Περί Ελληνικής κοινότητας στη Φινλανδία ...ξανά!

Στο προηγούμενο post υπάρχει ένα comment από τον Μιχάλη που απαιτούσε απάντηση αλλά σκέφτηκα ότι η απάντηση δεν θα μπορούσε να συμπτυχθεί σε δύο παραγράφους γι' αυτό συνεχίζω με καινούργιο post. Για να δούμε λοιπόν τα θέματα ένα-ένα.

1ο Εδώ δεν μιλάμε για μια “ομάδα συμπατριωτών που συναντιούνται” αλλά για την δημιουργία αναγνωρισμένου από το κράτος συνδέσμου/συλλόγου με συγκεκριμένο πλάνο ενεργειών, συγκεκριμένους σκοπούς (η επιστολή πρόσκληση είναι πεντακάθαρη, την διάδοση του Ελληνικού πολιτισμού στη Φιλανδία), την εκλογή διοίκησης και φυσικά την οικονομική συναλλαγή. Αλλά ομάδα συμπατριωτών που συναντιούνται υπάρχει ήδη στη Φιλανδία και λειτουργεί χωρίς προεδρεία, πομπώδεις σκοπούς και οικονομικές συναλλαγές στο facebook που είσαι και μέλος Μιχάλη και μάλιστα έχεις αρχίσει να συμμετέχεις και στις ενέργειες αυτής της ομάδας (εάν φυσικά είσαι αυτός που φαντάζομαι αλλά η Φιλανδία είναι ...μικρή χώρα!). Εάν θέλουμε αυτή τη δραστηριότητα να την κάνουμε πιο έντονη είναι απλά στο χέρι του καθενός μας και ήδη η αρχή έγινε με κάποια δραστηριότητα που ξεφεύγει από το φραπέ και θα συνεχιστεί πιο έντονα τους επόμενους μήνες.

Γενικότερα στο θέμα των εθνικών συνδέσμων/συλλόγων διαφωνώ γιατί το μόνο που καταφέρνουν είναι να γκετοποιούν εθνικές μειονότητες και να τις απομονώνουν από την ζωή των χωρών που ζουν. Αν αφήσουμε στην άκρη τους Έλληνες αυτό το έχουμε ήδη δει στη Φιλανδία πολλές φορές με τις κοινότητες των Σομαλών, των Ρώσων, των Τούρκων, των Αιθιόπων, Γκανέζων, Ρουμάνων (σε παρακαλώ μην κολλήσεις σε στερεότυπα τώρα γιατί τουλάχιστον κάποιες από αυτές τις εθνικότητες έχουν ιστορικό παρελθόν αν όχι αρχαιότερο τουλάχιστον ίδιο με τους Έλληνες), και πολλών άλλων, παράλληλα τουλάχιστον εσύ ξέρεις καλά ότι έχω στοιχεία από τη δουλειά μου γι αυτά που γράφω από τις NGO που συνεργάζομαι και συγκεκριμένη NGO που είμαι ενεργό μέλος και κάνω ομιλίες σε ομάδες ξένων σε όλη τη Φιλανδία..

Έτσι λοιπόν έχουμε το απαράδεκτο και ρατσιστικό φαινόμενο της Λεωφόρου Μογκαντίσου που έγινε ακόμα και τηλεοπτική σειρά (σαπουνόπερα) ενισχύοντας την γκετοποίηση των Σομαλών μιας και αντί να συμβάλει (όπως λέγαν οι παραγωγοί) στην κατανόηση των Σομαλών που ζουν στη Φιλανδία τρόμαξε τον μέσο Φιλανδό που φοβάται τώρα μήπως δει την κόρη του με Σομαλάκι μιας και συνειδητοποίησε ότι οι Σομαλοί στη Φιλανδία δεν είναι απλά μερικές δεκάδες. Παρόμοια φαινόμενα έχουμε με τους Ρώσους στο Χερτονιέμι, με τους Γκανέζους στο Μάλμι, με τους Ιταλούς και τους Ρουμάνους στο Μελουμάκι και μιλάω μόνο για το Ελσίνκι και όχι για το τι γίνεται στο Τάμπερε, στο Κουόπιο ακόμα και στο Βαρκάους.

