Sunday, August 06, 2006,11:28 AM
Suomi κορίτσια και αγόρια!
Λοιπόν επειδή η Ergotelinen επιμένει σε κάθε ευκαιρία να με ρωτάει, σήμερα λίγες πληροφορίες για τους Φιλανδούς και τις Φιλανδές. Λίγες γιατί θα επανέλθουμε συχνά στο μέλλον!

Οι Φιλανδοί όπως είπαμε δεν είναι Σκανδιναβοί ...ακριβώς, πράγμα που σημαίνει δεν είναι ξανθοί όπως οι Σουηδοί ούτε ψηλοί όπως οι Νορβηγοί. Εγώ στο 185 φαίνομαι ψηλός για τους Φιλανδούς. Θυμηθείτε ότι μιλάμε για Φιλανδούς και οχι για τους Λάπωνες ή καλύτερα Sami η οποίοι είναι από μόνοι τους ξεχωριστή κατηγορία στα πάντα και όσο αφορά στο ύψος κάθε φορά που πηγαίνω στη Λαπωνία αισθάνομαι σαν τον Gulliver!!!

Η αντιστοιχία γυναικών αντρών στο πληθυσμό φτάνει σχεδόν στο 4 προς 1 και αυτό είναι κάτι που το βλέπεις παντού γύρω σου, από τις υπηρεσίες όπου οι γυναίκες κυριαρχούν, τους οδηγούς στα αυτοκίνητα μέχρι τις γυναικοπαρέες στα pub και τα club. Όσο παράξενο και αν ακούγεται πιο συχνά βλέπεις μια γυναικοπαρέα να γλεντάει παρά μια αντροπαρέα.

Η Φιλανδή είναι από τις πιο χειραφετημένες γυναίκες στον κόσμο, στη Φιλανδία δεν υπάρχει αντρική και γυναικεία δουλειά, οι γυναίκες έχουν καταλάβει κάθε αντρικό εργασιακό προπύργιο και μην ξεχνάτε ότι η Φιλανδή ήταν η πρώτη γυναίκα στην Ευρώπη που απόκτησε δικαίωμα ψήφου το 1906 (ε, να αφήσουμε και την ergotelinen να κουραστεί λιγάκι με τα links!!!). Σημαντικό ‘αλλά’, μισθολογικά δεν είναι ίση με τον άντρα αλλά και αυτό απ’ ότι βλέπω διορθώνεται με ταχύτητα και σύντομα θα γίνει παρελθόν.

Στη Φιλανδία οι γυναίκες έχουν σπάσει και το τελευταίο προπύργιο, εκείνες κάνουν το καμάκι!!! Χαρακτηριστικό προσωπικό παράδειγμα, καθόμαστε με τη γυναίκα μου σε pub, μας πλησιάζει Φιλανδή και ζητάει φωτιά για το τσιγάρο της. Φυσικά προσφέρομαι να της το ανάψω και αφού τραβάει μια ρουφηξιά ρίχνει ματιά στη γυναίκα μου και μου λέει: ‘αν θέλεις μπορείς να έρθεις στη δικιά μας παρέα!’, επειδή εγώ δεν ήμουν σίγουρος αν άκουσα καλά της απαντάει η γυναίκα μου, ‘είναι παντρεμένος’ και εκείνη ανταπαντάει κοιτώντας εμένα ‘αυτό είναι δικό σου πρόβλημα, εμείς εκεί καθόμαστε!!!’ Αυτή η συζήτηση αποδεικνύει άλλο ένα θέμα με τις Φιλανδές, είναι ζηλιάρες γιατί τι μπίρα μου την τέλειωσα στο επόμενο pub που ήταν και δυο τρία χιλιόμετρα πιο μακριά!!!

Προσοχή μη γενικεύουμε τα πράγματα, δεν είναι όλες οι Φιλανδές έτσι, αλλά συνήθως είναι αυτές που θα κάνουν την πρώτη κίνηση. Είναι όμορφες και χαριτωμένες κοπέλες, οι περισσότερες με ανοιχτά καστανά μαλλιά που τα βάφουν με επιμονή που ποτέ μου δεν θα καταλάβω κατάμαυρα, μπλε ανοιχτά μάτια, και δεν είναι αδύνατες. Το είπα όσο πιο λεπτά μπορούσα. Όσο περισσότερο μένεις εδώ συνηθίζεις φαντάζομαι στα χρώματα και το στιλ και έτσι δεν τις βλέπω όλες ξανθιές όπως ο Derek που είναι φρέσκος.

