Saturday, October 20, 2007,11:39 PM
Ο αληθινός κόσμος και η Δάφνη

Προσπαθώ να είμαι ήρεμος και θα αναφέρω μόνο τα γεγονότα όπως γίνανε. Οι κρίσεις δικές σας;!

Την Τετάρτη το βράδυ παίζαμε και οι τρεις μας ένα παιχνίδι μνήμης και μετά από λίγο η Δάφνη μας είπε ότι στο σχολείο ο καινούργιος δάσκαλος την είχε τιμωρία όλη μέρα.

Η Δάφνη πηγαίνει σε ένα παιδικό σταθμό και γενικά δεν έχουμε παράπονα από την κατάσταση. Υπάρχει ένα μόνιμο προσωπικό από νηπιαγωγούς, κάθε ‘τάξη’ έχει το πολύ δώδεκα παιδιά με ένα υπεύθυνο και τρεις βοηθούς. Λόγω έλλειψης προσωπικού και λόγω ανεργίας το ταμείο ανεργίας στέλνει σε παιδικούς σταθμούς να δουλέψουν είτε άτομα από παρεμφερή επαγγέλματα ή κάποιους που ενδιαφέρονται να δουλέψουν με παιδιά. Οι περισσότεροι μένουν το πολύ τρεις μήνες και μετά είτε βρίσκουν δουλειά η επιστρέφουν στο ταμείο ανεργίας.

Πολύ σπάνια βλέπεις άντρες σε αυτή τη δουλειά και ένας νεαρός που έμεινε για ένα χρόνο ήταν πολύ καλός, έπαιζε και κιθάρα πράγμα που ενθουσίαζε πολύ τα παιδιά, αλλά μετά αποφάσησε να γίνει ...πωλητής. Πριν από δυο βδομάδες εμφανίσθηκε ένας καινούργιος άντρας γύρω στα πενήντα που παραδέχομαι με έκανε να νιώσω λίγο άβολα αλλά είπα ότι εγώ φταίω και οι χαζές μου ρίζες καχυποψίας του χαζομπαμπά και τελικά δεν τρέχει τίποτα.

Στη κάθε τάξη λοιπόν υπάρχει ο υπεύθυνος νηπιαγωγός και τρεις βοηθοί και ο συγκεκριμένος κύριος είναι ένας από τρεις βοηθούς. Την Δευτέρα απουσίαζε η νηπιαγωγός για προσωπικούς λόγους και ο κύριος βοηθός ασκώντας εξουσία με δικαιολογία την ηλικία του αυτοχρίσθηκε υπεύθυνος της τάξης και αποφάσισε να παίξει το παιχνίδι ‘τι κάνατε την κυριακή παιδάκια’ με τα παιδιά που σημειωτέων είναι όλα τρίχρονα και τετράχρονα.

Όταν ήρθε η σειρά της Δάφνης, η πριγκίπισσα μου είπε με όλη την ειλικρίνεια ότι κάθε Κυριακή ακούμε με την μαμά μου το μπαμπά μου στο ραδιόφωνο και χορεύουμε με τη μουσική που βάζει! Η αντίδραση του κυρίου; Της είπε ότι λέει ψέματα και κανένας ξένος δεν έχει εκπομπή στη Φιλανδία και για τιμωρία που λέει ψέματα θα μείνει όλη μέρα μέσα στη τάξη, δεν θα βγει έξω με τα άλλα παιδιά και θα κάθεται όλη μέρα σε ένα τραπέζι μόνη της μέχρι να σταματήσει να λέει ψέματα.

Η Δάφνη τα είπε όλα αυτά σαν να έλεγε ένα ...μυστικό γιατί προσπάθησε να μας εξηγήσει ότι δεν την πείραξε και δεν έκλαψε αλλά όλη τη μέρα έκανε στο μυαλό της ιστορίες για τα παιχνίδια που θα της πάρω. Το βράδυ φυσικά ούτε εγώ ούτε η Κάτρη κοιμηθήκαμε απλά περιμέναμε να ξημερώσει σιωπηλοί.