Αυτό που χρειάζονται αυτές οι εθνικές κοινωνικές ομάδες είναι να αποκτήσουν και πραγματικά ίδια δικαιώματα με τους Φινλανδούς και όχι μόνο τις ίδιες υποχρεώσεις και αυτό μέσα στην καθημερινότητα τους και όχι από το κράτος, εκεί τα έχουν ήδη. Το πρόβλημα δεν είναι το κράτος είναι να πείσεις τον μέσο Φιλανδό ότι ο ξένος δεν είναι εχθρός ή ανταγωνιστής αλλά κάποιος που μπορεί να εμπιστευτεί και να δουλέψει μαζί του, να συνυπάρξει και αυτό δεν το καταφέρνεις με τον αποχωρητισμό που θα προσφέρει ένας εθνοκεντρικός σύλλογος και που το μόνο που πραγματικά μπορεί να σου προσφέρει είναι η ανακούφιση ή καλύτερα παρηγοριά να συνευρίσκεσαι με ανθρώπους που μιλάνε την ίδια γλώσσα.

Πρόσεξε δεν αναφέρομαι στην απόλυτη απορρόφηση από τον ντόπιο πληθυσμό, η εθνική σου ταυτότητα είναι κάτι που δεν μπορείς και δεν πρέπει να χάσεις. Αυτό που σε συμβουλεύω είναι να καταλάβεις και να κατανοήσεις την χώρα που ζεις και τους ανθρώπους της αντί να οχυρώνεσαι πίσω από τη γλώσσα και ανόητες παραφράσεις παραδόσεων και Ελληνοκεντρισμού. Και οι δυο μας ξέρουμε πολλά παραδείγματα Ελλήνων που ζουν στη Φιλανδία τριάντα και σαράντα χρόνια και δεν έχουν την παραμικρή ιδέα γι αυτή τη χώρα, την ιστορία της, τις παραδόσεις εκτός από αυτά που άκουσαν από τον Φιλανδό σύντροφό τους, από κάποιον άλλο Έλληνα ή είδαν μόνο την επιφάνεια χαρακτηρίζοντας για παράδειγμα το Βαπού σαν μια γιορτή αλκοολικών αγνοώντας τον σημαντικό ιστορικό και κοινωνικό ρόλο της γιορτής. Δυστυχώς αυτό συνεχίζεται και με τους νεότερους.

Έτσι λοιπόν θα δημιουργηθεί ένα σύλλογος που κατά κάποιο τρόπο απομονώνει μια εθνική κοινότητα, με επιφανειακή γνώση της χώρας που ζουν και πολλές φορές με ένα έντονο κόμπλεξ ανωτερότητας που στη πραγματικότητα καλύπτει την άγνοιά τους ακόμα και για την ίδια την χώρα τους, και θα αλαλάζουν this is Sparta, ή η Μακεδονία είναι Ελληνική! Αλλά και γι' αυτό θα επανέλθω αργότερα.

2ο Αναφέρεις στο comment “όπως συνέρχονται παντού στον κόσμο οι πάντες.” και σε αυτό το θέμα μπορούν να βοηθήσουν οι φίλοι bloggers που ζουν σε άλλες χώρες. Οι Ελληνικές κοινότητες είναι μια απόλυτη μιζέρια σε όλο το κόσμο, διαμελισμένες από οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, ενίοτε και προσωπικά. Στις ΗΠΑ είναι μοιρασμένοι σε αυτούς που ελέγχει η εκκλησία και πιστεύουν ότι ένας Παπαδόπουλος μας λείπει και μια μικρότερη ομάδα που είναι ΠΑΣΟΚ γιατί τόσο Αντρέας όσο κι ο Γιωργάκης ήταν ...Αμερικάνοι!!! Μια κοινότητα που αλληλοσπαράζεται με σεξουαλικά και οικονομικά σκάνδαλα που απασχολούν συχνά την Αμερικανική δικαιοσύνη. Μπορείς να ρίξεις μια ματιά στην online εφημερίδα “καλάμι” Στην Αγγλία το ΠΑΣΟΚ είναι λίγο πιο ισχυρό αλλά εκεί υπάρχει άλλο ανέκδοτο ...ο βασιλέας!!! Μια βόλτα στη Holland Square θα σου λύσει όλες τις απορίες. Στη Γαλλία τα κομμάτια αυξάνονται γιατί εκεί έχει κοινότητα ακόμα και ο Συνασπισμός. Στη Μασσαλία η Ελληνική κοινότητα έφτασε κοντά στο έγκλημα γιατί εκτός από τα οικονομικά μαχαιρώθηκαν και για τα μάτια γαλλιδούλας που τους δούλευε όλους. Στη Γερμανία η κατάσταση είναι τραγική με τα πολιτικά και στη Σουηδία ακόμα και το ΠΑΚ έχει δική του κοινότητα!

