Pikku Joulu ή καλύτερα ...έρχονται Χριστούγεννα

Τον τελευταίο καιρό εχω λείψει ...λίγο περισσότερο από ότι συνήθως και την τελευταία βδομάδα αντιμετωπίσαμε άλλη μια κρίση με την Δάφνη. Αυτή τη φορά ήταν ηπιότερη από κάθε προηγούμενη αλλά φαντάζομαι ότι ρόλο πια έπαιξε ότι τώρα ξέρουμε καλύτερα τι συμβαίνει και πως να το αντιμετωπίσουμε στα όρια που βέβαια αντιμετωπίζεται.

Βέβαια τώρα πια κάπως ‘σπρωχτήκαμε’ να πάρουμε και κάποιες αποφάσεις συμπεριλαμβανομένης και της μετακόμισης μας μέσα στη πόλη για να είμαστε πιο κοντά σε νοσοκομεία και γιατρούς, υπολογίζοντας πάντα ότι σε τέσσερα πέντε χρόνια θα επιστρέψουμε πάλι στο δάσος μας και τον κήπο μας. Ευχαριστώ για όλα τα μηνύματα και η πριγκίπισσα μου είναι γερή και δυνατή έτοιμη να υποδεχτεί τον Joulu Pukki ή καλύτερα τον Αι Βασίλη!!!

Σήμερα το πρωί πήρα την πρώτη μου πρόσκληση για ένα Pikku Joulu πάρτι και έτσι σκέφτηκα να σας βάλω κι εσάς σιγά-σιγά στο χριστουγεννιάτικο πνεύμα με ένα ιντερνετικό pikku joulu πάρτι! Πρώτα απ’ όλα pikku joulu στα φιλανδικά σημαίνει ...μικρά Χριστούγεννα, pikku = μικρό, joulu = Χριστούγεννα και είναι στην ουσία ένα πάρτι ευκαιρία να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα φίλοι ή συνάδελφοι μιας και στη Φιλανδία ο όρος ‘ρεβεγιόν’ δεν υπάρχει και τα Χριστούγεννα όλοι τα γιορτάζουν σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Εδώ μάλλον πρέπει να κάνω το συνηθισμένο μου διάλειμμα με ορισμένες πληροφορίες. Δεν εχω σκοπό να σας πω λεπτομέρειες για το πως γιορτάζονται τα Χριστούγεννα μιας και θα έρθει και η ώρα γι αυτό. Αυτό που θα πρέπει να θυμάστε είναι ότι οι Φιλανδοί κόβουν – πραγματικά το κόβουν – το χριστουγεννιάτικο δέντρο από το κοντινό τους δάσος και το φέρνουν στο σπίτι το πρωί της παραμονής των Χριστουγέννων, οπότε όλη η οικογένεια είναι συγκεντρωμένη για το χριστουγεννιάτικο δείπνο! Σας μπέρδεψα, κι εγώ εχω πρόβλημα κάθε χρόνο ακόμα και τώρα, οι Φιλανδοί τρώνε το χριστουγεννιάτικο δείπνο τους την παραμονή των Χριστουγέννων και οχι την ίδια μέρα! Αλλά είπαμε, περισσότερες λεπτομέρειες όσο πλησιάζουν οι μέρες.

Αυτό σημαίνει ότι τα περισσότερα σπίτια δεν είναι στολισμένα πριν από την παραμονή εκτός από λίγες περιπτώσεις. Τώρα βέβαια στις μεγαλύτερες πόλεις όπως το Ελσίνκι, το Tampere, το Turku και η Vaasa τα πράγματα έχουν αλλάξει από τότε που πρωτοηρθα και έχουν αρχίσει αρκετοί Φιλανδοί να στολίζουν τα σπίτια τους νωρίτερα. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έχει παίξει ο τουρισμός που αναπτύχθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια με τους επισκέπτες της Λαπωνίας που περνάνε και μερικές μέρες στο Ελσίνκι και με την εισβολή των ξένων σαν κι εμένα που επιμένουν να στολίζουν το δέντρο τους από τα μέσα του Δεκέμβρη. Αυτό ισχύει και με τα μαγαζιά που άρχισαν να στολίζουν τις βιτρίνες του νωρίτερα ενώ όταν είχα πρωτοέλθει μόνο το Stockman (κεντρικό μεγαλοκατάστημα) είχε στολιστεί από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Βέβαια η Φιλανδία για μένα ειδικά, θυμίζει ένα τεράστιο χριστουγεννιάτικο τοπίο βγαλμένο μέσα από τις ιστορίες του Dickens. Το χιόνι συνήθως έχει ξεπεράσει το μέτρο μέσα στη πόλη, το κρύο έχει κατέβει κάτω από τους -20 και εχω συνέχεια την αίσθηση ότι ακούω χριστουγεννιάτικα τραγούδια ...χμμμ, αυτό μάλλον είναι αλήθεια μιας και όλα μου τα χριστουγεννιάτικα CD κάνουν την εμφάνιση τους κάποια στιγμή στις αρχές του Δεκεμβρίου.

Για να επιστρέφουμε όμως στα pikku joulu πάρτι. υπάρχουν πολλές κατηγορίες από αυτά τα πάρτι, παιδικά, για τους φίλους, επαγγελματικά, εταιρικά κλπ. Αλλά καλύτερα ας τα πιάσουμε από την αρχή.

Τα παιδικά pikku joulu πάρτι είναι ακριβώς αυτό που φαντάζεστε, ένα χάος από παιδάκια με πρόσωπα γεμάτα σοκολάτα και παγωτό, μπαλόνια και δεκάδες παιχνίδια με όλα τα μικρά να σκληρίζουν φωνάζοντας τη μαμά τους η τον μπαμπά τους. Αυτά τα πάρτι οργώνονται από φίλους και φυσικά όπως στη περίπτωση της Δάφνης από το παιδικό σταθμό όπου τα παιδάκια έχουν κατασκευάσει και στολίδια για το δέντρο, θα κάνουν και μια μικρή παράσταση, θα βγάλουμε πολλές φωτογραφίες και μετά θα μεταφερθούμε όλοι μαζί στο κοντινό λοφάκι με τα έλκηθρα όπου τα καμάρια μας θα μας επιδείξουν τις ικανότητες τους με το χιόνι. Τα μεγαλυτέρα θα κάνουν και πατινάζ, σημαντικό σε όλα αυτά συμμετέχουν και οι γονείς πράγμα που σημαίνει ότι του χρόνου θα τρώω τούμπες με παγοπέδιλα!!! Και βέβαια στο τέλος όλοι θα επιστρέψουμε αναψοκοκκινισμένοι στο σχολείο όπου τα παιδάκια θα μας τραγουδήσουν χριστουγεννιάτικα τραγούδια και οι μεγαλύτεροι θα πιούμε glogi!