Στις επταμιση το πρωί οι τρεις μας περιμέναμε την υπεύθυνη του παιδικού σταθμού να έρθει και με το που μπήκε στο σταθμό την ενημέρωσα ήρεμα για το τι συνέβη και της είπα ότι δεν πρόκειται να φύγω αν δεν γίνει κάτι εδώ και τώρα προειδοποιόντας οτι ειμαι έτοιμος να φτάσω στα άκρα. Κατά τύχη η επομένη να έρθει ήταν η υπεύθυνη νηπιαγωγός της τάξης που την ξέρουμε τα τελευταία δυο χρόνια και μας είναι ιδιαίτερα συμπαθής με μια από τις βοηθούς της. Αμέσως μας είπε ότι το περίμενε ότι θα έρθουμε και μας είπε ότι μόλις είχε μάθει από τη βοηθό της τι είχε συμβεί μιας και η προσωπική της δουλειά την κράτησε μακριά τις τελευταίες μέρες. Η δε βοηθός είπε ότι του είπαν ότι πιθανώς η Δάφνη να λέει την αλήθεια και δεν έπρεπε να την τιμωρήσει πριν μάθει τι πραγματικά συμβαίνει.

Δεν πρόκειται να πω τι είπα στη συνέχεια για το τι πιστεύω για το θεσμό τιμωρία σε τρίχρονα ακόμα και δεκάχρονα αλλά με σταμάτησε η είσοδος του κυρίου ο οποίος θρασύτατα πιθανώς και αυτός περιμένοντας αυτό που συνέβη, είπε ότι δεν θα έπρεπε να μου επιτραπεί η είσοδος μιας και δεν μιλάω καν τη γλώσσα και ότι τελικά αυτό το σχολείο έχει πολλούς ξένους και ίσως να ήταν καλύτερα να φέρνουν Σομαλούς αντί για Φιλανδούς να προσέχουν τα παιδιά και να σταματήσουν να έρχονται φιλανδεζάκια στο σταθμό μιας και στο τέλος δεν θα μιλάνε σωστά φιλανδικά. Δεν έχω σκοπό βέβαια να επεκταθώ στα όσα άλλα είπε ούτε στο γεγονός ότι όλα τα παιδάκια μιλάνε καλύτερα φιλανδικά από το ίδιο.

Ο κύριος απολύθηκε την ίδια στιγμή και όπως είπε ο Asa αργότερα ο κατάλογος αυτών που θέλουν να με δείρουν όλο και αυξάνεται αλλά...

Μέχρι σήμερα έχω περάσει τον περισσότερο χρόνο μου με την Δάφνη και φυσικά της έχω πάρει ότι παιχνίδι μπορείτε να φανταστείτε για να κρατήσω το μυαλό της μακριά και εάν μπορώ να σβήσω αυτή την ανάμνηση από την πρώτη της συνάντηση με τον ...πραγματικό κόσμο!!!

**********************

Μπορεί να ακουστώ ...περίεργος αλλά αυτό που μας συνέβη το αφιερώνω αποκλειστικά σε κάθε Ψωμιάδη, Κατατζαφέρη κλπ και σε όλα τα 'αλβανάκια' που δεν θα κρατάνε την σημαία στη παρέλαση της 28ης, για να μην νιώθουν μόνα τους, η Δάφνη είναι ένα από αυτά τα παιδιά και σας βεβαιώνω πολύ περήφανη!!!

**********************

Δεν έχει φωτογραφία γιατί αισθάνομαι πολύ πικραμένος με αυτό που έγινε.

**********************

Την Τρίτη θα είμαι Ελλάδα και ελπίζω όσους τουλάχιστον μένουν Αθήνα ...να σας δω!!!

 
posted by ovi
15 comments