Thursday, February 01, 2007,2:22 AM
Ένα μυστήριο, επίλογος και ένα ελληνικό τρελό!!!
Πριν ξεκινήσω να σας γράφω για τη συνάντηση μου με την Leena και τι μου είπε, νομίζω ότι θα ήταν καλό να σας πω κάτι ακόμη γι’ αυτή τη κοπέλα. Χωρίς να κάνω γενικότητες οι περισσότεροι από αυτούς που ξέρω και δουλεύουν στο τομέα της υγείας σε όποια θέση είναι άνθρωποι με τετράγωνη λογική. Φαντάζομαι ότι το απαιτεί και η δουλειά τους και όσα πρέπει να αντιμετωπίσουν καθημερινά.

Αυτό δεν απορρίπτει ότι είναι και ευαίσθητοι άνθρωποι, απεναντίας, απλά είναι πολλοί πιο ψύχραιμοι στην αντιμετώπιση ανθρώπων και καταστάσεων και όπως και να το κάνουμε έχουν δει τα πάντα. Η Leena είναι στον διοικητικό τομέα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι σε μια γυάλα αδιάφορη για ότι συμβαίνει στο χώρο της και με το χαρακτήρα της και την ανάγκη της να προσφέρει ξέρω ότι πολλές φορές όταν χρειάστηκε ‘βρόμησε τα χέρια της’ με όλη τη σημασία των λέξεων.

Στο βιβλίο που έχουμε γράψει με τον Asa, το ‘Nightshift’ πολλές από τις πληροφορίες για τις νοσοκόμες και τη ζωή στα νοσοκομεία μου της έδωσε η Leena και η ίδια έχει εμπνεύσει ένα άλλο χαρακτήρα του βιβλίου.

Αλλά ας επανέλθουμε στην ίδια την Leena, χτες το απόγευμα βρήκα την αδελφή της στη δουλειά της, δουλεύει σε κεντρικό βιβλιοπωλείο στο Ελσίνκι. Στην αρχή ξαφνιάστηκε που με είδε, προσπάθησε να με αποφύγει αλλά φαντάζομαι οι ... μη φιλανδικοί τρόποι μου την υποχρέωσαν να μου μιλήσει. Στην αρχή δεν ήξερε γιατί της μίλαγα, στη συνέχεια δεν ήξερε που ήταν η αδελφή της που είχε μήνες να την δει και στο τέλος αφού κατέληξα στην απειλή της αστυνομίας μου ζήτησε να την περιμένω όταν σχολάσει.

Από φόβο μη δοκιμάσει να φύγει χωρίς να με δει στήθηκα στην έξοδο του βιβλιοπωλείου και περίμενα και σας βεβαιώνω στους -10 και με χιόνι δεν είναι η καλύτερη ιδέα και το τσιγάρο δεν ...ζεσταίνει μάλλον πονοκέφαλο προκαλεί. Τέλος πάντων βγήκε και από ότι φαίνεται είχε σκοπό να με δει. Η πρώτη ερώτηση που μου έκανε ήταν αν ο Jarmo ήξερε τίποτα και χρειάστηκε να της δώσω το λόγο μου ότι είχα να του μιλήσω μήνες και ότι με αποφεύγει συστηματικά. Στην επομένη ερώτηση άρχισα να ψυλλιάζομαι ότι αγγίζαμε τα όρια του παράλογου. Η ερώτηση όσο μπορώ σε ακρίβεια ήταν, ‘μήπως σε πλησίασε πιο κοντά από ένα μέτρο; Μήπως τον είδες να ακουμπάει το τοίχο του σπιτιού σου;’ Επειδή σε τέτοιες ερωτήσεις δεν ξέρω πως να αντιδράσω απάντησα ότι σίγουρα δεν με είχε πλησιάσει στο ένα μέτρο και είμαι σχεδόν σίγουρος ότι δεν πήδηξε τους θάμνους για να ακουμπήσει τον τοίχο του σπιτιού μου.

Σημειωτέο ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια στοά λίγα μέτρα μετά την είσοδο του βιβλιοπωλείου και με την κοπέλα να κοιτάζει μόνιμα γύρω της και εγώ να εχω φρικάρει τελείως προσπαθώντας να καταλάβω τι γίνεται. Φαντάζομαι ο εκνευρισμός μου φάνηκε γιατί έβγαλε το τηλέφωνο της από την τσέπη της πάτησε το πλήκτρο και μου το έδωσε. Και επιτέλους ακούω τη φωνή της Leena!

