Saturday, March 07, 2009,1:39 AM
Περί Ελληνικής κοινότητας και άλλα Φιλανδικά ανέκδοτα
Το κείμενο που ακολουθεί αφορά τους Έλληνες που ζουν στη Φιλανδία και είναι σε συνέχεια μερικών ακόμα κειμένων και επιστολών που σύντομα θα προσθέσω για να υπάρξει μια συνολική εικόνα.

Επειδή κάποια πράγματα απαιτούν απαντήσεις

Για να δούμε λοιπόν,

1ο Μετά από την πραγματικά ευχάριστη συνάντηση για καφέ στου Baker's με τους γνωστούς άγνωστους και την ευχαρίστηση αφ' ενός να γνωρίσω μερικούς συμπατριώτες που δεν ήξερα και ελπίζω να έχω τη χαρά και την τιμή να ξαναδώ και αφ' ετέρου την πολύτιμη ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών.

2ο Μετά από σειρά τηλεφωνημάτων που αυτή τη φορά επεκτάθηκαν σε ανθρώπους που ΔΕΝ εκτιμώ και κάποια τηλέφωνα από την παλαιότερη γενιά που με κάνουν να αναρωτιέμαι ποιός τους έδωσε τον αριθμό του τηλεφώνου μου συμπεριλαμβανομένων και αυτών που αυτοχαρακτηρίζονται αντιπρόσωποι των 'Ελλήνων' της Φιλανδίας και 'πρόεδροι'!!!

3ο Γνωρίζοντας ότι αρκετοί διαβάζουν με ...ενδιαφέρον τις απόψεις μου από όλες τις πλευρές μεταφέροντας με τον γνωστό υπερφίαλο τρόπο (ελπίζω η λέξη να μην χαρακτηριστεί ...κουλτουριάρικη ή ελιτίστικη, θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω άλλη ανάλογη του δόκιμου πολιτισμικού επιπέδου) τα λεγόμενα μου . Και κάποιες σποραδικές πληροφορίες από τους συνήθεις καλοθελητές,

Έχουμε και λέμε, οι πληροφορίες ...συμπτωματικά συγκλίνουν σε ένα σημείο, κάποιοι εμπνευσμένοι από τα 'αρχαιοελληνικά' ιδεώδη του 'μπουμπούκου' και της 'μπουμπούκας' χέρι χέρι με κάποιους 'παλαιότερους' συμπεριλαμβανομένων και κάποιων από τα προηγούμενα προεδρεία είναι αυτοί που κινούν την παράσταση για την ίδρυση ενός συλλόγου “Ελλήνων” της Φιλανδίας για την προώθηση του ...Ελληνοχριστιανικού πολιτισμού με το όπως πολύ σωστά παρατήρησε κάποιος νεοναζιστικής ή Ελληνικότατα Χίτικης έμπνευσης όνομα “SUOMEN ΗELLEENIT”

Επειδή ο ορισμός που δίνουν στον Ελληνικό πολιτισμό και τους αντιπροσώπους του στιλ Ρουβά και φουστανέλα δεν με αντιπροσωπεύουν αφ' ενός είμαι εναντία της δημιουργίας αυτού του συλλόγου και παράλληλα τον θεωρώ φορέα προκατάληψης στα όρια του κοινωνικού ρατσισμού μιας και για παράδειγμα αποκλείουν την συμμετοχή την δική μου και της οικογένειας μου που δεν είμαστε ορθόδοξοι ή χριστιανοί.

Όσον αφορά εμένα προσωπικά το τρίπτυχο πατρίς-θρησκεία-οικογένεια όπως και το τρίπτυχο φραπέ-γκόμενες-κουτσομπολιό ποτέ δεν με έκφρασε και δεν θα με εκφράσει τώρα σε αυτή την ηλικία, απ' εναντίας με βρήκαν πάντα πολέμιο. Παράλληλα τον Ελληνισμό μου τον έχω αποδείξει αρκετές φορές και εκεί που χρειαζόταν με την παρουσία μου ή την δουλειά μου σε τοπικούς και διεθνείς οργανισμούς και όχι επιδεικνύοντας το περιεχόμενο της φουστανέλας σε μεθυσμένες και ηλικιωμένες Φινλανδές.

