Όταν πρήζονται τα χείλια

Πριν από λίγες ώρες όταν μπήκα στο σπίτι η Κάτρη έτρεξε αμέσως και με ρώτησε αν είμαι καλά, είπε ότι είμαι πολύ χλωμός και ότι τα ...χείλια μου είναι πρησμένα. Φυσικά η Κατρη έχει την μόνιμη ανησυχία ότι μου την στήσανε πάλι μιας και τα τελευταία χρόνια η λίστα των ...θαυμαστών μου έχει αυξηθεί θεαματικά αλλά τίποτα από αυτά δεν είχε συμβεί.

Στο χολ του σπιτιού όπως και στα περισσότερα φιλανδικά σπίτια έχουμε το χώρο για τα μπουφάν και τα παπούτσια και φυσικά έναν ολόσωμο καθρέφτη για να τα καλύπτει. Έτσι είδα ότι τα χείλια μου ήταν πραγματικά πρησμένα και αμέσως κατάλαβα γιατί ώρες τώρα είχα αυτή την έντονη αίσθηση αίματος στο στόμα μου αν και την είχα δικαιολογήσει τελείως διαφορετικά. Βλέπετε όταν νευριάζω δαγκώνω τα χείλια μου μια συνήθεια που παρατηρήσαμε ότι έχει πάρει και η Δάφνη.

Το μεσημέρι που μας πέρασε, χρησιμοποιώντας μια γνωριμία από την περίοδο που δούλευα για την τέως πρωθυπουργό, ένα ανώτερο αξιωματικό της αστυνομίας επισκέφτηκα το σχολείο στην Τούσουλα, που έγινε το κέντρο όσων δραματικών εξελίχτηκαν χτες το μεσημέρι. Παλιά συνήθεια να θέλω να δω πράγματα με τα μάτια μου που με έχει βάλει σε μπελάδες μερικές φορές.

Η διπλή πόρτα που οδηγεί στο μεγάλο χολ προς τις διάφορες αίθουσες και γραφεία ήταν σπασμένη με την μισή να είναι στο πάτωμα στραβωμένη σαν να ήταν κάποιος ξαπλωμένος και κυρτός από πόνο, αλλά αυτό είναι η φαντασία μου και τα παιχνίδια που μου παίζει μερικές φορές. Πέντε μέτρα μετά ένα εσωτερικό παράθυρο που κοιτάζει στη τραπεζαρία του συγκροτήματος. Το παράθυρο ραγισμένο σε πολλά σημεία με τρεις πεντακάθαρες και ολοστρόγγυλες τρύπες τις δυο πολύ κοντά τη μια στην άλλη και την τρίτη λίγο πιο χαμηλά. Αν δεν με είχε σταματήσει ο φίλος αστυνομικός θα είχα βάλει το δάχτυλο μου μέσα στη μια για να σιγουρευτώ ότι δεν ήταν η φαντασία μου. Κατά λάθος κλότσησα ένα παπούτσι, μποτάκι αθλητικό σαν αυτά που φοράνε οι μπόξερ, μικρό μέγεθος, κόκκινο χρώμα.

Κόκκινο χρώμα, τότε αισθάνθηκα για πρώτη φορά το αίμα στο στόμα μου αλλά και πάλι δεν ήταν η φαντασία μου, στα αριστερά μου στον ίδιο στενό διάδρομο η πρώτη κόκκινη κηλίδα. Όχι δεν ήταν κόκκινη κηλίδα ήταν μια μικρή φιλανδική λίμνη με τα βαθιά να έχουν πιο σκούρο χρώμα σχεδόν μαύρο και τα ρηχά πιο ανοιχτό χρώμα σχεδόν πορφυρό. Στο τοίχο υπάρχουν αίματα και τρύπες από ...σφαίρες. 200 σφαίρες είχε μαζί του αλλά κανένας δεν είναι σίγουρος ακόμα πόσες χρησιμοποιείσαι.