Το glogi για τους Φιλανδούς σημαίνει Χριστούγεννα όπως και η κανέλα. Είναι ένας χυμός από μούρα του δάσους που σερβίρεται ζεστός με κανέλα και μέσα στο ποτήρι που προσθέτουν αμύγδαλα και σταφίδες. Στη περίπτωση του παιδικού σταθμού ο χυμός δεν θα περιέχει αλκοόλ ή καλύτερα koskenkorva (να θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτή τη καταπληκτική φιλανδική βότκα διαβάστε άρθρο του Yannis_h στο Ovi, εδώ!) η όποια βέβαια προσθέτετε σε όλα τα υπόλοιπα pikku joulu που ακολουθούν. Το ποσοστό βότκας και χυμού ...παίζει ...ανάλογα με το πάρτι!!! Τα παιδικά pikku joulu γίνονται στις αρχές του Δεκεμβρίου.

Τα φιλικά pikku joulu τώρα γίνονται μεταξύ οικογενειών φίλων. Συνήθως τα παιδιά βρίσκονται στο διπλάνο δωμάτιο παίζοντας όλα μαζί και οι γονείς περνάνε ένα ήσυχο βράδυ. Αυτά οργώνονται στα μέσα του Δεκεμβρίου και συνήθως συμπεριλαμβάνουν και ανταλλαγές δώρων μιας και υπάρχουν ιδιαίτεροι δεσμοί και φιλίες χρονών, συν βαφτιστήρια ή κουμπαριές. Εδώ υπάρχουν και τα απαραίτητα σνακ, συνήθως με σολομό και είναι τα πάρτι που η βότκα αρχίζει να μπαίνει στο χυμό. Εμείς έχουμε αρκετά τέτοια και παραδέχομαι ότι τα απολαμβάνω μιας και είναι και μια ευκαιρία να δεις φίλους, να μιλήσεις ήρεμα για πράγματα καθημερινά κι όλα αυτά με τη συνοδεία απαλής μουσικής. Συνήθως αυτά τα πάρτι και λόγο των παιδιών και των αποστάσεων τελειώνουν γύρω στις δώδεκα η ώρα και φυσικά πάντα οργανώνονται Σαββατοκύριακο.

Τα εταιρικά και επαγγελματικά pikku joulu πάρτι είναι μια τελείως διαφορετική ιστορία. Όπως πιθανώς να έχετε διαβάσει συχνά οι Φιλανδοί έχουν ένα μικρό πρόβλημα με το αλκοόλ που στο επόμενο πιθανώς post – μιας και είναι και επίκαιρο – θα αναφερθώ περισσότερο. Οι Φιλανδοί δεν πίνουν για να περάσουν καλά αλλά για να μεθύσουν. Αν γυρίσουν σπίτι τους από πάρτι χωρίς να είναι σε κατάσταση κωματώδη μεθυσμένοι αυτό σημαίνει ότι το πάρτι ήταν αποτυχημένο. Δυστυχώς αυτό ισχύει για ένα μεγάλο ποσοστό Φιλανδών και δεν έχει σχέση ούτε με ηλικία, ούτε με μόρφωση, ούτε με κοινωνική κατάσταση ή θέση. Έχω δει ανθρώπους πραγματικά να κυλιούνται στη λάσπη από το μεθύσι, δυστυχώς οι εικόνες που εχω δει αυτά τα χρόνια είναι τουλάχιστον αποκαρδιωτικές για ένα λαό που κατά τα άλλα θαυμάζω. Το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων στη Φιλανδία οφείλεται στο αλκοόλ. Δεν νομίζω ότι εχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο σε οποιαδήποτε χώρα εχω βρεθεί ακόμα και στη Ρουμανία την εποχή Τσαουσέσκου που οι παλαιότεροι θα θυμούνται τι εννοώ. Το χειρότερο είναι ότι το μεθύσι βγάζει ένα περίεργο χαρακτήρα στους Φιλανδούς και εδώ συμπεριλαμβάνονται άντρες και γυναίκες αδιακρίτως. Γίνονται άκαμπτοι, μονομανείς και βίαιοι οχι προς τους άλλους αλλά προς τον εαυτό τους και όλα αυτά μέσα σε μια απολυτή κατάθλιψη που συνήθως καταλήγει σε συζητήσεις που η αυτοκτονία είναι κομμάτι σης. Αυτά βέβαια ισχύουν σε μεγαλύτερη ένταση τους χειμερινούς μήνες. Ένα μεθύσι είναι η πιο συνηθισμένη αφορμή χωρισμού στη Φιλανδία γιατί πραγματικά χάνουν κάθε έλεγχο. Αλλά είπαμε περισσότερες λεπτομέρειες σε επόμενο επεισόδιο.

Τα εταιρικά pikku joulu γίνονται κυρίως μεταξύ των εργαζομένων σε εταιρίες και η μόδα τα τελευταία χρόνια τα θέλει πολύ οργανωμένα, να συμπεριλαμβάνουν ολόκληρη μέρα δραστηριοτήτων με sauna, φαγητό, πιθανώς την παρουσία κάποιου συγκροτήματος ή stand-up κωμικού και φυσικά αλκοόλ. Τις περισσότερες φορές γίνονται μέσα στους χώρους εργασίας και βέβαια πάντα εργάσιμη μέρα γιατί το Σαββατοκύριακο ανήκει στην οικογένεια. Εάν νομίσατε ότι αυτό σημαίνει ότι προσέχουν πόσο πίνουνε, χάσατε! Σε κάθε τέτοιο πάρτι που εχω βρεθεί υπάρχουν πάντα δυο τρεις που ξεπερνάνε τα όρια τους και σχεδόν ...χαλάνε το πάρτι με το χειρότερο τρόπο. εχω δει από κοπέλα να ...κατουράει στη μέση της αίθουσας μέχρι κάποιον να περνάει μέσα από τα τζάμια για να δείξει ότι δεν φοβάται, από κάποιον που αποφάσισε να δείρει το αφεντικό, μέχρι κάποιον να λιποθυμάει στη μέση της αίθουσας από το πολύ αλκοόλ.

