Τα νέα μας και λίγο επετειακά!
Καλησπέρα από τη σκοτεινή Φιλανδία. Τις τελευταίες μέρες δεν έχει χιονίσει, έχουν λιώσει τελείως τα χιόνια, βρέχει αρκετά που σημαίνει ότι η Φιλανδία είναι τελείως σκοτεινή και σε χρώμα σκούρο γκρίζο.
Αν και οι περισσότεροι το φαντάζεστε και οι γνωστοί ύποπτοι Σουομέζοι το έχουν ζήσει, αυτή είναι η χειρότερη περίοδος για τους Φιλανδούς. Παραπονιούνται όλη την ώρα για το πόσο σκοτεινά είναι και πόσο άδικο είναι να μην έχουνε ήλιο. Τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα για τους ξένους που ζουν εδώ γιατί εκτός από τον καιρό έχουν να αντιμετωπίσουν και τους μόνιμα συννεφιασμένους Φιλανδούς. Φαντάζομαι ότι είναι δύσκολο να το καταλάβετε αλλά οι Φιλανδοί και ειδικά οι Φιλανδοί που ζουν στις πόλεις έχουν εποχές. Πιθανώς αυτό έχει να κάνει με το ότι η εσωτερική μετανάστευση είναι για τους Φιλανδούς υπόθεση τριών δεκαετιών και οι μνήμες από τη ζωή κοντά στο δάσος είναι πολύ νωπές. Από την άλλη οι πόλεις όσο μικρές μπορεί και να φαίνονται σε μας, πόλεις των 100 και 300 χιλιάδων κάτοικων για του Φιλανδούς φαίνονται σαν τεράστιες φυλακές.
Αν ζήσεις για λίγο σε αυτή τη χώρα το καταλαβαίνεις, ακόμα και σε μένα που σε λίγους μήνες πρέπει να επιστρέψω στη ζωή μέσα στο Ελσίνκι, αδιάφορο αν σε κάθε γωνία υπάρχει και ένα πάρκο, κι όταν λέμε πάρκο δεν εννοώ ένα δεντράκι με δυο παγκάκια αλλά πραγματικό πάρκο που στην Ελλάδα θα χαρακτηριζόταν άλσος, η αίσθηση ότι αφήνω αυτή την άπλα με πνίγει. Μπορεί να μην βρισκόμουνα κάθε μέρα μέσα στο δάσος και τώρα το χειμώνα οι ατελείωτες βόλτες μου στη θάλασσα να έχουν περιοριστεί αλλά το συναίσθημα ότι είναι εκεί, καμιά εκατοστή μέτρα από το κατώφλι του σπιτιού μου είναι πολύ σημαντική. Έτσι λοιπόν οι Φιλανδοί είναι μόνιμα νευρικοί, σκουντούφληδες και γκρινιάρηδες, με πολύ κόπο τους παίρνεις μια λέξη.
Η Δάφνη είναι μια χαρά, η μόνη που δεν καταλαβαίνει την μελαγχολία που μας έχει πιάσει όλους. Τη τελευταία βδομάδα έκανε και δυο καταπληκτικά πράγματα, πρωτο ένα μεσημέρι την ώρα που τρώγαμε άρχισε να τραγουδάει με όλη της τη δύναμη και στην αρχή δεν καταλαβαίναμε τι έλεγε ούτε αναγνωρίζαμε τον ρυθμό που έφερνε λίγο προς hard rock hallelujah. Μετά από λίγο αρχίσαμε να πιάνουμε μερικές λέξεις μέσα σε ένα ανακάτωμα από λέξεις φτιαγμένες από την ίδια, οι λέξεις που πιάναμε ήταν, good morning, hand, head, nice, cat, καλημέρα, καληνύχτα, τι κάνεις, για σου... και μετά από ένα χαμό γέλιων ανακαλύψαμε ότι έφτιαχνε τραγούδια στη ...γλώσσα του μπαμπά.
Το δεύτερο ξεκίνησε και αυτό την προηγουμένη βδομάδα, έμαθε να λέει ‘μου λείπεις’ ή καλύτερα άρχισε να καταλαβαίνει την έννοια του, έτσι κάθε φορά που μιλάμε για κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο που δεν ζει κοντά μας και ειδικά αυτούς που ζουν στην Ελλάδα, ορμάει βρίσκει τη φωτογραφία στο άλμπουμ (ναι, έχει το δικό της φωτογραφικό άλμπουμ με φωτογραφίες από οικογένεια και φίλους) και αρχίζει να μιλάει στη φωτογραφία ...μου λείπεις, πότε θα έρθεις;
Βέβαια τη προηγουμένη εβδομάδα έκανα κι εγώ ένα μικρό ...έγκλημα!!! είχα μια προγραμματισμένη επίσκεψη στη Fazer, το μεγαλύτερο εργοστάσιο γλυκών στη Σκανδιναβία και όπως φαντάζεστε έφερα μαζί μου ένα ...κουτί σοκολάτες και μπισκότα, όταν λέμε κουτί φανταστείτε σε μέγεθος κουτιού νουνού!!! Δεν εχω ξαναδεί στη ζωή μου κανέναν άλλο να τρώει τόσα γλυκά με τόση ταχύτητα από τη Δάφνη. Κάποια στιγμή αυτό το Σαββατοκύριακο φοβηθήκαμε ότι θα πάθει κάτι αλλά το τρομακτικό είναι ότι όπου και να βάζαμε την κούτα, ακόμα και όταν σκορπίσαμε τις συσκευασίες σε διαφορετικά ντουλάπια κατάφερνε ...να τα βρει!!!
Τώρα τα φιλανδικά νέα, φαντάζομαι ότι όλοι πια έχετε ακούσει για το διήμερο που πέρασε ο Γκιούλ στην Φιλανδία και ότι όλοι έχετε ακούσει ότι οι συνομιλίες καταλήξανε σε απόλυτη αποτυχία. Το πιο τρομακτικό από όλα ήταν για τους Φιλανδούς που συνειδητοποιήσανε ότι είχανε να κάνουν με έναν απρόβλεπτο συνομιλητή που αδιαφορούσε για τους κανόνες του παιχνιδιού και πολλές φορές είτε τους περιφρονούσε είτε τους περιέπαιζε.
Εδώ μάλλον πρέπει να απαντήσω σε ερώτηση του Yannis_h από το προηγούμενο post. Οι Φιλανδοί ξέρουν πολύ καλά για την ρήτρα των Βαροσίων, αλλά πέσαν στα συνηθισμένα παιχνίδια των Τούρκων που τους παρουσιάσανε και καλά έγγραφο που υποτίθεται ότι είχαν συμπληρώσει τις διαφωνίες τους αλλά είχαν έντεχνα παραλείψει τα Βαρόσια και φυσικά οι Φιλανδοί στην ταχύτητα της στιγμής το προσπεράσανε, αλλά οι Τούρκοι για να καλύψουν τον εαυτό τους από επόμενες αντιδράσεις το διαρρεύσανε πράγμα που έκανε έξαλλους τους Φιλανδούς, οχι μόνο γιατί το δημοσιοποιήσανε αλλά και γιατί παρά λίγο να τους οδηγήσουνε σε παγίδα. Παρ΄επιπτόντως η αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης ήταν άμεση και δείχνει πόσο καλά πληροφορημένοι ήταν και πόσους φίλους έχουν, καλύτερα από την Ελλάδα που το έμαθε από ...την Κύπρο!!!
Οι Τούρκοι παίζουν ένα πολύ συγκεκριμένο παιχνίδι και για τα συμφέροντα τους καλά κάνουν. Προσπαθούν να μεταφέρουν την απόφαση στο συμβούλιο των αρχηγών κρατών υπολογίζοντας στους εγγλέζους, την πίεση των Αμερικάνων και το χαμό που θα γίνει με τις διαφωνίες, έτσι με το διέρρεε και βασίλευε θα οδηγήσουν την κοινότητα σε μια πολιτική απόφαση. Γιατί αν το αφήσουν στο συμβούλιο των υπουργών όπως θέλει και η απηυδισμένη φιλανδική κυβέρνηση που δεν έχει καμιά διάθεση να χρεωθεί την αποτυχία της Τουρκίας, θα πάρουν μια καθυστέρηση και ... ο Αλλάχ βοηθός τους.
