Saturday, November 18, 2006,1:10 AM
Pikku Joulu ή καλύτερα ...έρχονται Χριστούγεννα
Τον τελευταίο καιρό εχω λείψει ...λίγο περισσότερο από ότι συνήθως και την τελευταία βδομάδα αντιμετωπίσαμε άλλη μια κρίση με την Δάφνη. Αυτή τη φορά ήταν ηπιότερη από κάθε προηγούμενη αλλά φαντάζομαι ότι ρόλο πια έπαιξε ότι τώρα ξέρουμε καλύτερα τι συμβαίνει και πως να το αντιμετωπίσουμε στα όρια που βέβαια αντιμετωπίζεται.

Βέβαια τώρα πια κάπως ‘σπρωχτήκαμε’ να πάρουμε και κάποιες αποφάσεις συμπεριλαμβανομένης και της μετακόμισης μας μέσα στη πόλη για να είμαστε πιο κοντά σε νοσοκομεία και γιατρούς, υπολογίζοντας πάντα ότι σε τέσσερα πέντε χρόνια θα επιστρέψουμε πάλι στο δάσος μας και τον κήπο μας. Ευχαριστώ για όλα τα μηνύματα και η πριγκίπισσα μου είναι γερή και δυνατή έτοιμη να υποδεχτεί τον Joulu Pukki ή καλύτερα τον Αι Βασίλη!!!

Σήμερα το πρωί πήρα την πρώτη μου πρόσκληση για ένα Pikku Joulu πάρτι και έτσι σκέφτηκα να σας βάλω κι εσάς σιγά-σιγά στο χριστουγεννιάτικο πνεύμα με ένα ιντερνετικό pikku joulu πάρτι! Πρώτα απ’ όλα pikku joulu στα φιλανδικά σημαίνει ...μικρά Χριστούγεννα, pikku = μικρό, joulu = Χριστούγεννα και είναι στην ουσία ένα πάρτι ευκαιρία να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα φίλοι ή συνάδελφοι μιας και στη Φιλανδία ο όρος ‘ρεβεγιόν’ δεν υπάρχει και τα Χριστούγεννα όλοι τα γιορτάζουν σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Εδώ μάλλον πρέπει να κάνω το συνηθισμένο μου διάλειμμα με ορισμένες πληροφορίες. Δεν εχω σκοπό να σας πω λεπτομέρειες για το πως γιορτάζονται τα Χριστούγεννα μιας και θα έρθει και η ώρα γι αυτό. Αυτό που θα πρέπει να θυμάστε είναι ότι οι Φιλανδοί κόβουν – πραγματικά το κόβουν – το χριστουγεννιάτικο δέντρο από το κοντινό τους δάσος και το φέρνουν στο σπίτι το πρωί της παραμονής των Χριστουγέννων, οπότε όλη η οικογένεια είναι συγκεντρωμένη για το χριστουγεννιάτικο δείπνο! Σας μπέρδεψα, κι εγώ εχω πρόβλημα κάθε χρόνο ακόμα και τώρα, οι Φιλανδοί τρώνε το χριστουγεννιάτικο δείπνο τους την παραμονή των Χριστουγέννων και οχι την ίδια μέρα! Αλλά είπαμε, περισσότερες λεπτομέρειες όσο πλησιάζουν οι μέρες.

Αυτό σημαίνει ότι τα περισσότερα σπίτια δεν είναι στολισμένα πριν από την παραμονή εκτός από λίγες περιπτώσεις. Τώρα βέβαια στις μεγαλύτερες πόλεις όπως το Ελσίνκι, το Tampere, το Turku και η Vaasa τα πράγματα έχουν αλλάξει από τότε που πρωτοηρθα και έχουν αρχίσει αρκετοί Φιλανδοί να στολίζουν τα σπίτια τους νωρίτερα. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έχει παίξει ο τουρισμός που αναπτύχθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια με τους επισκέπτες της Λαπωνίας που περνάνε και μερικές μέρες στο Ελσίνκι και με την εισβολή των ξένων σαν κι εμένα που επιμένουν να στολίζουν το δέντρο τους από τα μέσα του Δεκέμβρη. Αυτό ισχύει και με τα μαγαζιά που άρχισαν να στολίζουν τις βιτρίνες του νωρίτερα ενώ όταν είχα πρωτοέλθει μόνο το Stockman (κεντρικό μεγαλοκατάστημα) είχε στολιστεί από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Βέβαια η Φιλανδία για μένα ειδικά, θυμίζει ένα τεράστιο χριστουγεννιάτικο τοπίο βγαλμένο μέσα από τις ιστορίες του Dickens. Το χιόνι συνήθως έχει ξεπεράσει το μέτρο μέσα στη πόλη, το κρύο έχει κατέβει κάτω από τους -20 και εχω συνέχεια την αίσθηση ότι ακούω χριστουγεννιάτικα τραγούδια ...χμμμ, αυτό μάλλον είναι αλήθεια μιας και όλα μου τα χριστουγεννιάτικα CD κάνουν την εμφάνιση τους κάποια στιγμή στις αρχές του Δεκεμβρίου.

