Διαφημίσεις πριν ανοίξουν τα σχολεία!

Λοιπόν καθώς εσείς ετοιμάζετε τα σακίδια σας για τα νησάκια και τις σκηνές σας για Γαύδο και Ελαφόνησο εμείς μπαίνουμε σιγά σιγά σε ρυθμούς φθινοπώρου. Το μετρό περνάει κάθε 3 λεπτά αντί για τα 12 του Ιουλίου, σήμερα το πρωί στις 8.30 ήταν γεμάτο και στις 4 κάποιος στη λεωφόρο Mannerheim παραπονιόντουσαν γιατί τίποτα δεν αλλάζει και η ταχύτητα τους είναι γύρω στα 30 χιλιόμετρα την ώρα.

Οι παιδικοί σταθμοί και τα νηπιαγωγεία ανοίξανε και σε μιάμιση βδομάδα ανοίγουν τα σχολεία. Οι περισσότερες οικογένειες έχουν επιστρέψει και τα μαγαζιά ήταν σήμερα γεμάτα από πιτσιρικαρία που αγόραζε καινούργια μπουφάν για τη χρονιά που αρχίζει σε λίγο. Κάτι κατάλαβε και ο καιρός και οι 26 και 29 βαθμοί των προηγουμένων βδομάδων έχουν γίνει 14 και 16 αυτή την ώρα, 11 το βράδυ και η υψηλότερη θερμοκρασία ήταν γύρω στις 1 το μεσημέρι και έφτασε τους 24 βαθμούς. Το δελτίο των 10 είπε ότι από αύριο θα έχουμε συννεφιά και μέση θερμοκρασία γύρω στους 13 βαθμούς. Και το άλλο, έχει αρχίσει και μεγαλώνει η νύχτα, σαν να ξεκίνησε από χτες. Η νύχτα τώρα έχει γίνει 3 ολόκληρες ώρες.

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε για τους περισσότερους ήταν το Σαββατοκύριακο καθαρισμού και θα συνεχιστεί και το Σαββατοκύριακο που μας έρχεται. Βγήκαν τα φθινοπωρινά μπουφάν, ναι εμείς έχουμε εποχιακά ρούχα, και τώρα δεν είναι πια για κοντομάνικο. Αρχίσαμε όλοι να κουβαλάμε τα γνώριμα σακίδια που μέσα έχουμε και ένα αντιανεμικό αδιάβροχο.

Αυτή τη στιγμή δυο σημεία είναι στις δόξες τους στο Helsinki, το Linnanmaki και το Zetor. Το πρωτο είναι πάρκο ψυχαγωγίας και το δεύτερο club. Είδατε προσπαθώ να καλύψω όλες τις ηλικίες.

Το Linnanmaki είναι για παιδιά από 4 έως 104 εάν σας αρέσουν αυτής της μορφής τα πάρκα. Μόλις γυρίσανε όλοι από τις διακοπές και με τα παιδιά να ετοιμάζονται για το σχολείο οι περισσότεροι γονείς τους κάνουν το τελευταίο δώρο του καλοκαιριού, μια μέρα στο πάρκο. Υπάρχουν πολλά παρόμοια σε όλη τη Φιλανδία και που λειτουργούν από τον Ιούνιο μέχρι τις αρχές του Αυγούστου με παλαιότερο και μεγαλύτερο το Linnanmaki στο μέσο του Helsinki.

Το Linnanmaki είναι φτιαγμένο στο μοναδικό λόφο που υπάρχει στο Helsinki και καμιά σχέση με Λυκαβηττό, η Φιλανδία είναι τελείως επίπεδη, έτσι ένα ύψωμα των 30 μέτρων από τη θάλασσα μοιάζει με βουνό. Στη κορυφή αυτού του λόφου υπάρχει ένα παλιό υδραγωγείο το οποίο έχει γίνει κομμάτι του πάρκου και φιλοξενεί ένα τεράστιο ενυδρείο που έχει από καρχαρίες μέχρι ψαράκια από τις κοραλοπεριοχές της Αυστραλίας. Γύρω από το υδραγωγείο έχει στηθεί ένα τεράστιο πάρκο με ότι λογής παιχνίδια μπορείτε να φανταστείτε, από μια τεράστια ρόδα μέχρι σκοποβολή και ηλεκτρονικά. Άσε τα μικρά μαγαζάκια με τρικ, παιχνίδια και τα γλυκίσματα.

