Μύθοι και πραγματικότητες # 1

Κάτι από το προηγούμενο post στα ‘μαθήματα’ φιλανδικών του Φοίβου και μη με ρωτήσετε πως συνδέεται, με έκανε να θυμηθώ κάτι που άκουσα στη Φιλανδία. Μόνο που η ιστορία ξεκινάει από τα παιδικά μου χρόνια.

Ένας θειος που έχω στην Αμερική, από αυτούς που λένε ‘βειτ να μουβάρω το κάρο μου!’ μου είπε ιστορία που με συγκλόνισε σαν παιδί. Η Ελλάδα είναι τόσο αγαπητή στους Αμερικάνους που μετά την επανάσταση και όταν οι πατέρες του έθνους με πρώτο τον Γιώργο τον Ουάσινγκτον που απ’ αυτόν πήρε το όνομα και η πόλη και η πολιτεία έκαναν μια μεγάλη συζήτηση που τους απασχόλησε μέρες. Θέμα: η επίσημη γλώσσα του νέου κράτους. Τώρα επειδή όλοι οι Αμερικάνοι είναι βαθιά δημοκρατικοί (καλά ο θειος Eisenhower ψήφιζε και Nixon αλλά λέμε τώρα) καταλήξανε σε δύο γλώσσες, τα αγγλικά γιατί οι περισσότεροι μιλούσαν αγγλικά και τα ελληνικά για να τιμήσουν τη δημοκρατία ... και το χάσαμε για μια ψήφο, αλλιώς τώρα όλοι οι αμερικάνοι θα μιλάγανε ελληνικά...

Μετά ήρθε η εφηβεία και το Βερολίνο. Εκεί συμμαθητής μου είπε συγκλονιστική ιστορία που είχε ακούσει από τον παππού του. Την Αμερική την είχαν αποικήσει Γερμανοί και οχι εγγλέζοι όπως φαίνεται σήμερα και ακόμα οι Γερμανοί πήγαν εκεί για να δουλέψουν και οχι για να σκοτώσουν τους ινδιάνους και να καταλάβουν τη χώρα όπως κάνουν πάντα οι εγγλέζοι. Μετά την επανάσταση λοιπόν ο George Vashington έπρεπε να αποφασίσει πια γλώσσα θα είναι η επίσημη του κράτους και κατέληξε σε δυο, τα γερμανικά και τα αγγλικά. Το έφερε λοιπόν στη βουλή να αποφασίσει και όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις οι εγγλέζοι αποφάσισαν τα εγγλέζικα και όλα αυτά ...για μια ψήφο!!! Κι αυτό λογικό μου φάνηκε τότε μιας και το Βερολίνο ήταν γεμάτο από Αμερικάνους στρατιώτες!!!

Στη συνέχεια πέρασα από Παρίσι. Και ω, ναι και εκείνοι την ίδια ιστορία, με παραλλαγές αλλά πάλι ο στρατάρχης Washington με τους συμβούλους του καταλήξαν σε δυο γλώσσες και τελικά μετά από αλλεπάλληλες ψηφοφορίες και με τους εγγλέζους να χρηματοδοτούν τους πάντες για μια ψήφο κέρδισαν τα αγγλικά.

Τώρα κάποια στιγμή πέρασα και από Μαδρίτη και στους δυο μήνες που έμεινα εκεί με πρόλαβε πάλι η ιστορία. Μεταξύ παέλιας που κολυμπούσε στο λάδι και κόκκινου σπιτικού κρασιού έμαθα ότι για όλα φταίει το Άλαμο και το πισώπλατο χτύπημα στην αρμάδα γιατί οι Ισπανοί είχαν ανακαλύψει την Αμερική που θα έπρεπε να λέγεται Κολόμβια άρα δικαιωματικά ο στρατηγός Washington έπρεπε να κάνει τα ισπανικά την επίσημη γλώσσα, αλλά επειδή φοβήθηκε εμφύλιο με τους υπηρέτες των εγγλέζων και για να μην αφήσει τους Ισπανούς παραπονεμένους προσποιήθηκε ότι για μια ψήφο κέρδισαν οι εγγλέζοι!!! Κι αυτό όταν το άκουγα λογικό μου φάνηκε και παραδέχομαι ότι μου επιβεβαίωσε κάτι που υποπτευόμουνα από καιρό, ότι τελικά δεν υπάρχει λαός που να χωνεύει τους εγγλέζους. Αλλά ότι το θέμα ήταν καθαρά αμερικανογλωσσικό ήταν καινούργιο για μένα!!!

