Πιάσαμε τα ...έξη!

Ποτέ δεν θα ξεχάσω τη συμβουλή πολύ στενού φίλου όταν γεννήθηκε η Δάφνη, απόλαυσέ το όσο διαρκεί και μιας και είσαι τυχερός να έχεις και τον χρόνο, απόλαυσέ το όσο μπορείς περισσότερο. Και αυτό κάνω κάθε μέρα τα τελευταία έξη χρόνια!

Μερικά από τα high-lights της χρονιάς που μας πέρασε: Σε επίσκεψη έσπασε ένα πράσινο βάζο. Η δικαιολογία, «μα μπαμπά το είπες κι εσύ ότι είναι ότι πιο άσχημο έχεις δει σε όλη σου τη ζωή.» Ακούγοντας στις ειδήσεις για την Ελλάδα, «Μπαμπά τώρα που εμείς είμαστε Έλληνες θα γίνουμε πολύ φτωχοί;» Και βλέποντας με εκνευρισμένο με τα γεγονότα στη Γκάζα την προηγούμενη βδομάδα αναφώνησε, «μα γιατί ψηφίσαμε αυτόν τον Μπαμπάμα!!!»

Τώρα ζω τη περίοδο που κάθε τόσο αγκαλιαζόμαστε και είναι πολύ προσεκτική όταν με φιλάει για να μη γίνω …βάτραχος. Ακόμα πιστεύει στον Αι Βασίλη, στα ξωτικά και στους δράκους αν και τελευταία μιλάει όλο και πιο συχνά για τον «αληθινό κόσμο» πράγμα που προσπαθώ απεγνωσμένα να της κρύψω.

Μπορεί να μετρήσει άνετα μέχρι το χίλια, κάνει προσθέσεις, αφαιρέσεις, πολλαπλασιασμούς και διαιρέσεις και έχει αρχίσει να διαβάζει τα …μεγάλα γράμματα! Χάρις σε μια φίλη φωτογράφο από την Τουρκία κατάλαβε γιατί χρειάζομαι γυαλιά και πώς βλέπω το κόσμο χωρίς αυτά γιατί μέχρι τώρα είχαμε κάποιες διαφωνίες για το αν έπρεπε να φοράω γυαλιά και με τη βοήθεια μια άλλης φίλης που δουλεύει στο κρατικό ραδιόφωνο έκανε την πρώτη της ραδιοφωνική παρουσία. Στη δική μου εκπομπή …ντρέπεται!!!

Τα όνειρα της για όταν μεγαλώσει είναι ακόμα λίγο μπερδεμένα, θέλει να γίνει δασκάλα, ροκ σταρ, οδοντίατρος, ξωτικό, ζωγράφος. Στη προσπάθεια μου να ακούσουμε Keith Jarrett άντε Van Morrison για πιο ελαφρύ μου είπε ότι αυτή είναι μουσική για γέρους και επιστρέψαμε στο …dancing queen!!! Στα γενέθλια της την προηγούμενη βδομάδα ήθελε …θέμα …ντίσκο και έτσι πήραμε ακόμα και αυτές τις περιστρεφόμενες λάμπες με τα κρυσταλλάκια και τα πολλά χρώματα. Φυσικά οι Abba μονοπώλησαν τη βραδιά!

Τα πρωινά μου συνεχίζουν να είναι περιπέτεια μέχρι να διαλέξει τι θα φορέσει και συνεχίζει να έχει άποψη για το τι φοράω. Δεν είμαι …cool αλλά ευτυχώς είμαι ένας πολύ αστείος μπαμπάς και αυτό το δεύτερο μεταξύ μας το προτιμώ. Συνεχίζουμε να παρατηρούμε τους δράκους και τις δρακοφωλιές, να μας συναρπάζουν τα δελφίνια, έχουμε υιοθετήσει ένα κουνελάκι και ένα σκαντζόχοιρο και θέλουμε να πάρουμε ένα σκυλάκι - σε αυτό εγώ είμαι χειρότερος!!!

Οι παρέες της παραμένουν πολυεθνικές, το πάρτι γενεθλίων της θύμιζε ΟΗΕ με κοινό όχι την γλώσσα αλλά τους …Αbba! Οι καλύτερες της φίλες είναι μια μικρή ναζιάρα και υπέροχη Νιγηριανή, μια πανέμορφη Σομαλή, μια πεισματάρα Γερμανίδα, μια μη μου άπτου Φιλανδή και μια πριγκίπισσα Φιλανδή!!! Της αρέσει ο Kobo και ο Henry. Ο Jurko όλο τρέχει στη μαμά του και δεν της αρέσει πια.

