Περί Ελληνικής κοινότητας και άλλα Φιλανδικά ανέκδοτα

Το κείμενο που ακολουθεί αφορά τους Έλληνες που ζουν στη Φιλανδία και είναι σε συνέχεια μερικών ακόμα κειμένων και επιστολών που σύντομα θα προσθέσω για να υπάρξει μια συνολική εικόνα.

Επειδή κάποια πράγματα απαιτούν απαντήσεις

Για να δούμε λοιπόν,

1ο Μετά από την πραγματικά ευχάριστη συνάντηση για καφέ στου Baker's με τους γνωστούς άγνωστους και την ευχαρίστηση αφ' ενός να γνωρίσω μερικούς συμπατριώτες που δεν ήξερα και ελπίζω να έχω τη χαρά και την τιμή να ξαναδώ και αφ' ετέρου την πολύτιμη ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών.

2ο Μετά από σειρά τηλεφωνημάτων που αυτή τη φορά επεκτάθηκαν σε ανθρώπους που ΔΕΝ εκτιμώ και κάποια τηλέφωνα από την παλαιότερη γενιά που με κάνουν να αναρωτιέμαι ποιός τους έδωσε τον αριθμό του τηλεφώνου μου συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αυτοχαρακτηρίζονται αντιπρόσωποι των 'Ελλήνων' της Φιλανδίας και 'πρόεδροι'!!!

3ο Γνωρίζοντας ότι αρκετοί διαβάζουν με ...ενδιαφέρον τις απόψεις μου από όλες τις πλευρές μεταφέροντας με τον γνωστό υπερφίαλο τρόπο (ελπίζω η λέξη να μην χαρακτηριστεί ...κουλτουριάρικη ή ελιτίστικη, θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω άλλη ανάλογη του δόκιμου πολιτισμικού επιπέδου) τα λεγόμενα μου . Και κάποιες σποραδικές πληροφορίες από τους συνήθεις καλοθελητές,

Έχουμε και λέμε, οι πληροφορίες ...συμπτωματικά συγκλίνουν σε ένα σημείο, κάποιοι εμπνευσμένοι από τα 'αρχαιοελληνικά' ιδεώδη του 'μπουμπούκου' και της 'μπουμπούκας' χέρι χέρι με κάποιους 'παλαιότερους' συμπεριλαμβανομένων και κάποιων από τα προηγούμενα προεδρεία είναι αυτοί που κινούν την παράσταση για την ίδρυση ενός συλλόγου “Ελλήνων” της Φιλανδίας για την προώθηση του ...Ελληνοχριστιανικού πολιτισμού με το όπως πολύ σωστά παρατήρησε κάποιος νεοναζιστικής ή Ελληνικότατα Χίτικης έμπνευσης όνομα “SUOMEN ΗELLEENIT”

Επειδή ο ορισμός που δίνουν στον Ελληνικό πολιτισμό και τους αντιπροσώπους του στιλ Ρουβά και φουστανέλα δεν με αντιπροσωπεύουν αφ' ενός είμαι εναντία της δημιουργίας αυτού του συλλόγου και παράλληλα τον θεωρώ φορέα προκατάληψης στα όρια του κοινωνικού ρατσισμού μιας και για παράδειγμα αποκλείουν την συμμετοχή την δική μου και της οικογένειας μου που δεν είμαστε ορθόδοξοι ή χριστιανοί.

Όσον αφορά εμένα προσωπικά το τρίπτυχο πατρίς-θρησκεία-οικογένεια όπως και το τρίπτυχο φραπέ-γκόμενες-κουτσομπολιό ποτέ δεν με έκφρασε και δεν θα με εκφράσει τώρα σε αυτή την ηλικία, απ' εναντίας με βρήκαν πάντα πολέμιο. Παράλληλα τον Ελληνισμό μου τον έχω αποδείξει αρκετές φορές και εκεί που χρειαζόταν με την παρουσία μου ή την δουλειά μου σε τοπικούς και διεθνείς οργανισμούς και όχι επιδεικνύοντας το περιεχόμενο της φουστανέλας σε μεθυσμένες και ηλικιωμένες Φινλανδές.

Άρα σαν αρχή (και προς το παρόν) μια θερμή παράκληση, ΠΟΤΕ μην χρησιμοποιήσετε τον όρο αντιπρόσωποι ή εκφραστές των Ελλήνων της Φιλανδίας αλλά περιοριστείτε στο ανευθαίρετο δικαίωμα σας να εκφράζετε και να αντιπροσωπεύετε τα μέλη του συλλόγου σας. ΠΟΤΕ μην διανοηθείτε να ζητήσετε οτιδήποτε από τις Ελληνικές κυβερνήσεις αντιπροσωπεύοντας τους Έλληνες της Φιλανδίας παρά μόνο τον συγκεκριμένο αριθμό των μελών σας και φροντίσετε να είστε διαφανείς και συγκεκριμένοι όσο αφορά τους σκοπούς σας και τις πράξεις σας και τέλος αποφύγετε να αυτοαναφέρεστε σαν Ελληνική κοινότητα αλλά όπως και νομικά θα αποκαλείστε, σύλλογος ή ένωση.

