Η άλλη Φιλανδία – Episode I

Παίρνοντας σαν αφορμή ένα comment του Yiannis σε προηγούμενο post αποφάσισα να γράψω το κείμενο που ακολουθεί μιας και παράλληλα έχει να κάνει και με μια έρευνα που κάνω τα τελευταία δυο χρόνια και φαντάζομαι θα με απασχολεί και θα μου δίνει υλικό για πολλά ακόμα.

Oι περισσότεροι θα έχετε παρατηρήσει στα τελευταία posts ότι οι τρεις Σουομέζοι συμμετέχοντες, ο Φοίβος, ο Γιάννης κι εγώ, πολλές φορές έχουμε διαφορετικές εικόνες από την ίδια χώρα, εδώ δεν προσθέτω τον Derek ο οποίος παρά είναι φρέσκος και όπως έχω συχνά γράψει η Φιλανδία (εδώ το αφήνω όπως το έχει ο διορθωτής μου) και οι Φιλανδοί σου ανοίγονται σιγά σιγά στους δικούς τους χρόνους, όταν βέβαια αποφασίσουν να ανοιχτούν η καλύτερη λέξη για να το περιγράψεις είναι σου αποκαλύπτονται! Και γι’ αυτό ο Derek θα χρειαστεί χρόνο. Οι τρεις μας λοιπόν αντιπροσωπεύουμε κατά κάποιο τρόπο και από μια διαφορετική δεκαετία και με τον τρόπο που άλλαξαν οι χώρες της βαλτικής και η Φιλανδία αυτή η διαφορά δεκαετιών είναι σημαντική.

Ο Φοίβος ήρθε στη Φιλανδία μια πιο ρομαντική εποχή τόσο για τους Φιλανδούς όσο και για τους ξένους, το τέλος της χρυσής εποχής του Kekkonen που έχτισε τη Φιλανδία του σήμερα, την εποχή που οι Φιλανδοί θεωρούσαν τον ξένο που ερχόταν να ζήσει εδώ ή τρελό ή πολύ ρομαντικό και πραγματικά τον αγκαλιάζανε. Είναι η εποχή που οι Φιλανδοί σχεδιάζουνε το μέλλον και αρχίζουν να ξεφεύγουν απο τους αγρούς και τα ψαράδικα.

Ο Γιάννης ζει τη ‘βιομηχανική’ επανάσταση της Φιλανδίας, την εποχή που εκπληρώνονται τα όνειρα του Kekkonen με την είσοδο στην ΕΕ, οι Φιλανδοί βλέπουν τη χώρα τους να ακούγεται όλο και πιο πολύ στο εξωτερικό ακόμη και οι πρώτες νίκες Φιλανδών στο ράλι ακρόπολις για τους παλαιότερους που πιθανώς να θυμούνται. Οι ξένοι είναι πια πιο εκλεκτοί, φοιτητές και ερευνητές από πανεπιστήμια από όλο το δυτικό κόσμο, ξεκινάνε τα κρουαζιερόπλοια να επισκέπτονται το Ελσίνκι άρα αρχίζει ο τουρισμός και το Rovaniemi εμφανίζεται σε τουριστικούς οδηγούς. Και οι μετανάστες που έρχονται είναι κυρίως δυτικοί που βοηθούν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Τη περίοδο αυτή ακόμα και η ελληνική κοινότητα βρίσκεται σε ακμή με 3,000 μέλη σε όλη τη Φιλανδία. Τούρκοι και Λατινοαμερικάνοι που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον Pinoset δίνουν αυτό που αργότερα θα ονομαστεί multicultural χρώμα

Η δική μου εποχή είναι η εποχή της globalization, της οικονομικής κρίσης και την αρχή σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων που η υπόλοιπη Ευρώπη έχει ήδη ξεκινήσει να αντιμετωπίζει από τις προηγούμενες δεκαετίες. Τώρα οι ξένοι έρχονται από παντού, ρώσοι που προσπαθούν να ξεφύγουν από την οικονομική κατάρρευση και τον έλεγχο της μαφίας, αλλά και η ίδια η Μαφία που προσπαθεί να ξεφύγει απο το βίαιο περιβάλλον της προσπαθώντας να φτιάξει μια ήρεμη ζωή με την οικογένεια τους, μέχρι Σομαλούς που ξεφεύγουν από τον εμφύλιο και τους Κούρδους από τη γενοκτονία. Ο Kekkonen είναι πια μια ανάμνηση και η απομυθοποίηση βρίσκεται στο τέλος της. Ο Lipponen προσπάθησε φιλότιμα να τον αντικαταστήσει αλλά δεν τα κατάφερε και η Halonen μάλλον θα αφήσει πικρή γεύση όταν τελειώσει. Οι Έλληνες είναι λιγότεροι από 400 και οι Σομαλοί, Ιρανοί, Τούρκοι, και όλος ο τρίτος κόσμος αυξάνεται με λογαριθμική ταχύτητα.

Και στις τρεις περιπτώσεις όπως και σε όλη την νεότερη ιστορία της Φιλανδίας υπάρχουν κοινά στοιχεία που παίζουν σημαντικό ρόλο. Πρώτα είναι όπως πολύ σωστά είπε ο Γιάννης και που για μένα και τον Φοίβο για διαφορετικούς λόγους είναι συνυφασμένη έννοια με το Φιλανδός, η εσωστρέφεια. Για τον Φοίβο είναι μια γλυκιά ανάμνηση σε σύγκριση με τους συχνά εγωιστικά ανοιχτούς Γάλλους, για μένα είναι απλά η καθημερινότητα μου. Η φιλανδική εσωστρέφεια που ξεκινάει με το να μη δείχνουν τα όποια συναισθήματα ακόμη και μέσα στην οικογένεια τους μέχρι τη μανία τους του ‘τα εν οίκω μη εν δήμω’. Αυτή η εσωστρέφεια έχει αποδειχτεί στη διάρκεια αυτών των ετών τόσο καλό όσο και κακό και μέρος της έχει σαν αφετηρία το άλλο σημαντικό στοιχείο, τις κλιματολογικές συνθήκες που όταν αναφερόμαστε στη Φιλανδία δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε.

