Ένας Έλληνας πολύ Φιλανδός Episode V το τέλος

Και έτσι φτάσαμε δευτερόλεπτα πριν αρχίσει η εκπομπή να προβάλλεται στη φιλανδική τηλεόραση ζωντανά με τον Κωνσταντίνο ήρεμο να ψάχνει να βρει ποια είναι η σωστή κάμερα που πρέπει να κοιτάζει.

Όπως θα θυμάστε η εκπομπή μεταδίδεται από το κρατικό κανάλι άρα δεν υπάρχουν διαφημίσεις. Το σκηνικό είναι πολύ προσεγμένο μιας και το studio που γίνεται η εκπομπή είναι ένα ψηλοτάβανο νεοκλασικό, είναι σαν να κάθεσαι στο ανάλογο σαλόνι του σπιτιού με κλασικές πολυθρόνες. Για διακοπή ώστε να πάρουν ανάσα οι καλεσμένοι, κάθε δέκα περίπου λεπτά και αφού κάνει δυο κύκλους με τους καλεσμένους της η παρουσιάστρια από ένα κλειστό ψευδοπαράθυρο εμφανίζεται η σκιά ενός σαξοφωνίστα που παίζει ζωντανά για ένα με δυο περίπου λεπτά.

Η παρουσιάστρια πάντα πολύ ήρεμη και εντυπωσιακά για Φιλανδή πολύγλωσση, μιλάει με αρκετή άνεση Σουηδικά, Αγγλικά, Ρωσικά, Γερμανικά και Γαλλικά. Φανταστείτε τώρα ένα κλειστό ημικύκλιο με την παρουσιάστρια στα δεξιά με δίπλα της τον Κωνσταντίνο και από την άλλη τον ένα Τούρκο, ένα Σομαλό, τον άλλο Τούρκο τον κομουνιστή, τη Σομαλή που μιλούσε μόνο Αγγλικά, ένας Σύριος και ένας Αιγύπτιος. Υπήρχαν και άλλοι ξένοι υποψήφιοι αλλά αυτοί θέλησαν να συμμετάσχουν όπως εξήγησε στην εισαγωγή της η παρουσιάστρια. Ο Κωνσταντίνος την κοίταζε και εγώ είχα αρχίσει να ανησυχώ γιατί είχα αρχίσει να μαθαίνω αυτό το βλέμμα.

Πρώτη ερώτηση ποιο κόμμα εκπροσωπείτε και πόσο καιρό έχετε στη Φιλανδία. Εδώ πραγματικά μου έκανε εντύπωση και αν θυμηθώ ειδικά και κάτι δηλώσεις Ελλήνων μεγαλοπολιτικών περί ‘ξένων’, όλοι μαζί και δεν πλησιάζανε τα χρόνια που είχε ο Κωνσταντίνος στη Φιλανδία. Ο Κωνσταντίνος απαντάει κάτι πολύ χαμηλόφωνα και ίσα που ακούγεται έτσι η παρουσιάστρια νομίζοντας ότι έχει τρακ συνεχίζει με την επομένη ερώτηση χωρίς να σταματήσει να διευκρινίσει τι λέει ο Κωνσταντίνος. Η δεύτερη ερώτηση είναι για το πως βρεθήκανε στο κόμμα που βρεθήκανε και πάλι ο Κωνσταντίνος δεν ακούγεται. Ευτυχώς πέφτει το σαξόφωνο και μια βοηθός τρέχει να δει μήπως συμβαίνει κάτι με το μικρόφωνο του Κωνσταντίνου. Αφού το χτυπάει δυο τρεις φορές, σιγουρεύεται ότι δεν συμβαίνει τίποτα και η παράγωγος μου κάνει νόημα ότι μάλλον έχει τρακ οπότε εγώ παίρνω ανάσα. Καλό αυτό, θα φαίνεται και σεμνός!

Το σαξόφωνο τελειώνει και οι προβολείς ξανανοίγουν, η παρουσιάστρια κάνει την επομένη ερώτηση, τι θα σημαίνει για την κοινότητα τους η εκλογή τους.

Ο Αιγύπτιος που ήταν ακριβώς απέναντι από την παρουσιάστρια ξεκινάει μιλώντας για την καταπιεσμένη ξένη μειονότητα και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, για θέματα ανεργίας και για τα επιδόματα. Ο Σύριος συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε ο Αιγύπτιος και συμπεριλαμβάνει και λίγο παλαιστινιακό μέσα στην ομιλία του, γιατί αυτά πια δεν ήταν απαντήσεις αλλά ολόκληρες ομιλίες. Η παρουσιάστρια για να ξεφύγει λίγο γυρνάει στη μοναδική γυναίκα της παρέας τη Σομαλή που δεν μιλάει φιλανδικά αλλά εκεί την πατάει γιατί και πρέπει να κάνει την ερώτηση στα αγγλικά και να μεταφράσει την απάντηση. Ευτυχώς ο κοπέλα ήταν σύντομη κάνοντας κι αυτή μια ιστόρηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Σομαλική κοινότητα. Το σαξόφωνο μας σώνει κι εγώ παίρνω ανάσα, τα πρώτα είκοσι λεπτά είχαν φύγει, άλλα σαράντα και τελειώσαμε.

Το σαξόφωνο τελειώνει και έρχεται η σειρά του Τούρκου – του κουμουνιστή, που σε κάτι από κνιτικο ρυθμό του 70 αρχίζει να μιλάει για τα δικαιώματα του ξένου εργάτη που τον εκμεταλλεύεται η Φιλανδία. Ο Κωνσταντίνος έχει αρχίσει και κουνάει νευρικά το πόδι του και έρχεται η σειρά του άλλου Τούρκου. Αυτός αφού μιλάει λίγο για τη τουρκική κοινότητα που η αλήθεια είναι ότι είναι μια από τις μεγαλύτερες μειονότητες στη Φιλανδία, αναφέρει την ανάγκη καλύτερης διανομής των επιδομάτων και καταλήγει με τη σαφή δήλωση ότι θα βοηθήσει την Φιλανδία να καταλάβει τι αξία έχει η συμμετοχή της Τουρκίας στην Ε.Ε.

‘Τι λες ρε Τούρκε,’ αυτό ακούστηκε πεντακάθαρα και ήταν στα ελληνικά!!! Ξέχασα να σας πω ότι στη μέση υπήρχε ένα τραπεζάκι με ποτήρια νερό, ένα μικρό βάζο και σαν διακοσμητικό ένα παλιό ραδιοφωνικό μικρόφωνο. Ο Κωνσταντίνος λοιπόν άρπαξε το μικρόφωνο και στάθηκε όρθιος στη μέση του ημικυκλίου αδιαφορώντας για τα καλώδια που τραβήχτηκαν και τους καμεραμάν που ψάχνανε τι να κάνουν. Και συνεχίζει ο Κωνσταντίνος και η κοπέλα δίπλα μου που μου μετάφραζε σε κατάσταση υστερίας. ‘Εγώ είμαι Φιλανδός και οχι σαν αυτούς εδώ, και επειδή είμαι Φιλανδός και οι Φιλανδοί με ψηφίζουν το πρωτο πράγμα που θα κάνω μόλις εκλεγώ είναι να στείλω όλους αυτούς πίσω στη πατρίδα τους για να τη βοηθάνε από κοντά!’ και συμπλήρωσε στα ελληνικά, ‘βρε αει στο διάολο κωλοξενοι’ τώρα συνέβησαν πολλά πράγματα ταυτόχρονα, πρώτον οι Φιλανδοί που δεν είναι μαθημένοι σε κάτι τέτοια είχαν πάθει πλάκα και απλά ...παρακολουθούσαν τον Κωνσταντίνο να αφήνει το μικρόφωνο στη θέση του, η παρουσιάστρια έψαχνε να βρει το ποτήρι της, η Σομαλη ρώταγε τι συμβαίνει στα αγγλικά, ο ένας Τούρκος άναψε τσιγάρο και γέλαγε και ο άλλος κινήθηκε προς τον Κωνσταντή. Ο Σομαλος σηκώθηκε μιας και ήταν πιο κοντά να μπει ανάμεσα στον κωνσταντη και τον Τούρκο, ο Αιγύπτιος κινιόταν απειλητικά κι αυτός και ο Σύριος κάτι ούρλιαζε στη γλώσσα του. Την άμεση συνέχεια την έχασα γιατί και τα δυο τηλέφωνα που είχα μαζί μου άρχισαν να χτυπάνε, όταν ξαναγύρισα το βλέμμα μου ο Τούρκος έφευγε από το studio, ο Σομαλός κράταγε το κεφάλι του και γενικά γινόταν ο χαμός μέσα εκεί με τον σαξοφωνίστα να παίζει κάτι ...