Τα επαγγελματικά pikku joulu είναι τα χειρότερα. Γιατί σε αυτά εκτός από τους εργαζομένους είναι καλεσμένοι πελάτες και συνεργάτες. Αυτά γίνονται συνήθως σε μεγάλες αίθουσες και η διασκέδαση σχεδόν πάντα συνεχίζεται σε κάποιο από τα clubs της πόλης και κρατάνε μέχρι το πρωί. Συνάδελφος πολύ αξιόλογος άνθρωπος, αποφάσισε τα τελευταία δυο χρόνια να μην πηγαίνει σε κανένα παρόμοιο πάρτι γιατί σιχάθηκε να ξυπνάει κάθε φορά με κάποιον άγνωστο δίπλα της. Από κει και πέρα αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη.

Δεν υποκρίνομαι τον ηθικό ή οτιδήποτε παρόμοιο. Και στα περισσότερα από αυτά τα πάρτι εγώ περνάω καλά. Αλλά περνάω καλά απλά γιατί δεν πάω για να μεθύσω, πάω για να περάσω καλά, πιθανώς να χορέψω να δω πιο χαλαρά κάποιους από τη δουλειά μου και βέβαια πολύ φιλανδικά εχω πια μάθει να μη με νοιάζει τι κάνει ο διπλανός μου κι αν δω ότι κάποιος λιποθυμάει η παραφέρεται απλά καλώ ... την αστυνομία χωρίς καν να κινηθώ από τη θέση μου ... πολύ φιλανδικά!!!

Σε αυτά τα πάρτι λοιπόν υπάρχει και κάτι που εγώ τουλάχιστον διασκεδάζω απεριόριστα, αν θυμάστε σε προηγούμενο post αναφέρθηκα στη μανία των Φιλανδών και ειδικά των γυναικών στα αξεσουάρ, επειδή λοιπόν τα πάντα δεν είναι στολισμένα χριστουγεννιάτικα μέχρι την παραμονή, στολίζονται οι ίδιες με σειρά από φανταστικά αξεσουάρ. Σκουλαρίκια με ταρανδάκια που αναβοσβήνει η μυτούλα τους, παπούτσια πράσινα σαν αυτά που φοράνε τα ξωτικά, καταπληκτικά πλεκτά πουλόβερ με ολόκληρες χριστουγεννιάτικες ιστορίες αποτυπωμένες και βέβαια καταπληκτικά καπέλα και σκουφιά σε ότι σχήμα τραβάει η φαντασία σας. Είναι η μοναδική φορά που θα δείτε τους Φιλανδούς να φοράνε άλλα χρώματα από μαύρο και μπλε.

Σε γενικές γραμμές εμείς πηγαίνουμε πιο πολύ στα οικογενειακά pikku joulu και εγώ λόγο δουλείας σε κάποια από τα επαγγελματικά. Τα επαγγελματικά έχουν ξεκινήσει ήδη και την ερχομένη Τετάρτη εγώ θα βρεθώ στο πρωτο μου και ήδη όλη η Φιλανδία έχει αρχίσει να μυρίζει κανέλα, θυμηθείτε κανέλα σημαίνει Χριστούγεννα για τους Φιλανδούς!!!

*********************************

Τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο παντού σερβίρεται και χριστουγεννιάτικη μπίρα που έχει ελαφριά γεύση κανέλας.

*********************************

Η Δάφνη είναι μια χαρά αλλά όπως είπαμε για τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να ζήσουμε με αυτή την ευαισθησία της. Σας ευχαριστώ όλους για τα μηνύματα που στείλατε και τις σκέψεις σας. Αυτές της μέρες της αγόρασα και καινούργιο έλκηθρο έτσι την άλλη βδομάδα που θα το δοκιμάσουμε θα έχουμε και τις ανάλογες φωτογραφίες.

*********************************

Στα μηνύματα που αφήσατε στο προηγούμενο post απάντησα εκεί, και πάλι ευχαριστώ.

*********************************

Η φωτογραφία είναι από τη τζαμαρία μας πριν το κήπο και τα κεριά που ανάβουμε ...προετοιμασία για τα Χριστούγεννα, η άλλη φωτογραφία είναι από το κέντρο σήμερα το πρωί!!!

Σχόλια

Ο χρήστης phivos είπε…
Επεσα θύμα της τεχνολογίας! Διαβάζοντας τα επεισόδια από το feed, δεν πήρα χαμπάρι ότι υπάρχουν και υποεπεισόδεια, που παίζονται μέσα στα σχόλια! Και μαθαίνω από σύμπτωση και με καθυστέρηση, τα της καινούργιας περιπέτειας της Δάφνης.

Στεναχωριέμαι που είναι μπλεγμένη η υπόθεση. Που την ταλαιπωρεί έτσι. Να γίνει να ξεκαθαρίσει αυτό, όσο πιο γρήγορα. Και όσο πιο καλά! Φιλιά της!

Οσο για το Pikku Joulu, τα πήγαινες πολύ ωραία και με είχες βυθίσει σε κείνο το όμορφο και ομιχλιασμένο πρασινοκόκκινο της νοσταλγίας, μέχρι το σημείο που έπιασες τα για τα μεθύσια των σουομάδων. Εκεί μού το χάλασες. Βλέπεις, θέλουμε και μεις το παραμυθάκι μας κάποιες στιγμές!

Θα ξαναπαίξεις;
Ο χρήστης ovi είπε…
Καλημέρα Φοίβο,

Η μικρή είναι μια χαρά τώρα και όπως είπα άπλα για τα επόμενα χρόνια πρέπει να σείουμε με αυτό το πρόβλημα και βέβαια δεν μπορείς να την κλειδώσεις στο σπίτι για να μην κολλάει ιούς. Απλά κάνουμε κάποιες αλλαγές στη ζωή μας.

