Φιλανδικά μαύρα κοράκια

Χτες ξυπνήσαμε το πρωί πιστεύοντας ότι ζούσαμε σε μια δημοκρατική χώρα, σε ένα κράτος πρόνοιας που η ισότητα και ο σεβασμός ήταν τρόπος ζωής και πήγαμε για ύπνο αντιλαμβανόμενοι ότι ο ένας τουλάχιστον μεταξύ των πέντε Φιλανδών γύρω μας είναι ξενοφοβικός ρατσιστής και ομοφοβικός.

Μήνες τώρα φωνάζω και γράφω σε όλα τα έντυπα που δουλεύω και στο ραδιόφωνο σε καθε εκπομπή που κάνω ότι κάτι έχει αλλάξει τα τελευταία δυο χρόνια σε αυτή τη χώρα και έχει χρώμα μαύρο και τη σβάστικα για σήμα. Την Παρασκευή επιφανής υποψήφιος - σίγουρος βουλευτής και τέως υπουργός και μέλος του σοσιαλιστικού κόμματος - μου είπε ότι εδώ δεν είναι …Ελλάδα και ο Φιλανδός έχει συνείδηση της δημοκρατίας κι όταν βρεθεί μπροστά στη κάλπη θα ψηφίσει αυτό που πρέπει και να μη πιστεύω τις σφυγμομετρήσεις!!! Οι σφυγμομετρήσεις δείχνανε 16-18%, σήμερα οι φασίστες πήραν 19,1% και είναι δεύτερο κόμμα μετά τους συντηρητικούς.

Όταν έγραφα στο Ydin και τη Σουηδόφωνη εφημερίδα μου είπαν ότι είμαι προκατειλημμένος κι ότι αποκλείεται να πάρουν περισσότερο από 9%, σήμερα πήραν 19,1%!

Όταν πριν από μια ώρα δυο ομάδες πέρασαν από τα γραφεία του κεντρώου κόμματος που είναι στη γειτονιά μου και χαιρετώντας ναζιστικά και φωνάζοντας συνθήματα εγώ ήμουν ο υπερβολικός που μήνες τώρα φωνάζω ότι η κατάσταση θυμίζει Γερμανία του 34! Άντε να δούμε αύριο τι θα μας ξημερώσει! Και πλησιάζει Vappu και απεχθάνομαι να λέω …σας τα είχα πει!!

Από τις οκτώ το τηλέφωνο μου δεν λέει να σταματήσει, πολλοί μου λένε να σταματήσω να γράφω αυτά που γράφω γιατί τώρα …δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί! Μάλιστα πατριωτάκι – ελπίζω να το διαβάζεις ξευτίλα – με προειδοποίησε ότι με αυτά που γράφω χαρακτηρίζω τους έλληνες!!! Έχω κάνει συλλογή με mails από …αληθινούς Φιλανδούς κι αν κρατήσουν τις υποσχέσεις τους θα γίνω μάθημα ανατομίας και σε εφημερίδα του εξωτερικού που γράφω …απαίτησαν την απόλυση μου γιατί τους …χαλάω την εικόνα τους στο εξωτερικό!!! Γελοία ανθρωπάκια! Τουλάχιστον οι άλλοι όταν μου έσπασαν το χέρι με είχαν προειδοποιήσει κατάφατσα και δεν είχαν κρυφτεί πίσω από το Gmail.

Άλλοι μου λένε να συνεχίσω να γράφω γιατί τώρα έχει γίνει ανάγκη αυτά που γράφω, είναι οι ίδιοι που με έλεγαν υπερβολικό και γραφικό πριν από μερικές εβδομάδες!!! Τώρα ποιος είναι …γραφικός; Δυσκολεύομαι να ξεχωρίσω ποιοι είναι περισσότερο ανθρωπάκια.

Τις επόμενες μέρες που θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το τι γίνεται γιατί αυτή τη στιγμή όλοι είναι μουδιασμένοι θα σας γράψω περισσότερα.

Σχόλια

Ο χρήστης Laplace είπε…
Καλησπερα φιλε Suomi.
Πολυ λυπαμαι για τις εξελιξεις κ περισσοτερο για τους τραμπουκισμους..
Μα ειναι δυνατον?πεφτω απο τα συννεφα..κ ολα αυτα στην πολιτισμενη φιλανδια :(

καλο κουραγιο ευχομαι,υπομονη κ τα ματια σου 14 γιατι κυκλοφορουν πολλοι ψυχακηδες :(

καλη εβδομαδα να εχεις
Ο χρήστης Dimos El Grec είπε…
Κουράγιο!!!
Δεν υπάρχουν πολλοί που μπορούν να λεν την άποψη τους ελεύθερα!
Ο χρήστης MelidonisM είπε…
Σου δίνω ένα πρώτο
σχόλιο Ψηφιακής Συμπαράστασης :-)
Διάβασα και το αγγλικό σου
(λες να σχολιάσουν και
οι Τρούφενς? :-)

αυτοί απειλούν να κόψουν
τα πακέτα ευρω-στἠριξης
(τώρα αν..θα την πληρώσει
πρώτη η Πορτογαλία..)