Πέρσι είχε έρθει το βαφτιστήρι μου, 13 χρονών και αφού από την αρχή φαγώθηκε ότι το δάσος το είχε δει και την προηγούμενη φορά που ήρθε και τέλος πάντων τι θέλουμε τώρα όλα τα δάση ίδια είναι, αποφασίσαμε να περάσουμε άντε ένα 5ωρο στο Linnanmaki!!! Καλά 12 ώρες μετά μάς πήραν τηλέφωνο και το μόνο που μπορούσα να ψελλίσω ήταν ....καλά ερχόμαστε ...σύντομα! την επομένη μέρα υπέφερα από στομαχόπονο από τα γλυκά που είχα φάει, οπότε καταλαβαίνετε τι είναι για τα παιδιά. Η Δάφνη έχει ήδη επισκεφθεί το κομμάτι με τα ψάρια και όποτε της λέμε ότι πάμε βόλτα ρωτάει αν θα πάμε στα ψάρια, ο παράδεισος των παιδιών.

Zetor είναι η μάρκα τρακτέρ που παρήγαγε η Φιλανδία την περίοδο πριν το πόλεμο και που βέβαια σταμάτησε μετά και νομίζω ότι όλη η παραγωγή μεταφέρθηκε στην Αγγλία, εδώ είμαι σίγουρος η εργοτελίνα θα βρει το κατάλληλο link!!! Την δεκαετία του 80-90 εμφανίστηκε ένα φιλανδικό pop (?) συγκρότημα, δεν είμαι σίγουρος αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι και που έγινε γνωστό στην Ευρώπη χάρις στο περίεργο χτένισμα τους, τη συνεργασία τους με τις μπάντες του κόκκινου στρατού και ένα ντοκιμαντέρ που έκανε γι’ αυτούς ο μικρός Kaurismaki, οι Leningrad Cowboys. Η μουσική τους ήταν rock & roll με ένα μίγμα αγγλικών, φιλανδικών και ρωσικών στοίχων σε τελείως χιουμοριστικό στιλ, παραφράζοντας τους στοίχους των πραγματικών τραγουδιών, αν σ΄ αυτά προσθέσετε και την συχνή παρουσία στρατιωτικής μπάντας, κυρίως του κόκκινου στρατού από τη Ρωσία ... βγάλτε συμπέρασμα. Το συγκρότημα αυτό συνέβαλε πολύ στο να γνωρίσουν οι Φιλανδοί καλύτερα τη Ρωσία και να ξεπεράσουν τα όποια προβλήματα, μιας και δυο από τους συντελεστές του και μάλλον οι βασικοί του συγκροτήματος είναι παντρεμένοι με ρωσιδες και μετά το τέλος των Leningrad Cowboys στις αρχές του 90 κάνανε από ντοκιμαντέρ μέχρι μαθήματα ρωσικών στη τηλεόραση χρησιμοποιώντας τα τραγούδια τους.

Οι ίδιοι δυο ανοίξανε το Zetor, ένα club με εστιατόριο που είναι διακοσμημένο με τρακτέρ και μοιάζει με αγροικία με πριονίδι στο πάτωμα και γούνες η κουρελούδες στους τοίχους, ανταλλακτικά από τα τρακτέρ και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε από τη φιλανδική ζωή. Στο εστιατόριο σερβίρεται καθαρά φιλανδική κουζίνα αυτή ακριβώς που τρώνε στα χωριά και φυσικά η μουσική είναι suomi popi και τανγκό!!!

