Suomi κορίτσια και αγόρια!

Λοιπόν επειδή η Ergotelinen επιμένει σε κάθε ευκαιρία να με ρωτάει, σήμερα λίγες πληροφορίες για τους Φιλανδούς και τις Φιλανδές. Λίγες γιατί θα επανέλθουμε συχνά στο μέλλον!

Οι Φιλανδοί όπως είπαμε δεν είναι Σκανδιναβοί ...ακριβώς, πράγμα που σημαίνει δεν είναι ξανθοί όπως οι Σουηδοί ούτε ψηλοί όπως οι Νορβηγοί. Εγώ στο 185 φαίνομαι ψηλός για τους Φιλανδούς. Θυμηθείτε ότι μιλάμε για Φιλανδούς και οχι για τους Λάπωνες ή καλύτερα Sami η οποίοι είναι από μόνοι τους ξεχωριστή κατηγορία στα πάντα και όσο αφορά στο ύψος κάθε φορά που πηγαίνω στη Λαπωνία αισθάνομαι σαν τον Gulliver!!!

Η αντιστοιχία γυναικών αντρών στο πληθυσμό φτάνει σχεδόν στο 4 προς 1 και αυτό είναι κάτι που το βλέπεις παντού γύρω σου, από τις υπηρεσίες όπου οι γυναίκες κυριαρχούν, τους οδηγούς στα αυτοκίνητα μέχρι τις γυναικοπαρέες στα pub και τα club. Όσο παράξενο και αν ακούγεται πιο συχνά βλέπεις μια γυναικοπαρέα να γλεντάει παρά μια αντροπαρέα.

Η Φιλανδή είναι από τις πιο χειραφετημένες γυναίκες στον κόσμο, στη Φιλανδία δεν υπάρχει αντρική και γυναικεία δουλειά, οι γυναίκες έχουν καταλάβει κάθε αντρικό εργασιακό προπύργιο και μην ξεχνάτε ότι η Φιλανδή ήταν η πρώτη γυναίκα στην Ευρώπη που απόκτησε δικαίωμα ψήφου το 1906 (ε, να αφήσουμε και την ergotelinen να κουραστεί λιγάκι με τα links!!!). Σημαντικό ‘αλλά’, μισθολογικά δεν είναι ίση με τον άντρα αλλά και αυτό απ’ ότι βλέπω διορθώνεται με ταχύτητα και σύντομα θα γίνει παρελθόν.

Στη Φιλανδία οι γυναίκες έχουν σπάσει και το τελευταίο προπύργιο, εκείνες κάνουν το καμάκι!!! Χαρακτηριστικό προσωπικό παράδειγμα, καθόμαστε με τη γυναίκα μου σε pub, μας πλησιάζει Φιλανδή και ζητάει φωτιά για το τσιγάρο της. Φυσικά προσφέρομαι να της το ανάψω και αφού τραβάει μια ρουφηξιά ρίχνει ματιά στη γυναίκα μου και μου λέει: ‘αν θέλεις μπορείς να έρθεις στη δικιά μας παρέα!’, επειδή εγώ δεν ήμουν σίγουρος αν άκουσα καλά της απαντάει η γυναίκα μου, ‘είναι παντρεμένος’ και εκείνη ανταπαντάει κοιτώντας εμένα ‘αυτό είναι δικό σου πρόβλημα, εμείς εκεί καθόμαστε!!!’ Αυτή η συζήτηση αποδεικνύει άλλο ένα θέμα με τις Φιλανδές, είναι ζηλιάρες γιατί τι μπίρα μου την τέλειωσα στο επόμενο pub που ήταν και δυο τρία χιλιόμετρα πιο μακριά!!!

Προσοχή μη γενικεύουμε τα πράγματα, δεν είναι όλες οι Φιλανδές έτσι, αλλά συνήθως είναι αυτές που θα κάνουν την πρώτη κίνηση. Είναι όμορφες και χαριτωμένες κοπέλες, οι περισσότερες με ανοιχτά καστανά μαλλιά που τα βάφουν με επιμονή που ποτέ μου δεν θα καταλάβω κατάμαυρα, μπλε ανοιχτά μάτια, και δεν είναι αδύνατες. Το είπα όσο πιο λεπτά μπορούσα. Όσο περισσότερο μένεις εδώ συνηθίζεις φαντάζομαι στα χρώματα και το στιλ και έτσι δεν τις βλέπω όλες ξανθιές όπως ο Derek που είναι φρέσκος.

Άλλο πράγμα που θα παρατηρήσεις είναι ότι τη μόνη εποχή που φοράνε φούστα χωρίς παντελόνι από κάτω, σοβαρολογώ, είναι Ιούλιος και μισός Αύγουστος. Σε γενικές γραμμές ντύνονται βαριά, λογικό και λόγω καιρού, χωρίς όμως αυτό να τους αφαιρεί την όποια θηλυκότητα και τουλάχιστον αυτό που αρέσει σ΄ εμένα είναι η μεγάλη συλλογή αξεσουάρ που έχουν συμπεριλαμβανομένων σκούφων σε ότι σχήμα μπορείτε να φανταστείτε, κασκόλ και γάντια. Για το αν είναι αδύνατες η οχι δεν θα ήθελα να προσθέσω τίποτα άλλο εκτός από μια ανάλυση που μου έκανε φίλος μαθηματικός και κατέληγε ότι σε όλα φταίει η βαρύτητα λόγω απόστασης από τον πόλο. Τώρα ότι καταλάβατε, πάντως κανένα ψυγείο εδώ δεν το αποκαλούν ΄πόλο’!!!

Οι άντρες είναι ένα διαφορετικό πακέτο all together. Όση αυτοπεποίθηση έχουν οι γυναίκες σε αυτή τη χώρα τόση λείπει από τις άντρες. Για να δείτε άντρα να πλησιάζει γυναίκα η να φλερτάρει πρέπει να είναι πολύ ..μεθυσμένος!!! και τότε είναι θέμα αν θα την πλησιάσει η δε θα κοιμηθεί κάπου στη διαδρομή. Έχω κάνει τρία ραδιοφωνικά αφιερώματα στο θέμα δίνοντας απλές οδηγίες, τι άλλαξε; Τίποτα!!! Και είμαι σίγουρος ότι και Φιλανδοί ακούν αυτή την εκπομπή!!!