Και πριν από τρία χρόνια στο Ελσίνκι κάποιος Φιλανδός που καθόταν δίπλα μου σε ενα μπαρ προσπάθησε να μου εξηγήσει τι συνέβηκε στην Αμερική και γιατί μιλάνε αγγλικά! Και ναι, για μια ψήφο θα μιλάγανε φιλανδικά και θα μου τρέχατε όλοι τώρα στο Φοίβο για ιδιαίτερα!!! Γιατί; Οι Vikings ανακάλυψαν την Αμερική πριν το Κολόμβο και όταν φτάσανε εκεί αφήσαν τους Φιλανδούς σκλάβους που είχανε μαζί τους και εκείνοι .... εκεί δεν το άντεξα!!!

Καλά οι Έλληνες, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Ισπανοί αλλά εσείς βρε πιγκουίνοι που πάτε; Εδώ συνέδριο που έγινε στην Ουγγαρία πριν από τέσσερα χρόνια με θέμα την Ούγγρο-φιλανδική γλώσσα αποφάνθηκε ότι τα φιλανδικά δεν θα υπάρχουν μετά το 2075 (εδώ σε θέλω Ergotelinen, θα βρεις το κατάλληλο link;) Και σαν γλωσσα τι ζωή έχουν; Αντε 500 χρόνια και καλά και αυτό χάρις στη μετάφραση της Βίβλου απο τον Agrikola, ακόμα και τα νορβηγικά θα καταλάβαινα λόγω Vikings αλλά οχι και τα φιλανδικά!!!

******************************************

Σημείωση προσωπική, μετά από αυτή την έρευνα απεφάσισα ότι ...σιγά μη συνεχίσω εγώ να μαθαίνω μια γλώσσα που θα πεθάνει σε λίγα χρόνια!!!



, , &

Σχόλια

Ο χρήστης ovi είπε…
H φωτογραφία είναι από το Porvoo που θα μετακομίσει από 1ης Σεπτεμβρίου ο Derek!!!
Ο χρήστης phivos είπε…
Καλά, μια έτσι έκανα να εξηγήσω στο κορίτσι που ρώτησε! Μην το κάνεις και ολόκληρο θέμα τώρα! Εξ'άλλου έλειπες.

Και ναι, ουδέποτε υπήρξε τέτοιο θέμα ψηφοφορίας για γλώσσα και τέτοια. Και να σκεφτείς ότι ακόμα και οι δασκάλες, μ'αυτό το μύθο μάς μεγαλώσανε. Ε , άμα για σχολικό εγχειρίδιο είχανε το... Ρομάντζο, τι περιμένεις.

Καλή σας μέρα!
Ο χρήστης μήτσκος είπε…
Τσε μάλιστα, το Γιωργιό ο Γουασιγκτάτσης, για να τιμήσει τσε το μινωικό πολίτισμο, έκαμε λέει πρόταση στσι βουλευτές τσ' Αμερικής, τα ελληνικά να τα μιλούνε ούλοι στην κρητική διάλεκτο. Αλλά εχάσαμε λέει για έναν ψήφο. Ε, διάλε τσι πολιμάρες τους για κοπέλια, εδά πρέπει να πάρουμε τσε λόουερ για να κάνουμε καμάτσι.
Ο χρήστης Ecumene είπε…
@Mhtsk
ΧΑ!!!..ευχαριστω που με κανες
και γελασα....

Toν ασκιανό σου να χαμε...

Ovi

Mας εχεις φινλανδοποιήσει....

οπως ο Ρωσος το 1809.....


