Το Ovi magazine για το blogeme.gr

Στο Ovi magazine αποφασίσαμε να κάνουμε σαν πρωτο θέμα για σήμερα τη υπόθεση του Blogeme.gr

Στα τρία χρόνια ύπαρξης του Ovi magazine υπήρξαν πολλές φορές που θέλησα να κάνω σαν κεντρικό θέμα κάτι ελληνικό και πολύ περισσότερο τους τελευταίους μήνες που από μηνιαίο το περιοδικό έγινε ημερήσιο. Φαντάζεστε λοιπόν το ότι η πρώτη φορά που κάτι ελληνικό γίνεται πρωτο θέμα είναι μια προσπάθεια κατάπνιξης της ελευθερίας του λόγου, δεν είναι κάτι που με κάνει ...περήφανο.

Ο λόγος που το κάναμε αυτό δεν έχει να κάνει στενά με την περίπτωση του blogeme.gr αλλά και με τη γενικότερη προσπάθεια που γίνεται τον τελευταίο καιρό για φίμωση και χειραγώγηση του internet. Το κακό στην όλη ιστορία είναι ότι όλοι αυτοί δεν καταλαβαίνουν ότι το internet είναι ένα πολύ ιδιόμορφο μέσο και ότι κάνουν αυτή τη στιγμή θα στραφεί εναντίον τους σύντομα, όπως η πρακτική απέδειξε τα τελευταία δυο χρόνια με τα παιχνίδια που προσπάθησαν να κάνουν με τις μηχανές αναζήτησης.

Το τραγικό της περίπτωσης του Αντώνη Τσιπρόπουλου είναι οι επιπτώσεις που θα έχει στην προσωπική και επαγγελματική του ζωή, αδιάφορο του ανόητου της δίωξης του και του - εάν όσα λέγονται είναι αλήθεια- σίγουρης αθώωσης του και ας ελπίσουμε ότι θα έχει τη δύναμη να το ξεπεράσει γρήγορα. Η Καφκική μάχη με ένα κράτος που σου ζητάει να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας δεν είναι εύκολη και θα έχει το αντίτιμο της για τον Αντώνη.

*****************************************

Το Ovi magazine έχει ένα σεβαστό αριθμό RSS links που απαριθμεί σε μερικές χιλιάδες και ένα αντίστοιχο σεβαστό αριθμό registered μελών που παίρνουν το newsletter. Παράλληλα συνεργαζόμαστε με μια σειρά online περιοδικών σε όλο το κόσμο που θα δημοσιεύσουν την επιστολή μας. Tα κείμενα είναι στα Αγγλικά αλλά υπάρχει και ολόκληρο το αρχικό κείμενο που έγραψη ο Αντώνης αναφερόμενος στην περιπέτεια του!!!

*****************************************

Στη μια εικόνα είναι το σημερινό εξώφυλλο του Ovi magazine και η άλλη που σχεδίασε magicasland και που υπάρχει ήδη στα περισσότερα ελληνικά blogs!

Σχόλια

Ο χρήστης Ecumene είπε…
Πώς αντιδρά η φινλανδική κοινωνία
σε τέτοια θέματα;;...

Θα ερθουν ακτιβιστές
και απο ποια blog?

:-
Ο χρήστης Καπετάνισσα είπε…
Ovi, είσαι σπουδαίο παιδί.
Ο δικός σου ο τροπος είανι εξαιρετικά σημαντικός, μια και οι αποδέκτες είναι πολλοί και βρίσκονται και σε χώρα μακρινή.

Νομίζω, πολύ σωστά το εντάσσεις στο γενικότερο πνεύμα θωράκισης ελεύθερων απόψεων στον κυβερνοχώρο.

Θα'χουμε να δούμε πολλά ακόμα στο μέλλον, φρονώ...
Ο χρήστης A.F.Marx είπε…
Μπράβο!
Ο χρήστης Rodia είπε…
Υπερήφανο πρέπει να σε κάνει η ομόφωνη αντίδραση στη λογοκρισία και η συμπαράσταση με μια ψυχή, που λένε, στον Αντώνη, καθώς και η απαίτηση να φανερωθεί ο μηνυτής.
Τουλάχιστον, η αφεντιά μου νοιώθω μια χαρά με όσα συνέβησαν αυτές τις μέρες.. και χαίρομαι για την θετική και με νου και καρδιά αντιμετώπιση αυτού του θέματος. Ελπίζω ότι θα... διδάξουμε (πάλι) την Ελευθερία..! εχμ.. αυτό κάπως μου κάνει.. αλλά ΝΙΩΘΩ ΚΑΛΑ, πως το λενε!