Η Τουρκία πρόκειται να κάνει μια επίδειξη δύναμης τις επόμενες μέρες στη σύνοδο του ΝΑΤΟ όπου οι Αμερικάνο-άγγλοι έχουν σκοπό να περάσουν κάποιες καινούργιες ιδέες για το πως πρέπει να κινούνται τα ‘ειρηνευτικά’ σώματα του ΝΑΤΟ. Εκεί οι περισσότεροι συμπεριλαμβανομένων Γάλλων, Γερμανών και Ελλήνων είναι αντίθετοι. Από την άλλη πλευρά Αμερικάνοι και άγγλοι θέλουν να το περάσουν πάση θυσία και μαντέψτε ποιος θα είναι ο ‘δούρειος ίππος’ τους για τις τέως ανατολικό-ευρωπαϊκές χώρες. Και το επόμενο, με τι ανταλλάγματα; Εκεί παίζεται λοιπόν το παιχνίδι τις επόμενες μέρες γι αυτό και ότι προσπάθεια και να κάνανε οι Φιλανδοί δεν θα είχε κανένα αποτέλεσμα έκτος κι αν αναγνωρίζανε τη βόρειο Κύπρο και κατεβάζανε τα σώβρακα, πράγμα απίθανο με τέτοιο κρύο!
Αυτό πιθανώς να απαντάει και στις φήμες ότι ο Ερντογκάν ήθελε να αποφύγει τον Πάπα. Ο Ερντογκάν δεν είχε καμιά διάθεση να αποφύγει τον Πάπα, απεναντίας η επίσκεψη του ποντίφικα θα του έκανε καλό σε σχέση με το ευρωπαϊκό του προφίλ. Αλλά μιας και είμαστε στο Πάπα, αυτή είναι μια άλλη ιστορία που θα έχουμε όλοι τα μάτια μας στραμμένα τα επόμενα εικοσιτετράωρα.
Αυτή η επίσκεψη μοιάζει με το καπέλο του μάγου που κανένας δεν ξέρει αν θα βγάλει λαγούς ή περιστέρια και πόσα θα βγάλει. Η επίσκεψη του Πάπα είναι μήνυμα με πολλούς παραλήπτες και έχει να κάνει με την θρησκεία, παράλληλα ο Βενεδεκτίνος από την εποχή που δεν φανταζόταν ότι θα γίνει Πάπας ήταν σαφώς εναντίον κάθε ευρωπαϊκής προοπτικής για την Τουρκία και αυτό είχε να κάνει με καθαρά γεωπολιτικούς λόγους (σε πολλά σημεία τουλάχιστον εγώ συμφωνώ μαζί του) και οχι θρησκευτικούς μιας και σε αυτή τη περίπτωση δεν θα μπορούσε να είναι θεολογικοί. Στη συνέχεια βέβαια έγινε Πάπας και πολλά γραφτά του ή ομιλίες του ...χάθηκαν στις αποθήκες του Βατικανού.
Ο Βενεδεκτίνος είναι οπαδός πολύ περισσότερο από τον προκάτοχο του της σύγκλισης των εκκλησιών και πιστεύει ότι ο πατριάρχης μοιράζεται πολλές από τις ιδέες του, γι αυτό πάει στη Τουρκία γνωρίζοντας ότι με αυτή τη κίνηση του δίνει ταυτόχρονα και το απαραίτητο κύρος στο πατριαρχείο. Η επίσκεψη αυτή όπως είπα και προηγουμένως κρύβει πολλούς λαγούς και ακούγονται πολλές θεωρίες έως και ...προφητείες και από ότι φαίνεται τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα είναι ώρες αγωνίας για όλους μας.
Αυτά από τη Φιλανδία και την πολική σκηνή. Τέλος κράταγα κάτι που δεν έχει να κάνει με την Φιλανδία και έγινε ένας από τους λόγους που άργησα να γράψω αυτό το post. Είναι μέρες τώρα που θέλω να γράψω κάτι αλλά άφησα το χρόνο να με βοηθήσει να αποστασιοποιηθώ από τη συγκεκριμένη μέρα και από όσα διάβασα.
Όταν εχω χρόνο κοιτάζω τα blogs και φαντάζομαι κάποιοι από εσάς που έχετε τους ανάλογους μετρητές βλέπετε τις επισκέψεις από Φιλανδία. Το βράδυ της 17ης έκανα ακριβώς το ίδιο, οχι περιμένοντας να δω τι είχε γραφτεί για το πολυτεχνείο αλλά περισσότερο θέλοντας να δω τι κάνουν οι φίλοι μου. Έτσι όπως συνήθως σε λίγο βρέθηκα να περιπλανιέμαι στις λεωφόρους των blogs διαβάζοντας σειρά από blogs που πολλά είχαν σαν θέμα τα γεγονότα της ημέρας. Ότι γράψω στη συνέχεια (ακόμη και ο θυμός μου) εκφράζει εμένα και φυσικά είναι αποτέλεσμα προσωπικών εμπειριών και σκέψεων.
Οι περισσότεροι από αυτούς που ζούσαν εκείνη τη μαύρη περίοδο και ζούσαν τα γεγονότα από κοντά συνήθως δεν μιλάνε γι αυτά, ακόμη και εκείνοι που κατά τη γενικότερη εκτίμηση εξαργυρώσαν τη συμμετοχή τους σε αυτά (σε αυτούς θα αναφερθώ στη συνέχεια.) Κατ’ αρχή τα γεγονότα του πολυτεχνείου είχαν προηγούμενο που ξεκίνησε από τη νομική και ότι ακολούθησε την εξέγερση της νομικής που σημαίνει ότι αυτή ήταν η πρώτη περίοδος συλλήψεων και θανάτων (ναι θανάτων) φοιτητών και μαθητών. Όταν μετράμε ήρωες και αυτό ισχύει και για το πολυτεχνείο ξεχνάμε αυτούς που βασανίστηκαν για μέρες στα μπουντρούμια της ΕΑΤ ΕΣΑ και τη ασφάλειας, τα παιδιά που στάλθηκαν στη Πρέβεζα, στο Σουφλί και στη Μυτιλήνη η τη Σάμο μετά τις περιποιήσεις από την ασφάλεια και τη διακοπή της αναβολής τους και που περάσανε μέσα από την κόλαση στην κυριολεξία. Πόσοι από αυτούς πιστεύετε ότι είναι διατεθειμένοι να ομολογήσουν τα βασανιστήρια και τους βιασμούς που πέσανε θύματα, η λέξη βιασμός ισχύει κυριολεκτικά και δεν ισχύει μόνο για τις κοπέλες μιας και οι παλικαράδες της ασφάλειας έπρεπε με πάση θυσία να αποδείξουν τον ανδρισμό τους και ποιος είναι από πάνω. Αλλά παρασέρνομαι και δεν το θέλω.
Την περίοδο μεταξύ νομικής και πολυτεχνείου ο φοιτητόκοσμος πραγματικά έβραζε και όλοι ξέραν ότι τώρα δεν υπήρχε τρόπος να σταματήσει ήταν απλά θέμα χρόνου η επομένη νομική. Οι μόνοι που το αγνοούσαν πραγματικά η ηθελημένα ήταν η ίδια η δικτατορία που πίστευε ότι είχε 'πατάξει' το φοιτητικό κίνημα με τους χαφιέδες που είχε διορίσει στα συνδικαλιστικά όργανα των φοιτητών η με την μόνιμη απειλή διακοπής της απαλλαγής και Έβρος, επειδή δεν συνειδητοποιείτε τι σημαίνει χαφιές εγώ γύρισα ένα βράδυ σπίτι μου και έμαθα που ήμουν ακριβώς και τι έκανα ακόμα και τι έλεγα, είχε πέσει ‘ανώνυμο’ τηλεφώνημα που ενημέρωσε την οικογένεια μου που δεν επιτρέπεται ένα παιδί καλής οικογένειας να μπλέκει έτσι και ήμουν απλά μαθητής γυμνασίου. Οι χαφιέδες υπήρχαν απλά παντού. Γιατί αποτύχανε; Γιατί κανένας δεν υπολόγιζε στο αυθόρμητο των νέων ανθρώπων.
