Και η συνέχεια!

Μην πείτε ότι δεν σας το είπα ότι θα υπάρξει και συνέχεια στο ...σεντόνι αλλά είναι αρκετά αυτά που ήθελα να πω που έπρεπε κάπου να τα πω!!!

Θέλω λοιπόν να κλείσω το θέμα των δημοσιογραφικών blogs γιατί με απογοήτευση παρατήρησα ακόμα μερικά πράγματα που δεν μπορώ να προσπεράσω. Παρατήρησα τον ιδιαίτερο ενθουσιασμό που δείχνουν αυτά τα blogs στο γεγονός ότι οι πωλήσεις των εφημερίδων και των περιοδικών πέφτουν ενώ αντίστοιχα αυξάνεται η δικιά του επισκεψημότητα και πολλές φορές μάλιστα υπάρχει και μια δόση μιρκοκακίας πίσω από τα posts.

Το έχω ξαναπεί ότι κι εγώ νιώθω δικαιωμένος με τις εξελίξεις στην ηλεκτρονική δημοσιογραφία αλλά αυτό δεν σημαίνει με τίποτα ότι χαίρομαι με τις αλλαγές στη τυπογραφία και στον έντυπο τύπο, απεναντίας επειδή έχω ζήσει μια μεγάλη αλλαγή από πολύ κοντά πιστεύω ότι πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα που θα προστατεύσουν τους ανθρώπους του τύπου. Και θα το εξηγήσω αυτό.

Οι περισσότεροι θαμπωμένοι από τα φώτα της τηλεόρασης και τους rock stars των media νομίζουν ότι όλοι οι άνθρωποι των media ανήκουν στην ίδια κατηγορία, τραγικό λάθος. Ευαγγελόπουλοι και Χατζηνικολάου υπάρχουν πολύ λίγοι, οι υπόλοιποι είναι μισθωτοί, πολλές φορές παίρνουν λιγότερα από τα περίφημα 700 ευρώ τον μήνα και υπάρχει και ένα μεγάλο ποσοστό που δουλεύει χωρίς λεφτά προσπαθώντας να στήσει ένα μέλλον σε ένα χώρο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και δύσκολο. Αλλά ας επιστρέψουμε στην μεγάλη κρίση που αντιμετώπισε ο έντυπος τύπος τη δεκαετία του ογδόντα και το πιθανότερο είναι ότι οι περισσότεροι δεν ξέρετε καν γιατί μιλάω. Τα κομπιούτερ, μάλιστα αυτά τα εργαλεία που για τους περισσότερους από εσάς έχουν γίνει καθημερινότητα στην Ελληνική τυπογραφία εισβάλαν την δεκαετία του ογδόντα αφήνοντας εκατοντάδες ανθρώπους στο δρόμο. Αυτοί δε που πόνεσαν πιο πολύ από τον κλάδο ήταν αυτοί που κάναν μοντάζ. Οι λέξεις ρεπρομάστερ, φίλμς και μοντάζ σας λένε τίποτα; Ακόμα και οι καινούργιοι τυπογράφοι έχουν ξεχάσει το τέρας και πως υπολογιζόταν το μέγεθος της φωτογραφίας. Στα τυπογραφία γνωστής εφημερίδας που δούλευα με ξέραν σχεδόν όλες οι βάρδιες γιατί μια ζωή η περιέργεια μου με στέλνει εκεί που δεν με σπέρνουν και δεν έχω δουλειά. Λοιπόν υπήρχε ένας μοντέρ, ο κυρ-Στέλιος γύρω στα πενήντα πέντε κοντούλης, στρουμπουλός, με μικρά γυαλάκια που πάντα κρέμονταν από τη μύτη του και Ολυμπιακός. Το τι πείραγμα μου έριχνε δεν λέγεται και επειδή εγώ νεαρός τότε ντρεπόμουν να του απαντήσω απλά κοκκίνιζα φουσκώνοντας και ξεφουσκώνοντας και γινόμουν το εύκολο θύμα στα πειράγματα του. Μετά κοίταζε τα φιλμ στο ρεπρομάστερ και με κοίταζε πάνω από τα γυαλιά φωνάζοντας, 'πότε θα μάθουμε ότι δεν τονίζονται τα πάντα στην προπαραλήγουσα;' και να σου το κοπίδι για να καθαρίσει τον τόνο και το πενάκι για να τον βάλει στη σωστή του θέση. Αυτοί ήταν το τελευταίο οχυρό πριν περάσει η εφημερίδα στον κόσμο και το μάτι τους, κυριολεκτικά το μάτι τους, έπιανε τα ασύλληπτα.

