Ελληνικά blogs στο Ovi magazine

Φυσικά παρακολουθώ την Ελληνική επικαιρότητα και φυσικά γράφω μερικές φορές στο Ovi magazine σκέψεις μου για τα συμβαίνοντα στην Ελλάδα ...σπάνια στα Ελληνικά. Τα όσα γίνονται, γράφονται και λέγονται αυτή τη περίοδο σχετικά με τα blogs με έχει κάνει έξαλλο γιατί εκτός από ανικανότητα αποδεικνύει και την απόλυτη άγνοια για ένα αντικείμενο που προσπαθούν να ελέγξουν – ή δεσμεύσουν – με νομικά κόλπα. Το κείμενο που ακολουθεί είναι από το Ovi magazine αλλά το προσθέτω και εδώ μιας και αναφέρεται στα blogs...
***********************

Βρε παιδιά τι παίρνετε εκεί στην Ελλάδα και δεν μας το λέτε; Μήπως πριν τους αρσιβαρίστες τη ντόπα την δοκιμάζουν πολιτικοί και εισαγγελείς; Κάποιες στιγμές σαν αυτή λυπάμαι που γράφω επώνυμα γιατί δυστυχώς εισαγγελικά σκουλήκια, απομεινάρια μιας φασιστικής εποχής που ποτέ δεν δέχτηκε κάθαρση από την εποχή του γέρου Καραμανλή και σίγουρα σε εντεταλμένη αποστολή από τα οικονομικά και εκδοτικά συμφέροντα που τους στηρίζουν και επιβάλουν, εισηγούνται αποφάσεις σαν αυτή που αφορά το φακέλωμα επωνύμως των blog.

Ξέρω ότι το ύφος ενοχλεί αλλά η γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργίου Σανιδά για τα blogs είναι πολύ περισσότερη ενοχλητική γιατί εκτός του ύφους συνοδεύεται από ανικανότητα και βλακεία, και αυτά κύριοι εισαγγελείς και λακέδες των εκδοτών τα λέω επώνυμα για να ...μην χανόμαστε! Αλλά πριν μιλήσουμε για την βλακεία σας ας ξεκινήσουμε με δύο Φιλανδικά παραδείγματα έτσι για να καταλάβετε ότι δεν είσαστε οι πρώτοι που δοκιμάσατε να φιμώσετε το διαδίκτυο.

Πριν από τέσσερα χρόνια η Φιλανδική αστυνομία με εισαγγελική εντολή εισέβαλε στο σπίτι φοιτητή σε πόλη της ανατολικής Φιλανδίας κατασχέοντας τρεις υπολογιστές και συλλαμβάνοντας τον κάτοχο. Ο λόγος, τρομοκρατία! Ο νεαρός διατηρούσε blog που μετέφερε μηνύματα και ανακοινώσεις γνωστής – για τους ασχολούμενους του θέματος τουλάχιστον - εξτρεμιστικής Τσετσενικής ομάδας στη Ρωσία. Στο blog εκτός από ιδεολογία, μεθοδολογία, ανακοινώσεις και οδηγίες υπήρχαν ακόμα και περιγραφές στόχων σε Ρωσικό έδαφος. Μετά από τρεις μέρες η αστυνομία υποχρεώθηκε να επιστρέψει τον νεαρό στη κατοικία του και τους υπολογιστές και παράλληλα να τον αποζημιώσει χρηματικά για όλες τις καταστροφές και την ταλαιπωρία. Ξέρετε γιατί κύριε Σανιδά που μαύρη σανίδα σας λείπει; Γιατί το συγκεκριμένο blog ήταν .com και όχι .fi, δηλαδή δεν ανήκει στην Φιλανδική αρμοδιότητα και οι μόνοι που είχαν δικαίωμα να το κλείσουν σαν blog και όχι να συλλάβουν τον νεαρό ή οτιδήποτε άλλο ήταν ο Google blogger που προσφέρει την συγκεκριμένη υπηρεσία. Για να το κάνει αυτό ο Google blogger απαιτούσε πολύ σωστά την προσκόμιση σοβαρών αποδείξεων που τόσο η εισαγγελική αρχή όσο και η αστυνομία αδυνατούσαν να προσφέρουν. Κατά τον δικηγόρο του ο νεαρός ...έπαιζε με μια φανταστική κατάσταση!