Τα αστικά κόμματα όπως η ΕΡΕ και η ένωση κέντρου ήταν διαλυμένα μεταξύ του απολύτου συμβιβασμού στιλ Αβέρωφ για τον οποίο ο κόσμος χωριζόταν σε εμάς και τους κομουνιστές και στιλ Μαύρου που σιωπούσε, οι προοδευτικοί συντηρητικοί όπως ο Μαγκάκης ήταν ήδη εκτός Ελλάδος. Το ΚΚΕ ζούσε στο κόσμο του αλλά και στα προβλήματα του, έχει κανένας καταλάβει ότι εκείνη την εποχή το να είσαι και φίλο-ΚΚΕ σήμαινε εξορία και βασανιστήρια; Έχετε ιδέα πόσοι ήταν στις φυλακές και στις εξορίες; Υπήρχε ένα ανέκδοτο τότε, ο Παττακός λέγανε είχε βρει τη λύση στο πρόβλημα της ανεργίας που είχανε οι υπόλοιποι ευρωπαίοι και γι αυτό η Ελλάδα είχε μηδενική ανεργία, τους ονόμαζε κουμουνιστές. Η συνέχεια στη φαντασία σας.
Δεν υπήρχε οικογένεια στην Καισαριανή, το Βύρωνα, στη Καλλιθέα, στη Δάφνη, στο Γουδί που να μην είχε κάποιον στην εξορία η στη φυλακή. Ο Παπαδόπουλος όταν έγινε ‘πρόεδρος’ έδωσε την περίφημη αμνηστία και πολλοί βγήκαν έξω. Όταν λοιπόν ξεκινήσανε τα γεγονότα του πολυτεχνείου οι περισσότεροι πανικοβλήθηκαν. Ξέραν ότι όπου να είναι θα έρθει η ασφάλεια να τους μαζέψει. Οι περισσότεροι είχαν περάσει ήδη δέκα και πολλές φορές είκοσι χρόνια στις φυλακές, νομίζετε ότι είχαν τι διάθεση να επιστρέψουν; Ξέρετε τι θα πει βασανιστήρια; Έχω φίλο που ένα βράδυ στην Αθήνα με έκανε να κλάψω σαν παιδί. Η δικτατορία είχε περάσει και καθόμασταν μαζί στο σαλόνι και ο μικρός μου ανιψιός που του είχαν πάρει οι γονείς του για δώρο ένα ζευγάρι γάντια μποξ άρχισε να τον χτυπάει και όπως ξέρετε τα παιδιά δεν έχουν συναίσθηση της δύναμης του, φυσικά πέσαμε όλοι επάνω του να τον σταματήσουμε και τότε ακούσαμε τον Γ. να λέει, «δεν πειράζει, για δέκα χρόνια με χτυπάγανε κάθε μέρα και τώρα δέκα χρόνια μετά ...μου έχει λείψει!» συλλαμβάνει κανένας σας τι είπε ο άνθρωπος; Αυτό για του λίγους bloggers που γράψανε, ότι ήταν ήρωες τα παιδιά του πολυτεχνείου αλλά τίποτα παραπάνω από μερικά παιδιά γιατί οι περισσότεροι είχαν αδιαφορήσει.
Ελπίζω να γίνομαι κατανοητός αλλά πραγματικά δυσκολεύομαι να μείνω ψύχραιμος γράφοντας γι αυτές τις αναμνήσεις.
Αγαπητέ κύριε blogger δεν ξέρω που ζούσατε αλλά στη Καισαριανή, στο Βύρωνα και στο Παγκράτι που ξέρω εγώ ο κόσμος πόναγε εκείνες τις ώρες, οι γυναίκες στις αυλές, ναι είχαμε ακόμα αυλές στην Αθήνα, περιμένανε τα παιδιά από το πολυτεχνείο με σακούλες γεμάτες καρβέλια ψωμί, τυρόπιτες και φαγητά. Κατσαρόλες ολόκληρες κύριε blogger και οι άντρες τους και τα παιδιά τους κρυβόντουσαν μέσα γιατί ξέρανε ότι και αυτό από μόνο του ήταν καλή δικαιολογία για τον χαφιέ να τους ξαναστείλει στη φυλακή και τότε κύριε blogger η Αθήνα ήταν γεμάτη από Γ. Σαν το φίλο μου που περιέγραψα παραπάνω. Ξέρετε ότι αυτά τα βγάζανε από τη πείνα τους; Γιατί μετά την εξορία η καλή κυβέρνηση φρόντιζε να μην βρουν και δουλειά.
Με πόνεσε πολύ όταν τα διάβασα αυτά που διάβασα, ήταν σαν να ξανακούω τον Αβέρωφ να μιλάει, με έπιασε τόση απελπισία, τόσο εύκολα ξεχνάμε λοιπόν ώστε να ζωντανεύει η φωνή του Αβέρωφ; Και ναι όταν τα ακούω από έναν νεότερο απλά πονάω αλλά όταν τα διαβάζω από κάποιον που έζησε την εποχή με πιάνει απελπισία αλλά βλέπετε πολλοί ωφελήθηκαν από το πρόγραμμα κατά της ανεργίας του Παττακού και πολλοί πλουτίσανε κι όλας αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία και όταν κάποιοι σαν αυτό τον κύριο blogger αναφέρουν τα παιδιά του πολυτεχνείου σαν ήρωες με πονάει. Κανένα από αυτά τα παιδιά δεν πήγε στο πολυτεχνείο κύριε blogger για να γίνει ήρωας, κανένα παιδί δεν ήθελε να πεθάνει, να βασανιστεί και να καταστραφεί από τις μνήμες που τον κυνηγάνε κάθε βράδυ για όλη του τη ζωή. Αυτά τα παιδιά ήταν εκεί γιατί ήθελαν να ζήσουν και θα είναι εκεί ξανά και ξανά όταν θα χρειαστεί αλλά αυτό κύριε blogger φαντάζομαι δεν το καταλαβαίνετε γιατί έτσι κι αλλιώς την περίοδο της δικτατορίας είχατε αράξει στον καναπέ σας και απολαμβάνατε Μαρινελα σε μουσική Κατσαρού να τραγουδάει για το έπος του 40 η την κυρα Γιώργαινα και νομίζατε ότι κάνατε αντίσταση. Ναι δεν κάνω πλάκα, κάποιοι θεωρούσαν το κυρά Γιώργαινα αντιστασιακό!!!
Μιας και μιλάμε για το τι βλέπατε, σε άλλο blog διάβασα ότι το βράδυ εκείνο βλέπανε τις μαυρόασπρες εικόνες στη τηλεόραση!!! Επειδή τότε δεν υπήρχε ούτε Mega, Antenna, ούτε Σόμπολος αυτό που βλέπατε στη τηλεόραση ήταν Φώσκολος, άλλος που πήρε συγχωροχάρτι παρέα με το κύριο Bingo που έχει γίνει και ο πατέρας της ελληνικής τηλεόρασης, ο άνθρωπος που χαφιέδισε με τον πιο επαίσχυντο τρόπο τους φοιτητές και έγινε η αίτια να βασανιστούν δεκάδες. Αυτός ο ίδιος σήμερα κρίνει την κοινωνική και πολίτικη ζωή και κάνει και lifestyle!!! Ο άνθρωπος που μαζί με τον Γεωργαλά ήταν οι Γκαιμπελτς της Ελλάδος.
