Λίγα λόγια περί μετοίκισης στη Φιλανδία – Μέρος Ι

Πριν από λίγο πήρα το εβδομαδιαίο μου mail υποψήφιου για μετοίκηση στη Φιλανδία από Ελλάδα. Για άλλη μια φορά αφενός προσπαθώ να νιώσω και να καταλάβω τα αδιέξοδα που ωθούν νέους ανθρώπους απελπισμένα να ψάχνουν λύσεις στη μετοίκηση στην αρκτική Φιλανδία και αφετέρου να δώσω όσες περισσότερες πληροφορίες μπορώ. Αλλά πολύ φοβάμαι οι πληροφορίες δεν φτάνουν, για να μετοικήσεις σε μια ξένη χώρα χρειάζονταν πολλά περισσότερα από μερικά links γραφείων ευρέσεως εργασίας ή πληροφοριών του πως δουλεύει το σύστημα και σίγουρα πολλά περισσότερα από το πόσοι Έλληνες και πως ζουν στη Φιλανδία.

Κατ’ αρχή ευχαριστώ πάρα πολύ για τα ευγενικά σας mail ή μηνύματα στο facebook και να είστε σίγουροι ότι οι περιγραφές σας για την κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ παραστατικές ώστε να αντιλαμβάνομαι απόλυτα τι συμβαίνει και όσα οδηγούν στην απόφασή σας. Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια για μένα και το blog μου, με τιμάτε ιδιαίτερα παρ’ όλο ότι το ενημερώνω σπάνια το τελευταίο καιρό.

Αλλά ας επιστρέψουμε στο θέμα μας. Χάρις σε ένα ζευγάρι – με τρίχρονο παιδί – που μετοίκησε πετυχημένα πριν από μερικούς μήνες και κατά κάποιο τρόπο σηματοδότησαν το κύμα εξόδου τα ζευγάρια που μου στέλνουν αυτά τα mails τα έχω χωρίσει σε κατηγορίες. Για να μην το ξεχάσω, αναφέρομαι σε ζευγάρια γιατί το καινούργιο και αξιοσημείωτο με αυτό το κύμα σε σύγκριση παλαιοτέρων σποραδικών mails για μετοίκηση στη Φιλανδία είναι ότι πρόκειται για ζευγάρια με μεγάλο ποσοστό ανάμεσα τους με παιδιά. Στο παρελθόν το μεγαλύτερο ποσοστό ήταν …love refugees, τώρα είναι οικογένειες. Μια άλλη σημαντική διαφορά είναι η ηλικίες, ενώ στο παρελθόν ήταν γύρω στα είκοσι με τριάντα τώρα είναι μετά τα τριάντα με έναν που με συγκλόνισε μιας και ήταν συνομήλικος μου.

Λοιπόν, η πρώτη κατηγορία είναι αυτή που το σκέφτονται και ζητάνε πληροφορίες. Αυτή η ομάδα προσπαθεί απλά να καλύψει πιθανότητες χωρίς στη πραγματικότητα να έχει κανένα σκοπό να μετοικήσει. Φαίνεται από τα γραφόμενα τους. Το λυπηρό με πολλά από αυτά τα mails και που και πάλι φαίνεται στα γραφόμενα τους είναι τι ένα μεγάλο ποσοστό προσπαθεί να ξεφύγει από δάνεια σε τράπεζες ή οφειλές στο κράτος. Αυτοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το μεγαλύτερο μέλος της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένων και χωρών που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανήκουν στο σύμφωνο του Μaastricht άρα η …πολιτεία τους στους ακολουθεί όπου και να πάνε. Παράλληλα οι τράπεζες με διακρατικές και ιδιωτικές συμφωνίες λειτουργούν και πέρα του Μaastricht όπως στη περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου που υπήρξε παράδεισος οικονομικών φυγάδων μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 80. Έτσι οι οφειλές μέσω Visa, Mastersή οτιδήποτε άλλο θα σας βρουν όπου και να πάτε αργά ή γρήγορα.