Σκηνικό συνηθισμένο. Γυναικοπαρέα και ο τύπος στο μπαρ. Έχει σταμπάρει πια του αρέσει και έχουν περάσει δυο ώρες που την κοιτάει, την παρατηρεί, κάνει τον αδιάφορο όταν το κοιτάει κι εκείνη και πίνει την μία μπίρα μετά την άλλη. Ξαφνικά σηκώνεται την πλησιάζει, αφήνει την επαγγελματική του κάρτα μπροστά της και επιστρέφει στη θέση του παραγγέλνοντας άλλη μια μπίρα!!! Δεν κάνω πλάκα. Επειδή το θέαμα το έχω δει πάρα πολλές φορές άρχισα και να το συζητάω μαζί τους. Η δικαιολογία είναι ότι έτσι οι γυναίκες νιώθουν σιγουριά, ότι έχει καλή δουλειά δεν είναι άνεργος και της δηλώνουν και το όνομα τους ώστε να νιώσουν ότι δεν θα τις δουλέψουν. Τώρα γιατί επιστρέφουν στη θέση τους; Η κυρία πρέπει να τον κόψει αν δεν το έχει κάνει ήδη, να αποφασίσει αν της αρέσει και μετά να ... τον πάρει στο κινητό του ή να του στείλει μήνυμα!!! Τώρα πιθανώς καταλαβαίνετε γιατί οι ξένοι έχουν τόσες επιτυχίες στη Φιλανδία. Ώσπου να της δώσει την κάρτα του και να περιμένει, η κοπελίτσα έχει φύγει με τον Ιταλό που μόλις μπήκε!!! Εδώ υπάρχει άλλη μια πικρή αλήθεια, το ποσοστό ανέργων αντρών είναι πολύ πιο υψηλό από τις γυναίκες ειδικά στις αστικές περιοχές.

Το στιλ παίζει σε όλες τις ηλικίες αν και οι νεότεροι έχουν κάπως βελτιωθεί, τουλάχιστον σταμάτησαν να φοράνε άσπρες σπορ κάλτσες!!! Το αντρικό όπως και το γυναικείο ντύσιμο είναι χμμμμ ας πούμε οχι ακριβώς μοντέρνο και αυτό λόγω καιρού και πιο ...γερμανικού στιλ. Η πλήρη αντίθεση με τη Σουηδία που τα χρώματα που φοράνε οι άνθρωποι σε μαγεύουν. Νομίζω ότι είμαι ο μοναδικός στο Ελσίνκι που φοράει η που τόλμησε ποτέ να φορέσει μπουφάν σε άλλο χρώμα εκτός από μπλε, καφέ ή μαύρο!!! Κάποια στιγμή φέτος φορούσα t-shirt χρώματος πορτοκαλί με το logo του περιοδικού και με ρώταγαν συνέχεια αν είμαι Ολλανδός!!! Ανήκω στους τυχερούς που αγοράζω ρούχα απ΄ έξω αλλιώς εδώ θα είχα πρόβλημα!!!

Η νεότερη γενιά είναι πολύ καλύτερη σε πολλές απόψεις και εδώ μιλάμε για τους μέχρι 30 χρονών, αλλά όπως είπαμε δεν είναι όλα ο κάνονας και φυσικά υπάρχουν και διαφορετικές καταστάσεις και στιλ.

Οι περισσότεροι είναι καλογυμνασμένοι και προσέχουν τον εαυτό τους, παίζουν χόκεϊ χειμώνα καλοκαίρι και κάνουν πολλά χειμερινά σπορ ειδικά cross country ski που είναι και καθαρά φιλανδικό σπορ. Περπατάς με τα σκι, στη Φιλανδία δεν υπάρχουν βουνά, ούτε καν λόφοι και το cross country ski απαιτεί δύναμη και τεχνική.

Η συχνή ερώτηση είναι αν είναι σεξουαλικά απελευθερωμένοι (λέγε με ergotelinen) όπως θέλει ο μύθος τους Σκανδιναβους. Νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος να το εκφράσεις είναι ότι είναι καλύτερα εξοικειωμένοι με το σεξ. Σε μια χώρα που οι γυναίκες είναι το 4x1 του πληθυσμού νομίζω ότι αυτό είναι κάπως φυσιολογικό. Υπάρχουν πολλά διαζύγια γιατί παντρεύονται αρκετά μικροί και συχνά ακούς για οικογένειες 4 και 6 παιδιών που είναι με διαφορετικούς γονείς. Τέσσερα χρόνια μετά το θάνατο του πεθερού μου, η πεθερά μου είχε σχέση, σχεδόν συζούσε με κάποιον. Αυτό ήταν κάτι που δεν συζητήθηκε καν στην οικογένεια, θεωρήθηκε απλά φυσιολογικό για μια γυναίκα με ανάγκες ακόμα κι αν αυτή η γυναίκα ήταν στα εξήντα. Πράγμα τουλάχιστον αδύνατο, τουλάχιστον για την Ελλάδα που εγώ άφησα. Αυτό όμως σημαίνει ότι η γυναίκα δεν αφήνει ποτέ τον εαυτό της και κρατάει την κοκεταρία της και το στιλ της σε κάθε ηλικία.

Αυτά δεν σημαίνουν ότι δεν έχουν και ταμπού. Φίλος gay διώχτηκε από το σπίτι του σε ηλικία 16 χρονών όταν το είπε στους γονείς του και από τότε δεν του ξαναμίλησαν παρ΄ όλο που θεωρείται πολύ πετυχημένος καλλιτέχνης στη Φιλανδία και είναι συνέχεια στα περιοδικά και την τηλεόραση. Βέβαια την ίδια στιγμή ζει μια καταπληκτική σχέση που σε λίγους μήνες θα καταλήξει σε γάμο με την αφεντιά μου κουμπάρο και όλο αυτό προστατεύεται νομοθετικά ακόμα και η περίοδος που συζούσαν. Και πάλι αυτό δεν είναι ούτε ο κανόνας ούτε η εξαίρεση, άλλη φίλη gay έχει μια πολύ αρμονική σχέση με την οικογένεια της και ο πατέρας της έχει πάει ακόμα και σε gay pub για να κάνει παρέα στη κόρη του που είχε μια απογοήτευση!