δε σε προλαβαίνουμε..........

περιμενε και θα ρθω με πολλα links

On Niin Helppoo Olla Onnellinen!!

Tι θα πει που στο δωσα σε link στο προηγουμενο ποστ;;;
Καλος τραγουδιστης,ε;;;
Ο χρήστης Debby είπε…
Φοίβο, καλά κάνει και το κάνει ολόκληρό θέμα γιατί και εγώ είχα ακούσει την ελληνική εκδοχή και παρόλο που μου φαινόταν πολύ παράξενο για να είναι αληθινό δεν ήξερα ότι πρόκειται για ένα international μύθο!

Ovi, δεν μπερδέυεις την γλώσσα σου με τα φιλανδικά? Ακούω καμιά φορά Φιλανδούς να μιλάνε αναμεταξύ τους και αναρωτιέμαι. Είναι ή δεν είναι η πιο κακόηχη γλώσσα που έχω ακούσει?
Ο χρήστης ovi είπε…
Ergotelinen ... τι να π ... και φαντάζομαι ότι μόλις άρχισες.

Συγνώμη που ‘εξαφανίστηκα’ η πρόεδρος έχει τα νεύρα της, ρεπορτάζ αργότερα, στο τέλος την βλέπω να πηγαίνει στο Λίβανο!!!

@ Φοίβο

Κι’ όμως για πολλούς ανθρώπου αυτή η ιστορία είναι πολύ σοβαρή και δεν μιλάω μόνο για την Ελλάδα. Είναι ένας από τους μύθους που θρέφει την ιστορική τους και εθνική συνείδηση, τώρα βέβαια όταν έρχεται από Φιλανδία είναι λίγο για γελοία αλλά κι εσύ πρέπει να την έχεις ακούσει πολλές φορές

@ μήτσκος

Φτάσαμε και στις προφορές; Κοίτα επεισόδια που έχασα!!!

@ debby

Πες του τα, μας έχει κάτσει εκεί στα Παρίσια και μας τρελαίνει στη κριτική τους δύστυχους τους πιγκουίνους!!!

Πια γλώσσα, το κεφάλι μου στραβώνει!!!

@ Ergotelinen

“Είναι τόσο εύκολο να είσαι ευτυχισμένος” τώρα αυτό ερωτικό τραγούδι είναι και στη πρώτη καψούρα γιατί αν ήξερες τους Φιλανδούς θα έλεγες μάλλον ... αδύνατο!!!

Στη Φιλανδία το θέμα της γλώσσας επανέρχεται συχνά και τώρα τελευταία πιο συχνά με τους ξένους που έχουν αρχίσει να έρχονται. Σκεπτόντουσαν να ακολουθήσουν το γερμανικό παράδειγμα, όλοι οι ξένοι που παίρνουν άδεια παραμονής πρέπει να μιλάνε φιλανδικά αλλά μετά αυτό το 5 χρόνια για να φτάσεις ένα καλό επίπεδο τους ήρθε ... κομματάκι δύσκολο.

Στα δυο τρία και με συνεχή τριβή βέβαια μπορείς να τα μιλήσεις αλλά και πάλι ...φιλανδικά δεν μιλάς μιας και πρέπει να ‘χτίσεις’ ένα ολόκληρο λεξιλόγιο από την αρχή. Η γλώσσα πάντως όπως και οι Φιλανδοί έρχεται από τα βάθη του Βόλγα που τους κάνει κοντοχωριανούς με τους Ρώσους και αυτή η ...λεπτομέρεια τους έχει τυραννήσει πιο πολύ από κάθε τι άλλο.
Ο χρήστης ovi είπε…
Οι Άριοι φιλανδοί, μην το γελάς. Εδώ το κόμμα 'οι αληθινοί Φιλανδοί', υπάρχει πληθώρα εθνικιστικών κομματων, κάνανε και ολόκληρο συνέδριο πέρσι για να αποδείξουν οτι οι Φιλανδοί είναι Άριοι και η γλώσσα είναι των Sami, ή κάποιας φυλής Sami που εξαφανίστηκε!!!