Το θετικό φαίνεται στην βιομηχανική τους εξάπλωση, όλοι νιώθουν ασφαλείς και σίγουροι ότι οι Φιλανδοί δεν θα παρουσιάσουν ποτέ κάτι αν δεν είναι σίγουροι ότι είναι τέλειο και αυτό σε συνδυασμό με το μόνιμο low profile κάνει την φιλανδική βιομηχανία πανίσχυρη και ταυτόχρονα αρεστή. Ποιος ξέρει ότι η Savcor, είναι μια από τις μεγαλύτερες οικοδομοτεχνικές εταιρίες στον κόσμο και παράλληλα μια από τις λίγες ίσως η μοναδική εταιρία που έφερε τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στη βιομηχανία δάσους με ένα καταπληκτικό software που μονοπωλεί αγορές από την Κίνα μέχρι τη Βραζιλία. Ξέρει κανείς ότι η Φιλανδία έχει κάποια από τα πιο σύγχρονα εργαστήρια φαρμακευτικής και τα περισσότερα πειράματα με φάρμακα γίνονται εδώ συμπεριλαμβανομένης και έρευνας για τη μεσογειακή αναιμία;

Αυτή η ίδια όμως η εσωστρέφεια πολλές φορές έχει γίνει και νέμεσης για τους Φιλανδούς γιατί όσον αφορά τη τιμή της χώρας τους αγγίζει τα όρια του στρουθοκαμηλισμού. Το ότι όλος ο κόσμος μιλάει για το περίφημο φιλανδικό εκπαιδευτικό μοντέλο έχει σταματήσει τις όποιες προσπάθειες αναμόρφωσης. Το ότι στην Ελλάδα το θεωρούν πρότυπο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι τόσο καλό, μάλλον δείχνει πόσο κακό είναι το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Ο σημερινός πρωθυπουργός στις τελευταίες εκλογές ήταν απλός υποψήφιος βουλευτής Uusima, ευρύτερο Ελσίνκι, και συχνά αποκαλούσε το εκπαιδευτικό σύστημα ‘το έλος των σοσιαλιστών’ Σήμερα πρωθυπουργός και σε κυβέρνηση συνασπισμού με τους σοσιαλιστές παρ΄ όλες τις συχνές υποδείξεις πανεπιστημιακών ανεμίζει ξένες εφημερίδες και λέει πόσο καταπληκτικό είναι! Και βέβαια ένα άλλο μεγάλο θέμα και που έχει να κάνει με τον φιλανδικό στρουθοκαμηλισμό είναι οι ξένοι που ήρθαν τα τελευταία 5-10 χρόνια και για το οποίο θα μιλήσω στη συνέχεια περισσότερο γιατί έχει να κάνει και με την προσωπική μου έρευνα. (μη βιάζεσαι Γιάννη να απαντήσεις!!! J )

Αν και έχω συχνά αναφερθεί στο κλιματολογικό, το επαναλαμβάνω ότι δεν είναι εύκολο να συνηθίσεις τη ζωή σε μια σχεδόν αρκτική χώρα, και δεν είναι εύκολο για τους ντόπιους πολύ περισσότερο για τους ξένους και ειδικά αυτούς που έρχονται απο πολύ πιο ζεστά και φωτεινά κλίματα. Απο την αρχή που πάτησα το πόδι μου σε αυτή τη χώρα όλοι με προειδοποιήσανε ότι θα έρθει κάποια χρονιά που θα είναι ... λίγο πιο σκοτεινή απο τις άλλες. Πολύ φίλος και σκηνοθέτης με επιτυχια στη Φιλανδία, μαλλον μεγαλυτερη απο όποια θα γνώριζε ποτέ του στη ίδια του τη χώρα, ο Neil Hardwick από τους πρώτους ξένους που γνώρισα στη Φιλανδία μου είπε ότι κάποιον απο τους πρώτους πέντε χρόνους υπέφερε, υπήρξαν φορές που η τέως γυναίκα του τον κλείδωνε στη sauna για να αποφύγει τα μεθύσια του που πολλές φορές καταλήγανε σε βίαια ξεσπάσματα. Ο Neil δεν είναι εξαίρεση, μαλλον ο κανόνας και το αλκοόλ δεν ο κανόνας ήταν απλά ο τρόπος διαφυγής για τον συγκεκριμένο, άλλος φίλος και δημοσιογράφος ο Roman απλά ξέσπασε βγαίνοντας έξω κάθε βράδυ μέχρι το ....θεωρητικό πρωί για δύο χρόνια εξαντλώντας σε σημείο απελπισίας τον εαυτό του οικονομικά . Για μένα ήταν δύσκολος ο προηγούμενος χειμώνας και τον αντιμετώπισα μαλλον ...γελοία, κλειδώθηκα μέσα και για δυο μήνες παρακολουθούσα όλα τα επεισόδια όλων των σειρών του Startrek το ένα μετά το άλλο χωρίς σταματημό. Αυτό είναι κάτι που όλοι μας ξέρουμε ότι θα ξανάρθει κάποια στιγμή και δεν ισχύει μόνο σε μας και οι ίδιοι οι Φιλανδοί περνάνε ανάλογες περιόδους και γι αυτό το ανάλογο ΙΚΑ (KELA) είναι σχετικά εύκολο στο να δώσει άδεια για λόγους κατάθλιψης που φτάνουν τον ένα χρόνο.

