Η χριστουγεννιάτικη ιστορία του Μίκα Μους #2

Η Φιλανδία σήμερα γιορτάζει τα 89α της γενέθλια, εμείς ...το βιολί μας σε ρυθμό Χριστουγέννων!!! Οσοι θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ημέρα της ανεξαρτησίας πηγαίνετε εδώ. Το έγραφο στο εξώφυλλο του Ovi magazine ειναι αυτό που υπέγραψε ο Λένιν αναγνωρίζοντας τη Φιλανδική ανεξαρτησία.

Με τον Asa γράφουμε συχνά παρέα και μπορείτε να το δείτε και στο Ovi magazine στια πρώτα κεφάλαια ενός καινούργιου βιβλίου που γράφουμε με μια σειρά θεματικά διηγήματα και που το πρωτο κεφάλαιο θα το βρείτε στο Ovi fiction
, αλλά είναι η πρώτη φορά που γράφουμε κάτι ...που δεν συμφωνούμε!!!

Τι εννοώ, ο Asa είναι παιδί του Disney εγώ από την πλευρά μου μάλλον δεν τρελαίνομαι για τον θειο-Walter ακριβώς γιατί είναι ο θειος και οχι ο παππούς που λέει τα παραμύθια. Οι ιστορίες του θειου-Walter – και αυτό είναι προσωπική πάντοτε άποψη- είναι λίγο κονσέρβα που ακόμα και το μυστήριο η ο μύθος είναι μασημένος και έτοιμος για να τον καταπιείς. Ακόμα και οι σχέσεις μεταξύ των ηρώων είναι κονσερβοποιημένες και πολύ ..επιφανειακές.

Κάτι ακόμα, πάντα θεωρούσα τις ταινίες του Disney …ακατάλληλες για ανήλικους και η μόνη ταινία που έχουμε αφήσει την Δάφνη να δει είναι ο Winnie the pooh που ευτυχώς δεν είναι και πολύ Disney. Πριν από αρκετά χρόνια κάνοντας baby-sitting σε κόρη φίλων επηρεασμένος από την αγάπη του βαφτιστηριού μου στη ταινία ‘η Λαιδη και ο αλήτης’ και ξεχνώντας ότι έγινε η αγαπημένη του Ορέστη μετά τα πέντε του ενώ το κοριτσάκι ήταν μόλις τριών, έβαλα την ταινία. Αποτέλεσμα; Έκλαιγε με λυγμούς μετά από πέντε λεπτά. Η ταινία όπως και οι περισσότερες κλασικές του Disney είναι πολύ σκοτεινές που παίζουν έντονα με τις φοβίες των παιδιών με το σκοτάδι. Έτσι από τότε ...όλες οι ταινίες του Disney …κλειδωθήκαν και η αντιπάθεια μου για τον θειο-Walter μεγάλωσε.

Έτσι λοιπόν πως αρχίσαμε να γράφουμε αυτή την ιστορία, πρώτα το όνομα είναι σαφώς διακωμώδηση του Μίκυ Μάους – Μίκα Μους, το Μίκα έρχεται από το φιλανδικό mika (με τα δυο κερατάκια στο α) που σημαίνει ‘γιατί’, ερωτηματικό. Και βέβαια είναι μους ή ελκ όπως τα λένε στο Καναδά και την Αλάσκα. Ο Μίκα Μους είναι λοιπόν ο τύπος που δεν είναι ικανοποιημένος από τις απαντήσεις και πάντα ζητάει περισσότερα και περισσότερο τεκμηριωμένα. Από την άλλη έχουμε τον Μita (πάλι με τα δυο κερατάκια στο α) που σημαίνει ‘τι;’ Και κολλάει σε κάθε ερώτηση όσο συγκεκριμένη η αόριστη μπορεί να είναι και μου θυμίζει έντονα τον Asa που δεν τολμάω να πω τίποτα χωρίς να μου έρθει ένα ‘τι’ όσο για το κοράκι έχει πάλι να κάνει με τον Asa μιας και ο εγγλέζος συνεργάτης μου είναι φανατικά κωλυμένος με ποδοσφαιρική ομάδα που ευτυχώς δεν έπαιζε τη μέρα του γάμου του αλλιώς δεν θα είχε πάει, τα κοράκια της Newcastle United.