«Μέσα στ’ Απρίλη τη γιορτή / το μέλλον χτίζει η νιότη, / αγκαλιασμένη δυνατή / μ’ εργάτη, αγρότη, φοιτητή / και πρώτο τον στρατιώτη...


Η Νιότη, ε;; ...αναρωτιέμαι
για τα ποσοστά τους στη νεολαία...

Ovi said
Μάλιστα πατριωτάκι –προειδοποίησε ότι με αυτά που γράφω χαρακτηρίζω τους έλληνες!!!


..χμ..να ψαχνόμαστε...
Το Κόμμα των Ελευθεροφρόνων του Ιωάννη Μεταξἀ είχε πάρει το 1926 ~16% (Μεσοπόλεμος
όπως λες)

....θα επανέλθω
αναζητώντας τα γιατί..

Ψυχραιμία και Καθαρό Μυαλό
πάνω από όλα :-)
Ο χρήστης ovi είπε…
Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι μάλλον ...μουδιασμένη. Οι Φινλανδοί που έχω συναντήσει από το πρωί είναι απογοητευμένοι με το αποτέλεσμα και όλοι περιμένουν την Πέμπτη που θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Πέρασα από τα γραφεία του Κεντρώου κόμματος και εκεί έχει πέσει η ...απόλυτη σιωπή και φυσικά κατηγορούν για τα πάντα τον πρώην πρωθυπουργό Vanhanen. Στους πράσινους έχει πέσει πολύ κλάμα αλλά ίσως και να τους βγει μακροπρόθεσμα σε καλό. Οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν σαλτάρει γιατί έλπιζαν σε άνοδο λόγω των πιο ακραίων θέσεων τους – πιο ακραίες ακόμα και από τους φασίστες – οι Σοσιαλδημοκράτες και οι συντηρητικοί συσκέπτονται ήρεμα και χωρίς να το λέω με σιγουριά έχω την αίσθηση ότι για να κρατήσουν τους φασίστες μακριά από την κυβέρνηση πιθανώς να κάνουν κυβέρνηση μεταξύ τους. Οι Σουηδόφωνοι έχουν τρομάξει αλλά παράλληλα μπήκαν και στη βουλή που τους χαροποιεί.

Οι φασίστες προς το παρόν κάνουν ...καθησυχαστικές δηλώσεις αλλά ήδη τα ΜΜΕ έχουν αρχίσει και μεταδίδουν δηλώσεις και νέα από τη Ευρώπη και την Αμερική που δεν είναι καθόλου κολακευτικά πράγμα που πάντα ενοχλεί τους Φιλανδούς που θέλουν να φαίνονται σαν την πιο τέλεια χώρα στο κόσμο. Ο Timo Soini έκανε δηλώσεις σχετικά με τη Πορτογαλία και μια περίεργη δήλωση ότι η ΕΕ πρέπει να αλλάξει ριζικά που έχει προκαλέσει μια ανησυχία και φυσικά όλοι περιμένουν να δουν τι θα γίνει με τα χρηματιστήρια μιας και σήμερα η Φιλανδία βγαίνει για δανεισμό!
Ο χρήστης ovi είπε…
Καλημέρα φίλε μου Laplace,

τώρα απλά περιμένουμε να δούμε τι γίνεται και τι θα έρθει.
Ο χρήστης ovi είπε…
Dimos El Grec, δυστυχώς πολλοί δεν καταλαβαίνουν οτι η δημοκρατία δεν ειανι απλά ενα πολιτευμα αλλά τρομπος ζωής, εκφρασης και σκέψης. Και φυσικά δεν υπάρχει “προσοχή” σε αυτες τις περιπτωσεις μαις και δημοκρατία σημαίνει ΚΑΙ να υπηρετεις και να υπερασπιζεσαι ολα αυτα.
Ο χρήστης ovi είπε…
Michalis καλημέρα,

τώρα όλοι περιμένουμε. Το τραγικό ειναι οτι άμεσα ξεκιναει και η προεκλογική περιοδος για την προεδρία – εδώ ο προεδρος εκλεγεται απο το κοσμο και οχι απο τους βουλευετες – κι ετσι η συγκρουση των κοματων θα συνεχιστει για αλλους δυο μηνες.