Και για να τελειώνουμε με τα στοιχεία που διαμορφώνουν τον Φιλανδό και τη Φιλανδία το τελευταίο και για μένα εξ’ ίσου σημαντικό είναι η ανάγκη των Φιλανδών να δημιουργήσουν εθνική ταυτότητα βασιζόμενοι σε μια ιστορική συνείδηση που εξαρτάται κυρίως απο προσωπικότητες και οχι γεγονότα. Για τους Φιλανδούς δεν υπήρξε αναγέννηση η μεσαίωνας, υπήρξε ο Agrikola και στη συνέχεια ο Mannerheim που πια μπαίνουμε στον 20ο αιώνα. Οι λαϊκές επαναστάσεις στην αρχή του αιώνα η οι μεγάλες πορείες των συνδικάτων και οι απεργίες στο Tampere την δεκαετία του 60 και 70 ήταν πάλι αποτέλεσμα ισχυρών προσωπικοτήτων που κυριαρχούσαν στο χώρο τους.

Αυτό που κανείς δεν θα καταλάβει στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι τους πανηγυρισμούς για την νίκη των Lordi, ήταν πολύ σημαντικό για τους Φιλανδούς όπως και η κάθε νίκη του Raikonen αδιάφορο αν υπάρχει μια καταπληκτική λογοτεχνία μη μεταφρασμένη και άγνωστη εκτός Φιλανδίας ή κάποιοι ζωγράφοι όπως η Helene Schlerfbeck που πίνακα της χρησιμοποιώ στο avatar και που ακόμη και στη Φιλανδία άρχισαν να γίνονται γνωστοί τα τελευταία 20 χρόνια. Ο Raikonen και οι Lordi γίναν πρωτοσέλιδο και το συναίσθημα ήταν ‘όλοι μιλάνε για μας, τώρα δείξαμε στους πάντες πόσο καλοί είμαστε’ ή καλύτερα ‘τους δείξαμε πάλι!!!’ Σε πια χώρα στο κόσμο τα παιδιά μαθαίνουν απο το σχολείο ότι ‘το να γεννηθείς Φιλανδός είναι σαν να κερδίζεις το λαχείο’; Όλα αυτά είναι δείγμα έλλειψης ιστορικής συνείδησης και την ανάγκη απόκτησης εθνικής ταυτότητας. Το χτες τους βασανίζει έντονα, η επιθυμία να γίνουν Σουηδοί στη θέση των Σουηδών αλλά και που για πάντα θα παραμείνουν μια Σουηδική επαρχία είναι μόνιμα εδώ. Μια σχέση λατρείας και μίσους που εκφράζεται με πολλούς τρόπους. Πολύ φίλη και συνεργάτης στο Ovi magazine η βουλευτής του Σουηδόφωνου κόμματος Eva Biaudet πριν απο ένα χρόνο κατά τη διάρκεια ομιλίας της στη φιλανδική βουλή για εκπαιδευτικά θέματα διακόπηκε βίαια απο βουλευτές του συντηρητικού Kokkomus κόμματος και του κόμματος των ‘αληθινών Φιλανδών’ που φωνάζανε ‘γιατί δεν πας στη Σουηδία στη πατρίδα σου!’ Η ίδια δηλώνει Φιλανδή που τυχαίνει να μιλάει Σουηδικά και η μητέρα της είναι φιλανδόφωνη Φιλανδή, στο δε σπίτι της μιλάνε με τη μητέρα φιλανδικά.

Μέσα σε όλα αυτά τώρα ήρθε και το μεταναστευτικό κύμα της τελευταίας δεκαετίας. Στην αρχή ήταν ιρακινοί που προσπαθούσαν να ξεφύγουν απο τον Saddam, Κούρδοι που προσπαθούσαν να ξεφύγουν απο ...παντού, Αφγανοί, Νιγηριανοί, Σουδανοί, Σομαλοί, Σέρβοι, Κροάτες και βέβαια ρώσοι και πολίτες απο όλες τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και δεκάδες οικονομικοί μετανάστες απο Αλβανία, FYROM (για να μη χαλάσω κανενός την καρδιά, τέλος πάντων αυτή είναι άλλη συζήτηση και δεν θα άντεχα να δω στο blog μου τον Παπαθεμελή!!!), Κίνα, Τουρκία και κάθε πιθανό ασιατικό κράτος.

Παράλληλα ήρθε και το ενδο-ΕΕ κύμα μεταναστών που αναζητούν μιας διαφορετικής ποιότητας ζωή ή απο την τέως ανατολική Ευρώπη και νυν μέλη της ΕΕ που ζητούν μια καλύτεροι ζωή. Αυτοί οι τελευταίοι έχουν φτάσει τον αριθμό των 22,000 και αυξάνονται συνέχεια γιατί εκτός των άλλων δεν χρειάζονται πια βίζα ή ότι άλλο για να έρθουν εδώ. Αν προσθέσουμε σε αυτούς και τους εποχιακούς εργάτες, όπως για παράδειγμα τους Ουκρανούς που έρχονται στη Λαπωνία για τη συλλογή των κίτρινων μούρων, που αυτή τη στιγμή η τιμή τους στη φιλανδική αγορά έχει φτάσει τα 12 ευρώ το κιλό, φαντάζεστε τι γίνεται.

