The greener side

Είναι λιγότερο από μήνας που σε μια συζήτηση που είχα με τον Φοίβο για τη ζωή μας εκτός και εντός Ελλάδος και σε κάποια παρατήρηση που έκανα για ένα post που έβαλε στο site του μου απάντησε ‘...αν και θα προτιμούσα, τέτοια λόγια να μην γράφονταν ποτέ!’ Κάπως έτσι είναι και το σημερινό.

Στα blog του Φοίβου, της Σοφίας, της Krotkaya, του Μητσκου και άλλων θα βρείτε παρατηρήσεις που μιλάνε για την επιλογή που κάναμε, να ζούμε στο εξωτερικό και αρκετές φορές θα βρείτε comments που θυμίζουν το κλασικό ‘ποιον αγαπάς περισσότερο, το μπαμπά η τη μαμά’ που μας κάνανε σαδιστικά χοντρές θειες όταν ήμασταν τεσσάρων και πέντε χρονών και ανάλογα από τα ποια πλευρά της οικογένειας έρχονται εξαρτάται η σωστή απάντηση. Πολύ περισσότερο θα βρείτε να γίνονται συγκρίσεις και συχνά να μας βγαίνει σαν παράπονο για το τι μας λείπει από την Ελλάδα.

Αλλά για να ξεκινάμε με ένα - ένα. Η μαγική λέξη σε αυτή τη κατάσταση είναι η λέξη επιλογή. Εγώ δεν θα σας μιλήσω για το Παρίσι, το Λονδίνο, τις Βρυξέλες και το Βερολίνο αλλά για τη Φιλανδία που ζω. Ήταν επιλογή μου να έρθω να ζήσω εδώ και δεν ήταν έτσι απλό, βρήκα τη Φιλανδία στο χάρτη και αφού δεν είχα κάτι καλύτερο να κάνω ήρθα να ζήσω εδώ. Πριν μετακομίσω στη Φιλανδία είχα έρθει αρκετές φορές από μια βδομάδα μέχρι δυο μήνες σε διαφορετικές εποχές και είχα ενημερωθεί καλύτερα για τα αρνητικά της χώρας παρά για τα θετικά. Στο πρωτο μου ταξίδι το 86 στη Φιλανδία ενώ είχα έρθει με εισιτήριο για 10 μέρες, τη δεύτερη μέρα προσπαθούσα να βρω εισιτήριο να φύγω. Ήταν Νοέμβριος από τους κακούς Νοέμβριους με δυο μέτρα χιόνι και -30 έξω σε συνεχή χιονοθύελλα και αυτά στο Helsinki. Ούτε η καταγωγή της γυναίκας μου είναι ο λόγος για την επιλογή μου αφού την γνώρισα και παντρευτήκαμε στη Φιλανδία, για μεγάλη έκπληξη της φιλανδικής κοινότητας στην Αθήνα που έχουν γνωρίσει το ταίρι τους στη Ρόδο η τη Σαντορίνη!!!

Ούτε ήρθα στη Φιλανδία για να βρω το καλύτερο μέλλον δουλεύοντας στα ανθρακωρυχία. Απεναντίας έχω όλα τα απαραίτητα τυπικά προσόντα που μπορούσαν να μου εξασφαλίσουν ένα αντικειμενικά καλύτερο μέλλον στην Ελλάδα συν τις κατάλληλες γνωριμίες στις κατάλληλες θέσεις, σημαντικό προσόν για την ελληνική πραγματικότητα. Να η επόμενη λέξη κλειδί, ελληνική πραγματικότητα.

Η Σοφία σε ένα κείμενο καταπληκτικό λέει ‘στα 22 μου μπορούσα να δω πού θα ήμουν σε 10 χρόνια και δε μου άρεσε η bourgeois εικόνα που είδα. Στην Αγγλία δεν μπορώ να δω 10 χρόνια μπροστά αλλά τα 3 που βλέπω πολύ τα γουστάρω.’ Σε αυτό το κείμενο συμπεριλαμβάνει και τις δυο μαγικές λέξεις, η ελληνική πραγματικότητα κάνει τα πάντα προβλέψιμα με το χειρότερο τρόπο, από τον υπάλληλο στη τράπεζα που περιγράφει ο Derek μέχρι την αντίδραση ‘Εδώ που θα σε πάρουμε κοριτσάκι μου, με αυτά που θα σου μάθουμε εσύ πρέπει να μας πληρώνεις όχι εμείς’ που περιγράφει η Σοφία και την επιλογή που έκανε η ίδια.

