Ο αληθινός κόσμος και η Δάφνη

Προσπαθώ να είμαι ήρεμος και θα αναφέρω μόνο τα γεγονότα όπως γίνανε. Οι κρίσεις δικές σας;!

Την Τετάρτη το βράδυ παίζαμε και οι τρεις μας ένα παιχνίδι μνήμης και μετά από λίγο η Δάφνη μας είπε ότι στο σχολείο ο καινούργιος δάσκαλος την είχε τιμωρία όλη μέρα.

Η Δάφνη πηγαίνει σε ένα παιδικό σταθμό και γενικά δεν έχουμε παράπονα από την κατάσταση. Υπάρχει ένα μόνιμο προσωπικό από νηπιαγωγούς, κάθε ‘τάξη’ έχει το πολύ δώδεκα παιδιά με ένα υπεύθυνο και τρεις βοηθούς. Λόγω έλλειψης προσωπικού και λόγω ανεργίας το ταμείο ανεργίας στέλνει σε παιδικούς σταθμούς να δουλέψουν είτε άτομα από παρεμφερή επαγγέλματα ή κάποιους που ενδιαφέρονται να δουλέψουν με παιδιά. Οι περισσότεροι μένουν το πολύ τρεις μήνες και μετά είτε βρίσκουν δουλειά η επιστρέφουν στο ταμείο ανεργίας.

Πολύ σπάνια βλέπεις άντρες σε αυτή τη δουλειά και ένας νεαρός που έμεινε για ένα χρόνο ήταν πολύ καλός, έπαιζε και κιθάρα πράγμα που ενθουσίαζε πολύ τα παιδιά, αλλά μετά αποφάσησε να γίνει ...πωλητής. Πριν από δυο βδομάδες εμφανίσθηκε ένας καινούργιος άντρας γύρω στα πενήντα που παραδέχομαι με έκανε να νιώσω λίγο άβολα αλλά είπα ότι εγώ φταίω και οι χαζές μου ρίζες καχυποψίας του χαζομπαμπά και τελικά δεν τρέχει τίποτα.

Στη κάθε τάξη λοιπόν υπάρχει ο υπεύθυνος νηπιαγωγός και τρεις βοηθοί και ο συγκεκριμένος κύριος είναι ένας από τρεις βοηθούς. Την Δευτέρα απουσίαζε η νηπιαγωγός για προσωπικούς λόγους και ο κύριος βοηθός ασκώντας εξουσία με δικαιολογία την ηλικία του αυτοχρίσθηκε υπεύθυνος της τάξης και αποφάσισε να παίξει το παιχνίδι ‘τι κάνατε την κυριακή παιδάκια’ με τα παιδιά που σημειωτέων είναι όλα τρίχρονα και τετράχρονα.

Όταν ήρθε η σειρά της Δάφνης, η πριγκίπισσα μου είπε με όλη την ειλικρίνεια ότι κάθε Κυριακή ακούμε με την μαμά μου το μπαμπά μου στο ραδιόφωνο και χορεύουμε με τη μουσική που βάζει! Η αντίδραση του κυρίου; Της είπε ότι λέει ψέματα και κανένας ξένος δεν έχει εκπομπή στη Φιλανδία και για τιμωρία που λέει ψέματα θα μείνει όλη μέρα μέσα στη τάξη, δεν θα βγει έξω με τα άλλα παιδιά και θα κάθεται όλη μέρα σε ένα τραπέζι μόνη της μέχρι να σταματήσει να λέει ψέματα.

Η Δάφνη τα είπε όλα αυτά σαν να έλεγε ένα ...μυστικό γιατί προσπάθησε να μας εξηγήσει ότι δεν την πείραξε και δεν έκλαψε αλλά όλη τη μέρα έκανε στο μυαλό της ιστορίες για τα παιχνίδια που θα της πάρω. Το βράδυ φυσικά ούτε εγώ ούτε η Κάτρη κοιμηθήκαμε απλά περιμέναμε να ξημερώσει σιωπηλοί.

