Μειονοτικά

Διάβαζα τις εφημερίδες στο Νετ και δεν μπορούσα να συγκρατηθώ. Διάβαζα τα περί μουσουλμάνας υποψηφίου στις δημοτικές εκλογές και τις αντιδράσεις όλων των εθνοπατέρων και μεγαλοδημοσιογράφων. Στη χώρα που ανακάλυψε τη δημοκρατία και τον διάλογο αυτά ήταν τουλάχιστον ντροπή. Δεν βρήκαν τίποτα καλύτερο για να την αντιμετωπίσουν παρά μόνο το ότι είναι μουσουλμάνα άρα Τουρκάλα;

Να σας πω μερικές ιστορίες από τη Φιλανδία. Η Φιλανδία είχε μέχρι το 1998 λίγο πολύ 20.000 ξένους. Σήμερα μετά από 8 χρόνια έχει 140.000. αυτή η αλλαγή ήταν σοκ για την φιλανδική κοινωνία η οποία είναι και ξενόφοβη. Λογικό αφού είδε τους ξένους μέσα σε λίγα χρόνια να δεκαπλασιάζονται. Παρ’ όλα αυτά στις τελευταίες δημοτικές εκλογές όλα τα κόμματα είχαν αν θυμάμαι καλά 18 υποψηφίους από αυτούς τους ξένους. Σομαλούς, Αιγύπτιους, Τούρκους, Ιρανούς ακόμα και έναν Αφγανό. Δεν νομίζω να τους ρώτησε κανένας για το θρήσκευμα τους. Α! Και 4 Έλληνες από τους οποίους μόνο ένας είχε φιλανδική υπηκοότητα!!! Και μετά από πέντε χρόνια εδώ ξέρω καλά πόσο «προχωρημένη» είναι η φιλανδική κοινωνία. Πόσοι εκλέχτηκαν; 8! Κρίμα κανένας Έλληνας μεταξύ τους αλλά αυτό οφείλεται σε άλλους λόγους που θα αναφέρω κάποια άλλη φορά.

Τώρα όσο αφορά τις μειονότητες; Στη Φιλανδία υπάρχει μια αναγνωρισμένη μειονότητα, των Σουηδοφώνων και σας βεβαιώνω ότι για το μέσο Φιλανδό η Σουηδία είναι κάτι αντίστοιχο με την Τουρκία. Η Φιλανδία ήταν υπό Σουηδική και Ρωσική κατοχή μέχρι το 1917. λοιπόν υπάρχουν κάποιοι Φιλανδοί, σχεδόν το 10% του πληθυσμού που κωλυμένοι με τους κατέχοντες Σουηδοί μιλάνε μόνο σουηδικά και ελάχιστα φιλανδικά, έχουν δικά τους σχολεία και όπως οι μουσουλμάνοι στην Ελλάδα μπαίνουν στα πανεπιστήμια με λιγότερους βαθμούς. Έχουν και δικό τους κόμμα, που οχι μόνο πάει καλά και το ψηφίζουν και οι άλλοι Φιλανδοί αλλά είναι και μέλος της κυβέρνησης συνασπισμού. οχι ότι και αυτοί δεν έχουν προβλήματα, πριν από μερικούς μήνες συνάντησα την αρχηγό του κόμματος σε μια συνέντευξη και μου είπε ότι κάποια μέρα ένας βουλευτής αντίπαλου κόμματος της είπε αν έχει παράπονα να πάει και να ζήσει στη Σουηδία αλλά αυτόν τον βουλευτή το κράξαν τα κόμματα, οι εφημερίδες και πολύ απλά δεν ξαναβγήκε στη βουλή με εντολή του αρχηγού του κόμματος του.

Αυτά για να μαθαίνουμε στην Ελλάδα που ανακάλυψε την δημοκρατία πως λειτουργεί αυτή η ρημάδα δημοκρατία.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
:) Kalo!
Ο χρήστης ovi είπε…
kiitos
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Καλησπέρα Ovi,

Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω με τα περισσότερα τα οποία λες στο κείμενό σου για τους Σουηδόφωνους της Φινλανδίας. Ουσιαστικά αναπαράγεις τις κλασσικότερες προκαταλείψεις μέρους Φινλανδών για αυτούς.

