρώπη στην παροχή υπηρεσιών στηρίζει την οικονομία της, μην το ξεχνάμε αυτό...)
Συμφωνώ απόλυτα με οσα γράφεις.
Έχω και 'γω μέσα μου ανάμεικτα συναισθήματα θυμού και οργής θλίψης και αγωνίας.
Θυμού για οτι συνέβη.
Οργής για την αναποτελεσματικότητα των αρμοδίων.
Θλίψη για τις ευθύνες που μου αναλογούν. Για τις ευθύνες που αναλογούν σε όλους μας.
Και αγωνίας για το αύριο. Για το περιβάλλον που θα παραδώσω στο παιδί μου.
Γιατί τη γη την κληροδοτούμε δεν τη κληρονομούμε.
Αν το σκεφτούμε πραγματικά αυτό σίγουρα όλα μπορούν να γίνουν καλύτερα.
Αναδημοσιεύω σχόλιο μου στο blog του Ν.Δήμου που έκανα σε ποστ με θέμα τις φωτιές και το περιβάλλον.
Ευχές.
ΥΓ. Χρειαζόμαστε τις εικόνες και τις εμπειρίες που βιώνεις!
Είναι απαραίτητες για να δούμε τις αδυναμίες μας και να καταλάβουμε επιτέλους οτι δεν είμαστε το κέντρο του κόσμου!
Έχω μεγαλώσει στην Χαλκιδική.
Τα καλοκαίρια μου έχουνε εικόνες από Χαλκιδική.
Μια επαγγελματική προσπάθεια του πατέρα εκεί.
Παπούδες,γιαγιάδες και λοιποί αγαπημένοι συγγενείς εκεί.
Από τη μια πλευρά χαρά, γιατί οι δικοί μου άνθρωποι είναι καλά.
Δεν κινδύνευσε κανείς.
Αλλά δεν είναι εκεί.
Εχω (πραγματικότητα) χιλιάδες φωτογραφίες από σημεία που σήμερα δεν υπάρχει τίποτα άλλο από στάχτη.
Δεν θέλω να γράψω τίποτα για κανέναν αρμόδιο.
Σιχαίνομαι ακόμη και να τους βρίσω.
Το μυαλό μου γυρίζει και στις δικές μας ευθύνες.
Στις δικές μας "ευαισθησίες"
Που ξυπνάνε μόνο όταν έρθει η ώρα της καταστροφής.
Μόνο τότε ψάχνουμε να βρούμε τις ευθύνες των άλλων.
Κανένας από όλους αυτούς που σήμερα κλαίμε (κι εμένα μέσα) δεν μιλάγαμε για την γελοιότητα των χωματερών.
Βόλευε αυτή η κατάσταση.
Εντάξει μωρέ δεν θα γίνει σε μας.
Και οι "οικολογικές ευαισθησίες?"
Αυτές πάνε περίπατο.
Τι θες τώρα να φτιάξουν καμμιά οργανωμένη χωνματερή και να φορτωθούμε και των υπολοίπων?
Κάτσε τώρα με αυτά μια χαρά είναι.
Τώρα?
Τώρα?
Την ξαναέζησα αυτή την ιστορία πρόπερσι.
Έμενα για 2 χρόνια στο Γραμματικό.
Όταν αποφασίστηκε να γίνει χωματερή στο Μαύρο Βουνό ξεσηκώθηκε κόσμος και κοσμάκης,ιδρύθηκαν οικολογικές οργανώσεις, πορείες κλείσιμο δρόμων και όλα αυτά γιατί παρακαλώ?
Για την οικολογική καταστροφή που θα συμβεί στον Ευβοικό!
Καμμία αντίρρηση αλλά τόσα χρόνια λειουργεί παράνομη χωματερή για την οποία δεν έβγαλε ΄χνα ποτέ κανείς.
Κάθε φορά που ανοίγαμε αυτή την κουβέντα με κοίταζαν περίεργα.
