Ένα μυστήριο, επίλογος και ένα ελληνικό τρελό!!!

Πριν ξεκινήσω να σας γράφω για τη συνάντηση μου με την Leena και τι μου είπε, νομίζω ότι θα ήταν καλό να σας πω κάτι ακόμη γι’ αυτή τη κοπέλα. Χωρίς να κάνω γενικότητες οι περισσότεροι από αυτούς που ξέρω και δουλεύουν στο τομέα της υγείας σε όποια θέση είναι άνθρωποι με τετράγωνη λογική. Φαντάζομαι ότι το απαιτεί και η δουλειά τους και όσα πρέπει να αντιμετωπίσουν καθημερινά.

Αυτό δεν απορρίπτει ότι είναι και ευαίσθητοι άνθρωποι, απεναντίας, απλά είναι πολλοί πιο ψύχραιμοι στην αντιμετώπιση ανθρώπων και καταστάσεων και όπως και να το κάνουμε έχουν δει τα πάντα. Η Leena είναι στον διοικητικό τομέα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι σε μια γυάλα αδιάφορη για ότι συμβαίνει στο χώρο της και με το χαρακτήρα της και την ανάγκη της να προσφέρει ξέρω ότι πολλές φορές όταν χρειάστηκε ‘βρόμησε τα χέρια της’ με όλη τη σημασία των λέξεων.

Στο βιβλίο που έχουμε γράψει με τον Asa, το ‘Nightshift’ πολλές από τις πληροφορίες για τις νοσοκόμες και τη ζωή στα νοσοκομεία μου της έδωσε η Leena και η ίδια έχει εμπνεύσει ένα άλλο χαρακτήρα του βιβλίου.

Αλλά ας επανέλθουμε στην ίδια την Leena, χτες το απόγευμα βρήκα την αδελφή της στη δουλειά της, δουλεύει σε κεντρικό βιβλιοπωλείο στο Ελσίνκι. Στην αρχή ξαφνιάστηκε που με είδε, προσπάθησε να με αποφύγει αλλά φαντάζομαι οι ... μη φιλανδικοί τρόποι μου την υποχρέωσαν να μου μιλήσει. Στην αρχή δεν ήξερε γιατί της μίλαγα, στη συνέχεια δεν ήξερε που ήταν η αδελφή της που είχε μήνες να την δει και στο τέλος αφού κατέληξα στην απειλή της αστυνομίας μου ζήτησε να την περιμένω όταν σχολάσει.

Από φόβο μη δοκιμάσει να φύγει χωρίς να με δει στήθηκα στην έξοδο του βιβλιοπωλείου και περίμενα και σας βεβαιώνω στους -10 και με χιόνι δεν είναι η καλύτερη ιδέα και το τσιγάρο δεν ...ζεσταίνει μάλλον πονοκέφαλο προκαλεί. Τέλος πάντων βγήκε και από ότι φαίνεται είχε σκοπό να με δει. Η πρώτη ερώτηση που μου έκανε ήταν αν ο Jarmo ήξερε τίποτα και χρειάστηκε να της δώσω το λόγο μου ότι είχα να του μιλήσω μήνες και ότι με αποφεύγει συστηματικά. Στην επομένη ερώτηση άρχισα να ψυλλιάζομαι ότι αγγίζαμε τα όρια του παράλογου. Η ερώτηση όσο μπορώ σε ακρίβεια ήταν, ‘μήπως σε πλησίασε πιο κοντά από ένα μέτρο; Μήπως τον είδες να ακουμπάει το τοίχο του σπιτιού σου;’ Επειδή σε τέτοιες ερωτήσεις δεν ξέρω πως να αντιδράσω απάντησα ότι σίγουρα δεν με είχε πλησιάσει στο ένα μέτρο και είμαι σχεδόν σίγουρος ότι δεν πήδηξε τους θάμνους για να ακουμπήσει τον τοίχο του σπιτιού μου.

Σημειωτέο ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια στοά λίγα μέτρα μετά την είσοδο του βιβλιοπωλείου και με την κοπέλα να κοιτάζει μόνιμα γύρω της και εγώ να εχω φρικάρει τελείως προσπαθώντας να καταλάβω τι γίνεται. Φαντάζομαι ο εκνευρισμός μου φάνηκε γιατί έβγαλε το τηλέφωνο της από την τσέπη της πάτησε το πλήκτρο και μου το έδωσε. Και επιτέλους ακούω τη φωνή της Leena!

Είναι καλά, ζει από την πρώτη του Γενάρη με μια παιδική της φίλη στη Vantaa, σαν να λέμε στα Μεσόγεια, αλλά δεν μπορεί να μου πει λεπτομέρειες. Να μου πεις τι λεπτομέρειες; Έφυγες από το σπίτι σου και τώρα μένει κάποιος άλλος, έχουμε ανησυχήσει σαν τρελοί τον τελευταίο μήνα, κόντεψα να τρέχω σε αστυνομίες για να καταγγείλω ...φόνο και δεν μπορείς να μου πεις λεπτομέρειες; Τρελή είσαι; Έχεις υποχρέωση να μου πεις λεπτομέρειες! Η Leena τώρα πια κλαίει και δεν ξέρω για σας αλλά εμένα με συγκλονίζει όταν κάποιος κλαίει στο τηλέφωνο, με κάνει να νιώθω τόσο αδύναμος να κάνω οτιδήποτε. Μου λέει ότι θα με πάρει τηλέφωνο σε λίγο που θα ηρεμίσει. No f#$@ing way!!! Η αδερφή σου δεν φεύγει από δω αν δεν μάθω που είσαι και τι συμβαίνει και ξέρεις καλά την τρέλα μου!!! Το κλείνει αλλά αμέσως χτυπάει το δικό μου τηλέφωνο και μπορώ να δω ένα αριθμό που δεν υπάρχει στη μνήμη, ήταν η Leena και μου υπόσχεται ότι θα με πάρει αργότερα τηλέφωνο, να πάω σπίτι και να αφήσω την αδερφή της, μόνο θέλει μια χάρη. Να σιγουρευτώ ότι δεν θα με πλησιάσει ο Jarmo!!!