Για να κάνω και μια υποσημείωση, ο φίλος D στο προηγούμενο post έχει αφήσει ένα comment αναφερόμενος στις επίσημες στατιστικές. Για να πάμε σε κάτι που ξέρω πολύ καλά, ο πίνακας αναφέρει ότι το 2004 ήρθαν στη φιλανδια 3,861 που ζητούσαν άσυλο και στη συνέχεια αναφέρει ότι εγκρίθηκαν 29!!! Αυτό που δεν σου λένε οι στατιστικές είναι ότι αυτές οι αιτήσεις που εγκρίθηκαν είναι διάσπαρτες στα τελευταία πέντε - έξη χρόνια και βέβαια οι υπόλοιποι έχουν δικαίωμα έφεσης. Πράγμα που σημαίνει ότι αυτοί που ζητάνε άσυλο δεν είναι 3,861 αλλά 3,106 + 3,170 + 1,651 + 3,443 + 3,221 + 3,861 οι οποίοι ζουν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Και βέβαια σταδιακά θα έχω την ευκαιρία να σας δείξω έναν έναν τους πίνακες που αναφέρονται.

Επειδή θέλω να αναφέρω μια σειρά ακόμα απο πράγματα που και θα συνδυάζουν απαντήσεις σε διάφορα ερωτηματικά που μου έχουν τεθεί κατά περιόδους μάλλον θα το κάνω ...σήριαλ. έτσι αφού εμπεδώσετε αυτό το κεφάλαιο ...θα προχωρήσουμε στο επόμενο!!!

************************************

Φοίβο, Γιάννη, νιώστε ελεύθερα να απαντάτε σε οποια ερώτηση, και μη φοβάστε τα σεντόνια, άλλωστε σκοπός είναι να απομυθοποιήσουμε κάποια πράγματα και να γνωρίσουν όλοι αυτή την άγνωστη φιλανδια!!!

************************************

Η φωτογραφία είναι απο περσινό ταξίδι τέτοιο καιρό με το πλοίο προς Σουηδία. Έβρεχε συνέχεια και τα μαύρα σύννεφα ουσιαστικά σκεπάζουν τον ουρανό που ..μπλεδίζει πίσω απο το φεγγάρι. Έτσι για να δείτε ότι ..εντάξει έχουμε κι εδώ ...πανσέληνο!!!



, , ,

Σχόλια

Ο χρήστης ovi είπε…
Συγνώμη για το post σεντόνι αλλά δεν μπορουσα να το κόψω πιο πριν από το σημείο που το έκοψα!!!
Ο χρήστης Ecumene είπε…
@Πηρατε κανενα μετάλλιο
απο το στιβο που γινεται
διπλα στο G?teborg?....

δεν ακουσα τιποτα....

σφυρα,σφαιρα σφυρα μου...


@Ναι αλλα οι Ελληνες στο Ιντερνετ
ειναι περισσοτεροι,ε;;

:)
Ο χρήστης Ecumene είπε…
Διαβασε παντως στο blog μου...


και η Πορτογαλία κλαιγεται
για απομόνωση...................


Εσεις ειστε κοντα στο Βερολίνο
την Euro-kapital.....

Και οταν θα μπει και η Ρωσια στην ΕΕ

€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€
<<<<<<<<<>


ΘΑ ΓΕΝΕΙΤΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΣ OHΡΟΠΑΣ!!!!

:}}}}}}
Ο χρήστης ovi είπε…
ergotelinen ξέρεις οτι διαβάζω το blog σου ...ευλαβικά!!! Ασε που με αυτό που έβαλες σήμερα μου έδωσες θέμα για ολη τη συνέχεια!!! Εγώ στο λέω, πρέπει να έρθεις εδώ ... το γιατί στη συνέχεια του σηριαλ!!! :)
Ο χρήστης trol είπε…
Τυχαία βρέθηκα εδώ και θυμήθηκα ότι πριν 1 χρόνο ήμουν σε ενα μικρό νησάκι, το Saynatsalo να πίνω ατελείωτο cider, να κάνουμε sauna κάθε μέρα και να περπατάμε στα δάση, και να κοιμόμαστε σε ένα σπίτι με ανοιχτή την εξώπορτα και άλλα πολλά περίεργα όσο και απλά πράγματα....δύσκολη χώρα αλλά και μαγευτική
Ο χρήστης ovi είπε…
@ troll

Tervetuloa! Πως βρέθηκες τυχαία στη Jyvaskyla και στο Saynatsalo το καμάρι του Alvar Aalto;
Ο χρήστης trol είπε…
είναι μια πολύ καλή αλλά και κακή συνήθεια, να βρίσκομαι τυχαία εδώ κι εκεί.. να φανταστείς το ερώτημα εκτός ή εντός ελλάδας έχει καταντήσει ανούσιο, αν όχι άσχετο... με το saynatsalo τα πράγματα ήταν πιο απλά...ένα πρόγραμμα του helsinki institute of technology - urban planning ήταν η αφορμή και ένας τρόπος να επισκεφτώ την φινλανδία με ελάχιστα χρήματα πέρσυ που είχα άδεια, γιατι -δε λέω- καλά τα νησιά του Αιγαίου, αλλά το να σε πρήζουν όλη μέρα με τον Aalto και να κάνεις κοπάνες για sauna, έχει άλλη χάρη, όπως και η συνεχής εναλλαγή τοπίου: λίμνη, δάσος, λίμνη, δάσος, λίμνη, δάσος ...να φανταστείς επιστρέφοντας στο Helsinki είδαμε κάτι neon πινακίδες και ...άνοιξε το μάτι μας... εκεί να δεις γέλιο.
Ο χρήστης trol είπε…
ωω έχω και request για post (θράσος ε;)...λοιπόν, design made in finland...aarika, nanso, και βάλε...
Ο χρήστης ovi είπε…
@ trol

Εντάξει, πέρασες καλά, αλλά παραδέχομαι οτι αυτό το 'τυχεία' στη Φιλανδία και ειδικά στη Jyvaskyla πολύ μου αρέσει!!!