Πέρσι με ένα τζιπ πήγα στην παράνομη χωματερή.
Δεν ξέρω τι καταστροφή θα φέρει η καινούρια σιγουρα θα φέρει αλλά αυτή είναι σίγουρα πηγή μόλυνσης και εστία μικροβίων.
Κανείς δεν συγκινείτε.
Πριν ένα χρόνο στον Πειραιά τόπο εργασίας μου ξεφύτρωσε άλλη οικολογική ομμάδα που σκοπό είχε να σταματήσει την επέκταση του τραμ.
Επικεφαλής της ομμάδας ένας μεγαλοβενζινάς που θίγονταν τα συμφέροντα του μια που η γραμμή θα πέρναγε μπροστά από το βενζινάδικο.
Αιτία των κινητοποίησεων και εδώ.
Μα η οικολογική καταστροφή φυσικά.
Άκουσα μεταξύ άλλων το απίθανο!!! οτι θα μειώσει λεει ζωτικό χώρο επιδή θα κοπούν πεζοδρόμια!!!! και δεν θα μπορεί να περπατά ο κόσμος!!!!
Φάνταζομαι πως είμαστε η μοναδική πόλη στον πλανήτη που το τραμ τερματίζει έξω από την πόλη!!!!
Καιρός είναι να αναπτύξουμε οικολογική ευαισθησία όχι ανάλογη με το προσωπικό μας συμφέρον αλλά με το συμφέρον της φύσης!
Μακροπρόθεσμα κερδίζουμε όλοι!
Η σημασία της πολιτικής κουλτούρας είναι τεράστια. Το έλλειμμά της στην Ελλάδα σκιάζει και μερικά από τα επιτεύγματά της ενώ το βάθος της στη Φινλαδία, μετριάζει κάποια ελαττώματα. Ακραία σκέψη, θα πουν κάποιοι, ή κι ‘ανθελληνική’.
Δεν θα επεκταθώ εδώ – μπορούμε ίσως να το δούμε σε διαφορετικό post μια και είναι «ΤΟ» θέμα. Το post αφορά την πολιτική κουλτούρα και το περιβάλλον – οπότε, ας δεχτούμε πως πολιτική κουλτούρα σημαίνει ‘σεβασμό στο Εμείς’ (και αντίθετα, το έλλειμμά της, σημαίνει ‘βασίλειο του Εγώ’).
Όλοι λοιπόν ξέρουμε ότι οι παραδοσιακές Ελληνίδες νοικοκυρές «έγλυφαν» το σπίτι. Υπήρχε μανία με την καθαριότητα – εγώ, για παράδειγμά, όταν ήμουν μικρός, μου απαγορευόταν να μπω στο σαλόνι «για να είναι καθαρό» (αν έρθουν επισκέπτες).
Αυτή η μανία με την καθαριότητα, κατά έναν παράδοξο τρόπο όμως, σταματούσε στους τοίχους του σπιτιού και έξω υπήρχε ανέκαθεν το βασίλειο της βρώμας. Τακτοποιημένο σπίτι μέσα, αυθαίρετα και άναρχη δόμηση έξω. Λουλούδια στα μπαλκόνια και τους κήπους, ούτε ένα δένδρο έξω. Δεν είναι παράδοξο;
Αλλά αν το σπίτι μας είναι το Εγώ, το περιβάλλον το Εμείς. Ο Έλληνας, όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, δεν θεωρεί ότι ζει στο περιβάλλον οπότε πρέπει να το προστατέψει. Το περιβάλλον δεν σημαίνει γι’ αυτόν ‘απίτι’ μια και το μοιράζεται: σημαίνει ‘κοινωνία’. Και έχει απέναντί του τη συμπεριφορά που έχει και σε άλλα κοινωνικά θέματα.