Ο Asa συχνά λέει ότι ρίχνω μια ματιά σε ένα έντυπο και από τις εκατό σελίδες το μάτι μου θα πέσει με την πρώτη στο λάθος στο πιο τρελό σημείο, και κάθε φορά του λέω για τον κυρ-Στέλιο που ειλικρινά εύχομαι να είναι καλά και να χαίρετε τα εγγόνια του! Αλλά ο κυρ-Στέλιος βρέθηκε κοντά στα εξήντα χρόνια του χωρίς δουλειά γιατί τον αντικατέστησε το ...Hercules και το ηλεκτρονικό μοντάζ! Εάν τότε οι άνθρωποι που έχασαν τις δουλειές τους ή αναγκάστηκαν να αλλάξουν επαγγελματικό προσανατολισμό σε μεγάλη ηλικία καταλήγοντας σε δουλειές που δεν θα μπορούσαν ούτε να φανταστούν σύμφωνα με τα προσόντα τους λίγα χρόνια πριν ήταν μερικές χιλιάδες το κλείσιμο των εφημερίδων θα είναι καταστροφή για δεκάδες χιλιάδες εργαζομένων μόνο στην Ελλάδα μιας και οι άνθρωποι που ασχολούνται με τα έντυπα δεν είναι μόνο οι δημοσιογράφοι, οι γραφίστες και οι δημοσιογράφοι αλλά και οδηγοί, διανομείς ακόμα και περιπτεράδες.

Ας μην πανηγυρίζουν λοιπόν μια νίκη που το κόστος της θα είναι πολύ πιο οδυνηρό από μια ολοκληρωτική ήττα!

Φυσικά αυτοί που πανηγυρίζουν είναι 'δημοσιογράφοι' που ευελπιστούν να γίνουν Λαμπράκης στη θέση του Λαμπράκη αλά ηλεκτρονικά! Λοιπόν τους έχω νέα, αυτοί που θα κυριαρχήσουν στο χώρο είναι πάλι ο Λαμπράκης και ο κάθε Λαμπράκης γιατί αυτοί έχουν τα μέσα να το κάνουν, οι δε δημοσιογράφοι θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται στο όνομα της διαφορετικότητας των εσόδων και την απειλή της ανεργίας. Αλλά αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα που τουλάχιστον εδώ το αντιμετωπίζουν τα δημοσιογραφικά συνδικάτα και στην Ελλάδα η ΕΣΗΕΑ ...πέρα βρέχει! Εν κατακλείδι ας αφήσουν τους πανηγυρισμούς γιατί το μέλλον ...αμφίβολο.

Κάτι τελευταίο για τις πολυδιαφημιζόμενες μετρήσεις τους. Οι μετρήσεις από όλα αυτά τα προγράμματα που κυκλοφορούν ελεύθερα στο ίντερνετ είναι παραπλανητικές σε επίπεδο που ξεφεύγει το 40%, και αυτό ισχύει περισσότερο στα blogs. Τα διαδικτυακά ρομπότ πολλές φορές μπερδεύουν το blog που μετράτε με τον server του blogger και ενώ φαίνονται 20,000 επισκέψεις (όχι unique που κι αυτό κάνει τη διαφορά) στη πραγματικότητα το blog δεν έχει παραπάνω από 500! Γι αυτό αν θέλετε πραγματικές μετρήσεις πρέπει να εγκατασταθεί πρόγραμμα (υπάρχουν αρκετά πολύ αξιόπιστα στην αγορά) στον server μόνο που ...δεν είναι τσάμπα, απεναντίας ένα αξιόπιστο τέτοιο πρόγραμμα έχει υψηλό κόστος μιας και έχει και συνεχόμενα upgrades! Καταλαβαίνω την εμμονή τους για λόγους marketing αλλά καλό θα ήταν να μην το παρακάνουν γιατί αυτά που έγραψα παραπάνω δεν είναι και κανένα κρατικό μυστικό και όσοι ασχολούνται με το χώρο – που υποθέτω είναι και ο στόχος τους για να πουλήσουν διαφημίσεις – ξέρουν καλά τι συμβαίνει.