Στις επταμιση το πρωί οι τρεις μας περιμέναμε την υπεύθυνη του παιδικού σταθμού να έρθει και με το που μπήκε στο σταθμό την ενημέρωσα ήρεμα για το τι συνέβη και της είπα ότι δεν πρόκειται να φύγω αν δεν γίνει κάτι εδώ και τώρα προειδοποιόντας οτι ειμαι έτοιμος να φτάσω στα άκρα. Κατά τύχη η επομένη να έρθει ήταν η υπεύθυνη νηπιαγωγός της τάξης που την ξέρουμε τα τελευταία δυο χρόνια και μας είναι ιδιαίτερα συμπαθής με μια από τις βοηθούς της. Αμέσως μας είπε ότι το περίμενε ότι θα έρθουμε και μας είπε ότι μόλις είχε μάθει από τη βοηθό της τι είχε συμβεί μιας και η προσωπική της δουλειά την κράτησε μακριά τις τελευταίες μέρες. Η δε βοηθός είπε ότι του είπαν ότι πιθανώς η Δάφνη να λέει την αλήθεια και δεν έπρεπε να την τιμωρήσει πριν μάθει τι πραγματικά συμβαίνει.

Δεν πρόκειται να πω τι είπα στη συνέχεια για το τι πιστεύω για το θεσμό τιμωρία σε τρίχρονα ακόμα και δεκάχρονα αλλά με σταμάτησε η είσοδος του κυρίου ο οποίος θρασύτατα πιθανώς και αυτός περιμένοντας αυτό που συνέβη, είπε ότι δεν θα έπρεπε να μου επιτραπεί η είσοδος μιας και δεν μιλάω καν τη γλώσσα και ότι τελικά αυτό το σχολείο έχει πολλούς ξένους και ίσως να ήταν καλύτερα να φέρνουν Σομαλούς αντί για Φιλανδούς να προσέχουν τα παιδιά και να σταματήσουν να έρχονται φιλανδεζάκια στο σταθμό μιας και στο τέλος δεν θα μιλάνε σωστά φιλανδικά. Δεν έχω σκοπό βέβαια να επεκταθώ στα όσα άλλα είπε ούτε στο γεγονός ότι όλα τα παιδάκια μιλάνε καλύτερα φιλανδικά από το ίδιο.

Ο κύριος απολύθηκε την ίδια στιγμή και όπως είπε ο Asa αργότερα ο κατάλογος αυτών που θέλουν να με δείρουν όλο και αυξάνεται αλλά...

Μέχρι σήμερα έχω περάσει τον περισσότερο χρόνο μου με την Δάφνη και φυσικά της έχω πάρει ότι παιχνίδι μπορείτε να φανταστείτε για να κρατήσω το μυαλό της μακριά και εάν μπορώ να σβήσω αυτή την ανάμνηση από την πρώτη της συνάντηση με τον ...πραγματικό κόσμο!!!

**********************

Μπορεί να ακουστώ ...περίεργος αλλά αυτό που μας συνέβη το αφιερώνω αποκλειστικά σε κάθε Ψωμιάδη, Κατατζαφέρη κλπ και σε όλα τα 'αλβανάκια' που δεν θα κρατάνε την σημαία στη παρέλαση της 28ης, για να μην νιώθουν μόνα τους, η Δάφνη είναι ένα από αυτά τα παιδιά και σας βεβαιώνω πολύ περήφανη!!!

**********************

Δεν έχει φωτογραφία γιατί αισθάνομαι πολύ πικραμένος με αυτό που έγινε.

**********************

Την Τρίτη θα είμαι Ελλάδα και ελπίζω όσους τουλάχιστον μένουν Αθήνα ...να σας δω!!!

Σχόλια

Ο χρήστης ovi είπε…
Σήμερα έχουμε περάσει όλη μας τη μέρα σε ένα πολύ αγαπημένο μας μέρος, τον ζωολογικό κήπο του Ελσίνκι που είναι ένα ολόκληρο νησί και έχουμε ...υιοθετήσει και ένα ζωάκι!!!
Ο χρήστης tassoula είπε…
Σας ζηλεύω!
Το άλλο θέμα είναι τόσο ελεεινό που δεν θα το σχολιάσω!
Καλό βράδυ και στους τρείς!
Ο χρήστης Aphrodite είπε…
Πάμε στοίχημα ότι ο εν λόγω κύριος (ο θεός να τον κανει) θα είναι ο τέταρτος κατά σειρά βουλευτής που θα ξέρεις? Διότι σίγουρα θα είναι ελληνάρας κατά βάθος και θα βρει τον δρόμο του προς τα εδώ...