Αργότερα έμαθα ότι το πρόγραμμα φυσικά διακόπηκε και αντικαταστάθηκε με κλασική μουσική. Ο Κωνσταντίνος μου δήλωσε ότι η όλη ιστορία του είχε ανοίξει την όρεξη και καλά θα κάναμε να φύγουμε γρήγορα μπας και βρούμε τίποτα ανοιχτό!!! Η παρουσιάστρια παρ΄ όλο ότι το Ελσίνκι είναι μικρό και έχουμε συναντηθεί δεν μου ξαναμίλησε ποτέ, η παραγωγός μετά από ένα μεθύσι και αφού μου είπε ότι είχε μάθει σε βρισιές σε όλες τις πιθανές γλώσσες συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών μου μίλησε! Ο Σομαλός είχε πονοκεφάλους για μέρες, κάποιος από τους δυο τον είχε χτυπήσει καθώς έμπαινε στη μέση.

Ο Κωνσταντίνος μετά από εκείνο το βράδυ ήταν σίγουρος ότι θα εκλεγεί, εγώ κόντευα να τρελαθώ από τα τηλεφωνήματα. Δεν υπήρχε καμιά, απολύτως καμιά έστω και τοπική εφημερίδα στη Φιλανδία που δεν ήθελε να του πάρει συνέντευξη. Ακόμη και δυο εφημερίδες από τη Σουηδία! Η κόρη του, του έφτιαχνε άλμπουμ με τα αποκόμματα. Η πιο καλή του δήλωση ήταν για τα εστιατόρια, θα απαιτούσε όταν γινόταν υπουργός εμπορίου (μέχρι εκεί είχαμε φτάσει) να μηδενίσει τους φόρους για τους εστιάτορες μιας και εκτελούν λειτούργημα, ταΐζουν το πεινασμένο κοσμάκη!!!

Εγώ συμβιβάστηκα και απλά πότε-πότε όταν με ρωτούσε του έλεγα τι να πει αλλά και πάλι χωρίς να τρέχω όπως έτρεξα το πρωτο καιρό, άλλωστε οι εκλογές πλησιάζανε και οι υπόλοιποι υποψήφιοι μου χρειαζόντουσαν βοήθεια μιας και στη περιφέρεια μου είχε πέσει ιδιαίτερη πίεση για την τρίτη ψήφο. Στο μεταξύ είχα γνωρίσει και την υπόλοιπη οικογένεια και κάποια στιγμή η κόρη μου είπε ότι μιας και μόνο εμένα ακούει (τώρα αυτό το συμπέρασμα πως το βγάλανε και συνεχίζουν να το λένε ακόμη και τώρα, δεν μπορώ να το καταλάβω), να τον πείσω να είναι αυτή η φορά η τελευταία που κατεβαίνει υποψήφιος. Ο Κωνσταντής ήταν υποψήφιος σε όλες τις φιλανδικές εκλογές, δημοτικές, βουλευτικές ακόμα και για πρόεδρος του σχολικού συμβουλίου, σε όλα τα πιθανά συνδικάτα και ενώσεις.

Έτσι αποφάσισα να τον στριμώξω και να μάθω τι συνέβαινε. Ήδη είχα μάθει τι είχε συμβεί με τα προσπέκτους και τις αφίσες που είχε τυπώσει. Τα κείμενα τα είχε γράψει ο ίδιος σε ένα ταξίδι του στο νησί, γιατί στο νησί ο τυπογράφος είναι κουμπάρος (για να είμαστε και επίκαιροι) και ήθελε να του τα τυπώσει αυτός. Και σαν να μην έφτανε αυτό ανακοίνωσε σε άλλους συνυποψήφιους ότι είχε πετύχει ...καλές τιμές και έτσι το μισό κόμμα είχε τυπώσει τις μπροσούρες στο ...νησί!!! τώρα κάθε υποψήφιος έπρεπε για την υποψηφιότητα του να πληρώσει περίπου 1,000 φιλανδέζικα μάρκα και αν θυμάμαι καλά πρέπει να ήταν σχεδόν 350,000 δραχμές. Ο Κωνσταντίνος ήταν τελευταίος από τους υποψήφιους που πλήρωσε γιατί ...έπρεπε να πληρώσουν οι υποψήφιοι τα εκτυπωτικά!!! Γενικά ο Κωνσταντής δεν πλήρωσε τίποτα για εκτυπωτικά και υποψηφιότητα από την τσέπη του.

Η δύναμη του έγκειται κυρίως στο ότι είναι ο παλαιότερος Έλληνας εστιάτορας στη Φιλανδία που ακόμα υπάρχει και με τον μοναδικό του στιλ έχει γίνει γνωστός. Υπήρχε άλλος ένας Έλληνας εστιάτορας ακόμη πιο τρελός που θα σας πω σε άλλο επεισόδιο. Από τα μαγαζιά του έχουν περάσει οι πάντες ακόμα και η σημερινή πρόεδρος ήταν πελάτης και τον θυμάται. Στη δε περιοχή που έχει το μαγαζί του απλά τον ξέρουν όλοι. Στο εμπορικό κέντρο δε, τα έχει τόσο καλά με τη διεύθυνση ώστε τη περίοδο των εκλογών το κόμμα να έχει μόνιμα τον κεντρικό διάδρομο ενώ τα υπόλοιπα να βολεύονται στους περιφερειακούς διάδρομους.

Σε τρεις μέρες και αφού εγώ έχω ηθελημένα πνιγεί όσο πιο μακριά του μπορούσα με παίρνει τηλέφωνο και μου λέει ότι είναι επείγον να συναντηθούμε για ...φαγητό! Εδώ χρειάζεται να πω μια λεπτομέρεια, αν και ο Κωνσταντίνος έχει δικό του εστιατόριο τρώει σε όλα τα απαράδεκτα καπηλειά του Ελσίνκι. Η λογική είναι για να τα δοκιμάζει μήπως και κάνουν καμιά περίεργη συνταγή η πραγματικότητα είναι ότι σε μερικά από αυτά μπαίνεις και κάνεις την προσευχή σου να βγεις ζωντανός. Όλα σερβίρουν κοτόπουλο, κρέας ή ψάρι με πατάτες, σε πουρέ ή βραστές. Οι έχοντες κάνει Φιλανδία ξέρουν πια μέρη εννοώ και τι σερβίρουν, και όλο αυτό με σάλτσα, αλλά τόσο πολύ και τόσο πηχτή που δεν έχει σημασία τι τρως όλα το ίδια γεύση έχουν.

Σε ένα τέτοιο βρεθήκαμε και κάτσαμε σε μια γωνία για ...να μην μας ακούσει κανένας. Στη Φιλανδία όπως και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει και ένα κόμμα, ας το πούμε με βαθιά αναπνοή και ήρεμα ... ξενοφοβικο. Η Φιλανδία έχει το κόμμα των αληθινών ή γνήσιων Φιλανδών. Το κόμμα αυτό έχει και βουλευτές στη φιλανδική βουλή έναν ανόητο τύπο τέως παλαιστή στο αμερικάνικο τηλεοπτικό παιχνίδι (δεν ξέρω πως αλλιώς να το χαρακτηρίσω) οι μονομάχοι και έναν δικηγοράκο που δεν ξέρει τι λέει. Φυσικά αυτό ήταν το μοναδικό κόμμα που κατέβαινε στις εκλογές χωρίς ξένο ...τουλάχιστον μέχρι εκείνη τη στιγμή!!! Είχαν κάνει πρόταση στον Κωνσταντίνο να αλλάξει κόμμα!!!