Και για να τελειώνουμε ήθελα να σημειώσω ότι όλα όσα έγραψα ήταν καλή την πρόθεση και χωρίς καμιά διάθεση να ανοίξω αντιπαράθεση αλλά αυτή η καλή μου διάθεση τελείωσε όταν άρχισα να διαβάζω τα περί Τήλου. Οι λόγοι που έδωσε διασημότητα στους γάμους ο δήμαρχος της Τήλου μου είναι αδιάφοροι και σε κάποιο σημείο εάν είναι αλήθεια αυτά που γράφονται, αστείοι και κάτι ανάλογο ισχύει και με τα ζευγάρια που παντρεύτηκαν, η αντιμετώπισή τους όμως από τα περισσότερα ΄δημοσιογραφικά' blogs με ενόχλησε έως με αηδίασε. Τα γεμάτα τεστοστερόνη ανόητα λογοπαίγνια και επικεφαλίδες κατ' εμένα κρύβουν ρατσισμό σε λανθάνουσα κατάσταση και με μία πινελιά διαγράψανε όσα σε προηγούμενα posts λέγανε περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ρατσισμού. Το ειρωνικό; Τα ίδια ζητάνε σεβασμό στην προσωπική ζωή δολοφονημένου ηθοποιού!

Όσο για τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δελτία, παράθυρα και εκπομπές εκεί πια ξεφύγανε στα όρια του φασισμού καλώντας τον Πλεύρη και κάνοντάς τον ισότιμο συνομιλητή με τις γνωστές του ακραίες και φασιστικές ιδέες, ο συγκεκριμένος υπερασπίζεται και δικαιολογεί αυτούς που κάνανε μία γενοκτονία και οδηγήσανε χιλιάδες ανάλογα ζευγάρια στα κρεματόρια . Είναι σαν να καλείς τον γνωστό Αυστριακό πατέρα τέρας που φυλάκισε και βίαζε επανειλημμένα την κόρη του για πάνω από είκοσι χρόνια να σου μιλήσει περί διαπαιδαγώγησης των νέων. Για την υποκρισία της εκκλησίας δεν θα μιλήσω, τα δικαστήρια και οι αποζημιώσεις που πληρώνει μόνο στις ΗΠΑ για να κρατήσει υποθέσεις παιδοφυλίας μυστικές και οι ξαφνικές μεταθέσεις των εν λόγω 'ιερέων' σε εκκλησίες στην Ελλάδα μιλάνε από μόνα τους, με λίγη βοήθεια από τον ελληνόφωνο τύπο των ΗΠΑ! Όσο για την Ελληνική κυβέρνηση εκεί ...ο Πλεύρης τα λέει όλα!

Αυτά από μένα σήμερα! Αλλά τώρα που ξαναπαίρνω δυνάμεις ...θα επανέλθω!!!

***********************

Η φωτογραφία για να σας υπενθυμίσω ότι όχι μόνο έχουμε καλοκαίρι αλλά και ...μέρα!!!

Σχόλια

Ο χρήστης pølsemannen είπε…
"Τα πάντα ρει και ουδέν μένει"

Όλα σε αυτό το σύμπαν, γεννιούνται, ακμάζουν, παρακμάζουν και στο τέλος πεθαίνουν ή μεταλλάσσονται σε κάτι άλλο. Αυτό φυσικά ισχύει και για τα αστέρια, τους ζωντανούς οργανισμούς, τους ανθρώπους (που νομίζουν οι αφελείς ότι το σύμπαν υπάρχει για την αφεντομουτσουνάρα τους), τις κοινωνίες και φυσικά και τα επαγγέλματα. Ακόμα και το ίδιο το ανθρώπινα είδος κάποια στιγμή θα εξαλειφθεί ή θα μεταλλαχθεί σε κάτι διαφορετικό.

Γενικά, η ισχυρότερη ικανότητα επιβίωσης ενός όντος είναι η ικανότητα για προσαρμογή στα εκάστοτε δεδομένα. Εάν δεν την έχει, τότε αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Αλλά αρκετή φιλοσοφία, ώρα για σοβαρά θέματα. Μια που αναφέρατε τον Κον Φον Πλεύρη, σας παραθέτω ένα Ιερό βίδεο με τον Κον Φον Πλέυρη Jr. βουλευτή του ελληνικού κοινοβουλίου.(Μην το δείτε με γεμάτο στομάχι). Κλιξ στο λινκιον από κάτω.

http://www.youtube.com/watch?v=2-g8cVPG7f8&eurl=http://www.jungle-report.blogspot.com/
Ο χρήστης Laplace είπε…
την περιμενα την συνεχεια..
καπως ετσι τα ειχα κ εγω στο μυαλο μου..

