Μικρά εγκλήματα στο χωριό

Το Ρότνε δεν είναι το ειδυλλιακό Σκανδιναβικό χωριό που βλέπεις στις ταινίες του Μπέργκμαν αλλά δεν παύει να είναι μαγευτικό με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο, τα καταπράσινα λιβάδια του, τις δυο τεράστιες λίμνες, μια από κάθε πλευρά, μια στον βορά και μια στον νότο, και φυσικά το δάσος παντού τριγύρω του.

Για τους ανθρώπους του θα γράψω εν καιρώ και με πολλές λεπτομέρειες αλλά σήμερα θα σας πω για την εγκληματικότητα.

Δεν κάνω πλάκα, σε ένα χωριό μερικών εκατοντάδων κατοίκων, με μηδέν έως ελάχιστα δείγματα παραβατικότητας, τους τελευταίους δυο μήνες έχουμε αύξηση της ...εγκληματικότητας.

Προσπαθώ να αποφύγω την οποιαδήποτε γελοία σύνδεση αυτής της αύξησης με την άφιξη μου στο χωριό.

Η αρχή έγινε με το σουπερμάρκετ. Το κέντρο του χωριού έλλειψη πλατάνου και καφενείου. Η πρωινή οδική κυκλοφορία στο Ρότνε και ειδικά γύρω στις οκτώ το πρωί, καλύπτεται σχεδόν αποκλειστικά από νεαρούς ποδηλάτες και με όλους τους δρόμους να οδηγούν σε ένα συγκρότημα κτιρίων που στεγάζει νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο, κλειστό γυμναστήριο και δημόσια βιβλιοθήκη. Εκτός από μια Τρίτη του Μαΐου που μας πέρασε που ναι μεν υπήρχαν ποδήλατα αλλά επίσης υπήρχαν και πυροσβεστικά οχήματα, περιπολικά μέχρι κι ένα ασθενοφόρο.

Η σελίδα του χωριού στο φατσοβιβλίο γέμισε πληροφορίες. Όταν πήγαν να ανοίξουν το σουπερμάρκετ οι υπάλληλοι και ξεκλειδώνοντας την πίσω πόρτα, του προσωπικού, πνίγηκαν στους καπνούς ενώ φλόγες φαινόντουσαν να ξεπηδάνε από μέσα. Το σουπερμάρκετ είχε αρπάξει φωτιά και από ότι αποδείχτηκε στη συνέχεια η φωτιά απλωνόταν όλο το βράδυ χωρίς κανένας να έχει καταλάβει – ή μυρίσει - το παραμικρό, καταστρέφοντας τα πάντα μέσα στο μαγαζί.

Τώρα η λογική λέει ότι μάλλον κάτι έγινε με τα ηλεκτρικά του μαγαζιού και ...πουφ! Αυτά η λογική μέχρι που κάποιοι άρχισαν χωρίς να λένε τίποτα να υπενθυμίζουν ότι ο ιδιοκτήτης του σουπερμάρκετ ήταν καινούργιος. Από άλλο χωριό και μόλις είχε αγοράσει το μαγαζί. Μάλιστα, πολλοί υπενθύμισαν ότι είχε παραπονεθεί - σε όποιον τον άκουγε, ότι ο προηγούμενος ιδιοκτήτης τον είχε παραμυθιάσει και ότι το μαγαζί είχε πληρωθεί πολύ περισσότερο από ότι άξιζε.

Κανένας δεν λέει κάτι συγκεκριμένο αλλά ο νέος ιδιοκτήτης αν και εμφανίστηκε συντετριμμένος ακόμα και στα τοπικά κανάλια, δεν φαίνεται να έλκει την τοπική συμπάθεια. Συν το γεγονός ότι το κοντινότερο σουπερμάρκετ, ταχυδρομείο – που συστεγαζόταν με το σουπερμάρκετ – και περίπτερο είναι στα είκοσι χιλιόμετρα και το σουπερμάρκετ του Ρότνε – είναι το κεφαλοχώρι της περιοχής - κάλυπτε κι όλα τα τριγύρω χωριά.

Έτσι το κάψιμο του σουπερμάρκετ έχει δημιουργήσει μια γενικότερη αναστάτωση στη τοπική κοινωνία και οικονομία και η σκέψη ή καλύτερα οι δηλώσεις του ιδιοκτήτη ότι το σουπερμάρκετ θα ξανανοίξει πιθανώς μετά τον Σεπτέμβρη έχουν δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερη αναστάτωση σε ένα χωριό που οι περισσότεροι κάτοικοι του είναι τρίτης ηλικίας συνταξιούχοι και πολλοί αδύναμοι να οδηγήσουν.

