Friday, August 04, 2006,12:54 AM
Μύθοι και πραγματικότητες # 1
Κάτι από το προηγούμενο post στα ‘μαθήματα’ φιλανδικών του Φοίβου και μη με ρωτήσετε πως συνδέεται, με έκανε να θυμηθώ κάτι που άκουσα στη Φιλανδία. Μόνο που η ιστορία ξεκινάει από τα παιδικά μου χρόνια.

Ένας θειος που έχω στην Αμερική, από αυτούς που λένε ‘βειτ να μουβάρω το κάρο μου!’ μου είπε ιστορία που με συγκλόνισε σαν παιδί. Η Ελλάδα είναι τόσο αγαπητή στους Αμερικάνους που μετά την επανάσταση και όταν οι πατέρες του έθνους με πρώτο τον Γιώργο τον Ουάσινγκτον που απ’ αυτόν πήρε το όνομα και η πόλη και η πολιτεία έκαναν μια μεγάλη συζήτηση που τους απασχόλησε μέρες. Θέμα: η επίσημη γλώσσα του νέου κράτους. Τώρα επειδή όλοι οι Αμερικάνοι είναι βαθιά δημοκρατικοί (καλά ο θειος Eisenhower ψήφιζε και Nixon αλλά λέμε τώρα) καταλήξανε σε δύο γλώσσες, τα αγγλικά γιατί οι περισσότεροι μιλούσαν αγγλικά και τα ελληνικά για να τιμήσουν τη δημοκρατία ... και το χάσαμε για μια ψήφο, αλλιώς τώρα όλοι οι αμερικάνοι θα μιλάγανε ελληνικά...

Μετά ήρθε η εφηβεία και το Βερολίνο. Εκεί συμμαθητής μου είπε συγκλονιστική ιστορία που είχε ακούσει από τον παππού του. Την Αμερική την είχαν αποικήσει Γερμανοί και οχι εγγλέζοι όπως φαίνεται σήμερα και ακόμα οι Γερμανοί πήγαν εκεί για να δουλέψουν και οχι για να σκοτώσουν τους ινδιάνους και να καταλάβουν τη χώρα όπως κάνουν πάντα οι εγγλέζοι. Μετά την επανάσταση λοιπόν ο George Vashington έπρεπε να αποφασίσει πια γλώσσα θα είναι η επίσημη του κράτους και κατέληξε σε δυο, τα γερμανικά και τα αγγλικά. Το έφερε λοιπόν στη βουλή να αποφασίσει και όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις οι εγγλέζοι αποφάσισαν τα εγγλέζικα και όλα αυτά ...για μια ψήφο!!! Κι αυτό λογικό μου φάνηκε τότε μιας και το Βερολίνο ήταν γεμάτο από Αμερικάνους στρατιώτες!!!

Στη συνέχεια πέρασα από Παρίσι. Και ω, ναι και εκείνοι την ίδια ιστορία, με παραλλαγές αλλά πάλι ο στρατάρχης Washington με τους συμβούλους του καταλήξαν σε δυο γλώσσες και τελικά μετά από αλλεπάλληλες ψηφοφορίες και με τους εγγλέζους να χρηματοδοτούν τους πάντες για μια ψήφο κέρδισαν τα αγγλικά.

Τώρα κάποια στιγμή πέρασα και από Μαδρίτη και στους δυο μήνες που έμεινα εκεί με πρόλαβε πάλι η ιστορία. Μεταξύ παέλιας που κολυμπούσε στο λάδι και κόκκινου σπιτικού κρασιού έμαθα ότι για όλα φταίει το Άλαμο και το πισώπλατο χτύπημα στην αρμάδα γιατί οι Ισπανοί είχαν ανακαλύψει την Αμερική που θα έπρεπε να λέγεται Κολόμβια άρα δικαιωματικά ο στρατηγός Washington έπρεπε να κάνει τα ισπανικά την επίσημη γλώσσα, αλλά επειδή φοβήθηκε εμφύλιο με τους υπηρέτες των εγγλέζων και για να μην αφήσει τους Ισπανούς παραπονεμένους προσποιήθηκε ότι για μια ψήφο κέρδισαν οι εγγλέζοι!!! Κι αυτό όταν το άκουγα λογικό μου φάνηκε και παραδέχομαι ότι μου επιβεβαίωσε κάτι που υποπτευόμουνα από καιρό, ότι τελικά δεν υπάρχει λαός που να χωνεύει τους εγγλέζους. Αλλά ότι το θέμα ήταν καθαρά αμερικανογλωσσικό ήταν καινούργιο για μένα!!!

Και πριν από τρία χρόνια στο Ελσίνκι κάποιος Φιλανδός που καθόταν δίπλα μου σε ενα μπαρ προσπάθησε να μου εξηγήσει τι συνέβηκε στην Αμερική και γιατί μιλάνε αγγλικά! Και ναι, για μια ψήφο θα μιλάγανε φιλανδικά και θα μου τρέχατε όλοι τώρα στο Φοίβο για ιδιαίτερα!!! Γιατί; Οι Vikings ανακάλυψαν την Αμερική πριν το Κολόμβο και όταν φτάσανε εκεί αφήσαν τους Φιλανδούς σκλάβους που είχανε μαζί τους και εκείνοι .... εκεί δεν το άντεξα!!!

Καλά οι Έλληνες, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Ισπανοί αλλά εσείς βρε πιγκουίνοι που πάτε; Εδώ συνέδριο που έγινε στην Ουγγαρία πριν από τέσσερα χρόνια με θέμα την Ούγγρο-φιλανδική γλώσσα αποφάνθηκε ότι τα φιλανδικά δεν θα υπάρχουν μετά το 2075 (εδώ σε θέλω Ergotelinen, θα βρεις το κατάλληλο link;) Και σαν γλωσσα τι ζωή έχουν; Αντε 500 χρόνια και καλά και αυτό χάρις στη μετάφραση της Βίβλου απο τον Agrikola, ακόμα και τα νορβηγικά θα καταλάβαινα λόγω Vikings αλλά οχι και τα φιλανδικά!!!

******************************************

Σημείωση προσωπική, μετά από αυτή την έρευνα απεφάσισα ότι ...σιγά μη συνεχίσω εγώ να μαθαίνω μια γλώσσα που θα πεθάνει σε λίγα χρόνια!!!, , &
 
posted by ovi
53 comments