Εισηγητης ηταν ο Tony Halme πρώην 'μονομάχος΄σε αμερικάνικο show και ο δευτερος σε αριθμό φήφων βουλευτής στη Φιλανδία!!! Αυτό και μόνο πρεπει να λέει κάτι!!!
Ο χρήστης Ecumene είπε…
Oταν τους λες οτι ειναι συγγενείς
με Τουρκους και Μογγόλους
Πως αντιδρουν;;;


Turku!!..Τουρκάλα δε θα πει;;;
Ο χρήστης ovi είπε…
Αυτά αναφέρονται τα τελευταία 10-20 χρόνια και σε προηγούμενο post εχω πει οτι βιβλία που μιλάνε για την πραγματική ιστορια της φιλανδίας και τις ρίζες των φιλανδων ... δε3ν κυκλοφωρούν στη Φιλανδία και οι συγγραφεις τα έχουν εκδόσει με δικά τους εξοδα σε Αγγλία, Σουηδία, Καναδά.

Σε ατομικό επίπεδο το απιρρίπτουν σε ποσοστο 90% ή θεωρούν 'ευρωπαϊκό χιούμορ'

Απλά τους φαίνεται αδιανοητο

Οιο Τούρκοι ειναι η καλυτερα οργανωμένη ξένη κοινοτητα στη Φιλανδία αλλά ηρθαν κυρίως το 70!!!

Το Turku ειναι ... παλαιότερο!!! Κατα πάσα πιθανότητα επειδή ηταν η μόνη στη πραγματηκότητα πόλη, το Ελσίνκι ηταν χωριό, πρωτεύουσα της επαρχίας τη Σουηδική περίοδο και το μεγαλύτερο λιμάνι και το είδος που η Φιλανδία εξηγαγε περισότερο ηταν οι γούνες πιθανώς να πήρε το όνομα απο εκει turkki = γούνα.
Ο χρήστης phivos είπε…
> debby & ovi. Πήγε καλά το πάρτυ χτες βλέπω! Τα κοπανήσαμε και λίγο παραπάνω και δεν βλέπουμε μπροστά μας! Είστε καλύτερα τώρα για να το ξαναπαίξω; Λοιπόν:

Θάνος (στο ποστ): "...για μια ψήφο θα μιλάγανε φιλανδικά και θα μου τρέχατε όλοι τώρα στο Φοίβο για ιδιαίτερα!!!"

Φοίβος: "Καλά, μια έτσι έκανα να εξηγήσω στο κορίτσι (Ergo) που ρώτησε! Μην το κάνεις και ολόκληρο θέμα τώρα! Εξ'άλλου έλειπες."

- Δε μιλάω για την ιστορία για αγρίους που μάς είπε ο Θάνος. Στο χτεσινό μάθημα αναφέρομαι, που μ'έχει πιάσει απ'τα μούτρα ο νοικοκύρης! Καταλάβαμε τώρα; Για να ακούσω;

- Μάλιστα κύριε!

- Μπράβο τα καλά παιδιά!

Και συ βρε Τελίνα, τους βλέπεις να πετάνε πέτρες στο δάσκαλο και δεν κάνεις κάτι; Πάλι βγήκες στη γύρα για λινκ και δεν βλέπεις τι γίνεται εδώ;

Οσο για την ιστορία Θάνο, ναι την έχω ακούσει και μάλιστα αρκετά συχνα. Πράγμα που δείχνει ότι όλοι ονειρεύονται κατά βάθος να γίνουν χαλίφης στη θέση του χαλίφη. Ωραίο μέλλον!
Ο χρήστης ovi είπε…
@ debby

κάτι που παρέλειψα. Η γλώσσα είναι τραχιά αλλά εξαρτάται και ποιος τη μιλάει, αν είναι από την Ostrobotnia δυτική Φιλανδία είναι σαν να σε βρίζουν. Αν είναι από Savo ανατολική Φιλανδία είναι λιγάκι τραγουδιστή. Αυτό που την κάνει τραχιά είναι ότι είναι επίπεδη γλώσσα χωρίς τονισμούς και με έμφαση τα σύμφωνα γι’ αυτό σε σχέση με τους υπόλοιπους ευρωπαίους αυτοί που μαθαίνουν ελληνικά προφέρουν σωστά τα σύμφωνα.