Ξέρεις ποιο είναι το πιο τραγικό από όλα; Ότι αυτές οι διαιρεμένες κοινότητες έχουν ένα και μοναδικό σκοπό, να διαλύσουν η μία την άλλη και στη προσπάθεια απλά διασύρουν τον Ελληνισμό και δικαιολογούν όλα τα στερεότυπα! Αν παρατήρησες έδωσα έμφαση στο πολιτικό τους χρωματισμό και στο προηγούμενο post η φίλη μου από το Βέλγιο το τόνισε. Από τις επόμενες εκλογές όλοι οι Έλληνες μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού θα έχουν δικαίωμα ψήφου στις κατά τόπου πρεσβείες. Δηλαδή τέλος στην υπερχρέωση της Ολυμπιακής και τα τσάρτερ για Ελλάδα, τώρα όλοι θα έχουμε δικαίωμα ψήφου. Συνειδητοποιείς τι σημαίνει αυτό; Νομίζεις ότι τα κόμματα θα μείνουν άπραγα; Εδώ κάποιοι φεύγαν από Ελσίνκι και πηγαίναν Στοκχόλμη για να πάρουν με έξοδα των κομμάτων το τσάρτερ για Ελλάδα και ένα μήνα πριν τις εκλογές όλων μας τα τηλέφωνα γέμιζαν μηνύματα. Σε ποια συνέλευση Ελλήνων βρέθηκες εκτός από τις τελευταίες μέσω του facebook που τα πολιτικά δεν γίνανε θέμα; Και για να σου θυμίσω συζήτησή μας, είναι αθώο ή συμπτωματικό που κάποιοι που πρωτοστατούν στη δημιουργία του συγκεκριμένου συλλόγου κάθε φορά που τους συναντάς όλο και στο ΛΑΟΣ το γυρίζουν και στο τι είπε ο Άδωνης; Για την απλή πληροφόρησή σου την ίδια αηδία θα ένιωθα για όποιον Γιωργάκη, Κωστάκη, Αλέξη ή για όποιον άλλο μιλούσαν απλά η συγκεκριμένη παράταξη κάνει και την αηδία μου εμετό και φυσικά δεν συνομιλώ με ιδεολογικά αποβράσματα και σκουπίδια.

3ο Εκεί που με μπερδεύεις είναι η αναφορά σου στη λέξη ανθρωπισμό! Δηλαδή ο σύλλογος έχει σαν σκοπό την οικονομική ενίσχυση των Ελλήνων και όχι την διάδοση του Ελληνισμού! Πες το βρε παιδί μου και απορούσα! Για να δούμε τώρα, ιστορία επιστημονικής φαντασίας! Νέος εργατικός με Φιλανδέζα γυναίκα έγκυο και πολλά όνειρα χρειάζεται λεφτά να ανοίξει μικρό εστιατόριο ή κάτι σαν ψιλικατζίδικο (για να συμμετάσχει και ο yannis_h), εμφανίζεται λοιπόν ο άρχοντας, ο άνθρωπος που έχει 'φάει' τη Φιλανδία με το κουτάλι, μιλάει τη γλώσσα και έχει και τις κατάλληλες γνωριμίες και λέει, εγώ βάζω τα είκοσι τριάντα χιλιάρικα που χρειάζεσαι και εσύ βάζεις τη δουλειά, γινόμαστε συνέταιροι εγώ φυσικά με 51% μιας και έβαλα τα λεφτά και τα βρίσκουμε. Για ένα χρόνο το παλικαράκι καταθέτει την ψυχή του αλλά τα πράγματα ποτέ δεν είναι εύκολα και η Φιλανδία δεν είναι η χώρα οικονομικός παράδεισος και στο χρόνο επάνω εμφανίζεται ο άρχοντας! Τα πράγματα έχουν στριμώξει το γνωστό παραμύθι του γερο-Λαδά, χρειάζομαι τα λεφτά γιατί η σύνταξη δεν με φτάνει, τα θέλω σε ένα μήνα και φυσικά μην ξεχάσουμε τους τόκους, κάτι πρέπει να βγάλω κι εγώ ...αλλιώς μιας και έχω το 51% το παίρνω! Σε ένα μήνα και με την επέμβαση άλλου αξιότιμου μέλους της κοινότητας κουμπουροφόρου ας πούμε από μεγάλη πόλη της Φιλανδίας καμιά διακοσαριά χιλιόμετρα από το Ελσίνκι το παλικαράκι έχει καταντήσει χωρισμένος και ζητιανεύοντας από συμπατριώτες τα ναύλα του για Ελλάδα και το μαγαζί έχει πουληθεί σε Κούδρο από ...τον άρχοντα φυσικά! Τώρα αυτή είναι φανταστική ιστορία, σαν παράδειγμα την έγραψα για το πως δουλεύουν κάποιοι σε βιβλία επιστημονικής φαντασίας πάντα!