Το καταλαβαίνω ότι το πολυτεχνείο είναι μια καλή αφορμή για κάποιους να δείξουν δείγματα δραματικής γραφής αλλά λυπάμαι, η τηλεόραση δεν έδειχνε κανένα στιγμιότυπο από το πολυτεχνείο και κανένα παιδάκι δεν πέρναγε με το σχολικό του μπροστά από το πολυτεχνείο για τα περισσότερα σχολεία με διαταγή του ‘υπουργείου’ είχανε κλείσει μπας και σταματήσουν τα παιδιά να κατέβουν στο κέντρο. Απεναντίας η περίφημη ΥΕΝΕΔ και κάποιο διεστραμμένο μυαλό δείχνανε συνέχεια ρουμελιώτη τραγουδιστή δημοτικών, δεν υπάρχει η πιθανότητα να θυμηθώ το όνομα του, να τραγουδάει το Γιώργο σωτήρα μας, για όσους θυμούνται τα ‘δημοτικά’ αφιερωμένα στην ‘επανάσταση’ και το βράδυ αργότερα κάποιο πιο διεστραμμένο μυαλό έβαλε ένα φιλμάκι με τους Simon & Garfunkel να τραγουδάνε the sound of silence. Οι εικόνες είναι από το πολυτεχνείο είναι από το ντοκιμαντέρ του ολλανδού και πιθανώς να το είδες μερικά χρόνια αργότερα.
Τα παιδιά αυτά δεν πήγαν στο πολυτεχνείο για να σκοτωθούν, μέχρι και τι στιγμή που το τανκ έμπαινε μέσα στο πολυτεχνείο, ακόμα και τη στιγμή που τρέχανε στα στενάκια πίσω από το πολυτεχνείο δεν πιστεύανε αυτό που είχε συμβεί. Η κοπέλα, δεν θυμάμαι το όνομα της, στα δεξιά της πύλης που φώναζε αδέρφια που πάτε, τι πάτε να κάνετε δεν το πίστευε ότι σε λίγο το τανκ θα πέρναγε πάνω από τα πόδια της. Και πολλοί εκείνο το βράδυ σωθήκαν χάρη στα φανταράκια που βοηθάγανε κόσμο να ξεφύγει γιατί οι ασφαλίτες βαράγανε στο ψαχνό. Αν σε πιάνανε δεν γλίτωνες, απλά!
Μιας και είμαστε στο τανκ, οφείλω μια δευκρίνηση στη γλυκύτατη oistros που με βοήθησε μιας και αδυνατούσα να γράψω οτιδήποτε για το Ovi με το να μου στείλει ένα πολύ κάλο άρθρο. Λυπάμαι γλυκιά μου Oistros παρ’ όλο ότι το βάλαμε την ήμερα του πολυτεχνείου δεν κατάφερα να το διαβάσω ολόκληρο. Ο οδηγός που περιγράφει το ΒΗΜΑ στη συνέντευξη δεν τα είπε ακριβώς όπως γίνανε. Δεν ήταν αυτός ο πραγματικός οδηγός του τανκ. Αυτός που είχε χρεωμένο το τανκ εκείνο το βράδυ αρνήθηκε να το οδηγήσει και προφασίσθηκε άρρωστος, οπότε ανέλαβε ...εθελοντής!!! ο πραγματικός οδηγός ζει στην Ηλιούπολη και τον ξέρω, αυτός που οδήγησε ήταν πολύ περήφανος την επομένη που γύρισε στη μονάδα. Και μιας και μιλάμε για εξαργύρωση του πολυτεχνείου, τύποι σαν κι αυτόν το εξαργυρώσανε και σαν τον κύριο blogger που γράφω παραπάνω, που ζητάνε συγνώμη και αποκαλούν αυτά τα παιδιά ήρωες. Αυτοί που ήταν μέσα δεν το εξαργυρώσανε ποτέ γιατί παλεύουν να το ξεχάσουν. Και επειδή ξέρω ότι θα αναφέρετε ονόματα όπως της Δαμανάκη, γνωστού υπουργού του ΠΑΣΟΚ που δεν θυμάμαι το όνομα του και άλλων. Τα κόμματα εξαργυρώσανε την συμμετοχή τους στο πολυτεχνείο, οχι οι ίδιοι. Οι ίδιοι απλά συνέχισαν μια λογική πορεία που όποιος ήταν στη θέση τους θα ακολουθούσε. Γιατί σήμερα η συμμετοχή σε οποιοδήποτε συνδικαλιστικό όργανο ακόμα και στην ΕΦΕΕ είναι αποδεκτό βήμα πριν το βουλευτιλίκι αλλά από τα παιδιά του πολυτεχνείου είναι εξαργύρωση; Στη Δαμανάκη και τον ....πάλι το ξέχασα το όνομα του είναι προδοσία ενώ για τον όποιο ανίκανο καραγκιοζάκο είναι παράσημο η συμμετοχή του σε συνδικαλιστικό όργανο; Ακούσατε ποτέ τη Δαμανάκη να λέει ψηφίστε με γιατί ήμουν στο πολυτεχνείο; Μπορεί και με τη Δαμανάκη και με το ΠΑΣΟΚ να με χωρίζουν ωκεανοί αλλά ποτέ δεν θα τους κατηγορήσω για εξαργύρωση του πολυτεχνείου.
Στο πολυτεχνείο μάτωσε πολύς κόσμος και τους μήνες που ακολουθήσαν μάτωσε ακόμα πιο πολύς κόσμος. Ξέρετε τι σήμαινε επίσκεψη στην ασφάλεια; Ξέρετε τη σήμαινε επίσκεψη στο τμήμα της Πλάκας; Πριν βγάλεις την ταυτότητα από την τσέπη είχαν πέσει οι πρώτες σφαλιάρες και ώσπου να καταλάβεις τι γίνεται έπεφταν οι δεύτερες από τον επόμενο ασφαλίτη και ακλουθούσε ο τρίτος, από ένα σημείο και υστέρα δεν ήξερες ούτε το όνομα σου, απλά όταν οι σφαλιάρες γινόντουσαν γροθιές στο στήθος άρχιζε και το μούδιασμα. Ξέρετε πόσα παιδιά υποφέρανε; Ξέρετε πόσα ονόματα δεν θα μάθετε ποτέ σας; Την ίδια ώρα το μεγαλύτερο ποσοστό των Αθηναίων σαν τον κύριο blogger πήγαινε να δει τον Βοσκόπουλο και τη Ζωή Λάσκαρη. Όχι δεν θυμώνω, πονάω. Έχω περάσει όλα τα στάδια, του θυμού, της εξέγερσης, τώρα πια έχει μείνει μόνο ο πόνος και η σιωπή αλλά δεν μπορώ να διαβάζω κάποιους να έχουν άποψη, δεν μπορώ να τους διαβάζω να λένε ότι αυτά τα παιδιά ήταν ήρωες, εδώ ακόμη και ο καραμανλης θυμάται το πολυτεχνείο και τους ήρωες και μου έρχεται να κάνω έμετο μόνο που το σκέφτομαι, δεν μπορώ να διαβάζω την ανταπόκριση που έχουν σε comments από νέα παιδιά και να τους δίνουν μια στρεβλωμένη εικόνα από τι συνέβηκε, μια εικόνα βγαλμένη μέσα από το σαλονάκι τους και τα αβερωφικά γυαλιά τους. Δεν μπορώ να τους βλέπω να εκμεταλλεύονται τη σιωπή αυτών που ήταν εκεί, δεν έχουν το δικαίωμα
Θα ήθελα να γράψω πολλά ακόμα αλλά νιώθω πολύ ταραγμένος για να συνεχίσω. Ίσως να συμπληρώσω τις υπόλοιπες σκέψεις μου στα comments γιατί ήθελα να μιλήσω και για αυτά που γίναν τα επόμενα χρόνια στις επετείους του πολυτεχνείου την ασφάλεια που δεν έχει αλλάξει, το χημείο και τους γνωστούς άγνωστους. Δεν ξέρω αυτή τη στιγμή αν θα αφήσω αυτό το post για πολύ. Λυπάμαι άλλα δεν μπορώ να συνεχίσω αυτή τη στιγμή.