Έχω φίλο τραγουδιστή και ηθοποιό που όταν μιλάει ή τραγουδάει νομίζεις ότι είναι η πιο όμορφη γλώσσα του κόσμου.
Ο χρήστης ovi είπε…
Κοιταξέ τον τον παραπονιάρη ... εδώ masteri σε ορισαμε επίσημο δάσκαλο της Φιλανδικής γλώσσας ... τς τς τς με τίποτα δεν ικανοποιείται αυτό το παιδι!!!
Ο χρήστης valentin είπε…
Πολυ ενδιαφέρον ποστ. Εγώ ήξερα μόνο για τα ελληνικά και τα αγγλικά αλλά υπάρχει και σε πολλές άλλες χώρες τελικά. Υπάρχει απ' ό,τι φαίνεται και ότι στην Ελλάδα υπήρχε θέμα επιλογής ανάμεσα στα ελληνικά και τα αλβανικά και τα αλβανικά έχασαν -το μαντέψατε- για μία ψήφο (δείτε εδώ. Επίσης έχω ακούσεi ότι η ψήφος που έχασαν τα ελληνικά στην αμερική ήταν τούρκου, έτσι για να δέσει το γλυκό.

Από όλα αυτά το μόνο που φαίνεται να ισχύει είναι ότι πρέπει σε επίπεδο πολιτείας και όχι ομοσπονδιακό να υπάρχαν προβλέψεις για κάποιες γλώσσες με πολλούς ομιλητές. Έτσι υπήρξε πρόταση στην Πεννσυλβάνια (που είχε πολλούς γερμανόφωνους) να ττυπώνονται οι νόμοι και στα γερμανικά (όχι όμως να γίνει επίσημη μαζί με την αγγλική) αλλά δεν πέρασε. Στην -πρώην γαλλική- Λουιζιάνα και την -πρώην μεξικανική- Καλιφόρνια πρέπει να υπήρχαν κάποιες προβλέψεις για τα γαλλικά και τα ισπανικά αντίστοιχα όταν προσαρτήθηκαν στις ΗΠΑ.

Πάντως σε ομοσπονδιακό επίπεδο δεν υπήρξε ποτέ ζήτημα να είναι κάποια άλλη γλώσσα επίσημη πέρα από την αγγλική. Αλλά ούτε και σε πολιτειακό επίπεδο πρέπει οι προβλέψεις να έφτασαν σε τέτοιο επίπεδο ώστε κάποια γλώσσα να γίνει επίσημη μαζί με την αγγλική σε κάποια πολιτεία.
Ο χρήστης Ecumene είπε…
Exei National Front

στο Βοθνιακό κόλπο;;;


:?
Ο χρήστης ovi είπε…
Ατιμε blogger με έκοψες τόση ωρα!!!

@ valentine

Tervetuloa! Τώρα αυτό με τα αλβανικά, και συγνώμη μου φάνηκε καταπληκτικό!!! Για τις αμερικάνικες πολιτείες το έχω ακούσει κι εγώ και φαντάζομαι ότι μάλλον αλήθεια θα είναι μιας ακόμα και σήμερα υπάρχουν κοινότητες γερμανοφώνων και σουηδοφώνων. Συνάδερφος από την Αμερική που ήρθε για πρώτη φορά στη ζωή του στη Σκανδιναβία πριν από πέντε χρόνια στα σαράντα του μιλούσε άνετα σουηδικά και ήταν ο πρώτος που ερχόταν μετά από τέσσερις γενιές.

Αυτό με τον Τούρκο ... πολύ καλό!!!

