Η θεία πρόεδρος!

Πριν καν ξεκινήσει η φιλανδική προεδρία και αρκετούς μήνες νωρίτερα κάποιοι ειδικοί φιλανδολόγοι ‘δημοσιογράφοι’ σε περιοδικά και εφημερίδες στην Ελλάδα προσπάθησαν να εξηγήσουν πως δουλεύει το πολιτικό και το πολιτειακό σύστημα της Φιλανδίας και τι να περιμένει η Ευρώπη από την φιλανδική προεδρία αποδεικνύοντας τουλάχιστον σε μένα ότι το googling δεν είναι απαραίτητα και καλή δημοσιογραφία.

Από την πλευρά μου προσπάθησα στέλνοντας κάποια mail και στη συνέχεια με κάποια post να διορθώσω τα πιο κραυγαλέα λάθη τουλάχιστον. Καλά, πάλι σε online version εφημερίδας είδα ότι ο πρωθυπουργός της Φιλανδίας λέγεται Φανχανέν, μικρό παράδειγμα και έτσι κατάλαβα ότι ... δεν διορθωνόμαστε με τίποτα! Και άδικα κουραζόμουνα, στο τέλος θα με περνάνε και για γραφικό!!!

Το πολιτειακό σύστημα της Φιλανδίας λοιπόν αν και κατ’ όνομα μοιάζει με το αντίστοιχο της Γαλλίας στην ουσία δεν έχει καμιά απολύτως σχέση. Τόσο η κυβέρνηση όσο και ο/η πρόεδρος εκλέγονται απ’ ευθείας από τον λαό σε εθνικές εκλογές που συμμετέχουν όλοι όσοι έχουν φιλανδική υπηκοότητα σε οποιοιδήποτε μέρος του κόσμου. Οι βουλευτικές εκλογές διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια εκτός αν προκύψει κάτι απρόβλεπτο και οι προεδρικές κάθε πέντε.

Εδώ πρέπει να κάνουμε μια μικρή αναφορά στη φιλανδική ιστορία. Μετά το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου η Φιλανδία έζησε μια μακρά περίοδο που παρ’ όλο η ουδετερότητα της ήταν δηλωμένη παντού κινδύνευε σχεδόν καθημερινά από τη Ρωσία. Όλοι οι ηγέτες της ΕΣΣΡ μέχρι και την εποχή του Cherenko του για ένα χρόνο προκάτοχο του Gorbachev απειλούσαν σε κάθε ευκαιρία τη Φιλανδία με εισβολή και μεγάλος αριθμός ρωσικών στρατευμάτων ήταν πάντα στα σύνορα με τη Φιλανδία για κάθε ενδεχόμενο. Παράλληλα η δύση ..σφύριζε αδιάφορα πιστεύοντας ότι η Φιλανδία ήταν απλά ένας δορυφόρος της ΕΣΣΡ και στη πρώτη κανονιά θα προσχωρούσε στο σύμφωνο της Βαρσοβίας. Από κει και όρος Finlanization που ταλαιπωρεί και ενοχλεί ακόμα και σήμερα τους Φιλανδούς.

Κατά τη περίοδο αυτή στη Φιλανδία και λόγω της λεπτότητας των συνεχών διαπραγματεύσεων δεν είχαν χρόνο για μακρόχρονες συνεδριάσεις, συζητήσεις στο κοινοβούλιο και διχασμούς, ήταν θέμα επιβίωσης, την ευθύνη των διαπραγματεύσεων την πήρε ο ίδιος ο πρόεδρος και συγκεκριμένα μετά τον πόλεμο ο Juho Kusti Passikivi και ο οποίος χάραξε ουσιαστικά τον νομοθετικό δρόμο που θα ακολουθούσε κάθε πρόεδρος στη συνέχεια. Για να σας δώσω να καταλάβετε κατά τη διάρκεια της προεδρίας του μήνες ολοκλήρους τους πέρναγε στη Μόσχα διαπραγματευόμενος με τον Στάλιν και μια εποχή που το ταξίδι Ελσίνκι Μόσχα το χειμώνα με το σιδηρόδρομο κράταγε μέρες.

Έτσι ενώ η κυβέρνηση είχε την ευθύνη όλων των υπουργιών στη περίπτωση της εξωτερικής πολιτικής την ευθύνη διαπραγματεύσεων και συνεννοήσεων με τις μεγάλες δυνάμεις την είχε ο ίδιος ο πρόεδρος, τα υπόλοιπα ο ανάλογος υπουργός εξωτερικών. Η δύναμη του προέδρου από τότε είναι τέτοια ώστε αφ’ ενός να έχει βέτο σε αποφάσεις της κυβέρνησης όσο αφορά την εξωτερική πολική αφ’ ετέρου μπορεί να χαράξει δική του γραμμή αδιαφορώντας για την πολιτική της κυβέρνησης και η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει χωρίς δικαίωμα βέτο!

Αυτό βέβαια συνεχίστηκε και κατά τη περίοδο του Urho Kekkonen, ενός από τα πιο φωτισμένα πολιτικά μυαλά της Ευρώπης που κάποια στιγμή θα αναφερθώ ιδιαίτερα και χαλάρωσε λίγο στη διάρκεια του Koivisto παρ΄ όλο ότι εκείνη τη περίοδο η Ρωσία διαλυόταν, περίοδος Gorbachev και Yeltsin, και αυτό ωφείλετο περισσότερο στον άβουλο χαρακτήρα του παρά στην αλλαγή της κατάστασης. Ο Koivisto υπήρξε το δεξί χέρι του Kekkonen αλλά χωρίς το αφεντικό του εξαφανίστηκε κάτω από το μύθο του. Tη συγκεκριμένη στιγμή και μπροστά στις αλλαγές που γινόντουσαν στη Ρωσία, με αμφίβολο αποτέλεσμα, φαινόταν σαν ο πιο καλός υποψήφιος. Ο Ahtisaari, άλλη ιδιαίτερη περίπτωση, ήρθε τη περίοδο που η Φιλανδία ξέφευγε επιτέλους από τη ρωσική κηδεμονία, γινόταν μέλος της ΕΟΚ άρα για άλλη μια φορά οι ιδιαίτερες εξουσίες του προέδρου ήταν απαραίτητες. Και φτάνουμε στη σημερινή πρόεδρο την κυρία Tarjia Halonen.

Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια και έχοντας ξεπεράσει τις φοβίες και την ανάγκη εθνικής ενότητας στις προεδρικές εκλογές όπου υποψήφιοι ήταν σχεδόν υπερκομματικοί παρ’ όλες τις κομματικές τους ρίζες και τις περισσότερες φορές δεν είχαν αντίπαλο η έναν αντίπαλο, περάσαμε στη περίοδο που οι προεδρικές εκλογές ήρθαν σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με τις βουλευτικές όπου οι υποψήφιοι είναι καθαρά κομματικά στελέχη και στο προεκλογικό αγώνα λέγονται τα πάντα ακόμα και γίνονται προσωπικές επιθέσεις. Στις τελευταίες προεδρικές εκλογές όλοι οι Φιλανδοί νιώσανε αυτή την αλλαγή βλέποντας τους δυο κυρίως υποψήφιους, Tarjia Halonen από το SDP Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και τον Sauli Niimisto από το Kokoomus το συντηρητικό κόμμα να καταλήγουν σε προσωπικές προσβολές και ταυτόχρονα να κυκλοφορούν ιστορίες για την προσωπική τους ζωή που τουλάχιστον προσβάλανε. Και μην ξεχνάμε και την απρόβλεπτη βοήθεια που δέχτηκε η Tarjia Halonen από έναν Αμερικάνο τηλεοπτικό star talking show αλλά γι αυτό θα πούμε σε επόμενο επεισόδιο.

Αυτή τη στιγμή η Φιλανδία έχει κυβέρνηση συνασπισμού με το κεντρώο κόμμα Keskusta να ηγείται και τους σοσιαλδημοκράτες του SDP να βοηθάνε πράγμα που σημαίνει ότι όσον αφορά τουλάχιστον την εξωτερική πολιτική το χαμηλών τόνων και καθαρά φιλοδυτικό Keskusta δεν συμφωνεί απόλυτα με την σοσιαλδημοκράτη πρόεδρο. Όταν λοιπόν η πρόεδρος εξαγριώθηκε με τη δολοφονία του Φιλανδού κυανόκρανου στο Λίβανο, όλοι περιμέναμε τη συνέχεια.

Η πρόεδρος λοιπόν την πέμπτη το βράδυ ανακοίνωσε ότι καμιά ειρηνευτική δύναμη δεν θα ξεκινήσει με συμμετοχή της Φιλανδίας αν το Ισραήλ δεν διατάξει την άμεση κατάπαυση του πυρός. Αυτό τώρα δούλεψε μέσα στην ΕΕ σαν ντόμινο. Αυτομάτως οι υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες αρνηθήκανε και συνταχτήκανε με τη Φιλανδή πρόεδρο. Η φιλανδική κυβέρνηση υποχρεώθηκε να ακολουθήσει ακόμα και εάν δεν συμφωνούσε πλήρως η καλύτερα δεν ήταν ενημερωμένη για την απόφαση της προέδρου αν και την περίμενε, και η ΕΕ μούδιασε. Αν δεν συμφωνούσε η χώρα που κρατούσε αυτή τη στιγμή την προεδρία και έβαζε όρους τότε οι όποιες προσπάθειες και υποσχέσεις στην ουσία ναυαγούν γιατί κατά τη γνωστή λογική οι περί Solana Άγγλοι Γερμανοί κλπ ψάχνουνε μια ήπια φόρμουλα που θα ικανοποιήσει αρχικά τους Ισραηλινούς.

Από την Παρασκευή λοιπόν ο ουρανός έχει σκοτεινιάσει οχι από σύννεφα αλλά από τα liar jet που πηγαινοφέρνουν υπουργούς, σύμβουλους και διαμεσολαβητές προσπαθώντας να βρουν μια λύση και η πρόεδρος πολύ φιλανδικά έχει δηλώσει, εγώ ότι είχα να πω το είπα!

Όσο για τον Γιωργάκη που μας τίμησε σήμερα, σε αντίθεση με την ελληνική κυβέρνηση το παλικάρι που έχει ζήσει και στη γειτονιά μας πολλά χρόνια ξέρει πολύ καλά τι παιχνίδι παίζεται εδώ αυτές τις μέρες και που ουσιαστικά είναι μια μεγάλη δοκιμασία για τη συνοχή της κοινής ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, γι’ αυτό ήρθε και καλώς και έξυπνα έκανε. Τουλάχιστον όσο αφορά το γενικότερο παιχνίδι και αδιάφορα στο τι θα πουν οι ελληνικές εφημερίδες τις επόμενες μέρες με το συνηθισμένο τους επιφανειακό κριτικό τρόπο και ασχετοσύνη το παλικάρι μόλις κέρδισε κάποιους πόντους.

Αυτά λοιπόν τα σημερινά και γι’ αυτό τρέχουμε όλοι!!!

**********************************************

Στη φωτο ο Urho Kekkonen και στη δεύτερη η Tarjia Halonen με τον Αμερικάνο star Conan OBrien



, , , &

Σχόλια

Ο χρήστης ovi είπε…
Μία μικρή παράκληση, τις τελευταίες μέρες έχω καταλήξει σε ένα δικτυακό γαιτανάκι απαντώντας σε posts και comments σε άλλα blogs.

Παιδιά δεν έχω κανένα πρόβλημα να απαντήσω σε ότι θέλετε αρκει να το κάνετε εδω, γιατι στο τέλος και εγώ τρελαινομαι κοιτόντας καμιά εικοσαριά blogs και οι ιδιοκτήτες των blogs τρελαίνονται απόλυτα δικαιολογημένα!!!

κiitos!!! :)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
hey hey ovi!
μολις τελειωσα το διαβασμα και ειπα να πω μια καλησπερα... σουπερ το αφιερωμα στη φιλανδια, ειδικα τα περι αψιμαχιων με πρωην ΕΣΣΔ. οσο για το παρον, μακαρι το σκανδιναβικο μοντελο να επικρατησει :-)
Ο χρήστης ovi είπε…
Καλησπέρα

Η περίοδος με την ΕΣΣΔ είναι τρομακτικά ενδιαφέρουσα, σαν κατασκοοπευτικό μυθιστόρημα και έχω σκοπό να βάλω μερικά κομματια γιατί με συναρπαζει κι εμένα!!!
Ο χρήστης ovi είπε…
Σημαντικό, τη περίοδο του Kekkonen είναι η περίοδος που ζούσε εδώ και ο Φοίβος, οπότε περιμένω ...ελληνική μαρτυρία!!! ;D
Ο χρήστης Кроткая είπε…
Εγώ λέω πάλι καλά που έχουμε Φινλανδική Προεδρία. Σκέψου να είχαμε πχ Βρετανική...

Αν μπ[ορέσεις να γράψεις μερικά παραπάνω για τον Αχτισάρι κάποια στιγμή, προσωπικά θα με ενδιέφερε πολυ.