Είναι καλά, ζει από την πρώτη του Γενάρη με μια παιδική της φίλη στη Vantaa, σαν να λέμε στα Μεσόγεια, αλλά δεν μπορεί να μου πει λεπτομέρειες. Να μου πεις τι λεπτομέρειες; Έφυγες από το σπίτι σου και τώρα μένει κάποιος άλλος, έχουμε ανησυχήσει σαν τρελοί τον τελευταίο μήνα, κόντεψα να τρέχω σε αστυνομίες για να καταγγείλω ...φόνο και δεν μπορείς να μου πεις λεπτομέρειες; Τρελή είσαι; Έχεις υποχρέωση να μου πεις λεπτομέρειες! Η Leena τώρα πια κλαίει και δεν ξέρω για σας αλλά εμένα με συγκλονίζει όταν κάποιος κλαίει στο τηλέφωνο, με κάνει να νιώθω τόσο αδύναμος να κάνω οτιδήποτε. Μου λέει ότι θα με πάρει τηλέφωνο σε λίγο που θα ηρεμίσει. No f#$@ing way!!! Η αδερφή σου δεν φεύγει από δω αν δεν μάθω που είσαι και τι συμβαίνει και ξέρεις καλά την τρέλα μου!!! Το κλείνει αλλά αμέσως χτυπάει το δικό μου τηλέφωνο και μπορώ να δω ένα αριθμό που δεν υπάρχει στη μνήμη, ήταν η Leena και μου υπόσχεται ότι θα με πάρει αργότερα τηλέφωνο, να πάω σπίτι και να αφήσω την αδερφή της, μόνο θέλει μια χάρη. Να σιγουρευτώ ότι δεν θα με πλησιάσει ο Jarmo!!!

Στις μια η ώρα και αφού κοντεύω να πάρω τηλέφωνο με παίρνει τηλέφωνο και μετά από πέντε λεπτά αναφιλητών και μπερδεμένων κουβέντων που δεν καταλαβαίνω τίποτα αποφασίζουμε να συναντηθούμε ...σήμερα σε μια μικρή πιτσαρία που ξέρει ότι συχνάζω.

Τα όσα άκουσα και μετά από 10 ώρες δυσκολεύομαι να τα πιστέψω και εντάξει κι εγώ την εχω πατήσει για μια γυναίκα και εχω φτάσει σε κάποια άκρα και φαντάζομαι όλοι μας έχουμε κάνει κάτι ανάλογο αλλά η Leena ξεπέρασε ότι θα μπορούσα να θεωρήσω λογικό – ακόμα και στον έρωτα υπάρχει το συναίσθημα της αυτοσυντήρησης, τουλάχιστον έτσι πιστεύω εγώ – και βέβαια ο κύριος Jarmo έχει να λογοδοτήσει για πολλά. Πολλές φορές σε περιπτώσεις οικογενειακής βιας η ψυχολογική βια είναι πολύ χειρότερη από τη σωματική και δυστυχώς οι νομοθεσίες δεν καλύπτουν αυτές τις περιπτώσεις.

Όταν αναφέρομαι στη ψυχολογική βια δεν αναφέρομαι στη σχέση θύμα και θύτη ή στην εξάρτηση που δημιουργεί αυτή η βια ούτε στην απολαβή της σαν μορφή ενδιαφέροντος αλλά στη καθαρή ψυχολογική βια και στην πλύση εγκεφάλου που δεν συνοδεύεται απαραίτητα από σωματική βια. Η σχέση απόλυτης εξάρτησης που δημιουργείται στηριγμένη στην ανάδειξη φοβιών από το υποσυνείδητο. Δυστυχώς στις περισσότερες χώρες όπως είπα και πάρα πάνω η αστυνομία στηρίζεται σε ορατές αποδείξεις για να αποδώσει κατηγορίες.

