Thursday, June 05, 2008,10:58 PM
Και η συνέχεια!
Μην πείτε ότι δεν σας το είπα ότι θα υπάρξει και συνέχεια στο ...σεντόνι αλλά είναι αρκετά αυτά που ήθελα να πω που έπρεπε κάπου να τα πω!!!

Θέλω λοιπόν να κλείσω το θέμα των δημοσιογραφικών blogs γιατί με απογοήτευση παρατήρησα ακόμα μερικά πράγματα που δεν μπορώ να προσπεράσω. Παρατήρησα τον ιδιαίτερο ενθουσιασμό που δείχνουν αυτά τα blogs στο γεγονός ότι οι πωλήσεις των εφημερίδων και των περιοδικών πέφτουν ενώ αντίστοιχα αυξάνεται η δικιά του επισκεψημότητα και πολλές φορές μάλιστα υπάρχει και μια δόση μιρκοκακίας πίσω από τα posts.

Το έχω ξαναπεί ότι κι εγώ νιώθω δικαιωμένος με τις εξελίξεις στην ηλεκτρονική δημοσιογραφία αλλά αυτό δεν σημαίνει με τίποτα ότι χαίρομαι με τις αλλαγές στη τυπογραφία και στον έντυπο τύπο, απεναντίας επειδή έχω ζήσει μια μεγάλη αλλαγή από πολύ κοντά πιστεύω ότι πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα που θα προστατεύσουν τους ανθρώπους του τύπου. Και θα το εξηγήσω αυτό.

Οι περισσότεροι θαμπωμένοι από τα φώτα της τηλεόρασης και τους rock stars των media νομίζουν ότι όλοι οι άνθρωποι των media ανήκουν στην ίδια κατηγορία, τραγικό λάθος. Ευαγγελόπουλοι και Χατζηνικολάου υπάρχουν πολύ λίγοι, οι υπόλοιποι είναι μισθωτοί, πολλές φορές παίρνουν λιγότερα από τα περίφημα 700 ευρώ τον μήνα και υπάρχει και ένα μεγάλο ποσοστό που δουλεύει χωρίς λεφτά προσπαθώντας να στήσει ένα μέλλον σε ένα χώρο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και δύσκολο. Αλλά ας επιστρέψουμε στην μεγάλη κρίση που αντιμετώπισε ο έντυπος τύπος τη δεκαετία του ογδόντα και το πιθανότερο είναι ότι οι περισσότεροι δεν ξέρετε καν γιατί μιλάω. Τα κομπιούτερ, μάλιστα αυτά τα εργαλεία που για τους περισσότερους από εσάς έχουν γίνει καθημερινότητα στην Ελληνική τυπογραφία εισβάλαν την δεκαετία του ογδόντα αφήνοντας εκατοντάδες ανθρώπους στο δρόμο. Αυτοί δε που πόνεσαν πιο πολύ από τον κλάδο ήταν αυτοί που κάναν μοντάζ. Οι λέξεις ρεπρομάστερ, φίλμς και μοντάζ σας λένε τίποτα; Ακόμα και οι καινούργιοι τυπογράφοι έχουν ξεχάσει το τέρας και πως υπολογιζόταν το μέγεθος της φωτογραφίας. Στα τυπογραφία γνωστής εφημερίδας που δούλευα με ξέραν σχεδόν όλες οι βάρδιες γιατί μια ζωή η περιέργεια μου με στέλνει εκεί που δεν με σπέρνουν και δεν έχω δουλειά. Λοιπόν υπήρχε ένας μοντέρ, ο κυρ-Στέλιος γύρω στα πενήντα πέντε κοντούλης, στρουμπουλός, με μικρά γυαλάκια που πάντα κρέμονταν από τη μύτη του και Ολυμπιακός. Το τι πείραγμα μου έριχνε δεν λέγεται και επειδή εγώ νεαρός τότε ντρεπόμουν να του απαντήσω απλά κοκκίνιζα φουσκώνοντας και ξεφουσκώνοντας και γινόμουν το εύκολο θύμα στα πειράγματα του. Μετά κοίταζε τα φιλμ στο ρεπρομάστερ και με κοίταζε πάνω από τα γυαλιά φωνάζοντας, 'πότε θα μάθουμε ότι δεν τονίζονται τα πάντα στην προπαραλήγουσα;' και να σου το κοπίδι για να καθαρίσει τον τόνο και το πενάκι για να τον βάλει στη σωστή του θέση. Αυτοί ήταν το τελευταίο οχυρό πριν περάσει η εφημερίδα στον κόσμο και το μάτι τους, κυριολεκτικά το μάτι τους, έπιανε τα ασύλληπτα.