η φωτογραφια 'ολα τα λεφτα'..

ζηλευουμε τα πανεμορφα τοπια σας..

καλο ΣΚ φιλε..
Ο χρήστης Кроткая είπε…
Τα διάβασα και τα δυο μαζεμένα, λόγω φόρτου εργασίας.Είναι πολύ καλή η ανάλυση που κάνεις. Προσωπικά πιστεύω πως, όπως επιβίωσαν της τηλεόρασης, οι εφημερίδες θα επιβιώσουν και του ίντερνετ. Ο εχθρός των εντύπων δεν είναι το διαδίκτυο, ο εχθρός τους είναι ο κακός εαυτός τους. Η ποιότητά τους που έχει ξεπέσει στην έσχατη βαθμίδα, η θεματολογία τους, η κάκιστη γλώσσα που χρησιμοποιούν, η πιασάρικη λογική. Εν τέλει, η πολύ κακή διαπαιδαγώηγησ που κάνουν, αυτή θα τα φάει. Για τους λόγους αυτούς ο κόσμος θα στραφεί αλλού.

Είμαι όμως πολύ επιφυλακτική προς αυτό το "αλλού" γιατί σε πολύ μικρή ηλικία, έδωσε πολλά κακά δείγματα. Ελπίζω να είναι παιδικές ασθένειες που θα εκλείψουν με την ενηλικίωση ή απλά σημάδια των καιρών.

Κατά τα άλλα, ο καιρός γαρ εγγύς και θα τα πούμε σε ένα μήνα και κάτι -κρίμα που δεν θα είναι στην Ισλανδία, αλλά και το χωριουδάκι σας μια χαρά είναι! :)

Πολλά φιλιά και πολλές πολλές καθυστερημένες ευχές στη Δάφνη -στις 27 ήταν εντελώς αδύνατο να επικοινωνήσω με τον έξω κόσμο! :)
Ο χρήστης Yannis H είπε…
Το πρόβλημα των εντύπων άρχισε με τον πόλεμο του Κόλπου. Θυμάμαι τον Φυντανίδη να λέει πολλές φορές «είχαμε βγάλει το φύλλο της επομένης, καθόμασταν και κοιτούσαμε CNN που είχε απευθείας μετάδοση τον πόλεμο κι κοιταζόμασταν. ‘Τι κάνουμε τώρα;’»
Το ίντερνετ έδωσε στα έντυπα ακόμα ένα χαστούκι. Πάντως ενώ εξαφανίστηκαν οι δουλειές των στοιχειοθετών, εμφανίστηκαν οι δουλειές των προγραμματιστών, γραφιστών, web developers, κτλ. Μιλάμε για τους τεχνικούς, έτσι; Οι δημοσιογράφοι είναι άλλο θέμα.
Για την Τήλο – τι να πω; Μπράβο στον δήμαρχο, που ανακίνησε το θέμα (και από την προσωπική μου εμπειρία, σε μεγάλο βαθμό η κοινωνία αποδείχτηκε ανέλπιστα ανοιχτόμυαλη) αλλά και έκανε το χωριό του διάσημο λίγο πριν το καλοκαίρι. Σου λέει μας έχουν ξεχασμένους όλοι, αλλαγή δεν βλέπουμε, τι παραπάνω έχει η Μύκονος;
Τα κανάλια μπερδεύουν (σκόπιμα) την υποχρέωση παρουσίασης όλων των απόψεων με την ύπαρξη ακραίων φωνών για λόγους τηλεθέασης. Μπορεί να καλέσεις έναν ιερέα για να πει τη γνώμη της εκκλησίας. Τότε όμως απέναντί του δεν θα έχεις έναν ομοφυλόφιλο, αλλά έναν πολιτικό και η συζήτηση θα πάει στο κατά πόσον η πέφτει λόγος στην εκκλησία για ένα θέμα όπως ο πολιτικός γάμος. Εδώ βάζουν σε μια παρέα έναν τρελαμένο παπά, έναν ομοφυλόφιλο-καρικατούρα, έναν ακροδεξιό, τον πρόεδρο του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Αγίας Βαρβάρας της Θαυματουργής μεγάλη η χάρη της, κανά δυο μαϊντανούς που έχουν για όλα άποψη και ονομάζουν το αποτέλεσμα ‘ανοιχτή συζήτηση’. Βρεγμένο πάνελ που τους χρειάζεται…