Οι Φιλανδοί αγαπούν την ιδέα της οικογένειας και των παιδιών και γίνονται πολλοί καλοί γονείς οχι μόνο εξασφαλίζοντας ότι δεν θα λείψει τίποτα από τα παιδιά τους αλλά εξασφαλίζοντας ότι οι ίδιοι θα είναι πάντα εκεί ακόμα και όταν αυτό σημαίνει ότι θα είναι με διαφορετικούς συντρόφους. Έχω ζήσει καταπληκτικές σκηνές με οικογένειες που πατέρας είχε έρθει για κυριακάτικο BBQ με την καινούργια σύζυγο και τα δυο παιδιά από τα οποία το ένα ήταν δικό του και το άλλο της συζύγου και όλα αυτά στο σπίτι της τέως που ήταν εκεί με το κοινό τους παιδί, το μικρό που έκανε με τον καινούργιο σύζυγο και με ένα ακόμα του νέου συζύγου από τη προηγουμένη σχέση του. Τώρα βέβαια ξαναδιαβάζοντας τι έγραψα είναι σαν να βλέπω τη θεια μου να κλείνει τα μάτια της και να λέει ‘σοδομα και γόμορα!!!’ Αλλά τουλάχιστον εγώ πιστεύω ότι αυτές είναι πολύ πιο ισορροπημένες οικογένειες από την υποκρισία και ψευτοπαρθενιά που κρύβεται πίσω από πολλές ελληνικές οικογένειες.

Επιστρέφοντας στους Φιλανδούς άντρες και γυναίκες είναι φανατικοί με τα σπορ, το περπάτημα είναι κομμάτι της ζωής τους, όπως και το σκι, η βόλτα στο δάσος είναι ερωτική ιεροτελεστία ακόμα και αν αυτό σημαίνει 20 χιλιόμετρα περπάτημα, γιατί πάντα καταλήγεις σε ένα καταπληκτικό μέρος με μια ονειρεμένη λίμνη λες και βγήκε μέσα από τα βιβλία του Τόλκιν.

Κάτι για τις ελληνίδες, οι Φιλανδοί τρελαίνονται για μελαχρινές, ο όρος τρελαίνονται είναι λίγος για να το περιγράψει, έχω ξαναγράψει ότι όλες οι φίλες που ήρθαν πάθανε πλάκα και η αυτοεκτίμηση τους ανέβηκε σε δυσθεώρητα ύψη!!! Παρ΄ επιπτόντως είχαν επιτυχία και με τα δυο ... φύλα!!! Τα τελευταία τρία χρόνια έχω γνωρίσει πέντε ελληνίδες φοιτήτριες που ήρθαν εδώ συνήθως με το ίδιο πρόγραμμα που ήρθε και ο Derek. Η μία πηγαινοέρχεται, τρεις μείνανε μόνιμα εκ των οποίων η μια είναι στο δεύτερο παιδί τώρα!!! Μια άλλη που ήρθε με το σύζυγο που δούλευε στη ΝΟΚΙΑ, αυτοί είναι μια διαφορετική κατηγορία γιατί τις περισσότερες φορές δεν καταλαβαίνουν που ήρθαν ούτε και ζουν τις ίδιες καταστάσεις που ζουν οι υπόλοιποι, ο σύζυγος έφυγε για Ελλάδα και είμαι σίγουρος ότι βρίζει τη Φιλανδία, η κυρία ... έμεινε!!!

Οσο για τα αγοράκια ... αν δεν καταλάβατε, τότε όπως λέει και η τριαντάρα... χιούστον γουι χαβ ει πρόμπλεμ!!!

Μεγάλο κεφάλαιο είναι το αλκοόλ και έχει σχέση και με το σεξ, αλλά και το άφησα ... για επόμενο post!!! Προς το παρόν ερωτήσεις, ο κύριος Φοίβος με τη βαθιά του εμπειρία που αρνείται να μας πει πως την απέκτησε είμαι σίγουρος ότι θα απαντήσει!!!

Αυτά για σήμερα, τώρα τρέχω για να σας αφιερώσω τραγούδια στο πρόγραμμα και ναι θα παίξουμε και Beatles, Krot!!! :D

Σήμερα το πρόγραμμα έχει και rock festival το βράδυ και οι Lordi δεν συμμετέχουν!!! ;)



, , &

Σχόλια

Ο χρήστης ovi είπε…
Και οχι δεν δουλε΄θω για τον Φιλανδικό οργανισμό τουρισμού, οι περισσότεροι άλλωστε έχετε βρει τι κανω εδώ, μην τρέξετε να βγάλετε εισητήρια αμέσως, ας κάνουμε ένα πρόγραμμα!!! :D
Ο χρήστης ovi είπε…
Φοίβο, σήμερα έχει τα γεννέθλιά της η Χρύσα!!! ;)
Ο χρήστης Ecumene είπε…
Και για τους Λαπωνες που λενε
οτι σου δινουν τη γυναικα
για δωρο οταν τους επισκεφτεις...

δεν εχουν σχεση με αυτους
οι Φινλανδοι και ο sex-free Αγιος Βασίλης;;


Υ.Γ.
Eχει πολλούς Μελαχροινούς Πολιτες
Φινλανδους;;;..
Ο χρήστης Derek είπε…
μήπως εννοείς ότι οι Φινλανδές είναι από τις πιο χειραφετημένες γυναίκες στον κόσμο?

γιατί χειραγωγημένες σημαίνει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που περιγράφεις!!!

πρόσεξε λίγο τα Ελληνικά σου!!!!! :P
Ο χρήστης Derek είπε…
(έχω την εντύπωση ότι αυτό το "σου δίνουν την γυναίκα τους" έχει να κάνει με τους Ίνουιτ/Εσκιμώους και δεν έχει να κάνει με sex αλλά με θερμότητα. Νομίζω αλλά δεν είμαι σίγουρος!)
Ο χρήστης dodo είπε…
Με αναλογία 4 προς 1, υποθέτω ότι μόνο δύο δυνατότητες απομένουν στις γυναίκες: ή στη χειραφέτηση ή στο...χαρέμι!

ovi, με γειά την φωτό σου, τι ακριβώς είναι- διέτρεξα τα προηγούμενα σχόλια, αλλά δεν βρήκα κάτι σχετικό, ίσως μού διέφυγε..
Ο χρήστης triantara είπε…
"Κάτι για τις ελληνίδες, οι Φιλανδοί τρελαίνονται για μελαχρινές, ο όρος τρελαίνονται είναι λίγος για να το περιγράψει"

μαζεύω τα μπογαλάκια μου, κλείνω εισητήρια και έρχομαι! που μένεις είπαμε;;;
;ΡΡΡΡΡΡΡΡΡ
Ο χρήστης ovi είπε…
@ ergotelinen

Κάτσε ένα ένα, μόλις σου απάντησα σε ένα σου ερωτηματικό αμέσως στο επόμενο; Θα ακολουθήσει σύντομα post για τους Λάπωνες!!!