Τι να κάνουμε... και παραγγελιές δεχόμαστε!!! ;D
Ο χρήστης oistros είπε…
Πωπω .. σαν να μην έλειψα καθόλου!! Η ξενάγηση συνεχίζεται αλλά έχασα κανά δύο σπουδαίους σταθμούς. Θα ενημερωθώ και θα επιστρέψω. Δριμύτερη, μαυρισμένη, εξαντλημένη (έχουν μία κούραση οι διακοπές) και ανανεωμένη (αυτό το λέμε να παρηγοριόμαστε).
Φιλιά
Ο χρήστης Ecumene είπε…
Πιάνετε NET?

Eιχε ενα αφιερωμα στην Φινλανδία
Το μοναστηρι στο Valamo
http://www.valamo.fi/en/index.php
που ιδρυσαν
οι ελληνες μοναχοι Σεργιος και
ενας αλλος....

Ειχε τον Χριστοδουλο να κανει
βαρκαδα στις λιμνες...

ειπε και για το γυναικειο
μοναστηρι..
Lintulan luostari
http://www.ort.fi/lintula/lintula.php

Εδειξε ενα νεο Ελληνα παπα
Γιαννη νομιζω που παντρευτηκε
Φινλανδεζα...
και ειναι εκπληκτος απο την πιστη
των Φινλανδων....

Μαλιστα σε μια εκπομπη....

στο ραδιοφωνο της Εκκλησιας
ειχα ακουσει οτι για αυτους
Ελλαδα ειναι το Αγιο Ορος....

και αισθανονται περιεργα....

με τον κοσμικο τουρισμο
που μας δερνει...

:)
Ο χρήστης Ecumene είπε…
O Ρωσόφιλος Χριστοδουλος βεβαια παει
σε χωραφια του Βαρθολομαιου.....

Για να δουμε τί νεες συμφωνιες
θα ακουσουμε....
Ηταν και μια παλια υπόθεση
με την αυτονομια της εκκλησια της Εσθοίας..


Ο Γιωργακης εφυγε;;;

:)
Ο χρήστης ovi είπε…
Λοιπόν μετά από κάποια τηλεφωνήματα ... ανακάλυψα ότι όλοι την κοπανάτε αυτό το Σαββατοκύριακο, οπότε το EPISODE II τη Kυριακή το βράδυ για να μη χάνουμε και τη σειρά μας!!!

Ευχαριστώ πολύ για τα mails θα απαντήσω σε όλα μόνο λίγη ψυχραιμία, επειδή δεν θέλω να απαντήσω απλά για να απαντήσω και σε μερικά χρειάζεται να βρω και κάποια στοιχεία που δεν τα ξέρω, θα το κάνω το συντομότερο δυνατόν πιθανώς μέχρι το τέλος του Σαββατοκύριακου!!!

@ Oistros

Καλώς ήρθες πίσω γλυκεία μου, εγώ νόμιζα ότι αυτό το Σαββατοκύριακο φευγουν όλοι και εσύ ...επέστρεψες;

@ Ergotelinen

Γιατί; Θέλατε να κρατήσουμε το Γιωργάκη εδώ; Μπα! Έφυγε την επομένη μέρα!!!
Όσο για τον Χριστόδουλο ούτε που τον πήρε είδηση κανένας. Φαντάζομαι ήταν κομμάτι της 'εσωτερικής' του προβολής!
Όπως σου είχα ξαναγράψει σε άλλο post, παρ’ όλο που οι ορθόδοξοι αντιπροσωπεύουν το 1% έχουν πολύ καλή φήμη, θεωρούνται πιο ‘ευλαβείς’ από τους αντίστοιχους διαμαρτυρομένους με τις Mercedes κλπ. Τώρα βέβαια που να 'ξεραν, ένα ταξίδι στην Ελλάδα θα έπειθε αλλά τέλος πάντων!!! Είπαμε δεν θέλω comment από τον Παπαθεμελή!!!
Οι περισσότεροι Φιλανδοί που κάνουν καριέρα στην φιλανδική εκκλησία ακόμα και διαμαρτυρόμενοι έχουν περάσει από Άγιο Όρος και υπάρχουν αρκετοί που μιλάνε και ελληνικά. Υπάρχουν τέσσερις Έλληνες ιερωμένοι, ένας στο Ελσίνκι, ένας στην αρχιεπισκοπή, ένας Jyvaskyla και ένας στο Kuopio. Σε γενικές γραμμές 'αθώα’ ανθρωπάκια, έχω γνωρίσει τους δυο.
Και η υποψία σου είναι σωστή γιατί ακόμα και η διαμρτυρόμενη εκκλησία της Φιλανδίας έχει σχέσεις με το Φανάρι!!!
Α! Πιάνω και την εκκλησία της Ελλάδος αλλά ..δεν το έχω δοκιμάσει ποτε!!! Φτού μου τον αμαρτωλό!!!

Μόλις γύρισα και ... δουλεύω ... μη φωνάζεις!!!
Ο χρήστης ovi είπε…
Σήμερα παρασκευή και pay day και δυστυχώς οι Φιλανδοι δείχνουν την άσχημη πλευρά τους, οπότε μετα απο αυτά που έχω δει απο το πρωί καλύτερα που δεν γράψω post. Φιλανδοί και αλκοόλ κάνουν πού άσχημο κοκτέιλ
Ο χρήστης ovi είπε…
@ Νίκο

Δώσε στίγμα, που είσαι στη Φιλανδία; Δύο χρόνια που κρυβώσουνα;

You got a mail!!!
Ο χρήστης phivos είπε…
Ιδιαίτερα ποιοτικό ποστ! Ολο και καλύτερα! Εύγε!