Παλιά, σκεφτόμουν πως ίσως ο Φινλανδός έχει και μια ‘ιστορική ροπή’ προς την οικολογία. Για παράδειγμα, στους λαϊκούς μύθους κόβουν ένα δάσος για να δημιουργήσουν ένα ξέφωτο, όμως στο κέντρο του ξέφωτου άφηναν ένα δένδρο, για να ‘κάθεται ο αετός’, αλλά και για να μεγαλώσει από εκεί ξανά το δάσος, αν χρειαστεί. Μετά, όμως, σκέφτηκα πως η οικολογία δεν είναι χαρακτηριστικό όλων των βόρειων λαών. Και το πιο κοινό χαρακτηριστικό τους, δεν είναι φυσικά τέτοιοι ‘οικολογικοί’ λαϊκοί μύθοι αλλά η πολιτική κουλτούρα. Ο σεβασμός στο Εμείς. Το περιβάλλον είναι κάτι που μοιράζονται. (Και φυσικά, κάπου ελλοχεύει η σκέψη πως όποιος σέβεται τους άλλους, σέβεται και τον εαυτό του - και το αντίθετο).
Krot:
Νομίζω πως έβλεπα τηλεόραση και τέτοιες συζητήσεις για να ‘ντοπάρομαι’. Όσο και αν μετά δεν μου άρεσε ο εαυτός μου, γιατί γέμιζα αρνητικό συναίσθημα για το κοινωνικό επίπεδο της χώρας όπου ζω και τις επιλογές που έχω. Σχεδόν μαζοχιστικό...
All:
Κάτι, σοβαρά, πρέπει να γίνει. Κάπως πρέπει ν’ αλλάξει η κατάσταση. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε δεκαπέντε χρόνια στην Ε.Ε. κι αντί να κάνουμε πολιτισμικά, βήματα προς τα εμπρός να πηγαίνουμε προς τα πίσω. Να θεωρούμε τους Ευρωπαίους όχι απλώς κουτόφραγκους, αλλά και ότι έχουν υποχρέωση να στέλνουν χρήματα. Αυτό δεν λέγεται αναδιανομή πλούτου μεταξύ κρατών, λέγεται παρασιτισμός, τσαμπουκάς και μαφία μεταξύ λαών.
Εννοώ, φυσικά: Μετά, όμως, σκέφτηκα πως η οικολογία είναι χαρακτηριστικό όλων των βόρειων λαών.
Για να βγαίνει νόημα :)
Η εκπαίδευση έχει περάσει σχεδόν εξ ολοκλήρου στην αρμοδιότητα τού σχολείου- αλλά ο ρόλος τού σχολείου έχει πάψει να είναι παιδαγωγικός: περιορίζεται στην παροχή γνώσεων, αποκομμένων συνήθως απο όσα απαρτίζουν την καθημερινότητα. Τα κενά "συμπληρώνουν" με μπρίο τα Μέσα Μαζικής Επιρροής...
Ποιό είναι το προσφερόμενο όραμα;
@ Stavros Katsaris
“Καιρός είναι να αναπτύξουμε οικολογική ευαισθησία όχι ανάλογη με το προσωπικό μας συμφέρον αλλά με το συμφέρον της φύσης!
Μακροπρόθεσμα κερδίζουμε όλοι!”
Καλώς ήλθες, πρόσθεσε σε αυτό τις κοινωνικές και πολιτιστικές ευαισθησίες που τουλάχιστον για μένα ανήκουν στη ίδια κατηγορία. Για το τραμ, τι να σου πω, εγώ χάρηκα και που το φτιάξανε και όπως το φτιάξανε, όσο για τους .... ‘Οικολόγους’!!! Ας τα καλύτερα έχω σκοπό να τους αφιερώσω ιδιαίτερο post!!!