εχω σκοπό να γράψω αρκετά σχετικά με τα Χριστούγεννα που πλησιάζουν άλλωστε το θυμάσαι, υπάρχουν δεκάδες μικρά και μεγάλα έθιμα στη Φιλανδία. Με το αλκοόλ επειδή δυστυχώς είναι κομμάτι, το πιο μελανό, της Φιλανδίας και βγαίνει έντονα αυτές τις μέρες ήθελα να το ξεπεράσω όσο πιο σύντομα γίνεται ώστε να ελευθερωθώ από αυτό αργότερα.

Και φυσικά παίζω!!! ;)
Ο χρήστης Yannis H είπε…
Μόλις προχθές πήρα την ετήσια πρόσκληση για pikkujoulu, από τον ελληνοφινλανδικό σύλλογο Β. Ελλάδας. Κάθε χρόνο αρχές Δεκεμβρίου, οργανώνεται πάρτι σε ρεστοράν της Θεσσαλονίκης. Έρχονται και μερικοί Φινλανδοί από το Κόσοβο (στρατιώτες του ΟΗΕ) και μερικές φορές ο Πρέσβης από την Αθήνα. Το μενού συμπεριλαμβάνει, πέρα από glogi και kinkku, σαλάτα παντζάρια με Kouhukerma, πουρέ λαχανικών και σε όλη τους την αυθεντικότητα, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι περισσότεροι Έλληνες (κάποιοι παντρεμένοι με Φινλανδέζες, κάποιοι απλώς περίεργοι) επιμένουν στα σουβλάκια και τον μουσακά. Α, μια φορά είχαμε και αυθεντική karjalan piirakka χάρη στους Κοσοβάρους: στρατιώτες, που είχαν ειδική γραμμή ανεφοδιασμού!

Όπως είπες, Χριστούγεννα σημαίνει γιορτή, αφέλεια και παιδικότητα – αυτό δεν το χάνουν οι Φινλανδοί, όσα χρόνια και αν ζουν εδώ. Τα παιχνίδια είναι «η» ανάπαυλα. Μια φορά, δύο ομάδες τύλιγαν κάποιους με χαρτί υγείας και όποιοι κάλυπταν πρώτοι τη μούμια κέρδιζαν... σοκολάτα. Πέρυσι κέρδισα σοκολάτα μαντεύοντας σε τυφλό διαγωνισμό τη Μαντόνα :) Έχει πλάκα να κοιτάς και τους σερβιτόρους ή τους άλλους θαμώνες που πότε γελάνε, πότε κουνάν το κεφάλι...

Kinkku κάνω και μόνος μου κάθε χρόνο: αυτό και το glogi είναι οι παραδόσεις που έφερα μαζί μου. Δυστυχώς, κανείς στην οικογένεια δεν μπορεί να συνηθίσει το κρασί με κανέλα, ενώ το kinkku το τιμάνε σαν μεζέ για ούζο. Αν σας ενδιαφέρει, η συνταγή είναι εδώ.

Και κάτι, αναγκαστικά μόνο για τον Ovi. Πέρυσι είχαμε ένα παιχνίδι όπου μας έδωσαν φινλανδικές λέξεις και έπρεπε να τις βάλουμε στο χάρτη της Θεσσαλονίκης. Ήταν οι συνοικίες μεταφρασμένες. Φαντάζεσαι Oljyla τα Λαδάδικα, Uudet Matkustajat οι Νέοι Επιβάτες, Viinpuutarhat οι Αμπελόκηποι, Yla-Hautala η Άνω Τούμπα, Ristikaupunki η Σταυρούπολη;

Από εκείνη τη γιορτή, για μια γεύση φινλανδικής Θεσσαλονίκης: ο (η) Άγιος Βασίλης στην ανταλλαγή δώρων, ένας διαγωνισμός φαγώματος κουλουριών χωρίς χέρια, η παρέα κι κάποια με καπέλο-κέρατα ταράνδου και ο φινλανδοποιημένος χάρτης της Θεσσαλονίκης.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Α, ναι, μια και το ανέφερε ο Γιάννης για το κρασί. Αν θέλετε να το δοκιμάσετε στην Ελλάδα (έστω και στη σουηδική εκδοση), έτοιμο έχει στο ΙΚΕΑ. Το λένε Blossa Glögg και είναι στο φαγητάδικο, μετά τα ταμεία.
Ο χρήστης Yannis H είπε…
Φοίβο, καλημέρα. Καλή η επισήμανση για το glogg του ΙΚΕΑ (αυτό παίρνω κι εγώ). Για όποιον δεν το έχει ξανακάνει, μερικά tips:

-πρέπει να προσέχουμε γιατί αν το ζεστάνουμε πολύ, εξατμίζεται το αλκοόλ.
-αν το θέλουμε πιο δυνατό, το αναμιγνύουμε με βότκα (μια και δεν υπάρχει στην Ελλάδα Koskenkorva, θα πρότεινα FINLANDIA ή ABSOLUT)
- προσθέτουμε τα αμύγδαλα (σε φέτες) και τις σταφίδες λίγο πριν ζεσταθεί και δεν τα ξαναβγάζουμε. Το glogi δεν ξαναζεσταίνεται (δεν πίνεται με τίποτα).
Ο χρήστης ovi είπε…
yannis_h

Έλα, αρχίζουν και τα δικά σου pikku joulu πάρτι, κι από ότι κατάλαβα και ...μέσα στο γραφείο σου (σημειωτέον ότι ξεκαρδίστηκα στα γέλια διαβάζοντας το!!!) Από παιχνίδια άλλο τίποτα και επειδή μάλλον θα κάνουμε και ένα ανάλογο στο σπίτι μας σκεφτόμαστε και κάποια παιχνίδια με μήλα!!! Και βέβαια η τιμωρία μου να είμαι Έλληνας κανένας δεν διανοείται να έρθει σπίτι μας σε οποιαδήποτε μορφής πάρτι και να μην έχουμε ...τζατζίκι, τυρόπιτα, σπανακόπιτα και φυσικά μπακλαβά και κουραμπιέδες που κυριολεκτικά τρελαίνονται. Πέρσι πρέπει να έφτιαξα πάνω από 500 κουραμπιέδες!!!