Αλλά για να επιστρέψουμε στη Leena και στον Jarmo η κατάσταση έχει ως έξης. Στην αρχή όλα ήταν ήρεμα και καλά συμπεριλαμβανομένου καλού σεξ και πάθους. Ο Jarmo συγγραφέας σε περίοδο που γράφει βιβλίο και άνεργος και η Leena έτοιμη να ερωτευτεί και να την ερωτευτούν χρηματοδοτεί. Το βιβλίο σύμφωνα με τον Jarmo όταν κυκλοφορήσει θα κάνει επανάσταση στη λογοτεχνία και θα του δώσει τουλάχιστον το Nobel. Αλλά δεν θέλει να πει το θέμα και κρατάει τα χειρόγραφα μέσα στη τσάντα του και τα δουλεύει μόνο αργά το βράδυ η όταν η Leena φεύγει για δουλειά. Κατά περιόδους χρειάζεται να φύγει και να περάσει το χρόνο του στη φύση χωρίς τηλέφωνα κλπ. για να συγκεντρωθεί μακριά από τον πολιτισμό που τον ενοχλεί. Φυσικά computers δεν το συζητάμε. Το κύκλωμα τον μισεί χρόνια και τον φοβάται γιατί γράφει ΤΟ βιβλίο και προσπαθούν μόνιμα να τον σταματήσουν προωθώντας ατάλαντους νέους που γράφουν χυδαία πράγματα.

Εντάξει μέχρι εδώ, με τον ένα η με τον άλλο τρόπο αυτό το τροπάριο το εχω ξανακούσει αρκετές φορές και από ανθρώπους που είχανε λίγο μυαλό. Στη συνέχεια και μετά από κάποια δαχτυλιδάκια και άλλα δωράκια σαν απόδειξη αγάπης και ότι αυτή είναι η γυναίκα της ζωής του την βάζει στο τραπεζιτικό του λογαριασμό και στην ασφάλεια του και φυσικά η Leena κάνει ...το ίδιο. Με μια μικρή διάφορα. Ο λογαριασμός του έχει ποσό διψήφιο ενώ ο δικός της ...εξαψήφιο!!!

Η Leena επιστρέφοντας στη Φιλανδία είχε πουλήσει το σπίτι της στην Αγγλία και για όσους ξέρουν καταλαβαίνουν, όσοι δεν ξέρουν φαντάζονται. Ένα σπίτι δυο υπνοδωματίων στην Αγγλία δεν στοιχίζει όσο ένα τριάρι στη Κυψέλη γιατί αφ’ ενός δεν είναι τα ίδια τετραγωνικά, αφ’ ετέρου είναι διαφορετικό κόστος ζωής.

Μετά από λίγο η Leena ανακαλύπτει τυχαία από κάποιο τηλεφώνημα ότι ο Jarmo είναι παντρεμένος με την εξέλιξη που ανέφερα στο προηγούμενο post, παράλληλα ανακαλύπτει ότι ο λογαριασμός της μειώνεται με ταχύτητα αλλά στην αρχή φαντάζεται ότι φταίνε κάποια ταξίδια που κάνανε ή ότι κάθε βράδυ ήταν έξω. Όταν τα ποσά που λείπουν μεγαλώνουν ρωτάει τι συμβαίνει και τότε αρχίζει ένα καινούργιο παιχνίδι. Ο Jarmo έχει ιδιαίτερες δυνάμεις και μπορεί να σε κάνει ότι θέλει, να διαβάζει τις σκέψεις σου η να σε κάνει να κάνεις πράγματα ακόμα και να αυτοκτονήσεις αν θέλει μόνο με την δύναμη του μυαλού του.

Έχετε πάθει πλάκα, εγώ πάντως είχα πάθει! Δεν ήξερα αν έπρεπε να τον θαυμάσω τον τυπά με το παραμύθι που πούλησε η να γυρίσω πίσω και να τον πλακώσω στις κλοτσιές! Ξέχασα να πω ότι ο λόγος που άλλαξε δουλειά ήταν γιατί ο Jarmo την ήθελε να είναι το πρωί μαζί να ξυπνάνε μαζί για ...να της καθαρίζει το μυαλό γιατί στη δουλειά της, της το ...βρομίζανε και μετά το βράδυ ήθελε να γράψει και ήθελε να είναι μόνος του, οπότε η δουλειά στο μπαρ ήταν καλή γιατί ξεκίναγε κατά τις 7 και επέστρεφε μετά τις 2!!!