Τώρα πως το γράφουμε, στην αρχή εγώ έφτιαξα περιληπτικά και μοιρασμένο σε κεφάλαια τον κορμό της ιστορίας επιγραμματικά, μετά ο Asa συμπλήρωσε την εικόνα αναπτύσσοντας το κεφάλαιο που δουλεύαμε από επιγραμματικό σε μικρή ιστορία προσθέτοντας και τους πρώτους διάλογους. Μετά εγώ τελειώνω με τους διαλόγους και κάποιες εικόνες και τέλος ο Asa κάνει το τελικό στρώσιμο και ...η δεύτερη συνέχεια!!! Οσοι θέλουν να διαβάσουν το Αγγλικό κείμενο... εδώ.

**********************************
Η χριστουγεννιάτικη ιστορία του Μίκα Μους #2

Εάν περιμένατε ότι ο Μάττι θα έμενε ήσυχος για πολύ, γελαστήκατε. «Τι εννοείς, δεν πάμε πουθενά;» έκραξε ο Μάττι μετά από λίγη ώρα ‘καλλωπισμού’ που είχε αφήσει το κεφάλι του δύστυχου Μίκα γεμάτο φτερά. «Κάπου πρέπει να πηγαίνουμε, που είναι λοιπόν αυτό το κάπου;» Ο Μίκα σταμάτησε για λίγο να περπατάει και μετά από λίγη ώρα σκέψης είπε ήρεμα, «Μάτι, δεν πηγαίνουμε κάπου,» και πάνω που ο Μάττι ετοιμαζόταν για την επομένη ερώτηση ο Μίκα πρόσθεσε «Δεν πηγαίνουμε κάπου, δεν πηγαίνουμε πουθενά.»

O Μάττι σκέφτηκε για λίγο την απάντηση του Μίκα. Η απάντηση είχε ξαφνιάσει το φωνακλάδικο κοράκι μιας και ο Μίκα δεν συνήθιζε να απαντάει έτσι απότομα στις ατέλειωτες ερωτήσεις του. «Έτσι λοιπόν, πάμε πουθενά Μίκα. Σίγουρα, θα έπρεπε να το εχω καταλάβει από την αρχή αλλά ξέρεις πόσο μπερδεμένη και δύσκολο να την καταλάβεις γίνεται μερικές φορές η ζωή μας. Πουθενά, αυτό είναι καταπληκτικό.» ο Μάττι χτύπησε τα φτερά με ψεύτικη χαρά. «τίποτα δεν με σταματάει ... και πόσο μακριά είναι αυτό το ...πουθενά;» Ο Μίκα κούνησε απελπισμένα τα κεφάλι του και απλά κοίταξε τον χιονισμένο ορίζοντα.

«Μίκα, μπορώ να ρωτήσω κάτι;» Αυτό κι αν ήταν έκπληξη, ο Μάττι ποτέ δεν ζητούσε την άδεια κανενός για τίποτα, έτσι ο Μίκα ξαφνιασμένος είπε, «Πες το.» Ο Μάττι γλίστρησε από το κεφάλι του Μίκα μπροστά του στο χιονισμένο χώμα και είπε, «Έχεις προσέξει ότι υπάρχουν πολλά ίχνη στο χώμα;» Ο Μίκα σταμάτησε και κούνησε το κεφάλι του «Συγνώμη Μάττι, τι είπες;»

Ο Μάττι χοροπηδούσε πάνω από μια σειρά από ίχνη στο χώμα, «Δεν νομίζεις ότι τα τρολ πάνε στην ίδια κατεύθυνση με μας; Δεν νομίζεις ότι θα ήταν καλό να τα ακολουθήσουμε και να δούμε που πάνε;» Ο Μίκα κούνησε καταφατικά το κεφάλι του παρατηρώντας το πουλί που χοροπηδούσε ανάμεσα στα πόδια του, «πως σου ήρθε αυτό; Με εντυπωσιάζεις Μάττι!» Ο Μίκα δεν μπορούσε να αποφύγει το μπράβο στη παρατηρητικότητα του μικρού πουλιού ακόμα κι αν το εγώ του Μάττι δεν χρειαζόταν κι άλλα μπράβο από αυτά που έδινε ο ίδιος στον εαυτό του. Απλά έδινε στον εαυτό του μπράβο για λάθος λόγους και ποτέ για το μυαλό του κι αυτό ήταν το κομμάτι που θα ήθελε ο Μίκα να χρησιμοποιεί ο φίλος του περισσότερο.