@ Γιάννη
Την τελευταία ώρα διαβάζω το comment σου και σκέφτομαι ότι συμφωνώ σε όλα όσα λες και το ξέρεις ότι συμμερίζομαι την οργή σου. Θα σταθώ μόνο σε ένα σημείο, στο ρόλο των ΜΜΕ στην ελληνική κοινωνία που θεωρώ ότι είναι ένα καρκίνωμα σε προχωρημένη μορφή και κάπου πρέπει να σταματήσει. Το έχω ξανά πει, κάθε φορά που σκέφτομαι την λέξη επιστροφή μου φτάνει μισή ώρα ελληνική τηλεόραση για να μετανιώσω και που το σκέφτηκα!!!
Κάτι ακόμα, κάποια από αυτά που λες θα ήθελα πολύ να τα έχω πει κι εγώ άλλα βρίσκομαι μόνιμα στη παράξενη θέση να απολογούμαι γιατί έφυγα από την Ελλάδα λες και αυτό με κάνει λιγότερο Έλληνα. Η αλήθεια είναι ότι χρόνια τώρα αισθάνομαι πολίτης της γης ή τουλάχιστον της Ευρώπης με ελληνικές ρίζες και δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό με κάνει ‘μικρότερο’ από τον οποιονδήποτε ελληνοκεντρικό.
Όσο για την πολιτική κουλτούρα, ναι έχεις δίκιο χρειάζεται ιδιαίτερο post κυρίως επειδή έζησα από πολύ κοντά την παραίτηση της Jaatteenmaki!!!
Πρωτιά σε τι; Ακόμα και στους Ολυμπιακούς που προσπαθήσαν να δείξουν την τεχνολογική Ελλάδα του σήμερα αυτό που έμεινε είναι το ..συρτάκι!!! Και να με συγχωρει ο κύριος Θεοδωράκης!!! :)
Ξέρεις κάτι; Μακάρι να υπήρχαν μερικοί ακόμα "ανθέλληνες" σαν εσένα... Θα βοηθούσε τη χώρα!
Ovi, και βέβαια συμφωνούμε! :)
Αισθητική; Όταν έμενα στην Ιταλία, υπήρχε ακόμα το βασίλειο των πειρατικών τηλεοπτικών σταθμών. Μπορούσες να συντονιστείς μέρα μεσημέρι σ’ ένα κανάλι και να δεις μια γυναίκα να πηδιέται με άλογο. Μετά, όταν ξεκαθάρισε η κατάσταση, ήρθε η εποχή του μονοπωλίου Μπερλουσκόνι. Τουλάχιστον στην Ελλάδα έχουμε πόλεμο πολλών επιχειρηματιών (Αλαφούζος, Βαρδινογιάννης, Λαμπράκης, Μπόμπολας). Στην Ιταλία υπήρχε, μέχρι πρότινος, ένας απέραντος πολιτικός μονόλογος από τα κανάλια του Μπερλουσκόνι και τη RAI όσο ήταν πρωθυπουργός, ενώ ψυχαγωγικά, τα πράγματα ήταν λίγο-πολύ ίδια με την Ελλάδα, απλώς πιο γκλαμουράτα.
Στις ΗΠΑ έχουν εφεύρει την έννοια infotainment. Όσο μπορείς να ενημερωθείς από το MEGA, ANT1, ALPHA, άλλο τόσο (ίσως λιγότερο) μπορείς να ενημερωθείς από το 60 Minutes, το I-Witness, κοκ. Τρομολαγνεία (και πριν την 9/11), φωνή πολυεθνικών, σόου αντί για ειδήσεις, εθνοκεντρισμός, institutional voice, κοκ.