Για τανγκό τρελαίνονται οι Φιλανδοί, τα καλοκαίρια ανοίγουν δεκάδες μέρη στο πουθενά που δεν είναι τίποτα άλλο από μια τέντα με ένα μπαρ που σερβίρει μόνο μπίρα και παίζουν μόνο τανγκό. Όπου και να έχω πάει σε ότι στιλ μουσικής στο τέλος όλοι το ρίχνουν στο τανγκό. Suomi popi είναι τα πάντα, από Ντεμης Ρούσος (που είναι πολύ γνωστός εδώ) μέχρι Michael Jackson στα ...φιλανδικά! αυτό είναι ένα άλλο είδος που οι Φιλανδοί τρελαίνονται, όλοι. Από heavy metal μέχρι Rappers στο τέλος χορεύουν suomi popi, κάτι μεταξύ Πασχάλη και Τέρυ Χρυσού για όσους τους θυμούνται!!!

Στο Zetor δεν πάνε ξένοι, είναι καθαρά φιλανδικό και προσπαθούν να το κρατάνε έτσι, δεν θα σου πούνε τι είναι και είναι για ηλικίες από 18 έως και 108, ακόμα και για μένα. Λοιπόν ακόμα δεν πήρατε την απόφαση; Φοίβο, Αννα, Θάνο;

*******************************************

Ο Derek σας έχει την πρώτη του ...πικρή εμπειρία που του χάρισε η ....Ελλάδα στη Φιλανδία και αναλύει λεπτομερέστατα ...αλλά τον ηρεμίσαμε, μετά από σολομό και τάρανδο (έφαγε αλλά όπως λέει και ο ίδιος σε πατέ δεν πιάνει, θέλει και τα κέρατα ...) σήμερα δοκίμασε ....makara!!! φιλανδικό λουκάνικο που είναι ένα ακόμα must της φιλανδικής ζωής.

, , , &

Σχόλια

Ο χρήστης ovi είπε…
Το έβαλα και στο blog του Derek. Κυρίες και κύριοι, διαδόσεις. Ο κύριος Derek έφαγε τάρανδο μόνο που ήταν σε μορφή ...πατέ και έκανε δήλωση: εγώ δεν θα αναγνωρίσω ότι έφαγα τάρανδο αν δεν δε τα κέρατα στο τραπέζι!!! Και τότε λυπήθηκα τον άγιο Βασίλη!!!
Ο χρήστης northaura είπε…
τι μου θύμισες τώρα ρε συ...Χειμώνας στο Zetor με kalakukko και Lapinkulta IV και Μ.Α. Numinen να σε ξεκουφαίνει...Νομίζω ότι άμα συνεχίσω να διαβάζω θα λιποτακτήσω και θα ΄ρθω λίγο προς τα κει :-)
Ο χρήστης Ecumene είπε…
Επιτελους και μια βοήθεια
για το Google...ειναι ο Ovi...

Οvi kai Lordi!!!....

Συνεννοημενοι ησασταν;;
να βγειτε και οι 2 μαζί στην επιφανεια;;

Πριν απο σας...δεν υπηρχαν πολλα
Links για Φινλανδία.....


Υ.Γ. Σε ξέρει η Υπουργος(γυναικα
φανταζομαι..)η Υποουργος Τουρισμου
για την Finna Διαφημιση
που της κανεις?????!!!!!!!!!???????
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Ο χρήστης phivos είπε…
Ηρεμα Θάνο! Δεν με φτάνει η μαυρίλα του Παρισιού; Εδώ λέμε πώς θα γίνει να κάνουμε καμιά επίσκεψη στην Αννα. Εκείνη ακόμα με τις μπυρίτσες της, εγώ πέρασα κιόλας στο κρασί! (βρήκα ένα σαντορινιό λιαστό, μμμ!). Διότι, κυρίες και κύριοι, τέρμα οι ζέστες και οι καύσωνες στα Παρίσια. Σήμερα 15°, ξαναγυρνάμε σε νορμάλ συνθήκες καλοκαιριού, σήμερα είναι 1η Αυγούστου, (καλό μήνα σε όλους) και σε λίγο, τα κεφάλια μέσα! (1η Σεπτεμβρίου εδώ).