Τα Χριστούγεννα τα πράγματα χειροτερέψανε γιατί άρχισε να την απειλεί ότι την είχε κάνει υπνοβάτη και το βράδυ που κοιμότανε θα την έκανε να τυλίξει το σεντόνι στο λαιμό της και να αυτοκτονήσει. Και οι ιστορίες άρχισαν να ξετυλίγονται η μια μετά την άλλη κάνοντας με να φρικάρω κάθε λεπτό και πιο πολύ. Πήγαινε το βράδυ την ώρα που σχόλαγε και ξαφνικά πεταγόταν μπροστά της λέγοντας ότι ‘υλοποιήθηκε εκεί’ ...κάτι σαν startrek. Ένα πράγμα που σίγουρα δεν μπορείς να του καταλογίσεις είναι έλλειψη φαντασίας.

Η Leena ήδη πολύ αδύνατη έχει αδυνατήσει πολύ περισσότερο, είναι χλωμή και πολύ γερασμένη. Παίρνει ηρεμιστικά για να αντέξει και βέβαια σπάνια βγαίνει από το σπίτι μήπως ο Jarmo πιάσει τα ...εγκεφαλικά της κύματα!!! Η ανησυχία της ήταν μη με πλησιάσει ο Jarmo και διαβάσει το μυαλό μου και την βρει και ακόμα ότι μπορούσε να κάνει κακό σε μας και τη Δάφνη που ξέρουμε που βρίσκεται. Δεν υπήρχε καμιά σημασία τι έλεγα και καμιά λογική δεν την καταλάβαινε και ηρέμισε μόνο όταν της είπα ότι κι εγώ εχω ανεπτυγμένες δυνάμεις και μπορώ να αντισταθώ. Είναι από αυτές τις στιγμές που δεν ξέρεις αν πρέπει να γελάς η να κλαις!!!

Τελικά την κατάφερα μετά από δυο ώρες να δεχτεί ότι πρέπει να κάνουμε κάτι να φύγει ο Jarmo από το σπίτι της και από τη ζωή της και πιθανώς η καλύτερη λύση να είναι να μετακομίσει. Έτσι με την βοήθεια ενός πολύ στενού φίλου στη τράπεζα πρώτα από όλα μπλοκάραμε το λογαριασμό της που έχει μείνει με τετραψήφιο αριθμό πια και πριν από μια ώρα με τη βοήθεια δυο άλλων φίλων πήγαμε στο σπίτι της και αλλάξαμε κλειδαριές.

Το σπίτι είναι σε άθλια κατάσταση με βρόμικα ρούχα και κατεστραμμένα πράγματα πιθανώς από κάποια έκρηξη θυμού. Λείπουν πάρα πολλά πράγματα, όπως κάτι καταπληκτικά διακοσμητικά που είχε φέρει από ένα της ταξίδι στην Ινδία και βιβλία, δίσκοι. Το στερεοφωνικό είναι σπασμένο όπως και φωτογραφίες και ένας πινακας-ποστερ. Δεν προχωράω σε λεπτομέρειες αλλά φαντάζεστε.

Ένας γείτονας είναι αστυνομικός έτσι τον βρήκα και του εξήγησα πως έχει η κατάσταση, ο άνθρωπος φυσικά φρικάρισε αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα αν η Leena δεν κάνει καταγγελία και φυσικά η Leena δεν πρόκειται να κάνει τίποτα γιατί φοβάται τον ...εγκέφαλο! το φυσικό είναι αν έρθει ο Jarmo αφού δει ότι δεν μπορεί να ανοίξει την πόρτα να προσπαθήσει να το κάνει με βια οπότε το σχέδιο είναι να το πιάσει ο γείτονας για ...κλοπή! και από κει και πέρα να τον οδηγήσει σε κάποια ομολογία ή τέλος πάντων βλέποντας και κάνοντας αν και πιστεύω ότι άτομα σαν αυτόν είναι θρασύδειλα και θα εξαφανιστεί απλά με τον φόβο της τιμωρίας.

Θα περιμένουμε λίγες μέρες και μετά θα βάλουμε πωλητήριο στο σπίτι γιατί η Leena δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναγυρίσει εκεί μέσα, η κοπέλα θα κάνει κανένα χρόνο για να συνέλθει από όλο αυτό το χαμό και βέβαια αυτό με τη βοήθεια κάποιου επαγγελματία.