Τα τοπωνύμια της φιλανδικής Θεσσαλονίκης ...καταπληκτικά!!! :D
Ο χρήστης ovi είπε…
phivos

Eχω χάσει επεισόδια, δηλαδή πόσα ΙΚΕΑ υπάρχουν στην Ελλάδα;

yannis_h

Absolute? Ευτυχώς που δεν ζεις εδώ πια και δεν σε άκουσε κανένας Φιλανδός!!! :D
Ο χρήστης ovi είπε…
Πάντως κι εμεις μόλις γυρισαμε από supermatket με προμήθειες σε glogi, αμυγδαλα, σταφίδες, κανέλα κλπ. και φυσικά πολλές σοκολάτες!!! Θυμάστε οι δυο Σουομέζοι τη Frazer?
Ο χρήστης Yannis H είπε…
Ovi, στην αναβροχιά… Στο κάτω-κάτω, δεν αγοράζουμε glogi αλλά glogg – οπότε, η Absolut ταιριάζει ;)

Και επειδή το pikku του γραφείου το έστειλα με mail, να πω για όσους αναρωτιούνται ότι πρόκειται για μια Φινλανδέζα που, καθώς γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα, δεν έχει ιδέα για το κράτος της. Ακόμα κι αυτή την Koskenkorva που λέει ο Θάνος, από μένα την άκουσε πρώτη φορά. Ή, έχει πάει όλες κι όλες δύο φορές σάουνα. Αυτά είναι πρωτόγνωρα και αδύνατα – αλλά το πιο παράδοξο είναι πως, εγώ, Έλληνας, εξηγώ τα βασικά της Φινλανδίας σε μια Φινλανδέζα, στα φινλανδικά!

Θάνο, για τη Fazer: είχα βρει στην Πολωνία τις Geisha!
Ο χρήστης ovi είπε…
Καλά οι Φιλανδοί σε συγχωρούμε αλλά μην σου γίνει συνήθεια!!!

Σήμερα είχαμε μια παρέα στο σπίτι, Φιλανδούς που και βέβαια τους είπα την τελευταία ιστορία σου!!! Έχεις την απόλυτη υποστήριξη από όλους, εκπαίδευσε την και αν χρειαστεί πέταξε την και σε καμιά sauna!!!

Ένας και γνωστός οπαδός του Manerheim, τι να κάνουμε κανένας δεν είναι τέλειος, είπε να της υπενθυμίσεις και το γνωστό για το λαχείο!!! ;D
Ο χρήστης tassoula είπε…
Ερχονται-έρχονται-έρχονται!
Ναι.Απο όλο το πόστ μου έμεινε το ότι έρχονται τα Χριστούγεννα και ότι η Δαφνη είναι καλά.Οπότε γιορτάζουμε....:)))
Ο χρήστης ovi είπε…
Κοντά ένας μήνας γλυκιά μου!!! :D
Ο χρήστης Derek είπε…
2 είναι τα ΙΚΕΑ στην Ελλάδα (Αθήνα-Θεσσαλονίκη) +1 στην Κύπρο...

Θάνο!
την Πέμπτη δεν έχω μαθήματα και θα έρθω Helsinki που έχω μια υποχρέωση, πάρε τηλ. να μου πεις που θα σε βρω!

Μου καρφώθηκε ιδέα και αν δεν πειστείς δεν ησυχάζεις!!!

Α! και εχω και νεα απο Ελλάδα... καλά ή κακά δεν ξέρω ακόμα, προς το παρών δεν τα εχω αξιολογίσει...
Ο χρήστης advocatus diaboli είπε…
Τουλάχιστον έχετε μια ψευδαίσθηση. Εδώ πέρα, τίποτα. Ακόμα και ο καιρός θέλει να ξεχάσουμε ότι έρχονται Χριστούγεννα! Σιδερένιο το Δαφνάκι και περιμένουμε περιπέτειες μετ' ελκύθρου...
Ο χρήστης ovi είπε…
derek

ΟΚ!!!

advocatus diaboli

Τις τελευταίες μέρες δεν χιονίζει αλλά έχει έντονη ομίχλη και η θερμοκρασία δεν λέει να κατέβει από -2 -5, πράγμα που σημαίνει ότι τα πάντα είναι παγωμένα και το χιόνι έχει μετατραπεί σε ...γυαλί!!! αλλά εντάξει ...τα Χριστούγεννα έρχονται!!! :D
Ο χρήστης Derek είπε…
έλα ρε σοβαρά?

εδώ πέρα, κάτω από +5C δεν έχει πέσει 3 μέρες τώρα

έλιωσαν και τα χιόνια (κρίμα) έλιωσαν και οι πάγοι στους δρόμους (οοοoh yeah!) και τα πάντα είναι (φυσικά) μέσα στην μαυρίλα...
Ο χρήστης ovi είπε…
ελα βρε παραπονιάρη, ούτε Δεκέμβρης δεν είναι ακόμα και αρχισες να παραπονιέσαι για το σκοτάδι;
Ο χρήστης trol είπε…
Yannis_H!! Θέλω να έρθω και εγώ στον Ελληνο-Φινλανδικό Σύλλογο Β. Ελλάδος!! Πού και πώς???

Thanos,

Έλα τώρα που Joulu, θα πεί Χριστούγεννα :) ...οι Σκανδιναβοί γιορτάζουν την παγανιστική γιορτή που μετά την έκαναν χριστούγεννα και την έβαλαν στις 25...no wonder you have dinner on the 24th, πες την Δάφνη, τι παραμύθι προτιμάει να ακούσει...για τον μικρό χριστούλι ή για τα ξωτικούλια (ξέρω, ξέρω, θα τα συμπτίξει, είναι χρόνια μπροστά τα μικρά)
Ο χρήστης jul είπε…
Καλημέρα και από την Ελλάδα που έχει αρχίσει να στολίζεται σιγά - σιγά (πέρσι ήταν πιο μανιασμένοι, φέτος είναι πιο νωθρά τα πράγματα, δεν ξέρω γιατί)!!
Καταρχήν περαστικά για την κορούλα σου...
Αυτό με την κανέλα το έχουν και οι Σουηδοί? Γιατί στο ΙΚΕΑ που πήγα είχαν τσάι χριστουγεννιάτικο και έφτιαξα και είχε άρωμα κανέλας!!!΄(απορία έ???)
Ευχομαι να ειναι ίομορφα τα Χριστούγεννα σας εκεί, αν και το κλιμα σε προδιαθέτει για κάτι τέτοιο....
Ο χρήστης ovi είπε…
Καλημέρα, σας εχω έκτακτα νέα. Ο Vanhanen μιλώντας στην επιτροπή εξωτερικών και ΕΕ της φιλανδικής βουλής έκανε δηλώσεις για την Τουρκία μετά και από απαίτηση του συντηρητικού και κεντρώου κόμματος (το δικό του κόμμα).