Στις μια η ώρα και αφού κοντεύω να πάρω τηλέφωνο με παίρνει τηλέφωνο και μετά από πέντε λεπτά αναφιλητών και μπερδεμένων κουβέντων που δεν καταλαβαίνω τίποτα αποφασίζουμε να συναντηθούμε ...σήμερα σε μια μικρή πιτσαρία που ξέρει ότι συχνάζω.

Τα όσα άκουσα και μετά από 10 ώρες δυσκολεύομαι να τα πιστέψω και εντάξει κι εγώ την εχω πατήσει για μια γυναίκα και εχω φτάσει σε κάποια άκρα και φαντάζομαι όλοι μας έχουμε κάνει κάτι ανάλογο αλλά η Leena ξεπέρασε ότι θα μπορούσα να θεωρήσω λογικό – ακόμα και στον έρωτα υπάρχει το συναίσθημα της αυτοσυντήρησης, τουλάχιστον έτσι πιστεύω εγώ – και βέβαια ο κύριος Jarmo έχει να λογοδοτήσει για πολλά. Πολλές φορές σε περιπτώσεις οικογενειακής βιας η ψυχολογική βια είναι πολύ χειρότερη από τη σωματική και δυστυχώς οι νομοθεσίες δεν καλύπτουν αυτές τις περιπτώσεις.

Όταν αναφέρομαι στη ψυχολογική βια δεν αναφέρομαι στη σχέση θύμα και θύτη ή στην εξάρτηση που δημιουργεί αυτή η βια ούτε στην απολαβή της σαν μορφή ενδιαφέροντος αλλά στη καθαρή ψυχολογική βια και στην πλύση εγκεφάλου που δεν συνοδεύεται απαραίτητα από σωματική βια. Η σχέση απόλυτης εξάρτησης που δημιουργείται στηριγμένη στην ανάδειξη φοβιών από το υποσυνείδητο. Δυστυχώς στις περισσότερες χώρες όπως είπα και πάρα πάνω η αστυνομία στηρίζεται σε ορατές αποδείξεις για να αποδώσει κατηγορίες.

Αλλά για να επιστρέψουμε στη Leena και στον Jarmo η κατάσταση έχει ως έξης. Στην αρχή όλα ήταν ήρεμα και καλά συμπεριλαμβανομένου καλού σεξ και πάθους. Ο Jarmo συγγραφέας σε περίοδο που γράφει βιβλίο και άνεργος και η Leena έτοιμη να ερωτευτεί και να την ερωτευτούν χρηματοδοτεί. Το βιβλίο σύμφωνα με τον Jarmo όταν κυκλοφορήσει θα κάνει επανάσταση στη λογοτεχνία και θα του δώσει τουλάχιστον το Nobel. Αλλά δεν θέλει να πει το θέμα και κρατάει τα χειρόγραφα μέσα στη τσάντα του και τα δουλεύει μόνο αργά το βράδυ η όταν η Leena φεύγει για δουλειά. Κατά περιόδους χρειάζεται να φύγει και να περάσει το χρόνο του στη φύση χωρίς τηλέφωνα κλπ. για να συγκεντρωθεί μακριά από τον πολιτισμό που τον ενοχλεί. Φυσικά computers δεν το συζητάμε. Το κύκλωμα τον μισεί χρόνια και τον φοβάται γιατί γράφει ΤΟ βιβλίο και προσπαθούν μόνιμα να τον σταματήσουν προωθώντας ατάλαντους νέους που γράφουν χυδαία πράγματα.

Εντάξει μέχρι εδώ, με τον ένα η με τον άλλο τρόπο αυτό το τροπάριο το εχω ξανακούσει αρκετές φορές και από ανθρώπους που είχανε λίγο μυαλό. Στη συνέχεια και μετά από κάποια δαχτυλιδάκια και άλλα δωράκια σαν απόδειξη αγάπης και ότι αυτή είναι η γυναίκα της ζωής του την βάζει στο τραπεζιτικό του λογαριασμό και στην ασφάλεια του και φυσικά η Leena κάνει ...το ίδιο. Με μια μικρή διάφορα. Ο λογαριασμός του έχει ποσό διψήφιο ενώ ο δικός της ...εξαψήφιο!!!

Η Leena επιστρέφοντας στη Φιλανδία είχε πουλήσει το σπίτι της στην Αγγλία και για όσους ξέρουν καταλαβαίνουν, όσοι δεν ξέρουν φαντάζονται. Ένα σπίτι δυο υπνοδωματίων στην Αγγλία δεν στοιχίζει όσο ένα τριάρι στη Κυψέλη γιατί αφ’ ενός δεν είναι τα ίδια τετραγωνικά, αφ’ ετέρου είναι διαφορετικό κόστος ζωής.