Καιδ εν υπάρχει πρόβλημα να ανοίγουν άσχετες συζητήσεις -στο δικό μου μπλογκ τουλάχιστον! make yourself at home! :)
Ο χρήστης phivos είπε…
Θάνο, μπράβο, το άρθρο σου (γιατί περι άρθρου πρόκειται και όχι ποστ), είναι κατατοπιστικότατο, πλήρες και σαφές. Αν οι ανόητοι που γεμίζουν τις φυλλάδες στην Αθήνα είχαν το δέκατο της δικής σου διαύγειας και ακρίβειας, οι Ελληνες θα ήταν 500 επίπεδα πιο πάνω, σε επίπεδο ενημέρωσης.

Εγώ, τι να πρωτοπώ!

Θυμάμαι κυρίως την φανατική, θρησκευτική σχεδόν προσκόλληση που είχαν οι Φινλανδοί στον πρόεδρο Κέκκονεν. Τότε ήταν κιόλας 25 χρόνια πρόεδρος και, αν δεν εγκατέλειπε για λόγους υγείας, θα ήταν ακόμα εκεί!

Οντως, μετά τον Ούρχο, ο Μάουνο Κόιβιστο, δεν είχε καμιά ελπίδα. Αχρωμος και απλώς επαρκής, θα μείνει μάλλον σαν ο πιο απαρατήρητος μεταπολεμικός πρόεδρος!

Οι Φινλανδοί, παρόλο που εμείς, ο λαός των υπεραπλουστεύσεων και γενικεύσεων, τους νομίζαμε σαν ιδιαίτερα μοντέρνους και προχωρημένους, μού φάνηκαν ιδιαίτερα συντηρητικοί!

Βλέπεις, από τις τρελλές για σεχ Σουηδέζες της δεκαετίας του '70 και χρησιμοποιώντας το αξίωμα "όλοι αυτοί εκεί πάνω ίδιοι είναι", φτάνουμε στο να πιστεύουμε ότι η Φινλανδία είναι άλλος πλανήτης.

Τούς βρήκα λοιπόν, απογοητευτικά συντηρητικούς σε πολιτική σκέψη και βαθειά προτεστάντες! Ναι μεν στο κοινωνικό πλαίσιο, είναι διαφορετικοί - εμείς θα το λέγαμε προχωρημένοι - αλλά σε πολιτικό επίπεδο, μού φάνηκε ότι είχαν παιδική θέαση των πραγμάτων. Αναμφίβολα, τόσα χρόνια στη ζεστή αγκαλία του πρόεδρου Κέκκονεν, δεν πέρασαν χωρίς κάτι να κάνουν.

Ωχ, στοπ εδώ, έγινε κιόλας "Πειραϊκή-Πατραϊκή". (μήπως τελικά θα καταφέρεις να με κάνεις να μπλογκάρω για όλα αυτά; Μπάαα!)
Ο χρήστης ovi είπε…
ΕΚΤΑΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μόλις με ειδοποιήσανε ότι ο καταπληκτικός Erkki Tuomioja υπουργός εξωτερικών της Φιλανδίας έκανε δήλωση. Όλες οι διαρρεύσεις δηλώσεων ή προσχεδίων ανακοινώσεων για το μεσανατολικό που υποτίθεται ότι σχεδιάζονται από την προεδρία της ΕΕ είναι κατασκευασμένα ή στην Ουάσιγκτον ή στο Τελ Αβιβ και την Μόσχα και καλό θα ήταν να σταματήσουν γιατί δεν βοηθούν. Παράλληλα ενημέρωσε και προειδοποίησε ότι η φιλανδική προεδρία έχει τις κατάλληλες πληροφορίες από πρωτο χέρι και δεν χρειάζεται τέτοιου είδους νουθεσίες ή βοήθειες!!!

Πάλι θα τρέχουμε σήμερα και αυτοί οι Φιλανδοί ξεκινάνε τη μέρα τους στις 7,30 και εγώ έχω πρόβλημα με το νωρίς ξύπνημα!!!

Σημαντικό, ο Erkki Tuomioja είναι μέλος του SDP άρα απο το ιδιο κόμμα με την Halonen!!!
Ο χρήστης ovi είπε…
@ Krotkaya

Γλυκιά μου Krot εγώ δεν είμαι τόσο αισιόδοξος απλά οι Φιλανδοί θα τους χορέψουν λίγο πριν βάλουν την υπογραφή τους και βέβαια μέχρι τότε θα έχουν κερδίσει κάτι άλλο, είπαμε η Φιλανδία πάνω από όλα!!! ;)

Για τον Ahtisaari θα γράψω σύντομα απλά έχω σκοπό να αναφερθώ στο κάθε πρόεδρο σε χρονολογική σειρά.

Σε ευχαριστώ γι’ τη φιλοξενία στο blog σου αλλά ...δεν είναι το μόνο και μερικές φορές οι απαντήσεις σε comments ή posts για να είναι σωστές γίνονται σεντόνια και όπως είπα από τη μια δεν μπορώ να παρακολουθώ τόσα blogs ούτε ενώ υπάρχει ένα πολύ σοβαρό post που με έκανε και μένα να προσθέσω comment να ακολουθούν άλλα 20 comments με θέμα τη Φιλανδία!!!
Ο χρήστης ovi είπε…
@ Φοίβο

Εντάξει με έκανες να κοκκινίσω. ;p

Για να διορθώσω τα λάθη που κάνουν ‘δημοσιογράφοι’ σε ‘έγκυρες’ εφημερίδες και περιοδικά όσο αφορά τη Φιλανδία, θα χρειαστώ βιβλίο και οχι απλά μερικά posts.

Τώρα ΝΑΙ γράψε σεντόνια, γράψε Posts, η μαρτυρία σου είναι μοναδική για δυο λόγους, αφενός έζησες την περίοδο της παρακμής του Kekkonen αλλά και ήσουν ένας από τους ελάχιστους ξένους που ζούσαν εδώ αυτή την εποχή, όταν οι ξένοι στη Φιλανδία ήταν κατά τους ντόπιους τουλάχιστον τρελοί για να έρθουν εδώ!

Όπως έγραψα και στη Krot έχω σκοπό να μιλήσω για το κάθε πρόεδρο χρονολογικά και σε συνδυασμό με τα τρέχοντα γεγονότα. Ο Kekkonen είναι από τους ‘αγαπημένους’ μου και έχω πολλά ιστορικά ανέκδοτα να αναφέρω από μαρτυρίες συγχρόνων του.