Άλλο πράγμα που θα παρατηρήσεις είναι ότι τη μόνη εποχή που φοράνε φούστα χωρίς παντελόνι από κάτω, σοβαρολογώ, είναι Ιούλιος και μισός Αύγουστος. Σε γενικές γραμμές ντύνονται βαριά, λογικό και λόγω καιρού, χωρίς όμως αυτό να τους αφαιρεί την όποια θηλυκότητα και τουλάχιστον αυτό που αρέσει σ΄ εμένα είναι η μεγάλη συλλογή αξεσουάρ που έχουν συμπεριλαμβανομένων σκούφων σε ότι σχήμα μπορείτε να φανταστείτε, κασκόλ και γάντια. Για το αν είναι αδύνατες η οχι δεν θα ήθελα να προσθέσω τίποτα άλλο εκτός από μια ανάλυση που μου έκανε φίλος μαθηματικός και κατέληγε ότι σε όλα φταίει η βαρύτητα λόγω απόστασης από τον πόλο. Τώρα ότι καταλάβατε, πάντως κανένα ψυγείο εδώ δεν το αποκαλούν ΄πόλο’!!!

Οι άντρες είναι ένα διαφορετικό πακέτο all together. Όση αυτοπεποίθηση έχουν οι γυναίκες σε αυτή τη χώρα τόση λείπει από τις άντρες. Για να δείτε άντρα να πλησιάζει γυναίκα η να φλερτάρει πρέπει να είναι πολύ ..μεθυσμένος!!! και τότε είναι θέμα αν θα την πλησιάσει η δε θα κοιμηθεί κάπου στη διαδρομή. Έχω κάνει τρία ραδιοφωνικά αφιερώματα στο θέμα δίνοντας απλές οδηγίες, τι άλλαξε; Τίποτα!!! Και είμαι σίγουρος ότι και Φιλανδοί ακούν αυτή την εκπομπή!!!

Σκηνικό συνηθισμένο. Γυναικοπαρέα και ο τύπος στο μπαρ. Έχει σταμπάρει πια του αρέσει και έχουν περάσει δυο ώρες που την κοιτάει, την παρατηρεί, κάνει τον αδιάφορο όταν το κοιτάει κι εκείνη και πίνει την μία μπίρα μετά την άλλη. Ξαφνικά σηκώνεται την πλησιάζει, αφήνει την επαγγελματική του κάρτα μπροστά της και επιστρέφει στη θέση του παραγγέλνοντας άλλη μια μπίρα!!! Δεν κάνω πλάκα. Επειδή το θέαμα το έχω δει πάρα πολλές φορές άρχισα και να το συζητάω μαζί τους. Η δικαιολογία είναι ότι έτσι οι γυναίκες νιώθουν σιγουριά, ότι έχει καλή δουλειά δεν είναι άνεργος και της δηλώνουν και το όνομα τους ώστε να νιώσουν ότι δεν θα τις δουλέψουν. Τώρα γιατί επιστρέφουν στη θέση τους; Η κυρία πρέπει να τον κόψει αν δεν το έχει κάνει ήδη, να αποφασίσει αν της αρέσει και μετά να ... τον πάρει στο κινητό του ή να του στείλει μήνυμα!!! Τώρα πιθανώς καταλαβαίνετε γιατί οι ξένοι έχουν τόσες επιτυχίες στη Φιλανδία. Ώσπου να της δώσει την κάρτα του και να περιμένει, η κοπελίτσα έχει φύγει με τον Ιταλό που μόλις μπήκε!!! Εδώ υπάρχει άλλη μια πικρή αλήθεια, το ποσοστό ανέργων αντρών είναι πολύ πιο υψηλό από τις γυναίκες ειδικά στις αστικές περιοχές.