:-))αρχισαν τα κρυα εκει περα;

..και κάτι τι ακόμα: Μη ξεχνάμε ότι ο μπλογγερ, εναντιον του οποιου ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ στρέφεται ο "αγνωστος" μηνυτής, κινδυνεύει..
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Aπ'όλη αυτή την ιστορία, δυο πράγματα μού μένουν:

α. ότι οι πιο πολλοί ψάχνουν το πρόβλημα στο ποιος παρεξηγήθηκε και για ποιο λόγο και ξεχνούν να δουν ότι το βουνό είναι η αυθαίρετη κινητοποίηση ενός μηχανισμού καταστολής, χωρίς την παραμικρή πρότερη σκέψη.

β. ότι σχεδόν όλοι (που βαφτίστηκαν και ειδικοί τις μέρες αυτές), βλέπουν το ιντερνετ σαν κάτι που περιορίζεται από τα σύνορα μιας χώρας και συζητούν για νομοθεσίες και αρχές που δήθεν εφαρμόζονται σ'αυτό. Αγνοώντας ότι όταν σκορπίσουν στα πέρατα της γης τα κομμάτια που το συνθέτουν, καμιά νομοθεσία δεν μπορεί να το μαντρώσει! Τουλάχιστον οι δικηγόροι του δίκτυου που ισχυρίζονται κάτι τέτοιο, το κάνουν απλά για να προστατέψουν το μαγαζί τους. Οι υπόλοιποι;

Ο συγκεκριμένος σαϊτάρχης, με καλή πρόθεση ξεκίνησε μια υπηρεσία. Από καταφανή απειρία του όμως, βρέθηκε μπερδεμένος χωρίς λόγο.

Θάνο, πετάλι!

>rodia, να με συμπαθάς, αλλά όσο κι αν προσπαθώ, δεν μπορώ να συμμεριστώ την αισιοδοξία σου. Και νάξερες πόσο το θέλω! Ειδικά σήμερα!
Ο χρήστης ovi είπε…
ergotelinen

H φιλανδική κοινωνία δεν έχει λόγο να αντιδράσει , το Ovi magazine έχει σαν έδρα τη Φιλανδία αλλά είναι online περιοδικό, έχει επισκεψημοτητα από Φιλανδία αλλά και αυτή η Φιλανδία είναι ενδέκατη στο κατάλογο και ναι η Helsinki Sanomat μπορεί να γράψει κάτι γιατί πήραν newsletter αλλά αντίστοιχο letter πήρε και η Guardian και η Liberation και το Metro και το Europe & Us που συνεργαζόμαστε και το Utne που γράφω στην Αμερική!!!

Το Ovi magazine δεν είναι blog και έχει τρία χρόνια πετυχημένη ιστορία στο net αλλά γι’ αυτό θα μιλήσω σε κάποιο post, αυτό που θα πρέπει να καταλάβεις είναι ότι σήμερα έχει 6,430 register rss link που αυξάνονται καθημερινά.
Ο χρήστης ovi είπε…
καπετάνισσα

Αυτή τη στιγμή δεν χτυπάνε μόνο τον Αντώνη αλλά όλους μας και βέβαια οι περισσότεροι όταν θα έρθει η ώρα θα αποχωρήσουν απλά σαν να μην έγινε και τίποτα ...και λίγοι είναι και αυτοί που καταλαβαίνουν ότι το internet δεν είναι άπλα τα blogs και οι μηχανές αναζήτησης αλλά ένα γιγάντιο οικοδόμημα που το χτίσαμε εμείς οι ίδιοι και κάποιοι άλλοι θέλουν να οικειοποιηθούν βγάλουν κέρδος από τη δουλειά μας και να εκμεταλλευτούν τη διακίνηση ιδεών.
Το πόλεμο αυτό τον ζούμε καιρό απλά τώρα χτύπησε ελληνική πόρτα.
Ο χρήστης ovi είπε…
a.f.marx