Ο Koivisto τους τελευταίους μήνες ανταγωνιζόμενος τη διεθνή αναγνώριση του Ahtisaari έγινε λίγο ανέκδοτο προσφερόμενος να αναλάβει θέση στον ΟΗΕ!!! Φαντάζεσαι τη συνέχεια!!!

Και ναι έχεις δίκιο για το συντηρητικό Φιλανδό, το έζησα έντονα και στα δυο μεγάλα κόμματα σε σημείο πριν από τρία χρόνια που δούλεψα και σαν profiler να νιώσω ότι ο Αντρέας του 80 ήταν πολύ πιο ριζοσπαστικός και μοντέρνος από τους συγχρόνους μου. Όσο για τους μύθους ε, γι’ αυτό βρισκόμαστε εδώ!!! ;D
Ο χρήστης Debby είπε…
Καλημέρα!!
Μένουμε συντονισμένοι για τις εξελίξεις έχε υπόψη!
Ο χρήστης ovi είπε…
@ Debby

γλυκιά μου debby ... :D καλημέρα!!!

Δηλαδή τι καλημέρα, αυτοί εδώ είναι τρελοί και όλοι κοιμούνται με ενα NOKIA στο προσκεφάλι τους!!!
Ο χρήστης ovi είπε…
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΔΕΛΤΙΟΥ

Λοιπόν ο καταπληκτικός Erkii ξεκίνησε απο χτες οταν έδωσε μία συνεντευξη που θα δημοσιευθεί σήμερα στη Σουηδόφωνη Hufvudstadsbladet. Στη συνέντευξη του αυτή μίλησε για διαροές στις συσκέψεις και τις συζητήσεις που γίνονται αυτή τη στιγνή στην ΕΕ με θέμα το Λίβανο σε σημείο Ουάσινγκτον, Τελ Αβιβ και Μόσχα να είναι άμεσα ενημερωμένες και να προβάλουν με καταπληκτική ταχύτητα αντιρήσεις ή συμβουλές. Σήμερα απλά το χόντρινε λιγάκι.

Η πλάκα είναι οτι αυτό το στιλ του φτωχού καθηγητή που έχει σε ξεγελάει πραγματικά και οταν έρχεται κατι παρόμοιο από αυτόν φαντάζομαι πόσο ξαφνιάζει τους ξένους.
Ο χρήστης Debby είπε…
Η Ericsson δεν φτουράει καθόλου εκεί δηλαδή???
Ο χρήστης Yannis H είπε…
Υπέροχο post (σωστά λέει συν-blogίστας παραπάνω, πρόκειται για άρθρο).

Να υπογραμμίσω μερικά πράγματα: Καταλαβαίνει κανείς αρκετά, έστω σε συμβολικό επίπεδο, για τη συμπεριφορά της Φινλανδίας κατά τον καιρό της ΕΣΣΔ, αν δει το φύλλο της Aamulehti της 7ης Δεκεμβρίου 1917 (την επομένη της φινλανδικής κήρυξης ανεξαρτησίας). Όλη η εφημερίδα έχει διάφορα θέματα και στο κάτω-κάτω δεξί μέρος της πρώτης σελίδας, σε ένα μονόστηλο λίγων γραμμών, μια είδηση: Χθες η Φινλανδία κήρυξε την ανεξαρτησία της. Η επιτομή του low profile!

Επίσης, να πούμε ότι η Φινλανδία κατά τύχη δεν έγινε μέρος της ΕΣΣΔ. Ο Λένιν, με βάση το μοντέλο εξέλιξης του Μαρξ, ήταν πεπεισμένος ότι η ‘Επανάσταση’ στη Φινλανδία ήταν ζήτημα μηνών – γι’ αυτό και δεν παρενέβη όταν η τελευταία κήρυξε την ανεξαρτησία της. Σιγά-σιγά είδε ότι έκανε λάθος, αλλά το momentum είχε περάσει. Και έτσι, μπήκανε όλοι στην εποχή της Finlandisation…

Να πω επίσης ότι δεν συμφωνώ με το χαρακτηρισμό του πολιτικά συντηρητικού για τους Φινλανδούς. Από το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας μέχρι την πολιτική τους προς χώρες του Τρίτου Κόσμου, και από το εκπαιδευτικό τους σύστημα μέχρι την πολιτική τους προς την ελευθερία έκφρασης των (κρατικών και μη) ΜΜΕ, δείχνουν το ακριβώς αντίθετο. Ίσα-ίσα, θα έλεγα ότι είναι μια πολύ ανοιχτή κοινωνία… απλώς, λόγω παράδοσης και συνθηκών, είναι ανοιχτή κυρίως προς τα μέσα (αν με καταλαβαίνετε). Υπήρξε χώρα-ενυδρείο για πολλά χρόνια, αποκομμένη από την υπόλοιπη Ευρώπη (mailman takapiha) και αντέγραφε, προσαρμόζοντας στη δική της πραγματικότητα, την εξαιρετικά εξωστρεφή Σουηδία.

Γι’ αυτό και στην περίπτωση της κρίσης του Λιβάνου, προσωπικά ένιωσα πιο ασφαλής με τη Φινλανδική Προεδρία: η συγκεκριμένη χώρα έχει αυξημένες ευαισθησίες σε πολιτιστικής και ανθρωπιστικής φύσης ζητήματα και αυτό θα ήταν καλός οδηγός - πολύ καλύτερος απ’ ότι η παράδοση της Αγγλίας, για παράδειγμα.
Ο χρήστης ovi είπε…
@ debby

Αγοράζουν Ericsson μόνο λόγω φθηνής τιμής!!!

@ yannis

Tervetuloa Yannis, παραδέχομαι ότι μετά από τη προχθεσινή μας συζήτηση κάπως περίμενα τη συμμετοχή σου σε αυτό το post. ?

Μόνο μια διαφοροποίηση σε αυτό που είπες. Συμφωνώ ότι αυτό που κάνει τους Φιλανδούς να φαίνονται πιο συντηρητικοί σε εμάς είναι ο τρόπος που εκφραζόμαστε σαν πολιτικά όντα, και που είναι πολύ πιο εξωστρεφής και αυθόρμητος χωρίς αυτό να σημαίνει και ότι είναι πάντα ο σωστός. Οι Φιλανδοί έπρεπε να είναι και εσωστρεφείς και ελεγχόμενοι αν ήθελαν να επιβιώσουν. Η διαφοροποίηση μου είναι όσο αφορά το εκπαιδευτικό σύστημα και τα ΜΜΕ που έχω σκοπό να μιλήσω αργότερα αφού είναι άλλωστε ο χώρος που κινούμαι. Όσον αφορά το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας νομίζω ότι είναι μοναδικοί, φαντάζομαι ότι θυμάσαι το κουτί που παίρνουν που παίρνουν τα νεογέννητα και που εντυπωσιάζει τον κάθε ένα που το βλέπει, αλλά και γι’ αυτό επιφυλάσσομαι για το μέλλον.
Ο χρήστης phivos είπε…
Το laatikko! Ενα-ένα μού τα θυμίζεις βρε Θάνο! Αααα!, θα με κάνεις στο τέλος ν'αρχίσω να γράφω! Είναι να μην πιστεύεις τα μάτια σου όταν το πρωτοβλέπεις! Και να λες πόσο δρόμο έχουμε ακόμα! Αλλά για να μη ζηλεύουμε, βγάλαμε και μεις λίγο μετά, παρόμοιες κούτες Pampers. Tις θυμάσαι; Αυτές του Κοσκωτά!