Τι έχω κάνει λάθος; Όταν έγινε το γεγονός με τον νεαρό που ανατίναξε τον εαυτό του μέσα στο εμπορικό κέντρο πριν από τρία χρόνια και πάρα λίγο να σκοτώσει άλλους πενήντα τουλάχιστον που γλιτώσανε από καθαρή τύχη είχα φωνάξει, είχα φωνάξει με κάθε τρόπο ότι δεν φταίει ο καιρός, ούτε το σκοτάδι αλλά ότι έπρεπε να ψάξουμε λίγο περισσότερο. Τι κάναμε; Τίποτα!

Σήμερα όλη μέρα όλοι μας διαβάζουμε μηνύματα στα φιλανδικά forum, μηνύματα που ...συγχαίρουν έναν δεκαοκτάχρονο που ...άνοιξε το δρόμο για την καινούργια τάξη. Σε ένα χώρο μόλις εκατό μέτρα από το σχολείο κάποιοι έχουν ανάψει κεριά και έχουν αφήσει ανάλογα σημειώματα για τον ...μάρτυρα.

Κάποιος έχει γράψει, θα έρθει δεύτερος και τρίτος και τέταρτος και κάποια στιγμή θα καταλάβουν. Ποιοι θα καταλάβουν; Τι δεν μπορούμε να δούμε; Τι είναι αυτό που χάσαμε, παραλείψαμε, δεν είδαμε; Μια ώρα αργότερα κατά την έξοδο μας γνώρισα την παιδοψυχολόγο που είχε στείλει το υπουργείο για να βοηθήσει, στην υπόδειξη μου ότι ένας δεκαοκτάχρονος μπορεί να έχει δίπλωμα οδήγησης, δίπλωμα οπλοφορίας και δικαίωμα να εκλέγει και να εκλέγεται μου απάντησε ότι ναι μεν η Φιλανδία είναι τρίτη σε ποσοστά οπλοφορίας σε όλο το κόσμο αλλά αυτό είναι κομμάτι του φιλανδικού ψυχισμού και της σχέσης που έχει ο Φιλανδός με το δάσος και τη φύση κάτι που φυσικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ...δεν είμαι Φιλανδός!!! Μου είπε ακριβώς αυτά που έγραφε και ο δεκαοκτάχρονος στο μανιφέστο του και η αίσθηση του αίματος έγινε πια πολύ δυνατή στο στόμα μου.

Αυτή τη στιγμή κάθομαι μπροστά στο κομπιούτερ μου με ένα γεμάτο ποτήρι koskenkorva και προσπαθώ να καταλάβω που έχω κάνει λάθος. Κάθε μέρα γράφω κατά μέσο όρο τρία άρθρα, μερικές φορές παίρνω επιστολές για άρθρα μου από χώρες που ούτε μπορούσα να φανταστώ ότι διαβάζουν κάτι δικό μου και έχω δει γραπτά μου σε γλώσσες που δεν έχω καμιά πιθανότητα να διαβάσω. Σε δυο μήνες ετοιμαζόμαστε να εκδώσουμε το Ovi junior, ένα περιοδικό μόνο για παιδιά αλλά για ποια παιδιά, παιδιά που οπλοφορούν; Παιδιά που μπορούν να γράψουν μανιφέστα μίσους; Για παιδιά που ζουν μόνο στη φαντασία μας και δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα; Τι κάνω λάθος; Μήπως δεν φωνάζω αρκετά δυνατά;

Μάλλον χρειάζομαι άλλο ένα ποτήρι και ένα τσιγάρο αυτή τη στιγμή ...αυτή θα είναι μια πολύ δύσκολη βραδιά!