Ψυχραιμία εδώ δεν είναι ο παράδεισος αλλά μέχρι ενός σημείου, σημαντικό για την καθημερινότητα μας, μας σέβονται. Κι άλλες λέξεις κλειδί. Καθημερινότητα και σεβασμός. Η καθημερινότητα μας δεν είναι γεμάτη μικρές και μεγάλες συγκρούσεις και υπάρχει σεβασμός στις ανάγκες σου, την ατομικότητα σου και τα θέλω σου. Σε ένα κείμενο ξέσπασμα σήμερα, το μορτάκι ζητάει αυτό ακριβώς.

Επανέρχομαι όμως στη λέξη επιλογή γιατί οι επιλογές μας είναι προσωπικές και η επιλογή του να ζήσουμε στο εξωτερικό με το όποιο κόστος είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου, για να μην ξεχνάμε και που βρίσκομαι. Έχω φίλους που η μόνη μετακίνηση που κάνανε ολόκληρη ζωή ήταν από το σπίτι των γωνιών τους στο από κάτω διαμέρισμα όταν παντρευτήκαν. Που το να μετακομίσουν από το Παγκράτι στη Καλλιθέα τους φαίνεται αδύνατο χρησιμοποιώντας τις ποιο απίθανες, για μένα τουλάχιστον, δικαιολογίες. Εμείς οχι απλά μετακομίσαμε χώρα αλλά και σε πολλά πράγματα ενσωματωθήκαμε στη χώρα που μετακομίσαμε. Όχι γιατί ο τάρανδος είναι πιο νόστιμος από το σουβλάκι αλλά γιατί στη Φιλανδία οι άνθρωποι τρώνε τάρανδο και οχι σουβλάκι. Αποκτήσαμε νέες εμπειρίες, ακόμα και αλλάξαμε ιδέες για πολλά πράγματα που κάποτε ήταν μύθοι για μας για θέματα και εντός και εκτός της Ελλάδας.

Εμπειρίες, άλλη λέξη κλειδί στην επιλογή μας. Για τους περισσότερους από εμάς εμπειρίες καθοδήγησαν την επιλογή μας που δεν είναι με κανένα τρόπο απαραίτητο να είναι κοινές. Εγώ δεν αντέχω την συμπεριφορά των υπαλλήλων στις δημόσιες υπηρεσίες. Ο Derek έζησε μια περιπέτεια, που κάπως συνεχίζεται από την ελληνική πλευρά με τράπεζες. Όταν μιλούσε μαζί τους στην Ελλάδα τον ρώτησα γιατί ήταν τόσο ευγενικός μαζί τους και μου είπε, ‘θέλεις τώρα να κάνουν 5 χρόνια να μου στείλουν τα λεφτά μου;’ Δεν ήξερα τι να του πω. Ρε συ ο υπαλληλάκος θα κρατήσει τα λεφτά σου και θα σε αφήσει σε μια ξένη χώρα κοντά στο Βόρειο Πόλο χωρίς σπίτι; Με πολύ κόπο κράτησα τη ψυχραιμία μου να μη τα βάλω μαζί του αν και στη συνέχεια του τα έψαλα. Του τα έψαλα γιατί και ο ίδιος με τον τρόπο του είναι συμμέτοχος σε αυτή τη συμπεριφορά. Και αυτό είναι κάτι ακόμα που δεν αντέχω, το φαύλο κύκλο που όλοι είναι συμμέτοχοι και όλοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά.

Αυτό εντάσσεται στη καθημερινότητα και θα μπορούσα να αναφέρω δεκάδες παραδείγματα αλλά οι περισσότεροι ξέρετε πολύ καλά γιατί μιλάω. Ε, λοιπόν αυτή η καθημερινότητα κάνει τη διαφορά.