Υ.Γ. 1 Από κάποιους αναφέρθηκε η ανοησία ότι μόνο σαν σύλλογος οργανωμένος μπορούμε να ζητήσουμε Έλληνα δάσκαλο, λοιπόν τους πληροφορώ ότι σε ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ Φιλανδικό σχολείο φοιτούν τουλάχιστον τρία παιδιά της ίδιας εθνικότητας το σχολείο είναι νομικά ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟ να προσλάβει δάσκαλο που θα διδάσκει την συγκεκριμένη γλώσσα, έτσι υπάρχουν δάσκαλοι Σομαλοί, Ρώσοι, Ισπανοί, Κινέζοι κλπ. Το πως θα οργανωθούμε είναι δικό μας θέμα και το έχουμε ήδη κάνει. Άρα δεν χρειάζεται ...εξωραϊστικός σύλλογος για να μάθουν τα παιδιά μας Ελληνικά εκτός φυσικά εάν παράλληλα με τη γλώσσα η ...εθνική διαπαιδαγώγηση είναι στο πρόγραμμα!

Υ.Γ. 2 Η CAISA (με έναν αντικειμενικά πολύ ωραίο κτίριο και μοντέρνους χώρους) υπάρχει για ένα και μόνο σκοπό, να βοηθάει πολιτιστικές ενέργειες των ξένων μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων και αιθουσών για συναντήσεις ΔΩΡΕΑΝ. Αλλά αν δεν με απατάει η μνήμη μου κάποιοι ...ψηλοί, ξανθοί, γαλανομάτες, άριοι Έλληνες έχουν συχνά χαρακτηρίσει τον συγκεκριμένο χώρο με διάφορα επίθετα δείγμα δημοκρατίας και πολυπολιτισμικής ανοχής. Ποιός λοιπόν και γιατί αποφάσισε να νοικιάσει χώρο σε κεντρικό σημείο του Ελσίνκι εξασφαλίζοντας καφέ, μεζεδάκια και παπά και ποιός τα πληρώνει; Αν μου πείτε ότι κάποιος τον παραχώρησε τότε εκτός από τις πληροφορίες και οι υποψίες θα αποδειχτούν σωστές! (Τι να κάνουμε, υπάρχει και η επαγγελματική διαστροφή!!!)

Υ.Γ. 3 Θα μπορούσα να συνεχίσω για πολύ με όσα ανόητα άκουσα τις τελευταίες μέρες αλλά όπως είπε και ο Αϊνστάιν (φαντάζομαι κι αυτό θα ακουστεί σαν κουλτουριάρικο και ελιτίστικο εκ μέρους μου): “Δύο πράγματα είναι απέραντα, το σύμπαν και η βλακεία και όσο αφορά το σύμπαν ...δεν είμαι σίγουρος!”

Σχόλια

Ο χρήστης phivos είπε…
Αλλαξε Ελσίνκι με Παρίσι (ή με όποια άλλη πόλη θες) και το κείμενό σου δουλεύει ακόμα!

Οι σιωπηλές πλειοψηφίες - που ποτέ δεν μπήκαμε στις τάξεις τους ούτε 'συ ούτε 'γω - αυτές είναι που τα επιτρέπουν αυτά. Με το να είναι ακριβώς... σιωπηλές (δηλ. αποχαυνωμένες).

Χτύπα Θάνο! Χτύπα αλύπητα!
Ο χρήστης Кроткая είπε…
είναι άραγε τυχαίο που όλες αυτές οι "ελληνικές κοινότητες εξωτερικού" αφυπνίστηκαν τέσσερις μήνες πριν τις ευρωεκλογές?

Γιατί κι εδώ -που έχουμε μπόλικες ελληνικές κοινότητες, συχνά χρωματισμένες πράσινες ή γαλάζιες- αρχίσαμε να λαμβάνουμε emails ενημερωτικά κλπ. αυτές τις μέρες.