Σχόλια

Ο χρήστης philos είπε…
Όταν είδα την είδηση εσένα σκέφτηκα. Ξαφνιάστηκα και συνταράχτηκα τόσο πολύ. Δεν περίμενα ότι κάτι τέτοιο θα γινόταν σε μία τέτοια χώρα.
Για μένα - και από τα λίγα που εχω ακούσει απο φίλους που έρχονται συχνά στην Φινλανδία - τέτοια φαινόμενα μου φαίνονται να απορρέουν από κάποιας μορφής κοινωνική καταπίεση και εσωστρέφεια.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
θανο καλημερα!
χριστιανα εδω (πρωην siegmundshof, νυν freedomisland μαζι με τη λενα)
φανταζομαι και αλλοι, οπως και εγω μεσα απο σενα ειχαμε μια εμμεση αναφορα οταν μαθαμε για το συμβαν στο φινλανδικο σχολειο...
πραγματικα αυτα που περιγραφεις ουτε εγω μπορω να τα καταλαβω, πως δηλαδη ο "ψυχισμος" ενος λαου μπορει να συνδεθει με τα...οπλα! μπορω να καταλαβω τη συνδεση με τη φυση, εστω και αν ειναι μεσω του ...κυνηγιου, αλλα με τα οπλα σε καμια περιπτωση!
δεν ξερω αν εχεις παρακολουθησει την ελληνικη προσφατη επικαιροτητα... εχει προκυψει ενα ζητημα (και παλι!) σχετικα με την ανεξελεγκτη και παραλογη οπλοχρησια και οπλοκατοχη στην κρητη. και ολοι οι πολιτικοι φοβουνται να πουν ελευθερα αυτο που σκεφτομαστε ολοι! να εφαρμοστουν οι νομοι και στην κρητη...
τωρα θα μου πεις, στην φινλανδια ολα αυτα γινονται συννομα, δεν ηταν τιποτα παρανομο...οκ, ισως τοτε θα επρεπε να ειναι πιο προσεκτικοι στο πως δινεται η αδεια για οπλο..ισως μετα απο ψυχιατρικη εξεταση ή κατι τετοιο...
οσο για τα παιδια που αναβουν κερια στο ονομα του "πρωτου μαρτυρα" που θυσιαστηκε... αν μιλουσαμε για τα δικα μας τα "καμαρια" και εννοω τα παιδια της χρυσης αυγης και τα παρακλαδια της... οκ, καταλαβαινω πως προκειται για χαμηλου μορφωτικου επιπεδου ατομα...
για την φιλανδια, ομως, με το καλυτερο εκπαιδευτικο συστημα στην ευρωπη και με υψηλοτατο βιοτικο επιπεδο πραγματικα δεν ξερω τι να υποθεσω... εκτος αν αυτο το εκπαιδευτικο συστημα εχει και τις δικες του τρυπες και τα δικα του παραθυρακια...
παντως, οπως και να εχει δυσκολα τα πραγματα!
Ο χρήστης advocatus diaboli είπε…
Κι εγώ μόλις είδα την είδηση εσένα σκέφτηκα. Διάβασα και τα σχόλια στο προηγούμενο ποστ σου (θεά, όπως πάντοτε, η Αφροδίτη) αλλά δεν ήξερα τι να σου γράψω. Και τώρα δεν ξέρω. Μονάχα ξέρω πως δεν είσαι ο μόνος που αισθάνεται αδύναμος. Οι εξουσίες βλέπουν ό,τι τους βολεύει μονάχα, αυτό το ξέρεις. Ετσι υπάρχει ο κίνδυνος να φτάσουμε σε αυτό που έγινε στο Αφγανιστάν, με δεκάδες νεκρά παιδάκια από επίθεση αυτοκτονίας και να περνάει η είδηση στα ψιλά- αν περνάει- γιατί το Αφγανιστάν είναι μακριά.
Θεωρούμε ότι είναι. Είναι, δυστυχώς, τόσο κοντά όσο δεν μπορούμε να φανταστούμε. Κι εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο από το να γράφουμε. Οπως έλεγε και ο Αναγνωστάκης «σαν πρόκες να καρφώνονται οι λέξεις, να μην τις παίρνει ο άνεμος». Αν και νιώθω ότι τις έχει ήδη πάρει...
Ο χρήστης advocatus diaboli είπε…
Και ο Σεφέρης είπε «δεν χρειάζεται πολύ καιρό το κακό για να σηκώσει κεφάλι.» Δυστυχώς, δεν χρειάζεται όπως φοβάμαι ότι θα δούμε στα χρόνια που έρχονται.
Ο χρήστης Yannis H είπε…
Δεν χρειάζεται να το πω – δεν είναι αυτή η Φινλανδία που άφησα. Για την ακρίβεια, δεν είναι καν η Φινλανδία που γνώρισα. Σχεδόν αναρωτιέμαι: καλά, εγώ που ζούσα; Ένα Φινλανδό όλο κι όλο ήξερα που να του αρέσει το κυνήγι, ποτέ δεν έμαθα για τα ποσοστά οπλοκατοχής. Με τους φίλους μου πηγαίναμε στα δάση, αλλά για βόλτα ή για να μαζέψουμε μανιτάρια. Θα μου πεις, πες μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι (εφόσον είμαι κατά της οπλοκατοχής και δεν θέλω να έχω σχέση με κυνήγι, δεν είχα τέτοιους φίλους). Αλλά ούτε γνωστούς; Ούτε στον ευρύτερο κύκλο μου;