Άρα σαν αρχή (και προς το παρόν) μια θερμή παράκληση, ΠΟΤΕ μην χρησιμοποιήσετε τον όρο αντιπρόσωποι ή εκφραστές των Ελλήνων της Φιλανδίας αλλά περιοριστείτε στο ανευθαίρετο δικαίωμα σας να εκφράζετε και να αντιπροσωπεύετε τα μέλη του συλλόγου σας. ΠΟΤΕ μην διανοηθείτε να ζητήσετε οτιδήποτε από τις Ελληνικές κυβερνήσεις αντιπροσωπεύοντας τους Έλληνες της Φιλανδίας παρά μόνο τον συγκεκριμένο αριθμό των μελών σας και φροντίσετε να είστε διαφανείς και συγκεκριμένοι όσο αφορά τους σκοπούς σας και τις πράξεις σας και τέλος αποφύγετε να αυτοαναφέρεστε σαν Ελληνική κοινότητα αλλά όπως και νομικά θα αποκαλείστε, σύλλογος ή ένωση.

Υ.Γ. 1 Από κάποιους αναφέρθηκε η ανοησία ότι μόνο σαν σύλλογος οργανωμένος μπορούμε να ζητήσουμε Έλληνα δάσκαλο, λοιπόν τους πληροφορώ ότι σε ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ Φιλανδικό σχολείο φοιτούν τουλάχιστον τρία παιδιά της ίδιας εθνικότητας το σχολείο είναι νομικά ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟ να προσλάβει δάσκαλο που θα διδάσκει την συγκεκριμένη γλώσσα, έτσι υπάρχουν δάσκαλοι Σομαλοί, Ρώσοι, Ισπανοί, Κινέζοι κλπ. Το πως θα οργανωθούμε είναι δικό μας θέμα και το έχουμε ήδη κάνει. Άρα δεν χρειάζεται ...εξωραϊστικός σύλλογος για να μάθουν τα παιδιά μας Ελληνικά εκτός φυσικά εάν παράλληλα με τη γλώσσα η ...εθνική διαπαιδαγώγηση είναι στο πρόγραμμα!

Υ.Γ. 2 Η CAISA (με έναν αντικειμενικά πολύ ωραίο κτίριο και μοντέρνους χώρους) υπάρχει για ένα και μόνο σκοπό, να βοηθάει πολιτιστικές ενέργειες των ξένων μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων και αιθουσών για συναντήσεις ΔΩΡΕΑΝ. Αλλά αν δεν με απατάει η μνήμη μου κάποιοι ...ψηλοί, ξανθοί, γαλανομάτες, άριοι Έλληνες έχουν συχνά χαρακτηρίσει τον συγκεκριμένο χώρο με διάφορα επίθετα δείγμα δημοκρατίας και πολυπολιτισμικής ανοχής. Ποιός λοιπόν και γιατί αποφάσισε να νοικιάσει χώρο σε κεντρικό σημείο του Ελσίνκι εξασφαλίζοντας καφέ, μεζεδάκια και παπά και ποιός τα πληρώνει; Αν μου πείτε ότι κάποιος τον παραχώρησε τότε εκτός από τις πληροφορίες και οι υποψίες θα αποδειχτούν σωστές! (Τι να κάνουμε, υπάρχει και η επαγγελματική διαστροφή!!!)

Υ.Γ. 3 Θα μπορούσα να συνεχίσω για πολύ με όσα ανόητα άκουσα τις τελευταίες μέρες αλλά όπως είπε και ο Αϊνστάιν (φαντάζομαι κι αυτό θα ακουστεί σαν κουλτουριάρικο και ελιτίστικο εκ μέρους μου): “Δύο πράγματα είναι απέραντα, το σύμπαν και η βλακεία και όσο αφορά το σύμπαν ...δεν είμαι σίγουρος!”

Labels: , ,

 
posted by ovi
15 comments