Πριν προλάβω να εκραγώ ο Κωνσταντίνος μου εξήγησε πια ήταν τα πρότυπα του. Κατ΄ αρχήν είναι καλός χριστιανός, τόσο καλός ώστε το σλόγκαν του είναι, πατρίδα θρησκεία οικογένεια. Μου ανέπτυξε τη θεωρεία, η πιο ευτυχισμένη περίοδος στην Ελλάδα, όλοι είχανε δουλειά, καθόλου απεργίες, το χρήμα έρεε. Μετά μου είπε ότι γι αυτόν ο μεγαλύτερος ηγέτης και πρωθυπουργός που είχε ποτέ η Ελλάδα είναι ο Σημίτης!!! Όσοι έχετε αδύναμη καρδιά καλύτερα να αποφύγετε την συνέχεια. Η Ελλάδα θα σωνότανε αν γινόταν κυβέρνηση συνασπισμού με τον Σημίτη πρωθυπουργό, τον Καραμανλή υπουργό εξωτερικών και τον Χρυστοδουλο αντιβασιλέα!!! Και αυτά μέχρι να έρθει ο Κωστάκης. Σημειωτέον και μου το είπε εκείνη τη μέρα, στον Κωστάκη στέλνει κάρτες σε όλες τις γιορτές και των παιδιών και μια φορά του απάντησε κι όλας!!! Οι κουμουνιστές είναι καλοί άνθρωποι βρε παιδί μου αλλά γιατί ασχολούνται με την πολιτική, αφού αγαπάνε τόσο πολύ τους άλλους ανθρώπους να γίνουν δάσκαλοι! Οι σοσιαλιστές είναι κρυφοκουμουνιστες και να πάνε στη Σιβηρία όλοι τους!!!

Σε εκείνη τη συζήτηση έκανα το λάθος να του πω ότι αν ο Κωστάκης επέστρεφε έστω και σαν ιδιώτης στην Ελλάδα μόνιμα εγώ θα παρέδιδα το ελληνικό μου διαβατήριο. Από τότε και ειδικά μετά τον ερχομό του Καραμανλή με ρωτάει όποτε με βρίσκει πότέ θα παραδώσω το διαβατήριο μου.

Στις εκλογές ο Κωνσταντής πήρε 267 ψήφους αλλά φανταστείτε ότι εδώ Φιλανδία, με 540 εκλεγόταν. Συμμετείχε σε μια ακόμα αναμέτρηση για τις δημοτικές και υστέρα κατάφερα να τον πείσω να σταματήσει. Για να τον καταφέρω χρησιμοποίησα το παράδειγμα του Μάνου. Έτσι φτιάξαμε ένα κόμμα φάντασμα όπου ο ίδιος είναι πρόεδρος και το μοναδικό μέλος και βγάζει κατά περιόδους ανακοινώσεις που τις στέλνει και στις τοπικές εφημερίδες του ...νησιού του! Του έφτιαξα μέχρι και εφημερίδα που την φωτοτύπησα καμιά εκατοστή φορές και την δίνει στους γνωστούς του.

Η οικογένεια του όποτε έχει πρόβλημα τρέχει σε μένα να τους βοηθήσω και τώρα πια συμμετέχω και στα σοβαρά οικογενειακά συμβούλια. Δυστυχώς για τον Κωνσταντή ο γιος του έχει εξελιχτεί σε ένα τεμπέλη χαραμοφάη που ζει από τα λεφτά του μπαμπά και ο Κωνσταντής κάθε φορά βλαστημάει που είμαι παντρεμένος. Αλλά μου λέει κι ολας, Φιλανδέζα είναι πόσο θα αντέξεις, θα χωρίσεις και θα πάρεις την κόρη μου να ανασάνουν και οι επιχειρήσεις μου.

Εκτός από τα εστιατόρια του που έχουν γίνει πια τρία μιας και κάποια στιγμή όλη η οικογένεια μου ζήτησε να τους κάνω κάποια πρόταση για επέκταση και αυτό που είπα και το άκουσαν και το εφάρμοσαν, έχει μια καφετέρια και μια επιχείρηση εξοπλισμών. Δεν κάνω τον έξυπνο ότι εγώ τον έφτιαξα, αν δεν ήταν ήδη αυτό που ήταν δεν θα μπορούσε να κάνει το επόμενο βήμα που εγώ απλά του υπέδειξα. Φαντάζομαι ήταν και λίγο θέμα τύχης και από ότι φαίνεται μετά από 30 χρόνια στη Φιλανδία αυτός ο άνθρωπος έχει μπόλικη.

Στα χρόνια που τον γνωρίζω μου έχει κάνει πολλά χουνέρια, κάποια στιγμή του είπα για μια δουλειά που προσπαθούσα να χτυπήσω σε μεγάλο περιοδικό, μετά από δυο μέρες με κάλεσαν για συνέντευξη και αφού μου εξήγησαν πολύ ευγενικά ότι δεν υπήρχε περίπτωση να πάρω τη θέση του αρχισυντάκτη μιας και ψάχνανε Φιλανδό, ήθελαν να με γνωρίσουν επειδή πήραν ένα γράμμα που τους κίνησε την περιέργεια. Και μου δείξανε το γράμμα του Κωνσταντή!!! Τι να σας λέω τώρα, αυτοί γελάγανε κι εγώ έκλαιγα!!! Το γράμμα έλεγε ότι αν δεν με προσλαμβάνανε θα έφερνε όλους τους γνωστούς του βουλευτές από την Ελλάδα για να τιμωρήσουν τη Φιλανδία στην ΕΕ. Κάποια στιγμή βρεθήκαμε ταυτόχρονα στο κόμμα και με συνέστησε σε όλους και στον γραμματέα λέγοντας τους ...είδατε πόσο σας βοήθησε ο Έλληνας που σας έφερα; Σημαντικό για να το ξεκαθαρίσω, ο Κωνσταντής δεν ανήκει σε καθαρά δεξιό κόμμα!!!

Οι τρεις από τους έξη υποψηφίους μου εκλέχτηκαν και οι άλλοι τρεις πήραν πολύ καλό αριθμό ψήφων ώστε εκτός από την αμοιβή μου να πάρω και δώρο από όλους τους. Με τον Κωνσταντή δεν είχα κάνει καμιά συμφωνία αλλά με είχε παρασύρει το τσουνάμι. Τρεις μέρες μετά τις εκλογές έρχεται στο σπίτι μου και μου δίνει ένα φάκελο και μια κούτα τσιγάρα και μου λέει, ξέρεις τι αξία έχουν αυτά τα χρήματα στην Ελλάδα; Ένα μήνα περνάς άνετα!!! Είχε μέσα 200 μάρκα, κάτι σαν 70,000 δραχμές. Τα τσιγάρα θα ρωτήσετε ... λοιπόν ακόμα και σήμερα όταν πηγαίνει στο νησί παίρνει για δώρο στους φίλους του Marlboros.

Πίνουμε καφέ μια δυο φορές τον μήνα αλλά με παίρνει τηλέφωνο πέντε έξη φορές την ήμερα για να ...μάθει τα νέα από πρωτο χέρι. Ότι και να του πω μου λέει πάντα, καλά αυτό το ήξερα, τώρα το έμαθες εσύ; Το κόμμα εξαργύρωσε την βοήθεια τόσων χρόνων δίνοντας του μια θέση ..σκάνδαλο ευρωπαϊκού επίπεδου. Επειδή φυσικά δεν ήθελα να τον εκθέσω γιατί μόνο από μέσα μπορούσα να πάρω τις πληροφορίες που έχω, περίμενα να φύγει και να αναλάβω τον επόμενο που πήρε τη θέση του. Τα αποτελέσματα της έρευνας που κάναμε με τον Asa θα μπορέσετε να τα διαβάσετε σε λίγο καιρό στο Ovi magazine.

Σε ένα χρόνο βγαίνει στη σύνταξη και σκέφτεται σοβαρά να επαναπατριστεί αν και ...δεν τον βλέπω να αντέχει μακριά από την Φιλανδία για πολύ. Έχω πάρα πολλές ιστορίες με τον Κωνσταντίνο ούτε καν τα πάντα με τις εκλογές δεν ανέφερα, πιθανώς σε κάποιο άλλο Post στο μέλλον να ξαναμιλήσω γι αυτόν.

Και για να απαντήσω γιατί με ακούει, φαντάζομαι είμαι από τους λίγους που προσπαθούν να τον καταλάβουν (ούτε καν η ίδια του η οικογένεια) και όταν χρειάζεται λύση προσπαθώ να του βρω μια στα μέτρα του χωρίς να μειώσω το εγώ του, πάνω από όλα τον ακούω και αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται.

Στα χρόνια που το ξέρω δεν έχει αλλάξει καθόλου, κοντός στο ανάστημα αλλά με πολύυυυ μακριά χέρια, δεν υπάρχει σερβιτόρα που να μην το έχει παρατηρήσει. Τελευταία έχει αλλάξει αδυναμίες και κάνει συχνές επισκέψεις στη γειτονική Εσθονία, κάποια στιγμή μου εξήγησε ότι στα πάντα υπάρχει εξήγηση, τα ενοίκια εκεί είναι πολύ πιο ...φθηνά!!!

**********************************

Και για να δείτε τι σου κάνει η Φιλανδία όταν μείνεις αρκετό καιρό εδώ για κάντε μια βόλτα από του Yiannis_h, στη Πολωνία πήγε και ...φιλανδικά μανιτάρια έφερε!!!