Χαρακτηριστικά είπε: Δεν εχω με τίποτα σκοπό μια πετυχημένη προεδρία να καταλήξει σε μια αποτυχημένη Τουρκία που θα μονοπωλήσει το συμβούλιο των πρωθυπουργών το Δεκέμβριο. Τα περιθώρια που έχει η Τουρκία να λειτουργήσει το πρωτόκολλο δεν τελειώνουν την ημέρα του συμβουλίου αλλά πολύ νωρίτερα και το θέμα μαζί με τις κυρώσεις που πρέπει να επιβληθούν γιατί η ΕΕ πρέπει να αποδείξει ότι δεν είναι μια χαλαρή συνεργασία αλλά μια ένωση με αρχές!!!

Και τελειώνοντας έδωσε έμμεσα εντολή στον Rehn να τελειώνει γρήγορα με την αναφορά του και να αφήσει τα παιχνίδια ισορροπίας με τους Αμερικάνους. Γενικά η επιτροπή και ειδικά το κόμμα του ήταν πολύ ικανοποιημένοι και μην ξεχνάτε ότι σε τρεις μήνες έχουμε εκλογές στη Φιλανδία!!!
Ο χρήστης Yannis H είπε…
Καλημέρα Trol - θα σου στείλω πληροφορίες με το mail. Ας μου πει επίσης όποιος/α ενδιαφέρεται.
Ο χρήστης ovi είπε…
troll

Ωχ ήρθες ...δυναμικά. ποια χριστιανική γιορτή δεν έχει παγανιστικές ρίζες; Αν θυμάμαι καλά, εχω αρκετά χρόνια που το διάβασα, αλλά νομίζω η 25 Δεκεμβρίου επιλέχτηκε για να καπελώσει μεγάλη γιορτή προς τιμή της Ήρας (στην ουσία θεότητας που προηγήθηκε του δωδεκαθέου – μητέρα γη κλπ)

Τώρα όσο αφορά τη Δάφνη το τελευταίο καιρό εχω ένα μικρό πρόβλημα ...ανακάλυψε τα φαντάσματα και όλες μας οι ιστορίες πρέπει να έχουν φαντάσματα πράγμα που σημαίνει ότι οι ιστορίες μου έχουν δεχτεί ...πισώπλατο χτύπημα και πρέπει να προσαρμοστούν γρήγορα!!! :D
Ο χρήστης ovi είπε…
Julia

Όπως τα λες, το κλίμα προδιαθέτει ...Χριστούγεννα!!! :D
Ο χρήστης ovi είπε…
yannis_h

Μαζί γράφαμε!!! Σε βλέπω πρόεδρο του συλλόγου, αλήθεια έχει πολλά μέλη;
Ο χρήστης ovi είπε…
Α! Στο παρά πάνω παρ Τουρκίας, ο Vanhanen όρισε σαν τελική ημερομηνία για την Τουρκία να κάνει κάτι την 5η Δεκεμβρίου!!!
Ο χρήστης Yannis H είπε…
Θάνο, δεν τους βλέπω συχνά – μια φορά το χρόνο, στα μικρά Χριστούγεννα. Και ο πρόεδρός τους, ένας πολύ δραστήριος και πρόσχαρος Φινλανδός, είναι εξαιρετικός γι αυτή τη θέση.

Για το θέμα της Τουρκίας… Μίλησα με κάποιους Τούρκους στη Ρόδο που ανήκαν στους ευρωπαϊστές. Είναι εκπληκτικό το πόσο πεπεισμένοι είναι ότι στην περίπτωση της Τουρκίας η Ε.Ε. κάνει εξαιρέσεις, ότι δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα και ότι από τη μεριά της, η Τουρκία έκανε ΟΛΑ τα απαραίτητα βήματα. Περιμένουν λοιπόν από την Ε.Ε., δεν δίνουν τίποτα. Θα έχουμε προβλήματα με τη γείτονα εάν ακολουθηθεί άκαμπτη στάση από την Ε.Ε.

Για τα Χριστούγεννα… ΟΚ, παγανιστική γιορτή (ποια δεν είναι;) αλλά και ο Χριστός, σύμφωνα με την παράδοση, γεννήθηκε 24 το βράδυ ξημερώνοντας 25. Γιατί; Μα για να είναι ακριβώς 9 μήνες μετά τις 25 Μαρτίου, οπότε και είναι ο Ευαγγελισμός. (Μπορεί βέβαια να ακολουθήθηκε αντίθετη πορεία και από τα Χριστούγεννα να προέκυψε η 25η Μαρτίου). Πάντως, απ’ ότι ξέρω, οι πρώτοι χριστιανοί γιόρταζαν τα Χριστούγεννα τον Σεπτέμβριο, με τις γιορτές μετά τις σοδιές.
Ο χρήστης maika είπε…
να τα πούμε, να τα πούμε??
γκλίν,γκλίν,γκλίν....(τριγωνάκι)
καλά,όχι απο τώρα.... πρόβα κάνω!!