Τον Αύγουστο θα κάνει μια σειρά από τεστ για να αποφασίσουμε τι θα γίνει με το σχολείο. Οι δάσκαλοί της προτείνουν να πάει μέχρι τα Χριστούγεννα στη πρώτη τάξη και μετά να πηδήξει στη Δευτέρα. Η Δάφνη δεν ακολουθεί το Φιλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα. Σε αυτό το θέμα αυτός που είναι περισσότερο σκεπτικιστής είμαι εγώ που προτιμώ το παιδί μου να χορεύει Abba και να παρακολουθεί τους δράκους από το να λύνει μαθηματικές ασκήσεις στα έξη του! Ίσως σε δυο τρία χρόνια που είναι πιο συνειδητοποιημένη είναι διαφορετικά. Αυτό που με σταματάει περισσότερο είναι ότι λύνοντας ένα πρόβλημα – που δεν είναι πρόβλημα – δημιουργήσουμε σειρά από προβλήματα βάζοντας το εξάχρονο σε μια αίθουσα με οκτάχρονα και εννιάχρονα.

Η Δάφνη σε κάποια θέματα είναι λίγο πιο ανεπτυγμένη σε σχέση με τα συνομήλικα της αλλά σε άλλα είναι ένα νορμάλ εξάχρονο. Αυτή είναι μια συζήτηση που έχει αρχίσει από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς και πλησιάζει η ημέρα της απόφασης. Η ίδια σε μια πρώτη συζήτηση φοβάται ότι θα χάσει τις φίλες της και για μένα αυτό είναι σημαντικό.

Κατά τα άλλα, εδώ έχουμε καλοκαίρι, η μέρα είναι πια εδώ και κρατάει όλο και περισσότερες ώρες και φυσικά οι περισσότεροι Φιλανδοί να έχουν ξεκινήσει τις διακοπές τους. Σε λίγες μέρες κλείνουν τα σχολεία και τον Ιούλιο η Φιλανδία θα είναι σε διακοπές.

Αυτά τα ολίγα προς το παρόν. Ελπίζω να είστε όλοι καλά!!!

******************************

Οι φωτογραφίες είναι από μια φωτογράφιση για εσωτερική διακόσμηση! Μας λέιπουν μερικά ...δόντια αλλά ... :)

Σχόλια

Ο χρήστης Unknown είπε…
Να το χαίρεσαι το ξωτικό σου και να ναι πάντα γερή και τυχερή στη ζωή της.Και μην ανησυχείς,είναι καλό να είναι ξεχωριστό παιδάκι η πριγκηπέσσα σου χαζομπαμπά, ε χαζομπαμπά!
Μια ζωγραφιά είναι!!!
Φιλιά σ΄όλη τη δρακοοικογένεια,
Χριστίνα
Ο χρήστης σοφία είπε…
Πού είσαι - σε σκέφτομουν αυτές τις μέρες. Βλέπω πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, είσαι σούπερ με τη μικρή. Να τη χαίρεσαι.
Ο χρήστης ovi είπε…
Πολλά φιλιά Χριστίνα, το ...τυπογραφείο είναι καλά!

Καλά είμαι Σοφάκι, άλλωστε η παρουσία μου στο Ovi magazine είναι συνεχής, απλά εδώ τα πράγματα είναι ...λίγο πιο προσωπικά :)
Ο χρήστης Кроткая είπε…
χρόνια καλά και χαρούμενα, να είστε πάντα ευτυχισμένοι όλοι μαζί! Πολλά πολλά φιλιά και στους τρεις σας!!

[ακόμα περιμένουμε νέα σας! :( ]
Ο χρήστης ovi είπε…
Χαχα!!! έρχονται!!! και είναι ...πολλά!!!
Ο χρήστης An-Lu είπε…
Να την χαίρεσαι και να ειναι χιλιόχρονη και υγιής!
Ο χρήστης Dimos El Grec είπε…
Το διάβασα και χαμογέλασα!

Να είναι πάντα γερή και χαρούμενη!
Ο χρήστης dodo είπε…
Να σού ζήσει, γερή πάντα και χαρούμενη!
Ο χρήστης Stazybο Hοrn είπε…
Να τη χαίρεσαι!
Ο χρήστης ovi είπε…
An-Lu, σε ευχαριστώ πολύ, να ‘σαι σίγουρη ότι την χαίρομαι κάθε λεπτό!!! ;)

Dimos El Grec, η αλήθεια είναι ότι ακόμα και στις χειρότερες αταξίες της δεν ξέρεις πώς να σταματήσεις τα γέλια!

Dodo, έχουμε καιρό να τα πούμε, ελπίζω να είναι όλα καλά! Όσο για τη Δάφνη, ε καλά έχουμε και τις δύσκολες μέρες μας αλλά ευτυχώς είναι πολύ λίγες.