**********************************

Η φωτογραφία είναι από το κέντρο του Ελσίνκι, ηρωικοί εργάτες αφιερωμένο εξαιρετικά στον ...’Κωνσταντή’


, , , &

Σχόλια

Ο χρήστης SALOME είπε…
"Και για να απαντήσω γιατί με ακούει, φαντάζομαι είμαι από τους λίγους που προσπαθούν να τον καταλάβουν (ούτε καν η ίδια του η οικογένεια) και όταν χρειάζεται λύση προσπαθώ να του βρω μια στα μέτρα του χωρίς να μειώσω το εγώ του, πάνω από όλα τον ακούω και αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται".
Ξέρεις, αν λειτουργούσε έτσι το εκπαιδευτικό μας σύστημα, σήμερα ο Κωνσταντής και οιπερισσότεροι Ελληνάρες εν Ελλάδι και εκτός θα ήσαν βουλευτές τουλάχιστον...!!! Αυτό το μικρό σχόλιο ως αρχή και βλέπουμε...
Ο χρήστης ovi είπε…
Δεν φταίει μόνο το εκπαιδευτικό σύστημα, φταίνε ολόκληρες κοινωνικές δομές ειδικά στη περίοδο που ο Κωνσταντής ανδρώθηκε. Το βλέπεις ότι ο άνθρωπος ουσιαστικά δεν ξέρει τι θέλει και τι δεν θέλει, δεν ξέρει ούτε καν ποιος είναι απλά θέλει να χωθεί σε μια τρύπα και να βολευτεί εκεί μέσα. Έχει τις δικαιολογίες του, αυτή η γενιά που δεν έχει καμιά δικαιολογία και που είναι η πραγματική απελπισία είναι η δεύτερη γενιά των Ελλήνων, αυτοί που γεννήθηκαν εδώ στην Αμερική και δεν ξέρω που αλλού, αυτοί είναι η πραγματική απελπισία!!! Έχω σκοπό να γράψω ένα post γι αυτούς και ειδικά τους Έλληνες που γνωρίζω!

Περιμένω ...συνέχεια!!! ;D
Ο χρήστης ovi είπε…
Και για να συμπληρώσω κάτι που δεν νομίζω ότι είμαι ο μόνος που το λέει στην Ελλάδα ακούμε περισσότερο τον εαυτό μας παρά τι μας λέει ο άλλος και δεν ξέρω αν μόνο αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα θα βοηθήσουν να αλλάξει αυτό.

Και σήμερα δεν ξέρω τι με έχει πιάσει, πιθανώς το σκοτάδι ... ακούω Μοσχολιού να τραγουδάει Ζαμπέτα!!! Ίσως κάποια άλλα ...ξενιτεμένα blogs που διάβασα... Αφιερωμένα λοιπόν σε όλους σας!!!
Ο χρήστης George Sou είπε…
Έχουμε δρόμο ακόμη για να μαθουμε...
Ο χρήστης Derek είπε…
brika template gia to blog me ta parami8ia!

http://blogger-templates.blogspot.com/archives/2006_04_01_blogger-templates_archive.html

kai pata ayto pou leei "magic paper"!!!
Ο χρήστης ovi είπε…
g_help_me

Κι΄άλλο; κουράστηκα!!! ;)

derk

Εχω το θρασος να θέλω να φτιάξω ...δικό μου!!! Πειραματίζομαι και βρίσκω το δρόμο μου σιγά σιγά!!! ;D
Ο χρήστης pote-xana είπε…
Καλε μου Ovi,
αν και ειναι μια και κατι μετα τα μεσανυχτα κι εγω μολις γυρισα στην φωλιτσα μου θελω να σ'ευχαριστησω για την επισκεψη σου στην σελιδα μου.Ειχα μπει στην σελιδα σου δια μεσω της κορης μου (It?s all Greek to me) και ενοιωσα περηφανη που ειμαι ελληνιδα γιατι η χωρα μου γενναει ακομη φιλοσοφους κι ασ μην μπορει να τους κρατησει.Ειχα χρονια να χορεψω και σημερα χορεψα,ειχα χρονια να εχω φιλους και τωρα που τους χρειαζομαι ελπιζω οτι τους βρισκω σιγα σιγα.Ευχομαι να ξαναεχω μηνημα σου.
Εχεις την εκτιμηση και την φιλία μου.
Μαρια
Ο χρήστης Derek είπε…
εσυ χάνεις!!! :P
Ο χρήστης bidibis είπε…
Ωραία φρούτα είναι και οι Έλληνες της Φινλανδίας.

Τους είχα για πιο σοβαρούς από τους υπόλοιπους. Αυτοι που δεν παίζοναται ομως πρέπει να είναι οι ελληνοαμερικάνοι.
Ο χρήστης SALOME είπε…
Και βέβαια φταίμε κι εμείς ένας-ένας ξεχωριστά. Και βέβαια κάθε γενιά έχει δικαιολογίες γιατί έτσι και όχι αλλιώς άλλά ένα εκπαιδευτικό σύστημα που αναγνωρίζει τον καθένα ως μονάδα και τον ενισχύει γι' αυτό που έχει ενδυναμώνοντάς τον, λειτουργεί πολύ θετικά στην αλλαγή της νοοτροπίας και κυρίως μαθαίνει το υποκείμενο να δέχεται τον άλλον όπως είναι. Κι όταν θέλει να βολευτεί του λέει με πράξη γιατί δεν μπορεί να βολευτεί σε βάρος των άλλων. Κι επίσης θα ήταν χρήσιμο να ξέρουμε γιατί τελικά θέλει να χωθεί σε αυτή την τρύπα και όχι στην άλλη...τι του λείπει τελικά αφού ο χρόνος για όλους μας είναι συγκεκριμένος...
Δεν ξέρω ποιά είναι τα ξενιτεμένα blog που διάβασες αλλά ελπίζω ότι θα διαβάζεις και τα γηγενή -δύσκολα αλλά αληθινά e-mails....
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Kiitos hyvaeaeeaeaeaeeaeaeaeaeaeaeae...
:)

για τη διαφήμιση...

Προλαβαίνω να βάλω υποψηφιότητα
στις εκλογές του Οχτώβρη
κάτω στην πατρίδα;...

Υ.Γ.
1.Aν με βγάλεις βιβλίο
με τα παραμύθια
θέλω τα ποσοστά μου..
ή ανταλλάγματα αναλόγως..
ξέρεις εσύ Θανούλη μου..


2.Όταν ήρθε ο Χριστόδουλος
γιατί δεν πέρασες να του
φιλήσεις το χέρι;
να του γνωρίσεις τα καλά
φίννα εστιατόρια..
Πάλι εγώ έσωσα την ελληνορθόδοξη
τιμή στο τραπέζι..
Ο χρήστης trol είπε…
δεν μπορώ όμως να μην τον συμπαθήσω και λίγο τον Κωνσταντή,
ναι, και εμένα θα με εξόργιζε, θα με έβγαζε από τα ρούχα μου, δεν θα είχα λόγια για να τον βρίσω...αλλά είναι καρικατούρα
και του στάθηκες και φίλος και θα το θυμάται μια ζωή, με τον δικό του τρόπο αυτά, αλλά αυτό δεν μειώνει τη σημασία του
Ο χρήστης ovi είπε…
pote-xana

Tervetuloa! Καλωσήρθες στη παρέα μας, εδώ να δεις χορούς που κάνουμε!!! Greek brake dance!!! :D

Derek

Πεισματάρη!!! ;)

BadlyDrawnBoy

Δεν έχεις ακούσει το ‘όπου και να πάω ...;’

Όταν πρωτοείδα την ταινία ‘my fat Greek wending’ παραδέχομαι ότι απογοητεύτηκα γιατί έχω εικόνα και από the LA Greek picnic και από greek festival στο Αμέρικα, η ταινία λοιπόν μάλλον ..έγλυφε τους ελληνοαμερικάνους γιατί η κατάσταση είναι ....dve@d#qf%e ;D

Salome

Ποια εκπαίδευση; Στην εποχή του Κωνσταντίνου; Στη σημερινή εποχή; Και φαντάζομαι ότι με τη λέξη ‘εκπαίδευση’ αναφέρεσαι στη γενικότερη εκπαίδευση που παίρνει το άτομο και οχι σε αυτήν που παίρνει αποκλειστικά από το ‘σχολείο’ Τώρα είπες μια μαγική λέξη, ‘βολεύει’ γιατί αυτό είναι το θέμα, η εκπαίδευση έτσι όπως είναι βολεύει ανθρώπους και θεσμούς. Και για να σου πω και για το παράδειγμα του φιλανδικού ‘μοντέλου’ εδώ το εκπαιδευτικό σύστημα 'παράγει' υπάκουους και ειδικευμένους εργάτες για τη Νοκια!!!