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα που ο κος Οβης με βάζει μια ταμπέλα να (με το συμπάθειο) κάθε φορά στα ποστ του! Με τιμά ιδιαίτερα να με θεωρεί Δρ. ες Σούομες.

Είμαι εκ των πραγμάτων ο παλαιότερος στην παρέα των Φινλανδόπληκτων (αναπόφευκτα λοιπόν και ο γηραιότερος).

Η εμπειρία μου ανάγεται, όπως είπε και ο Θάνος, σε μια προ εικοσιπενταετίας+ περίοδο. Επιπλέον, η βραχύβια παραμονή μου δεν μού επέτρεψε να εμβαθύνω όσο θα ήθελα σε αρκετά περί την Φινλανδίαν, θέματα.

Εκ των υστέρων ανακαλύπτω ότι δεν έχασα και πολλά, μιας και η Φινλανδία, όπως αλλάζει ταχύτατα, κάνει την περί αυτής γνώσιν να έχει σύντομη ημερομηνία λήξεως.

Μ'άλλα λόγια, η δική μου μαρτυρία, δεν μπορεί παρά να έχει πιο πολύ τη μορφή των ταξιδιώτικών αναμνήσεων.

Τέλος, θα ήθελα να με συγχωρήσετε που δεν θα μπορέσω να έχω συχνή συμμετοχή στις συζητήσεις, εδώ. Βρίσκομαι όπως δήλωσα προ ημερών, σε Αδιακοπές. Ως εκ τούτου, παρακολουθώ κυρίως ελαφρού περιεχομένου ποστ και ακόμα περισσότερο, σχολιάζω (αν και όταν), σε στυλ xx-light!

Σας ευχαριστώ και θα επανέλθω σύντομα.
Ο χρήστης Zoros είπε…
Πολύ ωραίο blog!
Ως λάτρης της Φιλανδίας (και γενικά της Σκανδιναβίας) το απόλαυσα όσο δεν παίρνει. Με έκανες να αναπολήσω τα φοιτητικά μου ταξίδια στο Τάμπερε και στο Ελσίνκι...

Λοιπόν θα σας βάλω ένα κουίζ: Φράση που στα Ιταλικά σημαίνει "αγναντεύω τη θάλασσα" (ή κάτι ανάλογο τέλος πάντων) και στα Φιλανδικά κάτι πιπεράτο... Ποια είναι?

Καλά να περνάτε!
Ο χρήστης Ecumene είπε…
avvistare il mare....

αστειο ακουγεται...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
την καλησπερα μου! πολυ ενδιαφερον το θεμα για την παιδεια και την εσωτερικη καταναλωση του θεματος στη χωρα...παρολαυτα, δεν παυει να εχει βγει το καλυτερο εκπαιδευτικο συστημα, ετσι?
οσο για το θεμα της εθνικης συνειδησης, αλλοι προσπαθουν να την ηρεμησουνε και αλλοι να την...αποκτησουνε :-)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
sorry, εγω ειμαι στο παραπανω ανωνυμο ποστ αλλα κατι εκανα στραβα και δεν πηρε το nick μου.. το οτι γραφαμε παραλληλα ο ενας στο ποστ του αλλου πως να το παρω???
Ο χρήστης ovi είπε…
@ Φοίβος

Όταν έρχεται από εσένα είναι πραγματικά ..τιμή!!!

Και βέβαια αν και σέβομαι τις Αδιακοπές σου αλλά δεν παύω να πιστεύω ότι η μαρτυρία σου είναι πολύτιμη γιατί εσύ γνώρισες περισσότερο από εμάς το ξεκίνημα του φιλανδικού θαύματος. Αλλά είπαμε ... διασκέδασε τις Αδιακοπές σου!!! :D

@ zoros

Tervetuloa! Kiitos kiitos!!!

Και βέβαια με ... μπέρδεψες αλλά περιμένω ..βοήθεια ευχόμενος ότι θα πάρω και ...μετάφραση!!!

Α! Και να γράφουμε πότε πότε στο blog μας, καλά το ξεκινήσαμε.... ;)

@ ergotelinen

To πρωτο μέρος της βοήθειας που λέγαμε!!!

@ siegmund

Πολιτικός παιδί μου, προσαρμόζονται αμέσως!!!

Πως να το πάρεις; Απλά, τα μεγάλα πνεύματα συναντιόνται!!! ;D
Ο χρήστης dodo είπε…
Πολύ κατατοπιστικό και το παρόν, σ' ευχαριστούμε!

Εννοείται, τα συγκεντρώνω όλα σου τα περί Φινλανδίας, θα τα δέσω σε τόμο στο τέλος! (Θα φθάσει ένας, γιατί έχω και πρόβλημα χώρου;!!!)
Ο χρήστης ovi είπε…
@ dodos

θα κάνεις τα illustrations;
Ο χρήστης ovi είπε…
@ Ergotelinen

1 χρυσό στα 3,000 steeplechase και
1 ασημένιο στο ακόντιο και απ' οτι λένε μάλλον αυτά ηταν γιατί και το χρυσό ήταν ...έκπληξη!!!
Ο χρήστης ovi είπε…
«Γέννημα θρέμμα» Βρετανοί είναι οι 24 ύποπτοι που ανακρίνονται από τη Βρετανική Αστυνομία.