4ο Για να σοβαρευτούμε, το μεγαλύτερο μέλημα όλων μας και το δικό σου και το δικό μου είναι τα παιδιά μας. Ξέρουμε καλά ότι τα παιδιά μας μεγαλώνουν σε ένα αντίστοιχα μίζερο Φιλανδοκεντρικό σύστημα και εκπαίδευση και πολλές φορές νιώθουμε ανεπαρκείς να τους μεταδώσουμε αυτά που αισθανόμαστε και υπερηφανευόμαστε για την χώρα που μας γέννησε μιας και η καθημερινότητα τους είναι απόλυτα Φιλανδική. Ήδη έχουμε ευτυχώς λίγα προς το παρόν παραδείγματα Ελλήνων δεύτερης γενιάς που τα Ελληνικά τους περιορίζονται στο this is Sparta και την προσφώνηση μαλάκα! Από την άλλη όμως η ξερός παπαγαλισμός του λο λο η Λόλα δεν είναι η απάντηση, αυτό που θέλουμε είναι τα παιδιά μας να κατανοήσουν, να νιώσουν και να αγαπήσουν τη γλώσσα σαν μορφή έκφρασης ενός πολιτισμού. Ούτε ο ανόητος Ελληνοκεντρισμός της μορφής εμείς ανακαλύψαμε τη φιλοσοφία, την ιατρική, το εμπόριο και την ποίηση βοηθάει απλά διαιωνίζει την άγνοια και την ημιμάθεια. Αυτό γιατί οι Έλληνες δεν ανακάλυψαν την Φιλοσοφία το κάναν οι Κινέζοι απλά οι Έλληνες είχαν μερικούς από τους επιφανέστερους φιλοσόφους, ο Ιπποκράτης έβαλε τις θεωρητικές βάσεις της ιατρικής, η ιατρική ανακαλύφτηκε στην Αφρική, οι Αβυσίνιοι ήταν οι πρώτοι έμποροι και οι Ινδοί γράφανε έπη πριν οι Έλληνες μάθουν να γράφουν.