Πήρα mail!!! :)
Ο χρήστης ovi είπε…
κωσταντη

Ole hyva!!! μην το συζητάς, πάντα στη διάθεση σου!!!

Είπαμε, ακολούθησε το παράδειγμα Καραμανλή ...ακόμα και του Μάνου, περίμενε και θα σε καλέσουν για σωτήρα! Ακόμα και ο Μάνος έσωσε το ΠΑΣΟΚ!!!

Υ.Γ.
1. θα σου φτιάξω μπακλαβά!!!

2. μα άφηνες και κανέναν να πλησιάσει; Τον είχες βάλει σε μια βάρκα με άλλους δυο παπάδες και τον πήγαινες πάνω κάτω στη λίμνη κι όποιος πλησίαζε τον χτύπαγες στο κεφάλι με το κουπί!!!
Ο χρήστης ovi είπε…
troll

Τελικά από τύπους σαν τον Κωνσταντή μαθαίνεις να συγχωρείς και να γελάς με τον εαυτό σου!!! ;D
Ο χρήστης ovi είπε…
Κωνσταντίνου ιστορία με μπακλαβά

Μια και είπα ‘μπακλαβά’ θυμήθηκα μια ιστορία με τον Κωνσταντη που την μνημόνευσε και ο Derek σε προηγούμενο επεισόδιο. Για τα ελληνικά εστιατόρια στη Φιλανδία θα μιλήσω άλλη φορά, ο Κωνσταντής λοιπόν για μεγάλο διάστημα δεν ήξερε ότι μαγειρεύω και δεν είχα και λόγο να του το πω. Μέχρι που σε κάποια γιορτή εμφανίσθηκε σπίτι και βρήκε ραβανί με παγωτό (από τις θρακιώτικες μέρες μου) και μπακλαβά!!!

Ο Κωνσταντής λοιπόν χτύπησε αλύπητα τον μπακλαβά σε σημείο που ανησυχήσαμε για το ζάχαρο του και ότι δεν κατάφερε να φάει το πήρε μαζί του σε αλουμινόχαρτο. Την επομένη με παίρνει τηλέφωνο και μου λέει να πάω επειγόντως από το μαγαζί του γιατί μου έχει έκπληξη. Φτάνοντας στο μαγαζί του βρίσκω να με περιμένει ένα ταψί ...μπακλαβάς!!!

Μου κόβει κομμάτι και βλέπω κάτι ...κόκκινο να περιχύνεται στο πιατάκι, τον κοιτάζω και μου λέει: συνταγή από το νησί!!! Που να ξέρετε εσείς οι Αθηναίοι που θέλετε να μου φτιάξετε και μπακλαβά!!! Αυτό είναι το μόνιμο τροπάριο που ακούω ότι και να κάνω!

Φύλλο βρίσκεις στα περισσότερα supermarket στη Φιλανδία και γνωστής ελληνικής μάρκας - φύλλο καταϊφι δεν βρίσκω να φτιάξω εκμέκ ... ακούς Στέλιο!!! Και για γέμιση ο Κωνσταντής είχε βάλει μούρα του δάσους που φυσικά τα βρίσκεις παντού στη Φιλανδία αλλά ...πουθενά στα ελληνικά νησιά και δει τα νησιά που έχουν μόνο βράχους!!! Κωνσταντη με μούρα; Καινούργια συνταγή; Ποια καινούργια συνταγή βρε άσχετε, είδες που τα λέω εγώ για τους Αθηναίους βρε παιδί μου; Η συνταγή της συγχωρεμένης της μανούλας μου είναι!!! Και κάνει και το σταυρό του!
Ο χρήστης SALOME είπε…
Οταν λέω εκπαίδευση φυσικά και εννοώ γενικά την εκπαίδευση αλλά και στο σχολείο οι δάσκαλοι θα μπορούσαν να είναι Δάσκαλοι και όχι δημόσιοι υπάλληλοι όπως τώρα που στέλνουν αναφανδόν τα παιδιά στα φροντιστήρια και μάλιστα με τους ίδιους στη θέση του φροντιστή. Για αυτή την εκπαίδευση την ακριβοπληρωμένη μιλάω. Για να μην πώ στα Πανεπιστήμια τι γίνεται μετά...Εκεί βέβαια ο παράγοντας άνθρωπος έχει την ευκαιρία να ψάξει και άμα βρει αυτό που θέλει όλα πάνε καλύτερα...κι επειδή μπορεί να θεωρηθώ εκτός θέματος πιστεύω ότι η παιδεία έχει άμεση σχέση με την πολιτική και την κουλτούρα που κουβαλάμε ως λαός και γι' αυτό μακρυγορώ σε αυτό το θέμα. Οσο για το φιλανδικό μοντέλο συμφωνώ ότι δεν θα είναι όλα ρόδινα κι εκεί αλλά τουλάχιστον συμπληρωματικά δουλεύουν ηδη εδώ και χρόνια κάποιοι άλλοι κανόνες μέσα στην κοινωνία και στο σύστημα που επιτρέπουν στον καθένα να μιλήσει και, κυρίως να ακουστεί, κάτι που κι ο Κωνσταντής ακόμα και με τον μπακλαβά που σου πρόσφερε, ήθελε να κάνει....Πολυλογώ οπότε το κόβω εδώ αλλά τα ξαναλέμε...
Κάπως καλύτερα τα πράγματα πάντως...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Με βλέπεις, είναι τώρα δυο μέρες που το πολεμάω το κείμενό σου, τόσα έχεις να πεις, τόσα μάς λέει σε όλους.

Μια μικρή φράση σου όμως, με ξύπνησε και μού θύμισε κάτι δικό μου.

"ήταν το μοναδικό κόμμα που κατέβαινε στις εκλογές χωρίς ξένο".

Μετά τριάντα χρόνια στη χώρα της "Ελευθερίας, Ισότητας, Αδελφοσύνης", ακόμα δεν έχω δικαίωμα να ψηφίσω. Αλλοι πάντα αποφασίζουν για τη ζωή μου. Νάχαμε και μεις κανένα Κωνσταντή!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
...............
Εγώ θα προτιμούσα να μου
γνωρίσεις τα κορίτσια
του blog σου και αυτά
θα με οδηγήσουν να λάβω
τη σωστή απόφαση
για το μέλλον μου...

Να γνωριστούμε και σου φτιάχνω και
ΤΑΡΑΝΔΟ ΦΡΙΚΑΣΕ!..
ή και Lihaperunasoselaatikko! που σου αρέσει................................
Ο χρήστης ovi είπε…
Salome

Νομίζω ότι σε διεθνές επίπεδο έχουμε να κάνουμε πολλά βήματα ακόμα μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να είμαστε ικανοποιημένοι από τα εκπαιδευτικά μας συστήματα. Μόνο κάτι για ..συμπλήρωμα. και στο θέμα των εκπαιδευτικών τα πάντα έχουν να κάνουν με την ατομική τους συνείδηση γιατί εγώ τουλάχιστον γνωρίζω και καθηγητές που τιμούν το επάγγελμα τους και αυτό που τους ανατέθηκε να κάνουν και αντί να κατασκευάζουν ρομπότ πλάθουν μυαλά αλλά και αυτοί δυστυχώς υποφέρουν γιατί ...νηστικό αρκούδι δεν χορεύει!

Το φιλανδικό μοντέλο όπως έχω πει και σε προηγούμενα Post είναι ένας μύθος όπως και τόσοι άλλοι μύθοι φτιάχνουν οι υπεύθυνοι στην Ελλάδα (Α! Και τώρα που το θυμήθηκα, ο Πολύδωρας έδωσε ρεσιτάλ μλκς προχτές στο Tampere αφήνοντας ...άφωνους τους πάντες με αυτά που είπε!!! Καλά γιατί τους ξαμολάνε έτσι εύκολα;) και ευτυχώς ηρέμισα γιατί τώρα πια αναφέρονται όλο και πιο πολύ στο σουηδικό μοντέλο.

