Άνοιξη

Εδώ και μερικές ημέρες έχει αρχίσει και καλοκαιριάζει και στη Σκανδιναβία, επιτέλους βλέπουμε ήλιο μετά από έναν ατελείωτο και σκοτεινό χειμώνα. Όταν πρωτοήρθα στη Φιλανδία οι ξένοι που γνώρισα μου μιλήσανε αμέσως για τον «δύσκολο χειμώνα». Τα πρώτα χρόνια ζεις μέσα στη μαγεία του καινούργιου, προσπαθείς να προσαρμοστείς να κάνεις φίλους να δημιουργήσεις μιας μορφής κοινωνίας που θα μπορείς να κινείσαι και να υπάρχεις.

Μετά είναι και η αναζήτηση δουλειάς που δεν είναι εύκολη σε μια χώρα που δεν είναι συνηθισμένη στους ξένους. Κόρη Έλληνα που γεννήθηκε στη Φιλανδία και έχει πάει στην Ελλάδα μόνο για διακοπές, όταν έψαχνε για δουλειά η πρώτη ερώτηση που αντιμετώπιζε ήταν: «μιλάτε φιλανδικά;» και αυτό γιατί λόγω πατρός το επώνυμο της είναι ελληνικό. Εγώ που δεν μιλάω και φιλανδικά ... είμαι κάποια μέτρα παρακάτω!!!

Και αφού απελπιστείς ότι για πάντα ότι και να κάνεις θα είσαι ξένος με όλα τα θετικά και αρνητικά του χαρακτηρισμού σου έρχεται και ένας χειμώνας, λίγο πιο σκοτεινός από τους προηγουμένους και σου δίνει να καταλάβεις.

οχι ότι δεν το ήξερα από την αρχή, άλλωστε είχα περάσει και κάποιες διακοπές στη Φιλανδία πριν μετακομίσω και κάποιες από αυτές ήταν χειμώνα, αλλά τότε ήταν σαν να ερχόμουνα σε μια χώρα που ήταν σαν ένα τεράστιο χριστουγεννιάτικο δέντρο με όλο το χιόνι και τη μαγεία του βορείου σέλαρ.

Το χειμώνα που πέρασε ένιωσα όλο αυτό το σκοτάδι να με πλακώνει. Υπήρχαν κάποιες στιγμές που δεν ήθελα καν να βγω από το κρεβάτι όλη μέρα, παρά έμενα κάτω από τα σκεπάσματα βλέποντας τη μια ταινία μετά την άλλη.

Αλλά ευτυχώς, τις τελευταίες μέρες φάνηκε ήλιος και η θερμοκρασία ανέβηκε πάνω από τους 10 βαθμούς, τα κατάφερα να βγω έξω και να περπατήσω στους δρόμους του Ελσίνκι χωρίς να φοβάμαι ότι από λεπτό σε λεπτό θα γλιστρήσω.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περί Ελληνικής κοινότητας στη Φινλανδία ...ξανά!

Διάλειμμα με χιόνι

Κασσελάκιος ο λόγος