Υπάρχουν αρκετοί μελαχρινοί Φιλανδοί πολίτες και πληθαίνουν μιας και τώρα τελευταία αρχίζουν να γεννιούνται μελαχρινά παιδιά στη Φιλανδία κατά τα άλλα η νομοθεσία για μη ΕΕ πολίτες να πάρουν την φιλανδική υπηκοότητα είναι αντίστοιχη της ελληνικής, δέκα χρόνια μόνιμης παραμονής κλπ.

Και ο Derek έχει δίκιο για τους Eskimos!!!


@ Derek

Βλέπεις τώρα αυτό που εξηγώ από την αρχή; Τον πανικό μου (μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί) ότι ξεχνάω τα ελληνικά μου;

@ dodos

Χα! Όσο κυνικό και αν ακούγεται αυτή είναι η αλήθεια!

Είναι πίνακας της Helene Schjerfbeck με τον τίτλο το αγόρι και τα ξύλα http://www.edu.fi/oppimateriaalit/kultakausi/heletoip.html στο link θα βρεις τον αγαπημένο μου πίνακα και αν και δεν είχα μείνει στη Φιλανδία θα ερχόμουνα συχνά μόνο για να δω αυτόν το πίνακα. Άλλο το βιβλίο ή η κάρτα κι άλλο η αίσθηση που δίνει ο ίδιος ο πίνακας. Και αυτό ήταν το πρωτο πράγμα που με μάγεψε σε αυτή τη χώρα μιας και επισκέφθηκα την εθνική πινακοθήκη Athenaeum την δεύτερη μέρα που ήμουν στη Φιλανδία. Η Helene Schjerfbeck έγινε γνωστή τα τελευταία 20 χρόνια μιας και στους Φιλανδούς αρέσουν πιο πομπώδεις ζωγράφοι.
Ο χρήστης ovi είπε…
@ triantara

:D και να σκεφτεις οτι οταν το εγραφα σκεφτόμουνα οτι ...μαλλον λίγα έγραφα!!!
Ο χρήστης ovi είπε…
@ !!!

Κοίταξε εκεί που μου μίλησες!!!
Ο χρήστης Derek είπε…
τον πανικό σου τον βλέπω, να το διόρθωσες δεν βλέπω!!!
(στην 4η παράγραφο είναι)
Ο χρήστης Ecumene είπε…
Exete kai KKE?..........
Ο χρήστης ovi είπε…
@ Derek

!!! Done!!! ;D
Ο χρήστης ovi είπε…
@ Ergotelinen

Θα αστειεύεσαι μάλλον, υπάρχει ο αριστερός συνασπισμός αλλά η λέξη κομμουνιστικό κομμα δεν ακούγεται απο το 45 και ύστερα και οτι κομμουνιστικό υπήρξε ενσωματώθηκε είτε στο SDP ή στην φιλανδική ... ΕΔΑ για να ειμαστε και επίκαιροι!!!

Πριν απο δύο μήνες εγραψα κάτι και δεν μπορεις να φανταστεις τι επιθεση αντιμετώπησα γιατι εγραψα οτι για να είσαι κομμουνιστής στη Φιλανδία πρεπειν να εισαι πολύ ρομαντικός.

Η μετάφραση στα αγγλικά: http://ovimagazine.com/archives/issue-13/iformat/thanoskalamidas/left/

Υπάρχει μία έννωση νεολαίας που χαρακτηρίζονται κομμουνιστες αλλά για περίεργο λόγο τα μέλη τους μετά τα 21 ... ξεχνανε τη νεολαία και φροντιζουν να μη τους τη θυμίζει και τίποτα!!! ;)
Ο χρήστης ovi είπε…
Και σαν να μη φτάνανε οι Φιλανδοί, οταν το βάλαμε στο Ovi με αρπάξανε οι Ρώσοι και οι Εσθονοί!!!
Ο χρήστης Ecumene είπε…
Επικρατει δηλαδη Ρωσοφοβία.....




ΚΑΙ ΕΝΑ

ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΡΩΣΟΦΙΝΛΑΝΔΙΚΟ....

Τελείωσε ο Α' Παγκόσμιος πόλεμος, και η Φινλανδία κηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος, μέχρι τότε ήταν επαρχία της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

Ειδική επιτροπή λοιπόν, αποτελουμένη από Σοβιετικούς (Ρώσους), Φινλανδούς και ουδέτερους παρατητητές, περιοδεύει στα μέρη όπου περίπου αποφασίσθηκε η χάραξη των νέων συνόρων, γιά να λάβει υπόψη της την επιθυμία των κατοίκων, και να τους βάλει από την πλευρά των συνόρων που προτιμούσαν.

Πάνε λοιπόν στο χωράφι ενός Ρώσου, κατοικου της περιοχή και τον ρωτάνε γιά το τυπικο, πού θέλει να υπαχθεί το αγρόκτημά του, στην Ρωσία ή στη Φινλανδία.

Στη ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ απαντά ο Ρώσος αγρότης!

Εκπληκτοι όλοι, αλλά κυρίως ο Ρώσος εκπρόσωπος, τον ρωτά:

Μα αφού είσαι Ρώσος, γιατί θες το αγρόκτημά σου να περάσει στην Φινλανδία;

Και ο αγρότης με φυσικότητα απαντά:

ΕΧΕΙΣ ΑΚΟΥΣΕΙ ΤΙ ΒΑΡΕΙΣ ΧΕΙΜΩΝΕΣ ΕΧΕΙ Η ΡΩΣΙΑ;
Ο χρήστης ovi είπε…
Μια περίοδο που ζήσαμε εκτος Φιλανδίας ενα απόγευμα γυρίζω στο σπίτι και βρίσκω τη γυναίκα μου να κλαίει και να επιμένει οτι δεν άντεχε άλλο και ήθελε να γυρίσουμε στη Φιλανδία. Παραδέχομαι οτι έχοντας νιώσει στο πετσί μου κατά περιόδους τον ρατσισμό προσπάθησα να καταλάβω τι συνέβηκε και το μονο που κατάλαβα ηταν οτι κατι έγινε σε γωνειακό λίγο απ΄ολα μαγαζί που συχνά αγοράζαμε φρούτα.
Τον συγκεκριμένο ανθρωπο τον ηξερα καιρό, παλιός κομμουνιστής που λάτρευε οτιδήποτε ρώσικο, ένα μαγαζάκι γεμάτο μαμούσκες κλπ.