Με τον Κωνσταντη υπάρχει άλλο ελληνικό πρόβλημα, δεν μπορεί κανένας να τα καταφέρνει καλύτερα από αυτόν!!! Άλλο ελληνικό φαινόμενο! Όταν του είπα ότι αγόρασα σπίτι έπαθε κάτι από ...εγκεφαλικό!!! η αντίδραση του ήταν ...μα εσύ μόλις ήρθες!!! Σιγά μην αγόρασες σπίτι!!! Όταν δε είδε τη φιλανδική ταυτότητα ...έβρισε τους Φιλανδούς που δίνουν σε κάθε ξένο τώρα πια ταυτότητα ενώ εκείνος χρειάστηκε τόσα χρόνια να τη πάρει και να σκεφτείς ότι είμαι φίλος του!!! :D
Ο χρήστης ovi είπε…
Phivos

Κάπου το κατάλαβα κι εγώ ότι είπα πολλά και πολλά που δεν είπα πάλι εκεί είναι ....

Στη Σκανδιναβία γενικότερα οι μόνιμοι κάτοικοι έχουν δικαίωμα ψήφου και να εκλεγούν σε όλες τις τοπικές εκλογές, δημοτικές κλπ. Και βέβαια σε όλα τα συνδικάτα ή ενώσεις που συμμετέχεις.
Υπάρχουν πολλοί Έλληνες δημοτικοί σύμβουλοι στη Φιλανδία μιας και η εκλογή δημάρχου εδώ είναι λίγο ιδιόρρυθμη, το δημοτικό συμβούλιο προσλαμβάνει δήμαρχο μετά από διαγωνισμό/συνεντευξη και είναι σαν να προσλαμβάνει γενικό διευθυντή.

Σαν ευρωπαίος πολίτης έχω το δικαίωμα να εκλέγω και να εκλέγομαι στις ευρώ-εκλογές και σε πληροφορώ ότι το σκεφτόμαστε σοβαρά να κατεβάσουμε το κόμμα των αγγλοφώνων της Φιλανδίας!!!

τη φιλανδική υπηκοότητα είναι σχετικά εύκολο να την πάρεις, χρειάζεται να έχεις δέκα χρόνια μόνιμης παραμονής στη χώρα και κανένα πρόβλημα, οπότε αποκτάς και το δικαίωμα να εκλέγεις και να εκλέγεσαι και στις βουλευτικές εκλογές, ακόμη και πρωθυπουργική θέση. Όπως είπα το κάθε κόμμα αυτή τη στιγμή έχει τουλάχιστον δυο υποψηφίους ξένους (φυσικά εξαιρούνται οι γνωστοί άγνωστοι) το Kokoomus, το συντηρητικό κόμμα έχει δεύτερο στη τάξη πολωνοεβραιο που και είναι και μια από τις πιο ισχυρές πολιτικές προσωπικότητες στη Φιλανδία. Δεν θα μου έκανε καμιά εντύπωση αν τον δούμε πρωθυπουργό κάποια μέρα μιας και είναι αποδεκτός από όλα τα κόμματα.
Πολλοί σκανδιναβοι πολιτικοί μιλάνε ήδη για το δικαίωμα όλων των μονίμων κατοίκων και πολιτών της ΕΕ να έχουν δικαίωμα να εκλέγουν και να εκλέγονται στις χώρες της ΕΕ και πρωτοστατεί Φιλανδός ευρωβουλευτής στη ...Γαλλία. και αυτό δεν θα μου κάνει εντύπωση αν γίνει σύντομα μιας και όλο και περισσότεροι το υποστηρίζουν με σκοπό να δώσουν νέα πνοή στη τοπική πολιτική ζωή, την αύξηση των ξένων και τη γενικότερη ‘πολυπολιτισμική’ πολιτική!

Για να εκλεγείς πρόεδρος πρέπει να είσαι Φιλανδός από Φιλανδούς γονείς και για να ψηφίσεις πρέπει να είσαι Φιλανδός υπήκοος. Οπότε ο Κωνσταντής το έχει αφαιρέσει από τους στόχους του!!!

Όπως το έχω υποσχεθεί πλησιάζοντας οι εκλογές θα σας παρουσιάσω τους υποψηφίους και θα έχετε μια καλύτερη εικόνα!
Ο χρήστης ovi είπε…
κωνσταντης

Πάλι απλώνουμε χέρια!!! ;D

Ουπς ... που το ξέρεις??? :D
Ο χρήστης SALOME είπε…
Αυτός που απαντάει ως Κωνσταντής είναι ο γνωστός Κωνσταντής ή το alter ego του;
Τώρα για τους ευσυνείδητους εκπαιδευτικούς που τι να κάνουν; Νηστικό αρκούδι δεν χορεύει -εγώ δεν μιλάω για μονάδες όταν λέω γι αεκπαιδευτικό σύστημα- μιλάω για κανόνες που θα εντάξουν όλους σ'ενα σύστημα και θα χορεύουν χορτάτοι αλλά και ευσυνείδητοι στην πρώτη τους δουλειά.
Για τον Πολύδωρα έχει πει πια τόσα πολλά που νομίζω ότι βγάζει ένα βιβλίο μλκς μόνος του και μάλιστα ελέγχεται το άτομο αν είναι και καλά...
Για τον Κωνσταντή που νομίζει ότι μόνο αυτός τα ξέρει όλα-πράγματι είναι ελληνικό φαινόμενο κι έχει να κάνει με αυτό που επαναλαμβάνω συνέχεια ότι εκπαιδευόμαστε να ακούμε τον εαυτό μας και τις ανάγκες μας και όχι και τους άλλους.
Λοιπόν, ο καιρός βροχερός άρα για μένα πολύ ευχάριστος για καλές σκέψεις.....
Ο χρήστης ovi είπε…
Salome

Το καταλαβαίνω αυτό που λες και το συμμερίζομαι απόλυτα. Μόνο μια ερώτηση, όλη την αλλαγή την περιμένουμε από την πολιτεία; Και ποια πολιτεία, του Θεσσαλονικιού νομάρχη (ξέχασα και το όνομα του, τόσο θέλω να τον βγάλω από τις σκέψεις μου) που θα εκλεγεί πανηγυρικά από ότι ακούω τον Οκτώβρη;

Μάλλον το salter ego είναι!!!

Φαντάζομαι το τι είπε ο Πολύδωρας (άλλος εμπνευστής εξουσίας και αλλαγής) θα το γράψαν και οι ελληνικές εφημερίδες – δεν είχα την ευκαιρία να κοιτάξω ακόμα – αλλά θα μεταφέρω τι είπε ακροατής ‘εταίρος’ του κυρίου Πολύδωρα, ελληνικά μιλάει τόση ώρα; Γιατί δεν βγάζω νόημα!!! Και να συμπληρώσω ... τυχερός είσαι, γιατί όσοι βγάλαμε κάποιο νόημα ...κάτι πάθαμε με την επίδειξη ...μουσικών γνώσεων. Κάτι μου θύμισε παρόμοιες παρομοιώσεις που έκανε μια άλλη ψυχή με χειρουργία και γυψούς!!!

Εδώ απλά συννεφιά, καλός καιρός γύρω στους 15 βαθμούς!!!
Ο χρήστης oistros είπε…
Με έχεις μισή ώρα καθηλωμένη να χαχανίζω μπροστά στην οθόνη. Διάβασα όλα τα επεισόδια του Κωσταντή σου (μονοκοπανιά που λένε επαέ). Ο τύπος είναι άφταστος. Κανονικά γράφεις τόμους με τέτοιο ήρωα. Αλλά (να το ομολογήσω) εκεί που δάκρυσα από τα γέλια ήταν όταν έστειλε απειλητική επιστολή για την πρόσληψή σου ως αρχισυντάκτη. Κι όσο το σκέφτομαι εξακολουθώ να τον βρίσκω .. άφταστο. Πες του να έρθει κατα δω. θα τον βγάλω βουλευτή αμέσως. Ξέρεις κάποτε είχαμε κάτι παρόμοιο κι εδώ. Η Καπετάνισσα θα τον θυμάται τον Παντελή. Ένας καλοκάγαθος γραφικός τυπάκος που ανέβαινε στην καρότσα ενός φορτηγού και φώναζε με έναν τηλεβόα στη μέση της πλατείας "Θα σας κάνω εντριβή- διατριβή". Και τα γιαούρτια πήγαιναν σύννεφο. Όχι κατ'εφηυμισμόν. Γιαουρτάκι ζωντανό να ίπταται και να καταλήγει στο κεφάλι του ταλαίπωρου του Παντελή, ο οποίος -εν τούτοις- είχε ένα χαριτωμένο τρόπο να το αντιμετωπίζει. "Την είπα πάλι την κοτσάνα ε? Το θελα το γιαουρτάκι μου δηλαδή ε?". Πέθανε ο Παντελής μας κι η θέση χήρεψε. Πες του Κωσταντή αν ενδιαφέρεται να κοπιάσει :))
Ο χρήστης Ecumene είπε…
Ο Παντελής Φραγκιαδάκης
ο σιδηρουργός
υποστήριζε την Ανεξαρτησία
της Κρήτης και ψιλοσοσιαλιζόταν...