Το στιλ παίζει σε όλες τις ηλικίες αν και οι νεότεροι έχουν κάπως βελτιωθεί, τουλάχιστον σταμάτησαν να φοράνε άσπρες σπορ κάλτσες!!! Το αντρικό όπως και το γυναικείο ντύσιμο είναι χμμμμ ας πούμε οχι ακριβώς μοντέρνο και αυτό λόγω καιρού και πιο ...γερμανικού στιλ. Η πλήρη αντίθεση με τη Σουηδία που τα χρώματα που φοράνε οι άνθρωποι σε μαγεύουν. Νομίζω ότι είμαι ο μοναδικός στο Ελσίνκι που φοράει η που τόλμησε ποτέ να φορέσει μπουφάν σε άλλο χρώμα εκτός από μπλε, καφέ ή μαύρο!!! Κάποια στιγμή φέτος φορούσα t-shirt χρώματος πορτοκαλί με το logo του περιοδικού και με ρώταγαν συνέχεια αν είμαι Ολλανδός!!! Ανήκω στους τυχερούς που αγοράζω ρούχα απ΄ έξω αλλιώς εδώ θα είχα πρόβλημα!!!

Η νεότερη γενιά είναι πολύ καλύτερη σε πολλές απόψεις και εδώ μιλάμε για τους μέχρι 30 χρονών, αλλά όπως είπαμε δεν είναι όλα ο κάνονας και φυσικά υπάρχουν και διαφορετικές καταστάσεις και στιλ.

Οι περισσότεροι είναι καλογυμνασμένοι και προσέχουν τον εαυτό τους, παίζουν χόκεϊ χειμώνα καλοκαίρι και κάνουν πολλά χειμερινά σπορ ειδικά cross country ski που είναι και καθαρά φιλανδικό σπορ. Περπατάς με τα σκι, στη Φιλανδία δεν υπάρχουν βουνά, ούτε καν λόφοι και το cross country ski απαιτεί δύναμη και τεχνική.

Η συχνή ερώτηση είναι αν είναι σεξουαλικά απελευθερωμένοι (λέγε με ergotelinen) όπως θέλει ο μύθος τους Σκανδιναβους. Νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος να το εκφράσεις είναι ότι είναι καλύτερα εξοικειωμένοι με το σεξ. Σε μια χώρα που οι γυναίκες είναι το 4x1 του πληθυσμού νομίζω ότι αυτό είναι κάπως φυσιολογικό. Υπάρχουν πολλά διαζύγια γιατί παντρεύονται αρκετά μικροί και συχνά ακούς για οικογένειες 4 και 6 παιδιών που είναι με διαφορετικούς γονείς. Τέσσερα χρόνια μετά το θάνατο του πεθερού μου, η πεθερά μου είχε σχέση, σχεδόν συζούσε με κάποιον. Αυτό ήταν κάτι που δεν συζητήθηκε καν στην οικογένεια, θεωρήθηκε απλά φυσιολογικό για μια γυναίκα με ανάγκες ακόμα κι αν αυτή η γυναίκα ήταν στα εξήντα. Πράγμα τουλάχιστον αδύνατο, τουλάχιστον για την Ελλάδα που εγώ άφησα. Αυτό όμως σημαίνει ότι η γυναίκα δεν αφήνει ποτέ τον εαυτό της και κρατάει την κοκεταρία της και το στιλ της σε κάθε ηλικία.

Αυτά δεν σημαίνουν ότι δεν έχουν και ταμπού. Φίλος gay διώχτηκε από το σπίτι του σε ηλικία 16 χρονών όταν το είπε στους γονείς του και από τότε δεν του ξαναμίλησαν παρ΄ όλο που θεωρείται πολύ πετυχημένος καλλιτέχνης στη Φιλανδία και είναι συνέχεια στα περιοδικά και την τηλεόραση. Βέβαια την ίδια στιγμή ζει μια καταπληκτική σχέση που σε λίγους μήνες θα καταλήξει σε γάμο με την αφεντιά μου κουμπάρο και όλο αυτό προστατεύεται νομοθετικά ακόμα και η περίοδος που συζούσαν. Και πάλι αυτό δεν είναι ούτε ο κανόνας ούτε η εξαίρεση, άλλη φίλη gay έχει μια πολύ αρμονική σχέση με την οικογένεια της και ο πατέρας της έχει πάει ακόμα και σε gay pub για να κάνει παρέα στη κόρη του που είχε μια απογοήτευση!