Σχόλια
• ακριβώς εδώ ισχύει το "να χιονίσει να δούμε άσπρη μέρα" ¦D
• Επειδή το Δαφνί αυτό το διάστημα δουλεύει στο Fast Forward 16X, μη χάνετε - στο μέτρο του δυνατού - λεπτό απ'τη ζωή της. Είναι το "βάλτε τώρα που γυρίζει" σας. Οποιος πρόλαβε είδε! Και θα σάς μείνουν για πάντα σκηνές αξέχαστες. Α, και μην τσιγκουνεύεστε τις βιντεοκασέτες Σε 10 χρόνια θα είναι θησαυρός! (άκου με...).
• Τα της πολιτικής, αν και τα διάβασα προσεκτικά, τα παρακάμπτω ως αναρμόδιος και άσχετος ακόμα και να παρακολουθήσω...
• Οι blogger έχουν όνομα (ή έστω ψευτόνομα). Οταν γράφουν, υπογράφουν. Να ξέρουμε ποιος είπε τι, δεν τους κάνει και πολύ ζημιά, ε; Ετσι για να γνωριζόμαστε καλύτερα!
• Καλώς ξανάρθες Ovi στις επάλξεις. Μάς έλειψες! ( αλήθεια, τι έκανες στο Riihimäki; )
Ε λοιπόν : τα συγχαρητήρια μου στη Δάφνη:)))) Πωπω φαντάζομαι χαρά όταν είδε τόσες σοκολάτες!!!
:D
Πήγε με την πεποίθηση (όχι απλώς την ελπίδα) ότι μπορεί να αλλάξει κάτι.
Και τα περισσότερα παιδιά το έκαναν με τον αυθορμητισμό και την αποκοτιά τής νιότης, αψηφώντας χαφιέδες, ξύλο και όλα τα υπόλοιπα- έτσι δεν οδηγείται κανείς σε πράξεις ηρωικές;
Ή μήπως με την... λογική;
Ευτυχώς που είναι καλά η Δάφνη. Θησαύριζε στιγμές μαζί της.
phivos
Αυτό το παρακαλάμε κάθε μέρα αλλά και σήμερα ...μόνο βρέχει!!!
Προσπαθούμε να αποτυπώνουμε όσα περισσότερα μπορούμε αλλά ξέρεις πως είναι, κάθε μέρα φέρνει και κάτι καινούργιο!!!
Για το όνομα δεν χρειάζεται ...άλλωστε από ότι είδα σήμερα ...βαρέθηκε!!!
Και να σου πω ...με παρακολουθείς; ;D
Με τον κύριο lifestyle είναι κάτι που θα μου μείνει αξέχαστο, για όσους θυμούνται την περίφημη συνέντευξη είχε γίνει στα στούντιο της τότε ΥΕΝΕΔ και δεν υπήρχε ακριβώς σκηνικό, ήταν και καλά ‘έντεχνα επαναστατικό’ φυσικά τα περισσότερα από τα παιδιά μετά τη συνέντευξη φορτωθήκαν στις κλούβες και καλό τους ταξίδι. Ο Νικολάκης λοιπόν ένα μήνα μετά πήρε και την παχουλή αμοιβή του με μια μικρή παραχώρηση, έπρεπε να δώσει παραστάσεις στις μονάδες του Έβρου στιλ Βιετνάμ και καλά για να εμψυχώσει τα στρατευμένα νιάτα. Και βέβαια οι συνταγματάρχες του παραχωρήσανε και ελικόπτερο για τις μετακινήσεις του. Επειδή όμως είναι και lifestyle δεν θα μπορούσε να πάει και στους στρατώνες μη συναντήσει και κανένα συντευξιαζόμενο 'γνωστό του', γι αυτό έδωσε τις παραστάσεις του μόνο στις λέσχες των αξιωματικών. Ακόμα κι εκεί τον φυλάγανε δυο της ΕΣΑ, ακόμα και μέσα στην αίθουσα.
Κι έχεις δίκιο, ο Λαλιώτης ήταν. Όσο για τον Μίκη μετά από τόσα χρόνια έμαθα απλά να ακούω τα τραγούδια του και αυτό μου φτάνει κατά τα άλλα από έναν άνθρωπο γέματα πάθη όπως ο Μίκης δεν νομίζω ότι οτιδήποτε δε θα μου κάνει ποτέ έκπληξη. Πάντως και ο Μίκης πόνεσε πολύ σε σημείο που πολλά μπορούν να του συγχωρεθούν και δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η ιστορία του δεν περιορίζεται ούτε αναιρείτε από τα μεταδιδακτορικά χρόνια.
Το ξέρω μικρέ και αφιλότιμε πόναγε πολύ έτσι που χτύπαγες.... ;D
citronella
Χαρά λέει, δεν κατάλαβες... μου έριξε μια ματιά σαν να μου έλεγε ‘τι έγινε, μόνο ένα κουτί έφερες;’ :D
dodos
Κι αν χρειαστεί θα το ξανακάνουν!!!
Αυτό με συγκλόνισε ότι άνθρωποι που επιπλέαν σαν φελλοί τότε, τώρα ‘κυβερνούν’ με πολλούς τρόπους και μιλάνε κι όλας για τιμή στους ήρωες ... όσο διάβαζα τόσο περισσότερο πνιγόμουνα!
Όσο για την Δάφνη, είναι ο παράδεισος μου!!! Το όνειρο μου!!!
Στη Δάφνη πρώτα-πρώτα, αγκαλιές τους ήλιους να θρονιαστούν στο προσωπάκι της! Καλέ! Ήδη εκεί είναι!
Ως προς τα πολιτικά, η άποψη της Σαλώμης με βρίσκει σύμφωνη.
Τα δίκια πολλά κι οι πίκρες άλλες τόσες.
Σε φιλώ καλέ μου.
Να σας ζεσταίνει η αγάπη σας, ναι;
- Σάς φέρθηκαν καλά;
- Ναι. Φάγαμε και μακαρόνια.
Μη μού πεις ότι ξεχνιέται αυτός ο διάλογος!
Υ.Γ. Ovi μου, γκαγκεμπέ ο δικός σου! Λοιπόν; Mitä sinä Riihimäkissa?
Εγώ προσωπικά είμαι εκτός κλίματος εντέλως αλλά κατανοώ ότι χωρίς όλα αυτά τα παιδιά τότε δεν θα είχα βρει εγω ετοιμη την δημοκρατία αυτή.
Πάντα γλυκιά καπετάνισσα!!!
phivos
Εκεί κοντά είναι μια εταιρία ηλεκτρονικών που τους γράφω τις ανακοινώσεις τύπου κλπ. Με εκπλήσσεις!!!
debby
Δημοκρατία με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο θα είχες βρει, και η Ισπανία βρήκε τη δημοκρατία και δεν χρειάστηκε κανένα πολυτεχνείο, αυτό που πιθανώς δεν θα είχες βρει είναι η αίσθηση ότι ο νεανικός αυθορμητισμός έχει δύναμη που ξεπερνάει τη ζωή και το θάνατο. Αυτό που με στεναχωρεί εμένα είναι ότι βρήκες άλλη μια εθνική εορτή η μια ευκαιρία για τριήμερο και η απελπισία είναι ότι οι μνήμες είναι ζωντανές και περπατάνε στο δρόμο δίπλα μας, δεν είναι κάτι αφηρημένο που ζει σε ένα μακρινό παρελθόν. Και κάποιοι, δυστυχώς οι πολλοί καπηλεύονται και βιάζουν αυτές τις μνήμες.
οφείλω να ομολογίσω, ότι ζηλεύω αυτή την μουντάδα και την σκοτεινιά της Φιλανδίας...Ισως αν ζούσα εκεί το μισό καιρό να ήμουν άρρωστη, αλλά μου την έχει σπάσει η λιακάδα και οι 20 βαθμοί τέλος Νοεμβρίου!!!
Η Δαφνη ειναι όπως είπες ο παράδεισός σου...πανέξυπνο παιδί...ειδικά με αυτά που σας κάνει κάθε μέρα.....ειναι πολύ γλυκό κοριτσάκι....
Πολιτικά δεν ξέρω την τύφλα μου και συνεχίζω να μην ασχολουμαι (καλώς ή κακώς) γιατί δεν μπορώ απλά να τα παρακολουθήσω...