Η δεύτερη κατηγορία θέλει να μετοικήσει αλλά κάτι τους κρατάει πίσω τουλάχιστον «προς το παρών.» Αυτή η κατηγορία είναι του ουδέν μονιμότερο του προσωρινού και αυτό το κάτι συνήθως είναι γονείς με …ευαίσθητη υγεία. Λυπάμαι που το λέω αλλά πολύ σπάνια φεύγουν. Το λυπάμαι έγκειται στο ότι πολλοί από αυτούς υποφέρουν και πραγματικά θα μπορούσαν να κάνουν πολλά εκτός Ελλάδας ξεφεύγοντας από επιλογές που τους επιβάλουν χωρίς την συμμετοχή τους.

Η Τρίτη κατηγορία είναι αυτή που ναι μεν κάποια στιγμή θα μετοικίσει αλλά δυστυχώς κουβαλάει όλα αυτά τα στοιχεία που δημιουργούν στερεότυπα και που στις περισσότερες περιπτώσεις θα τους οδηγήσει σε άδοξη επιστροφή ή στη μιζέρια της άδοξης παραμονής. Γι αυτή τη κατηγορία έχω να πω πολλά πράγματα κι όσο ακραία μερικές φορές ακούγονται είναι πέρα για πέρα αληθινά. Σας βεβαιώνω τα έχω δει με τα ίδια μου τα μάτια τα περισσότερα. Σε κάποια από αυτά έχω αναφερθεί και στο παρελθόν.

Η Ελλάδα δεν είναι το κέντρο του κόσμου και παρ’ όλα αυτά που σας τάισαν δεν είναι η αρχή και το τέλος του πολιτισμού και σίγουρα δεν πηγαίνετε στο εξωτερικό για να μάθετε τους βαρβάρους που ζούσαν στις σπηλιές να τρώνε με μαχαιροπήρουνα. Αν προσθέσουμε σε αυτά το ότι η Ελλάδα είναι η καλύτερη χώρα στο κόσμο τότε πολύ σωστά οι ντόπιοι θα σας πουν γιατί στο διάολο ήρθατε εδώ; Αν θεωρήσετε ότι θα σας μεταχειριστούν και θα σας αντιμετωπίσουν καλύτερα από τους Αλβανούς ή τους Σομαλούς επειδή έτσι μάθατε στην Ελλάδα, κάνετε λάθος. Εδώ είσαστε και Αλβανοί και Σομαλοί.

Ο κάθε λαός έχει την εθνική του υπερηφάνεια και καλά κάνει και οι Φιλανδοί θεωρούν αξιόπιστα μόνο τα Φιλανδικά πτυχία γι’ αυτό μην περιμένετε να σας στρώσουν κόκκινο χαλί επειδή βγάλατε το Deere!!! Το ίδιο ισχύει και για την επαγγελματική προϋπηρεσία. Α, για να μην το ξεχάσω, η κομπίνα με τα επιδοτούμενα προγράμματα – μου διαφεύγει το όνομα που εξελληνισμένα χρησιμοποιείται συχνά για τους επιδοτούμενους του δημόσιου – και που χώθηκε όλη η Ελλάδα και φυσικά διακόρευσαν οι Έλληνες πολιτικοί δεν θεωρούνται προϋπηρεσία.

Ο πρώτος στόχος σου δεν είναι να βρεις τα βοηθήματα που δικαιούσαι και πως θα τα πάρεις γιατί τα αποτελέσματα αυτού του είδους μεταναστών το πληρώνουν αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη αυτά τα βοηθήματα αυτή τη στιγμή. Και θα το εξηγήσω. Τα τελευταία χρόνια πολλοί μετανάστες όχι απλά εκμεταλλευτήκαν αυτά τα βοηθήματα αλλά βίασαν το σύστημα με αποτέλεσμα από τη μια πλευρά να αλλάξουν νόμοι που κάνουν πιο δύσκολο να τα πάρεις αλλά και παράλληλα αύξησαν την εχθρότητα και εντείνουν τα στερεότυπα των ντόπιων προς τους ξένους. Αλλά το χειρότερο είναι ότι υπάρχουν εκατοντάδες που πραγματικά τα έχουν ανάγκη και τα στερούνται αυτή τη στιγμή έτσι που άλλαξαν – και αλλάζουν συνέχεια - οι νόμοι. Πριν από μερικά χρόνια η ένδειξη πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν αρκετή για να σε βάλει στο σύστημα. Σήμερα αυτό ξεχάστε το. Τώρα για να μπεις στο σύστημα δεν διαφέρει από τη διαδικασία του Αλβανού, απλά οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν περισσότερο χρόνο να οργανωθούν γιατί απλά δεν χρειάζονται βίζα εισόδου στη χώρα. Αλλά αυτός ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος είναι μόνο οι τρεις «τουριστικοί» μήνες. Ξεχάστε λοιπόν τα «μα είμαι Ευρωπαίος πολίτης!»