Οι Φιλανδοί αγαπούν την ιδέα της οικογένειας και των παιδιών και γίνονται πολλοί καλοί γονείς οχι μόνο εξασφαλίζοντας ότι δεν θα λείψει τίποτα από τα παιδιά τους αλλά εξασφαλίζοντας ότι οι ίδιοι θα είναι πάντα εκεί ακόμα και όταν αυτό σημαίνει ότι θα είναι με διαφορετικούς συντρόφους. Έχω ζήσει καταπληκτικές σκηνές με οικογένειες που πατέρας είχε έρθει για κυριακάτικο BBQ με την καινούργια σύζυγο και τα δυο παιδιά από τα οποία το ένα ήταν δικό του και το άλλο της συζύγου και όλα αυτά στο σπίτι της τέως που ήταν εκεί με το κοινό τους παιδί, το μικρό που έκανε με τον καινούργιο σύζυγο και με ένα ακόμα του νέου συζύγου από τη προηγουμένη σχέση του. Τώρα βέβαια ξαναδιαβάζοντας τι έγραψα είναι σαν να βλέπω τη θεια μου να κλείνει τα μάτια της και να λέει ‘σοδομα και γόμορα!!!’ Αλλά τουλάχιστον εγώ πιστεύω ότι αυτές είναι πολύ πιο ισορροπημένες οικογένειες από την υποκρισία και ψευτοπαρθενιά που κρύβεται πίσω από πολλές ελληνικές οικογένειες.

Επιστρέφοντας στους Φιλανδούς άντρες και γυναίκες είναι φανατικοί με τα σπορ, το περπάτημα είναι κομμάτι της ζωής τους, όπως και το σκι, η βόλτα στο δάσος είναι ερωτική ιεροτελεστία ακόμα και αν αυτό σημαίνει 20 χιλιόμετρα περπάτημα, γιατί πάντα καταλήγεις σε ένα καταπληκτικό μέρος με μια ονειρεμένη λίμνη λες και βγήκε μέσα από τα βιβλία του Τόλκιν.

Κάτι για τις ελληνίδες, οι Φιλανδοί τρελαίνονται για μελαχρινές, ο όρος τρελαίνονται είναι λίγος για να το περιγράψει, έχω ξαναγράψει ότι όλες οι φίλες που ήρθαν πάθανε πλάκα και η αυτοεκτίμηση τους ανέβηκε σε δυσθεώρητα ύψη!!! Παρ΄ επιπτόντως είχαν επιτυχία και με τα δυο ... φύλα!!! Τα τελευταία τρία χρόνια έχω γνωρίσει πέντε ελληνίδες φοιτήτριες που ήρθαν εδώ συνήθως με το ίδιο πρόγραμμα που ήρθε και ο Derek. Η μία πηγαινοέρχεται, τρεις μείνανε μόνιμα εκ των οποίων η μια είναι στο δεύτερο παιδί τώρα!!! Μια άλλη που ήρθε με το σύζυγο που δούλευε στη ΝΟΚΙΑ, αυτοί είναι μια διαφορετική κατηγορία γιατί τις περισσότερες φορές δεν καταλαβαίνουν που ήρθαν ούτε και ζουν τις ίδιες καταστάσεις που ζουν οι υπόλοιποι, ο σύζυγος έφυγε για Ελλάδα και είμαι σίγουρος ότι βρίζει τη Φιλανδία, η κυρία ... έμεινε!!!

Οσο για τα αγοράκια ... αν δεν καταλάβατε, τότε όπως λέει και η τριαντάρα... χιούστον γουι χαβ ει πρόμπλεμ!!!

Μεγάλο κεφάλαιο είναι το αλκοόλ και έχει σχέση και με το σεξ, αλλά και το άφησα ... για επόμενο post!!! Προς το παρόν ερωτήσεις, ο κύριος Φοίβος με τη βαθιά του εμπειρία που αρνείται να μας πει πως την απέκτησε είμαι σίγουρος ότι θα απαντήσει!!!

Αυτά για σήμερα, τώρα τρέχω για να σας αφιερώσω τραγούδια στο πρόγραμμα και ναι θα παίξουμε και Beatles, Krot!!! :D

Σήμερα το πρόγραμμα έχει και rock festival το βράδυ και οι Lordi δεν συμμετέχουν!!! ;), , &
 
posted by ovi
76 comments