«Λοιπόν Μάττι, αυτή είναι μια πάρα πολύ καλή ιδέα» οι λέξεις μάλλον ευχαρίστησαν τον Μάττι που επέστρεψε στη πλάτη του φίλου του κορδωμένος όλο καμάρι και είπε όλο στόμφο και ύφος «Ναι Μίκα, νομίζω ότι θα ήταν πολύ καλό να ακολουθήσουμε αυτά τα ίχνη στο μυστηριώδη προορισμό τους, έτσι τα τρολ μπορούν να μας βοηθήσουν, να μας δώσουν στέγη, τροφή, και ... τι είναι αυτό;» Ο Μίκα κοίταξε γύρω του προσπαθώντας να δει τι έβλεπε αλλά δεν μπορούσε να δει και τίποτα, «Τι συμβαίνει Μάττι;»

Το κοράκι είχε πηδήξει ξανά από την πλάτη του Μίκα μπροστά στα πόδια του και ξανακοιτούσε τα χνάρια, «Κοίτα, κοίτα! Ένα πουλί πέρασε από εδώ, περπατούσε με τα τρολς ... κοίτα αυτά τα χνάρια, κοίτα πόσο φρέσκα φαίνονται και είμαι σίγουρος...» εδώ ο Μάττι κορδώθηκε πάλι, «και είμαι σίγουρος ότι είναι από ένα κοράκι!» και πάνω που ο κακομοίρης ο Μίκα νόμισε ότι το μυαλό του φίλου του είχε αρχίσει να δουλεύει, ο μάττι άνοιξε το ράμφος του για να αποδείξει το αντίθετο.

Πως κολλήσανε οι δυο τους; Αυτό ήταν ένα πραγματικό μυστήριο. Μερικές φορές ο Μίκα αισθανόταν ότι αυτός και ο Μάττι ήταν μαζί για πάντα. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι τον Μίκα δεν το ενοχλούσε ο μικρός μαύρος παραπονιάρης επιβάτης του, δεν τον ενοχλούσαν ούτε οι ατέλειωτες ερωτήσεις του. Μια ακόμη αλήθεια ήταν ότι ο Μίκα δεν είχε ιδέα που οδηγούσαν όλα αυτά τα χνάρια αλλά είχε ...ένα προαίσθημα!

Σχόλια

Ο χρήστης trol είπε…
οεοεο
που θα ξεσκιστώ στο φαί το Σάββατο χωρίς ίχνος ντροπής για την ποσότητα που μπορώ να φάω???

pikkujoulu στη Θεσσαλονίκη :)
Ο χρήστης ovi είπε…
Xα! Με τον Γιάννη; Καλά θέλω φωτογραφίες!!! πολλές φωτογραφίες!!! και περιγραφές!!!

Σήμερα έχω κι εγώ pikkujoulu με τον σύλλογο των αγγλόφωνων της Φιλανδίας με ...μπίρα και ...M&M (ξέρεις το μικρά σοκολατάκια, δεν υπάρχουν στη Σκανδιναβία και έτσι όποιος ερχεται από Αγγλία φέρνει τόνους!!!):D
Ο χρήστης trol είπε…
ναι ναι, ήθελα πολύ να κάνω κάτι χριστουγεννιάτικο γιατί το να περιμένω να έρθει η 24 Δεκεμβρίου για να φάω γιαπράκια και να λέω τι ψοφόκρυο που κάνει και δεν χιονίζει...εεε δεν έλεγε...οπότε xmas από τώρα!!