Αν περιμένετε να βρείτε τους Έλληνες που ζουν εδώ να σας περιμένουν με ανοιχτές αγκαλιές για να σας βοηθήσουν άμεσα …χαθήκατε. Η «οργανωμένη» κοινότητα είναι για τα πανηγύρια, literally όπως λένε και οι εγγλέζοι. Άντε να βγάλουμε πρόεδρο για να ζητιανεύει τα τριάντα ευρώ συνδρομή και να προσπαθεί να πάρει καμιά επιχορήγηση για να την επενδύσει στο να φέρει κάποιο τυχάρπαστο αστεράκι του Ελληνικού «Ελλάδα έχεις ταλέντο» για να προωθήσει τον Ελληνικό πολιτισμό – μας πρήξανε οι γελοίοι με τα SMS - !!! Στα ενδιάμεσα προσπαθούμε να κάνουμε και Ελληνικό σχολείο για να …βολέψουμε ημέτερη … «δασκάλα» προσπαθώντας σε άθλια Ελληνικά με επιστολή να πείσουν τα Ελληνικά υπουργεία εξωτερικών και παιδείας – έχω δει την επιστολή – τονίζοντας την ανάγκη του «δασκάλου» να έχει επίγνωση του εθνικού ρόλου παίξει. Ο φοίνικας έλειπε!!!

Αν θέλετε λοιπόν πληροφορίες για τα χαρτιά που χρειάζεστε, για τις διαδικασίες και τις απαραίτητες κινήσεις που πρέπει να κάνετε απλά κοιτάξτε τα site του υπουργείου εσωτερικών και εργασίας. Όσο για τους έλληνες επιχειρηματίες – δει πιατάδες – δεν είναι ανάγκη να έρθετε όλη την απόσταση για να δουλεύετε σαν σκλάβοι, κάντε το στην Ελλάδα. Τις περισσότερες φορές σας βλέπουν σαν φρέσκο κρέας, φτηνό εργατικό δυναμικό και ανυπεράσπιστο εργάτη/δούλο. Η συμβουλή μου είναι καλύτερα σε Φιλανδό που καθαρίζει χιόνι ή σε Τούρκο που φτιάχνει κεμπάπ. Φυσικά υπάρχουν και αξιόπιστοι Έλληνες επιχειρηματίες αλλά πόσους μπορούν να προσλάβουν, ακόμα και αυτοί που διατηρούν μεγάλες επιχειρήσεις. Από τη μια έχουν ανάγκη και ντόπιο εργατικό δυναμικό λόγο της γλώσσας, από την άλλη δεν θέλουν να δημιουργήσουν γκέτο. Αφήστε που κάποιοι έχουν δει και την κακή πλευρά του Έλληνα και έχουν κάνει αρχή τους δύσκολα να προσλαμβάνουν συμπατριώτες.

***********************************************

Επειδή τράβηξε πολύ …αυτό είναι το πρώτο μέρος θα επανέλθω σύντομα για το δεύτερο και με ποιο συγκεκριμένα πράγματα για τη Φιλανδία μιας και όπως ήδη ανέφερα τα τελευταία χρόνια και ειδικά τα τελευταία δύο έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Με της εκλογές σε ένα μήνα και τους Φιλανδούς φασίστες πιθανώς τρίτο κόμμα θα έχουμε ακόμα περισσότερε αλλαγές στο άμεσο μέλλον.