κι εδώ στο Γερμανία πίνουν κάτι οι γερμανοί,σα ζεστό κρασί με μπαχαρικα που μυρίζει πολύ έντονα και γι αυτό δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα...
Κι αυτοί το πίνουν σε όλη την προχριστουγεννιάτικη περίοδο, στο Adventszeit...ή κάπως έτσι το λένε...(μαθαίνω γερμανικά με ρυθμό χελώνας) και μετά πλακώνονται και πάλι στις μπύρες....
Πολύ μου αρέσουν τα πάρτυ σας στους παιδικούς σταθμούς....ωραία που είναι να συμμετέχουν στα παιχνίδια και οι γονείς!!! ζηλεύω!!!
Pikku Joulu , Pikku Joulu λοιπόν
και πάω στην αποθήκη μου να ανεβάσω το χριστουγεννιάτικο δέντρο.... σιγά μην είναι νωρίς...
;o))
Ο χρήστης trol είπε…
gluhwein...θέλω και εγώ...

pagan ναι..να καπελώσει και το δωδεκάθεο και αυτά που είχαν αυτοί εκεί πάνω

τι να πεις

cheers cheers
Ο χρήστης trol είπε…
from wikipedia

What is certain, is that Yule celebrations at the winter solstice predate Christianity, and though there are numerous references to Yule in the Icelandic sagas, there are few accounts of how Yule was actually celebrated, beyond the fact that it was a time for feasting. 'Yule-Joy', with dancing, continued through the Middle Ages in Iceland, but was frowned upon when the Reformation arrived. It is, however, known to have included the sacrifice of a pig for the god Freyr, a tradition which survives in the Scandinavian Christmas ham.

The confraternities of artisans of the 9th century, which developed into the medieval guilds, were denounced by Catholic clergy for their "conjurations" when they swore to support one another in coming adversity and in business ventures. The occasions were annual banquets on December 26,

"feast day of the pagan god Jul, when it was possible to couple with the spirits of the dead and with demons that returned to the surface of the earth... Many clerics denounced these conjurations as being not only a threat to public order but also, more serious in their eyes, satanic and immoral. Hincmar, in 858, sought in vain to Christianize them" (Rouche 1987, p. 432).
Ο χρήστης trol είπε…
θα μπορούσα βέβαια να κάνω quote απλώς αυτό

Though notionally synonymous with Christmas, both religious and secular, Yule and Yuletide are sometimes used by English speakers as secular names for December 25th and late December in general in much the same way that the Scandinavian "Jul" does not distinguish between the Germanic Pagan feast, Christmas, and (quite possibly) the pre-Indo-European winter solstice celebration.

heh...sorry
Ο χρήστης Кроткая είπε…
Ω, ήρθαν τα Χριστούγεννα τι καλά! Εμείς κανονίζουμε ήδη τα Χριστουγεννιάτικα δείπνα μας και ετοιμαζόμαστε για την καθιερωμένη ετήσια βόλτα στην Πόλη των Χριστουγέννων -γεννέτειρα του καλού μου, το Στρασβούργο εννοώ- για να κα΄νουμε τα ψωνια μας στο Weihnachtsmarkt, να πιουμε vin chaud δλδ gluhwein και να φάμε λουκάνικα, μπρέτσελ και γλυκά από μάρτζιπαν!

δλδ, εσείς εκεί αντί για gluhwein, καντε gluhvodka????

Φιλάκια στη Δαφνούλα και καλά Χριστούεγεννα! Ετοιμάζομαι για την εξόρμηση στας φινλανδικάς εξοχάς!
Ο χρήστης pwlina είπε…
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑΑΑΑΑΑ! :))))

έλκυθρο?πωπω .... ωραία που θα ταν να χαμε ένα....θα έχει και τάρανδο με κόκκινη μυτούλα? ;)))
Ο χρήστης ovi είπε…
yannis_h

Αυτό το σύλλογο και φιλανδικό pikku joulu στην Ελλάδα ...πολύ θα ήθελα να το δω!!!

Για τη Τουρκία τώρα είναι μεγάλη συζήτηση και κάποιοι σύμμαχοι τους έχουν ήδη κάνει σχέδια, ξέροντας ότι όπως είναι η Τουρκία τώρα δεν θα δει ΕΕ. Στη πραγματικότητα ο Ερντογκαν πραγματικά ακροβατεί, αλλά αυτό είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση.

Όσο για τους Φιλανδούς, τους ξέρεις καλά, δεν θέλουν με τίποτα την λέξη αποτυχία στη προεδρία τους πρώτα από όλα γιατί είναι ...Φιλανδοί, και θα κάνουν τα πάντα για να την αποφύγουν!!! Ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα στεναχωρήσουν κάποιους. Παράλληλα έχουν ψιλό-ενοχληθεί από τις πιέσεις που θυμάσαι ότι κι αυτό ενοχλεί τους Φιλανδούς που τους αρέσει να κάνουν τα πάντα στο χρόνο τους, και βέβαια ότι δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ τους κάνει να νιώθουν με ένα τελείως φιλανδικό τρόπο πιο δυνατοί.
Ο χρήστης ovi είπε…
maika

Αποθήκη; Χριστουγεννιάτικο δέντρο; Θα αστειεύεσαι, εγώ δεν τολμάω να πω κάτι τέτοιο. Μια φορά που το ανέφερα έπρεπε να δεις πως με κοιτάξανε. Εδώ κόβουμε το δέντρο μας. Και η αλήθεια είναι ότι έχουμε βρει το δικό μας σε μια από τις βόλτες μας στο δάσος. Η μόνη μας διαφορά από τους άλλους εδώ γύρω είναι ότι εμείς δεν θα περιμένουμε την παραμονή αλλά ...μια δυο βδομάδες το πολύ!!! :D

Όσο για το glogi , από το Σάββατο ...ξεκινήσαμε!!!

troll

ΟΚ!!! Παραδίδομαι!!! :D

krotkaya

Έλα, πλησιάζει ο καιρός να δεις φιλανδική άσπρη ...μέρα!!!

pwlina

Πωλινάκι όταν χτυπήσει κάτω από -15 όλοι αποκτάμε κόκκινη μύτη ...καλά για τους μεγαλυτέρους βοηθάει λίγο και η ...βότκα!!!