Τώρα, στη Φινλανδία, τη δεκαετία του ’60 συνέβη κάτι ακατανόητο για τα ελληνικά (και σε μεγάλο βαθμό, διεθνή) δεδομένα. Η κυβέρνηση κάλεσε μια ομάδα πανεπιστημιακών να κάνει έρευνα και μετά να διδάξει το προσωπικό της κρατικής τηλεόρασης YLE πως να μεταδίδει αντικειμενικά τις ειδήσεις. Πάει να πει, τόλμησε να κόψει το επικοινωνιακό κλαδί του μονοπωλίου, το οποίο αν ήθελε θα απολάμβανε. Άλλο - κατεξοχήν - δείγμα πολιτικής κουλτούρας. Το πρόγραμμα αυτό το έμαθα, κάπως εκ των έσω, μια και επικεφαλής της ομάδας ήταν ο καθηγητής μου Karrle Nordenstreng. (Παρεμπιπτόντως: ήταν Μαρξιστής τότε και μάλιστα διάσημος – παρόλα αυτά, επιλέχθηκε από κεντροδεξιά κυβέρνηση να διευθύνει επιτροπή που θα της έλεγε πως να μεταδίδει τηλεοπτικές ειδήσεις!)
Με όσα λέω δεν θέλω να πω ότι η κατάσταση στην Ελλάδα, όσον αφορά τα ΜΜΕ είναι έστω υποφερτή – απαράδεκτη είναι. Αλλά το τηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα:
- ελέγχεται πλέον από επιχειρηματίες – όχι από το κράτος. (Δεν υπάρχει φανερό ή τουλάχιστον, δεδομένο μονοπώλιο).
- Οι επιχειρηματίες καναλιών ελέγχουν σε μεγάλο βαθμό το κράτος - αλλά αυτό αποτελεί κοινό πρόβλημα στις σύγχρονες δυτικές κυβερνήσεις.
- Life style ειδήσεις υπάρχουν παντού – η Mirror και η Sun δεν είναι καλύτερες ούτε από το STAR. (Οι οποίες δεν είναι ILTALEHTI και ILTASANOMAT να πεις ότι τις διαβάζεις μόνο για διασκέδαση.)
Αυτά που νομίζω αποτελούν τα κάκιστα της ελληνικής τηλεόρασης είναι:
- Υπερβολικά πολλά κανάλια. Όλες οι έρευνες δείχνουν πως η Ελλάδα αντέχει (διαφημιστικά) 3,5 κανάλια: 3 πανελλαδικής εμβέλειας και ένα τοπικό για κάθε περιφέρεια ή μεγάλο νομό. Όταν έχεις 5 πανελλαδικά κανάλια και δεκάδες τοπικά, καταλαβαίνεις τι λοβιτούρες γίνονται και τι κομπίνες στήνονται για να παραμείνουν βιώσιμα. Και φυσικά, οι μεγαλύτερες κομπίνες γίνονται με την κυβέρνηση (δημόσια έργα, προμήθειες δημοσίου, απαλλαγές, κτλ.).
- Κανένα κανάλι ακόμα δεν έχει άδεια. Έτσι η κυβέρνηση κρατά, όσο μπορεί, όμηρους τα κανάλια που την κρατάν όμηρο. Η διαπλοκή είναι έτσι δεδομένη.
- Δεν υπάρχει στοιχειώδης έννοια αντικειμενικότητας, προστασίας προσωπικών δεδομένων, δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Αυτό κάνει τους δημοσιογράφους πιο ‘κοράκια’ απ’ όσο πραγματικά, αντικειμενικά είναι (και λόγω φυσικού ανταγωνισμού). Έχουμε ανάγει τις τηλεδίκες σε λαϊκό δικαίωμα, την κρυφή κάμερα σε μέσο ρουτίνας, μπορεί να είσαι κατηγορούμενος και να μη θέλεις να σε δείξει η τηλεόραση και να σου πετάξουν στα μούτρα «ο λαός έχει δικαίωμα να ενημερωθεί!».