Οι Φιλανδές είπαμε δεν είναι ακριβώς Σκανδιναβές και έχουν έντονα 'μήλα' στο πρόσωπο και ο δύστυχος την περασε για Ρωσίδα και της το είπε!!! Μου πηρε μέρες να της εξηγήσω οτι το ανθρωπάκι φιλοφρόνηση έκανε και δεν είπε τίποτα ρατσιστικό με το να την αποκαλέσει Ρωσίδα. Αυτά στο Παρίσι!!! Οπότε καταλαβαίνεις!
Ο χρήστης dodo είπε…
Πολύ καλή προσωπογράφος η Schjerfbeck, χαίρομαι που γνώρισα το έργο της. Ειδικά το κοριτσάκι με το κλαδί, εξαιρετικά ευαίσθητο έργο...
Ο χρήστης ovi είπε…
Πρέπει να δεις όλη τη δουλειά της, είναι απλά καταπληκτική. Πέρασε την περισσότερη ζωή της κατω από μιά δεσποτική μητέρα που την απεικονίζει συχνά και η ίδια ήταν φυματική. Στους περισότερους πίνακες ολες οι μορφές, αντρικές γυναικείες στην ουσία είναι η ίδια!
Ο χρήστης ovi είπε…
Οι Φιλανδοί γενικά προβάλουν έντονα τους αντρες ζωγράφους, ποιητές κλπ. Οταν καταφέρεις να βρείς τις αντίστοιχες γυναίκες απλά ...παθαίνεις πλάκα.

Η Φιλανδική ποίηση είναι αντιστοιχα πομπώδης, μέχρι να διαβάσεις για παράδειγμα Eira Stenberg και νομίζεις οτι κάθε στίχος είναι ένας πίνακας. Εχω σκοπό αργότερα να βάλω καποιους στίχους σύγχρονων Φιλανδών ποιητών.
Ο χρήστης Debby είπε…
Ασχετο, αλλά μήπως να εκδόσεις ένα νέο είδος τουριστικόυ οδηγού? Υποψιάζομαι θα κάνει θραυση!

Τελικά είναι καλή ιδέα να έρθει γυναίκα για διακοπές στην Φιλανδία ή θα γίνουμε πάρα πολλές?
Ο χρήστης ovi είπε…
@ debby

Νομίζω οτι υπάρχουν πολλοί οδηγοί ωστε να μή χρειάζεται άλλος ένας. Η Φιλανδία είναι μια μεγάλη χώρα και έχει έντονες εναλλαγές των εποχών. Εδώ ο χειμώνας είναι πραγματικός χειμώνας και το ίδιο ισχύει με κάθε εποχή, αρα αλλάζει τελείως και το τοπίο και επηρεάζει ανάλογα και τους ανθρώπους. Το ελσίνκι είναι διαφορετικό σε κάθε εποχή. Τη δεύτερη μέρα που ήρθε ο Derek πηγαμε στην πόλη και χρειαστήκαν 4 ώρες για να δει όσα περιέγραφε ο οδηγός σαν must. Η αλήθεια είναι οτι ο Derek δεν έχει ιδέα απο Ελσίνκι και θα το καταλάβει οταν θα έχει περάσει ένας χρόνος.

Συμπτωματικά πριν απο λίγο μιλούσα με φίλο Φιλανδό και του έκανα την ίδια ερώτηση περιγράφοντας του τι έγραψα, μεταφέρω την απάντηση: μα σοβαρολογείς; και 10x1 να ήταν συγκρίνεις μελαχρινή με μαυρο μάτι και το Μεσογειακό στιλ με οποιαδήποτε Φιλανδή;

Φρόντισε μόνο να κρατήσεις θέση γιατι η Krot και η τριαντάρα ήδη ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους!!! ;)
Ο χρήστης Debby είπε…
Πωπω!!

Κάντον τον οδηγό! Ο δικός σου θα είναι αλλιώς! Στο ύφος του post!!Χρυσές δουλειές θα κάνεις!

Περιττό να σου πω ότι εμένα την κρυουλιάρα, που όταν η θερμοκρασία πάει στους +5 μουρμουράω, που τη μόνη φορά που βρέθηκα σε -22 βαθμούς άντεξα γιατί ήμουν ερωτευμένη στο φούλ, με έκανες να το σκέφτομαι το ενδεχόμενο!

Αναρωτιέμε μόνο για ποιο λόγο η φύση που συνήθως φροντίζει για την αρμονία των θυληκών και αρσενικώ στον κόσμο, στην Φιλανδία κάνει εξαίρεση!
Κάποιος λόγος θα υπάρχει!
Ο χρήστης ovi είπε…
@ debby

Χα! Σ'ευχαριστώ αλλά η Φιλανδία είναι περισσότερο να τη δεις παρά να διαβάσεις ένα οδηγό!!! Μια σκέψη πάντως είναι να βγάλουμε ενα e-book μέσω του ovi project με τις φωτογραφίες που έβγαλα περσι στη Λαπωνία με τις φωτογραφίες που θα βγάλω εφέτος στο αντίστοιχο ταξίδι προς το βόρειο πόλο απο τη Ρωσική πλευρά της Λαπωνίας.

Είδες τι κάνει ο ερωτας; Και δεν νομίζω οτι η φύση έχει στο μυαλό της εθνη, σύνορα κλπ. αυτά τα φτιάξαμε εμείς!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
hey hey! ωραιο ποστ, σιγουρα πολυ καλυτερο απο τις περιγραφες που μου εκανε ο κολλητος μου για τη Φιλανδια...ηταν για ΜΑ εκει αλλα δεν προλαβα να τον επισκεφτω...αλλα για την εναλλαγη φως - σκοταδι δε μας ειπες τιποτα... :-P
Ο χρήστης ovi είπε…
@ siegmund

Μιάς και θα είμαστε παρέα γιατί να μην ζήσουμε όλες τις αλλαγές στην ώρα τους;

Ειλικρινά λυπάμαι για τον φίλο σου που δεν πέρασε καλά.