@ Ergotelinen

Εχει ολοκληρη συλλογή απο κόμματα και κομματάκια με το πιό εθνικιστικό με βουλευτές το κόμμα των "αληθινών φιλανδών" Perussuomalaiset στα Φιλανδικά. το link τους δεν δουλεύει αυτή τη στιγμη, πιθανώς αργότερα.
www.perussuomalaiset.fi

Το συντηρητικό κόμμα Kokoomus http://vanha.kokoomus.fi/english/
είναι μεν ...αλλά. Στις τελευταίες εκλογές είχε και ενα Τούρκο υποψήφιο, μόνο που ήταν πιό δεξιός και από τον Χίτλερ!!! Και τρομακτικό και όσο κι αν ακούγεται ήθελε περιορισμό των μεταναστών και καλύτερο έλεγχο, βέβαια οταν το έλεγε το μυαλό του ήταν στους Κούρδους που πληθαίνουν συνέχεια και τους Σομαλούς που γιά αγνωστο για μένα λόγο οι Τούρκοι είναι εχθρικοί.
Άλλο σημαντικό, ο 'ισχυρός' άντρας στο Kokoomus είναι Πολωνοεβραίος!!!

Αλλά είπαμε ... ζώ στη χώρα των πιγκουίνων!!! ;D
Ο χρήστης dodo είπε…
Σας διάβασα με προσοχή, τώρα πάω να ξετρυπώσω τον Γιούγκερμαν τού Καραγάτση...
Ο χρήστης ovi είπε…
@ Valentin

ελπίζω να διαβάσεις αυτό το μήνυμα, πριν από λίγο και αφου διάβασα τα περισσότερα απο τα post που έχεις, διάβασα και τα comments στο τελευταίο και ...έπαθα σοκ!!! Ντράπηκα που συμπατριώτες μου γράφουν αυτά τα πράγματα. Εχω αφήσει ανάλογο μήνυμα σε ολα τα παράσιτα!!!
Ο χρήστης ovi είπε…
@ dodos

Καραγάτση; μου θυμησες σχολικά χρόνια :)
Ο χρήστης ovi είπε…
@ Φοίβο

που είσαι; που τα πίνεις παρασκευή βράδυ; δεν είπαμε σε λίγο ώρα για sauna;
Ο χρήστης Кроткая είπε…
Μήπως τεμπελιάζουμε λιγάκι και βρίσκουμε δικαιολογίες για να μη μάθουμε φινλανδικά; (τα οποία εμένα μου αρέσουν προσωπικά! αλλά εμένα μου αρέσουν και τα τούρκικα, οπότε μάλλον δνε είμαι το μέτρο!).

Θα σας... γράφουμε, μην ανησυχείτε. Μόνο που εκνευρίζομαι με τις χελωνο-συνδέσεις εδώ στην πατρίδα!

φιλιά! αυριο θα παω για μπλουμ!
Ο χρήστης phivos είπε…
Θάνο μου συγγνώμη αλλά:

1. Σάουνα τέτοια ώρα; Εγώ πήγα το απόγευμα! Ihaana!

2.Τώρα δουλεύω λίγο, να προχωρήσω, γιατί... δεν σάς λέω, αλλά έρχεται!

3. Στις 11 (στο Παρίσι είμαστε, ε; Μην ξεχνάμε! Ασε τι κάνουν στην Αθήνα που δεν βγαίνουν πριν τις 1 το πρωί) θα βγώ με το Βασίλη. Βασίλης = ...θα σού πω σε πρώτη ευκαιρία. Και πάμε πού; Academie de la Bi?re! (υπάρχει πάντα, bd du Port Royal).

4. Απ'ό,τι φαίνεται, το πάρτυ δε λέει να τελειώσει!
Ο χρήστης ovi είπε…
@ Φοίβος

1. Εχεις sauna στο σπίτι; Καλά εσύ έπαθες για τα καλά Φιλανδοποίηση!!! :)

2.Μία από τα ίδια, γυναίκα και παιδί φύγαν για το cottage, εγώ εδώ και πνίγομαι. Αυτή η προεδρία πολύ μας κουράζει :D

3. Εντάξει, τα κατάφερες ... ζήλεψα!!!