Κι έτσι ξεκινάει το κυνηγι των μαγισών και ο Μίλερ ξαναγίνεται ... επίκαιρος!!!
Ο χρήστης ovi είπε…
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ο χρήστης ovi είπε…
"Πολλοί είναι έγγαμοι με παιδιά. Ένας από τους επίδοξους καμικάζι μάλιστα, σύμφωνα με τη «Μίρορ», προσχώρησε στο Ισλάμ μόλις πριν από έξι μήνες, «αφού γύρισε την πλάτη του σε μια ζωή γεμάτη ναρκωτικά και αλκοόλ». Παρόμοια φαίνεται να είναι η περίπτωση του 25χρονου Ιμπραχίμ Σάβαντ, ο οποίος προτού προσηλυτιστεί λεγόταν Όλιβερ, εργαζόταν και αγαπούσε πολύ το ποδόσφαιρο και την τρομπέτα." Από τα σημερινά Νέα!
Ακόμη και η Mirror από όπου σαφώς μεταφράστηκε το κείνενο το γράφει λεπτότερα (αν είναι ποτε δυνατόν η Mirror)
Αυτό είναι που λένε 'σύγχρονη δημοσιογραφία'; Από το διαδύκτιο;
Ο χρήστης Yannis H είπε…
Υπέροχο post, το διαβάζω από χθες και έκανα χίλιες-μύριες σκέψεις. Θα ξεκινήσω με δύο ανέκδοτα. Το πρώτο, και πιο γνωστό, λέει πως κάποτε άνθρωποι από διαφορετικά κράτη κοιτούσαν έναν ελέφαντα και σκέφτονταν πράγματα αναλόγως με την ιδιοσυγκρασία τους. Ο Αμερικανός σκεφτόταν ‘αναρωτιέμαι πόσα χάμπουργκερ θα μπορούσα να κάνω μ’ αυτό το ζώο’, ο Γάλλος ‘αναρωτιέμαι πως να κάνει αυτό το ζώο έρωτα’, ο Γερμανός ‘αναρωτιέμαι πως μπορώ να βάλω αυτό το ζώο να δουλέψει’ και ο Φινλανδός ‘αναρωτιέμαι τι να σκέφτεται ο ελέφαντας για μένα’.

Το άλλο είναι η διαφορά μεταξύ ενός εσωστρεφή κι ενός εξωστρεφή Φινλανδού: ο εσωστρεφής Φινλανδός όταν σου μιλάει κοιτάει τα παπούτσια του, ενώ ο εξωστρεφής κοιτάει τα δικά σου παπούτσια.

Ανέκδοτα, αλλά πολύ ενδεικτικά της Φινλανδικής εσωστρέφειας και συλλογικής αίσθησης ανασφάλειας. Από κάποια άποψη οι Φινλανδοί θυμίζουν φλεγματικούς Άγγλους που περιφρουρούν την αξιοπρέπειά τους με νύχια και με δόντια, μένοντας σε απόσταση από τον περίγυρο και απαθείς – ίσως εδώ ο φίλος σου ο Νιλ Χάρβικ (μιλήσαμε κάποτε στο τηλέφωνο, μου έκανε άριστη εντύπωση) να έχει κάτι να πει.

Θα επανέλθω. Zorros, katso merta. Μια χαρά και ρομαντικό στα φινλανδικά αλλά στα ιταλικά...

Νάστε όλοι καλά!!!
Ο χρήστης ovi είπε…
@ Γιάννη

Τελικά είσαι μέσα στο μυαλό μου φίλε μου, μόλις γύρισα από το κέντρο που βρήκα και τον Derek για καφέ. Ο Derek στο τέλος της δεύτερης βδομάδας του στη Φιλανδία έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο ... απλά (καλύτερα βέβαια να διαβάσεις τις σκέψεις του που ελπίζω να γράψει σύντομα στο δικό του blog) και μιλώντας για τους Φιλανδούς χρησιμοποίησα ακριβώς το ίδιο ανέκδοτο με τα παπούτσια!!!
Ο χρήστης Yannis H είπε…
Φίλε ovi,

η αγάπη έχει εφτά χρόνια φαγούρα και η ζωή σε ένα ξένο κράτος τρία. Θυμάμαι που μου έλεγαν ότι στον τρίτο χρόνο αρχίζεις να νιώθεις το κράτος όπως είναι, δεν σου φαίνονται πλέον τόσα πολλά πράγματα σαν 'εξωτικά', γίνεσαι μέρος του και τότε έρχεσαι αντιμέτωπος με τον εαυτό σου στη νέα πραγματικότητα.

Το έζησα και δεν ήταν εύκολο. Τώρα... δύο βδομάδες... Δεν το εννοώ με άσχημο τρόπο αλλά καταλαβαίνεις - τι να πεις...

Είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα σημείο που μας κάνει σοφότερους. Θα εξηγήσω τι εννοώ, εδώ κολλάει μια αγαπημένη μου φράση: "όποιος ξέρει ένα κράτος, δεν ξέρει κανένα". Είναι απίστευτη η γνώση που παίρνεις γνωρίζοντας ένα άλλο κράτος 'εκ των έσω', πραγματικά, αλλά και απίστευτη η γνώση που (καταλαβαίνεις ότι) σου λείπει, καθώς καταλαβαίνεις ότι τελικά γνωρίζεις, μετά από τόσο καιρό και κόπο και προβλήματα... μόλις δύο πραγματικότητες από τις αμέτρητες που υπάρχουν στον κόσμο.

Και τότε, καλύτερα, σιωπάς και λες πως είμαι χαρούμενος γιατί ακόμα κι αυτή η ελάχιστη γνώση του 'πως είναι' ένας διαφορετικός λαός, είναι κλειδωμένη στους πολλούς.

Αυτό αξίζει να μεταδόσεις. Όχι 'τι είναι η Φινλανδία'.