Λοιπόν ο καιρός είναι περίεργος και δεν έχει χιονίσει πάνω από βδομάδα και έτσι το έλκηθρο παραμένει ...στη πόρτα και περιμένει!!!
Ο χρήστης ci είπε…
Εμένα μου κόλλησε ένα μεγάλο χαμόγελο με όσα διάβασα, κυρίως για την Δάφνη που είναι καλύτερα κι έτοιμη για πάρτυ, για τα έλκηθρα (εδώ νωρίς ακόμα για κάτι τέτοιο) και για το gluhwein!!:D
Ο χρήστης YO!Reeka's είπε…
περαστικά και φιλιά στη δαφνούλα. πω πω θα σκότωνα τώρα για ένα ταξιδάκι φινλανδία (όχι, δεν παίζουν χρήματα τώρα)
:)
Ο χρήστης Ecumene είπε…
Eγω λέω πως της Δάφνης λείπει η Ελλάδα......


:)

Εχει ερθει;;..
Ο χρήστης ovi είπε…
citronella

Σήμερα η Δάφνη πήρε άλλη ... μια πρόσκληση για pikku joulu!!! Χμμμμ!!! Σαν να αυξάνονται τα πάρτι!!! :D

gelial

Ούτε εγώ ούτε η Φιλανδία φεύγουμε, οπότε, όποτε θέλεις!!!

ergotelinen

…δεν έχει έρθει ποτέ Ελλάδα!!! Αλλά ...θα δούμε!!! ;D
Ο χρήστης SALOME είπε…
Marhamba!!!λοιπόν αρκετά με το Βόρειο ημισφαίριο...υπάρχει και η Ανατολή και ακόμα τουλάχιστον απ' ότι είδα κρατάει!!! Φιλοξενήθηκα στην πόλη των 3 θρησκειών(Ιερουσαλήμ), περπάτησα τα τείχη των Ισραηλινών, επισκέφτηκα τη Ραμάλα, πήγα στο τοίχος των δακρύων, στο Αχτζά τζαμί του μουσουλμάνων και στο Πατριαρχείο...Αυτά και άλλα πολλά σε προσεχές post. Σας πεθύμησα! Οσο για τα Χριστούγεννα ε! είμαστε πολύ δυτικοί βρε παιδάκι μοθ τσ! τσ! τι να πώ; Δίνουμε πάντως και τηλεφωνικό ρεπορτάζ μόλις ευκαιρίσετε αγαπητέ Θάνο...
Ο χρήστης ovi είπε…
Λείπω αλλά είμαι παρα πολύ φορτωμένος, θα επανέλθω σύντομα!!! Κατά τα άλλα ειμαστε όλοι καλά!

Και για όσους ενδιαφέρει, μόλις τελειώσαν οι Φιλανδοί τη συνάντηση με τον Γκιούλ και είπαν, θα ανακοινωθεί πιό ευγενικά, ότι όλες οι προσπάθειες αποτύχανε.
Ο χρήστης Yannis H είπε…
Salome, η Ιερουσαλήμ είναι η πιο μαγική πόλη που γνώρισα. Πήγα δύο φορές: και τις δύο, είχα την αίσθηση ότι δεν μπορούσα να φύγω. Κάτι με τραβούσε σ’ αυτήν. Δεν πρέπει να είναι τυχαίο το ότι είναι το κέντρο τριών θρησκειών – όσο και αν, η θρησκεία (στον ενικό, σαν γενική έννοια) την έχει απαυτώσει κι αυτήν και όλη την περιοχή.

Επίσης, δεν θα ξεχάσω, μορφές βγαλμένες από τις σελίδες της Βίβλου. Τα μακριά μανίκια των αρχιερέων (που προχωρούσαν με ένα τουπέ ύψους 10.000 ποδιών), τα γούνινα καπέλα τους (με 52 υπό σκιάν!) οι ταλαιπωρημένες φάτσες όσων προσεύχονταν στο Τείχος των Δακρίων (είδα κάποιον να πηγαίνει στη βρύση, να βρέχει το κεφάλι του και παραπατώντας από την κούραση να γυρίζει στην προσευχή – ελπίζω να μη βρεθώ σε ανάγκη, αλλά κάτι μου έλεγε πως αυτό ήταν σόου, ‘δείτε με τι πιστός που είμαι’ και όχι εσωτερική ανάγκη).

(«Όταν προσεύχεστε να πηγαίνετε στο πιο σκοτεινό δωμάτιο του σπιτιού σας, ‘όχι στις πρώτες θέσεις του Ναού / όταν νηστεύετε μην παραμορφώνετε τα πρόσωπά σας για να το βλέπουν όλοι αλλά να πλένεστε, να αλείφετε το κεφάλι σας με λάδι και ο θεός θα ανταμείψει στα φανερά για την τιμή που του κάνατε στα κρυφά...»)

(Σκέψου, δηλώνω κα άθρησκος – τι θα έλεγα αν πίστευα:) ) Και ΟΚ – μπορεί να έβλεπα σύμφωνα με το μυαλό μου, αλλά οι εικόνες ήταν εκεί.

Όπως επίσης το απαρτχάιντ, αλλά κι η γλοιώδης αίσθηση μερικών Αράβων (π.χ. να πιάνουν τον κώλο της γυναίκας σου και να το ρίχνουν στο αστείο – ας έπιανα εγώ τον κώλο της δικής τους!)

Χμ... ακόμα και η πιο ‘θεία’ πόλη, έχει τα καλά και τα κακά. Αυτό όμως που μένει είναι πράγματι, ότι δεν μπορούσα να φύγω.

Ovi, πληροφοριακά, με τι βάση οι Φινλανδοί πήγαν να αφαιρέσουν τη ρήτρα των Βαροσίων από το χάρη; Αν είχαν τόσο αμανάτι μη καρπωθούν την αποτυχία, πρέπει να πω ότι η Φινλανδία που άφησα ήταν πιο ακριβοδίκαιη, πιο σταθερή σε θέματα αρχών...
Ο χρήστης Yannis H είπε…
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ο χρήστης SALOME είπε…
& yianni
Χμ... ακόμα και η πιο ‘θεία’ πόλη, έχει τα καλά και τα κακά. Συμφωνώ. Εάν σ' ενδιαφέρει μπορείς να περάσεις και για άλλα απο το blog μου
@ovi υπομονή...κάνουμε όλοι, βέβαια. Και ευχαριστούμε για τα νέα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περί Ελληνικής κοινότητας στη Φινλανδία ...ξανά!

Διάλειμμα με χιόνι

Κασσελάκιος ο λόγος