Τervetuloa!

rodia

H θερμοκρασία έχει πέσει γύρω στο 0 αλλά από οτι βλέπεις δεν ..μασάμε!!! :D

Και θυμήσου κάτι ο μηνυτης ειναι το κερασάκι και δεν θα επρπεπε να σε ενδιαφέρει, αυτό που θα πρεπει να σε ενδιαφέρει είναι πρώτο η βλακεία του κρατους να μην ελέγξει τη μήνυση και δεύτερο το πόσο υστερικά ψαχνουν να βρούν τρόπους να βάλλουν χέρι στο internet
Ο χρήστης ovi είπε…
phivo

Iσως η τρίχρονη σχέση μου με το Ovi και η προηγούμενη με άλλα ηλεκτρονικά μέσα με έχει κάνει να συνειδητοποιήσω ότι όταν γράφω κάτι το διαβάζει κάποιος άλλος στη Κίνα, πολύ περισσότερο αυτός ο άλλος δεν ξέρει μηνυτή και μηνυόμενο άρα πρέπει να πηγαίνεις στο ζουμί. Και βέβαια το ότι είναι στα αγγλικά σημαίνει δεκάδες ακόμα πράγματα.

Αυτή τη στιγμή το βάλαμε στο Ovi ξέροντας ότι μόνο κάποιοι Έλληνες ξέρουν γιατί μιλάμε και για τους υπολοίπους θα μείνουν πολύ συγκεκριμένα πράγματα, χτυπάνε το νετ, συλλάβανε αθώο ιδιοκτήτη site και αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα. Και από πείρα ξέρουμε ότι τα επόμενα 24ωρα θα μπει σε κάποια εφημερίδα, βλέπεις δεν μας βλέπουν σαν blog. Τότε κάποιος στην Ελλάδα θα πρέπει να λογοδοτήσει αρνητικά η θετικά.

Τώρα το θέμα απειρίας, συμφωνώ μαζί σου και όλοι μας έχουμε φροντίσει να καλύψουμε δεκάδες παραθυράκια με νομικά notes!!!
Ο χρήστης funEL είπε…
O ΜΗΝΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο Δ. ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Και με την άτοπο απαγωγή στα blogs του blogme.gr το συμπέρασμα βγαίνει απολύτως σίγουρο(δεν σατιρίζεται κανένας άλλος έντονα σε κανένα άλλο blog στο ευρετήριο του blogme. Gr. Όπου, σημαντικό, το μοναδικό στη κατηγορία του blog ήταν ΜΟΝΟ το funel.blogspot.com. ) Επικουρικά αναφέρουμε τις ανάλογες απειλές (όπου και βρήκαν έδαφος) στο site kafenes.gr από τον κ Λιακόπουλο (απ ότι φαίνεται ο ιδιοκτήτης του site γλίτωσε ανάλογη μεταχείριση). Φυσικά ξέρουμε και άλλους ιστιότοπους που έγιναν ανάλογες τραμπούκικες απειλές. (σε άλλους έπιασε, σε άλλους όχι) Περισσότερα σε ανάλογο ένθετο ποστ συντόμως.

Όλοι ξέρουν ποιός είναι ο κ. Λιακόπουλος τι πρεσβεύει, το παρόν και το παρελθόν του. Όλα αυτά είναι απολύτως αναμενόμενα και συνάδουν απόλυτα με το «Δυνατό και Ελληνικό» προφίλ του.
HEIL UBERMENSCH LIAKO. ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΗΤΤΗΤΟΙ. GOTT MIT UNS.


ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΑ ΕΞΗΣ:
”Με φέρνεις σε δύσκολη θέση, γιατί έψαξα και βρήκα (ΟΧΙ μέσω του κατηγορούμενου) ποιός είναι ο μηνυτής. Αμφιταλαντεύομαι αν πρέπει να το πω, δεν είναι δικιά μου δουλειά να το πω, επειδή όμως όντως το θέμα είναι πολύ σοβαρό, επειδή το θέμα εκτός από σοβαρό είναι και δημόσιο και μας αφορά όλους, επειδή οδήγησε εμμέσως σε δραστικό περιορισμό του δικαιώματος της έκφρασης, επειδή θεωρώ ότι συντρέχει αξιολογικά ισχυρότερο συμφέρον να μην μείνει κρυφό το όνομα του μηνυτή (ιδιαίτερα μάλιστα αφού πρόκειται για δημόσιο πρόσωπο), γιατί με την μυστικοπάθεια δημιουργείται και παγιώνεται μια ατμόσφαιρα φόβου και απειλής που τσακίζει την ελευθερία του μέσου στη ρίζα της, μηνυτής είναι ο Δημοσθένης Λιακόπουλος. Δεν γνωρίζω το περιεχόμενο της εγκλήσεώς του και εννοείται ότι εφόσον θεώρησε ότι θίγεται, δικαιούταν να προστατεύσει τον εαυτό του με κάθε νόμιμο μέσο. Αφού όμως τα πράγματα πήραν τη δυσανάλογη τροπή που πήραν, το θέμα παύει να αφορά μόνο αυτόν, έχει ευρύτερη διάσταση και ο κόσμος δικαιούται να γνωρίζει. Δημοκρατία έχουμε κι ό,τι οδηγεί εκ του αποτελέσματος στον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθεροτυπίας, δεν είναι ένα θέμα που άπτεται μόνο των αμέσως εμπλεκομένων. “
Στα comments του old boy.
http://old-boy.blogspot.com/2006/10/blog-post_116187810249534670.html


* φυσικά, κατά τη γνώμη μας, λίγο νοιάζει τον κ. Λιακόπουλο η έκβαση της υπόθεσης στα δικαστήρια. Τον νοιάζει να βρει ΠΟΙΟΣ τον σατιρίζει... μετά έχει αυτούς άλλους τρόπους να τον εκπολιτίσει αλά Πούτιν, εκτός δικαστηρίων δυνατά και ελληνικά... πάντα κατά τη γνώμη μας φυσικά.
Ο χρήστης zouri1 είπε…
κητο
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Καλημέρα

Από χθες το απόγευμα διαβάζω σε πολλά blogs για κάποια υπόθεση μήνυσης, σύλληψης και κράτησης ενός blogger. Δεν έχω ακόμη καταφέρει να βρω την είδηση...

Παρόλ'αυτά, στα περισσότερα blogs διαβάζω οργισμένες αντιδράσεις εναντίον του ελληνικού κράτους(;), της ελληνικής δικαιοσύνης, αστυνομίας, κτλ.

Από την πλευρά του αναγνώστη, η όλη ιστορία είναι απλά ένας ισχυρισμός προς το παρόν. Δεν έχω κάποιο λόγο να πιστέψω ότι έγινε ή ότι δεν έγινε κάτι απ'αυτά που περιγράφονται εδώ κι εκεί. Η πρώτη μου αντίδραση όμως είναι να ψάξω να βρω μια έγκυρη πληροφόρηση από έγκυρη δημοσιογραφική πηγή για τα ακριβή γεγονότα, πριν καταφερθώ εναντίον οποιουδήποτε. Δεν την έχω βρει.

Εσύ ο ίδιος, Ovi, πριν από μερικά posts εξαπέλυσες μύδρους εναντίον των ελλήνων δημοσιογράφων που δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Χθες ανέβασες ένα κατηγορητήριο (100ο post) για το εν λόγω θέμα, αλλά δεν παρέθεσες μια αναφορά, ένα link σε κάποια έγκυρη αναφορά/περιγρραφή των γεγονότων που καταδικάζεις.

Θα ήθελες να το συμπληρώσεις σήμερα, ώστε να μπορέσουν οι αναγνώστες σου να σχηματίσουν ιδία άποψη;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων,
Κώστας
Ο χρήστης ovi είπε…
zouti1

;D
Ο χρήστης ovi είπε…
kostya2006

Τervetuloa!

Η αλήθεια είναι ότι αυτό το θέμα έχει πάρει μια δικιά του πορεία και διαστάσεις από την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου οπότε και εμφανίστηκε το πρωτο μήνυμα στο blog του blogme και διαδόθηκε μέσω μηνυμάτων στα blogs σε σημείο που οι περισσότεροι απλά να παρακολουθούμε εξελίξεις από τον ίδιο τον Αντώνη Τσιπρόπουλο.