***********************************************
Στη φωτογραφία, η καινούργια μου γειτονιά στο κέντρο του Ελσίνκι πριν από δύο βδομάδες

***********************************************
Και κάτι για τους φίλους μου. Παλεύω!

Σχόλια

Ο χρήστης Laplace είπε…
Καλησπερα φιλε Suomi

Πολυ ομορφη η φωτογραφια απο τη νεα γειτονια..

Πολυ ωραια αναρτηση,ελπιζω να την διαβασει καθε ενδιαφερομενος...Δεν το περιμενα οι ελληνες να μην ειναι οργανωμενοι στα προτυπα των μεταναστων στις ΗΠΑ ή την αυστραλια,γερμανια..

Για τους ελληνες επιχειρηματιες συμφωνω...τα ιδια ισχυουν κ στην ελλαδα.καλυτερα σε πολυεθνικη παρα σε ελληνα αφεντικο..
Ο χρήστης ovi είπε…
Καλησπέρα φίλε μου laplace, αν και τα λέμε και από άλλο σημείο αρκετά συχνά ;).

Ο τρόπος που οργανώνονται οι έλληνες του εξωτερικού και το λέω και με την εμπειρία των Ελλήνων της Βρετανίας και Γερμανίας, είναι απλά απαράδεκτος και δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τις αντίστοιχες οργανώσεις για παράδειγμα των Γάλλων η Ολλανδών για παράδειγμα. Κυριαρχούν τα προεδριλίκια, φυσικά τα πολιτικά – οι δικοί μας και οι άλλοι – μικροσυμφέροντα και θα ξέρεις και από τη δική σου εμπειρία ότι οι αξιόλογοι αποφεύγουν σαν το διάολο αυτής της μορφής τις κοινότητες.

Παράλληλα αυτές οι κοινότητες αντί να βοηθάνε στην προσαρμογή δημιουργούν γκέτο στη μορφή καφενείων που μεταφέρουν την μιζέρια του ντεμέκ σαν ιό!
Ο χρήστης Laplace είπε…
ναι φιλε Suomi κ εγω παντα απεφευγα αυτες τις κοινοτητες..καλυτερα μονος με την παρεα...

τελικα ο ελληνας δεν βαζει ποτε μυαλο..μια ζωη θα τον τρωει το προεδριλικι,το 'ξερεις ποιος ειμαι εγω ρε'(ο μοναδικος λαος στον κοσμο που χρησιμοποιει καθημερινα κ σε καθε περισταση αυτη την φραση),η ρουφιανια,τα μικροσυμφεροντα κ η προσηλωση στο κομμα(στο οποιο κομμα)

κ συνηθως περισσοτερα προσφερουν μεμονωμενοι ελληνες που απλα κουβαλουν καλοσυνη,απο αυτες τις 'οργανωμενες' κοινοτητες

καλο βραδυ φιλε Suomi,βαζε οσο πιο συχνα μπορεις αναρτησεις.χαιρομαι που επανηλθες κ στο blog δυναμικα :)
Ο χρήστης ovi είπε…
Καληνύχτα φίλε μου!!!
Ο χρήστης Rodia είπε…
Να είσαι καλά και να παλεύεις Οvi! :)
Δυναμικότατο το γραπτό σου και ειλικρινές.
Οταν βρισκόμουν Σουηδία -πολύ παλιά, το '78!- είχα την ευκαιρία να περάσω μια βδομάδα στη Φινλανδία για να θαυμάσω από κοντά τα έργα του αγαπημένου μου Αλβαρ Ααλτο, αλλά σκέφτηκε (τότε) ότι μια βδομαδα ηταν πολύ λίγη και ανέβαλλα το ταξιδάκι.. Δυστυχώς δεν το έκανα ποτέ ως τώρα και δεν το προβλέπω στο άμεσο μέλλον, ιδιαίτερα σήμερα με τα οικονομικά χάλια. :(

Ωραιες οι χώρες της σκανδιναβίας, αλλά όχι για τα ευαίσθητα κοκκαλάκια μου!!! Ούτε το Λονδίνο με σηκώνει πια για περισσότερες από 5-6 μερουλες. Τι να γίνει; εδώ θα την παλεψουμε. Συγγενεις μου εχουν ήδη μεταναστεύσει σε Βέλγιο, Γερμανία, Αγγλία. Αδειάζει η Ελλάδα. Τα παιδιά τα σπρώχνω (μάλλον δεν τα εμποδίζω) να φύγουν, το ένα έφυγε πριν 5 χρόνια, το άλλο ετοιμαζεται. Για το πού θα μας βγάλει όλο αυτό το μπάχαλο... ίδωμεν.