Εγώ είμαι καχύποπτη ή αυτοί κάνουν χοντράδες;
Ο χρήστης Πωλίνα είπε…
agaph mou glukia prospatheis na vreis logikh se enan anthrwpo pou otan ton rwthsan an ton enoxlei pou ton apokaloun mpoumpouko apanthse oti einai kalutero ap to fasistas!ki autos o anthrwpos mazi me to xeri xeri fusika apotelei kommati ths voulhs kai tou kuvernhtikou mas susthmatos!tous enoxlei pou den anhkete sto xristinanismo ki oxi pou ta vivlia twn thrhskeutikwn sthn ellada milane mono gia to xristianismo kai den anaferontai se kamia allh thrhskeia!toulaxiston as allaxoune ton tilto tou mathimatos na to lene "XRISTIANIKA" :P

se filw ki akoma perimenw to email!!!den to xexnaw!!! filia stis prigipises!!
Ο χρήστης ovi είπε…
Καλησπέρα,

Η κατάσταση θα μπορούσε να είναι γελοία μιας και οι περισσότεροι από αυτούς πληρούν όλα τα στοιχεία των Ελληνικών στερεότυπων για τα οποία πολλοί από εμάς έχουμε πικραθεί συχνά, αμόρφωτα καμάκια, πατριδοκάπηλοι νοσταλγοί της δικτατορίας από αυτούς που συχνά λένε ότι κατά τη περίοδο της ...'επανάστασης' ούτε ανεργία υπήρχε, ούτε οι πολιτικοί κλέβανε και όλοι μας είχαμε λεφτά και δεν ξέρω γιατί αλλά εμένα αυτά τα επιχειρήματα μου θυμίζουν ναζί! Έτσι λοιπόν από γελοίοι εξελίσσονται σε επικίνδυνους γιατί αυτοί σκοπεύουν να εκφράζουν τους Έλληνες της Φιλανδίας και όπως καλά ξέρετε όλοι σας άλλο που δεν θέλανε και οι Φινλανδοί για να βάλλουν ταμπέλες. Τοκογλύφοι και εκμεταλλευτές των Ελλήνων μεταναστών σε επίπεδο εγκληματικό που μου φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να βάλω μερικές από αυτές τις ιστορίες και εδώ μέσα έτσι γιατί ήρθε ή ώρα να γνωρίσουν και οι νεότεροι που ζουν εδώ ποιοί θα διαδώσουν στη Φιλανδία τον Ελληνικό πολιτισμό!

Φοίβο κάποιους από αυτούς είμαι σίγουρος ότι τους ξέρεις! Ανθρωπάκια που αντί να μάθουν για τη χώρα που τους φιλοξενεί και τους δίνει μια μπουκιά ψωμί αναλώνονται στη κομπίνα και πως να τη βγάλουν με έξοδα του κράτους τα τελευταία τριάντα χρόνια! Είμαι έξαλλος γιατί έχω κουραστεί να χρειάζεται κάθε φορά να αποδείξω ότι αυτή δεν είναι η Ελλάδα και βέβαια επειδή δεν μπορούν να με αντιμετωπίσουν διαφορετικά έχουν πέσει στην προσφιλή Ελληνική μέθοδο, την λάσπη. Κάποιος μου είπε, κάτι άκουσα και τα γνωστά και βέβαια η ταμπέλα κουλτουριάρης και ελιτιστής που μακάρι και να ξέρανε τι σημαίνουν οι λέξεις είναι τα τελευταία τους ...όπλα! Έχω σκοπό να το τραβήξω στα άκρα και στη δεξίωση της πρεσβείας που πλησιάζει για την 25 Μαρτίου θα το προχωρήσω αν και με ενημέρωσαν ...ευγενικά να μην πλησιάσω γιατί δεν θα μου κάνει ...καλό!!!

krot έχουμε πολλά να πούμε, υπόσχομαι να γράψω!!!

Πωλινάκι κοιτάω τις φωτογραφίες σου πολλές φορές στο facebook και γελάω!!! είσαι απίθανη!!! Ναι χρωστάω κάτι αλλά για δικαιολογία τους πίνακες τους παρέλαβα τελικά χτες!!!
Ο χρήστης Πωλίνα είπε…
thanoulh an me evlepes apo konta sthn prospatheia mou na kanw snowboard na deis pws tha gelouses!kai ta pitsirikia sthn hlikia ths dafnhs na me prospernane me taxuthta tou fwtos ki egw anepidekth na ta koitaw pesmenh (gia miriosth fora!) apo katw pros ta panw!se skeftomouna pantws sta loutra pou eixame paei...me to xioni dipla stis pisines....pws to antexete auto to kruo zesth kruo zesth!poltisimiko sok epatha!:P

filw se! ;)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Vasika eseis eiste to provlhma, dioti analwneste me to na asxoleiste me tous xountikous, th stigmh pou kaneis i elaxistoi tous dinoun shmasia. Eseis me to na asxoleiste mazi tous, tous dinete dynamh, se shmeio pou anarwtiemai mhpws eiste kai eseis fasistes.