Για να επιστρέφουμε όμως στα pikku joulu πάρτι. υπάρχουν πολλές κατηγορίες από αυτά τα πάρτι, παιδικά, για τους φίλους, επαγγελματικά, εταιρικά κλπ. Αλλά καλύτερα ας τα πιάσουμε από την αρχή.

Τα παιδικά pikku joulu πάρτι είναι ακριβώς αυτό που φαντάζεστε, ένα χάος από παιδάκια με πρόσωπα γεμάτα σοκολάτα και παγωτό, μπαλόνια και δεκάδες παιχνίδια με όλα τα μικρά να σκληρίζουν φωνάζοντας τη μαμά τους η τον μπαμπά τους. Αυτά τα πάρτι οργώνονται από φίλους και φυσικά όπως στη περίπτωση της Δάφνης από το παιδικό σταθμό όπου τα παιδάκια έχουν κατασκευάσει και στολίδια για το δέντρο, θα κάνουν και μια μικρή παράσταση, θα βγάλουμε πολλές φωτογραφίες και μετά θα μεταφερθούμε όλοι μαζί στο κοντινό λοφάκι με τα έλκηθρα όπου τα καμάρια μας θα μας επιδείξουν τις ικανότητες τους με το χιόνι. Τα μεγαλυτέρα θα κάνουν και πατινάζ, σημαντικό σε όλα αυτά συμμετέχουν και οι γονείς πράγμα που σημαίνει ότι του χρόνου θα τρώω τούμπες με παγοπέδιλα!!! Και βέβαια στο τέλος όλοι θα επιστρέψουμε αναψοκοκκινισμένοι στο σχολείο όπου τα παιδάκια θα μας τραγουδήσουν χριστουγεννιάτικα τραγούδια και οι μεγαλύτεροι θα πιούμε glogi!

Το glogi για τους Φιλανδούς σημαίνει Χριστούγεννα όπως και η κανέλα. Είναι ένας χυμός από μούρα του δάσους που σερβίρεται ζεστός με κανέλα και μέσα στο ποτήρι που προσθέτουν αμύγδαλα και σταφίδες. Στη περίπτωση του παιδικού σταθμού ο χυμός δεν θα περιέχει αλκοόλ ή καλύτερα koskenkorva (να θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτή τη καταπληκτική φιλανδική βότκα διαβάστε άρθρο του Yannis_h στο Ovi, εδώ!) η όποια βέβαια προσθέτετε σε όλα τα υπόλοιπα pikku joulu που ακολουθούν. Το ποσοστό βότκας και χυμού ...παίζει ...ανάλογα με το πάρτι!!! Τα παιδικά pikku joulu γίνονται στις αρχές του Δεκεμβρίου.

Τα φιλικά pikku joulu τώρα γίνονται μεταξύ οικογενειών φίλων. Συνήθως τα παιδιά βρίσκονται στο διπλάνο δωμάτιο παίζοντας όλα μαζί και οι γονείς περνάνε ένα ήσυχο βράδυ. Αυτά οργώνονται στα μέσα του Δεκεμβρίου και συνήθως συμπεριλαμβάνουν και ανταλλαγές δώρων μιας και υπάρχουν ιδιαίτεροι δεσμοί και φιλίες χρονών, συν βαφτιστήρια ή κουμπαριές. Εδώ υπάρχουν και τα απαραίτητα σνακ, συνήθως με σολομό και είναι τα πάρτι που η βότκα αρχίζει να μπαίνει στο χυμό. Εμείς έχουμε αρκετά τέτοια και παραδέχομαι ότι τα απολαμβάνω μιας και είναι και μια ευκαιρία να δεις φίλους, να μιλήσεις ήρεμα για πράγματα καθημερινά κι όλα αυτά με τη συνοδεία απαλής μουσικής. Συνήθως αυτά τα πάρτι και λόγο των παιδιών και των αποστάσεων τελειώνουν γύρω στις δώδεκα η ώρα και φυσικά πάντα οργανώνονται Σαββατοκύριακο.