μα καλά, δεν έχουν Μ&Μς??? Νθα μου πεις, τα μακαρόνια να πότε τα ανακάλυψαν...
Ο χρήστης Yannis H είπε…
Θάνο, μου έκαναν εντύπωση τα όσα λες για τον Disney, καθώς δεν το είχα σκεφτεί έτσι (ότι παίζουν με τις παιδικές φοβίες - τα θεωρούσα βέβαια γλυκανάλατα...). Σε όλες τις έρευνες πάντως, τα καρτούν είναι πρώτα σε σκηνές βίας. Σκέψου, μέχρι και ένα έργο (Who Framed Roger Rabbit) στηρίχτηκε πάνω στην αρχή ότι δεν μπορείς να σκοτώσεις ένα καρτούν. Το ρίχνεις από τη γέφυρα, περνάει από πάνω του τρένο, σκάει πάνω του μια βόμβα, στο επόμενο καρέ είναι ίδιο κι απαράλλαχτο όπως πριν.

Ειδικά τα Χριστούγεννα του Disney όμως, τα θεωρώ βλαβερά γιατί δίνουν ένα, εμπορικό και κοινότατο στιλ στις διάφορες παγανιστικές ή χριστιανικές τοπικές ιδιομορφίες. Τι σχέση έχει ο ντυμένος στα κόκκινα (σίγουρα καλοσυνάτος) γεράκος με τον ΄Άγιο Βασίλη από την Καισαρεία της Ελλάδος, τον ‘χριστουγεννιάτικο τράγο της Φινλανδίας, τον Άγιο Νικόλαο της Σερβίας, την Μπαμπούσκα (νομίζω) της Ρωσίας; «Η κουλτούρα του Donald Duck» όπως την έλεγε ένας καθηγητής μου, κυριεύει τα όνειρα των παιδιών και τα κάνει να βρίσκουν την τοπική τους ιστορία και ήρωες... εκτός μόδας και καταβολών.

Για τα της Ανεξαρτησίας, θα τα πούμε αργότερα. Όπως ξέρεις, ζούσα στο Τάμπερε, το μόνο μέρος εκτός Ρωσίας όπου υπάρχει ακόμα Μουσείο Λένιν (ΟΚ, υπάρχει κι ένα στο Παρίσι, αλλά είναι πολύ μικρό και λειτουργεί μόνο έκτακτα).

ΥΓ. Όσο για τα Thessalonikin pikkijoulu, σίγουρα θα έχεις ανταπόκριση και φωτό :)) Κάποτε να πούμε και για τα των Συλλόγων (τους φινλανδοελληνικούς εκεί και τους ελληνοφινλανδικούς εδώ). Έχω να πω...
Ο χρήστης Yannis H είπε…
Τώρα που το σκέφτομαι, καταλαβαίνω την Troll περισσότερο (αν και δεν ξέρω τι σημαίνει ‘γιαπράκια’, σαν ψάρι ακούγεται. Είναι αυτό χριστουγεννιάτικο φαγητό;)

Τέλος πάντων, έχοντας ζήσει δέκα χρόνια πάνω, όταν κατέβηκα στην Ελλάδα, πήγα αμέσως φαντάρος. Και στις γιορτές, με ρώτησαν αν ήθελα να πάρω άδεια Χριστούγεννα ή Πρωτοχρονιά. «Χριστούγεννα» απάντησα χωρίς δεύτερη σκέψη, μια και την πρωτοχρονιά, θυμόμουν, το μόνο που κάνουμε σαν έθιμο στο σπίτι είναι να παίζουμε χαρτιά και εγώ το βαριέμαι. Πάω λοιπόν Χριστούγεννα και ρωτάω μεσημέρι 24ης Δεκεμβρίου τη μητέρα μου τι θα κάνουμε. «Τίποτα» μου απαντάει με τη μεγαλύτερη φυσικότητα. «Τι τίποτα; Δεν έχει γεύμα το βράδυ;» ρωτάω/ «Έχει μακαρόνια» μου λέει... και με στέλνει!

Δεν ξέρω πως έγινε, αλλά τόσα χρόνια είχα ξεχάσει τι κάναμε (δηλ. τι ΔΕΝ κάναμε) τα Χριστούγεννα και είχα χτίσει μια ωραία ιδέα που υπήρχε μόνος το μυαλό μου. Από τότε προσπαθώ να τους ξεσηκώσω λίγο την παραμονή των Χριστουγέννων, αλλά γι’ αυτούς είναι απλώς μέρα προετοιμασίας και απλώς περιστρέφεται γύρω από τα παιδιά.