Σύντομα θα επανέλθω με post αφιέρωμα στη σύγχρονη πολιτική κατάσταση στη Φιλανδία.
Ο χρήστης MelidonisM είπε…
πράγμα που πάντα ενοχλεί τους Φιλανδούς που θέλουν να φαίνονται σαν την πιο τέλεια χώρα στο κόσμο.

Φαντάζομαι το αντίστοιχο
Ελληνικό φιλότιμο! :-)

(θυμήθηκα και τον Jörg Haider,
και το Αντι-Αυστριακό κλίμα
που ξεσήκωσε στην Ευρώπη)

Η Αυστρία προσφέρεται νομίζω
για συγκρίσεις..

..............................
Και μια ματιά από την Ελβα, Σουηδία
SUOMI: Tο "Jyrki-boy" & οι "Αληθινοί Φινλανδοί"!

μου θύμισε και αυτό που μου είχες παλιά
για τη Φινλανδική Ρωσοφοβία.

επειδη υπάρχει κινδυνος να μας ζεστανει ο ...Putin οι Φιλανδοί φτιάχνουν και έκτο πυρηνικο εργοστάσιο!!! ;)

..επέτειες μέρες του Τσέρνομπιλ..
Ο χρήστης Rodia είπε…
Θάνο, εισαι ο πρώτος που σκέφτηκα μετά τα απαίσια μαντάτα. Ούτε ψύλλος στον κόρφο σου, που λένε.
ΚΟΥΡΑΓΙΟ αδελφέ.. τι άλλο να γραψω...
Ο χρήστης dodo είπε…
Η δημοκρατία δεν λειτουργεί αν δεν υπάρχει συμμετοχή- τί δικαιολογία έχουν ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι που δεν πήγαν στις κάλπες;...
Ο χρήστης trol είπε…
Από τη μιά μου φαίνεται μεγάλο το ποσοστό που πήραν, από την άλλη το ότι ο ένας στους 5 είναι ξενοφοβικός μου φαίνεται λογικό ποσοστό, στην Ελλάδα σίγουρα είναι πολύ μεγαλύτερο, αν δεν έχει εκφραστεί ακόμα με ψήφο μπορούν να το εξηγήσουν άλλοι καλύτερα όπως και για το πως και πότε το αυγό γίνεται φίδι, κτλ κτλ. Φυσικά αυτό που σου είπε ο πατριώτης δίνει μια εξήγηση για τα δικά μας εδώ Ελλάδα, 'μην τύχει και δώσουμε δικαίωμα', έτσι λειτουργεί και ενδο-οικογενειακά ο Έλληνας, στη δε κοινωνία το βγάζει αυτό με υποβόσκουσα καταπίεση αλλά και ρατσισμό που ακόμη μένει καλυμμένος ως ανεκτικότητα, όχι ότι τώρα πάω να δικαιολογήσω τον Φιλανδό που εξέφρασε πιο άνετα το αληθινό [sic] συναίσθημα του στην κάλπη αλλά ότι πρέπει να συνεχίσεις να γράφεις λοιπόν Θάνε κι ας σου φαίνεται καμιά φορά ότι 'ζεις ανάμεσα τους'. Δεν είναι καθόλου έτσι.
Ο χρήστης ovi είπε…
Από αυτά που διαβάζω εδώ, στο Facebook, στα mails και στα ελληνικά ΜΜΕ βλέπω ότι συγκρίνετε τους True Finns με τον Καρατζαφέρη. Ανάλογο του Καρατζαφέρη στη Φιλανδία θα μπορούσαν να είναι οι Χριστιανό-δημοκράτες που είναι ξενοφοβικοί, ομοφοβικοί και παράλληλα όπου τους πάει ο άνεμος ψήφους να μαζεύουμε. Για παράδειγμα οι Χριστιανό-δημοκράτες έχουν πει το περίφημο ότι ναι μεν στους ξένους αρκεί να είναι …χριστιανοί και η ομοφυλία είναι αρρώστια που θεραπεύεται με την προσευχή.

Οι True Finns είναι αντίστοιχοι της Χρυσής Αυγής και γι αυτό όταν φαντάζεστε αναλογίες με Ελλάδα φανταστείτε τη Χρυσής Αυγής να παίρνει 19% και να μπαίνει στη βουλή με 50 βουλευτές. Εκτός από τα επιδερμικά περί Πορτογαλίας κλπ στη πραγματικότητα είναι ναζιστές, ρατσιστές με όλη τη σημασία της λέξεως.