Τα εταιρικά και επαγγελματικά pikku joulu πάρτι είναι μια τελείως διαφορετική ιστορία. Όπως πιθανώς να έχετε διαβάσει συχνά οι Φιλανδοί έχουν ένα μικρό πρόβλημα με το αλκοόλ που στο επόμενο πιθανώς post – μιας και είναι και επίκαιρο – θα αναφερθώ περισσότερο. Οι Φιλανδοί δεν πίνουν για να περάσουν καλά αλλά για να μεθύσουν. Αν γυρίσουν σπίτι τους από πάρτι χωρίς να είναι σε κατάσταση κωματώδη μεθυσμένοι αυτό σημαίνει ότι το πάρτι ήταν αποτυχημένο. Δυστυχώς αυτό ισχύει για ένα μεγάλο ποσοστό Φιλανδών και δεν έχει σχέση ούτε με ηλικία, ούτε με μόρφωση, ούτε με κοινωνική κατάσταση ή θέση. Έχω δει ανθρώπους πραγματικά να κυλιούνται στη λάσπη από το μεθύσι, δυστυχώς οι εικόνες που εχω δει αυτά τα χρόνια είναι τουλάχιστον αποκαρδιωτικές για ένα λαό που κατά τα άλλα θαυμάζω. Το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων στη Φιλανδία οφείλεται στο αλκοόλ. Δεν νομίζω ότι εχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο σε οποιαδήποτε χώρα εχω βρεθεί ακόμα και στη Ρουμανία την εποχή Τσαουσέσκου που οι παλαιότεροι θα θυμούνται τι εννοώ. Το χειρότερο είναι ότι το μεθύσι βγάζει ένα περίεργο χαρακτήρα στους Φιλανδούς και εδώ συμπεριλαμβάνονται άντρες και γυναίκες αδιακρίτως. Γίνονται άκαμπτοι, μονομανείς και βίαιοι οχι προς τους άλλους αλλά προς τον εαυτό τους και όλα αυτά μέσα σε μια απολυτή κατάθλιψη που συνήθως καταλήγει σε συζητήσεις που η αυτοκτονία είναι κομμάτι σης. Αυτά βέβαια ισχύουν σε μεγαλύτερη ένταση τους χειμερινούς μήνες. Ένα μεθύσι είναι η πιο συνηθισμένη αφορμή χωρισμού στη Φιλανδία γιατί πραγματικά χάνουν κάθε έλεγχο. Αλλά είπαμε περισσότερες λεπτομέρειες σε επόμενο επεισόδιο.

Τα εταιρικά pikku joulu γίνονται κυρίως μεταξύ των εργαζομένων σε εταιρίες και η μόδα τα τελευταία χρόνια τα θέλει πολύ οργανωμένα, να συμπεριλαμβάνουν ολόκληρη μέρα δραστηριοτήτων με sauna, φαγητό, πιθανώς την παρουσία κάποιου συγκροτήματος ή stand-up κωμικού και φυσικά αλκοόλ. Τις περισσότερες φορές γίνονται μέσα στους χώρους εργασίας και βέβαια πάντα εργάσιμη μέρα γιατί το Σαββατοκύριακο ανήκει στην οικογένεια. Εάν νομίσατε ότι αυτό σημαίνει ότι προσέχουν πόσο πίνουνε, χάσατε! Σε κάθε τέτοιο πάρτι που εχω βρεθεί υπάρχουν πάντα δυο τρεις που ξεπερνάνε τα όρια τους και σχεδόν ...χαλάνε το πάρτι με το χειρότερο τρόπο. εχω δει από κοπέλα να ...κατουράει στη μέση της αίθουσας μέχρι κάποιον να περνάει μέσα από τα τζάμια για να δείξει ότι δεν φοβάται, από κάποιον που αποφάσισε να δείρει το αφεντικό, μέχρι κάποιον να λιποθυμάει στη μέση της αίθουσας από το πολύ αλκοόλ.