4. Να περάσεις καλά!!! ;D
Ο χρήστης Debby είπε…
Φοίβο!!
Ο γραπτός λόγος δυστυχώς δεν χρωματίζει και έτσι ναι, πρέπει να το ομολογήσουμε, ότι σε παρεξηγήσαμε!
Ημαρτον!!

Οvi, τόση εμπειρία με την Φιλανδική γλώσσα δεν έχω. Κατά πάσα πιθανότητα θα είναι έτσι όπως τα λες και θα εξαρτάται από ποιον την ακούς.
Εγώ τίποτα τουρίστες έτυχε να ακούσω μόνο.
Αντε ίσως να ακουσα και κάποια στιγμή τον Χάκινεν ή τον Κίμι, τους μόνους διάσημους Φιλανδούς που ξέρω!!
Ο χρήστης Debby είπε…
Εγώ έχω μείνει ακόμα στα πρωινά σχόλια, αλλά εσείς μην δίνεται σημασία!!

Μια χαρά περνάτε βλέπω!
Ο χρήστης ovi είπε…
@ debby

Ωχ τώρα πατησες λάθος 'κουμπι' :D Raikonen και Hakinen είναι ανέκδοτο ακόμα και στη Φιλανδία!!! Οταν οι φιλανδοί θέλουν να δείξουν οτι πρωταθλητισμός και μυαλό δεν πάνε παρέα (sic) αυτούς χρεισιμοποιούν σαν παράδειγμα!!! :D
Ο χρήστης phivos είπε…
ovi, thanks και σε περιμένω το συντομότερο για τη δόση σου!

debby, δεκτόν! ;-)
Ο χρήστης ovi είπε…
Hyvaa iltaa playmobil

Φαντάζομαι οτι ακόμα και οι κινεζοι θα έχουν πει κάτι ανάλογο, αυτοί άλλωστε χτίσαν τις ΗΠΑ και φτιάξανε το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο!!!

Ωραίο το 'γαιδουρινό΄σου post!!! :)
Ο χρήστης Debby είπε…
Τι να κάνω??? Είναι οι μόνοι που ξέρω!! Εχει κανένα άλλο διάσημο Φιλανδό που θα έπρεπε να ξέρω?

Αλλά μου κάνει εντύπωση αυτό που λες. Οι ίδιοι οι Φιλανδοί τους "ρίχνουν" τόσο? Φαντάζομαι θα έχουν πολλές ιδιοφυίες να επιδείξουν!!!
Ο χρήστης ovi είπε…
@ krot

Μου ξέφυγε το μηνυμά σου. Καλά ακόμα δεν έφτασες και ... στο νετ αμέσως;

Πηγαινε να κανεις βουτιά γρήγορα και για το βράδυ ...είπαμε, ενα σουβλάκι για μένα και ένα για τον Φοίβο!!!
Ο χρήστης ovi είπε…
@ debby

Τώρα αυτό το 'διάσημος' είναι λίγο ... υποκειμενικο. Στη φιλανδία εχω δει πινακες (το δικό μου αγαπημένο sport) μιάς ζωγράφου που εγινε γνωστή ευρυτερα στη Φιλανδία τα τελευταία 20 χρόνια. Οσον αφορά εμένα την κατατάσω σε ένα απο τους καλύτερους ζωγράφους που έχω δει στη ζωή μου.

Την Helene Schjerfbeck με τον συγκεκριμένο http://www.edu.fi/oppimateriaalit/kultakausi/heletoip.html
τον αγαπημένο μου πίνακα.
Ο χρήστης Debby είπε…
Πωπω...
Πολύ "μοναξιά"...
Ο χρήστης ovi είπε…
Οι φωνή της σιωπής... Ο συγκεκριμένος πίνακας λέγεται "το άρωστο κορίτσι" αλλά οι περισσότεροι πίνακες της έχουν κάτι από την ίδια, τα χαρακτηριστιλά της και μια ζωή μοναξιάς κάτω από μιά δεσποτική μητέρα!!!
Ο χρήστης ovi είπε…
και χαρις σε σένα βρήκα φωτό που μου αρέσει για το avatar!!!

kiito, kiitos!!!
Ο χρήστης Debby είπε…
Παρακαλώ! Δεν κάνει τίποτα!!
Τι μου θύμισες τώρα. Κάποτε πριν χρόνια στην ίδια πολυκατοικία με μένα έμενε μια Φιλανδέζα και άμα της έδινα κάτι έτσι μου έλεγε!!
Ο χρήστης ovi είπε…
Χα μετά απο τόσα χρόνια ...κάτι θα μου έμενε!!!