Προς το παρόν λοιπόν όλοι μας είμαστε άγρυπνοι, μίλησα και με δυο-τρεις ακόμα από τη γειτονιά και περιμένουμε μήπως εμφανιστεί ο Jarmo! Όχι τίποτα βίαιο, σκοπός μας είναι απλά να συλληφθεί και να τρομάξει. Το πριόνι δεν το βρήκα γιατί πραγματικά ήμουν περίεργος ούτε είδα τίποτα παράξενο μέσα στο σπίτι που να είχε κοπεί με πριόνι, πιθανώς να ήταν κομμάτι του γενικότερου show του με την Leena και βέβαια πρέπει να πίστευε ότι η Leena θα ξαναγύριζε κάποια στιγμή.

Σήμερα νιώθω ότι εχω γεράσει δέκα χρόνια με όλα αυτά! Για τυχών εξελίξεις θα σας ενημερώσω!

*******************************

Επειδή όμως τρελά πράγματα που με αγγίζουν δεν συμβαίνουν μόνο στην εδώ, ορίστε ακόμα ένα τρελό. Πριν από δυο μέρες διάβαζα τα δελτία του BBC και έπεσα σε ένα από την Ελλάδα για κάτι παγανιστικές τελετές και βέβαια μετά βρήκα και ανάλογα άρθρα σε ελληνικές εφημερίδες. αυτό που έκανε να κοιτάξω ήταν ένα όνομα.

Την τρυφερή εποχή που δούλευα στην Αυγούλα, μια μέρα με κάλεσε πολύ αγαπημένος φίλος υπεύθυνος του πολιτιστικού που δυστυχώς έχει φύγει, και μου πέταξε ένα βιβλίο με γαλάζιο εξώφυλλο. Ήταν μια συλλογή με ποιήματα γραμμένα από μια νέα κοπέλα υπό την προστασία μεγάλου σύγχρονου ποιητή και μου ζήτησε να γράψω κάτι για το βιβλίο και για την ποιήτρια τονίζοντας μου ότι έπρεπε να είμαι ...θετικός!

Τα ποιήματα δεν μπορώ να πω ότι με ενθουσιάσανε οχι γιατί δεν ήταν καλά αλλά γιατί ήταν πολύ έντονη η παρουσία του μέντορα της, και φυσικά εκτιμώ περισσότερο το πρωτότυπο, αλλά όταν γνώρισα την ίδια παραδέχομαι ότι εντυπωσιάστηκα. Μια αδύνατη ψηλή κοπέλα με έντονη προσωπικότητα, σιγουριά για το ταλέντο της που φρόντιζε να στο τονίσει και πεισματάρα. Με αγάπη στις γρήγορες μηχανές και στον αποκρυφτικισμό και φυσικά βγήκαμε μερικές φορές και το βιβλίο της είναι ακόμα κάπου ανάμεσα στο χαμό των βιβλίων που υπάρχουν εδώ μέσα. Μια κοπέλα πολύ ζωντανή και πρόσχαρη γεμάτη δίψα για ζωή και όνειρα που ήταν και ο πρώτος άνθρωπος που γνώριζα και που έπαιρνε στα σοβαρά μαγείες κλπ. φαντάζομαι ότι η άρνηση μου να την πάρω στα σοβαρά έγινε η αίτια για το τέλος αυτής της σύντομης σχέσης. Η συγκεκριμένη είναι σήμερα μεγάλο-ιέρεια η κάτι τέτοιο και δίνει συνεντεύξεις σε εφημερίδες και κανάλια μέχρι το BBC world!!!

Με αυτά που συμβαίνουν με την Leena τις τελευταίες μέρες φυσικό είναι ότι με έπιασε ...υστερία στα γέλια και σκέφτομαι πρωτο να κάνω σπονδή με koskenkorva στους μόνους θεούς που πιστεύω, Τουτάτη και λοιπά από τον Αστερίξ, δεύτερο να πλύνω το στόμα μου αδιάκοπα με σαπούνι γιατί εχω μια παράξενη δωδεκάθεη γεύση και τρίτο να της στείλω το τηλέφωνο του Jarmo, που ξέρεις μπορεί να τα βρουν!!!

*******************************

Η φωτο από την θάλασσα στη γειτονιά μας ... λίγος πάγος!!!

*******************************

Ευχαριστώ τα τρία τηλέφωνα ενδιαφέροντος για την Leena από Ελλάδα, μετέφερα τα μηνύματα και τους στοίχους από το τραγούδι.

Το ‘κι εμείς αγαπήσαμε αλλά ...’ δεν νομίζω ότι είναι έτοιμη για να το ακούσει ...ακόμη!!!


Labels: , , ,

 
posted by ovi
25 comments