Ο Asa συχνά λέει ότι ρίχνω μια ματιά σε ένα έντυπο και από τις εκατό σελίδες το μάτι μου θα πέσει με την πρώτη στο λάθος στο πιο τρελό σημείο, και κάθε φορά του λέω για τον κυρ-Στέλιο που ειλικρινά εύχομαι να είναι καλά και να χαίρετε τα εγγόνια του! Αλλά ο κυρ-Στέλιος βρέθηκε κοντά στα εξήντα χρόνια του χωρίς δουλειά γιατί τον αντικατέστησε το ...Hercules και το ηλεκτρονικό μοντάζ! Εάν τότε οι άνθρωποι που έχασαν τις δουλειές τους ή αναγκάστηκαν να αλλάξουν επαγγελματικό προσανατολισμό σε μεγάλη ηλικία καταλήγοντας σε δουλειές που δεν θα μπορούσαν ούτε να φανταστούν σύμφωνα με τα προσόντα τους λίγα χρόνια πριν ήταν μερικές χιλιάδες το κλείσιμο των εφημερίδων θα είναι καταστροφή για δεκάδες χιλιάδες εργαζομένων μόνο στην Ελλάδα μιας και οι άνθρωποι που ασχολούνται με τα έντυπα δεν είναι μόνο οι δημοσιογράφοι, οι γραφίστες και οι δημοσιογράφοι αλλά και οδηγοί, διανομείς ακόμα και περιπτεράδες.

Ας μην πανηγυρίζουν λοιπόν μια νίκη που το κόστος της θα είναι πολύ πιο οδυνηρό από μια ολοκληρωτική ήττα!

Φυσικά αυτοί που πανηγυρίζουν είναι 'δημοσιογράφοι' που ευελπιστούν να γίνουν Λαμπράκης στη θέση του Λαμπράκη αλά ηλεκτρονικά! Λοιπόν τους έχω νέα, αυτοί που θα κυριαρχήσουν στο χώρο είναι πάλι ο Λαμπράκης και ο κάθε Λαμπράκης γιατί αυτοί έχουν τα μέσα να το κάνουν, οι δε δημοσιογράφοι θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται στο όνομα της διαφορετικότητας των εσόδων και την απειλή της ανεργίας. Αλλά αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα που τουλάχιστον εδώ το αντιμετωπίζουν τα δημοσιογραφικά συνδικάτα και στην Ελλάδα η ΕΣΗΕΑ ...πέρα βρέχει! Εν κατακλείδι ας αφήσουν τους πανηγυρισμούς γιατί το μέλλον ...αμφίβολο.