Οι Σουηδόφωνοι δεν είναι "κολλημένοι με την άρχουσα Σουηδία". Αυτό ισχύε ίσως μόνο για μια μερίδα (είναι με διαφορά η μειοψηφία) των Σουηδόφωνων του Ελσίνκι που προέρχονται από την παλιά αριστοκρατία. Δεν ήταν άνθρωποι που άλλαξαν γλώσσα λόγω της προσκόλησης στην κουλτούρα της κυρίαρχης τάξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ οι Φινλανδοί έχουν την εντύπωση ότι οι Σουηδόφωνοι είναι η παλιά αριστοκρατία, στην πραγματικότητα η πλειοψηφία της παλιάς αριστοκρατίας μιλάει εδώ και έναν αιώνα Φινλανδικά, καθώς άλλαξαν γλώσσα (συχνά και ονόματα) μαζικά από τα μέσα του 19ου αιώνα.

Στην πραγματικότητα η μεγάλη πλειονότητα των Σουηδόφωνων στην Uusimaa και στην Pohjanmaa είναι απόγονοι φτωχών αγροτών και ψαράδων που κατοικούσαν στις δύο ακτές τουλάχιστον χίλια χρόνια. Σημειοτέον ότι στην Ανατολική και Δυτική Uusimaa μέχρι 150 χρόνια πριν ελάχιστοι φινλανδόφωνοι έμεναν. Τα τελευταία χρόνια με την εσωτερική μετανάστευση οι πληθυσμιακές σχέσεις μεταξύ των δυο γλωσσικών ομάδων αλλάζουν ραγδαία, και είναι πλέον μειονότητα στις περιοχές τους. Αλλά μέχρι τη δεκαετία του '40, αν πήγαινες 30χλμ ανατολικά από το Ελσίνκι, παράλληλα με την ακτή, θα έβρισκες ότι 9 στους 10 ήταν Σουηδόφωνοι.

Εδώ στην Uusimaa οι σουηδόφωνοι αισθάνονται απόλυτα Φινλανδοί και δεν έχουν ιδιαίτερους δεσμούς με τη Σουηδία, εκτός από τη γλώσσα. Κλασσική περίπτωση που τους εξοργίζει είναι όταν οι Φινλανδοί θεωρούν δεδομένο ότι πρέπει να ταυτίζονται με τη Σουηδία. Όσον αφορά το ότι δεν μιλούν Φινλανδικά, εγώ άλλα ξέρω: σχεδόν όλοι οι Σουηδόφωνοι γνωστοί μου είναι δίγλωσσοι και μιλούν άπταιστα Φινλανδικά.

Μερικοί από αγροτικές οικογένειες δε τα μιλούν ίσως τόσο καλά, αλλά δεν είναι πλέον πολλοί.

Στην Pohjanmaa είναι αλήθεια ορισμένοι ταυτίζονται μερικώς με τη Σουηδία, λόγω και της γεωγραφικής εγγύτητας και του ότι είχαν ανέκαθεν περισσότερες επαφές με τους Σουηδούς της απέναντι όχθης.

Από εκεί και πέρα ούτε αυτό που λες για τα πανεπιστήμια ισχύει επακριβώς. Μπορούμε να το συζητήσουμε αν θέλεις.

Για το ότι η Φινλανδία ήταν "κατεχόμενη" από τη Σουηδία: κλασσική εθνικιστική απλούστευση.

Η Φινλανδία ήταν κομμάτι του Σουηδικού Βασιλείου μέχρι το 1809. Δεν είναι διαφορετικό καθεστώς από τις άλλες περιοχές του βασιλείου, και οι χωρικοί είχαν τα ίδια δικαιώματα (όχι πολλά όπως σε όλες τις προνεωτερικές κρατικές οντότητες) ανεξαρτήτως γλώσσας.

Αλήθεια είναι ότι η Σουηδική ήταν η γλώσσα της διοίκησης και της ανώτερης εκπαίδευσης, πράγμα που υποχρέωνε όποιον ήθελε να ανελιχθεί κοινωνικά να την μιλά και να τη γράφει. Αυτό φυσικά δημιουργούσε δυσκολίες στους Φινλανδούς στην σχέσεις τους με το κράτος. Αλλά σε προνεωτερικές εποχές οι σχέσεις αυτές δεν ήταν πυκνές - συνήθως πέραν της φορολογίας το κράτος αδιαφορούσε για τη ζωή των υπηκόων του.

Πάντως μιλώντας για κατοχή "των Σουηδών" μπλέκουμε τα μπούτια μας. Οι Σουηδοί οι ίδιοι ήταν τους χωρικοί υπήκοοι του βασιλιά της Σουηδίας χωρίς δικαιώματα. Ο αγρότης από την Scania δεν είχε καλύτερο status από αυτόν της Φινλανδίας.

Καλή σου μέρα!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περί Ελληνικής κοινότητας στη Φινλανδία ...ξανά!

Διάλειμμα με χιόνι

Κασσελάκιος ο λόγος