Το ακριβώς αντίθετο του Πάσχα: στη Φινλανδία σήμαινε παραπάνω μπύρες στο μπαρ. Δεν χάνω το ελληνικό Πάσχα με τίποτα! Τότε νιώθω αυτό που λένε «δεν είμαι χριστιανός, αλλά σίγουρα είμαι ορθόδοξος!»
Ο χρήστης Καπετάνισσα είπε…
Αγάπη παραμυθένια, αγάπη που παραστολίζεται και βγαίνει βόλτα στην σκοτεινιά και παγωνιά του Βορρά!

Πολύ σε ζηλεύω που περπατάς μες στους μύθους που σέρνει στο διάβα του ο χρόνος...

Φιλί ζεστό, φιλί γλυκό στη Δαφνούλα!
Ο χρήστης dodo είπε…
Τα παραμύθια τών αδελφών Grimm "περνούν" ακόμη στα παιδάκια; γιατί κάποια απ' αυτά είναι πολύ... grim (δεν μπόρεσα να αντισταθώ στον πειρασμό τού λογοπαιγνίου:)
Ο χρήστης ovi είπε…
θα απαντήσω σε όλα τα comments αργότερα, απλά αυτή τη στιγμη γίνεται χαμός με την Τουρκία παντού και η ελλάδα ...κοιμάται!!! Χοντρέ ξύπνα!!! Τι γίνεται στο υπουργείο εξωτερικών; Εχετε καταλάβει οτι ολα αυτά είναι αποτέλεσμα της μη ελληνικής εξωτερικής πολιτικής; Έχετε καταλάβει οτι φτιάχνετε την Τουρκία;

Η Κύπρος είναι μόνη της αυτή τη στιγμή και δεν μετράει
Ο χρήστης Yannis H είπε…
Η αλληλο-αναγνώριση Κύπρου και Β. Κύπρου που προωθούν οι Τούρκοι (και φάνηκε να βλέπει θετικά η Ε.Ε.) δόθηκε με τρεις γραμμές ανακοίνωση στο ΑΠΕ (και μάλιστα, μόνο στο συνδρομητικό του μέρος). Οι τηλεοπτικές ειδήσεις έχουν πρώτα θέματα πρώην συνεργάτη βουλευτή που προέκυψε ληστής, δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ και αλλαγή δικηγόρου στο δράστη του πενταπλού φονικού στο Αγρίνιο.
Ο χρήστης Кроткая είπε…
coucou! πολύ μου αρέσει το παραμύθι σας και συμφωνώ απόλυτα στα περί Disney (που δεν μου άρεσε ποτέ ούτε όταν ήμουν παιδί).

Για τα υπόλοιπα, ας ενημερωθώ πρώτα και τα ξαναλέμε!
Ο χρήστης ovi είπε…
Λοιπόν μετά από 24 ώρες τρέλας όλα ηρέμισαν πάλι και όλοι καταλάβαμε ότι έχουμε να ζήσουμε πολλές στιγμές απείρου κάλους σαν κι αυτή μέχρι το συμβούλιο των πρωθυπουργών και που θα γίνονται όσο πλησιάζουν οι μέρες και πολύ χειρότερες.

Όλα ξεκίνησαν από χτες μετά τη συνάντηση του Γκιουλ με τον Αμερικάνο πρεσβευτή και υπήρξαν οι πρώτες διαρροές ότι η Τουρκία οδηγείται σε κάποιας μορφής συμβιβασμού και που έφτασε μέχρι τη συνάντηση Γαλλίας Γερμανίας που τους μούδιασε λιγάκι. Στην συνέχεια και σήμερα τα ξημερώματα διέρρευσε ότι η Τουρκία ανοίγει ένα λιμάνι και ένα αεροδρόμιο στην κυπριακή κυβέρνηση και μετά το άνοιγμα των χρηματιστηρίων ήρθε το πραγματικό έγγραφο με ναι μεν αλλά πολλά ‘αλλά’ και το μεσημέρι ο υπουργός ενέργειας της Τουρκίας έκανε δηλώσεις στο τουρκικό κοινοβούλιο ότι δεν θα γίνει τίποτα. Οπότε όλοι καταλάβανε ότι ήταν διπλωματικό παιχνίδι της Τουρκίας για να αποσπάσει δηλώσεις και τέλειωσε πριν από τις οκτώ το βράδυ όταν ο Vanhanen έκανε δηλώσεις που ούτε λίγο ούτε πολύ λέγαν ‘καλά μεν αλλά ...δεν φτάνει’ γιατί όταν έφτασε το έγγραφο υπήρχαν οι διευκρινίσεις και για το ότι το λιμάνι και το αεροδρόμιο θα ήταν ανοιχτά για περιορισμένο διάστημα και τα ανταλλάγματα δυσανάλογα που φαντάζομαι θα τα διαβάσετε αύριο στις εφημερίδες.