Αυτό που θέλουμε είναι τα παιδιά μας να μάθουν σεβασμό, ανοχή, κατανόηση, αποδοχή και κριτήριο σαν πρώτο βήμα. Αυτά τα παιδιά είναι πολύ τυχερά αν το χειριστούμε εμείς σωστά γιατί είναι το κριτήριο μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας, είναι τα ίδια αποτέλεσμα αυτής της πολυπολιτισμικής κοινωνίας μακριά από εθνικούς, θρησκευτικούς και πολιτισμικούς διαχωρισμούς – έτσι σαν παρένθεση, των περισσοτέρων από εμάς τα παιδιά δεν είναι ορθόδοξοι άρα φαντάζομαι όχι καλοδεχούμενοι στον φανατικά ελληνορθόδοξο σύλλογο – είναι παιδιά που δεν θεωρούν την λέξη αλβανός βρισιά και αυτό είναι τρομακτικά σημαντικό και θα βοηθείσει και την Ελλάδα. Όταν τα παιδιά μας θα μάθουν αυτά τα πράγματα θα καταλάβουν ότι δεν είναι σαν να κερδίζεις το λότο αν γεννηθείς Φιλανδός ούτε ότι χωρίς την Ελλάδα οι υπόλοιποι θα τρώγανε ακόμα μπανάνες. Αυτά λοιπόν δεν θα τους τα μάθει ο οπαδός του Άδωνη ούτε το this is Sparta. Δυστυχώς ή ευτυχώς η ευθύνη πέφτει σε σένα και σε μένα και στο κάθε Έλληνα γονιό κι όχι στα χέρια του κάθε γελοίου τρίτου. Το επόμενο βήμα είναι να βοηθείσω εγώ εσένα και εσύ εμένα να κάνουν τα παιδιά μας το επόμενο βήμα και να γνωρίσουν τον πραγματικό Ελληνικό πολιτισμό και κουλτούρα αλλά και πάλι αυτό δεν θα γίνει μέσα από έναν σύλλογο που προωθεί συνειδητά ή όχι την γκετοποίηση με ύποπτους σκοπούς και συγκεκριμένη ιδεολογική κατεύθυνση. Παρ' επιπτόντως και σαν παράδειγμα υπάρχει παιδί με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα γιατί αυτό το this is Sparta πνεύμα το μόνο που κατάφερε ήταν να το απομονώσει από τους συνομηλίκους του και να γίνει στόχος χλευασμού και βίας. Ειρωνεία; Δεν ήταν οι Έλληνες γονείς και φίλοι που κατάλαβαν το πρόβλημα αλλά ...Φινλανδοί!

5ο Για να δούμε λοιπόν τι άλλο θα σου προσφέρει αυτός ο σύλλογος; Τέσσερις με πέντε συνεστιάσεις το χρόνο σε ένα από τα 'γνωστά' Ελληνικά εστιατόρια με συνοδεία μπουζουκιού και σπασμένα πιάτα! Αυτόν τον Ελληνικό πολιτισμό θέλεις να μεταφέρεις; Την πρόσκληση συγκροτήματος με παραδοσιακές στολές από την Καστοριά και τη Ρόδο; Εγκυκλοπαιδικές συζητήσεις για το πόσες Φινλανδέζες έχει πάει ο καθένας ή πόσα εκατομμύρια βγάζει το μήνα; Αγνοώντας ότι με αυτό το τρόπο προσβάλουν πρώτα τον εαυτό τους και τις μητέρες των παιδιών τους; Προσβάλλοντας τα ίδια τα παιδιά τους που τους αρέσει ή όχι είναι Φινλανδοί; Για τη γενικότερη συμμετοχή και γνώση των Ελλήνων σε θέματα πολιτισμού απάντησα και σε προηγούμενο μήνυμά μου.

Μιχάλη λυπάμαι αλλά το ψάρι βρωμάει και βρωμάει πολύ άσχημα και από μακρυά. Η δική μου θέση είναι ειπωμένη προς όλες τις πλευρές ότι το facebook φτάνει, επειδή φαντάζομαι η αντίδραση σου είναι ότι οι παλαιότεροι δεν είναι εξοικειωμένοι με το ίντερνετ η απάντησή μου είναι ότι αυτοί έχουν τις ελληνικές επαφές τους και τον περίγυρο τους, αυτούς που πρέπει να προσέξουμε είναι η νέες γενιές και αυτά τα παιδιά αδιαφορούν και καλά κάνουν για Ελληνοκεντρικές θεωρίες και είναι εξοικειωμένα με την χαλαρότητα που προσφέρει το facebook. Αυτή η ιστορία με τον σύλλογο με βρίσκει αντίθετο και δεν έχω σκοπό να σταματήσω να δηλώνω την άποψη μου γιατί με προσβάλλει, διαιωνίζει στερεότυπα και δημιουργεί αίσθηση γκετοποίησης ξέχωρα ότι οι σκοποί του μου φαίνονται ομιχλώδεις.

Όσο γι' αυτό που γράφτηκε μετά την περιγραφή στο facebook του ...χαρούμενου και ενωτικού κλίματος στη πρώτη συγκέντωση: "θεωρώ ότι κάποιες σεβαστές ενστάσεις (αλλά ακραίες, μηδενιστικές, άδικες ως και προσβλητικές κατά την γνώμη μου) αποδείχτηκαν άστοχες και αβάσιμες." ενώ στη συνέχεια καλούνται τα μέλη να φροντίσουν πως θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές στην Ελληνική πρεσβεία ...no commend!!!

