Monday, March 24, 2008,3:49 AM
Κυριακή του Πάσχα!
Η θερμοκρασία έξω είναι στους -12 βαθμούς, παγωνιά και τα πάντα είναι στρωμένα με χιόνι. Λίγες ώρες πριν τελειώσει η Κυριακή του Πάσχα και τα πάντα θυμίζουν Χριστούγεννα, ειδικά μιας και τα Χριστούγεννα δεν χιόνισε καθόλου.

Το Πάσχα στη Φιλανδία δεν θυμίζει με τίποτα Ελλάδα και ακόμα και η γυναίκα μου λέει ότι το Πάσχα αξίζει να το ζεις μόνο στην Ελλάδα. Ακόμα και τα Πάσχα που έχω ζήσει στην Αγγλία ήταν πιο ζωντανά από αυτά της Φιλανδίας. Φυσικά υπάρχουν Πασχαλινά έθιμα, ένα ανακάτωμα Χριστιανισμού με παγανιστικά έθιμα, μην ξεχνάτε ότι οι Φινλανδοί γνώρισαν τον Χριστιανισμό τον Χριστιανισμό τον 16ο αιώνα!

Το Πάσχα εδώ είναι κλειστά οικογενειακό και το μόνο που υπάρχει από τα Χριστιανικά έθιμα είναι κάτι σχετικά πρόσφατο, έχει γύρω στα 15 χρόνια ζωή, το Μεγάλο Σάββατο γίνεται αναπαράσταση της Σταύρωσης στα σκαλοπάτια του καθεδρικού ναού μια ουσιαστικά προσεγμένη παράσταση από επαγγελματίες ηθοποιούς. Παρ' όλο το κρύο οι συγκεντρωμένοι πρέπει να ήταν γύρω στις δυο τρεις χιλιάδες, και στη συνέχεια μοιράστηκαν σε όσα παμπ είναι ακόμα ανοιχτά, μαγειρίτσα και πυροτεχνήματα δεν υπήρχαν! Η Κυριακή του Πάσχα όπως είπα και παραπάνω είναι κλειστά οικογενειακή μέρα και η γαστρονομική σπεσιαλιτέ είναι το “μάμμι” Mämmi (Είπαμε στα Φιλανδικά δεν υπάρχουν γένη και όλα είναι ...το) που είναι μαύρος χυλός φτιαγμένος από νερό και σκούρα σίκαλη γι' αυτό και το μαύρο χρώμα. Το σερβίρουν με κρέμα και ζάχαρη και φυσικά οι Φινλανδοί τρελαίνονται. Είπαμε οι Φινλανδοί, υπάρχουν και κάποιοι ξένοι που το τρώνε όπως ο Κωνσταντής αλλά όχι όλοι! Πριν από λίγο καιρό ένας Ούγγρος που ζει στη Φιλανδία έκδωσε ένα βιβλίο με 50 συνταγές βασισμένες στο Mämmi, για να δείτε τι παθαίνουν οι άνθρωποι όταν μείνουν πολύ καιρό εδώ! Εάν οι φίλτατοι Σουομέζοι νιώθουν την έλλειψη το μερίδιο μου είναι πάντα στη διάθεση τους! Για τη Δάφνη δεν ξέρουμε αλλά μέχρι τώρα η γεύση της ακολουθεί την ...δικιά μου κάνοντας τη μάνα της συχνά να βρίζει τη ...Μεσόγειο. Στο σπίτι φυσικά δεν μαγειρεύουμε κάτι παρόμοιο αλλά αύριο που θα κάνουμε μια δυο επισκέψεις σίγουρα θα μας δώσουν.

Τώρα υπάρχουν και τα παγανιστικά έθιμα που έχουν να κάνουν περισσότερο με την υποδοχή της άνοιξης παρά με ότι άλλο μυστηριακό. Την προηγούμενη Κυριακή όλα τα παιδάκια ξαμολήθηκαν στα Φιλανδικά σπίτια, κυρίως τα κοριτσάκι για να ξορκίσουν τα κακά πνεύματα, όλα ντυμένα αυτοσχεδιασμένες μάγισσες με κάπες και ζωγραφισμένα μαύρα δόντια, κρατώντας σκούπες και ...κλαδάκια διακοσμημένα με πολύχρωμα φτερά. Με το που τους ανοίγεις την πόρτα αρχίζουν τα μαγικά τους και εσύ για να τις ευχαριστήσεις πρέπει να τους δώσεις γλυκά και σοκολάτες. Έλληνας που ήρθε από την Νότιο Αμερική πριν από μερικούς μήνες – ανήκει κι αυτός στους δεν γυρίζω με τίποτα πίσω - μη γνωρίζοντας το έθιμο πήρε ένα ...σοκολατένιο αυγό από το καλάθι που του άρεσε αφήνοντας πέντε ευρώ και απορώντας με το στεναχωρημένο ύφος που είχε το κοριτσάκι!

Η Δάφνη είχε πολύ επιτυχία μιας και ο τελευταίος στη λίστα της ήταν ο ...Κωνσταντής, ο οποίος φρόντισε να γεμίσει το καλάθι μέχρι επάνω!!! κατά την Δάφνη ο Κωνσταντής είναι σπέσιαλ φίλος και θα τον καλέσει στο πάρτι γενεθλίων της για να φέρει ...τις σοκολάτες!!! Τελικά η κόρη μου εξελίσσεται σε πολύ συνφεροντολόγα!

Άλλο έθιμο είναι οι φωτιές αλλά αυτό γίνεται κυρίως στα Δυτικά, στην Οστρομπότνια, Kauhajoki για τους ...γνωρίζοντες! Εκεί ανάβουν τεράστιες φωτιές το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα και απλά ...τις χαζεύουν πίνοντας μπίρες και κουτσομπολεύοντας, βλέπετε είναι μια καλή ευκαιρία να βρεθούν όλοι μετά από ένα βαρύ χειμώνα συμπεριλαμβανομένων και αυτών που ζουν μακρυά. Στην υπόλοιπη Φιλανδία αυτό το έθιμο με τις φωτιές γίνεται κυρίως το βράδυ του μεσοκαλόκαιρου.

Τα πασχαλινά αυγά και τα εθιμοτυπικά πασχαλινά δείπνα είναι περισσότερο συνδεδεμένα με τους Ρώσους άρα με τους Ορθόδοξους που γιορτάζουν το Πάσχα ταυτόχρονα με εμάς στα τέλη του Απριλίου – η Φιλανδική ορθόδοξη εκκλησία ανήκει στο Πατριαρχείο και είναι Έλληνες Ορθόδοξοι και όχι Ρώσοι.

*********************

Στις φωτογραφίες ...φυσικά η μικρή μου μάγισσα και η περίφημη Mämmi!


Labels: , ,

 
posted by ovi
23 comments