Οι εξελίξεις αυτές συμπεριλαμβάνανε και συχνές αλλαγές στο post του αρχικού blog, του Αντώνη Τσιπρόπουλου που δημιουργήσανε και μια σειρά από εντάσεις. Μπορείς να διαβάσεις μια από τις τελευταίες ‘εκδόσεις’ αυτού του post
εδώ σε link που αναφέρω και στο post που εχω σήμερα και που εξιστορεί σε έκταση το τι συνέβη και παράλληλα
εδώ μπορείς να δεις την τελευταία του καταχώρηση.

Ο ίδιος ο Αντώνης Τσιπρόπουλος κάνει την επιλογή να μην αναφέρει ονόματα, πράγμα σεβαστό αφού θέλει να ακολουθήσει τη δικαστική πορεία σε όλη της τη διάσταση σίγουρος – και σύμφωνα με τα όσα αναφέρει – ότι δεν έκανε τίποτα παράνομο. Πάλι σύμφωνα με όσα αναφέρει – φαντάζομαι ότι έχεις ή σύντομα θα διαβάσεις το παρά πάνω link – μπορείς να δεις και μόνος σου ότι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.

Η στάση η δικιά μου όσο και του Ovi έχει να κάνει με δυο στοιχεία, πρωτο ότι όλοι είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους, ώστε ο εξευτελισμός σύλληψη, κατάσχεση, χειροπέδες και αυτόφωρο μην δικαιολογείτε ειδικά όταν η κατηγορία είναι ..εξύβριση ή καλύτερα το σατυρικό περιεχόμενο ενός blog που εξυπηρετείται από τις υπηρεσίες του εν λόγω διαχειριστή ιστιοσελίδας.

Οι μοναδικές περιπτώσεις στην Ελλάδα, μήνυση σε χιουμοριστικά comments είναι η περίπτωση του Χάρυ Κλύνν στην μήνυση από τον τέως πρόεδρο Σαρτζετάκη και η περίπτωση του Πανούση από τον Νταλάρα αλλά και πάλι δεν ακολούθησε αυτή την εξευτελιστική οδό. Αλλά και πάλι δεν μηνύθηκε η δισκογραφική εταιρία ούτε ο διανομέας αλλά οι καλλιτέχνες και που στη συνέχεια είχαν την ευκαιρία να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη και ο μεν Κλύνν να αθωωθεί ο δε Πανούσης να κάνει τη ζωή του ακατονόμαστου τόσο μαύρη ώστε να μετανιώσει και ο ίδιος που μπλέχτηκε.

Και δεύτερο έχει να κάνει με την συνολική επίθεση που δέχονται αυτή τη περίοδο τα blogs, οι online εκδόσεις και την προσπάθεια έλεγχου τους, μην ξεχνάς ότι σειρά από τις μεγαλύτερες δημοσιογραφικές επιτυχίες των τελευταίων ετών οφείλονται ακριβώς σε αυτές τις online εκδόσεις, αδιάφορο αν στη συνέχεια ο έντυπος τύπος τις ενστερνίστηκε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι φυλακές στο Ιράκ και τα βασανιστήρια, οι μαρτυρίες από το Guantanamo, οι πτήσεις της CIA ή τα οικονομικά σκάνδαλα της commission.

Τονίζω αυτά τα δυο στοιχεία για να σου δώσω να καταλάβεις που στηρίχτηκε όλη η αναφορά στη περίπτωση του blogme.gr χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δίνω μικρότερη σημασία στην ανθρώπινη πλευρά αυτού που τρομοκρατείται και ταλαιπωρείται με την οικογένεια του προσπαθώντας να αποδείξει ότι είναι αθώος. Επαναλαμβάνω, κανένας μέχρι στιγμής δεν έχει βγει να πει ότι συμβαίνει το αντίθετο και η σιωπή από μέρους της πολιτείας και της αστυνομίας μάλλον το αντίθετο δείχνει.