Κοίτα να δεις που τέτοια γαιδούρια ευδοκιμούν παντού τελικά!!! Αλλά ευτυχώς εκεί ευδοκιμούν και οι αντίστοιχες κλωτσιές στα δόντια, εδώ θα έπαιρνε προαγωγή σε διευθυντή!!!

Με πολλά

:ΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡ

αι σιχτίρ, συγχίστηκα!!!!

ΥΓ- από την άλλη, κι ένα καλό: κερδίζεις πολλά... κανονάκια, που η κόρη σου βλέπει την σύγκριση μεταξύ εσού και των τρελλών εκεί έξω, το ξερεις αυτό, ε χαζομπαμπα?!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Χαιρετίσματα από Αθήνα! Καλό κουράγιο στις μικρές (νηπιαγωγός) και μεγάλες (υγεία) περιπέτειες...

(κι από Κόρινθο σύντομα για τη μαμά πατρίδα). 'Οχι βουλευτής πάντως!!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Perkele! για τον συμπαθέστατο πενηντάρη νηπιαγωγό!

Perkele και γιατί έμμεσα μού λες ότι έχασα, δεν είσαι διαθέσιμος αύριο, αφού εκπέμπεις.
Ο χρήστης mickey είπε…
Θλιβερή ιστορία, αλλά εθνικιστές (και γενικά ηλίθιοι) υπάρχουν παντού. Ας το βλέπουμε αυτό κι εμείς κι ας μην κατηγορούμε αποκλειστικά τα δικά μας στραβά ;)

Κανείς δεν είναι τέλειος!


Η Σκανδιναβία πάντως μου άφησε άριστες εντυπώσεις, παρά τον ασταθή (και συχνά πολύ κακό) καιρό που συνάντησα. Ίσως επειδή πάνε όλα όλα ρολόι, περιπτώσεις σαν αυτή της Δάφνης κάνουν ιδιαίτερη εντύπωση.

Και το γεγονός πως ο κύριος απολύθηκε πάραυτα, θαρρώ πως λέει πολλά ;)
Ο χρήστης doctor είπε…
Ο/Η mickey είπε...

Και το γεγονός πως ο κύριος απολύθηκε πάραυτα, θαρρώ πως λέει πολλά ;)

21/10/07 14:04

*****

Δεν λέει απλά πολλά Μιχάλη.
Τα λέει ΟΛΑ.

Εδώ ο αρχιμπάτσος που έβλεπε τους άλλους μπάτσους να δέρνουν τον φοιτητή στην Θεσσαλονίκη (υπόθεση ζαρντινιέρας) και δεν έκανε τίποτα, τιμωρήθηκε με .... προαγωγή...

doctor
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
aphrodite μην το λες αυτό είναι άδικο. Άλλωστε μην ξεχνάς ότι η δική σας γενιά ήταν αυτή που γέννησε και μετέφερε το ρατσισμό (εννοείται φυσικά ότι οι παρόντες εξαιρούνται!) θέλω να πιστεύω ότι όσο περνούν τα χρόνια αυτές οι απόψεις τείνουν να μειωθούν, γιατί φυσικά ποτέ δε θα εκλείψουν δυστυχώς! Θάνο μου, σημασία ,αν θες τη δική μου άποψη, δεν έχει η απαράδεκτη συμπεριφορά του εν λόγω κυρίου, αλλά η τελική δικαίωση. Κι αυτό είναι σημαντικό και για την εμπιστοσύνη που δείχνετε εσείς ως προς τη διεύθυνση αλλά και το ίδιο το σχολείο. Αλλά ακόμα πιο σημαντικό, ότι η Δάφνη κατάλαβε ελπίζω ότι ο κύριος, παρ'ότι είναι μεγάλος και στα μάτια των παιδιών οι μεγάλοι δεν κάνουν ποτέ λάθος!, κάνοντας κάτι που ήταν άδικο τιμωρήθηκε. Ίσως έτσι θα έπρεπε να λήξει η ιστορία κι όχι σαν μία εισαγωγή στον "αληθινό κόσμο". Κι αυτό γιατί είναι τριών χρονών!και προέχει να μάθει να ξεχωρίζει το σωστό απ'το λάθος παρά να μάθει τη σκληρή πλευρά του κόσμου!Σε περιμένουμε να σε δούμε από κοντά!φιλάκια πολλά σε όλους!;)

Πωλίνα
Ο χρήστης Sarah είπε…
Το καλό στα πολιτισμένα κράτη είναι ότι τα hate statements ως επι το πλειστον απορριπτονται απο την ευρύτερη κοινωνια και οι ανθρωποι αυτοί απομονώνονται.