Έχω κι εγώ ένα φίλο που μετά από 20 μέρες γύρισε και μου είπε απελπισμένος: ωραία η Φιλανδία, με τα δάση της, τον καθαρό της αέρα και τις λίμνες της, τις σιωπές της και την ησυχία της αλλά εγώ αν μείνω λίγο ακόμα θα βάλω τη μύτη μου πίσω από καμιά εξάτμιση γιατί μου λείπει η Αθήνα!!! Και δεν είχε δει χειμώνα!!! ;D
Ο χρήστης Debby είπε…
Καλημέρα!
Ovi Ok! Δεν επιμένω στον οδηγό! Θα αρκεστούμε στο e-book όταν με το καλο βγει.

Και φυσικά είδα τι κάνει ο έρωτας. Το ότι λέγετε ότι είναι τυφλός με αυτό έχει σχέση. Δεν βλέπεις τίποτα εκτός από αυτόν με τον οποίο είσαι ερωτευμένος! Ουτε καν εκείνο το αφόρητο κρύο δεν ήταν ικανό να με χαλάσει!!

Αλήθεια, οι Lordi γιατί δεν συμμέτειχαν στο rock festival?
Ο χρήστης ovi είπε…
@ Debby

Χμμμμ! Γιατί οι Lordi έχουν γίνει σαν τον Νταλάρα τελευταία, (άντε σαν τους δημοσιογράφους) όποιο φεστιβάλ και να σηκώσεις τους Lordi βρίσκεις και αν δεν συμμετέχουν τότε όλο και κάποιος θα ψάλει το 'Hard rock hallelujah'
Ο χρήστης ovi είπε…
ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ

Πιστέψτε το, ανακοινώθηκε ότι mini καύσωνας πρόκειται να μας ‘χτυπήσει’ από σήμερα και για τις επόμενες μέρες, η θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει στα ύψη ρεκόρ για την εποχή, τους τρομακτικούς 29 βαθμούς!!! Θα λιώσουμε!!!!

Η πρόεδρος τα έχει πάρει στα σοβαρά με το Ισραήλ και τρέχει όλη την ΕΕ περίοδο διακοπών, Τώρα θα καταλάβουν και οι εταίροι ότι ΕΔΩ ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝΕ.

Εκτενές ρεπορτάζ αργότερα!!!
Ο χρήστης Debby είπε…
Μου φαίνεται ότι όλοι αναγκαστικά θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες από αυτές που συνηθίσαμε.

Αλλά με +29 δεν λιώνεις!! Απλά σου κακοφαίνεται που ιδρώνεις και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για αυτό!

Πάντως το να βασιστείς σε πρόβλεψεις μετεωρολόγων είναι σαν να παίζεις λόττο!! Οι πιθανότητες να πέσει μέσα είναι ελάχιστες.
Ο χρήστης Ecumene είπε…
Erxetai o Papandreou stin Finlandia


Θα τον υποδεχτείτε;;;;

:)
Ο χρήστης ovi είπε…
Επειδή εδώ γίνεται λίγο χαμός αυτή τη στιγμή θα σας έχω περισσότερα το βράδυ. Οσο για τον Παπανδρέου είναι μάλλον το ... κερασάκι που μας έλειπε.
Αστον θα πάει να τα πει με τον Lipponen, θα κάνει και λίγο τουρισμό, θα απασχολήσει και τον πρέσβη, άντε να κάνει και καμιά δήλωση!!!
Ο χρήστης ovi είπε…
@ Debby

Η φιλανδία είναι ενα τεράστιο έλος και τους 29 τους νιώθεις για τα καλά και όσοι έχουν έρθει θα θυμούνται τα κουνούπια το καλοκαίρι!!! ;D

Οσο για τους μετεορολόγους δεν είναι τόσο άσχημα τα πράγματα και εδώ λόγω πολύ πρέπει να κάνουν καλά τη δουλειά τους γιατί απο το τι θα φορέσεις ή το τι θα κουβαλάς πολλές φορές εξαρτάται απο αυτούς ... είναι στα υπ' οψιν να εξηγήσω στο μέλλον! :)
Ο χρήστης ovi είπε…
καλά το προηγούμενο comment μεσα στη βιασύνη μου το έγραψα .... χμμμμμ!

το νόημα γλυκιά μου debby είναι οτι εδώ προσέχουν πριν πουν κάτι!!!
Ο χρήστης ovi είπε…
και μέχρι να επιστρέψω για να πηγαίνεται και απο
http://ergotelina.blogspot.com/
που η ergotelinen μέ εχει ήδη καθυστερήση μισή ώρα απο το χαμό!!!
;D
Ο χρήστης Καπετάνισσα είπε…
Όμορφο ταξίδεμα.
Ούτως ή άλλως, οι τόποι είναι οι άνθρωποι...

Μήπως -τουλάχιστον για να πάρουμε μια... μυρωδιά-, να ετοιμάζουμε αποσκευές;
Ο χρήστης ovi είπε…
@ καπετάνισσα

Αφού έχεις εξασφαλίσει οδηγό για το έλκηθρο, μη σε νοιάζει τίποτα άλλο!!!
Ο χρήστης bidibis είπε…
Λίγους Φινλανδούς έχω γνωρίσει, αλλά οι φινλανδέζες είτε με την ομορφιά τους είτε με το δυναμισμό τους κερδίζουν τις εντυπώσεις σε σχέση με τους φινλανδούς. Είναι και τσιγκουνηδες ή έπεσα στην περίπτωση;
************

Μου δώσανε ένα φινλανδικό τραγούδι, του οποίου δεν ξέρω όυτε τον τίτλο ουτε τον καλλιτέχνη. Μπορείς να με βοηθήσεις αν γνωρίζεις;
Ο χρήστης bidibis είπε…
Αυτό είναι το τραγούδι
Ο χρήστης ovi είπε…
@ smithakos

Εσύ τι κάνεις; Δεν έφυγες διακοπές; Οσο για την ερώτηση μάλλον θα την αντιστρέψω λέγοντας κατι που είπε η γυναίκα μου πριν από δύο χρόνια σε παρόμοια ερώτηση, αφού σε άντεξε η Φιλανδία τόσο πολύ αυτό αποδεικνύει οτι αυτή η χώρα έχει απεριόριστες ανοχές!!! ;D

@ BadlyDrawnBoy

Θυμήσου ότι δεν είναι ακριβώς και πλούσιος λαός. Ενα από τα πρώτα πράγματα που μου έκανε εντύπωση όταν πρωτοήρθα ήταν οτι όταν κάνανε τράκα τσιγάρο μου δίναν 10 markka!!! Και ναι εδώ ισχύει το όταν βγαίνεις έξω ο καθένας τα δικά του!!!