Οσο για το Πολυτεχνείο...Δεν ειχα καν γεννηθεί... Ακούω ότι μου λένε και προσπαθώ να βγάλω άκρη με το ποιες ειναι οι αλήθειες και ποια τα ψέμματα... Οτι πολλοί έχουν πατήσει πανω σε αυτό το γεγονός και πλεον μας κυβερνανε ειναι το πιο θλιβερό....
Για όσους πραγματικά έζησαν εκεινη την περίοδο...ειναι πόνος και θυμός να ακούνε και να διαβάζουν ηλιθιότητες πάνω σε ένα τόσο λεπτό θεμα.....
Κι όταν μετά επέστρεφαν ήταν σκεπτικοί και λιγομίλητοι... κάποια στιγμή με πήραν και μαζί τους και φτάσαμε μέχρι την Πατησίων ,απο κάπου ψηλά ακούστηκαν δύο πυροβολισμοί και μέ γύρισαν σπίτι γρήγορα...
Το βράδυ θυμάμαι τις φωτιές στην Αχαρνών,για να διαλύονται μου είχαν πει τα δακρυγόνα και τη βαζελίνη που έβαζε στα μάτια της η μάνα μου κι έφευγε... και γυρνούσε και ξανάφευγε...
αργά το βράδυ μας χτύπησε την πόρτα κάποιος φοιτητής και του ανοίξαμε.... κυνηγημένος,φοβισμένος να μιλάει κοφτά και λίγο κι εγώ να τον κοιτάω ΄και να μη ρωτάω τίποτα...μόνο να τον κοιτάω....
ήθελε να πάρει τη μάνα του τηλέφωνο...
Δεν καταλάβαινα τι ακριβώς γινόταν...μου εξήγησαν πολύ μετά..
Όποιον όμως ακούω να μιλάει άσχημα για κείνα τα παιδιά μου έρχεται να τον πιάσω απ΄το λαιμό....
..γειτόνισσες έτσι??
περι των "φινλανδικων" αν μπορεις να τα δεις αποστασιοποιημενα εχουν πλακα...
περι πολιτικης απεχω καθως πολυ τρεξιμο αυτην την περιοδο με κραταει μακρια απο μεσα ενημερωσης.
σχετικα με το πολυτεχνειο...εχω χρονια να ασχοληθω.. αλλα πραγματικα θα με ενδιεφερε αν μπορεσεις καποια στιγμη να δωσεις μια δικη σου εικονα της περιοδου. εγω μονο αισθηση μπορω να εχω, στον βαθμο που η συγχρονη ιστορια δεν εχει καταγραφει. οι πληροφοριες μου ειναι απο συγγενεις που εζησαν την εποχη, και παλι ομως οχι στην αθηνα. για τους πολιτικους που ανεφερες συμφωνω με την αποψη σου. αλλα για τον μαστορακη πολυ θα ηθελα να μαθω ολη αυτην την ιστορια γιατι μεχρι τωρα μονο μισολογα εχουμε πληροφορηθει και δεν ξερω τι ακριβως ειχε γινει. οχι οτι θα αλλαξει κατι στη μη-εκτιμηση μου προς αυτον απλα θα ολοκληρωθει η εικονα...
κατα τα αλλα..καλα χριστουγεννα να εχουμε...περιμενουμε και αλλες εικονες απο χριστουγεννιατικη ατμοσφαιρα στη φινλανδια :-)
φιλια
Ας ελπίσουμε ότι θα χιονίσει μέσα στις επόμενες μέρες γιατί ...επείγει να δούμε μια άσπρη μέρα!!!
Όσο αφορά ρο πολυτεχνείο και αυτό είναι που φωνάζω δυστυχώς αυτοί που το εξαργυρώσαν και συνεχίζουν να το εξαργυρώνουν είναι αυτοί που ...ήταν απόντες!
maika
Όλη η Αθήνα είναι γεμάτη ιστορίες τέτοιες γι’ αυτό με συνθλίβει όταν διαβάζω ότι ...ήταν μια ομάδα φοιτητών κλπ. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν συγκλονιστική και δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι ήταν και η σκληρότερη περίοδος της δικτατορίας με τον Ιωαννίδης, εκείνη την εποχή η ασφάλεια δεν περιοριζόταν στο να συνοδεύει το κόσμο στην ασφάλεια και στην εξορία αλλά φρόντιζε και να τους αφήνει ανάπηρους και σωματικά και σε πολλές περιπτώσεις και ψυχικά.
Τη δεύτερη μέρα όταν άρχισε να υπάρχει η ανάγκη για φάρμακα, μιας και το ξύλο και οι πλαστικές σφαίρες πέφταν από παντού ειδικά από την ώρα που σουρούπωσε και υστέρα με δεκάδες ελευθέρους σκοπευτές διασκορπισμένους στα γύρω κτίρια που φτάναν μέχρι την Κάνιγγος, ο κόσμος ‘χτύπαγε’ τα φαρμακεία για να βοηθήσει.
Και μια ακόμη σκηνή που θα μου μείνει αξέχαστη από τη γειτονιά μου. Κυρία γνωστή από τις επιδείξεις τάπερ, τα γέμιζε συνέχεια (ποιος ξέρει τι αποθέματα είχε) και περίμενε τους φοιτητές ή τις επιτροπές των μαθητών των γυμνασίων (πολλά γυμνάσια ειδικά από Παγκράτι, Καισαριανή, Βύρωνα, Υμηττό είχαν στήσει επιτροπές υποστήριξης) για να τα παραδώσει.
Η μικρή είναι μια χαρά άρα ...κι εμείς είμαστε μια χαρά!!! :D
Με τη φιλανδική πολιτική ζωή ...μην νομίζεις κι εγώ αποστασιοποιημένος είμαι με τη λογική ότι, ότι και να γίνει είμαι ‘ξένος’ και απλά παρατηρώ. Βέβαια ο ‘Μουσταφά’ Ρεν και ότι κάνει έχει επιπτώσεις σε Ελλάδα και Κύπρο και από ότι φαίνεται κάτι έχει ‘αρπάξει’ που και δεν θα είναι και η πρώτη φορά στη πολυδιάστατη καριέρα του.
Για το πολυτεχνείο δεν ξέρω αν κάποτε θα ακουστούν κάποια πράγματα, ίσως κάποια στιγμή να υπάρξει κάποιος Μίσσιος και να πει κάποια πράγματα για να μάθουν οι πολλοί ότι καλά 'εσύ δεν πληγώθηκες και πόνεσες άδικα.’
Ο κύριος lifestyle τώρα δεν θα υπήρχε αν δεν υπήρχε η δικτατορία, τους υπηρέτησε με κάθε τρόπο και υπάρχει και σχετικό ανέκδοτο της εποχής για το τι κάνει το κανίς στα κεραμίδια της ΕΣΑ ... μπινγκο!!! Όταν έφυγε με το που μυρίστηκε τη μεταπολίτευση έπεσε στην αγκαλιά του άλλου γλείφτη δικτατόρων και του FBI / CIA Έλληνα ραμποσκηνοθέτη οπαδού και οικονομικού τροφοδότη του Ρέιγκαν και έτσι επιβίωσε με ταινιούλες που ξεφώνισε ακόμα και ο μέντορας του. Και ας όψεται ο άλλος εθνικόφρονας ο κύριος antenna που τον ξαναέφερε στην Ελλάδα και έκανε πραγματικότητα αυτό που είπε ο Μητσοτάκαρος, οι Έλληνες ξεχνάνε. Ο κύριος lifestyle θα έπρεπε να έχει δικαστεί σαν ηθικός αυτουργός για εγκλήματα και να επισκεφτεί κανένα φιδονήσι όπως πρότεινε και για τους ‘βρομερούς μαλλιάδες που ντροπιάζουν τους ...χίπης’ δικιά του έκφραση!!! Αλλά ξέρεις τι γίνεται, πολλές φορές όταν κοιτάζω γύρω μου τρομάζω, γιατί τριάντα χρόνια μετά πολλά πρόσωπα ‘γνώριμα’ υπάρχουν και εξασκούν εξουσία σε πολλούς τομείς!!! Αυτά για την κάθαρση του Καραμανλή, του θείου οχι του τεμπελάκου χοντρούλη που εξαργυρώνει και αυτός επιταγές!!!