Μετά από λίγο η Leena ανακαλύπτει τυχαία από κάποιο τηλεφώνημα ότι ο Jarmo είναι παντρεμένος με την εξέλιξη που ανέφερα στο προηγούμενο post, παράλληλα ανακαλύπτει ότι ο λογαριασμός της μειώνεται με ταχύτητα αλλά στην αρχή φαντάζεται ότι φταίνε κάποια ταξίδια που κάνανε ή ότι κάθε βράδυ ήταν έξω. Όταν τα ποσά που λείπουν μεγαλώνουν ρωτάει τι συμβαίνει και τότε αρχίζει ένα καινούργιο παιχνίδι. Ο Jarmo έχει ιδιαίτερες δυνάμεις και μπορεί να σε κάνει ότι θέλει, να διαβάζει τις σκέψεις σου η να σε κάνει να κάνεις πράγματα ακόμα και να αυτοκτονήσεις αν θέλει μόνο με την δύναμη του μυαλού του.

Έχετε πάθει πλάκα, εγώ πάντως είχα πάθει! Δεν ήξερα αν έπρεπε να τον θαυμάσω τον τυπά με το παραμύθι που πούλησε η να γυρίσω πίσω και να τον πλακώσω στις κλοτσιές! Ξέχασα να πω ότι ο λόγος που άλλαξε δουλειά ήταν γιατί ο Jarmo την ήθελε να είναι το πρωί μαζί να ξυπνάνε μαζί για ...να της καθαρίζει το μυαλό γιατί στη δουλειά της, της το ...βρομίζανε και μετά το βράδυ ήθελε να γράψει και ήθελε να είναι μόνος του, οπότε η δουλειά στο μπαρ ήταν καλή γιατί ξεκίναγε κατά τις 7 και επέστρεφε μετά τις 2!!!

Τα Χριστούγεννα τα πράγματα χειροτερέψανε γιατί άρχισε να την απειλεί ότι την είχε κάνει υπνοβάτη και το βράδυ που κοιμότανε θα την έκανε να τυλίξει το σεντόνι στο λαιμό της και να αυτοκτονήσει. Και οι ιστορίες άρχισαν να ξετυλίγονται η μια μετά την άλλη κάνοντας με να φρικάρω κάθε λεπτό και πιο πολύ. Πήγαινε το βράδυ την ώρα που σχόλαγε και ξαφνικά πεταγόταν μπροστά της λέγοντας ότι ‘υλοποιήθηκε εκεί’ ...κάτι σαν startrek. Ένα πράγμα που σίγουρα δεν μπορείς να του καταλογίσεις είναι έλλειψη φαντασίας.

Η Leena ήδη πολύ αδύνατη έχει αδυνατήσει πολύ περισσότερο, είναι χλωμή και πολύ γερασμένη. Παίρνει ηρεμιστικά για να αντέξει και βέβαια σπάνια βγαίνει από το σπίτι μήπως ο Jarmo πιάσει τα ...εγκεφαλικά της κύματα!!! Η ανησυχία της ήταν μη με πλησιάσει ο Jarmo και διαβάσει το μυαλό μου και την βρει και ακόμα ότι μπορούσε να κάνει κακό σε μας και τη Δάφνη που ξέρουμε που βρίσκεται. Δεν υπήρχε καμιά σημασία τι έλεγα και καμιά λογική δεν την καταλάβαινε και ηρέμισε μόνο όταν της είπα ότι κι εγώ εχω ανεπτυγμένες δυνάμεις και μπορώ να αντισταθώ. Είναι από αυτές τις στιγμές που δεν ξέρεις αν πρέπει να γελάς η να κλαις!!!

Τελικά την κατάφερα μετά από δυο ώρες να δεχτεί ότι πρέπει να κάνουμε κάτι να φύγει ο Jarmo από το σπίτι της και από τη ζωή της και πιθανώς η καλύτερη λύση να είναι να μετακομίσει. Έτσι με την βοήθεια ενός πολύ στενού φίλου στη τράπεζα πρώτα από όλα μπλοκάραμε το λογαριασμό της που έχει μείνει με τετραψήφιο αριθμό πια και πριν από μια ώρα με τη βοήθεια δυο άλλων φίλων πήγαμε στο σπίτι της και αλλάξαμε κλειδαριές.

Το σπίτι είναι σε άθλια κατάσταση με βρόμικα ρούχα και κατεστραμμένα πράγματα πιθανώς από κάποια έκρηξη θυμού. Λείπουν πάρα πολλά πράγματα, όπως κάτι καταπληκτικά διακοσμητικά που είχε φέρει από ένα της ταξίδι στην Ινδία και βιβλία, δίσκοι. Το στερεοφωνικό είναι σπασμένο όπως και φωτογραφίες και ένας πινακας-ποστερ. Δεν προχωράω σε λεπτομέρειες αλλά φαντάζεστε.

Ένας γείτονας είναι αστυνομικός έτσι τον βρήκα και του εξήγησα πως έχει η κατάσταση, ο άνθρωπος φυσικά φρικάρισε αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα αν η Leena δεν κάνει καταγγελία και φυσικά η Leena δεν πρόκειται να κάνει τίποτα γιατί φοβάται τον ...εγκέφαλο! το φυσικό είναι αν έρθει ο Jarmo αφού δει ότι δεν μπορεί να ανοίξει την πόρτα να προσπαθήσει να το κάνει με βια οπότε το σχέδιο είναι να το πιάσει ο γείτονας για ...κλοπή! και από κει και πέρα να τον οδηγήσει σε κάποια ομολογία ή τέλος πάντων βλέποντας και κάνοντας αν και πιστεύω ότι άτομα σαν αυτόν είναι θρασύδειλα και θα εξαφανιστεί απλά με τον φόβο της τιμωρίας.