Στην Ψωροκώσταινα όμως επιβραβεύονται απο την τοπική κοινωνία.

Θα μπορούσαμε να πουμε πολλα για το θεμα αυτο αλλα ας το αφήσουμε.

Σας καλημερίζω.
Ο χρήστης ovi είπε…
Καλησπέρα σε όλους σας, σε λίγες ώρες ξεκινάει το ταξίδι της επιστροφής που θα καταλήξει στην Αθήνα τις ...μικρές ώρες. Ελπίζω στις επόμενες λίγες μέρες να δω τους περισσότερους από εσάς και σας ευχαριστώ πολύ για τα τρυφερά μηνύματα. Καλή αντάμωση λοιπόν!

Και για να μην το ξεχάσω, εδώ έχουμε -4 και ...να φέρω χειμωνιάτικα ή καλοκαιρινά;
Ο χρήστης ovi είπε…
tassoula πρέπει να δει ο σβούρας τον Αι Βασίλη, άντε ...κανόνιζε!!!

Aphrodite …θα τα πούμε από κοντά!!!

Επ ... στέφανος νάσος, όλοι Ελλάδα αυτή τη βδομάδα; Τι κάνεις; Έχουμε καιρό να τα πούμε!!!

Μάντεψε ποιος άλλος είναι Ελλάδα αυτή τη βδομάδα ... Ω ναι!!! Ο Κωνσταντής!!!

phivo στείλε mail με τα τηλέφωνα, τα έχασα όταν με κατέστρεψε ο Gage!!! ;)
Ο χρήστης ovi είπε…
Mickey & Doctor ίσως η ενέργεια της απόλυσης να φαίνεται θετική αλλά εγώ νιώθω απογοητευμένος γιατί έχω την απαίτηση να μην συμβαίνουν καθόλου τέτοια πράγματα και η κυβέρνηση, το εκπαιδευτικό σύστημα είναι εξ’ ίσου αν όχι περισσότερο υπεύθυνα γι αυτό που συνέβη με τον κύριο πενηντάρη.

Όλα μου τα χρόνια εδώ με τα άρθρα μου και τις ραδιοφωνικές εκπομπές παλεύω γιατί πιστεύω ότι υπάρχει πολύ δρόμος βελτίωσης για την φιλανδική δημοκρατία και όπως έχω πει πολλές φορές προσπαθώ να μην συγκρίνω με την Ελλάδα γιατί εδώ είναι το σπίτι μου, η οικογένεια μου και εδώ ζω και εδώ βιώνω τα προβλήματα ξενοφοβίας, ρατσισμού και προκατάληψης.

Άλλωστε ο σκοπός είναι να βελτιώσουμε τη ζωή μας και όχι να λέμε δόξα το θεό ...υπάρχουν και χειρότερα!!!
Ο χρήστης ovi είπε…
Αλέκα Παπαρήγα tervetuloa!!!

Πωλινάκι ... θα τα πούμε από κοντά!!! ;)
Ο χρήστης ovi είπε…
Και κάτι τελευταίο, στην όλη αυτή τη περιπέτεια η Δάφνη ήταν μπροστά και για μένα ήταν πολύ σημαντικό να καταλάβει ότι δεν είναι μόνη της, ότι υπάρχει τρόπος να διεκδικήσει τα δικαιώματα της και αυτός που αδικεί δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητος, - προσοχή δεν μιλάω για εκδίκηση! Το πιο σημαντικό από όλα ήθελα να νιώσει ότι όταν αδικήθηκε δεν ήταν μόνη της αλλά είμαστε μαζί με την Κάτρη εκεί!!!
Ο χρήστης civil είπε…
θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες πως η διαφορά μας είναι πως ενώ εσύ παλέυεις για να εξαλειφθούν τέτοια φαινόμενα στη Φιλλανδία, εμείς παλεύουμε απλά για να τιμωρούνται αυτοί που τα κάνουν... (απόσταση: περίπου 20 χρόνια;)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περί Ελληνικής κοινότητας στη Φινλανδία ...ξανά!

Διάλειμμα με χιόνι

Κασσελάκιος ο λόγος