Όσο για το ποσοστό των ξενοφοβικών που μπήκε στη βουλή δεν περιορίζεται στους True Finns αλλά σε αυτό πρέπει να προσθέσετε και τους Χριστιανό-δημοκράτες, μεγάλο μέρος των Συντηρητικών του Kokoomus, κομμάτι του Κέντρου που είναι μάλλον νεοφιλελεύθεροι παρά κέντρο και στο τέλος θα δείτε ότι δεν μιλάμε για το 20% αλλά για ένα μεγάλο ποσοστό. Εδώ ακόμα και οι Σοσιαλιστές μιλάνε για μειώσει των μεταναστών και φυσικά αυτό που δεν ξέρετε είναι ότι δεν μιλάμε για τις χιλιάδες μετανάστες που μιλάει όλη η Ευρώπη αλλά για λιγότερους από …3,500 το χρόνο!!!
Ο χρήστης ovi είπε…
Michalis αυτό που γράφεις για την «εικόνα» που θέλουν να προβάλλουν οι Φιλανδοί είναι απόλυτα σωστό και ίσως αυτό να συσπειρώσει όλους τους υπόλοιπους παρά τις διαφορές τους.

Όσο για το …φιλότιμο το λένε sisu και όπως ακριβώς οι έλληνες πιστεύουν ότι είναι μόνο φιλανδικό και γι αυτό και η λέξη δεν μπορεί να μεταφραστεί σε άλλη γλώσσα και την καταλαβαίνουν μόνο οι Φιλανδοί!
Ο χρήστης ovi είπε…
Rodia, τώρα αυτή ίσως να είναι και λίγο …προσωπική ή επαγγελματική διαστροφή αλλά με κάποιο πολύ παρανοϊκό τρόπο το …διασκεδάζω κι ολας!!!
Ο χρήστης ovi είπε…
dodo η συνήθης συμμετοχή στη Φιλανδία τα τελευταία 20 χρόνια είναι πολύ χαμηλή και το 70% που πήγε να ψηφίσει είναι πολύ αυξημένο και δείχνει το ενδιαφέρον του κόσμου. Παράλληλα αν παρατηρήσεις τα ποσοστά σε σύγκριση με προηγούμενες εκλογές ειδικά αυτές του 2007 θα παρατηρήσεις ότι αυτή τη φορά η αύξηση των ψηφοφόρων είναι σχετικά ανάλογη με την αύξηση δύναμης των True Finns πράγμα άξιο μελέτης και ανάλυσης γιατί αυτοί που δεν ψηφίζουν συνήθως είναι ηλικιωμένοι, νοικοκυρές και οι νέοι (και ηλικιακά) ψηφοφόροι!!!
Ο χρήστης ovi είπε…
trol τα τελευταία χρόνια έχω κουραστεί να επισημαίνω αυτό ακριβώς που λες και ναι τώρα βγήκαν οι μάσκες. Με αυτά που έλεγα κόντευα να καταντήσω γραφικός και έγινε η αιτία να τα ακούσω ακόμα και από το στενό μου κύκλο ότι γίνομαι υπερβολικός. Σήμερα έχω μιλήσει από το φιλανδικό ραδιόφωνο μέχρι αυστραλιανό τηλεοπτικό κανάλι. Ένα άρθρο μου μάλιστα με τίτλο η Φιλανδική Κασσάνδρα ενόχλησε πάρα πολύ τους True Finns αλλά έτσι ένιωθα μέχρι και πριν από μερικές βδομάδες. Αυτή τη στιγμή δεν νιώθω δικαιωμένος αλλά περισσότερο λυπημένος μιας και οι μάσκες βγήκαν μεν αλλά οι μαύρες μπότες μπήκαν!

Όσο για την Ελλάδα αν θυμάσαι το είχα γράψει κι όλας, στην τελευταία μου επίσκεψη έπαθα σοκ όταν η λέξη «Αλβανός» εθεωρείτο βρισιά!!!
Ο χρήστης abravanel είπε…
Ελα Ελλάδα.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Σήμερα σε ανακάλυψα στο διαδίκτυο κι' ας είναι κάπως αργά. . .
Απλή η εξήγηση για την άνοδο τού φασισμού, ανάμεσα στους "χορτάτους".
Οι ακαλλιέργητοι, για ν'αποκτήσουν "ανάστημα" και οι "έχοντες" για να διατηρήσουν το "έχει"τους.
Από Ξάνθη, Με χαιρετισμούς στο Μακρινό Βορρά

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περί Ελληνικής κοινότητας στη Φινλανδία ...ξανά!

Διάλειμμα με χιόνι

Κασσελάκιος ο λόγος