Θα περιμένουμε λίγες μέρες και μετά θα βάλουμε πωλητήριο στο σπίτι γιατί η Leena δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναγυρίσει εκεί μέσα, η κοπέλα θα κάνει κανένα χρόνο για να συνέλθει από όλο αυτό το χαμό και βέβαια αυτό με τη βοήθεια κάποιου επαγγελματία.

Προς το παρόν λοιπόν όλοι μας είμαστε άγρυπνοι, μίλησα και με δυο-τρεις ακόμα από τη γειτονιά και περιμένουμε μήπως εμφανιστεί ο Jarmo! Όχι τίποτα βίαιο, σκοπός μας είναι απλά να συλληφθεί και να τρομάξει. Το πριόνι δεν το βρήκα γιατί πραγματικά ήμουν περίεργος ούτε είδα τίποτα παράξενο μέσα στο σπίτι που να είχε κοπεί με πριόνι, πιθανώς να ήταν κομμάτι του γενικότερου show του με την Leena και βέβαια πρέπει να πίστευε ότι η Leena θα ξαναγύριζε κάποια στιγμή.

Σήμερα νιώθω ότι εχω γεράσει δέκα χρόνια με όλα αυτά! Για τυχών εξελίξεις θα σας ενημερώσω!

*******************************

Επειδή όμως τρελά πράγματα που με αγγίζουν δεν συμβαίνουν μόνο στην εδώ, ορίστε ακόμα ένα τρελό. Πριν από δυο μέρες διάβαζα τα δελτία του BBC και έπεσα σε ένα από την Ελλάδα για κάτι παγανιστικές τελετές και βέβαια μετά βρήκα και ανάλογα άρθρα σε ελληνικές εφημερίδες. αυτό που έκανε να κοιτάξω ήταν ένα όνομα.

Την τρυφερή εποχή που δούλευα στην Αυγούλα, μια μέρα με κάλεσε πολύ αγαπημένος φίλος υπεύθυνος του πολιτιστικού που δυστυχώς έχει φύγει, και μου πέταξε ένα βιβλίο με γαλάζιο εξώφυλλο. Ήταν μια συλλογή με ποιήματα γραμμένα από μια νέα κοπέλα υπό την προστασία μεγάλου σύγχρονου ποιητή και μου ζήτησε να γράψω κάτι για το βιβλίο και για την ποιήτρια τονίζοντας μου ότι έπρεπε να είμαι ...θετικός!

Τα ποιήματα δεν μπορώ να πω ότι με ενθουσιάσανε οχι γιατί δεν ήταν καλά αλλά γιατί ήταν πολύ έντονη η παρουσία του μέντορα της, και φυσικά εκτιμώ περισσότερο το πρωτότυπο, αλλά όταν γνώρισα την ίδια παραδέχομαι ότι εντυπωσιάστηκα. Μια αδύνατη ψηλή κοπέλα με έντονη προσωπικότητα, σιγουριά για το ταλέντο της που φρόντιζε να στο τονίσει και πεισματάρα. Με αγάπη στις γρήγορες μηχανές και στον αποκρυφτικισμό και φυσικά βγήκαμε μερικές φορές και το βιβλίο της είναι ακόμα κάπου ανάμεσα στο χαμό των βιβλίων που υπάρχουν εδώ μέσα. Μια κοπέλα πολύ ζωντανή και πρόσχαρη γεμάτη δίψα για ζωή και όνειρα που ήταν και ο πρώτος άνθρωπος που γνώριζα και που έπαιρνε στα σοβαρά μαγείες κλπ. φαντάζομαι ότι η άρνηση μου να την πάρω στα σοβαρά έγινε η αίτια για το τέλος αυτής της σύντομης σχέσης. Η συγκεκριμένη είναι σήμερα μεγάλο-ιέρεια η κάτι τέτοιο και δίνει συνεντεύξεις σε εφημερίδες και κανάλια μέχρι το BBC world!!!

Με αυτά που συμβαίνουν με την Leena τις τελευταίες μέρες φυσικό είναι ότι με έπιασε ...υστερία στα γέλια και σκέφτομαι πρωτο να κάνω σπονδή με koskenkorva στους μόνους θεούς που πιστεύω, Τουτάτη και λοιπά από τον Αστερίξ, δεύτερο να πλύνω το στόμα μου αδιάκοπα με σαπούνι γιατί εχω μια παράξενη δωδεκάθεη γεύση και τρίτο να της στείλω το τηλέφωνο του Jarmo, που ξέρεις μπορεί να τα βρουν!!!

*******************************

Η φωτο από την θάλασσα στη γειτονιά μας ... λίγος πάγος!!!

*******************************

Ευχαριστώ τα τρία τηλέφωνα ενδιαφέροντος για την Leena από Ελλάδα, μετέφερα τα μηνύματα και τους στοίχους από το τραγούδι.

Το ‘κι εμείς αγαπήσαμε αλλά ...’ δεν νομίζω ότι είναι έτοιμη για να το ακούσει ...ακόμη!!!


Σχόλια

Ο χρήστης IdentityCafe είπε…
Απολυτως σοβαρα για τη φιλη σου. Αυτος ειναι ο ορισμος του ψυχωσικου επεισοδιου, το οποιο αν παραταθει > 6 μηνες ονομαζεται σχιζοφρενια.
(σαν να περιεγραψες case story απο ιατρικο βιβλιο, αληθεια)
Η κοπελα χρειαζεται ΣΟς ψυχιατρικη περιθαλψη...και αφου εχεις κανει ηδη τοσα γι αυτην ειναι νομιζω το πιο σημαντικο. (Δυστυχως η σχιζοφρενια ειναι 1-2% στον πληθυσμο και πιο συχνη στις γυναικες, με peak στα teens και στα σαραντα κοντα...).