Mpla, mpla, mpla, alla apotelesma mhden, mpas kai vgalete kana eurw parapanw, sas exoume sixathei emeis oi neoi, proagetai ena dipoliko systhma, gia na mporeite na trwte amfoteroi kai oi neoi na plhrwnoun ta spasmena. Afou re epanastates tou kanape meta tis ekloges oi xountikoi tha epistrepsoun pali sthn trypa tous kai esena Thano ti se noiazei an tha anoiksoun syllogo, den mporeis na tous kaneis tipota, den exeis to dikaiwma, ektos an eisai kai esy fasistas.
Stamathste epitelous na klapsourizete, alla kserw giati to kanete auto, mpas kai arpaksete kanena kratiko kondyli. Ahdia exete katanthsei, toulaxiston pethanete hsyxa, xwris na anatinaksete ton planhth ston aera, emeis oi neoi exoume mia zwh na zhsoume kai theloume na th zhsoume hrema se katharo perivallon kai oxi etsi opws to exete katanthsei.

Miltos
Ο χρήστης ovi είπε…
Μίλτο φίλε μου θα στο πω όσο πιό ευγενικά γίνεται αλλά είσαι ...εκτός θέματος και μάλλον σε λάθος blog!!! Αν πάλι δεν κάνεις εσύ λάθος τότε κάνανε λάθος αυτοί που σου βάλανε λάθος ...κασέτα όπως έλεγε κι εκείνο το παλιό ανέκδοτο με τον Φλωράκη!!! Πάντως σε ευχαριστώ για το ...ευχάριστο διάλειμμα απλά επιβεβαιώνεις τα λεγόμενά μου!!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Nai, prosekse giati apeilhse :)))
Miltos
Ο χρήστης Πωλίνα είπε…
milto sto kefali sou kuriarxei mia sugxhsh gegonos pou sou dinei th dikiologia "apalasetai logw vlakeias" anarwtiemai an diavases oloklhro to post h mono ton tilto..!giati profanws kapoia selida apo to google se petaxe edw kai den exeis idea gia to pou milas kai se poion anthrwpo anaferesai etsi....phgaine loipon na grapseis ta sxoliakia sou se kanena forum pou tha vreis ki allous omoideates pou gia ola ftaine oi prwhn ki oi epomenoi.
Mhpws ektos apo katharo perivallon thes kai ugeia kai agaph gia olo ton kosmo?giati tha eixes kales pithanothtes kai ws upopshfios mr pagosmios tourismos...!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ax Pwlina ksexases thn agaph kai lagneia gia to xrhma kai to kokoretsi.
Telika poso poly ponaei h alhtheia tous mparmpades kai tis theitses e;;;
Ο χρήστης Μαύρος Γάτος είπε…
Μια ζεστή καλησπέρα από τη Θεσσαλονίκη!

Στο Bordeaux που έζησα, εκατό Έλληνες είχαν καταφέρει να έχουν ΤΡΕΙΣ συλλόγους που μισιούνταν θανάσιμα.

Τό 'χει το γονίσιο μάλλον Σ;ο)))
Ο χρήστης Μαύρος Γάτος είπε…
το γονίδιο, δλδ Σ;α)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ποιο γονίδιο μωρέ;
Εξουσία και χρήμα, αυτός είναι δικός μας, αυτός δικό σου, για να περνάνε ωραία και να κάνουν κουμάντα οι κωλόγριες και οι μπαρμπάδες. Παλιοκηφήνες, απατεώνες της ζωής.
Μίλτος
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αγαπητέ Θάνο,
Ευχαριστώ για την φιλοξενία στα μέρη σου.
Θα ήθελα να ρωτήσω αν θα θέλατε να έχετε μία άποψη ενός που συμμετείχε στην Συγκεκριμένη συνάντηση για Αυτόν τον Νέο σύλλογο εδώ στο Ελσίνκι. Έπειτα θα ήθελα να ρωτήσω αν θα μπορούσαμε να δούμε ένα θέμα που αφορά έλληνες, συμπατριώτες, συνανθρώπους μας και την επιλογή τους να συνέρχονται (όπως συνέρχονται παντού στον κόσμο οι πάντες)με λίγο ψυχραιμία και ανθρωπισμό;
Ευχαριστώ Μιχάλης από τον νέο λιμένα Ελσίνκι
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Mitlo egw eimai h thitsa?giati entaxei sta 24 pipini de me les alla kai thitsa!!?:PPP hahahaha

telika de mas eipes eisai trendy h emo?

pwlina

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περί Ελληνικής κοινότητας στη Φινλανδία ...ξανά!

Διάλειμμα με χιόνι

Κασσελάκιος ο λόγος