Υ.Γ1 Για να γνωρίσετε και ...ακούσετε τη Χρύσα μια γλυκύτατη ελληνοφιλανδή δοκιμάστε ...εδώ! Σημαντικό η Χρύσα συμμετέχει σε ένα διαγωνισμό δείγμα και παράδειγμα πολυπολιτισμικότητας που οργανώνει η ...CAISA το πολιτιστικό κέντρο για τους ξένους που ζούν στη Φινλανδία και που οι λαμπροί Έλληνες που θα διαδώσουν τον Ελληνικό πολιτισμό σνομπάρουν με χαρακτηρισμούς που αγγίζουν τα όρια του ρατσισμού!

Υ.Γ.2 Η πρώτη μου συμμετοχή σε έκθεση για το 2009 είναι στις 16 Απριλίου και βγήκε το πρώτο πρόγραμμα για το 2009 που συμπεριλαμβάνει έκθεση στην Αγία Πετρούπολη σε ένα αφιέρωμα που κάνει το Ερμιτάζ στην Pop Art και φυσικά η μεγάλη προσωπική έκθεση τον Οκτώβριο σε καταπληκτική γκαλερί με την παράλληλη έκδοση λευκώματος αλλά θα σας ενημερώσω όταν έρθει η ώρα.

Υ.Γ.3 Θα μπορούσα να συνεχίσω με αρκετά ακόμα θέματα αλλά για να πω την αλήθεια ...νύσταξα ;)

Σχόλια

Ο χρήστης Stazybο Hοrn είπε…
Σε διαβάζω αρκετό καιρό· μάλλον σε γνώρισα μέσω της «φίλης σου στο Βέλγιο»...

Ένα μπράβο για το άρθρο αυτό.


Και μια μικρή επισήμανση: πολλές φορές για να αντικρούσουμε το επιχείρημα του συνομιλητή μας, πιθανόν να φτάσουμε στην υπερβολή του αντίθετου άκρου. Νομίζω κάτι τέτοιο συνέβη στα λόγια σου εδώ: Ούτε ο ανόητος Ελληνοκεντρισμός... μάθουν να γράφουν. Χωρίς λόγο, δίνει λαβή να αμφισβητήσει κάποιος κακοπροαίρετος όλο το κείμενο, αμφισβητώντας αρχικά αυτό το κομμάτι.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Exete katanthsei ahdia.
E as fagwthoun oi ellhnikoi syllogoi ana ton kosmo kai ti egine; tha stamathsei h gh na gyrizei;
Opws eipa ola gia to koumanto ginontai. Koumanto kai gerontokrateia, auto vlepw kai auto einai.
Ante na psofhsete na mas adeiasete th gwnia, den paei allo, eiste komplexikoi kai psyxopatheis.
Apatewnes ths zwhs karavanades.
Miltos
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μίλτο, τι ζόρι τραβάς ακριβώς; Άμα δε σου αρέσει, γιατί συνεχίζεις να παρακολουθείς το μπλογκ?

Άμα θες να κάνεις σοβαρή συζήτηση με επιχείρηματα, έχεις το δικαίωμα. Αν απλώς θες να βρίζεις, τι νόημα έχει; Σε λάθος μέρος το κάνεις.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αγαπητέ θάνο,
Ευχαριστώ που μπήκες στον κόπο να μας παρουσιάσεις πιο αναλυτικά τις απόψεις σου. Σε πολλά σημεία η πολύτιμη ανάλυσή σου περί του πως επιδρούν οι σύλλογοι στην γκετοποίηση ή την ενσωμάτωση μεταναστών με βρίσκει σύμφωνο όπως και η αγωνία σου για ανάδειξη πραγματικών πολιτιστικών αξιών.

Είναι κάπως νωρίς να αναλυθεί το φεισμπουκ (βίρτσουαλ κόλτσουρ ένεκεν) και αν είναι θεμιτό να αντικαθιστά συλλόγους αλλά δεν θα μπώ εδώ.

Όταν έγραψα για ψυχραιμία και ανθρωπισμό ενοούσα ότι σε μία μικρή κοινωνία που ζούμε καλό θα ήταν να είμαστε ευαίσθητοι στην δυσαρέσκεια που μπορούν να προκαλέσουν τα λεγο/γραφό-μενά μας.

