Tuesday, August 01, 2006,1:02 AM
Δαιφημίσεις πριν ανοίξουν τα σχολεία!
Λοιπόν καθώς εσείς ετοιμάζετε τα σακίδια σας για τα νησάκια και τις σκηνές σας για Γαύδο και Ελαφόνησο εμείς μπαίνουμε σιγά σιγά σε ρυθμούς φθινοπώρου. Το μετρό περνάει κάθε 3 λεπτά αντί για τα 12 του Ιουλίου, σήμερα το πρωί στις 8.30 ήταν γεμάτο και στις 4 κάποιος στη λεωφόρο Mannerheim παραπονιόντουσαν γιατί τίποτα δεν αλλάζει και η ταχύτητα τους είναι γύρω στα 30 χιλιόμετρα την ώρα.

Οι παιδικοί σταθμοί και τα νηπιαγωγεία ανοίξανε και σε μιάμιση βδομάδα ανοίγουν τα σχολεία. Οι περισσότερες οικογένειες έχουν επιστρέψει και τα μαγαζιά ήταν σήμερα γεμάτα από πιτσιρικαρία που αγόραζε καινούργια μπουφάν για τη χρονιά που αρχίζει σε λίγο. Κάτι κατάλαβε και ο καιρός και οι 26 και 29 βαθμοί των προηγουμένων βδομάδων έχουν γίνει 14 και 16 αυτή την ώρα, 11 το βράδυ και η υψηλότερη θερμοκρασία ήταν γύρω στις 1 το μεσημέρι και έφτασε τους 24 βαθμούς. Το δελτίο των 10 είπε ότι από αύριο θα έχουμε συννεφιά και μέση θερμοκρασία γύρω στους 13 βαθμούς. Και το άλλο, έχει αρχίσει και μεγαλώνει η νύχτα, σαν να ξεκίνησε από χτες. Η νύχτα τώρα έχει γίνει 3 ολόκληρες ώρες.

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε για τους περισσότερους ήταν το Σαββατοκύριακο καθαρισμού και θα συνεχιστεί και το Σαββατοκύριακο που μας έρχεται. Βγήκαν τα φθινοπωρινά μπουφάν, ναι εμείς έχουμε εποχιακά ρούχα, και τώρα δεν είναι πια για κοντομάνικο. Αρχίσαμε όλοι να κουβαλάμε τα γνώριμα σακίδια που μέσα έχουμε και ένα αντιανεμικό αδιάβροχο.

Αυτή τη στιγμή δυο σημεία είναι στις δόξες τους στο Helsinki, το Linnanmaki και το Zetor. Το πρωτο είναι πάρκο ψυχαγωγίας και το δεύτερο club. Είδατε προσπαθώ να καλύψω όλες τις ηλικίες.

Το Linnanmaki είναι για παιδιά από 4 έως 104 εάν σας αρέσουν αυτής της μορφής τα πάρκα. Μόλις γυρίσανε όλοι από τις διακοπές και με τα παιδιά να ετοιμάζονται για το σχολείο οι περισσότεροι γονείς τους κάνουν το τελευταίο δώρο του καλοκαιριού, μια μέρα στο πάρκο. Υπάρχουν πολλά παρόμοια σε όλη τη Φιλανδία και που λειτουργούν από τον Ιούνιο μέχρι τις αρχές του Αυγούστου με παλαιότερο και μεγαλύτερο το Linnanmaki στο μέσο του Helsinki.

Το Linnanmaki είναι φτιαγμένο στο μοναδικό λόφο που υπάρχει στο Helsinki και καμιά σχέση με Λυκαβηττό, η Φιλανδία είναι τελείως επίπεδη, έτσι ένα ύψωμα των 30 μέτρων από τη θάλασσα μοιάζει με βουνό. Στη κορυφή αυτού του λόφου υπάρχει ένα παλιό υδραγωγείο το οποίο έχει γίνει κομμάτι του πάρκου και φιλοξενεί ένα τεράστιο ενυδρείο που έχει από καρχαρίες μέχρι ψαράκια από τις κοραλοπεριοχές της Αυστραλίας. Γύρω από το υδραγωγείο έχει στηθεί ένα τεράστιο πάρκο με ότι λογής παιχνίδια μπορείτε να φανταστείτε, από μια τεράστια ρόδα μέχρι σκοποβολή και ηλεκτρονικά. Άσε τα μικρά μαγαζάκια με τρικ, παιχνίδια και τα γλυκίσματα.