Ο Αλλος ειναι βασιλικός...

@Οωι
Πες του οτι η Φινλανδία
ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΓΝΗΣΙΟΥΣ ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ...

:)
Ο χρήστης oistros είπε…
Ναι Εργοτελίνα αλλά τον θυμάμαι ακόμη με συμπάθεια. Θυμάσαι την προεκλογική υπόσχεση για δίμετρες Ρωσίδες? Την επαγγελόμενη αυτονομία του ΟΦΗ? Στο βάθος μ' άρεσε να πιστεύω ότι δεν ήταν καθόλου τρελός ο Παντελής. Με θλίβει το τέλος του μόνο.
Ο χρήστης ovi είπε…
Φθινόπωρο και καιρός για ...Guinness

oistros

Θέλω να μάθω περισσότερα για αυτόν τον ...Παντελή, περιμένω αφιέρωμα!!!
Αμ να στον στείλω ... μην ξεχνάς ότι το νησί Κέρκυρα όπως και το όνομα ήταν υποθετικά, πρόσεχε τι εύχεσαι!!! ;D
Το γράμμα μου το δώσανε και το έχω ακόμα!

playmobil

To είδα πριν γράψω το άρθρο και παραδέχομαι ότι δεν έγραψα ...ούτε τα μισά από όσα συνέβησαν και αργότερα που βρήκα και τις φωτογραφίες από ολόκληρη την προεκλογική εκστρατεία ...πόνεσε το στομάχι μου από τα γέλια!!! :d

ergotelinen

Χμμμ! Θα σε εκπλήξω σε επόμενο post!!! Σε αυτή τη χώρα μέσα σε ...89 χρόνια έχουν συμβεί ...τα πάντα!!! ;D

oistors

Και τώρα μου κίνησες πραγματικά τη περιέργεια ...θέλω πληροφορίες!!!
Ο χρήστης άσκεπος είπε…
Εντάξει, ο Κωνσταντής είναι αλλού...
Αλλά κι εγώ... κόλλησα σε ένα σχόλιό σου. Οι δήμαρχοι διορίζονται μετά από ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του δημοτικού συμβουλίου? Και πού πήγε η ματαιοδοξία του "άμεσα" εκλεγμένου "αρχηγού"? Γι'αυτό ψάχνουν για έλληνες να τους γράψουν τους λόγους, που λέει και μια ψυχή....
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Εγώ ένα ξέρω..
αν έκανα την δυναμική μου τηλεοπτική
εμφάνιση μετά την 9/11/2001

τότε όχι μόνο στη βουλή
θα έμπαινα,αλλά θα με πρότειναν
και για Βασιλιά..

Ήταν λάθος το timing..

Mια εκπομπή να μου δινε ο Θεός με την βασίλισαα Karkkainen...

και ας πεθάνω..
Ο χρήστης ovi είπε…
exiled

Τα πράγματα μπορεί να μην είναι τα ίδια άλλα κατά τη δική μου γνώμη ...καλύτερα εφ’ όσον δεν υπάρχουν ...κουμπάροι. βλέπεις τα δημοτικά συμβούλια είναι κάτι σαν τοπικές-κοινοτικές βουλές. Διαχειρίζονται ένα αρκετά μεγάλο προϋπολογισμό, έχουν δικαίωμα να βάζουν φόρους, έχουν δικαιώματα στη γη, η γη ανήκει στο κράτος και κατ΄ επέκταση στα δημοτικά συμβούλια άρα αυτά αποφασίζουν πια περιοχή θα γίνει κατοικίες, τα δημοτικά συμβούλια διαχειρίζονται το 40% του προϋπολογισμού των σχολείων και είναι υπεύθυνα για τις προσλήψεις και απολύσεις των εκπαιδευτικών και πάρα πολλά ακόμα.

Η θέση του δημοτικού συμβούλου μόνο διακοσμητική δεν είναι. Φαντάσου ότι ο Vanhanen κατέβηκε στις δημοτικές εκλογές για δημοτικός σύμβουλος και η λογική του είναι σαφώς με ενδιαφέρει η εκπαίδευση των παιδιών μου. Οι δημοτικές εκλογές είναι και στην ουσία δοκιμασία για τους πολιτικούς εδώ μιας και οι περισσότεροι πολιτικοί είναι και δημοτικοί σύμβουλοι, φαντάζεσαι τι θα συμβεί αν ο πρωθυπουργός δεν εκλεγεί;

Γενικά το σύστημα δουλεύει αν και τα τελευταία χρόνια με τις αλλαγές στο κόστος ζωής με τη βοήθεια του ευρώ (αυτά δεν συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα) απειλήσανε να κλείσουνε κάποιες βιβλιοθήκες και για όσους έχουν ζήσει στη Φιλανδία ξέρουν καλά τι σημαίνει αυτό. Κλείσαν τις κινητές βιβλιοθήκες αλλά σταμάτησαν εκεί μετά από πολλές διαμαρτυρίες. Αυτή τη στιγμή η παιδεία έχει πληρώσει τις περικοπές με δραματική μείωση εκπαιδευτικού προσωπικού – το φιλανδικό μοντέλο που λέγαμε – αλλά ...εκλογές έρχονται και τα προβλήματα με τη παιδεία μετά το θέμα της ανεργίας θα είναι τα πιο σημαντικά που θα συζητηθούν και θα κρίνουν τους υποψήφιους.

Κωνσταντή

Λοιπόν ...δώσε στοιχεία, στείλε mail γιατί πολλά ...ξέρεις!!! Γιατί ...έκανε εμφάνιση μετά τις 9/11 στο Σουηδικό κανάλι!!! :D

Με τη βασιλεία έκανες λάθος μερικές δεκαετίες αλλά δεν πειράζει αφού τα είπαμε ... για πρόεδρος πας!!! Άλλος για Φιλανδία τράβηξε κι άλλος για Παρίσι τριαντάφυλλος (λέμε τώρα τριάντα ... δυο φορές και οι δυο παλάμες μια τα πόδια, τριάντα μας κάνουν, και δεν μιλάω για σένα Φοίβο, υπήρχε κι άλλος πριν από σένα εξόριστος στα golf club του Παρισιού!) :D
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ναι αλλά ήπια..

έβαλα διπλωματικό μυαλό..

και μην με πιέζεις για e-mail
και φωναξω τον Matti Ahola...

και σε στείλει πίσω στην Αθήνα σου
Αθηναίε...
:)
Ο χρήστης ovi είπε…
τον Matti Ahola... χαχαχαχαχαχαχαχα!!! :D

Και μόλις πέρασε από το σπίτι μου γνωστός Έλληνας και ύποπτος για "Κωντσαντής" αλλά ...απαλλάχτηκε!!!

Λοιπόν το να είσαι Αθηναίος ακούγεται ...σαν βρισιά!!! :D

Ωρα για ραδιόφωνο τώρα, οπότε θα σου αφιερώσω τραγούδι!!!
Ο χρήστης trol είπε…
guinness έγραψε... σαν να μην ήπιαμε αρκετές τον προηγούμενο χειμώνα, αρχίσαμε πάλι.. :)
Ο χρήστης Derek είπε…
αν κυκλοφορεί video με "Πολύδωρα στην Τampere" και δεν μου το έχετε στείλει ΑΚΟΜΑ, ντροπή σας και αίσχος!

by the way Θάνο μην αποσυντονίζεσαι,

το Σουηδικό μοντέλο το θέλουν για την δημ. διοίκηση
και το Φινλανδικό για την εκπαίδευση
Ο χρήστης ovi είπε…
troll

Υπάρχει αρκετές Guiness; Πρώτη φορά το ακούω αυτό!!! Και φαντάσου έχω κάνει και μερικά ταξίδια στη πατρίδα της Guinness και το μόνο πράγμα που δεν μου μάθανε ήταν το ...αρκετό! On the contrary!!! :D