Εάν η αναφορά σου έγκειται στο ότι δεν έχουμε ακούσει την άλλη πλευρά, το ότι μετά από τέσσερις μέρες αυτή η άλλη πλευρά αποφεύγει να απαντήσει δεν δείχνει κάτι; Αν ο πρόεδρος του Ιράν θεωρεί το σημερινό μου άρθρο για τα γενέθλια του υβριστικό έχει κάθε δικαίωμα να μου κάνει μήνυση, έμενα και οχι του google.

Τέλος θα ήθελα να παραθέσω και ένα φιλανδικό παράδειγμα. Πριν από ένα χρόνο περίπου ένας Φιλανδός blogger έγραψε σε ένα post για ένα εστιατόριο που επισκέφτηκε και ανέφερε το κακό φαγητό, την απαράδεκτη εξυπηρέτηση και το κακό κρασί. Αποτέλεσμα ο εστιάτορας να του κάνει μήνυση για ζημιά και να απατήσει ένα συγκεκριμένο ποσό. Όταν η ιστορία έφτασε στο δικαστήριο ο εστιάτορας βρέθηκε αντιμέτωπος με σειρά από κριτικούς του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου και βέβαια ο blogger αθωώθηκε. Δεν σταματάω στο ότι αθωώθηκε ή καταδικάστηκε άλλα στο ότι ο νόμος ακολούθησε την πορεία του χωρίς να μεσολαβήσει κανένας προσωπικός εξευτελισμός που να αφήνει υπονοούμενα.

Σε αυτό το υπονοούμενα θέλω να σταματήσω για λίγο. Αν ακούσω ότι κάποιος blogger συλλήφθηκε με τον τρόπο που έγινε η σύλληψη του ανωτέρω το μυαλό μου θα πάει αμέσως ότι ασχολείτο με την διάδοση παιδικής πορνογραφίας. Βλέπεις λοιπόν πόσο κακό σε προσωπικό επίπεδο έκανε στον Αντώνη Τσιπρόπουλο όλη αυτή η ιστορία;

Και κάτι τελευταίο, στους Έλληνες δημοσιογράφους δεν θεωρώ ότι εξαπολύω μύδρους. Με εκνευρίζει η συμπεριφορά τους και πολλές φορές η άγνοια τους αλλά αυτό δικαιολόγησε το μου μιας και έρχομαι από μια γενιά που έμαθε τι θα πει δημοσιογραφία από ανθρώπους σαν τον Χρυσοστομίδη ή Αντήνωρ για όσους γνωρίζουν, τον Γρηγοράκη, τον Βασιλείου, τον Γιάνναρο, τον Κωνσταντινίδη έτσι για να αναφέρω μερικά ονόματα, και η δημοσιογραφία δεν γινόταν σε καφετέριες του Κολωνακίου με Αρμάνι σακάκι αλλά στο πεζοδρόμιο με τρύπιο παλτό και οι συζητήσεις μαζί τους ήταν σαν να άνοιγες το κόσμο της σοφίας.

Eλπίζω να βοήθησα.
Ο χρήστης ovi είπε…
επειδή μαζί με τα χιόνια μου ήρθε και ενας μάλλον άγριος ιός, συγνωμη αν καθυστερώ να απαντήσω, με εχει ρίξει για τα καλά!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ovi, σ'ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Να ξεκαθαρίσω λίγο τη θέση μου:

Δε δυσκολεύομαι τόσο να πιστέψω ότι κάτι παρόμοιο συνέβη. Αυτό που με ξενίζει περισσότερο είναι το γεγονός ότι δεν πέρασε η ιστορία στα ελληνικά ΜΜΕ, που όπως ξέρουμε φτιάχνουν ολόκληρη ταινία με πολύ πιο ανώδυνα θέματα.

Προσωπικά, θα προτιμούσα να περιμένω μέχρι να μάθω ακριβώς τι έγινε από κάποια επίσημη πηγή. Δεν έχω κάποιο λόγο να μην πιστέψω όσα λέει ο blogger, αλλά δεν τον γνωρίζω, οπότε...