Γιάννη, όπως θα πρόσεξες, αναφέρθηκα σε πολιτικό συντηρητισμό (και λίγο ανέμειξα και το θρησκευτικό ζήτημα) και όχι στο κοινωνικό. Γιατί θεωρώ ότι είναι δυο ζητήματα εντελώς ξέχωρα. Και στη Φινλανδία έχεις πλήρη επίδειξη αυτού του χωρισμού!

Αλλά να, το βλέπω νάρχεται το σεντόνι! Στοπ λοιπόν!
Ο χρήστης ovi είπε…
Προσπαθούσα να θυμηθώ το όνομά του!!! Laatikko!!! Δεν μπορούσα να το πιστέψω όταν ήρθε!!!
Ο χρήστης Yannis H είπε…
Αγαπητέ Ovi (άραγε το νικ σου που σημαίνει ‘πόρτα΄ να υπονοεί προς …τη Φινλανδία;) μια διευκρίνιση. Δεν θεωρώ την εσωστρέφεια και τους χαμηλούς τόνους δείγμα συντηρητισμού. Ίσα-ίσα, όσο πιο χαμηλότονα και λιγότερο αυθόρμητα μιλάει κάποιος (αυτό που λέμε ‘πολιτισμένα’), μάλλον τόσο πιο προοδευτικός πολιτικά είναι. Αυθόρμητα, θα πράξουμε με βάση το συναίσθημα, το προσωπικό μας γούστο - βάση όμως της δημοκρατίας είναι η λογική. (Ένας ορισμός της δημοκρατίας: λογικοποίηση των συγκρούσεων.)

Έτσι, ένας αυθόρμητος πρόεδρος χωριού, μπορεί να απαγορέψει την κυκλοφορία των Αλβανών στο χωριό του μετά τη δύση του ηλίου (συνέβη). Εντελώς εξωστρεφείς χριστιανοί ή ελληναράδες μπορούν να ζητούν παραβίαση του Συντάγματος επειδή είναι πλειοψηφία – «ποιος νοιάζεται για τις μειονότητες;» Αυθόρμητα ο κάθε ένας βάζει πρώτα τον εαυτό του και όχι την κοινωνία – από τον μανάβη και τον βενζινοπώλη που κλέβουν στις τιμές, μέχρι τον ψηφοφόρο που ψηφίζει με πελατειακή σχέση για να μπει το παιδί του στο δημόσιο. Αυτά (μεταξύ άλλων) θεωρώ δείγματα πολιτικού συντηρητισμού (καλύτερα: δείγματα έλλειψης πολιτικής κουλτούρας) και ποτέ δεν θα συνέβαιναν στη ‘λογική’ και ‘χαμηλών’ τόνων Φινλανδία. Σε θέματα πολιτικής κουλτούρας, νομίζω πως ‘δεν πιάνονται’. Και το ζηλεύω.

Θα συμφωνήσω με το Φοίβο ότι σε μερικά θέματα της πολιτικής έχουν παιδική θέαση – αν και αυτή η αθωότητα πάει περισσότερο, κατά τη γνώμη μου, στο sinisilminen (για τους μη γνωρίζοντες: σημαίνει ακριβώς παιδική αθωότητα, αφέλεια, έλλειψη πονηριάς). Π.χ., κάποιες πολιτικές πρακτικές φαίνονται να απαντούν, ή να στηρίζονται, σε ερωτήσεις του στιλ: ‘γιατί να πεινάει κάποιος;’ (πρόνοια) ‘γιατί να πει κάποιος ψέματα;’ (έλλειψη γραφειοκρατίας: για ένα επίδομα παλιά χρειαζόταν μια απλή αίτηση χωρίς αμέτρητα δικαιολογητικά). Μια απέραντη αίσθηση πολιτικής εμπιστοσύνης μεταξύ τους, σε διαπροσωπικό επίπεδο (όπως είπα: ανοικτοί προς τα μέσα – το ‘έξω’ και οι ‘έξω’, είναι άλλη υπόθεση).

Νομίζω ότι έπιασα ένα πολύ μεγάλο θέμα, έχει πάρα πολλές πλευρές απ’ όσες και αναρωτιέμαι αν γίνομαι κατανοητός.

Θα περιμένω με ενδιαφέρον την αναφορά στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Ο χρήστης Yannis H είπε…
Εργοτελίνα: πριν 10 χρόνια περίπου, οι κάτοικοι των νησιών Oland (ή επί το φινλανδικό, Ahvenamaa) ζητούσαν ολοκληρωτική ανεξαρτησία από τη Φινλανδία (έχουν μερική). Μια βουλευτής, δεν θυμάμαι ποια, πρότεινε μεταξύ σοβαρού κι αστείου «εφόσον δεν θέλουν να είναι μέρος της Φινλανδίας, ας δώσουμε την περιοχή στη Ρωσία με αντάλλαγμα την Καρέλια». Για πότε σιώπησαν, δεν λέγεται! (Οι Φινλανδοί δεν θέλουν την Καρέλια γιατί όπως έλεγαν τότε, θα ήταν πολύ ακριβό να τη φέρουν στο επίπεδο της υπόλοιπης Φινλανδίας.)
Ο χρήστης ovi είπε…
@ ergotelinen

Ηρθες με φόρα και ορεξάτη μου φαίνεται. Αστειεύεσαι; Οι Ρώσοι θα επιστρέψουν την Karelia; Τα ανθρακωρυχεία και τα εργοστάσια; Την πιό πλούσια περιοχή της ευρύτερης Φιλανδίας; Σίγουρα, την ίδια μέρα που η Τουρκία θα δώσει δώρο στην Ελλάδα την ανατολική Θράκη και τη Κωνσταντινούπολη παρέα!!! Και τότε αυτός ο ΑΕΚτζής που είχε γεμίσει το πατρικό μου το 76 με το σύνθημα 'Θέλουμε τη Πόλη" θα τους πει το οχι!!!