Η γενική άποψη στη φιλανδική κυβέρνηση είναι ότι ο Ερντογκαν έκανε crash test δοκιμάζοντας τον κόσμο, το τουρκικό κοινοβούλιο, την οικονομία, τους οικονομικούς παράγοντες που τον υποστηρίζουν και το ίδιο του το κόμμα για το πόσο αντέχει και το πόσο θα του κοστίσει και μάλλον το μήνυμα ήταν θετικό γιατί δεν υπήρξαν σοβαρές αντιδράσεις ... απεναντίας το χρηματιστήριο ανέβηκε σε σημείο υπερβολής και η τουρκική λίρα έφτασε σε πολύ καλά επίπεδα, αυτά ... τουλάχιστον από ότι φαίνεται από δω και το εδώ είναι βέβαια πολύ μακριά.

********************
Κατά τα άλλα συνεχίζει να είναι πολύ σκοτεινά και να μην λέει να χιονίσει και ο κόσμος έχει αρχίσει να παθαίνει πλάκα!!!
Ο χρήστης ovi είπε…
troll

Είμαι σίγουρος ότι θα περάσεις καλά και θα έχεις και καταπληκτικό ...ξεναγό!!! ;D
τα γιαπράκια τι είναι;

Yannis_h

Με τον θείο Disney τα εχω χρόνια και για πολλούς λόγους. Κάτι που με ενόχλησε πριν από ...πάρα πολλά χρόνια ήταν μια συνέντευξη του που μιλούσε για δυο διαβολικά κοράκια που υπάρχουν στα πολύ παλιά του καρτούν, τον Μαρξ και τον Χέγκελ. Στη συνέντευξη του ο Walter ανέλυε την ανάγκη ‘διαπαιδαγώγησης’ της νεολαίας για τους κίνδυνους του κουμουνισμού και πως γι αυτό το λόγο είχε δημιουργήσει τους συγκεκριμένους ήρωες για να δείξει στα παιδιά πόσο διαβολικός είναι ο κομουνισμός. Αυτό που με ενόχλησε δεν ήταν το μίσος του για κάθε τι που ονόμαζε κομουνιστικό ήταν πολύ περισσότεροι η άνεση του στο να κάνει πλύση εγκέφαλου σε παιδιά απόλυτα συνειδητά κάτι που μόνο κάποιος σαν το Γκαιμπελτς θα σκεφτόταν.

Όσο για τη παραμονή επειδή εχω ζήσει αρκετά και στην Αγγλία που είναι όλη η προετοιμασία για τα Χριστούγεννα με τα παιχνίδια και το χαμό να σου πω την αλήθεια εχω ξεχάσει ...τι έκανα στην Ελλάδα και βέβαια εδώ τη γιορτάζουν την παραμονή με όλη τη σημασία της λέξης!!!
Ο χρήστης ovi είπε…
καπετάνισσα

Τα φιλιά σου ζεστά και πολύτιμα!!! :D

Και που να δεις τι άλλο ετοιμάζω με τον καινούργιο χρόνο!!! ;D

dodos

Και που σε πιάνει απελπισία με τα όσα τραβάει ο κοντορεβιθούλης!!! Να σου πω την αλήθεια εμένα πάντα μου άρεσε ο Άντερσεν.
Ο χρήστης ovi είπε…
krot

Σε ευχαριστώ γιατί για να σου πω την αλήθεια είχα αρχίσει να αναρωτιέμαι αν αρέσει γιατί και στο Ovi δεν είχαμε καμιά ..αντίδραση!!! :D
Ο χρήστης ovi είπε…
Pwlinaki!!! :D :D

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περί Ελληνικής κοινότητας στη Φινλανδία ...ξανά!

Διάλειμμα με χιόνι

Κασσελάκιος ο λόγος