Αυτό που δεν έχετε καταλάβει οι περισσότεροι είναι ότι αυτό που στη πραγματικότητα μας λείπει από την Ελλάδα είναι οι φίλοι μας, και το φίλοι με την ευρύτερη έννοια γιατί νιώθω αρκετά τυχερός πιστεύοντας ότι έχω δημιουργήσει φίλους και εδώ μέσα. Αν ρωτήσετε τους Φιλανδούς που ζουν στην Αθήνα, θα σας πουν ότι αυτό που τους λείπει περισσότερο είναι η sauna που συνοδεύεται με μπάνιο στη παγωμένη λίμνη, με makara και koskenkorva. Αυτό που δεν θα θυμηθούν να σας πουν είναι ότι όλα αυτά δεν τα κάνουν μόνοι τους αλλά είτε με την οικογένεια η με φίλους. Και βέβαια θα ήθελα καλιτσούνια με σπανάκι αλλά τι να τα κάνω μπροστά μου; Θα ήθελα να έχω καλιτσούνια με σπανάκι και κρασάκι αλλά και τους φίλους μου, την Αννούλα, τον Θάνο και το Φοίβο και να αμπελοφιλοσοφούμε.

Τώρα βέβαια με το ίντερνετ τα πράγματα είναι πολύ καλά, για φανταστείτε τότε που εγώ με το Φοίβο στέλναμε κάρτες στους δικούς μας και επιστρέφαμε στην Ελλάδα πριν φτάσουν οι κάρτες. Οι φίλοι μας σιγά σιγά χάνονται και είναι φυσιολογικό, η αλλάζουν αλλά εμείς δεν είμαστε εκεί να δούμε αυτή την αλλαγή και στο τέλος χανόμαστε. Από εδώ είναι δύσκολο να κάνεις καινούργιους φίλους στην Ελλάδα. Μην ξεχνάτε, ότι και να γίνει είμαστε Έλληνες και όσο και αν ενσωματωθούμε με Έλληνες καταλαβαινόμαστε καλύτερα. Όχι γιατί μόνο οι Έλληνες έχουν τσαμπουκά και φιλότιμο και είναι και γλεντζέδες, οι Φιλανδοί ακριβώς το ίδιο το λένε sisu, απλά κάποια πράγματα είναι πέρα από λέξεις που μόνο στα ελληνικά μπορούμε να αντιληφθούμε και ναι καταλαβαίνω τι σημαίνει sisu, αλλά ποτέ δεν θα το νιώσω όπως ένας Φιλανδός.

Όσο για το λόγο που μιλάω για τη Φιλανδία είναι όπως είπαμε και πριν ‘ποιον αγαπάς πιο πολύ...’ και εδώ στη Φιλανδία μιλάω συχνά για την Ελλάδα. Το 2003-2004 έγραψα τα πιο επιθετικά άρθρα που έχω γράψει ποτέ και ξέρω ότι δυο από αυτά δημοσιευτήκαν και σε ελληνικές εφημερίδες, προσπαθώντας να αντιμετωπίσω αυτή την υστερία με τους ολυμπιακούς αγώνες και την ‘ελληνική νοοτροπία’ Το πιο τρελό ήταν ότι σε προσωπικό επίπεδο ήμουν εναντίον γιατί θεωρούσα και θεωρώ ότι έτσι όπως έχουν γίνει οι ολυμπιακοί αγώνες ο μόνος που κερδίζει είναι η coca cola και οι εταιρίες αναβολικών και ο μόνος που χάνει είναι η διοργανώτρια χώρα. (με μια εξαίρεση φυσικά αλλά αυτά είναι άλλη ιστορία)

Στην Αθήνα που ξέρω υπάρχει μια αρκετά μεγάλη κοινότητα βόρειο-ευρωπαίων ξένων που κάναν μια ανάλογη προσωπική επιλογή, το τονίζω προσωπική επιλογή που εξαρτάται από τα θέλω τους και τις προσωπικές τους εμπειρίες και αυτό που εγώ δεν αντέχω εκείνοι το λατρεύουν.