Επί της αρχής τώρα, νομίζω ότι μερικοί έχουν παρανοήσει τι είναι το internet. Δεν είναι κάποια οντότητα. Πρόκειται απλά για ένα ακόμη μέσο επικοινωνίας. Υπόκειται σε συγκεκριμένους νόμους ανα χώρα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση εξάλλου, δεν τίθεται μάλλον θέμα δικαιοδοσίας, αφού το blogme έχει ελληνικό domain (.gr).

Ως προς το αν είναι σωστό να διώκεται ο υπεύθυνος αναδημοσίευσης, έστω αυτόματης μέσω RSS, δεν είναι τόσο θέμα ηθικής όσο νόμου. Αν ο νόμος ορίζει ότι είναι υπεύθυνος ...είναι. Επίσης, αν ο νόμος ορίζει διαδικασία αυτοφώρου, κατάσχεση του υπολογιστή, κτλ. ...έτσι έπρεπε να γίνει. Ακόμη κι αν αυτό είναι χαζό, ηλίθιο, οτιδήποτε.

Βέβαια, όλα αυτά τα λέω χωρίς νομικές γνώσεις και ίσως είναι άκυρα. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να έιχαμε την άποψη ενός νομικού.

Κώστας
Ο χρήστης ovi είπε…
kostya2006

Αν είχε δώσει το όνομα του μηνυτή, κάτι που έχει δικαίωμα να κάνει, και εάν ο μηνυτής είναι πραγματικά κάποιος επώνυμος και οχι, όπως είναι η δική μου άποψη κάποιος που θα ήθελε να γίνει επώνυμος και εκμεταλλεύεται την ανεπάρκεια του νόμου, τότε να είσαι σίγουρος ότι για κάποιες εφημερίδες θα είχε γίνει πρωτοσέλιδο. Κατά τη δική μου άποψη ο blogme, σωστά δεν αναφέρει το όνομα σε μια προσπάθεια να δούμε το δάσος και οχι το δέντρο, αν και η πλειονότητα είδε μόνο το δέντρο.

Σίγουρα κι εγώ θα προτιμούσα να μάθω κάτι περισσότερο από μια επίσημη πηγή άλλα η αδράνεια δείχνει και αμηχανία για να μην γίνω κυνικός και μιλήσω για την ανάγκη κατασκευής στοιχείων. Μην ξεχνάς ότι όταν το υποκίνησε ιντερνετικα το θέμα ο blogme είχαν ήδη περάσει μέρες και εάν υπήρχε κάτι πραγματικά υπολήψημο να 'σαι σίγουρος ότι το κράτος και η εισαγγελία θα είχαν δώσει συνέντευξη τύπου. Άρα και αυτό κατά κάποιο τρόπο ‘δένει’ με τα όσα λέει ο blogme.

Τώρα η διαδικασία σύλληψη, αυτόφωρο αφορά κακούργημα και οχι μήνυση για δυσφήμιση και γι αυτό μιλάω στο προηγούμενο μήνυμα μου για αδικαιολόγητη συμπεριφορά και τάση να αφήσουν επικίνδυνα υπονοούμενα. Εδώ πάλι ερχόμαστε σε μια νέα κατάσταση γιατί όπως αναφέρεις και εσύ τα blogs έχουν γίνει ένα ακόμη μέσο επικοινωνίας άρα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται και έτσι και να απολαμβάνουν των ανάλογων ελευθεριών και δεσμεύσεων. Αν μια απλή μήνυση για συκοφάντηση οδηγεί στο αυτόφωρο και στο κλείσιμο τότε εφημερίδες όπως το ποντίκι θα έπρεπε να έχουν κλείσει για τα καλά από τότε που πρωτοκυκλοφόρησαν. Αν πάλι αποτελούν μέσο επικοινωνίας όπως το τηλέφωνο τότε ο μηνυτής παρέβη προσωπικά δεδομένα από τη στιγμή που η χρησιμοποίησε προσωπική έκφραση σε προσωπικό μέσο παραβαίνοντας το προσωπικό απόρρητο. Αν πάλι είναι μιας μορφής ηλεκτρονικό προσωπικό ημερολόγιο, πάλι υπάρχει παράβαση προσωπικών δεδομένων.