Καλή σας μέρα κε Kreikkalainen
Ο χρήστης ovi είπε…
@ northaura

O Numiinen είναι μόνιμο hit εδώ και προς θεού μην λιποτακτήσεις ... ακόμα!!!

@ ergotelina

Με κάνεις και κοκκινίζω!!! Μία διευκρίνιση μόνο, οι Lordi φοράνε μάσκες, εγώ είμαι ... στο φυσικό μου!!!

Υ.Γ. Λέγεται ΜΕΚ και είναι ο αντίστοιχος ΕΟΤ στη Φιλανδία, δεν νομίζω ότι ήταν απαραίτητη η ύπαρξη υπουργείου με μερικές εκατοντάδες τουρίστες το χρόνο που και οι περισσότεροι έρχονται το χειμώνα στο Rovaniemi για τον Άγιο Βασίλη, Joulu Pukki στα φιλανδικά. Για δουλειά στο ΜΕΚ δεν το βλέπω αλλά για Joulu Pukki χμμμ, παίζεται!!! Έχω ασπρίσει και αρκετά τελευταία....

@ Φοίβο

Δεν πιστεύω να σε μελαγχόλησα; Αλλά θυμάσαι πως είναι εδώ μαθαίνεις να απολαμβάνεις κάθε εποχή γιατί αλλιώς σε παίρνει από κάτω κι εγώ την ψιλοπάτησα πέρσι....
Κρασάκι από τώρα; Τι σε μάθανε όταν ήσουνα εδώ; Δεν περιμένουμε να χτυπήσει 12;

@ mail

Γιώργο από παιδί έχω μανία με τα σημεία στίξεως και όλοι μου οι γνωστοί και φίλοι το ξέρουν. Κατά περιόδους αφήνω ακόμα και σημειώματα με θαυμαστικά, ερωτηματικά, τρεις τελείες κλπ. Δεν ξέρω, νομίζω ότι λένε περισσότερα από όσα θα μπορούσα να πω με λέξεις!!!

Και την άλλη φορά ... post a comment!!!
Ο χρήστης ovi είπε…
και συγνώμη ... καλό μήνα σε όλους σας!!!
Ο χρήστης ovi είπε…
Update από Derek

Αφού αγχώθηκε και φύσαγε και ξεφύσαγε ελληνικότατα όλο το βράδυ πηγε σήμερα και όλα ήταν τακτοποιημένα!!!

Ετσι από σήμερα μετακομίζει στη φοιτητική εστία και εδώ ... ερχονται οι επόμενοι!!! Από Ελβετία αυτή τη φορα! :)

βλέπεις εργοτελίνα, στο τέλος ο φιλανδικός ΕΟΤ θα με θεωρήσει ανταγωνιστή για τα ξενοδοχεία του!!! :D
Ο χρήστης dodo είπε…
Καταπληκτικές ανταποκρίσεις από Ελσίνκι: τόπος, άνθρωποι, ενδιαφέροντα, σχέσεις...
Μαθαίνω πολλά!
Ο χρήστης Кроткая είπε…
Κι εδώ κρύο και βροχή έχουμε, μη νομίζετε. Πάει το καλοκαίρι, τέλειωσε... Πάω να το βρω στην Ελλάδα!

Δεν υπάρχει περίπτωση: επόμενος προορισμός η Φινλανδία!! Θα έρθω οπωσδήποτε! :)
Ο χρήστης ovi είπε…
@ dodos

Ναι αλλά πολλές φορές μια εικόνα λέει όσα λένε χίλιες λέξεις!!! ;)

@ krotkaya

Τυχερούλα ... μέρες η ώρες μετράς;

Καλώς να έρθεις, θα σε περιμένουμε!!!