Το τελευταίο για σας κύριε βουλευτά που το διαβάζεται και στο όνομα της δημοκρατίας, της κατανόησης και της ανάγκης ‘ομοψυχίας’ επιβάλετε για τόσα χρόνια τους τέως, τους νυν και τους επομένους ‘νταβατζήδες’!!!
Και κάπου ενυπάρχει το ‘ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά’. Πρόσεχε, όχι κομματικά (καπέλωμα από ΠΑΣΟΚ) αλλά σαν ουσία. Τι μπορεί να πει σε ένα δεκαπεντάχρονο αυτό το σύνθημα; Αυτός με ΠΑΣΟΚ μεγάλωσε, και με μια δεξιά εντελώς ξένη με αυτήν πριν τη μεταπολίτευση ή κατά τη διάρκεια της Χούντας. Ή, πόσο χρήσιμη είναι σαν στάση; Εγώ λέω μπράβο στον Καραμανλή που καταθέτει στεφάνι – με νοιάζει περισσότερο το σήμερα και το αύριο.
Πέρα από αυτό, όσον αφορά την εξαργύρωση, προσωπικά τους βάζω όλους σε ένα τσουβάλι. Πολλά – πάρα πολλά - πράγματα εξαργυρώνονται Θάνο, το Πολυτεχνείο είναι ένα από αυτά. Γιατί, η Αντίσταση; Είχαμε πήξει ν’ ακούμε το Γιαννόπουλο να τραγουδάει αντάρτικα στην τηλεόραση, λες και οι Γερμανοί ήρθαν τελικά για να κάνει αυτός πολιτική καριέρα. Πόσες και πόσες ιστορίες προσωπικές, σαν τις δικές σου, δεν υπάρχουν στους αντιστασιακούς; Αυτοί που εξαργυρώνουν φαίνονται: από το ότι μόνο αυτό που εξαργυρώνουν έχουν στο στόμα τους, όχι το μέλλον. Αυτός που είναι σοβαρός, ξέρει τι έκανε και δεν μιλάει γι’ αυτό. Κοιτάζει μπροστά – όπως μπροστά κοιτούσε και τότε που το έκανε. Ο άνθρωπος δεν αλλάζει...
Επίσης, καταλαβαίνω το ανώνυμο του «μπλόγκερ» που έβαλε το θέμα, αλλά μιλώντας όλο γι’ αυτόν χωρίς να ξέρουμε σε τι αναφέρεσαι, δεν διευκολύνει τη συζήτηση. Μεταφέρεις κάποια πράγματα, αλλά καλύτερα πάντα η πρώτη ανάγνωση. Every description is an interpretation.
Εγώ το Πολυτεχνείο σήμερα δεν το τιμάω δημόσια, και το λέω με θάρρος. Τιμάω τα παιδιά που κλείστηκαν τότε μέσα, έχω δακρύσει αρκετές φορές (αλλά σαν την προσευχή που έλεγα στο προηγούμενο θέμα, κρυφά), δεν μπορώ ούτε τα πανηγύρια ούτε τους λόγους σήμερα. Το αντίθετο μάλιστα. Αντιγράφω πάνω σε αυτό το θέμα από το blog του ΝΔ:
«Τα ιδεώδη του Πολυτεχνείου δεν αφορούσαν ειδικά την ελευθερία του λόγου, των ιδεών ή τη διενέργεια εκλογών – ήταν γενικά ενάντια στο φασισμό. Γι αυτό και τα χρόνια αμέσως μετά τη μεταπολίτευση, σύμβολα και ιδεολογίες που συνδέονται με το φασισμό, όπως σημαίες, η θρησκευτική μισαλλοδοξία, η προγονολατρεία, δεν είχαν καμιά πέραση. Οι Έλληνες είχαν πάθει και overdose με τον πατριωτισμό, την αρχαιότητα και το χριστιανισμό στη διάρκεια της επταετίας. Τώρα, όμως, αυτές οι ιδεολογίες επανήλθαν. Τι σημαίνει το Πολυτεχνείο σήμερα όταν οι Έλληνες είναι πρώτοι στην Ευρώπη όσον αφορά την περηφάνια λόγω καταγωγής, στην ξενοφοβία, στη θρησκευτικότητα; Μπορεί να τρέχουν στον Άγιο Βησσαρίωνα, να θεωρούν ότι οι ξένοι έπρεπε να φύγουν ήδη χθες, να ψηφίζουν ακόμα και Ψωμιάδη και να δακρύζουν για το Πολυτεχνείο και τα ιδεώδη του.
Μια δημοκρατική και ανοιχτή κοινωνία φαίνεται στην καθημερινότητά της, όχι στις επετείους της. Στην ερώτηση «πως βλέπουμε το Πολυτεχνείο σήμερα;» εγώ απαντώ: σαν ένα πλατύ ιδεολογικό άλλοθι. Ο μέσος Έλληνας, έχει γυρίσει την πλάτη σε όλα τα ιδεώδη του από καιρό.»
Καταρχάς, τα συγχαρητήρια μου για την διαπαιδαγωγηση της Δάφνης -στα φινλανδικά δεν σκαρωνει τραγουδάκια?
Δευτερον, αν θέλετε το πιστεύετε, μουντάδα εσείς, ήλιο εμείς!
Τρίτον, την γνώμη μου για το Πολυτεχνείο την υπονόησα στα ποστ μου, και εγώ μπορεί αν μην ήμουν ούτε σπόρος τότε, αλλά θυμάμαι ακομα την εικόνα που είδα με ένα γαρύφαλο στο χέρι, 16 Νοεμβρίου του 1982, σε ηλικια 5 χρονών, που ο μπαμπάκας μου με πήγε να δω το μέρος όπου οι κακοί συνταγματάρχες πάτησαν τους καλούς φοιτητές -και μετα έβλεπα για βδομάδες εφιάλτες με τανκς και φοιτητές.
Όσο για όσους εξαργυρωσαν, η δική μου γνώμη ειναι πως όταν στα νιάτα του κάποιος κάνει Πολυτεχνεία και μερικά χρόνια αργότερα γίνεται Υπουργός της Δεξιάς -ή του ΠΑΣΟΚ, δεν έχει διαφορά μεγάλη- και εξυπηρετεί συμφέροντα της καθεστηκυίας τάξης, ε, κάτι δνε πάει και πολύ καλά. Το πρόβλημά μου ΦΥΣΙΚΑ και δνε είναι το Υπουργιλίκι και ο Συνδικαλισμός, η διαφωνία μου έγκειται στο με ποιο καπέλο ή με ποια ταμπέλα επιλέγεις να συνδικαλιστείς. Και για να μην είμαι κακια και καχύποπτη, δεν πιστέυω ότι τότε τα έκαναν με σκοπό να τα εξαργυρώσουν ή να αποκομίσουν θέσεις, αλλά ότι κατόπιν την είδαν λίγο αλλιώς. Νιώθω πολύ μικρή για να τα χώσω σε ανθρώπους που κατ'επιλογήν τα έβαλαν με το θάνατο για να υπερασπιστούν τα ιδανικά τους και να κάνουν την ελευθερία πράξη.
Απλώς ο Παπαχρήστος μου πάει καλύτερα πό τη Δαμανάκη, τον εκτιμώ περισσότερο, αυτό είναι όλο.
Τώρα, για το κατά πόσον ο λαός συμπαραστάθηκε ή όχι, χμ... μεγάλη κουβέντα. Και πάλι νιώθω μικρή για να κρίνω, αλλά ας μη μιλάμε για περήφανο ελληνικό λαό που τα βαλε με τη δικτατορία, μια χούφτα ήταν εκείνοι που τα έβαλαν μαζί της. Οι υπόλοιποι, χωρίς να τους κατακρίνω, γιατί δεν ξέρω αληθινά πώς θα αντιδρούσα εγώ και πόσο τσαμπουκά θα έδειχνα, απλώς βολέυτηκαν επί έξι χρόνια και κάποιοι από αυτούς ξαφνικά ξύπνησαν, νομίζω. Δεν κατακρίνω φυσικά, με ποιο δικαίωμα; Ποια είμαι εγώ για να τα χώσω κιόλας; Αλλά, ας αποκαθιστούμε την "ιστορική αλήθεια", αν υπάρχει αυτό το πράμα.