Και για να απαντήσω και στο μορτάκι και στον smithako αυτή δεν είναι η greener side απλά η άλλη πλευρά που αφήσαμε είναι για μας darker, και όπως πολλές φορές έχω αναφέρει υπάρχουν και εδώ προβλήματα και σαν ξένοι αντιμετωπίζουμε κάποια παρά πάνω ή διαφορετικά προβλήματα απλά ας πούμε ότι σε σχέση με άλλους ξένους εμείς θεωρούμαστε ξένοι πρώτης κατηγορίας και αυτό είναι ...μια παρηγοριά!!!

Σας ευχαριστώ για τη φιλία σας.



, , ,

Σχόλια

Ο χρήστης ovi είπε…
Ελα βρε smithako, δεν ξερω την ηλικία σου αλλά αν τώρα ξεκινάς κάνε κατι να αλλάξει εκεί. Εντάξει εμείς είμασταν και λίγο 'φευγάτοι' όπως λέει και ο Κλύνν απο την αρχή γιατί όμως να ακούγεται αυτή η κραυγή που έβγαλε το Μορτάκι μέχρι το Ελσίνκι; Γιατί ο Derek να χτυπάει το κεφάλι του στο τοίχο και να ευγνομωνεί την Φιλανδέζα που ...απλά έκανε τη δουλειά της!!!

Αν οπως είπα τώρα ξεκινάς, εσύ και οι όμοιοι σου μπορειτε να φέρεται αυτό που χρειάζεται έτσι ωστε ο Φοίβος και εγώ να μην ετοιμάζουμε τις βαλίτσες κάθε Ιούνιο και μετά να λέμε ... άσε καλύτερα ... του χρόνου!!! Και μιλάμε για διακοπές τώρα.

Αυτό βέβαια θα γίνει αλλάζοντας πρώτα τον ίδιο τον εαυτό σου, γι' αυτό εκραξα και τον Derek!

Τωρα αυτές η σουπιές ...κάπως μου έχουν καθήσει κι όλο κοιτάζω τη φωτογραφία!!! :D
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
To κάνω κι εγώ συχνά. Θυμίζω στον εαυτό μου για πόσες χιλιάδες λόγους μισώ και απεχθάνομαι μετ;a βδελυγμίας αυτόν τον τόπο. Η διαφορά μας Θάνο είναι ότι στη συνέχεια χωρίς φόβο αλλά με πάθος μου θυμίζω για πόσες δεκάδες λόγους τον αγαπώ. Κι ενώ η δεύτερη κατηγορία βγαίνει μειωμένη στον ισολογισμό με ένα παράξενο τρόπο (εξωλογιστικό) βαραίνει περισσότερο. Και δεν έχει να κάνει μόνο με τις σουπιές με το μάραθο που σου γυάλισαν τόσο (ναι, θα το επαναλαμβάνω σαδιστικά :-))αλλά περισσότερο έχει να κάνει με μία λεξούλα -που όπως άκουσα κάποτε από τον προφέσορα κύριο Μπαμπινιώτη- δεν μεταφράζεται σε καμία άλλη γλώσσα του κόσμου πλήν της ελληνικής: το φιλότιμο. Παράξενο μεν, αλλά εμείς οι μίζεροι κωλοέλληνες που υπομένουμε στωικά τα πάνδεινα σε μία χώρα που καταπίνει τα παιδιά της αμάσητα, βρίσκουμε ένα παράξενο εσωτερικό κουράγιο και χαμογελάμε κάθε πρωί στην καινούρια μέρα. Και σε κάτι ώρες δύσκολες ενώ το "δε βαριέσαι" κοντεύει να σφηνωθεί στο πετσί μας, ξυπνάμε απότομα και νοιαζόμαστε. Νοιαζόμαστε για τους πάντες και τα πάντα. Φωνάζουμε, θυμώνουμε, βρίζουμε, υπερβάλουμε, συγκινούμαστε και μετά πάλι χαμογελάμε. Και πουθενά δεν τα κάνουμε όλα αυτά καλύτερα παρά σ' αυτόν τον άθλιο και μίζερο τόπο μας που έμαθε να αντηχεί τις φωνές και τις υπερβολές μας. Γιατί μπορεί να είναι στο νερό που πίνουμε, μπορεί και στα γονίδια αλλά μόνο εδώ το φιλότιμο είναι μία έννοια που την αναγνωρίζεις -ώρες ώρες- και στον διπλανό σου. Και δεν χρειάζεται να εξηγείς τι σημαίνει.
Ο χρήστης ovi είπε…
Oistros αυτό που προσπαθώ να τονίσω είναι ότι η επιλογή είναι ακριβώς προσωπική από προσωπικές παρορμήσεις και εμπειρίες που και δεν είναι απαραίτητο να είναι κοινές, το αντίθετο. Και γι’ αυτό ακριβώς και με τάραξε αυτό που γράφει το μορτάκι γιατί εδώ δεν είναι παράδεισος και πολύ πιθανόν η ίδια να μπορεί να εκφραστεί και να αποδώσει καλύτερα στην Ελλάδα. Ακόμα γι’ αυτό πρόσθεσα αυτό που λέει και ο Χάρυ Κλύνν ίσως, τουλάχιστον εγώ να ήμουνα πάντα φευγάτος οπότε .... δεν έγινε και τίποτα.