Πολυ φιλικα και μπραβο για τη συμπαρασταση...
IC
Ο χρήστης dodo είπε…
Ο Jarmo δεν τα υπολόγισε καλά- η Leena έχει φ ί λ ο υ ς...
Ο χρήστης ovi είπε…
Τρεις η ώρα το πρωί, κάνω τσιγάρο τρέμοντας όταν εμφανίζεται ο γείτονας μου και αρχίζουμε να μιλάμε, αφού λοιπόν αναλύουμε σε πολύ μάτσο ύφος πόσο κιμά θα κάνουμε τον Jarmo, γυρνάει και μου λέει, λες πραγματικά να έχει τέτοιες δυνάμεις; Βρε ιός είναι και σας έχει πειράξει όλους σας; Και κάθομαι μέσα στη παγωνιά με τα δόντια μου να χτυπάνε σαν ντραμς να του εξηγώ ότι όλα είναι στο μυαλό της!!!

Το συγκινητικό της ιστορίας είναι ότι όπως αποδείχτηκε δεν ήμασταν οι μονοί που είχαμε ενδιαφερθεί για το τι συμβαίνει και μάλλον απλά έτυχε εγώ να είμαι αυτός που έκανε κάτι πρώτος. Είχε υπάρξει μια ανησυχία για την Leena μετά τα Χριστούγεννα από όλους γύρω γι αυτό και βοηθήσανε άμεσα.

identitycafe tervetuloa! Μάλλον έχεις δίκιο και ο Jarmo επιδείνωσε την κατάσταση της. Συμφωνώ ότι χρειάζεται άμεση βοήθεια ειδικού και θα δω πάλι σήμερα την αδερφή της για να το συζητήσουμε. Το θετικό είναι ότι η Leena είναι εξοικειωμένη με ψυχίατρους και ψυχολόγους και δεν θα το δει αρνητικά, παράλληλα το φιλανδικό κράτος σε περιπτώσεις τέτοιες και με όλα αυτά τα κρούσματα μελαγχολίας και αυτοκτονιών είναι έτοιμο να δώσει βοήθεια.

Αυτό που βρίσκω πιο τρελό στην όλη ιστορία dodos είναι ότι αυτή η κατάσταση έχει παρασύρει και τους γύρω της, όπως την αδερφή της και πιθανώς τη φίλη που μένει να σκέφτονται το ίδιο και να φοβούνται τον ‘εγκέφαλο’ που στο τέλος είναι ένα ανθρωπάκι που παραμύθιασε την κοπέλα και της έφαγε τα λεφτά.
Ο χρήστης Derek είπε…
αφού στο είπα ρε'συ!

το πιθανότερο είναι να το παράτησε!!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
αυτό που λες, ότι μέσα στο κλίμα μπήκε και η αδερφή της και οι άλλοι, ναι αυτό πιστεύω και εγώ είναι το πιο τρελό

good leena has ppl around that can see things with a clear mind

ανατρίχιασα με αυτή την ιστορία, μακάρι να μην ήταν αληθινή

και αυτός ο jarmo, πωπω ότι ναναι

και ναι οι μάγισσες και τα μάγια μόνο για τα παραμύθια είναι, άντε και καμιά χαζοτελετή-κατάλοιπο παλιοτέρων παραδόσεων

and u know how much i like witches
Ο χρήστης maika είπε…
Θα έλεγα μερικοί γείτονες να φορέσετε τίποτα μαύρες κουκούλες
και μόλις δείτε τον ηλίθιο... να τον πλακώσετε στο ξύλο και να του λέτε ...είμαστε οι δαίμονες που κάλεσες...παλιομαλ@κα... και μετά να τον βάλετε να καθαρίσει το σπίτι και μετά να τον βγάλετε έξω απο το σπίτι,να κλείσετε την πόρτα και να του πείτε να την ανοίξει οπωσδήποτε ,αμέσως, με όποιο τρόπο μπορεί,για να μη φάει κι άλλο ξύλο. Και όταν αρχίσει να προσπαθεί , εσείς να κρυφτείτε και να εμφανιστεί ο γείτονας ο αστυνομικός και να τον συλλάβει,τον κόπανο.

Όσο για τη φίλη,τι να πω... πρέπει φαντάζομαι κάποιος να την πείσει πως ο τύπος είναι απλώς ένας μεγάλος μ@λ@κας και τεμπελχανάς και τίποτα περισσότερο.
Αν βγάζατε και καμμιά φωτογραφία την ώρα που θα τον πλακώνετε και της τη δείχνατε ίσως να βοηθούσε...

Είναι πολύ ωραίο που νοιάζεσαι ovi και κάνεις και ό,τι μπορείς για να βοηθήσεις. Μακάρι να το κάναμε όλοι!
Ο χρήστης ci είπε…
Η ψυχολογική βία είναι πολύ πιο ύπουλη από την σωματική - και τα θύματα δεν είναι κατ'ανάγκη "χαζά κοριτσάκια", αλλά να'ναι καλά ο περίφημος συναισθηματισμός..
Το θετικό για την Leena είναι ότι έχει πραγματικούς φίλους, και μπράβο που δεν καθήσατε να κοιτάτε από μακρυά αλλά ανακατευτήκατε.