(αναμένω puhelin)
Ο χρήστης advocatus diaboli είπε…
Συμφωνώ μαζί σου απολύτως. Επιπροσθέτως, επειδή προέρχομαι από αυτό το επάγγελμα όπως ξέρεις, θα πω ότι δημοσιογραφία χωρίς οργάνωση και καταμερισμό αντικειμένου δεν γίνεται. Γι' αυτό και θα κυριααρχήσουν και πάλι οι Λαμπράκηδες, επειδή για να γίνει αυτό, χρειάζονται υποδομές και χρήμα. Αλλιώς, θα διαβάζουμε ό,τι του φανεί του Λωλοστεφανή και όχι ό,τι πραγματικά συμβαίνει στον κόσμο και έτσι οι μπλόγκερ θα αναγκαστούν να τα κλείσουν τα μαγαζιά, γιατί θα κοπεί η επισκεψιμότητα όταν πάψουν να είναι φρέσκοι και να κολακεύουν τα χαμηλά γούστα του κοινού.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Σε διαβάζω αρκετό καιρό τώρα και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κυρίως τα άρθρα σου για τη Φινλανδία, μια χώρα που έχω επισκεφτεί μία φορά και γνωρίζω κυρίως μέσω Φινλανδών φίλων.

Οφείλω να παρατηρήσω όμως ότι τα τελευταία άρθρα σου επί ελληνικών θεμάτων είναι δεόντως πολιτικοποιημένα, ελάχιστα συγκεκαλυμένα δε...

Ως εκ τούτου, είτε επαναλαμβάνεις χιλιοειπωμένες θέσεις συγκεκριμένων πολιτικών χώρων είτε αναλώνεσαι σε θεωρητικές, εκ μακρών προτάσεις, ίσως και λόγω της πολύχρονης μη συμμετοχής στην ελληνική καθημερινότητα.

Ανεξάρτητα πολιτικής τοποθέτησης των αναγνωστών λοιπόν, τα άρθρα χάνουν μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντός τους. Να σημειώσω ότι οι αναλύσεις παραμένουν επίκαιρες, στις προτάσεις/απαξιώσεις εντοπίζω προσωπικά τη χαλαρότητα.

Πάντα φιλικά, περιμένω την άποψή σου σχετικά με την εντύπωσή μου αυτή.
Ο χρήστης dodo είπε…
Τα ιστολόγια είναι γιά την ώρα ακόμη καινούργιο "παιχνιδάκι"- χρειάζεται καιρός γιά να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Στο μεταξύ, κυριακάτικες εφημερίδες διαφημίζονται στην τηλεόραση όχι αναφέροντας την "αποκλειστικότητα" που θα μάς αποκαλύψουν, αλλά περιγράφοντας τις χάρες τής ταινίας που μάς χαρίζουν σε dvd... :-(
Ο χρήστης ovi είπε…
pølsemannen θα προτιμούσα να μην είχα δει το συγκεκριμένο video ...αλλά τη να πω, αφού επιτρέπεται σε αυτά τα αποστήματα να βγαίνουν σε τηλέ-παράθυρα ότι και να πω εγώ λίγο είναι.
Ο χρήστης ovi είπε…
laplace ευκαιρία να μας επισκεφτείς!!! ;)

krot καλά πάλι ξενύχτια και κουβεντούλα μας βλέπω με πολύ ...jazz αυτή τη φορά! ;)

yannis_h αυτό το ...βρεγμένο πάνελ που τους χρειάζεται πολύ μου άρεσε και σε όλες του τις ...επεκτάσεις!!! :)
Ο χρήστης ovi είπε…
advocatus diaboli πολλές φορές και με τον τρόπο που βλέπουν οι περισσότεροι την δημοσιογραφία είναι δύσκολο να εξηγήσεις τι πραγματικά συμβαίνει. Όσο για τα online περιοδικά πρέπει να ρωτήσεις τον Asa που ασχολείται καθημερινά γύρω στις πέντε ώρες!
Ο χρήστης ovi είπε…
Κώστα ...η απάντηση έρχεται!!!

dodos καιρό έχουμε να τα πούμε αλλά δεν ...χανόμαστε!!!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περί Ελληνικής κοινότητας στη Φινλανδία ...ξανά!

Διάλειμμα με χιόνι

Κασσελάκιος ο λόγος