Όσο για το φιλότιμο και μη σου φανεί παράξενο έδωσες την ίδια εξήγηση που δίνουν οι Φιλανδοί στο Sisu, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι κανένας ...ξένος δεν θα το καταλάβει γιατί δεν μεταφράζεται!!! Και το λένε δείχνοντας σου όλα τα στοιχειά της φύσεως εναντίον τους, που εκεί εκτός από φιλότιμο θέλει και πολλά άλλα πράγματα.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ελλάδα - Φινλανδία σημειώσατε (για την ώρα ) Χ
:-)
Ο χρήστης ovi είπε…
Τι Χ; Αυτές οι σουπιές με μάραθο μου έχουν κάτσει για τα καλά!!!

Αυτο ήταν βαράμε πέναλντι με τον τερματοφύλακα πεινασμένο!!! ;D
Ο χρήστης dodo είπε…
Όσο μεγαλώνω (γιά να το πώ...κομψά), βλέπω όλο και περισσότερο τα κοινά που έχομε οι άνθρωποι και οι κοινωνίες που δημιουργούμε. Οι διαφορές αποχρωματίζονται.
Σε όποιον το αντέχει, πάντως, εύχομαι να ζήσει σε πολλούς, διαφορετικούς τόπους. Με όλες τις αισθήσεις του σε ετοιμότητα-ο πλούτος, μεγάλος...
Ο χρήστης ovi είπε…
@ dodos

Τελικά η θρησκεια και η γλώσσα είναι αυτα που κανουν τις μεγάλες διαφορές.
και όπως αποδεικνύεται τελευταία για άλλη μια φορά και τους πολέμους!
Ο χρήστης ovi είπε…
Τώρα εγώ φταίω να πω κάτι; μμμμμμμμ! Να περάσεις καλά φίλε μου!!!
Ο χρήστης bidibis είπε…
Καλά βρε συμπέθερε, πότε προλαβαίνεις και ορθώνεις τόσα πολλά ποστ; Δε σε προλαβαίνουμε.

Στο ποηγούμενο ποστ είπες:
"BTW ποιός ειναι ο Αντώνης Καρπετόπουλος; Γιατί έχω χάσει επεισόδια;"
********
Είναι ένας από τους πιο γνωστους αθλητικογράφους στην ελλάδα - αποτελεί δίδυμο με τον πανούτσο (ο κύριος στο αβατάρι).
Ο χρήστης oistros είπε…
Καλά άντε να αλλάξουμε θέμα σίγα σιγά. Τσάμπα παλεύω με τα αλεύρια τόση ώρα. Το ξεφούρνισα και είναι εδώ: http://marieclaire1.blogspot.com/
Για κοπιάστε όλοι γιατί ο κύριος ovi μπορεί και να μη σας αποκαλύψει το μέγα μυστικό της μέρας που ξημερώνει.
Με όλες τις ευχές μας Θάνο :))
Ο χρήστης ovi είπε…
Ωχ! Τώρα με ποιο σύμβολο δείχνεις καποιον που χαζογελάει και έχει κοκκινήσει;

Ευχαριστώ πολύ πολύ που το θυμήθηκες!!!