Να είστε όλοι καλά, η μικρούλα πόσο θα έχει μεγαλώσει... Να τη φιλήσεις και εκ μέρους μου, ε, καθώς και την καλή σου σύντροφο. :))

(το μπλογκ όπου γράφω συχνοτερα τώρα τελευταία, ειναι το Rodia Mixer: http://rodiat7.blogspot.com/ και αν δεν ειναι κόπος ενημερωνεις τη πλαϊνη μπάρα. Προσπαθώ να συμμαζευτω! LoL)
Ο χρήστης Rodia είπε…
Πώς να σε βρω στο Facebook;
(FB profil: Marina Rodia)
Ο χρήστης ovi είπε…
Καλημέρα Rodia,

Η Φιλανδία έχει «άγριο» χειμώνα με τον φετινό να έχει χτυπήσει ακόμα και -30 μέσα στη πόλη του Ελσίνκι αλλά τα καλοκαίρια είναι πιο τρυφερά με τα κόκκαλα μας και η δουλειά του Alvar Aalto είναι πάντα εδώ στα πιο κεντρικά σημεία της πόλης. Οπότε ...ποτέ δεν είναι αργά αν και καταλαβαίνω το πόσο έχει χτυπήσει τους πάντες η οικονομική κατάσταση.

Και ναι μεν συμφωνώ ότι για μερικούς το εξωτερικό δεν είναι απλά λύση αλλά ακόμα και ανάγκη έκφρασης αλλά είναι και κρίμα αυτή η αιμορραγία νέων ανθρώπων που φεύγουν γιατί απλά δεν μπορούν να επιβιώσουν και να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα.

Σύντομα θα ενημερώσω τη λίστα με τα blogs γιατί χτες είδα ότι και κάποια δεν λειτουργούν πια. ;)
Ο χρήστης MelidonisM είπε…
..Να πώ τώρα οτι εμένα
(ίσως και την Τρολ
κι ας τα γνωρίζει κάπως όλ' αυτά)
το ποστ με προσγείωσε με τις
παγερές του αλήθειες;;

Αχ, καλά κάνω και δεν έρχομαι
μου φαίνεται...

Θα κρατήσω σφιχτά τη Φινλανδία
που γνώρισα μέσα από το Ιντερνετ.¨:-)
Ο χρήστης Кроткая είπε…
όλα καλά; σε σκεφτόμαστε πολύ.
Ο χρήστης ovi είπε…
Michalis Melidonis καλημέρα,

Κι εγώ θα ήθελα η Ελλάδα να γίνει όπως ήταν πριν από τριάντα χρόνια – φαντάσου ότι νοσταλγώ αυτό που θεωρούσα απαράδεκτο – αλλά έχει χαθεί πια και δυστυχώς ακριβώς τα ίδια πράγματα που αλλάζουν την Ελλάδα αλλάζουν κι όλο τον κόσμο!
Ο χρήστης ovi είπε…
Κροτ, να σου πω ότι θα γράψω? Ακόμα μαζεύω κομμάτια και δυστυχώς κάθε μέρα μου φέρνει και κάτι καινούργιο. Παλεύω και θα προσπαθήσω να γράψω κάτι έστω σύντομο.
Ο χρήστης MelidonisM είπε…
..Μ' αρέσει αυτό το vice versa view
και επειδή γυρίζω πάντα στα παλιά
βρήκα αυτό το πάντα επίκαιρο
από Dodo old n cool σχόλιο.

12/8/06 11:48

Πολύ κατατοπιστικό και το παρόν, σ' ευχαριστούμε!