Αυτό δεν τολμάω να το μεταφράσω ούτε στη γυναίκα μου που υποτείθεται οτι το έχει ...ξεπεράσει!!!

Ακόμα και τώρα όλοι οι Φιλανδοί ανεξαρτήτου ηλικίας μιλάνε για τη Karelia που τους κλέψανε οι Ρώσοι!!!
Ο χρήστης ovi είπε…
@ yiannis

Γιά τους Φιλανδούς δεν υπάρχει απλά θέμα Karelia αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με το αν τη θέλουν ή όχι, έχει να κάνει με την γενικότερη σταση τους που και ο ίδιος αναγνώρισες σε προηγούμενο coment. Σε συζητήσεις για το θέμα σαφώς κρατάνε κακία προς τους Ρώσους και μην ξεχνας οτι το ίδιο θέμα είναι και η δικαιολογία τους στο να αποχαρακτηρίζουν μία εισβολή σε αμυντικό πόλεμο.
Ο χρήστης ovi είπε…
@ yiannis

Το όνομα πραγματικά έχει να κάνει με ‘πόρτα’ μόνο που στη δικιά μου περίπτωση και καθόλου αλαζονικά ... μάλλον εγώ έχω ανοίξει μια πόρτα μέσα στη Φιλανδία!!!
Για το εκπαιδευτικό φιλανδικό μοντέλο έχω ήδη μπλέξει σε συζήτηση με αφετηρία προηγούμενο post και comments σε άλλο blog και αυτή τη στιγμή βρίσκομαι σε αναμονή απάντησης από έντυπο περιοδικό εκπαιδευτικών από την Ελλάδα.
Όσα για τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, συμβαίναν και πριν από πάνω από 25 χρόνια που έφευγα από την Ελλάδα αλλά και αυτό μπορείς να το βρεις σε ... προηγούμενο post!!! Το ότι δεν άλλαξε τίποτα με στεναχωρεί πολύ περισσότερο από όσο μπορείς να φανταστείς και γι΄ αυτό τα τελευταία δέκα χρόνια αποφάσισα να κόψω και τις διακοπές στην Ελλάδα.
Τώρα για τη πολιτική στη Φιλανδία θα μου επιτρέψεις μιας και έχω άμεση γνώση, στις τελευταίες εκλογές δούλεψα σαν profiler για το Keskusta ... να ξέρω από μέσα! Και από τα γραφόμενα σου φαντάζομαι ότι λείπεις τουλάχιστον μια δεκαετία. Κάποια πράγματα έχουν αλλάξει!
Ο χρήστης ovi είπε…
@ yiannis

Και επειδή ήθελα να κάνω την ερώτηση και στη προηγούμενη συζητηση που είχαμε, μετά απο 10 χρόνια πως τα κατάφερες να φύγεις; Δεν σε μαγεψε το δάσος ωστε να σε κρατήσει; Εγώ πιά έχω φτάσει στο σημείο που να θεωρώ ευτυχία και παράδεισο το cottage!!! ;)
Ο χρήστης Ecumene είπε…
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ο χρήστης ovi είπε…
@ ergotelinen

Καλό με μικρές σημειώσεις, τα χρήματα προς την πειδεία σταματήσαν να διδονται απλοχερα με το τέλος του 90 και αυτό έχει αλλάξει πολλά πράγματα, οι δε δήμοι αυτή τη στιγμή στη κυριολεξία υποφέρουν με αποτέλεσμα την έλλειψη διδακτικού προσωπικού μιάς και η προσληψη τους ειναι θέμα του δήμου. Και γι' αυτό η φιλανδία κάνει μια πολύ έξυπνη κίνηση εκμεταλευόμενη την φήμη που απέκτησε, να προσελκύσει ξένους φοιτητές με χρήματα.

Πάντως απο τα πιο ψυχραιμα αρθρα που εχω διαβασει και αναγνωρίζει το ρόλο των κοινονικοπολιτικών, οικονομικών και ιστορικών συνθηκών
Ο χρήστης ovi είπε…
@ Ergotelinen

Νομίζεις οτι ο κύριος Καρέλιας είναι Φιλανδός; ;D

A! Αφού βρήκες και .... αυτό !!! (δεν θα έπρεπε να μου κάνει εκπληξη) μάλλον έχεις βρει και το mail μου, καντο thanos at και στείλε μου ένα καποια στιγμή!!!
Ο χρήστης YO!Reeka's είπε…
εγώ πάλι θέλω να σου κάνω μια μικρούλα παρατήρηση, με πολύ καλή διάθεση και αγάπη
το σωστό είναι Φινλανδία και όχι Φιλανδία.
cheers :)
Ο χρήστης ovi είπε…
Μη το σκέφτεσαι, οι παρατηρήσεις είναι για να βελτιώνομαι (αγαπημένος φίλος μου έστειλε πριν απο μέρες, DVD με τους 10 μικρούς μήτσους και εχω πάθει πλάκα)

Οπως είπα και από την αρχή και το έχω επαναλάβει πολλές φορές οτι ενας απο τους λόγους υπαρξης αυτου του blog ηταν οτι εδώ και λίγο καιρό φοβήθηκα οτι 'χάνω' τα ελληνικά μου και πρέπει να παραδεχτώ οτι και μόνο η θύμηση καποιων ελληνοαμερικάνων θείων και το ok και anyway με πανικόβαλε!!!

Οσο για το Φινλανδία/Φιλανδία είχαμε μιά αναλογη συζήτηση και με τον μητσκο (ειναι στα links) το πρώτο καιρό που ξεκινούσα και μου είπε οτι και τα δύο κατα τον Μπατινιώτη (ελπίζω να θυμάμαι το όνομα σωστα) είναι σωστά.

Και τώρα μια δικιά μου παρατήρηση βρε gelial, εσυ μόνο αυτό το λάθος είδες; Γιατί εγώ είδα και δυό τρία άλλα!!! ;D
Ο χρήστης ovi είπε…
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ο χρήστης Yannis H είπε…
oville:

Έφυγα από τη Φινλανδία πριν 7,5 χρόνια και γύρισα πριν 6 για 15 μέρες...