Α ναι, όσο για μαγείες, κι εδώ βγήκε ο Φλωρινιώτης σε ένα κανάλι και έλεγε ότι τού έκαναν μάγια.
Και να σκεφτεί κανείς ότι αλλάξαμε και μιλένιουμ:ΡΡ
Φιλιά, χειμώνιασε πια και εδώ!!:)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Icafe, όχι τυχαία ψύχωση, αλλά ομαδική -ο ιός που αναφέρει ο κος Θάνος...

Όλα τα κοινωνικά προβλήματα της σύγχρονης φιλλανδικής κοινωνίας σε δύο άρθρα: αλκοολισμός (από την ελαφριά ως την αθεράπευτη μορφή του), μοναξιά (ιδιαιτέρως σε μεσήλικες -σαν τη Λέενα), έλλειψη ευρύτερης οικογένειας, δολοφονίες με "προσωπικά" όπλα από κοντά (μαχαίρια, τσεκούρια κλ αιχμηρά αντικείμενα -σε αντίθεση με μας τους νοτίους που προτιμάμε πυροβόλα όπλα /με απόσταση ασφαλείας...), και ψυχικές διαταραχές/αρρώστιες...

Εκτός αυτών, βεβαίως-βεβαίως, η κυρία Λέενα δε θα είχε ακούσει για πολύ καιρό το "σ'αγαπώ" καθότι εδώ είναι δυστυχώς, απαγορευμένο. Βρέθηκε κι ένας αλήτης Φιλλανδός (3 σε ένα σύμφωνα με την εν Ελλάδι φίλη σας -κλέφτης, ψεύτης, και παντρεμένος... επί τη ευκαιρία, καλή αυτή η θεωρία, αλλά άμα σου συμβεί τότε ούτε τη σκια σου δε θα εμπιστεύεσαι πλέον... ).

Από την άλλη τα καλά ενός οργανωμένου κράτους. Λογαριασμός κλειδωμένος, ιατρικές υπηρεσίες σοβαρές, και που ξέρει κανείς, κι η αστυνομία μπορεί να βγάλει καμιά άκρη για κλοπή...

Καλό κουράγιο στους εμπλεκόμενους.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
...πέρα από τις αμπελοφιλοσοφίες μου, η σωστή τιμωρία για το Γιάρμο θα είναι να το μάθει η γυναίκα του (πρώην;;; δεν κατάλαβα) και το παιδί του. Κι αυτοί μπορεί να τον περιποιηθούν δεόντως... ιδιαιτέρως αν τους φέρθηκε με τον ίδιο τρόπο (διόλου απίθανο...)

Καλό Σαββατοκύριακο! Hyvää viikonloppua!
Ο χρήστης advocatus diaboli είπε…
Πράγματι, η φίλη σου χρειάζεται τη βοήθεια ενός ειδικού, αλλά,.. χθες. Θέλω να πω το συντομότερο. Οσο για την περίπτωση της ΕΛλάδας, το πεισματάρικο και όλα τα υπόλοιπα κορίτσι, τώρα απειλεί με μηνύσεις και καρφώνει δημοσιογράφους που έγραψαν περί του θέματος στους ανωτέρους της (οι οποίοι, ευτυχώς, στην προκειμένη περίπτωση δεν μάσησαν). Ψυχώσεις είναι αυτές...
Ο χρήστης ovi είπε…
Καλησπέρα σε όλους σας. Σήμερα βρέχει πράγμα που σημαίνει ότι από αύριο θα πηγαίνουμε πάλι ...πατινάζ παντού!!!

Τις τελευταίες δυο μέρες χάθηκα, (κατάλαβες Derek? ) γιατί η προεκλογική εκστρατεία ξεκίνησε, αργά και σε φιλανδικούς ρυθμούς άλλα ...ξεκίνησε και εχω λίγο τρέξιμο. Αλλά επιστροφή στα νέα της Leena!

Την Leena την είδα πάλι κάποια στιγμή την παρασκευή το απόγευμα με την αδερφή της και μιλήσαμε για την περίπτωση ψυχιατρικής παρακολούθησης. Παράλληλα και επειδή πολύ φοβάμαι ότι θα θελήσει να μεταφέρει το οποίο ‘κρέμασμα’ της από την αδελφή και την φίλη της επάνω μου μιας και νιώθει πιο μεγάλη ασφάλεια της εξήγησα ότι την επομένη βδομάδα το πιθανότερο είναι ότι θα φύγω για Λαπωνία και θα λείψω πάνω από δέκα μέρες. Προσπάθησα να πιέσω για γιατρό και αν δεν έπεισα την ίδια νιώθω ότι σίγουρα έπεισα την αδελφή της.

Για να μην το ξεχάσω η αδελφή της έδειξε μια σημαντική αλλαγή από την προηγουμένη φορά που την συνάντησα, πολύ πιο σίγουρη με τον εαυτό της και νιώθω τη σιγουριά ότι πραγματικά θα πάνε σε γιατρό άμεσα. Η δική μου θέση είναι λίγο περίεργη γιατί υπάρχουν και όρια που μπορώ να επεμβώ ή να πω την γνώμη μου και προσπαθώ να μην ξεπεράσω αυτά τα όρια.
Ο χρήστης ovi είπε…
Ο Jarmo έκανε εμφάνιση την παρασκευή το πρωί αλλά δυστυχώς ούτε εγώ ούτε ο αστυνόμος γείτονας ήταν εδώ. Το δυστυχώς έγκειται στο ότι ήταν άλλος γείτονας ο οποίος τον πρόλαβε και αντί να τον περιμένει να κλοτσήσει την πόρτα ή τέλος πάντων να κάνει κάτι ανάλογο, τον πρόλαβε και άρχισε να τον βρίζει. Από ότι κατάλαβα ο Jarmo φώναζε ότι το σπίτι είναι δικό του και ότι του το έχει αφήσει η Leena και ήθελε να την φέρουν εδώ να τους το πει. Στη συνέχεια έφυγε.