Εννοείται, τα συγκεντρώνω όλα σου τα περί Φινλανδίας, θα τα δέσω σε τόμο στο τέλος! (Θα φθάσει ένας, γιατί έχω και πρόβλημα χώρου;!!!)

ovi said...

@ dodos

θα κάνεις τα illustrations;


xaxa δεν μπορώ να κρύψω τη συγκίνηση από τα retro σχόλια της
παλιο-παρέας..
(:-)Ο master Phivos ζει να επιληφθεί του τεχνικών
προβλημάτων του blog?)

που λές βρέθηκα εκεί ψάχνοντας
το αντίθετο (πώς βλέπουν οι Φίνοι
την Γκρεκλάνδη) ...πρέπει να χε έρθει στη Φινλανδία τότε ο
Christodoulos
και θυμάμαι μια περιγραφή
προσυλιτισμένων Σουομέζων
στην Ορθοδοξία....αυτοί
το 'χαν πάρει τοις μετρητοις
και νόμιζαν πως Ελλάς είναι
ένα απέραντο Άγιο Όρος Ευλάβειας
και Πνευματικότητας.....χαχα


Υ.Γ.1
Και όποιος απ' τους παλιούς
περάσει απλώς και δεν αφήσει
σχόλιο...θα τον πιάσω στο στόμα μου...pärjäile!...

Υ.Γ.
Αγγλικό podcast
κάθε ΣΚ κάνεις
ακόμα?

suukkoja :-)
Ο χρήστης Dimitrios Stergiou είπε…
Αυτό με τα προεδριλίκια, σαν να διάβασα για τους Έλληνες στην Στοκχόλμη ήταν. Ακριβώς τα ίδια

Ευκολία ρε παιδί μου, γράφεις ένα κείμενο, αλλάζεις απλά την χώρα και όλα ισχύουν κανονικά,,,
Ο χρήστης MelidonisM είπε…
Να και η Πρώτη Ζουμερή Αναδημοσίευση!

της Σοφίας από Λονδίνο.

Δένει δυνατά του Ovi το Come Back!
,προβλέπω να μοσχοπουλήσει
αυτή η ανάρτηση με την πείνα
και καλά,
που δέρνει τους Ελληνες για μετοικήσεις και ξενιτέματα..:-)

Υ.Γ.
O Phivos την Τεχνική Υποστήριξη
H Ergo τις Δημόσιες σχέσεις. :-)
Ο χρήστης ovi είπε…
Καλησπέρα Michalis Melidonis,

Για να πω την αλήθεια με έκανες να κοιτάξω παλαιότερα post μου και ακόμα και μέσα σε τέσσερα χρόνια έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στη Φιλανδία – και γενικότερα στη Σκανδιναβία – που θα προσπαθήσω στη σειρά αυτών των post να σας δείξω.

Τώρα όσο αφορά τις ραδιοφωνικές μου δραστηριότητες, η εκπομπή μου συνεχίζει για έβδομη χρόνια στο Φιλανδικό ραδιόφωνο και σύμφωνα με μετρήσεις που πήρα πριν από ένα μήνα είναι η ξενόφωνη ζωντανή εκπομπή με τη μεγαλύτερη ακροαματικότητα στη Φιλανδία. Για όσους ζουν στη Φιλανδία και ειδικά στο ευρύτερο Ελσίνκι και Porvo μπορούν να την ακούσουν στους 100,3FM και συνήθως την Τρίτη σε μορφή iPod από το site του Ovi magazine.

Μετά την αναχώρηση του Asa από το Ελσίνκι στριμώχτηκα λίγο βάζοντας πολλά καρπούζια στην ίδια μασχάλη αλλά εδώ και ένα μήνα έχω καινούργιο «συνέταιρο», μια μικρή Ολλανδέζα. Η εκπομπή έχει αλλάξει όνομα, τώρα λέγεται Ovi B&B και προσπαθούμε να βρούμε τρόπο και μέσα της σελίδας που έχουμε ανοίξει στο Facebook να μεταδίδεται live και να έχουμε και άμεση συμμετοχή ακροατών από όλη την Ευρώπη τουλάχιστον. Σύντομα θα ξεκινήσω και μια δεύτερη εκπομπή στο κρατικό κανάλι παρόμοια σε θεματολογία και περισσότερη ethnic μουσική.