Προφανώς δεν έχω λόγο να σε αμφισβητώ - ίσα-ίσα, που μου δίνεται η ευκαιρία να κρατήσω μια επαφή της "εξέλιξής" της, έστω από μακριά. Και γι' αυτό, είμαι tosi iloinen :)

Επίσης, τον καιρό που ήμουνα εγώ στο Τάμπερε, πες πιο μικρή πόλη, πες ήταν παλιότερα που δεν υπήρχαν ξένοι, δεν είχα την ευκαιρία να ανταλλάξω αρκετές σοβαρές κουβέντες με Έλληνες. Βλέπω πως τα πράγματα έχουνν αλλάξει - και από σύμπτωση, κι εγώ δούλευα στο YLE, και έπρεπε να 'αποφύγω' τη φήμη του Μπλακ Μάικ.

Ερώτηση (γιατί είπες ότι φέρνουν ξένους σπουδαστές για να πάνε χρήματα στην παδεία): εννοείς σαν μοχλό πίεσης, ή οι ξένοι φοιτητές πληρώνουν δίδακτρα τώρα;
Ο χρήστης ovi είπε…
@ Playmobil

Μου φαίνεται οτι στο τέλος θα χρησιμοποιώ το Suomi για να ησυχάσετε ολοι σας!!!
Ο χρήστης Yannis H είπε…
Oville kaksois:

Τώρα είδα την ερώτηση για το πώς τα κατάφερα να φύγω. Δεν ήταν εύκολο. Πολλά έπαιξαν το ρόλο τους. Κατ’ αρχήν, οι ρίζες μας, πιστεύω, είναι οι άνθρωποι. Είχε λοιπόν τελειώσει ένας (σημαντικός) δεσμός μου, η φουρνιά των ξένων φοιτητών με τους οποίους ξεκίνησα αποφοίτησαν και από την παλιά καλή παρέα πήγε ο καθένας στο κράτος του, οπότε απέμεναν μόνο οι Φινλανδοί φίλοι μου – λίγοι και υπέροχοι, αλλά όχι αρκετοί για να με κάνουν να νιώθω πως έχω ‘ρίζες’ εκεί.

Το κυριότερο όμως, ήταν πως δεν μπορούσα να γυρίσω στην Ελλάδα λόγω στρατού οπότε, μπορεί και να μην ξαναέβλεπα τη μητέρα μου που ήταν υπερήλικη (φτου-φτου, κι ακόμα είναι).

Ήταν δύσκολη απόφαση... αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις, το cottage – όσο σημαντικό και αν είναι, και όσο και αν μου λείπει - δεν είναι αυτό που κάνει τη διαφορά.
Ο χρήστης Derek είπε…
μάλλον ως μοχλό πίεσης.

απ'όσο ξέρω ούτε τα πτυχιακά ούτε τα μεταπτυχιακά έχουν δίδακτρα εδώ, απλά οι ξένοι φουσκώνουν τους αριθμούς...
Ο χρήστης ovi είπε…
@ yiannis

Τελικά συνυπήρξαμε στην ίδια χώρα για περίπου τρία χρόνια. Το Tampere είναι από τις πόλεις που έμενα μου αρέσουν πολύ και κάθε φορά που πάω και είναι τακτικά περνάω πολύ καλά, φαντάζομαι μου δίνει ένα αντίστοιχο συναίσθημα με αυτό που πάντα που μου έδινε η Θεσσαλονίκη.
Η αλλαγή στη Suomi είναι μάλλον ραγδαία τα τελευταία χρόνια, όταν πρωτοηρθα και δεν μιλάω για τις επισκέψεις μου στο Ελσίνκι, υπήρχαν συγκεκριμένα μέρη που μπορούσες να πας. Μην ξεχνάς ότι εγώ δεν ήρθα σαν φοιτητής αλλά πολύ μεγαλύτερος και έχοντας αρκετά χρόνια πίσω μου εκτός Ελλάδας και έχοντας κατά κάποιο τρόπο καταξιωθεί επαγγελματικά ώστε ερχόμενος στη Suomi να έχω και μια φήμη που με ακολουθούσε. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ήταν τίποτα πιο εύκολο. Το ξέρεις καλά ότι στη Φιλανδία όταν είσαι ξένος αυτά δεν μετράνε και όλοι ξεκινάνε από το μηδέν. Τέλος πάντων εγώ ήμουνα λίγο πιο τυχερός μιας και είχα πίσω μου μερικές από τις πιο γνωστές ευρωπαϊκές εφημερίδες που δεν μπορούσαν να τις αμφισβητήσουν.
Το Ελσίνκι και που ζω όλα αυτά τα χρόνια έχει αλλάξει τρομακτικά. Όπως έχω ξαναπεί οι 14,000 ξένοι έχουν γίνει πέρσι 140,000 και σ’ αυτούς δεν μετράνε ξένοι φοιτητές και εποχιακοί εργάτες η τα στελέχη της ΝΟΚΙΑ, Savcor κλπ. Αυτή την αλλαγή τη ζω σχεδόν καθημερινά και σαφώς έχει επηρεάσει και τους Φιλανδούς. Τώρα πια υπάρχουν οχι απλά συντηρητικά κόμματα αλλά φασιστικά όπως το κόμμα των ‘Αληθινών Φιλανδών’
Τα έξη pub, τρία ιρλανδέζικα και δεν θυμάμαι τι ήταν τα άλλα δυο τώρα έχουν γίνει δεκάδες. Μέχρι clubs με την αγγλική έννοια βρίσεις τώρα που πηγαίνουν μόνο αγγλόφωνοι. Εγώ στον εργασιακό μου χώρο δεν μιλάω φιλανδικά, μάλλον θα τους σοκάρω αν το κάνω γιατί δεν ξέρω αν το καταλαβαίνεις αλλά δεν το θέλουν!!!
Κοίτα αυτό θα γίνει σεντόνι και έτσι κι αλλιώς στο μέλλον έχω σκοπό να γράψω πολλά από αυτά, όποτε κάνε .. υπομονή!!!
Και θυμάσαι από το YLE τον David και Nicolas; Ακόμα εκεί είναι!!!!
Ο χρήστης ovi είπε…
τωρα για τα πενεπιστημια, η κυβερνηση εχει ξεκινηει απο περσι μια προσπαθεια εξαργυρωσης της φήμης των και ακολουθει το Γαλλικο και το Αγγλικο συστημα της δεκαετιας του 70, ακριβα μεν αλλα αυστηρα και πτυχία που αναγνωριζονται παντου!

derek περίμενε λιγο μεχρι να γνωρισεις περισσότερο τι γίνεται.