Ξαναεπέστρεψε σήμερα το πρωί με έναν νεαρό γύρω στα 20 αλλά αυτή τη φορά είδε ότι εκτός από τον γείτονα περίμενε και ο αστυνόμος γείτονας οπότε έκανε ...μεταβολή και εξαφανίστηκε. Επειδή φαντάζομαι ότι η επομένη λογική του κίνηση (αν υπάρχει λογική) είναι να βρει την αδερφή της Leena, της τηλεφώνησα και την άφησα να μιλήσει και με τον αστυνόμο γείτονα. Οι Φιλανδοί γενικότερα έχουν μια περίεργη σχέση με την εξουσία, δεν έχει σημασία ο όποιος μεταφυσικός φόβος ένιωθε, η συζήτηση με τον αστυνόμο την έκανε πιο δυνατή και φαντάζομαι ότι θα τα καταφέρει με ευκολία αν έρθει σε επαφή μαζί της αυτό το ερπετό. Κατά τα άλλα από δευτέρα μπαίνει πωλητήριο στο σπίτι της και ...άντε να δούμε!
Ο χρήστης ovi είπε…
Γλυκιά μου troll οι δικές σου μάγισσες δεν έχουν καμιά σχέση με αυτά τα τέρατα. Τελικά και μέσα στη δουλειά μου και με όσα εχω δει εχω καταλήξει ότι ο Hitchcock είχε δίκιο όταν έλεγε ότι η πραγματικότητα είναι χειρότερη από κάθε ταινία τρόμου.
Ο χρήστης ovi είπε…
Βρε maika αν σου πω τώρα ότι μέσα σε όλη αυτή τη τρέλα λέει ότι τον αγαπάει ακόμα τι θα πεις; Δεν ξέρω εχω σηκώσει τα χέρια μου!!!

Όσο για τον συγκεκριμένο αλήτη, τα πράγματα εδώ είναι λίγο περίεργα, άντε και τον έδειρες μετά θα σε μαζεύουν και άντε να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας. Βλέπεις εδώ η δικαιοσύνη είναι θεότυφλη!!! Αφού κι εγώ ζω μια περιπέτεια τώρα τελευταία που κάποιος αλήτης παραπονιέται ότι τον ενοχλώ κι ενώ εγώ εχω αποδείξεις ότι με ενοχλεί εμένα και με τρέχουν γιατί αυτός πήγε στην αστυνομία. Πιάσε το αυγό και κούρευτο!!!
Ο χρήστης ovi είπε…
citronella με την Leena εχω την ιδέα ότι αργήσαμε και πολύ φοβάμαι αν δεν είχα πάρει εγώ την υπόθεση στα χέρια μου κανένας δεν θα έκανε τίποτα. Δεν θέλω να ηρωοποιήσω τον εαυτό μου, αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Κατά τα άλλα γι’ αυτή τα δύσκολα ξεκινάνε τώρα!

Όσο για τον Φλωρινιώτη δεν ξέρω για τα μάγια αλλά...μου θύμησες τώρα τον Μανό και κάτι βραδιές άλλες δεκαετίες που μετά το ωδείο Αθηνών σε ένα κουτούκι στη Φορμίωνος ανάμεσα σε γεμιστή σπλήνα και φάβα ο Μάνος μάθαινε τον Φλωρινιώτη ....τονισμό!!!
Ο χρήστης ovi είπε…
Καλησπέρα στέφανος νάσος, η Φιλανδία σίγουρα πάσχει αλλά οχι περισσότερο η λιγότερο από όσο άλλες χώρες (μην ξεχνάς τους αλκοολικούς του Βερολίνου, τους άστεγους του Λονδίνου, και ένα σωρό άλλα παραδείγματα σε άλλες πόλεις, τουλάχιστον εμένα με τρόμαζε πάντα το πως μεγαλώνουν τα παιδιά σε πόλεις όπως το Liverpool, το Sheffield και το Manchester που τα ξέρω καλά) ας ελπίσουμε ότι θα ξυπνήσει γρήγορα.

Όσο για την γυναίκα του ελπίζω να βγω ψεύτης αλλά δεν θα μου έκανε καμιά έκπληξη αν το ήξερε και παίρνοντας μερίδιο έκανε την χαζή.

Και ακόμα περιμένω mail.
Ο χρήστης ovi είπε…
advocatus diaboli κι εγώ ελπίζω να ακούσει και να πάει. Όσο για την ιέρεια, εκείνη η σύντομη σχέση ήταν ...χμμμμ ...τριάντα σχεδόν χρόνια πριν! Άρα μάλλον δεν είναι καν ο ίδιος άνθρωπος πια. Δεν κατάφερα να βρω τίποτα λεπτομέρειες εκτός από ένα άρθρο στην ελευθεροτυπία νομίζω και βέβαια το δελτίο του BBC World που φυσικά γελοιοποιεί το θέμα και μεταξύ μας δεν τους αδικώ!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Η Φιλλανδία πάσχει λιγότερο από τις πόλεις που αναφέρατε, αλλά τα ποσοστά που εμφανίζονται είναι μεγάλα για τον πληθυσμό της. Ούτε βέβαια το μέγεθος του πληθυσμού του Λονδίνου έχει, ούτε το ποσοστό ξένων του Βερολίνου... ή έστω της Στουτγκάρδης...
Από την άλλη, οι κοινωνικοοικονομικές διαφορές ανοίγουν μεν σταθερά, αλλά πολύ πιο αργά απ'ότι στις μεγάλες Ευρωπαϊκές χώρες...