Δυο βδομάδες μετά την φωτιά η εγκληματικότητα χτυπάει κόκκινο! Παρασκευή απογευματάκι (που το κάνει ακόμα πιό ...τρελό) ομάδα τεσσάρων ή πέντε (δεν είναι ξεκάθαρο) εισβάλει σε σπίτι οικογένειας με δυο παιδιά έφηβους και με την απειλή μαχαιριών τους ληστεύει χωρίς ιδιαίτερη ...επιτυχία. Από ότι μαθεύτηκε την επομένη (από τα τοπικά ΜΜΕ αλλά και από την αστυνομία) όχι μόνο ο πατέρας αντιστάθηκε επιτιθέμενος στους εισβολείς και μάλιστα τραυματίζοντας τον ένα πριν και ο ίδιος τραυματιστεί αλλά ακόμα κι ο έφηβος γιος τους επιτέθηκε επίσης τραυματίζοντας έναν άλλο.

Την πρώτη ανακοίνωση της αστυνομίας με την αναφορά στο συμβάν ακολούθησε σύντομα και δεύτερη ανακοινώνοντας την σύλληψη ενός από τους μασκοφόρους. Από ότι αποδείχτηκε οι νεαροί έβλεπαν πολύ τηλεόραση και αποφάσισαν να “μιμηθούν” επεισόδιο από κάποια από τις σειρές με εγκλήματα με αποτέλεσμα να περάσουν καμιά δεκαριά τουλάχιστον χρόνια από τη συνέχεια της ζωής τους φιλοξενούμενοι του κράτους και πίσω από τα κάγκελα. Από ότι σωστά υποθέτετε ήταν ντόπιοι (παραδίπλα χωριό) και ένας από αυτούς γνωστός στην αστυνομία για το “καλού πολίτη” παρελθόν του.

Και πάνω που παίρναμε ανάσα από την παρουσία ενός τέτοιου εγκλήματος στο χωριό το Σάββατο που ακολούθησε το βράδυ, ομάδα νεαρών έσπασε όλα τα τζάμια γνωστού στην περιοχή μαγαζιού με μεταχειρισμένα έπιπλα, ρούχα, αντικείμενα κλπ. Σύνολο δεκαεπτά τζάμια – πρόκειται για μεγάλο μαγαζί. Και πάλι το κουτσομπολιό στο φατσοβιβλίο μιλάει για “γνωστούς” σε όλους ..άγνωστους που σύντομα δέχτηκαν την επίσκεψη της αστυνομίας. Η συνέχεια παραμένει άγνωστη τουλάχιστον σε μένα.

Κι όλα αυτά το προηγούμενο Σαββάτο. Την Δευτέρα (προχτές) είμαι στο μπαλκόνι πίνοντας ήρεμος τον απογευματινό καφέ μου όταν βλέπω περιπολικό με όλα τα λαμπιόνια αναμμένα σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο να περνάει με ταχύτητα από τον παράδρομο των κατοικιών που ζω και η πρώτη μου σκέψη είναι ...να δεις που έγινε και δολοφονία!

Παρά λίγο. Νεαρός μεθυσμένος και εκνευρισμένος με την παρατήρηση συνεπιβάτη του στο λεωφορείο έβγαλε μαχαίρι και απειλούσε τους πάντες μέσα στο λεωφορείο όταν έφτασε στη στάση στο Ρότνε και ετοιμαζόταν να κατέβει.

Από ότι κατάλαβα ο νεαρός ήταν πολύ μεθυσμένος και σε όλη τη διαδρομή έβριζε την άτιμη κοινωνία που άλλους τους ανεβάζει κι άλλους τους κατεβάζει και παρενοχλούσε τους συνεπιβάτες του προκαλώντας την διαμαρτυρία και την παρατήρηση από τον οδηγό κι έναν συνεπιβάτη. Στην αρχή λούφαξε εμφανώς περιμένοντας να φτάσει το λεωφορείο στο Ρότνε που θα κατέβαινε για να το παίξει μάγκας με ένα στιλέτο πριν το βάλλει στα πόδια. Δυστυχώς γι αυτόν το χωριό είναι μικρο κι όλοι γνωρίζονται, οπότε πέρασε το υπόλοιπο του απογεύματος και τις νύχτας στο κελί στην πόλη.

Αυτά σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα.
Συμπέρασμα, το χωριό χρειάζεται αστυνομικό τμήμα επειγόντως!!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περί Ελληνικής κοινότητας στη Φινλανδία ...ξανά!

Διάλειμμα με χιόνι

Κασσελάκιος ο λόγος