Τώρα αν πραγματικά ο νεαρός απλά ...έπαιζε ή ήταν τρομοκράτης είναι άγνωστο και δυστυχώς ποτέ δεν θα μάθουμε την αλήθεια και αυτό γιατί τόσο η εισαγγελία όσο και η αστυνομία αποδείχτηκαν ανίκανοι. Ενώ στόχος θα έπρεπε να είναι να μαζέψουν στοιχεία για εγκληματικές ενέργειες, στη συγκεκριμένη περίπτωση τρομοκρατικές αν αλήθευαν οι υποψίες, επικέντρωσαν κάθε τους ενέργεια στο να κλείσουν ένα blog! Στο τέλος τους στοίχισε κάτι παραπάνω αλλά από ότι φάνηκε στη συνέχεια πήραν το μάθημά τους και σταματήσαν να κυνηγάνε τα blog και την ανωνυμία στο διαδίκτυο.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά γνωστό εστιατόριο. Blogger επισκέφτηκε το συγκεκριμένο εστιατόριο και αντιμετώπισε αναμονή στο σερβίρισμα, απαράδεκτο φαγητό και υπερχρεωμένο λογαριασμό. Οπότε έκανε το λογικό, να γράψει τα πάντα στο blog του και να παροτρύνει πιθανούς επισκέπτες του συγκεκριμένου εστιατορίου να το ξανασκεφτούν. Το τι σημαίνει ανωνυμία στο ίντερνετ πια το ξέρουν όλοι εκτός από τους ανόητους της εισαγγελίας φυσικά, έτσι ο ...ανώνυμος blogger βρέθηκε με ταχύτητα από τον δικηγόρο του εστιάτορα και κατέθεσε μήνυση ζητώντας χιλιάδες ευρώ ως αποζημίωση για δυσφήμιση. Η αστυνομία έτριβε τα χέρια της και το πανηγύριζε γιατί επιτέλους βρήκε τρόπο να χτυπήσει τα blog μέχρι που η ιστορία έφτασε στο δικαστήριο και ο δικαστής αποφάσισε ότι ήταν δικαίωμα του blogger να εξιστορήσει την ιστορία που τον οδήγησε στην απόρριψη του συγκεκριμένου εστιατορίου όσο και να προειδοποιήσει τους συμπολίτες του για την εμπειρία του.

Ο δικαστής μάλιστα το περιέγραψε σαν υποχρέωση του και όχι απλά δικαίωμα του μιας και είχε το μέσον για να το κάνει. Ο μηνυτής εστιάτορας υποχρεώθηκε να πληρώσει όλα τα δικαστικά έξοδα και να αποζημιώσει τον blogger για την ταλαιπωρία που είχε διαρκέσει ένα πεντάμηνο. Τέλος πριν από δύο χρόνια το κρατικό ίδρυμα ραδιοτηλεόρασης και η μεγαλύτερη Φιλανδική εφημερίδα μήνυσε blogger για την χρήση κειμένων και φωτογραφιών χωρίς άδεια, στη συγκεκριμένη δίκη θα ήμουν ένας από τους μάρτυρες αλλά η δίκη δεν έφτασε ποτέ στις δικαστικές αίθουσες μιας και οι μηνυτές αποσύραν τις κατηγορίες την παραμονή έναρξης της δίκης προβλέποντας την αποτυχία.

Στη Σουηδία πριν από μερικούς μήνες στήθηκε μια παρωδία δίκης με στόχο το PirateBay με το γνωστό καταδικαστικό αποτέλεσμα. Το τέλος; Το PirateBay πουλήθηκε αυτές τις μέρες αφήνοντας τους δημιουργούς του με ένα πολύ καλό κέρδος και τους κατήγορους να έχουν να αντιμετωπίσουν και ένα καινούργιο πολιτικό κόμμα που δυναμώνει καθημερινά με στόχο την ελευθερία στο ίντερνετ. Το ίδιο κόμμα υπολείπεται μόνο 500 υπογραφών από τις τρεις χιλιάδες που χρειάζεται για να νομιμοποιηθεί και στην Φιλανδία δημιουργώντας μια νέα και απρόβλεπτη δύναμη μέσα στα κοινοβούλια.