Με τη Σοφία παρ’ όλο ότι δεν έχουμε συναντηθεί μας συνδέει μια ζεστή φιλία που χτίστηκε μέσα από λέξεις και mails.
Ο χρήστης ovi είπε…
Dimitrios Stergiou καλησπέρα,

Δυστυχώς τα ξέρω και τα δικά σας στη Σουηδία και είχα και την «τιμή» να συναντήσω μερικούς «πρόεδρους» σε ένα από τα επαγγελματικά μου ταξίδια στη Στοκχόλμη. Πρέπει να είναι κομμάτι του job description το ντεμέκ!!!
Ο χρήστης MelidonisM είπε…
@Ovi
Thanks for the infos :)

Φαντάζομαι ότι ...η Φινλανδία
δεν ειν' όπως παλιά έχει σχέση
και με την άνοδο των ακροδεξιών..

η οποία άνοδος δεν αφορά μόνο
εσάς εκεί

Οι Φινλανδοί (οι Τρούφενς :) μπορεί να μας καταστρέψουν!
(για την εγκριση
των πακέτων στήριξης)
το κόμμα της Χαλόνεν..τρίτο
στα γκάλοπ! :-(


7:47 του video -Μιμης Ανδρουλάκης-NET

Καταλαβαίνεις αναμένω με ενδιαφέρον
ανάρτηση για τους εθνικόφρονες
που σε ταλαιπωρούν.

Καληνύχτα. :)
Ο χρήστης ovi είπε…
:)
Ο χρήστης tr0l είπε…
"Να πώ τώρα οτι εμένα
(ίσως και την Τρολ
κι ας τα γνωρίζει κάπως όλ' αυτά)
το ποστ με προσγείωσε με τις
παγερές του αλήθειες;;"

I find name-dropping annoying and I really do not like presumptions, especially coming from complete strangers.

Needless to say I have no idea how this guy supposes that sth in what you wrote was news or not news for me. No-freakin-idea.

Bypassing this petty incident, I 'd love to add that I was lucky enough to spend a couple of weeks on Saynatsalo. Sauna, fresh fish, swimming in the lake, midnight sun and Alvar Aalto right up in your face. But I was only a tourist.
Ο χρήστης MelidonisM είπε…
tr0l

Σου ζητώ συγγνώμη,
δε θα επαναληφθεί,
απλώς ήθελα να βάλω
παλιούς φίλους του 2006
στη συζήτηση. :-)
Δεν είχα κακή πρόθεση

Na sai kala
Ο χρήστης Dimitris είπε…
Απίστευτο blog. Ομολογώ πώς πολλές απορίες μου λύθηκαν διαβάζοντας σχεδόν όλα τα θεματά σου. Μπράβο πολύ καλη δουλειά.
Στο τέλος του μήνα θα ρθώ Φινλανδία για συνέντευξη σε μια εταιρία. Ίσως να γίνουμε και συντοπίτες. Να είσαι καλά.
Ο χρήστης Gyromyristis είπε…
Καλημέρα, τα άρθρα σου είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Θα ήθελα την άδειά σου για να τα αναδημοσιεύσω στο http://www.stayorgo.gr (ή, βέβαια, μπορείς και εσύ ο ίδιος).

Συγνώμη που γράφω σχόλιο εδώ, απλά δεν κατάφερα να βρω κάποιο email επικοινωνίας.
Ο χρήστης Gyromyristis είπε…
...και φυσικά να συμπληρώσω δηλώνοντας ότι είμαι και εγώ ένας από τους "περίεργους" για τη ζωή στη Φινλανδία. Τα άρθρα σου είναι πολυ πιό κοντά στην πραγματικότητα από ο,τι ακούμε γενικά για τη ζωή στο εξωτερικό.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ego eimouna filandia eirta ellada kai pali piso filandia

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περί Ελληνικής κοινότητας στη Φινλανδία ...ξανά!

Διάλειμμα με χιόνι

Κασσελάκιος ο λόγος