Και μην ακους τον Φοίβο είναι kiitos και οχι κήτος!!! :D
Ο χρήστης ovi είπε…
και παρ΄επιπτόντως αυτος ο πινακας λέγεται το παιδί με τα ξύλα, και είναι ιδιαίτερα φιλανδική εικόνα!!!
Ο χρήστης Debby είπε…
Ιδιαιτερα φιλανδική? Δηλαδή?
Ο χρήστης ovi είπε…
Αν διαβάσεις και προηγούμενα posts θα δεις οτι η φιλανδία δεν έιναι μονο η ΝΟΚΙΑ και οτι είναι κυριως αγροτική χώρα. :)
Ο χρήστης Debby είπε…
Sorry!! Θα το κάνω σε πρώτη ευκαιρία!

Σκέψου ότι ούτε για το ΝΟΚΙΑ ήξερα!!
Ο χρήστης ovi είπε…
:)
Ο χρήστης ovi είπε…
Xα! Καλύτερα να μη το πω σε κατι Κούδρους που ξέρω εδώ και ...αφρίσουν!!!
Ο χρήστης ovi είπε…
και ...ευχαριστώ
http://www.edu.fi/oppimateriaalit/kultakausi/helehalk.html
το παιδί με τα ξύλα!!!
Ο χρήστης phivos είπε…
Εγώ θάλεγα να το αλλάξεις σε Ergo te linka ¦D

Ε ναι γύρισα. Πήγε έξοχα. Οπως πάντα, μια επίσκεψη στην Ακαδημία! Ακόμα εδώ είστε βρε;
Ο χρήστης bidibis είπε…
Υπάρχει και ο μύθος με το ΟΚ, το οποίο υποτίθεται ότι προέρχεται απο το ελληνικό Ολα Καλά.

Το Oxford λέει, "The exclamation OK is first recorded in the mid 19th century. It is most probably an abbreviation of orl korrect, a humorous form of all correct, which was popularized as a slogan during US President Martin Van Buren's re-election campaign of 1840. The initials also represented his nickname Old Kinderhook, derived from his birthplace, Kinderhook in New York State"

Να και ένα άλλο λινκ
Ο χρήστης ovi είπε…
@ Φοίβος

:D

@ BadlyDrawnBoy

Εχεις δίκιο, πως μας ξέφυγε αυτό; Κι΄αυτό ο ίδιος θείος μου το έιχε πει, αλλά δεν το ξανακουσα σε άλλη χώρα, κάτσε να ρωτήσω και κανένα φιλανδό και θε σε ενημερώσω!!! :D
Ο χρήστης valentin είπε…
@ ovi

Διάβασα το μηνυμά σου στις ανορθογραφίες και, όπως έγραψα και εκεί, δικαιολογημένη η οργή σου.

Το ότι η ελληνική έχασε με την ψήφο Τούρκου πρέπει -μετά λύπης μου- να υπογραμμίσω ότι είναι αληθινή ιστορία, όντως το είπε κάποιος, δεν το επινόησα καθόλου!

Με την ευκαιρία πρέπει να πω ότι στο μπλογκ σου μαθαίνει κανείς πραγματικά πολλά πράγματα για τη Φινλανδία. Καλή συνέχεια!
Ο χρήστης ovi είπε…
@ valentin

ευχαριστώ πολύ και ευχαριστώ και για το mail, να περνάς καλά στις διακοπές σου.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περί Ελληνικής κοινότητας στη Φινλανδία ...ξανά!

Διάλειμμα με χιόνι

Κασσελάκιος ο λόγος