Πέρσι είχε έρθει το βαφτιστήρι μου, 13 χρονών και αφού από την αρχή φαγώθηκε ότι το δάσος το είχε δει και την προηγούμενη φορά που ήρθε και τέλος πάντων τι θέλουμε τώρα όλα τα δάση ίδια είναι, αποφασίσαμε να περάσουμε άντε ένα 5ωρο στο Linnanmaki!!! Καλά 12 ώρες μετά μάς πήραν τηλέφωνο και το μόνο που μπορούσα να ψελλίσω ήταν ....καλά ερχόμαστε ...σύντομα! την επομένη μέρα υπέφερα από στομαχόπονο από τα γλυκά που είχα φάει, οπότε καταλαβαίνετε τι είναι για τα παιδιά. Η Δάφνη έχει ήδη επισκεφθεί το κομμάτι με τα ψάρια και όποτε της λέμε ότι πάμε βόλτα ρωτάει αν θα πάμε στα ψάρια, ο παράδεισος των παιδιών.

Zetor είναι η μάρκα τρακτέρ που παρήγαγε η Φιλανδία την περίοδο πριν το πόλεμο και που βέβαια σταμάτησε μετά και νομίζω ότι όλη η παραγωγή μεταφέρθηκε στην Αγγλία, εδώ είμαι σίγουρος η εργοτελίνα θα βρει το κατάλληλο link!!! Την δεκαετία του 80-90 εμφανίστηκε ένα φιλανδικό pop (?) συγκρότημα, δεν είμαι σίγουρος αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι και που έγινε γνωστό στην Ευρώπη χάρις στο περίεργο χτένισμα τους, τη συνεργασία τους με τις μπάντες του κόκκινου στρατού και ένα ντοκιμαντέρ που έκανε γι’ αυτούς ο μικρός Kaurismaki, οι Leningrad Cowboys. Η μουσική τους ήταν rock & roll με ένα μίγμα αγγλικών, φιλανδικών και ρωσικών στοίχων σε τελείως χιουμοριστικό στιλ, παραφράζοντας τους στοίχους των πραγματικών τραγουδιών, αν σ΄ αυτά προσθέσετε και την συχνή παρουσία στρατιωτικής μπάντας, κυρίως του κόκκινου στρατού από τη Ρωσία ... βγάλτε συμπέρασμα. Το συγκρότημα αυτό συνέβαλε πολύ στο να γνωρίσουν οι Φιλανδοί καλύτερα τη Ρωσία και να ξεπεράσουν τα όποια προβλήματα, μιας και δυο από τους συντελεστές του και μάλλον οι βασικοί του συγκροτήματος είναι παντρεμένοι με ρωσιδες και μετά το τέλος των Leningrad Cowboys στις αρχές του 90 κάνανε από ντοκιμαντέρ μέχρι μαθήματα ρωσικών στη τηλεόραση χρησιμοποιώντας τα τραγούδια τους.

Οι ίδιοι δυο ανοίξανε το Zetor, ένα club με εστιατόριο που είναι διακοσμημένο με τρακτέρ και μοιάζει με αγροικία με πριονίδι στο πάτωμα και γούνες η κουρελούδες στους τοίχους, ανταλλακτικά από τα τρακτέρ και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε από τη φιλανδική ζωή. Στο εστιατόριο σερβίρεται καθαρά φιλανδική κουζίνα αυτή ακριβώς που τρώνε στα χωριά και φυσικά η μουσική είναι suomi popi και τανγκό!!!

Για τανγκό τρελαίνονται οι Φιλανδοί, τα καλοκαίρια ανοίγουν δεκάδες μέρη στο πουθενά που δεν είναι τίποτα άλλο από μια τέντα με ένα μπαρ που σερβίρει μόνο μπίρα και παίζουν μόνο τανγκό. Όπου και να έχω πάει σε ότι στιλ μουσικής στο τέλος όλοι το ρίχνουν στο τανγκό. Suomi popi είναι τα πάντα, από Ντεμης Ρούσος (που είναι πολύ γνωστός εδώ) μέχρι Michael Jackson στα ...φιλανδικά! αυτό είναι ένα άλλο είδος που οι Φιλανδοί τρελαίνονται, όλοι. Από heavy metal μέχρι Rappers στο τέλος χορεύουν suomi popi, κάτι μεταξύ Πασχάλη και Τέρυ Χρυσού για όσους τους θυμούνται!!!

Στο Zetor δεν πάνε ξένοι, είναι καθαρά φιλανδικό και προσπαθούν να το κρατάνε έτσι, δεν θα σου πούνε τι είναι και είναι για ηλικίες από 18 έως και 108, ακόμα και για μένα. Λοιπόν ακόμα δεν πήρατε την απόφαση; Φοίβο, Αννα, Θάνο;

*******************************************

Ο Derek σας έχει την πρώτη του ...πικρή εμπειρία που του χάρισε η ....Ελλάδα στη Φιλανδία και αναλύει λεπτομερέστατα ...αλλά τον ηρεμίσαμε, μετά από σολομό και τάρανδο (έφαγε αλλά όπως λέει και ο ίδιος σε πατέ δεν πιάνει, θέλει και τα κέρατα ...) σήμερα δοκίμασε ....makara!!! φιλανδικό λουκάνικο που είναι ένα ακόμα must της φιλανδικής ζωής., , , &
 
posted by ovi
26 comments