Αν έχεις παρατηρήσει τα blogs ήδη προστατεύονται από οργανώσεις όπως ‘δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα’ και να ‘σαι σίγουρος δεν το κάνανε γιατί έχουν ανάγκη από μέλη αλλά γιατί εξ’ ορισμού τα blogs περάσανε στο χώρο της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας με όλα τα θετικά τους και τα αρνητικά τους – αυτό άλλωστε είναι και το τίμημα τής δημοκρατίας.

Στη περίπτωση του blogme υπάρχει κενό του νόμου και μη εναρμόνιση με τον ευρωπαϊκό νόμο και εκεί έγκειται το δεύτερο πρόβλημα που κάνει ακόμα πιο αμφίβολη και αδικαιολόγητη την σύλληψη, κατάσχεση και αυτόφωρο. Γιατί εκτός από άγνοια δείχνει και επικίνδυνο αυτοσχεδιασμό και τάση για στερεότυπα. Το στερεότυπα έγκειται στο ότι όταν κάποιος δεν γνωρίζει το μέσο είναι πολύ εύκολο να καταφύγει σε κατηγορίες που είδαμε ήδη να εκτοξεύονται κατά διάφορων sites άδικα, όπως η διακίνηση πορνογραφικού υλικού, και εδώ δεν αναφέρομαι μόνο στην Ελλάδα άλλα ακόμη και στη μεγάλη Βρετανία καταστρέφοντας ανθρώπους που στη πραγματικότητα ήταν αθώοι.

Η δική μου άποψη είναι οχι ότι κάποιοι έχουν παρανοήσει το ίντερνετ αλλά ότι οι πολλοί δεν έχουν καταλάβει τι είναι το ίντερνετ και το βλέπω καθημερινά στα blogs.

Και κάτι τελευταίο, κανένας από εμάς δεν είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης του blog που διαχειριζόμαστε, ο ίδιος ο blogger όπως και όλες οι μηχανές blogs σου δίνουν το δικαίωμα να καταγγείλεις ένα blog για δυσφήμιση ή ρατσισμό η δεκάδες άλλα θέματα και στη συνέχεια ο blogger μετά από την κατάλληλη προειδοποίηση, ανταλλαγή mails και έρευνα έχει το δικαίωμα να αναστείλει τη λειτουργία του εν λόγω blog. Το ότι προηγήθηκε μήνυση πριν ακολουθηθεί η αρμόζουσα οδός με κάνει ακόμη πιο καχύποπτο προς τις προθέσεις του μηνυτή που θυμίζουν περισσότερο τάσεις τρομοκρατίας παρά οτιδήποτε άλλο.
Ο χρήστης maika είπε…
Περαστικά σου!!!
Ο χρήστης ovi είπε…
d_

Συγνώμη αλλά ήξερα πολύ λίγα για την περίπτωση σου, ευχαριστώ για το link.

maika

Ας τα, δεν είμαι καθόλου καλά και δεν είμαι σε καθόλου διάθεση να αφήσω το κρεβατάκι μου και διαβάζω και το τελευταίο βιβλίο του Iggulden αλλά ο Asa δεν με λυπάται και θέλει να με κουβαλήσει να κάνω ραδιόφωνο γιατί έχουμε καλεσμένο ...εσύ ξέρεις να κάνεις τις κατάλληλες ερωτήσεις .... και να φανταστείς ότι είναι εγγλέζος και το θέμα σήμερα είναι ...Σαίξπηρ!!! Ωχχχχ τις ασπιρίνες μου!!!
Ο χρήστης maika είπε…
ωχ! ωχ!
εύχομαι ο καλεσμένος να είναι (να ήταν?) νορμαλ τύπος και να μη σε παιδέψει πολύ....
Αν πάλι δεν είναι και εντελώς καλά,τουλάχιστον να σε κάνει να γελάσεις.... σαν τον άλλον στο grrrrrrr...
...αλλιώς, 2 φορές περαστικά σου!!
καλημέρα!
Ο χρήστης Βαγγέλης Μπέκας είπε…
Καλά κάνατε!!!
Αν σπρώξουμε όλοι μαζί ίσως...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η Φιλανδία των Σομαλών! - Episode IV

Φιλανδικές ιστορίες με ξένους

Περί Ελληνικής κοινότητας στη Φινλανδία ...ξανά!