Για να αναφέρω κάτι που έχω αναφέρει και στο παρελθόν, στο ίντερνετ υπάρχει εγκληματικότητα όπως υπάρχει και σε κάθε άλλη πλευρά της κοινωνίας μας, άλλωστε το ίντερνετ δεν είναι τίποτα περισσότερο από καθρέφτης της κοινωνίας μας. Αλλά αυτή η εγκληματικότητα δεν αντιμετωπίζεται με δόσεις βλακείας, άγνοιας και ανικανότητας ...κύριε Σανιδά, μαύρη σανίδα που σας χρειάζεται. Αυτή η εγκληματικότητα αντιμετωπίζεται με στελέχωση από ανθρώπους με γνώση και με την ανάλογη τεχνική ειδίκευση και παράλληλα με το ανάλογο εξοπλισμό όπως κάνουν οι αστυνομίες και νομικές αρχές όλου του κόσμου αυτή τη στιγμή αφού έχουν φάει τα μούτρα τους μερικές φορές. Με φασιστικές νοοτροπίες και πρακτικές το μόνο που καταφέρνετε είναι να αποδεικνύεται την βλακεία σας και την ανικανότητα σας.

Για την Ελληνική δικαιοσύνη δεν έχω να πω πολλά πράγματα, τα έχω πει συχνά και στο παρελθόν επώνυμα. Ένα κλειστό κύκλωμα με τις ρίζες του στην εποχή Μεταξά που με ελάχιστες εξαιρέσεις για να γίνεις μέλος πρέπει να έχεις στο οικογενειακό σου δέντρο τουλάχιστον ένα Χίτη και ένα δοσίλογο ή χαφιέ, εικονοστάσι με φωτογραφίες του Παπαδόπουλου στη ντουλάπα και τις Χριστουγεννιάτικες ευχές του τέως. Αλλά δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που είναι λάθος αλλά και όλο το σύστημα γιατί η δικαιοσύνη στην Ελλάδα δεν δέχτηκε ποτέ εκκαθάριση αλλά έμεινε θεωρητικά και πρακτικά ακόμα και σε νομοθετικό επίπεδο στην εποχή του Μεταξά και όσο θα βρίσκεται εκεί τίποτα δεν θα αλλάξει αλλά αυτό απαιτεί πολιτική τόλμη, κάτι που τα υποχείρια νταβατζήδων εργολάβων υπολείπονται.

Και μιας και μιλάμε για νταβατζήδες εργολάβους ας μιλήσουμε και για τους εκδότες. Στην Ελλάδα οι εκδότες κατάφεραν εκεί που αποτύχαν οι περισσότεροι εκδότες στο δυτικό κόσμο, από την τετάρτη εξουσία να γίνουν η απόλυτη εξουσία με τους πολιτικούς, δικαστικούς και κάθε μορφής εξουσία υποχείρια τους. Και η ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα είναι μονόδρομος όσο εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους και κατά την προσφιλή επωδό ενός από αυτούς, όσο εξυπηρετεί τον μακροπρόθεσμο και μεγαλύτερο στόχο. Σε αυτό συμβάλουν και μια μικρή ομάδα Ευαγγελάτων, Πρετεντέριδων και λοιπών ...επωνύμων δημοσιογράφων. Πρώτα και ίσως τραγικά τους θύματα οι δημοσιογράφοι και η δημοσιογραφία που δίδαξαν μορφές σαν τον Βλάχο ή τον Χρυσοστομίδη. Στη συνέχεια όλοι οι υπόλοιποι μιας και πάσχουν από μόνιμη σχιζοφρένεια όσο αφορά τις ορέξεις τους. Στο κύκλο τους συμπεριλαμβάνονται δικηγορίσκοι – ενίοτε παντρεμένες με ...αντιπρόσωπο των ...bloggers (LOL όπως θα λέγαν ανωνύμως και τα blogs) - λογιστές και Ψινάκιδες ανάλογα το δέντρο και όχι το δάσος – άλλη μια επωδός από τις προσφιλείς εκδότη.