ευχαριστώ για το δεύτερο link, πρεπει να μου πεις πως μπορώ να βάλω αντίστοιχα σε posts ή comments γιατί κάποια στιγμή ήθελα να σας βάλω και φιλανδική τηλεόραση που είναι ιδιαίτερα αστεία!!!

Το τραγούδι παρ' όλο που ρώτησα δεν θυμάται κανένας τον τίτλο αλλά είναι πολύ γνωστού γυναικείου rock η καλύτερα suomi rock συγκροτήματος των Tiktak. Τις έχω δει δύο φορές και παραδέχομαι οτι σε σχέση με τις ζωντανές τους εμφανίσεις τα CD τις αδικούν.

Λυπάμαι αλλά στα φιλανδικά, αυτό είναι το site τους:
http://www.tiktak.fi/
και στα αγγλικά:
http://en.wikipedia.org/wiki/Tiktak
Ο χρήστης YO!Reeka's είπε…
πιτσιρικάς είχα κάποτε μια penfriend φινλανδή, η οποία έμενε στο Kauniainen, κάπου κοντά στο Ελσίνκι. η κοπέλα λοιπόν αυτή όταν με βαρέθηκε, αποφάσισε να διακόψει την δι αλληλογραφίας σχέση μας με ένα ευχαριστήριο δώρο: μια ολόσωμη γυμνή φωτογραφία της.
δεν έχω να πω τίποτα άλλο, αεροπλάνο για φινλανδία τωρα :)
Ο χρήστης ovi είπε…
@ gelial

Χμμμ. Κάπως με έχεις μπερδέψει τον τελευταίο καιρό, η μία σου στέλνει γυμνή φωτογραφία και η άλλη φεύγει κλαίγοντας για ΝΥ; Μήπως καταλαβαίνουμε λάθος τα μηνύματα; Μήπως έπρεπε τότε να πάρεις το αεροπλάνο και τώρα να ετοιμάζεις τις βαλίστες σου; ;D
Ο χρήστης Derek είπε…
αχ όχι, και Γιωργάκη και καύσωνα την ίδια μέρα δεν θα τα αντέξω!
Ο χρήστης Τυπος Νυχτερινος είπε…
Σήμερα σε ανακάλυψα ovi και διαβάζοντάς σε ταξίδεψα για λίγο μακριά απ' τον καύσωνα και το καμίνι της Αθήνας. Να 'σαι καλά.

Α! Μη το ξεχάσω. Μαζί με την Krot την τριαντάρα και τη ντέμπι, λεω να φτιάχνω κι εγώ βαλίτσες σιγά-σιγά.
Μελαχροινή απο κούνια γαρ! :)
Ο χρήστης ovi είπε…
@ Derek

Από τα μικρά και καταπληκτικά που σου συμβαίνουν στο Ελσινκι, σήμερα περπατώντας στο κέντρο συνάντησα τον ... κ.Derek να ρεμβάζει στα σκαλιά του καθεδρικού ναού!!!

Ψυχραιμία Derek, θα 'ρθούνε και καλύτερες μέρες!!! Που να δεις που τελικά ...έκανε και δηλώσεις!!!
Ο χρήστης ovi είπε…
@ Τυπος Νυχτερινος

Tervetuloa! και μόλις είδα το τελευταίο σου post και νόμιζα οτι ήσουν ήδη εδώ!!!

Περίμενε να μετρήσω τους ελεύθερους φίλους!!! ;D
Ο χρήστης Ecumene είπε…
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ο χρήστης bidibis είπε…
@ ovi

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τις πληροφορίες και τα links.

Όσο για το πως μπαίνει η μουσική, με πρόλαβε η ergotelinen που τους οριλαβαίνει όλους. Εγώ την ονομάζω echelon
Ο χρήστης ovi είπε…
@ Ergotelinen

Ευχαριστώ πολύ!!!

Έντάξει ...παραδίδομαι, πότε έρχεσαι; Να σε περιμένω στο αεροδρόμιο ή θα έρθεις μόνη σου;

Τώρα η Tiina Rosenberg δεν είναι και τόσο ...διάσημη στη Φιλανδία, νομίζω οτι ήδη έχει μαζέψει κάποιες αντιδράσεις και στη Σουηδία. Δεν είναι διασημη ούτε και στους gay κύκλους της Φιλανδίας γιατί έχει ένα ελάτωμα που φαίνεται και στο ονομά της, είναι Σουηδόφωνη φιλανδή και αυτό θα μου πάρει ολόκληρο post να το αναλύσω.

Oσο για το κείμενο της HS είναι απλά η αγγλική version!!! Και το παίζει λίγο liberal, στην φιλανδική version και με τη βοήθεια δύο αρθρογράφων στη κυριολεξία την θάψανε, το μόνο που δεν κάνανε ηταν να της ζητήσουν να σταματήσει να λέει οτι είναι Φιλανδή! Και για την HS θα χρειαστώ ολόκληρο post!!!

@ BadlyDrawnBoy

Εδώ ολόκληρο πρέσβη με έκανες είναι δυνατόν να μη δίνω τις κατάληλες πληροφορίες!!! ;)
Ο χρήστης phivos είπε…
Ακου Λιβανέζος ο Ζάππα! Τότε δηλαδή, εγώ είμαι φουλ Ουκρανός! Για να μη σού πω για το Θάνο, που είναι Φινλανδός από 3 γενιές!

Τελίνα, μήπως είσαι γιαπωνέζα;
Ο χρήστης phivos είπε…
Μικρέ, μπιθρή δεν έχει αυτή τη βδομάς;
Ο χρήστης bidibis είπε…
τον ντέρεκ γιατί τον λέτε έτσι; Είναι κανα ντερέκι;
Ο χρήστης ovi είπε…
@ phivos

Καλώς τον και ανησύχησα!!! :D Κέρδισε και ο Button και ... βρε μπας και του την έδωσε;
Α! Το Σάββατο όλα τα αυτοκίνητα που συμμετέχουν στη F1 (χωρίς τους οδηγούς, λυπάμαι) θα είναι εδώ και θα κάνουν το γύρω του Ελσίνκι, θα βγάλω φωτο και θα σου στείλω!!!
Λείπει η οικογένεια και όλο μου γυρνάς εκεί στα Παρίσια!!!