Τα σέβη μου και τα φιλιά μου σε σένα και την πριγκίπισσά σου!
Γιάννη εκ των πραγμάτων γεγονότα που σε σημαδεύουν δεν σου αφήνουν την πολυτέλεια της αποστασιοποίησης όσο και να το θέλεις. Αυτό που σου αφήνουν τις περισσότερες φορές είναι η ανάγκη να ξεχάσεις τι πραγματικά έγινε. Το πολυτεχνείο δεν το μυθοποίησε κανένας από αυτούς που συμμετείχε με όποιο τρόπο και αν το έκανε αυτό και ανάλογα δεν χρειάστηκε ποτέ να το απομυθοποιήσει. Αυτοί που ήταν εκεί και στο εκεί συμπεριλαμβάνονται τα όσα προηγήθηκαν και τα όσα ακολουθήσαν ξέρουν καλά τι έγινε και ξέρουν ότι αν χρειαστεί θα το ξανακάνουν έτσι απλά χωρίς τυμπανοκρουσίες και φανφάρες.
Τα παιδιά που ήταν σε όλη αυτή την ιστορία δεν ήταν επαναστάτες, κάνανε αυτό που τους επέβαλε το καθήκον τους προς αυτά που πίστευαν και αυτό δεν έχει να κάνει σε τίποτα με κόμματα και εξουσίες. Έτσι δεν μπορώ να βάλω με τίποτα στο ίδιο κουβά αυτούς τους ανθρώπους με τους ασφαλίτες και αυτούς που έχουν αναλάβει την αντιπροσώπευση τους. Όπως δεν θα μπορούσα να βάλω στον ίδιο κουβά τον βιαστή και το θύμα. Ο ορισμός ασφαλίτης δεν ορίζει μια επαγγελματική ιδιότητα μόνο αλλά και ένα τρόπο σκέψης, κι εγώ δεν θα μπορούσα ποτέ να ανεχτώ αυτή τη νοοτροπία – όπως είπα και στο κείμενο αυτές είναι οι δικές μου σκέψεις. –
Αλλά για να επανέλθω δεν εχω ιεροποιήσει το πολυτεχνείο και γι αυτό ακριβώς πολύ σπάνια μιλάω γι αυτό, από αυτό το σημείο μέχρι όμως να το ισοπεδώνω έχει μεγάλη απόσταση ειδικά όταν αυτή η ισοπέδωση έρχεται από ανθρώπους που χωρίς να γνωρίζουν ούτε το τι έγινε ούτε το γιατί έγινε, που την ίδια περίοδο ανήκαν στην ομάδα αυτών που πέρναγαν καλά γιατί η ανεργία ήταν φυλακή η εξορία
Όσον αφορά το ότι ο Καραμανλής καταθέτει στεφάνι δεν εχω κανένα πρόβλημα, αφού έτσι κι αλλιώς η ίδια η αριστερά και η δήθεν ελληνική προοδευτική παράταξη εξέλιξαν το πολυτεχνείο σε εθνική εμποροπανήγυρη και ευκαιρία για τους γνωστούς αγνώστους (με τους πολύ γνωστούς υποκινητές ακόμη και σε μένα που λείπω τόσα χρόνια) να εκτονώνονται στο κέντρο της Αθήνας με τα ΜΑΤ. Και εδώ θα στεναχωρήσω τον φίλο μου τον Derek αλλά ακόμη και αν δεν είσαι ασφαλίτης μετά από λίγο καιρό εκεί μέσα φροντίζουν να σε κάνουν ασφαλίτη για την διαιώνιση του είδους.
Όσο αφορά τη δική σου στάση να τιμάς τα παιδιά του πολυτεχνείου σε προσωπικό επίπεδο, σε τίμα ιδιαίτερα μιας και αυτό ακριβώς φωνάζω, ότι αυτά που γίνονται στο πολυτεχνείο δεν έχουν να κάνουν με τίποτα με τα ίδια τα γεγονότα και αυτό ακριβώς κάνω κι εγώ.
Μια μικρή μόνο σημείωση. Ο Ν.Δ. δεν είναι ο καταλληλότερος για να μιλήσει ούτε για το πολυτεχνείο ούτε για τα ιδεώδη του πολυτεχνείου μιας και ανήκει σε αυτούς που με την μάσκα του προοδευτικού και γεμάτου κατανόηση προοδευτικού βοήθησαν στη μυθοποίηση, απομυθοποίηση και εμπορευματοποίηση του πολυτεχνείου. Ξέχωρα από αυτό ο ίδιος ανήκε έντονα στους μηχανισμούς που είναι υπεύθυνοι για αυτή την μεταμοντέρνα θρησκοληψία, προγονολατρία, Ψωμιάδια και ανάνηψη ανθρώπων όπως ο lifestyle και άλλων. Πολύ περισσότερο είναι από αυτούς που εκτός του μεταπολιτευτικού ‘δεν ξεχνώ’ την περίοδο της δικτατορίας έβγαλε και ‘του πουλιού το γάλα’
Ήλιος; Στείλε και λίγο από δω!!! Σε παρακαλώ!!!
Το κείμενο σου το είχα διαβάσει και αν είχα συνεχίσει αυτό το κείμενο θα είχα αναφερθεί σε αυτό. Μου άρεσε γιατί όπως πάντα :D αναφέρεσαι σε δίκες σου εικόνες χωρίς να υιοθετείς άλλων ή να καπηλεύεσαι άλλες. Και παράλληλα νομίζω ότι είσαι ένα παράδειγμα μιας νέας γενιάς που δεν έζησε το πολυτεχνείο, το νιώθει όμως και εάν χρειαστεί να ξαναγίνει θα είσαι εκεί.
Όσο για το κείμενο που παρέθεσα, είναι δικό μου σχόλιο στο μπλογκ του ΝΔ - όχι δικό του.
Θα τα πούμε σε τρεις-τέσσερις μέρες,
φιλιά,
Γιάννης
Θάνο, νάσαι καλά - το έχω στο πρόγραμμα, αλλά μάλλον τόσον καιρό στην Ελλάδα γεννήθηκε μέσα μου κάποια τριμελής επιτροπή που το ενέταξε σε κάποιο μακρόπνοο σχέδιο :(((
Είχα μια πρόσκληση, για ένα εξοχικό (ναι, αυτό που έστειλα κάποτε φωτογραφία, στη Lempaala) για τις 5 Ιανουαρίου και να σκεφτείς, δεν απάντησα ακόμα.
Όχι γιατί το σκέφτομαι - δυστυχώς δεν γίνεται τώρα, είναι σίγουρο - αλλά γιατί... όταν ο θεός έβρεχε organisers, εγώ κρατούσα ομπρέλα εξαιρετικής ποιότητας!
Ευτυχώς με έχουν μάθει και δεν με παρεξηγούν (τουλάχιστον ολοκληρωτικά και αμετάκλητα: άντε ρε τον iso malaka!)
Kun tulen, kuitenkin, olen varma etta puhumme aika paljon: mina tuon ouzoa, sina koskenkorvaa!
Kun olin hyvin pieni niin järvi oli sininen,
ja rannan kivet lämpöiset.
Kun olin hyvin pieni
äidin käsivarsi tuoksui aamulta,
kun olin hyvin pieni
unesta uneen kävelin,
nelijalkainen.
Viljo Kajava
Όταν ήμουν μικρός η λίμνη ήταν τόσο γαλάζια,
και οι πέτρες της όχθης ζεστές.
Όταν ήμουν μικρός η αγκαλιά της μητέρας μύριζε πρωινό.
όταν ήμουν μικρός
απ' όνειρο σε όνειρο περπατούσα
στα τέσσερα