Η μόνη ‘αιματοβαμμένη’ επαφή με τη φύση, όπου σκότωνα ζώο, ήταν το ψάρεμα. Στην αρχή ένιωθα απαίσια (για χρόνια έβαζα τη φίλη μου να τα σκοτώσει, δεν τα μπορούσα να σπαρταράνε στα χέρια μου). Σκέφτομαι όμως ότι έφταιγε (κι ακόμα φταίει) η ανατροφή μου στην πόλη, η συνήθεια να παίρνω έτοιμη σκοτωμένη τροφή από το σούπερ μάρκετ… Το ψάρεμα το θεωρώ δίκαιο αγώνα, δίκαιη διαδικασία. Ένα αγκίστρι έχω όλο κι όλο και ψαρεύω στα τυφλά – όπως ανέκαθεν. Ούτε τηλεσκόπια, ούτε σφαίρες διασποράς, ούτε ανιχνευτές κίνησης, ούτε συσκευές όρασης στο σκοτάδι. Άσε που ψάρευα πραγματικά για την τροφή μου, είχε κάτι basic.

Την κάνω μεγάλη την ιστορία, μάλλον γιατί δεν θέλω να μπω στο πραγματικό θέμα της. Ποια είναι αυτή η Φινλανδία; Πως προέκυψε;

Ovi, μου φαίνεται παρατραβηγμένο αυτό με τον ρατσισμό και τις κουβέντες για την καθαρή φινλανδικότητα. Αυτά πάντα υπήρχαν. Αστειευόμουν όταν άκουγα ότι οι Φινλανδοί δεν μιλάνε πολύ – έλεγα ότι πράγματι δεν μιλάνε πολύ, εκτός κι αν πιάσουνε το θέμα ‘τυπικός Φινλανδός’. Τότε μιλάνε για μέρες, για βδομάδες. Η εμμονή με το τι σημαίνει ‘φινλανδικότητα’, ήταν κατεξοχήν χαρακτηριστικό της φινλανδικότητας.

Και υπήρχε και τότε σκοτάδι, και κρύο, και ο Νοέμβριος πριν το χιόνι, και οι ντόπιοι δεν πιστεύω να εξωτερίκευαν τα προβλήματά τους τότε.

Αυτό που βλέπω (‘νιώθω’ καλύτερα), είναι πως τότε ο Φινλανδός, για έναν περίεργο λόγο, έστρεφε τις πράξεις του ενάντια στον εαυτό του. Έβλαπτε τον εαυτό του – όχι τους άλλους, όχι την κοινωνία. Το λένε και τα ποσοστά αυτοκτονίας – ιδίως σε σύγκριση με τα ποσοστά ανθρωποκτονιών. Οποιοσδήποτε ‘πειραγμένος’, καταθλιπτικός, απογοητευμένος, μοναχικός, έστρεφε το χέρι του πάνω του. Κι αυτοκτονούσε μόνος του – δεν δολοφονούσε μαζί του κι άλλους, ανύποπτους. Το περιστατικό πριν χρόνια με είχε σοκάρει, και τότε έκανα πρώτη φορά αυτήν την σκέψη.