Πριν από λίγο καιρό και το έχω αναφέρει ξανά, ο Ropert Murdoch έκανε μια σημαντική δήλωση για το μέλλον του τύπου υποδεικνύοντας το διαδίκτυο και επισημαίνοντας ήδη την αλλαγή πορείας της αυτοκρατορίας του η δε NGO, Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα έχει αρχίσει τα τελευταία δύο χρόνια να ενσωματώνει τους bloggers στις ενέργειες και ανακοινώσεις της.

Η Ελληνική κυβέρνηση τέλος είναι ανίκανη εξ ορισμού να κατανοήσει και να ενεργήσει ανάλογα έτσι απαλλάσσεται λόγο βλακείας και ειδικά η συγκεκριμένη κυβέρνηση απλά εκτελεί εντολές έντρομη ότι θα χάσει το προνόμια που της δίνει η θέση στις χοντρές αρπαχτές. Μην αμφιβάλλετε ότι και οι Σοσιαλιστές θα είναι μια από τα ίδια, αυτοί άλλωστε έχουν και τον blogο-φονιά Πάγκαλο!

Έτσι λοιπόν ότι και να κάνουν οι εκδότες που βλέπουν τους bloggers σαν εχθρούς και όχι σαν μια ευκαιρία πραγματικής ελευθερίας, όσα βρώμικα κόλπα κι αν χρησιμοποιούν με η χωρίς τη συνεργασία μιας ανόητης εισαγγελίας και μιας ανίκανης αστυνομίας δεν μπορούν να σταματήσουν το μέλλον, για τον απλό λόγο γιατί το μέλλον είναι εδώ!

Y.Γ.1 Πωλινάκι λίγη υπομονή ...δύο μέρες!!! :p
Y.Γ.2 Ρωξάνη, I got the mail ;)

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ένα πολύ απλό παράδειγμα: εγώ!
είμαι ελληνιδα, ζω και γράφω από το Βέλγιο σε μια πλατφόρμα .com. Τρέχα γύρευε. Το ίδιο ισχύει και για σένα.

Όχι μόνο είναι ηλίθιοι, αλλά δεν μπήκαν καν στον κόπο να ενημερωθούν για το πώς λειτουργεί το πράγμα στο οποίο θέλουν να βάλουν πλαίσια!!!

[τα δικά μου τηλεφωνήματα, μέηλς και σήματα καπνού δεν τα έχεις λάβει?!?!? :( ]
Ο χρήστης An-Lu είπε…
Καλά...το "τι πίνουν;" στην Ελλάδα αποτελεί και δικό μου ερώτημα τους τελευταίους 9 μήνες...
Ο χρήστης makis είπε…
Η δικαιοσύνη και τα unfair της είναι γνωστά σε όλους όσους ζούμε εδώ στην Ελλάδα. Λειτουργεί σε όλα τα επίπεδα με τον ίδιο απαρχαιωμένο τρόπο αγνοώντας το κοινωνικό συμφέρον, δείχνοντας μια κραγαυλέα προτίμηση στις "παραδοσιακές" μεταπολεμικές δυνάμεις που υπάρχουν στη χώρα μας.
(όχι, όχι, δεν είμαι κουκουες)
Η απογοήτευσή μου είναι πιο έντονη για τους νεοΈλληνες bloggers οι οποίοι αντιμετωπίζουν το διαδίκτυο σαν μια προέκταση της τηλεόρασης, της εφημερίδας και του περιοδικού.
Αναπαράγουν και σχολιάζουν τα ίδια νέα που βλέπουν στην TV ή διαβάζουν την επομένη στις εφημερίδες, η αναπαραγωγή αυτή είναι αέναη καθώς πολλές φορές τα ίδια θέματα παρουσιαζονται ξανά απο τα Μ.Ε. αναφέροντας οτι σχολιάστηκαν απο την ελληνική blogoσφαιρα.
Έτσι αγνοούν όσα συμβαίνουν στον υπόλοιπο κόσμο, ενώ το διαδίκτυο εξ' ορισμού δίνει αυτή τη δυνατότητα, και βυθίζονται ακόμα πιο πολύ στην ρηχή πραγματικότητα της Ελλάδας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περί Ελληνικής κοινότητας στη Φινλανδία ...ξανά!

Διάλειμμα με χιόνι

Κασσελάκιος ο λόγος