@ smithakos

Tervetuloa φίλε μου, με δυο κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο ...έχουμε πολύ χώρο!!!
Ο χρήστης ovi είπε…
Salora, στη ουσία είναι τεχνολογία ΝΟΚΙΑ, οι τις ΝΟΚΙΑ προβλέποντας οτι κάποια στιγμή θσ έρθει η κάμψη έχουν απλωθεί σε πολλούς χώρους hi-tec ωστε να καλυψουν το κενό όταν θα χρειαστει.

Στη Φιλανδική αγορά όπως καταλαβαίνεις κυριαρχει.
Ο χρήστης ovi είπε…
Κοίτα επειδή εγω έχω ζήσει και στις δύο πλευρές the grass is definitely greener on this side!!! :D
Ο χρήστης ovi είπε…
Για να σου απαντήσω ...μάλλον χρειάζομαι post ... οπότε το ... βράδυ!!!

Moi smithako!!!


Y.Γ. Το Smithakos από τους Smiths?
Ο χρήστης ovi είπε…
ποδόσφαιρο; χόκεϊ στο πάγο θα εννοείς μάλλον, ωχ άλλο post αυτό και το ηξερα οτι κατι ξέχασα!

Οσο για μένα ... άσε αν διαβασεις προηγούμενα comments και posts θα δεις πόσο με δουλεύουν, μεχρι και η εργοτελίνα με έχει πάρει στο ψιλό κι ας με συγχωρεί στο τέλος η καρδιά μου!!! :)
Ο χρήστης phivos είπε…
Μια και πιάσατε και τις φίρμες, να συμβάλλω λίγο, αν και σίγουρα μού διαφεύγουν δεκάδες:

Iitalla: το μόνο που ξέρει η μάνα μου από Φινλανδία. Αλλά αρκεί!
Tunturi: άμα θες ποδήλατο, κινητό ή ακίνητο.
Scorpion: εκτός κι αν την είδες χλιδάτο σκάφος (και που πάνε ρε Θανάση μ'αυτά;)
Marimekko: καλά αυτούς τους ξέρετε.
Silva (πρώην Suunto): όργανα πλοήγησης (reference)
και last but not least Valmet (αεροπλανα!)

Τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι, χτίσαν μια χώρα πριν δυόμισυ ώρες και να τι σκαρώνουν!
Το ελληνικό φιλότιμο, ούτε τσιμπιδάκια δεν φτιάχνει!
Ο χρήστης ovi είπε…
KONE, UPM, Savcor και η λίστα είναι ατελείωτη!!! Εχεις δίκιο για άλλη μια φορά Φοίβο και αυτό το λέω με πίκρα που είμαι σίγουρος οτι νιώθεις κι εσυ!!!
Ο χρήστης ovi είπε…
@ smithako

τι είναι αυτά που λές; μιά παρέα είμαστε όλοι μας!!!

Ο Φοίβος σου απαντησε για τις δικες του, εκτος μίας επειδή η γυναίκα μου είναι σχεδιάστρια εκει, http://www.marimekko.fi/eng

KONE, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία ασανσέρ και κυλιώμενων στο κόσμο, μιά Γαλλική είναι η πρώτη.
http://www.kone.com/TunnelPage

UPM Ισως η μεγαλύτερη εταιρία χαρτιού στο κόσμο,
http://w3.upm-kymmene.com/

Savcor λίγο απ' ολα, η εταιρία που επισκεύασε και συντηρεί την όπερα στο Sidney.
http://www.savcor.com/

Αλλά η λίστα είναι πραγματικά ατελείωτη και όλες αυτες οι εταιρίες σε leading position.

Αλλά είπαμε, εδώ δεν είναι ο παράδεισος, αν διαβάσεις αυτό που λέει ο Φοίβος λίγο παρα πάνω θα δεις οτι η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ο παράδεισος!!!
Ο χρήστης ovi είπε…
το παρατηρήσαμε κυριε smithako μας έρχεστε και μετά πάτε για μπίρες στη παραλία!!!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περί Ελληνικής κοινότητας στη Φινλανδία ...ξανά!

Διάλειμμα με χιόνι

Κασσελάκιος ο λόγος