- Οι μετρήσεις δείχνουν ότι καυγάς μεταξύ πολιτικών σημαίνει υψηλή τηλεθέαση. Πρώτο αποτέλεσμα: ο δημοσιογράφος δεν εμπλέκεται, όπως οφείλει, όταν δύο πολιτικοί κοκκορομαχούν χωρίς να ακούγεται κανένας. Δεύτερο αποτέλεσμα: έχοντας χάσει αυτό το κύρος, ο δημοσιογράφος (στις σπάνιες περιπτώσεις που θέλει) δεν μπορεί πλέον να αποσπάσει απάντηση από πολιτικό. Ο κάθε πολιτικός λέει αυτά που θέλει. Τρίτο – και χειρότερο – αποτέλεσμα: ο κόσμος έχει συνηθίσει στην απαξίωση των ερωτήσεων από πολιτικούς και στους φωνακλάδικους μονολόγους,. Κι αντί να στείλει στο διάολο κάποιον που τον χλευάζει αρνούμενος να απαντήσει, τον αποδέχεται και συνεχίζει να τον στηρίζει. Έχω δει με τα μάτια μου, πολιτικό (τον Πολύδωρα στο Χατζηνικολάου του ALPHA) να εκρήγνυται σε συζήτηση χωρίς λόγο και να βρίζει θεούς και δαίμονες. Και στο τέλος δεν μπόρεσε να αντέξει την κοροϊδία και κατέβασε το κεφάλι, έχοντας σκάσει ο ίδιος στα γέλια. Και όλοι αμήχανοι στα τηλεοπτικά παράθυρα: ο βασιλιάς ειδώθηκε γυμνός! Τη επόμενη μέρα δεν γράφτηκε τίποτα – δεν συζητήθηκε τίποτα. Ούτε τη μεθεπόμενη. Βλέπεις, οι μεγάλες εφημερίδες ανήκουν στους ίδιους επιχειρηματίες.
Θα μπορούσα να συνεχίσω, και με τα καλά και με τα άσχημα, αλλά εδώ με βλέπω να προμηθεύω σεντόνια ολόκληρο ξενοδοχείο...
Στάματα το τώρα που είναι νωρίς!!
Μιά φορά την εβδομάδα και πολύ πέφτει!!
Πρέπει όμως και κάτι να κάνουμε!!!
Αγαπητέ Ovi,
Συμφωνώ σε αυτά που λές και βέβαια συμφωνώ στην ανάγκη για σεβασμό στο περιβάλλον και την ευθύνη όλων μας.
Επίσης συμφωνώ και συγκινούμαι από το "... τα όσα λέω για την αγάπη μου σε αυτή τη χώρα που με τιμή αποκαλώ πατρίδα μου".
Πρέπει όμως να κάνω μια τεχνοκρατική παρατήρηση:
Δεν μπορούμε επ' ουδενί να συγκρίνουμε τα δάση της Φινλανδίας και της Ελλάδας όπως δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τα δάση της Φινλανδίας με του Αμαζονίου.
Μιλάμε για τελείως διαφορετικά πράγματα.
Για απλούς κλιματολογικούς λόγους, πέραν από τους κοινωνικούς, (βλ. πυκνότητα πληθυσμού) είναι απείρως ευκολότερο να προστατεύσεις το δάσος στην Φινλανδία από ότι στην Ελλάδα.
Δε διαφωνώ και βλέπεις οτι πάντα προσπαθώ να αποφύγω τις συγκρίσεις αλλά το να ζεις σε μια χώρα με 85 χρόνια ιστορίας και να έχει τόσο ανεπτυγμένη περιβαλλοντολογική συνειδηση, οταν η αγάπη για τη φύση είναι στην 5,000 ετων ιστορία τους ελληνα (που και την θεοποίησε) σε συνθληβει!!!
Αυτό βέβαια που ενοχλεί εμένα είναι το να μην αναλαμβάνει κανένας της ευθύνες του για τίποτα και όλοι να τις μεταφέρουμε σε εκείνον, όπου το εκείνος έχει το όνομα αυτού που είναι στόχος των ΜΜΕ τη συγκεκριμένη περίοδο και βέβαια για να θυμηθούμε και τον Μητσοτάκη ξεχνάμε την επομένη και πιάνουμε τον επόμενο!