Κάτι τελευταίο για τις πολυδιαφημιζόμενες μετρήσεις τους. Οι μετρήσεις από όλα αυτά τα προγράμματα που κυκλοφορούν ελεύθερα στο ίντερνετ είναι παραπλανητικές σε επίπεδο που ξεφεύγει το 40%, και αυτό ισχύει περισσότερο στα blogs. Τα διαδικτυακά ρομπότ πολλές φορές μπερδεύουν το blog που μετράτε με τον server του blogger και ενώ φαίνονται 20,000 επισκέψεις (όχι unique που κι αυτό κάνει τη διαφορά) στη πραγματικότητα το blog δεν έχει παραπάνω από 500! Γι αυτό αν θέλετε πραγματικές μετρήσεις πρέπει να εγκατασταθεί πρόγραμμα (υπάρχουν αρκετά πολύ αξιόπιστα στην αγορά) στον server μόνο που ...δεν είναι τσάμπα, απεναντίας ένα αξιόπιστο τέτοιο πρόγραμμα έχει υψηλό κόστος μιας και έχει και συνεχόμενα upgrades! Καταλαβαίνω την εμμονή τους για λόγους marketing αλλά καλό θα ήταν να μην το παρακάνουν γιατί αυτά που έγραψα παραπάνω δεν είναι και κανένα κρατικό μυστικό και όσοι ασχολούνται με το χώρο – που υποθέτω είναι και ο στόχος τους για να πουλήσουν διαφημίσεις – ξέρουν καλά τι συμβαίνει.

Και για να τελειώνουμε ήθελα να σημειώσω ότι όλα όσα έγραψα ήταν καλή την πρόθεση και χωρίς καμιά διάθεση να ανοίξω αντιπαράθεση αλλά αυτή η καλή μου διάθεση τελείωσε όταν άρχισα να διαβάζω τα περί Τήλου. Οι λόγοι που έδωσε διασημότητα στους γάμους ο δήμαρχος της Τήλου μου είναι αδιάφοροι και σε κάποιο σημείο εάν είναι αλήθεια αυτά που γράφονται, αστείοι και κάτι ανάλογο ισχύει και με τα ζευγάρια που παντρεύτηκαν, η αντιμετώπισή τους όμως από τα περισσότερα ΄δημοσιογραφικά' blogs με ενόχλησε έως με αηδίασε. Τα γεμάτα τεστοστερόνη ανόητα λογοπαίγνια και επικεφαλίδες κατ' εμένα κρύβουν ρατσισμό σε λανθάνουσα κατάσταση και με μία πινελιά διαγράψανε όσα σε προηγούμενα posts λέγανε περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ρατσισμού. Το ειρωνικό; Τα ίδια ζητάνε σεβασμό στην προσωπική ζωή δολοφονημένου ηθοποιού!

Όσο για τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δελτία, παράθυρα και εκπομπές εκεί πια ξεφύγανε στα όρια του φασισμού καλώντας τον Πλεύρη και κάνοντάς τον ισότιμο συνομιλητή με τις γνωστές του ακραίες και φασιστικές ιδέες, ο συγκεκριμένος υπερασπίζεται και δικαιολογεί αυτούς που κάνανε μία γενοκτονία και οδηγήσανε χιλιάδες ανάλογα ζευγάρια στα κρεματόρια . Είναι σαν να καλείς τον γνωστό Αυστριακό πατέρα τέρας που φυλάκισε και βίαζε επανειλημμένα την κόρη του για πάνω από είκοσι χρόνια να σου μιλήσει περί διαπαιδαγώγησης των νέων. Για την υποκρισία της εκκλησίας δεν θα μιλήσω, τα δικαστήρια και οι αποζημιώσεις που πληρώνει μόνο στις ΗΠΑ για να κρατήσει υποθέσεις παιδοφυλίας μυστικές και οι ξαφνικές μεταθέσεις των εν λόγω 'ιερέων' σε εκκλησίες στην Ελλάδα μιλάνε από μόνα τους, με λίγη βοήθεια από τον ελληνόφωνο τύπο των ΗΠΑ! Όσο για την Ελληνική κυβέρνηση εκεί ...ο Πλεύρης τα λέει όλα!

Αυτά από μένα σήμερα! Αλλά τώρα που ξαναπαίρνω δυνάμεις ...θα επανέλθω!!!

***********************

Η φωτογραφία για να σας υπενθυμίσω ότι όχι μόνο έχουμε καλοκαίρι αλλά και ...μέρα!!!

 
posted by ovi
11 comments