Τα επαγγελματικά pikku joulu είναι τα χειρότερα. Γιατί σε αυτά εκτός από τους εργαζομένους είναι καλεσμένοι πελάτες και συνεργάτες. Αυτά γίνονται συνήθως σε μεγάλες αίθουσες και η διασκέδαση σχεδόν πάντα συνεχίζεται σε κάποιο από τα clubs της πόλης και κρατάνε μέχρι το πρωί. Συνάδελφος πολύ αξιόλογος άνθρωπος, αποφάσισε τα τελευταία δυο χρόνια να μην πηγαίνει σε κανένα παρόμοιο πάρτι γιατί σιχάθηκε να ξυπνάει κάθε φορά με κάποιον άγνωστο δίπλα της. Από κει και πέρα αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη.

Δεν υποκρίνομαι τον ηθικό ή οτιδήποτε παρόμοιο. Και στα περισσότερα από αυτά τα πάρτι εγώ περνάω καλά. Αλλά περνάω καλά απλά γιατί δεν πάω για να μεθύσω, πάω για να περάσω καλά, πιθανώς να χορέψω να δω πιο χαλαρά κάποιους από τη δουλειά μου και βέβαια πολύ φιλανδικά εχω πια μάθει να μη με νοιάζει τι κάνει ο διπλανός μου κι αν δω ότι κάποιος λιποθυμάει η παραφέρεται απλά καλώ ... την αστυνομία χωρίς καν να κινηθώ από τη θέση μου ... πολύ φιλανδικά!!!

Σε αυτά τα πάρτι λοιπόν υπάρχει και κάτι που εγώ τουλάχιστον διασκεδάζω απεριόριστα, αν θυμάστε σε προηγούμενο post αναφέρθηκα στη μανία των Φιλανδών και ειδικά των γυναικών στα αξεσουάρ, επειδή λοιπόν τα πάντα δεν είναι στολισμένα χριστουγεννιάτικα μέχρι την παραμονή, στολίζονται οι ίδιες με σειρά από φανταστικά αξεσουάρ. Σκουλαρίκια με ταρανδάκια που αναβοσβήνει η μυτούλα τους, παπούτσια πράσινα σαν αυτά που φοράνε τα ξωτικά, καταπληκτικά πλεκτά πουλόβερ με ολόκληρες χριστουγεννιάτικες ιστορίες αποτυπωμένες και βέβαια καταπληκτικά καπέλα και σκουφιά σε ότι σχήμα τραβάει η φαντασία σας. Είναι η μοναδική φορά που θα δείτε τους Φιλανδούς να φοράνε άλλα χρώματα από μαύρο και μπλε.

Σε γενικές γραμμές εμείς πηγαίνουμε πιο πολύ στα οικογενειακά pikku joulu και εγώ λόγο δουλείας σε κάποια από τα επαγγελματικά. Τα επαγγελματικά έχουν ξεκινήσει ήδη και την ερχομένη Τετάρτη εγώ θα βρεθώ στο πρωτο μου και ήδη όλη η Φιλανδία έχει αρχίσει να μυρίζει κανέλα, θυμηθείτε κανέλα σημαίνει Χριστούγεννα για τους Φιλανδούς!!!

*********************************

Τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο παντού σερβίρεται και χριστουγεννιάτικη μπίρα που έχει ελαφριά γεύση κανέλας.

*********************************

Η Δάφνη είναι μια χαρά αλλά όπως είπαμε για τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να ζήσουμε με αυτή την ευαισθησία της. Σας ευχαριστώ όλους για τα μηνύματα που στείλατε και τις σκέψεις σας. Αυτές της μέρες της αγόρασα και καινούργιο έλκηθρο έτσι την άλλη βδομάδα που θα το δοκιμάσουμε θα έχουμε και τις ανάλογες φωτογραφίες.

*********************************

Στα μηνύματα που αφήσατε στο προηγούμενο post απάντησα εκεί, και πάλι ευχαριστώ.

*********************************

Η φωτογραφία είναι από τη τζαμαρία μας πριν το κήπο και τα κεριά που ανάβουμε ...προετοιμασία για τα Χριστούγεννα, η άλλη φωτογραφία είναι από το κέντρο σήμερα το πρωί!!!

Labels: , , , ,

 
posted by ovi
43 comments