Το πανεπιστημιο της juvaskula και του Turku εχουν ηδη ξεκινησει με το ελσινκι να ακολουθεί.
Ο χρήστης ovi είπε…
Θυμάσαι φανταζομαι οτι τα πανεπιστημια μεχρι ενος σημειου χρηματοδοτούνται και απο τον ιδιοτικό τομες, οι περίφημες φορμες που φοράτε!!! Αρα τα διδακτρα ειναι κομματι απο το πακέτο.
Ο χρήστης ovi είπε…
και τι Tempere συνεχιζει να είναι πολύ όμορφο αλλά οχι και τόσο μικρό τωρα πιά!!! Και απο μιά συζητηση που είχα τελευταία μαζι με ευρύτερο Tampere πρεπει να αρχισει να φτάνει τους 400-500,000 κατοίκους.
Ο χρήστης dodo είπε…
Μήπως να ...χωρίζαμε κεφάλαια;

Άντε, γιατί δεν σάς προλαβαίνουμε, μέχρι να εμπεδώσω τα τού πολιτικού συστήματος και σύγχρονης ιστορίας, εσείς περάσατε στο εκπαιδευτικό (που ακούγεται πως είναι και πολύ επιτυχές).
Πάλι θα ξενυχτήσουμε να διαβάζουμε, φαίνεται...
Ο χρήστης bidibis είπε…
Ovi said"kαι μην ξεχνάμε και την απρόβλεπτη βοήθεια που δέχτηκε η Tarjia Halonen από έναν Αμερικάνο τηλεοπτικό star talking show (Conan O’ Brien)αλλά γι αυτό θα πούμε σε επόμενο επεισόδιο."


είμαστε και εμείς ενήμεροι για αυτό - το έδειξαν τα ελληνικά κανάλια την περίοδο των φινλανδικών εκλογών.


Το πρώην συγκρότημα του alex Kapranos, Karelia, αντίθετα από ότι νομίζεται στη Βρετανία, δεν παίρνει το όνομά του από τη γνωστή περιοχή, αλλά από τα γνωστά ελληνικά τσιγάρα, τα οποία συνήθιζε να αγοράζει ο alex παλιότερα, όταν ερχόταν στην Ελλάδα.
Ο χρήστης ovi είπε…
@ dodos

Xα, και νόμιζα οτι την κοπάνισες για διακοπές!!! Περιμένω ... mail!!!

@ BadlyDrawnBoy

ολόκληρο το show διαρκεί 45 λεπτά, το βάλανε ολόκληρο? και έχει μιά ολόκληρη σειρά το πως κατέληξε σε αυτό το επεισόδιο που ο O'Brien μάλλον ...ξεφτυλίζει τους Φινλανδούς με και χωρίς το γάντι!!! Αν θέλετε και μου πείτε ...πως μπορώ να το βάλω online!!! δυστυχώς είναι ...400Μb!!!
Ο χρήστης Yannis H είπε…
Θέλω καιρό να τα αφομοιώσω. Δύο μεγάλες εκπλήξεις: Κόμμα φασιστών; Εγώ κάτι skinheads ήξερα, που μάλιστα αν τους μιλούσες κοκκίνιζαν! 500.000 το Τάμπερε; 250.000 το άφησα! Το τέλος του ταμπερέζικου κόσμου, (έμενα κάποτε εκεί, στην Naytelijankatu όπου τελείωνε η Hervanta) πρέπει να απέκτησε περίχωρα. Γελάω – πού; (λόγω αυτοκινητόδρομου). Μάλλον ήρθε ο καιρός γι’ ακόμα μια επίσκεψη!

Στο YLE(2) δούλευα μόνο με Φινλανδούς - τον David πρέπει να τον είχα ακουστά. Δούλευα με Tero Heinanen (διευθυντής) και Sakari Warsel (παραγωγός)... Επίσης, συνεργαζόμουν με τον Matti Posio – παιδί διαμάντι, στην Aaamulehti τώρα, ακόμα έχουμε συχνή επαφή. Στο ραδιόφωνο: Vallimerren Rytmi και Valoa Ikkunassa τα προγράμματά που συμμετείχα. Πιθανόν να υπάρχουν ακόμα.

Ε, ρε παράξενα που είναι... Νετ σου λέει ο άλλος...
Ο χρήστης ovi είπε…
Λυπάμαι ρε Γιάννη, αλλά φαντάζομαι οτι και η 'εξέλιξη' είναι φυσιολογικό πράγμα και ανάλογα με το που βρισκεται το καθισμα σου βλεπεις και ανάλογα!!!
Μία μέρα στο κέντρο μεταναστών θα σου έφτανε για να πεις οτι ...τα είδες όλα και πολλοί μύθοι γκρεμιστήκαν!!!
Αν δεις τωρα το Ελσνινκι θα τρελαθεις, το Ιta Keskus εχει επεκταθεί τρομερά και έχουν χτθστεί δεκάδες group νέων κτιρίων. Αυτη τη στιγμή στο Vuosaari Χτιζεται το υψηλότερο κτίριο στη Φιλανδία, λες και το χρειαζόντουσταν 30 ορόφων με τη λογική ...δεν είχαμε ουρανοξύστη!!!
Βέβαια σε τίποτα δεν αλλάζει η φύση που είναι πάντα πανέμορφη!

Και αδιακριτη ερωτηση, σου λένε κάτι οι λέξεις Miia και sports?
Ο χρήστης phivos είπε…
Ενα πράγμα που ήξερα για τη Σουομία είναι ότι δεν είχε ψηλά κτήρια. Κάποτε φιλοξενήθηκα στην Imatra, σ'ένα κτήριο που είχε 8 πατώματα και ήταν τόσο παράξενο πού όταν εγκαινιάστηκε, το είχαν δείξει στην τηλεόραση. Αυτό που πάντα έλεγα στην Ελλάδα είναι ότι στη Φινλανδία, τις πολυκατοικίες τις χτίζουν ξαπλωτές!

Αλλά, δεν παίζω! Μιλάτε για πράγματα που έγιναν πριν 10-15 χρόνια. Με κάνετε να αισθάνομαι γέρος. Το '80 είναι 26 χρόνια πίσω, δεν είναι δα και κανένας αιώνας!

Και μικρός, μήμως είναι ώρα να ρίξεις κανένα νέο ποστ; Αυτό εδώ γέμισε! Αλήθεια, υπάρχει κανένας που να θυμάται γιατί μίλαγε στην αρχή; Ετσι όπως πάμε, η Τελίνα θα βάλει εδώ, λινκ στο αρχικό ποστ!
Ο χρήστης ovi είπε…
Μάλιστα! Η επιθυμία σας εντολή ... μόνο που θα περιμένετε να γίνει 9 Σεπτεμβρίου ...στη Σουομία!!!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Φιλανδία των Σομαλών! - Episode IV

Φιλανδικές ιστορίες με ξένους

Και λίγη Φιλανδική ιστορία ...έτσι σαν μοντέλο!!!