Εν πάσει περιπτώσει, μού φαίνεται περίεργο να συνυπάρχουν τόσα κοινωνικά προβλήματα εδώ. (προφανώς απαντώνται και αλλού, αλλά...): αυτό ήταν το νόημα του προηγούμενου σχολίου.

Ελπίζω το μέηλ να έφτασε με το περιστέρι...

Καλή βδομάδα!
Ο χρήστης Artanis είπε…
Είδα την ποιήτρια πριν λίγο στις ειδήσεις...
Τι να σου πω, βρε ovi...
Υπάρχουν τόσες πολλές ψυχώσεις στον κόσμο, που αυτή μου φαίνεται η πιο ακίνδυνη. Είδες; Ο εγκέφαλός μου λειτουργεί, πλέον, με αξιολογήσεις για τον βαθμό επικινδυνότητας των πραγμάτων....

Να 'σαι καλά που βοήθησες την Leena.
Ήδη έγραψες αυτό που ήθελα να σου γράψω, ότι αν δεν ανακατευόσουν εσύ, δεν θα την βοηθούσε κανένας.
Και ναι, μην γίνεις η πατερίτσα της, γιατί δεν θα την βοηθήσεις παραπάνω.
Πάντως, μάλλον το προλάβατε νωρίς: πριν ο λογαριασμός και ο εγκέφαλός της αδειάσουν τελείως.

Η πεποίθησή της ότι τον αγαπά ακόμα, μάλλον μπορεί να εξηγηθεί από έναν ειδικό (ψυχολόγο) καλύτερα από μένα, αλλά μου φαίνεται φυσιολογική ως ανίδραση. Άρνηση; Άμυνα; Δεν ξέρω...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
1. και σιγά σιγά όλα θα πάρουν τον δρόμο τους :)
μακάρι να το ξεπεράσει σχετικά ανώδυνα


2. σήμερα μόλις μπήκα στο ίντερνετ (γιατί το σ/κ τριγυρνούσα εδώ κι εκεί), οπότε σήμερα είδα το σχόλιο στο mesecina

THANK YOU!!!!

so nice of you and Asa
Ο χρήστης Yannis H είπε…
Λοιπόν, αυτή είναι κλασική περίπτωση όπου διορθώνεις ένα λάθος με ένα λάθος. Εννοώ, την τρέλα ότι ο Γιάρμο έχει υπερφυσικές δυνάμεις, με μια ανάλογη τρέλα – ότι έχεις κι εσύ.

Αλλά δυστυχώς, η ζωή δεν είναι γραμματική όπου δύο αρνήσεις κάνουν μια κατάφαση και προχωράς στην επόμενη πρόταση. Η κοπέλα χρειάζεται... retuning.

Γαμώτο, ίσως να φταίει και ο καιρός. Ή – ακόμα πιθανότερο – το οικογενειακό ιστορικό. Το έψαξες; Χωρίς πλάκα!
Ο χρήστης Μαύρος Γάτος είπε…
Καλησπέρα Ovi... άνθρωπε...

Τί έγινε τελικά, χιόνισε εκεί στην Φινλανδία; Εδώ στα χιονοδρομικά μόνο παπαρούνες δεν έχουν φυτρώσει ακόμα (στη Θεσσαλονίκη ¨ΕΧΟΥΝ φυτρ΄ώσει...)

πέρνα αν θέλεις έχω μιαν αναφορά στην Σομαλία

Να είσαι καλά - τον Jarmo τον κόβω για σχιζοφρενή (με την ιδιότητά μου που γνωρίζεις) οπότε μια κουβέντα μόνο θα σού πω: ΠΡΟΣΕΧΕ- ΜΑΚΡΙΑ. ΜΕ τέτοιους ανθρώπους, όταν δεν παίρνουν κάποια θεραπεία, ΟΛΑ είναι πιθανά...
Ο χρήστης Μαύρος Γάτος είπε…
Κάποιοι είπαν ότι η leena είναι σχιζοφρενής. Νομίζω ότι αυτό δεν προκύπτει από την διήγηση του Ovi. Όπως επίσης δεν υπάρχει πουθενά και το κριτήριο του 'εξαμήνου' που αναφέρει ο πρώτος σχολιαστής. Αρκεί έςνα και μόνο ψυχωσικό επεισόδιο για να διαγνωστεί η σχιζοφρένεια. Όσο για την leena, η γυναίκα δεν είναι ψυχωσική,απλώς αγαπά κ φοβάται....
Ο χρήστης oistros είπε…
Πέρασα να αφήσω ένα χαμόγελο. Να ομολογήσω ότι μου λείψατε. Να απολογηθώ που .. έλειψα και να βεβαιωθώ ότι όλα βαίνουν καλώς. Φιλιά πολλά
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
και εγώ ένα γεια ήρθα να πω

πιστεύω όλα καλά

και ελπίζω και ο jarmo να έχει εξαφανιστεί

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περί Ελληνικής κοινότητας στη Φινλανδία ...ξανά!

Διάλειμμα με χιόνι

Κασσελάκιος ο λόγος