@ BadlyDrawnBoy

θα σου έλεγα οτι η Οistros φταίει με τη σουπιά που μου εφτιαξε χτές αλλά επεστρεψε με ... black forest και με ...έλιωσε!!!
Ο χρήστης ovi είπε…
BRW BadlyDrawnBoy ευχαριστώ για το link!!!
Ο χρήστης ovi είπε…
BRW = BTW αλλά μπλχμσνδ με τόση μοργφεγβε blackforest ςηβφεςδγ στο στόμα ... εεγερνφςγγιςγφ
Ο χρήστης Ecumene είπε…
Oι Ορθόδοξοι στη Φινλανδία
δεν αντιμετωπίζονται με
σεβασμό;;;.............

ή μηπως σαν πρακτορες των Ρωσων

..........................


:)))
Ο χρήστης ovi είπε…
οι ορθόδοξοι αντιπροσωπεύουν το 1% και αντιμετωπιζονται με πολυ σεβασμό. Ανήκουν στο οικουμενικό πατριαρχείο και οχι στο Ρωσικό και πολλές φορές συγκρινονται απο το κόσμο με τους πιο 'λαικους' διαμαρτυρόμενους και σαν παραδειγμα ευλάβιας.

Μην ξεχνάς οτι η φιλανδική εκκλησία αντιμετωπίζει κρίση τελευταία με την αποδοχή γυναικών ιερέων. Το κομμάτι της ανατολικής φιλανδιας εχει σχεψόν αποχωρήσει αρνούμενο αυτη την αλλαγή.

Οι περισότεροι Φιλανδοί ορθόδοξοι ιερείς έχουν κάνει στο Αγιο Ορος και μιλούν πολύ καλά Ελληνικά!
Ο χρήστης oistros είπε…
Εργοτελίνα το παλληκάρι έχει γενέθλια και σας το κρύβει. Αφήστε απόψε την Ορθοδοξία και πιάστε ευχές και δωράκια. Θέλω να δω πως κάνουμε γενέθλια διαδικτυακώς. :-)
Και να ειστε ευρηματικοί. Ο Θάνος ενθουσιάζεται .. δύσκολα. Είδες .. σουπιές, black forest, χοχλιούς μπουμπουριστούς. Αντε λείπουν οι ρακές, τα ξεροτήγανα και .. Εργοτελίνα ξέρεις εσύ. Φιλιά
Ο χρήστης Кроткая είπε…
"Αποκτήσαμε νέες εμπειρίες, ακόμα και αλλάξαμε ιδέες για πολλά πράγματα που κάποτε ήταν μύθοι για μας για θέματα και εντός και εκτός της Ελλάδας."

Είπες τη φράση κλειδί. Και να το πάω παραπέρα; Αυτό που εγώ έμαθα είναι πως όλα τα κλισέ που μας βάζουν στα κεφάλια ότι και καλά "οι Γερμανοί ειναι εργασιομανείς και οι Γάλλοι σωβινιστές και οι Σκανδιναβοί ψυχροι" είναι παραμύθια της Χαλιμάς. Μοιάζουμε -στην Ευρώπη τουλάχιστον- απίστευτα πολύ. Και οι διαφορές μας μας ενώνουν. Επίσης, πλέον, προσωπικά, δεν ξέρω πού ανήκω. Ή μαλλον ανήκω σε όλες τις χώρες όπου εζησα κι έχω να θυμάμαι και να αναπολώ. Και πλέον νιώθω πως μπορώ να ζήσω οπουδήποτε, στην Ευρώπη τουλάχιστον (γιατί δεν έχω εμπειρία εκτός Ευρώπης) χωρίς κανένα πρόβλημα. Έμαθα να είμαι ευπροσάρμοστη.

Να'σαι καλά, Ovi μου που είπες τόσες αλήθειες μαζεμένες!

Και χρόνια καλά και πάλι! :)

(mail ελήθφη, θα κανω το παν να απαντήσω asap!)
Ο χρήστης ovi είπε…
@ Krot

Οταν έμαθα οτι 2 εκατομμύρια υπογράψανε για τις ταυτότητες με επιασε μια θλιψη άλλο πράγμα.
Φαντάσου πόση είναι η απελπισία που 2 εκατομμύρια, σίγουρα ενα μεγάλο μέρος νέοι στραφήκαν στην εκκλησία!!! Οχι στη θρησκεία αλλά στα προστάγματα ενός παπά!!!
Ο χρήστης phivos είπε…
Θάνο,

1. Κάτσε ρε μικρέ, εγώ ήθελα να το γράψω αυτό το κομμάτι! Μού το πήρες μεσα απ'τα πλήκτρα!