Τώρα: Αυτά που έγραψα στο φεϊσμπουκ για το ευχάριστο κλίμα κλπ δεν νομίζω ότι θίγουν κανέναν, δεν είχα παράπονο από κάποιον.

Και αγαπητέ Θάνο, προνόησα να ενημερώσω ( μιας και είναι τζάμπα) να μην χάσει κάποιος συμπατριώτης το εκλογικό του δικαίωμα στις ευρωεκλογές λόγω παρέλευσης προθεσμίας. ΠΡΟΣ ΤΙ ΤΟ ΑΝΤΙΑΘΛΗΤΙΚΟ ΦΑΟΥΛ με ΤΟ ΓΕΜΑΤΟ ΑΙΧΜΕΣ "...no commend!!!" Παρομοίως ενημέρωσα και για την επίσκεψη Μάτεση.

Για τη Υ.Γ1 (αν δεν είχες βάλει το Φάουλ δίπλα στην ενημέρωση αυτή δεν θα το πρόσεχα...) πολυπολιτισμικότητα μέσω μικρο-eurovision με αγγλικά τραγουδάκια,ένα άλλος Θάνος θα σε ξέσκιζε (τυχερέ, δεν βρίσκεται αυτή την στιγμή!)
Για την Υ.Γ2 καλή επιτυχία και θα περιμένω το που και πότε
Για την Υ.Γ3 καληνύχτα.