Άποψή μου...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Άρτι επιστρέψασα από διακοπές παρτ του, έπεσα πάνω στο πολύ ενδιαφέρον ποστ. Και σκέφτηκα διάφορα, ανάμεσα στα οποία το εξής: είναι απίστευτο -κρινοντας από το γραπτό σου- το πόσο μοιάζουν οι Φινλανδοί με τους Ελβετούς. Απίστευτο όμως! Με εξαίρεση το κλίμα που διrface.
Ο χρήστης Кроткая είπε…
Άρτι επιστρέψασα από διακοπές παρτ του, έπεσα πάνω στο πολύ ενδιαφέρον ποστ. Και σκέφτηκα διάφορα, ανάμεσα στα οποία το εξής: είναι απίστευτο -κρινοντας από το γραπτό σου- το πόσο μοιάζουν οι Φινλανδοί με τους Ελβετούς. Απίστευτο όμως! Με εξαίρεση το κλίμα που διαφέρει αρκετά (βαρύ και το ελβετικό, αλλά αλλιώτικο), κατά τα άλλα μοιάζουν πολύ στην αναζήτηση ταυτότητας, στην υποσημείωση στοιχείων που τους κάνουν "εθνικά υπερήφανους", στην τελειομανία, στην εσωστρέφεια... Και διαφέρουν όμως...

Έχοντας πια φύγει από την κατάλευκη μα πένθιμη, την αναπολώ νοσταλγικά -και ανυπομονώ να γνωρίσω και το κατά τα φαινόμενα σκανδιναβικό alter ego της. Αν και παρόμοιες παρατηρήσεις έκανα και στη Νορβηγία!

Πολλά φιλιά! Αύριο τα σπουδαία ε;;
Ο χρήστης ovi είπε…
@ Krot

Είδες τι παράξενο που είναι; Θα το πιστέψεις οτι περιμένω το χειμώνα;

Και τι φωνάζεις, αφου θα τη δεις τη Φιλανδιά!!! ;)
Ο χρήστης ovi είπε…
@ Γιάννη,

Εχεις δίκιο, αυτο που προσπαθώ να δώσω είναι η Φιλανδία που ζω εγώ και η Φιλανδία που αγαπώ με τα καλά της και με τα κακά της.

Η Φιλανδία είναι η τέταρτη χώρα που ζώ και η χώρα που μου χάρησε όλη τη μαγεία αλλά δεν καταφερε να με κερδίσει ηταν η Ιαπωνία, που έζησα τρία χρόνια ακριβώς (όπως λες κι εσύ) και υπάρχουν στιγμές που μου λείπει και στιγμές που θέλω να ξαναβρεθώ και δυστυχώς τα καταφερα μόνο μια φορά για σύντομο διάστημα, αλλά με τη Φιλανδία εχω αποκτήσει μια παράξενη σχέση. Ισως είναι η φύση της που με έχει μαγέψει ίσως να είναι και η αισθηση οτι είναι μια ΄νέα' χώρα, ακόμη και πολλές φορές και ελπιζω να το καταλαβαίνεις οτι είμαι απλά ξένος!
Ο χρήστης ovi είπε…
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ο χρήστης ovi είπε…
@ Γιάννη

Ο Neil οπως και πολλοί άλλοι που έχουν πανω από εικοση χρόνια σε αυτή τη χώρα δεν μπορούν να 'επιστρέψουν' πιά στις χώρες τους, έχουν χωρίσει και φτιάξει καινούργιες οικογένειες, εχουν αποκτήσει φίλους και ζωή σε αυτή τη χώρα, πιο πολύ έχουν μπει για τα καλά ατους ρυθμούς της Φιλανδίας κατι που μόνο αν το ζήσεις θα το καταλάβεις και αδυνατώ να δώσω παράδειγμα άλλης χώρας ή τόπου που γνώρισα. Και είναι ο ίδιος ήρεμος χαμηλόφωνος άνθρωπος που άκουσες.

Αλλος φίλος, ο Roman που και αυτός έχει πανω από εικοση χρόνια εδώ και με το συνηθισμένο του 'γλαφυρό΄τρόπο συχνά σκανδαλίζει τους Φιλανδούς απο τηλεόρασης ή με άρθρα του, εχει πει οτι η Φιλανδία είναι σαν μια πουτάνα που δεν την πληρώνεις πιά γιατί σε γουστάρει και το απολαμβάνει!!!
Ο χρήστης Ecumene είπε…
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ο χρήστης Ecumene είπε…
Απο σεξουαλικη παιδαγωγηση
εν τω σχολείο
πως τα πατε στη Φίννα;;

Δεν ειστε Σουηδια σε αυτα;;

Ρωτησα την Πορτογαλέζα

και ειμαστε στο ιδιο χαμηλο επιπεδο

...
Ο χρήστης ovi είπε…
@ Ergotelinen

Είναιπολύ καλή σε Σκανδιναβικά πρότυπα!
Ο χρήστης ovi είπε…
Εκτός από εμένα και τον Φοίβο έχεο μείνει κανένας άλλος;

Hellooooo! Anybody out there?
Ο χρήστης Derek είπε…
είμαι και εγώ εδώ! :P
Ο χρήστης Asa B είπε…
If you want something to do while you wait for Thanos to return, listen to the latest Bad Boys Radio Show from last Sunday.
Ο χρήστης zouri1 είπε…
πραγματι φοβερο το ποστ σου.εμαθα για αυτη την χωρα.
Εχω γνωρισει Φιλανδους και με εχουνε μπερδεψει.Τους εχω δει στο ταλιν,να γεμιζουνε τα αμαξια τους με ποτα,τους εχω δει και σε καποια εταιρικα μιτινγκ,να γουσταρουνε πλακες και αστεια με μεσογειακο κλιμα.
Ο χρήστης ovi είπε…
@ zouri1

Μή στεναχωριέσαι, εμένα ακόμα με μπερδεύουν!!!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περί Ελληνικής κοινότητας στη Φινλανδία ...ξανά!

Διάλειμμα με χιόνι

Κασσελάκιος ο λόγος