Derek

Είδες πως την παθαίνει ο άνθρωπος με όλα αυτά τα μοντέλα; Ωραίο το φθινοπωρινό ...ντύσιμο!!! ;D
Ο χρήστης Alkyoni είπε…
πώς λέμε καλησπέρα στα φινλανδικά;
:)
Και το κείμενο υπέροχο κι ακόμα πιο υπέροχο,τα φιλανδικά με το κρεατάκι μέσα,μανιτάρια του giannis_h
(..και προσπαθούσα να τον πείσω να με καλέσει σε γεύμα με μανιταρόσουπα)
Φρίκη
Ο χρήστης trol είπε…
καταστροφή το μπλογκ, θέλω μανιταρόσουπες, τάρανδο, τα κέικ που λέγαμε και ..όλο και πιο πολλές.. guinness

in fact, πάω να μαγειρέψω, ...καμιά μακαρονάδα να ξεχαστώ
Ο χρήστης ovi είπε…
alkyoni

Hyvaa iltaa!!! Vegetarian είσαι? ;D

troll

Και μόλις φάγαμε ...σολομό στο φούρνο με πολύ άνηθο!!! Και μετά φιλανδική μηλόπιτα με κρέμα... Φοίβο, Γιάννη... εισιτήρια βγάζετε; :D
Ο χρήστης SALOME είπε…
Αυτό που μου αρέσει σ'αυτή την παρέα είναι ότι γίνεται συζήτηση και μάλιστα σοβαρή αλλά και αστεία. Μαθαίνουμε πράγματα, ανταλλάσσουμε απόψεις, διαφωνούμε αλλά πηγαίνουμε και παρακάτω. Ειλικρινά το διασκεδάζω αφάνταστα μαζί σας! Περνάω καλά...
Κατά τα άλλα νομίζω Θάνο ότι αξίζει εν όψει των εκλογών της ΤΑ στην Ελλάδα να κάνουμε έναν διάλογο και ν' ανταλλάξουμε εμπειρίες για το θέμα, ας πούμε τι γίνεται σε χώρες που κάποιοι απο εσάς γνωρίζουν μιάς και έχουν μείνει εκεί αρκετά χρόνια. Εγω εδώ στην Λέσβο τα παρακολουθώ απο κοντά και μπορώ να σας μεταφέρω πράγματα. Ισως αυτή ση συζήτηση δώσει αφορμή και για άρθρο... Τι λές; Σ'ενεδιαφέρει;
Ο χρήστης George Sou είπε…
Προσοχή, ο κος Ψωμιάδης δήλωσε πως ο συνδυασμός του για τις νομαρχιακές εκλογές, είναι ο μόνος που δεν περιέχει ξένους (δεν θυμάμαι την ακριβή φρασεολογία).
Προφανώς δεν τους στείλαμε όλους εκεί ε;
Ενδιαφέρεστε;
Ο χρήστης Ecumene είπε…
Aναρωτιέμαι αν διάβαζε ο
Κωσταντίνος το κείμενο
τί θα λεγε..

Δεν φοβασαι Οωι;..

Δεν κατεχει απο Ιντερνετι;...

:?
Ο χρήστης oistros είπε…
Άντε .. είπα να μη σε αφήσω "αμόρφωτο" περί του δικού μας Παντελή. Ο βίος κι η Πολιτεία του (όσα θυμάμαι δηλαδή) είναι εδώ . Δες και κρίνε. :)
Ο χρήστης ovi είπε…
Στη Φιλανδία έχει ξεκινήσει ένα δεκαπενθήμερο ...Ιρλανδία ... οπότε ...καταλαβαίνετε, live μουσική κλπ.

Salome

Αυτός δεν είναι ο λόγος ύπαρξης των blog? ;D

Για τις εκλογές προτιμώ να σας μιλήσω για τις εδώ βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν τον Φεβρουάριο και που η προεκλογική μάχη ξεκίνησε χτες μετά από ανακοίνωση που έκανε το κυβερνών κεντρώο κόμμα ότι θα μειώσει το φόρο στα τρόφιμα από 19% σε 10%!!! Για τις δημοτικές εκλογές στην Ελλάδα ...μάλλον ντροπή νιώθω!!!

g_help_me

Όσο και να προσπαθώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αυτός ο άνθρωπος κυκλοφορεί ελεύθερος και πολύ περισσότερο ελπίζει ότι θα κερδίσει ή μάλλον είναι σίγουρος ότι θα κερδίσει πανηγυρικά τις εκλογές, εδώ πια δεν χωράει χιούμορ. Ο άνθρωπος αυτός παραβαίνει ακόμα και το σύνταγμα με τις δηλώσεις του, δεν υπάρχει κανένας εισαγγελέας ή δεν ξέρω τι άλλο να τον μαζέψει;

Λυπάμαι για το θυμό μου, αλλά αδυνατώ πια να καταλάβω τι συμβαίνει στην Ελλάδα!
Ο χρήστης ovi είπε…
ergotelinen

Καιρό τώρα έχω μάθει κάτι που επεσήμανε και ο Φοίβος σε ένα post του, ότι ο καθένας διαβάζει ότι θέλει στο τέλος. Φυσικά δεν θα ήθελα να τον πληγώσω αλλά ξέροντας τον καλά, ξέρω τι θα διαβάσει.

Παρ΄ επιπτόντος όλη η Έλληνες που τον ξέρουν και με ξέρουν στο Ελσίνκι το έχουν διαβάσει και επειδή σήμερα είδα κάποιους άρχισαν να μου θυμίζουν διάφορα επεισόδια που αν τα γράψω όλα θα χρειαστώ ...βιβλίο ολόκληρο!!!

Και κάτι μάλλον αστείο, παρ’ όλο ότι ‘φαινομαι’ αρκετά, από τότε που άνοιξα αυτό το blog έχουν έρθει σε επικοινωνία μαζί μου περισσότεροι Έλληνες από όσους είχα επικοινωνήσει τα τελευταία δέκα χρόνια!

oistros

Έρχομαι ...τρέχοντας!!! :D
Ο χρήστης Кроткая είπε…
χαχαχα!!

δεν έχω να πω κάτι άλλο, δεν κρατιέμαι από τα γέλια!
Ο χρήστης ovi είπε…
krot

:D
Ο χρήστης dodo είπε…
Αθάνατη Ελλάς με τα παλληκάρια σου!!!
(Το ανωτέρω σχόλιο πάει γιά τον Κ. σου και τους ομοίους του, μη το πάρει κανείς προσωπικά και σού κάνουμε το μαγαζί γιαλιά-καρφιά, όπως άλλα που διαβάζω...)
Ο χρήστης maika είπε…
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ο χρήστης maika είπε…
Tο μόνο που απασχολεί τον Κωνσταντή νομίζω,
είναι να βρίσκεται ψηλά,πάρα πολύ ψηλά για να τον βλέπουν και να τον καμαρώνουν απο το νησί του....,χωρίς όμως να παλέψει γι΄αυτο,χωρίς να μάθει τίποτα περισσότερο απ΄ αυτά που ήδη ξέρει και χωρίς φυσικά να θέλει να προσφέρει και τίποτα...

Το όνειρο πολλών ξενιτεμένων ήταν κάποτε (για σήμερα..?) να γυρίσουν στο χωριό τους με ένα μεγάλο και ακριβό αυτοκίνητο. Να πάθουν την πλάκα τους οι συγχωριανοί και να μείνουν με το στόμα ανοιχτό για την πρόοδο.. του ξενιτεμένου τους...
Έτσι κι ο Κωνσταντής , μόνο που ο ίδιος δεν αρκέστηκε στο αυτοκίνητο...

Δεν μαζεύεις τις ιστορίες αυτές να τις κάνεις βιβλίο?? Γέλιο και δάκρυα μαζί....
Η ζωή μου με τον Κωνσταντή ,τον Απρόβλεπτο!
Καλημέρα!
Ο χρήστης ovi είπε…
dodos

Κοίτα ζω στη ....Φιλανδία και το απολαμβάνω, ξέρεις τι χιούμορ χρειάζεται για να κάνεις και να λες κάτι τέτοια πράγματα; ;D

maika

Καλημέρα, ξέρεις πόσους τέτοιους έχω γνωρίσει και οχι μόνο στη Φιλανδία; Ιστορία που μου έχει πει γνωστός ελληνοαμερικάνος, κάθε φορά που είναι να επιστρέψει στο χωριό του στη Πελοπόννησο πηγαίνει από την τράπεζα και αλλάζει δολάρια σε χαρτονόμισμα χώρας με μεγάλο πληθωρισμό ικανό στον αριθμό ώστε να γεμίσει μικρή βαλίτσα και βάζει πάνω πάνω δολάρια και το παίζει εκατομμυριούχος πετρελαιάς από το Texas!!! :D

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περί Ελληνικής κοινότητας στη Φινλανδία ...ξανά!

Διάλειμμα με χιόνι

Κασσελάκιος ο λόγος