Και τέλος κάτι για τον Μίλτο.
Προκαλείς ζημία...
Ευχαριστώ για την φιλοξενία
Μιχάλης Vuosaari
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Κλαπς..
Ναι ζημιά στον εγκέφαλό σας.
Μίλτος
ΥΓ: σαν πολλοί κουλτουριάρηδες μαζευτήκαμε, δεν μας χωράει ο τόπος.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
AthanasiaPsycho:Καλημέρα μετά από πολύ καιρό!Θα διαφωνήσω με τον Stazy Horn όσον αφορα την φράση ανόητος Ελληνοκεντρισμός και ότι δίνει λαβή να αμφισβητηθεί το κείμενο από κάποιον κακοπροαίρετο.Προφανέστατα ο κακοπροαίρετος είτε θα ανήκει στην ομάδα των Ελληνοκεντρικών ή αυτών σε πλήρη άγνοια αναφορικά με την ελληνική πραγματικότητα.Πώς εξηγείται ότι ορισμένα βασικά πράγματα στην Ελλάδα όπως η υγεία, η παιδεία κλπ παραμένουν στάσιμα στην καλύτερη των περιπτώσεων ή δεν βελτιώνονται?Απλούστατα 3 είναι οι λέξεις κλειδιά: βόλεμα, ζαμανφουτισμός, κερδοσκοπία!Και ο Ελληνοκεντρισμός είναι η υπέρτατη ασπίδα για να τα καμουφλάρεις. Κλασική φράση ενός Ελληνοκεντρικού πολίτη:Όλα μπορεί να μην είναι τέλεια, αλλά σαν Εμάς τους Ελληνες και σαν την Ελλάδα δεν υπάρχει και τα μεγάλα συμφέροντα κλπ φταίνε, -εκτός από το ατομικισμό και τον ωχ αδερφισμό μας!Και αν τους πεις γιατί θεωρείς κακό να χρησιμοποιήσουμε κάποια παραδείγματα από διαφορετικούς πολιτισμούς θα σε αποκαλέσουνε κλασικά αντι-Έλληνα. Ε ναι σύμφωνα με τα δικά τους μέτρα και σταθμά προτιμώ να είμαι Αντι-ελληνίδα, προδότης όπως θέλουνε ας το πούνε παρά αδιάφορη και ρατσίστρια.Μιας που αναφερόμαστε σε συλλόγους-συμπεριλαμβανομένων και συλλόγων σχετικούς με την υγεία- ελλήνων πόσοι από αυτούς βρίσκονται για να προάγουν και να διατηρήσουν την πολιτιστική τους κληρονομιά κλπ και πόσοι για να καρπωθούν προσωπικά?Το ίδιο ακριβώς μοτίβο επικρατεί και εδώ Θάνο.2:10 ενδιαφέρονται πραγματικά οι υπόλοιποι αποσκοπούν σε προσωπικά κερδοσκοπικά, μικροκομματικά και όποια άλλα συμφέροντα.Δεν αμφισβητώ ότι υπάρχει και σε άλλους δυτικούς πολιτισμούς αλλά αμφιβάλλω ότι είναι σε τέτοια κλίμακα.
Και ναι συμφωνώ με τον Μίλτο....ΑΗΔΙΑ με κεφαλαία!Αλλά γιατί Μίλτο?Για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο!Θέλω να ελπίζω ότι σαν νέο παιδί που είσαι θα φροντίσεις με τη σειρά σου εσύ και η γενιά σου να ξεριζωθεί αυτή η 'αηδία' και να μη καταλήξεις βολεμένος σε ένα δημόσιο (The greek dream) και άκρατα ελληνοκεντρικός και θα είσαι ακροατής της επόμενης γενιάς που μπορεί να σου πει πολύ πιο βαριές κουβέντες...γιατί απλά θα είσαι ένας βολεμένος και αδιάφορος.¨Αλλαξε λοιπόν το μέλλον ξεκινώντας από τώρα...ακούγοντας απλά ανοιχτόμυαλους ανθρώπους και ας είναι μερικοί μεγαλύτεροι σου,και πέρνοντας τη ζωή σου στα χέρια σου..γιατί τρόποι υπάρχουν και μια καλή αρχή είναι να δραστηριοποιηθείς πηγαίνοντας εθελοντικά σε νοσοκομεία που νοσηλεύονται παιδιά στην ηλικία σου και έχουνε ανάγκη από την συντροφιά ενός συνομιλήκου φίλου.Και όταν μπεις και διαπιστώσεις σημαντικές ελλείψεις έλα να μου πεις σε ποιον τις αποδίδεις?Σε αυτόν που κάνει κουμάντο?Και ποιος τον εξέλεξε αυτόν, όπως και τους προηγούμενους?Το κουμάντο πάλι...ΕΜΕΙΣ!
Συγνώμη Θάνο αν παρεκτράπηκα!Όλοι έχουνε άποψη για όλα χωρίς να έχουνε πραγματικά εμπειρικά δεδομένα.Ας μου πούνε που αποδίδεται η έλλειψη απολυμαντικού διάλυματος στο τμήμα καρκινοπαθών παιδιών τα οποία βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή και κινδυνεύει η ζωή τους από ένα απλό μικρόβιο του οποιοδήποτε μπει και δεν έχει απολυμάνει τα χέρια του?Ελλείψεις σε ανθρώπους που θα στηρίζουν παιδιά και γονείς?Το σύστημα μας αλλά και εμείς είμαστε μια αηδία με ελάχιστες εξαιρέσεις.Αυτή είναι η άποψη μου, πάει και τελείωσε.Δέχομαι και σέβομαι την άποψη ανθρώπων με εμπειρίες στον ελληνικό χώρο και όχι ανθρώπων που δεν αντιμετώπισαν καμία δύσκολη κατάσταση,που δεν προβληματίζονται αλλά τρέχουνε σε μπαρ, καφετέριες και σκυλάδικα μόνο!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Θάνο, μιας και αναφέρθηκες στο φινλαδικό εκπαιδευτικό σύστημα, ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας έκανε φέτος μια εκπομπή συγκρίνοντάς το με το ελληνικό:

http://www.youtube.com/watch?v=RtcAPxh-NQs

Θέλεις να κάνεις κάποιο σχόλιο, εσύ που γνωρίζεις τα πράγματα από κοντά;

Δημήτρης
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Οι φιλανδοί έχουν άλλα προβλήματα, που δεν γίνονται εύκολα κατανοητά από τους μεσόγειους: παγετός, κρύο, privacy όσο δεν πάει, έλλειψη body language και είναι και λίγο psycho.
Γιάννης Φυστίκης
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Eχει φίλουσ ο τζουτζουκος στη Φιλανδία; Απίστευτο!!!
Μπορώ να βρω θέση σα Δάσκαλος σε κανένα από αυτά τα σχολεία με τα τρία Ελληνόπουλα που λες.Αν κανονίσεις τίποτα ,κλείσε και ένα σπίτι στο Πορι και απο Φθινόπωρο είμαι εκεί
Στέλιος
Ο χρήστης ovi είπε…
Οι απαντήσεις στο ...επόμενο post!!! :)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Διάλειμμα με χιόνι

Κασσελάκιος ο λόγος