2. Εχεις δίκιο, κατά βάθος είναι επιλογή. Οχι το να φύγεις. Εγώ συνεχίζω να νοιώθω ότι με διώξανε απ'το χωριό μου. Είμαι Κοινωνικός Εξόριστος. Οχι, επιλογή είναι ότι δεν έγινες σταρχιδιστής για να μπορείς να περνάς ζωή και κότα στην Ελλάδα. Από'κει αρχίζουν όλα.

3. Ο Derec κάνει το τραγικό λάθος που κάνουν όλοι όσοι συντηρούν το ατέλειωτο ρουσφετομεσολαδοσύστημα.
Ημουνα δεύτερος στην ουρά σ'ένα σαντουιτσάδικο και πίσω μου μια γυναίκα , τρίτη και τελευταία. Σε λίγο ρωτάει τον τύπο: "θ'αργήσει πολύ;" Αυτός τής απαντάει: "μα βλέπετε, μόνος μου είμαι..." "Δικό σου πρόβλημα" τού γυρίζει αυτή και φεύγει! Συνέβει... στο Λονδίνο!
Αυτό που έχω δει είναι (πιάνει και στη Γαλλία), ότι άμα υψώσεις τη φωνή, κάνεις τη δουλειά σου. Αλλά είναι τεχνική που θέλει χρόνια να τη στρώσεις. Οχι φωνές, όχι ό,τι νάναι. Αυστηρά, απαιτητικά, αλλά μιλάς!

4. "θρησκεια και η γλώσσα είναι αυτα που κανουν τις μεγάλες διαφορές"
Οι θρησκείες πετιούνται και οι γλώσσες μαθαίνονται.

Και... one more thing:

ONNELLINEN SYNTYMAPAIVAΑΑΑΑ !!!


Oistros

1. Το ελληνικό φιλότιμο. Αλλος ένας μύθος της μανιώδους ομφαλοσκόπησης. Οπως κι ο άλλος για το δαιμόνιο της φυλής. Πρέπει να ζήσεις αρκετό καιρό έξω, για να δεις έναν έναν τους μύθους αυτούς να γκρεμίζονται σαν τραπουλόχαρτα.

Και δεν μεταφράζεται, λέει ο Pr. Μπαμπινιώτης; Αποδεικνύει αυτό κάποια μοναδικότητα, κάποια υπεροχή; Ξέρεις πόσες ξένες λέξεις, γεμάτες νόημα και περιεχόμενο, δεν μεταφράζονται στα ελληνικά; Sonn?e για παράδειγμα ;-)

2. Ελλάδα - Φινλανδία σημειώσατε Χ; Αλοίμονο αν ήταν εκεί το θέμα. Συμφορά μας αν γινόμασταν απολογητές και υπερασπιστές της χώρας που μάς φιλοξενεί. Το θέμα δεν είναι για μάς, εκεί. Είναι ότι ζούμε μακριά απ'το σπίτι μας!


Krot

(για βέλγισσα) καλά μιλάς!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
αγαπητε ovi, χρονια σου πολλα για τα γεννεθλια σου!

συμφωνω απολυτα με οσα λες περι ζωης στο εξωτερικο αλλα επειδη ηθελα να αποφυγω το σεντονι μαλλον θα κανω και γω ποστ. αν θες περνα να ριξεις μια ματια.

και παλι τα καλυτερα και ο,τι επιθυμεις!
Ο χρήστης ovi είπε…
@ Φοίβος

Τι να πώ ... τα είπες όλα!!!

Kiitos, kiitos!!!

@ siegmund

Καλώς ήρθες, ευχαριστώ και ... σου άφησα σεντόνι!!!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περί Ελληνικής κοινότητας στη Φινλανδία ...ξανά!

Διάλειμμα με χιόνι

Κασσελάκιος ο λόγος