Το προηγούμενο το έβαλα λόγω fellow blogger, αν θέλεις βάζω και αυτό!!!
Και κάτι που το ξεκίνησες εσύ, από το Σεπτέμβριο το βάζουμε και iPod και σκεφτόμαστε σοβαρά για εκπομπή only online πιθανώς Τετάρτες. Θα δούμε!!!

@ BadlyDrawnBoy

Χμμμ! Καλύτερα να το εξηγήσει ο ίδιος!!! Άσε που ..θριαμβεύει εδώ, μια βδομάδα και ‘χτύπησε’ ιταλίδα από το Μιλάνο!!!
Ο χρήστης Derek είπε…
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ο χρήστης Derek είπε…
κοντός χοντρός και τριχωτός είμαι!!! Γι'αυτό έχω τόσο σουξέ στις Φινλανδές!!!??seriously though όχι, δεν είμαι ψηλός, και για τα Ελληνικά και για τα Φινλανδικά standards μια χαρά φυσιολογικός είμαι, 1.78 περίπου...

(άσχετο, ετοιμάζουν αγώνα F1 στο Helsinki ή απλά promo των ομάδων είναι?)
Ο χρήστης ovi είπε…
Γιά όσους ενδιαφέρονται ο κ.Derek έχει βάλει θρασύτατα φωτό του μετά τρυφερής Ιταλίδος εδώ
(αντε να δούμε θα δουλέψει αυτό;)

Και είναι απλό promotion!!!
Ο χρήστης ovi είπε…
Δούλεψε!!! Ευχαριστώ ergotelinen!!!
Ο χρήστης Derek είπε…
δημοσιογράφοι παιδί μου, αν περιμένεις να κάνουν μια δουλειά σωστή κάηκες!

λάθος link έδωσες βρε, αυτή είναι η σωστή διεύθυνση

http://finland-at-home.blogspot.com/2006/08/vs_04.html

όχι η διεύθυνση του ίδιου του blog!
Ο χρήστης Кроткая είπε…
Καλησπερούδια, έμαθα μπόλικα καινούρια πράγματα και επιβεβάιωσα και αρκετά που ήξερα ήδη!

Πολυ καλό ποστ και τα σχόλια εξίσου εποικοδομητικά.

Στην Φινλανδία δνε έχω έρθει -ακόμα- όπως έχω τονίσει, αλλά ναι, οντως δεν ειναι καθόλου Σκανδιναβοί, όσο τους γνώρισα σε άλλες χώρες. Δλδ, όχι μόνο εμφανισιακά, αλλα και σαν χαρακτήρες, καμία σχέση !

Πολλα φιλια!
Ο χρήστης ovi είπε…
@ Ergotelinen

Δεν ειναι ακριβώς εφημερίδα, ανηκει στην Ορθόδοξη εκκλησία (Η φιλανδική ορθόδοξη εκκλησία ανήκει στο πατριαρχείο και δεν τα πάει και ιδιαίτερα καλα με το ρωσικό πατριαρχείο) είναι αβδομαδιαία και πάει σε συνδρομιτές μέλη της εκκλησίας, στη Φιλανδια και λόγω φορολογιας γινεσαι μελος εκκλησίας σαν να γίνεσαι μελος club και πληρώνεις βέβαια και τον ανάλογο φόρο. Γι΄αυτό οι φιλανδοί σταδιακά αποχωρούν απο την εκκλησία ... για καθαρά οικονομικούς λόγους!!!
Ο χρήστης ovi είπε…
@ Derek

ολο παράπονα είσαι!!! Αφού στο είπα και στο απέδειξα και απο κοντά τι ...δεινόσαυρος είμαι με τα κομπιούτερς
Ο χρήστης ovi είπε…
@ krot

τι να πω βρε παιδί μου στο τέλος θα με ...σιχαθείς, ακόμα και στο δικό σου blog μου πιάσανε συζήτηση για τη Φιλανδία!!! Συγνώμη!!!

Κατά τα άλλα όταν έρθεις θα κρίνεις!!! ;D
Ο χρήστης phivos είπε…
Ρε συ Σουομάκια; Γιατί βάζεις ψεύτικα λίνκια βρε; Και τσίμπησα σαν ψάρακας; (και να μην ακούσω το παλιό κλασσικό δήθεν αστείο, ε; Γιατί κολλάει και σε σένα ¦-D)

>ΕΤ: Ναι ναι και Γαλλοϊταλός! Ισως νάναι και Αμερικάνος, πού ξέρεις, για ψάχτο!
Ο χρήστης ovi είπε…
@ Φοίβος

Εγώ φταίω που προωθώ την τελευταία του ανακάλυψη, το παιδί έσπασε επιτέλους τον κώδικα των Φιλανδικών!!!
Ο χρήστης vasvoe είπε…
αναλογία 4 γυναίκες στον ένα άντρα; και δεν είναι και αδύνατες!! έρχομαι τώρα! λες ότι οι άντρες λατρεύουν τις μελαχρινές, οι γυναίκες τί γούστα έχουν;; καλέ αυτός είναι ο παράδεισός μου!! θελω κι εγώ θέση μαζί με την κροτ και τις άλλες. δεν πειράζει που δεν με ξέρεις, λεπτομέρειες!
σοβαρά τώρα, τέλειες οι περιγραφές σου. φαίνεται πόσο αγαπάς την φιλανδία! μακάρι να μπορούσα να το πω κι εγώ για την ελβετία αυτό, γρουμφ γρουμφ.
Ο χρήστης ovi είπε…
Προτιμώ να μη πω τίποτα γιατί με την Ελβετία έχω ... προηγούμενα σε τέτοιο σημείο που ...καλύτερο το Λιχνεσταιν!!!

Καλώς να έρθεις!!!

μετά τις περιγραφές που έκανα τι άλλο να σου πω; θέλουν οτιδήποτε άλλο εκτός απο Φιλανδό!!! ;)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
aide haassu
Ο χρήστης ovi είπε…
@ mou

?
Ο χρήστης Poker Rules είπε…
I thank for the information. I did not know it.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περί Ελληνικής κοινότητας στη Φινλανδία ...ξανά!

Διάλειμμα με χιόνι

Κασσελάκιος ο λόγος