Τι είναι αυτό που αρχίζει να μεταβάλει τον Φινλανδό από απλό αυτόχειρα σε κομάντο αυτοκτονίας; Εμφανίστηκαν τελευταία στη Φινλανδία καταστάσεις παρόμοιες με κράτη που παράγουν τέτοιες περιπτώσεις; Δεν ξέρω – αλλά εδώ νομίζω ότι βρίσκεται το ζουμί. Ο Φινλανδός από εσωστρεφής’ στο θάνατο, έγινε ‘εξωστρεφής’, από παθητικός έγινε ενεργητικός, από αυτόχειρας έγινε καμικάζι. Και (παίρνοντας σαν δεδομένη τη σημασία της εσωστρέφειας γενικά στη φινλανδική κουλτούρα και πόσα πράγματα ακουμπά) αναρωτιέμαι πόσο βαθιά μπορεί να φτάνει αυτή η αλλαγή.

Εν αναμονή νεοτέρων…
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Σήμερα, γιορτάζουν οι "μπαμπάδες", στη Φινλαδία και Σουηδία..
Ξύπνα Ovi , έρχονται οι "γυναίκες" σου, με τούρτα και καφέ στο κρεβάτι σου..
Ο χρήστης Aphrodite είπε…
Σκατά.

Προσπαθώ εδώ και τρεις φορές που μπήκα να προσθέσω κάτι στον διάλογο, ειδικά μετά τα όσα καινούρια ειπώθηκαν στο ποστ και εδώ στα σχόλια, και δεν βρίσκω τίποτα που να μπορει να εκφραστεί από έναν άνθρωπο sapiens-sapiens (οκ, λέμε τώρα!), κι όχι από κάποιον δυό βήματα πιο πριν, ένα ανθρωποειδές δλδ που φοβάται μέχρι το πιο βάθος που έχει, και θυμώνει σε σημείο παραφροσύνης...

Δεν πάμε καλά παιδιά, δεν πάμε καθόλου καλά!

Εχουμε όλη τη γνώση κι όλα τα μέσα να κάνουμε όποια "διορθωτική" κίνηση χρειάζεται στα ταπεινά μας ένστικτα και στις διαστρεβλώσεις που τους δημιουργούμε, αλλά αντ'αυτού, προχωράμε σε νέες διαστρεβλώσεις.

Οι οποίες είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ προβλέψιμες, κι όμως, εθελοτυφλούμε κανονικά.

Η σάμπως δεν μπορούσαν να τα φανταστούν αυτά στη Φινλανδία?

Καλά, εδώ κοιμούνται τον ύπνο του δικίου, έτσι και γίνει κάνα τέτοιο (που θα γίνει, δεν το συζητώ), θα λένε όλοι "Σικάγο γίναμε, Σικάγο!" κι έτερον ουδέν.


ΥΓ1- έτσι κι ήμουν εγώ μέσα στο σχολείο μαζί με τον Ovi, ίσα που θα λιποθυμούσα κανονικά βλέποντας αυτά που είδε...

ΥΓ2- Advocatus, αυτό που λες "με δεκάδες νεκρά παιδάκια από επίθεση αυτοκτονίας και να περνάει η είδηση στα ψιλά- αν περνάει- γιατί το Αφγανιστάν είναι μακριά", ειναι από τις μεγαλύτερες διαστροφές του είδους μας, η αναισθησία στον παιδικό / ανθρώπινο πόνο...

Δε μπορώ ρε παιδιά, θα σκάσω με όλα αυτά!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Mε προτυπα αμερικανικα ενας λαος που η γεωγραφια και η ιστορια του τον στριμωξε στην ακρη αρχιζει να τρωει τα παιδια του.Αυτοι ειναι οι πρωτοι σε λιγο θα εχουν και αλλους αυτο ειναι το κοστος...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περί Ελληνικής κοινότητας στη Φινλανδία ...ξανά!

Διάλειμμα με χιόνι

Κασσελάκιος ο λόγος