Stazybo Horn, την χαίρομαι, την χαίρομαι!!! :D
Ο χρήστης ci είπε…
Να την χαίρεστε και να την βλέπετε πάντα χαρούμενη!:))
Ο χρήστης ovi είπε…
Να ‘σαι καλά …αστροκόριτσο Citronella, καιρό έχουμε να τα πούμε! :)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Χρόνια Πολλά ,να τη χαιρεσαι την πριγκηπέσσα σου!
Επίσης ,μην χανεσαι για τοσο μεγαλο διαστημα !
Αναμενουμε περισσοτερα νεα.

Βαγγέλης
Ο χρήστης MiHat είπε…
Δεν γνωριζόμαστε αλλά δεν χορταίνω να διαβάζω τις περιγραφές σου για την μικρή :) Να είναι πάντα καλά!
Ο χρήστης ovi είπε…
Βαγγέλη, σε ευχαριστώ και θα επικοινωνήσω σύντομα αν και έχω την υποψία ότι θα γκρινιάξεις όταν τα μάθεις!!! ;)

ΜiHat, σε ευχαριστώ για τις ευχές φίλε μου!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ovi πες την κορη σου να μην στεναχωριέται ο γιωργακης μας εταξε να μας κανει την Δανια του Νοτου :-)

Αντρεας
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
μου λείψατε!με σγυγκίνησες φοβερά στο σημείο.."Η ίδια σε μια πρώτη συζήτηση φοβάται ότι θα χάσει τις φίλες της και για μένα αυτό είναι σημαντικό." Πρόσφατα σε ένα σεμινάριο έμαθα πως όσο καλά κι αν κάνουν οι γονείς το ρόλο τους και όσο κι αν αγαπάνε και φροντίζουν για το παιδί τους..πάντα για οτιδήποτε συμβαίνει στη ζωή του "οι φταίχτες" θα είναι πάααντα οι γονείς! Σκέφτομαι λοιπόν την "καημένη" τη Δάφνη..πόσο δύσκολο της το κάνεις να σε κατηγορίσει!;Ρ Σας φιλώ όλους!και συμφωνώ...μη μας αφήνετε τόσον πολύ καιρό χωρίς νέα!

p.s. i love Katris design! ;)
pwlina
Ο χρήστης ovi είπε…
Μαρία Μαρίασε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές.

Για να προσπαθήσω τώρα να απαντήσω στις ερωτήσεις σου. Πρώτον το Ελσίνκι έχει γύρω στους 350,000 κατοίκους και μαζί με την Vantaa (σαν να λέμε ευρύτερο Αττικής) φτάνει το ένα εκατομμύριο. Φαντάσου λοιπόν ότι σήμερα ο αριθμός των ξένων που ζουν μόνιμα σε αυτή τη περιοχή έχει ξεπεράσει τους 100,000 με την πλειονότητα να ζει στο Ελσίνκι και ειδικά στα Ανατολικά προάστια της πόλης. Φαντάσου λοιπόν τον αριθμό των παιδιών που είτε έχουν έρθει μαζί με τους γονείς τους ή γεννηθήκαν εδώ τη τελευταία δεκαετία. Τώρα πρόσθεσε σε αυτό τα παιδιά των μικτών ζευγαριών και αυτά της δεύτερης γενιάς και θα έχεις μια εικόνα.

Στο δημόσιο νηπιαγωγείο της γειτονιάς μας το ποσοστό των παιδιών με μη Φιλανδική καταγωγή (αλλά με Φιλανδική υπηκοότητα μιας και έχουν γεννηθεί εδώ) ξεπερνάει το 40%. Τα παιδιά που περιγράφω και είναι η παρέα της Δάφνης είναι τα παιδιά της γειτονιάς μας και δεν ζούμε σε μια γειτονιά με πολλούς ξένους, απεναντίας οι περισσότεροι γείτονες είναι Φιλανδοί. Φαντάζομαι καταλαβαίνεις γιατί έχουν αυξήσει τη δύναμή τους τελευταία οι Φιλανδοί …Καρατζαφέρηδες.

Παράλληλα όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενο post, σύμφωνα με την νομοθεσία όταν σε ένα σχολείο υπάρχουν περισσότερα από τρία παιδιά με κοινή καταγωγή το σχολείο μετά από συμφωνία με τους γονείς προσλαμβάνει δάσκαλο που διδάσκει τα παιδιά τη μητρική τους γλώσσα τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Τα τελευταία χρόνια με την αύξηση ορισμένων μειονοτήτων έχουν αρχίσει να ιδρύονται και σχολεία που τα μισά μαθήματα διδάσκονται στη μητρική γλώσσα σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, όπως το Ρωσικό, Κινέζικο και τώρα δημιουργείται Σομαλικό. Παράλληλα υπάρχουν και τα «διεθνή» δημόσια που δίνουν μεγαλύτερη έμφαση και προσοχή στο πως τα παιδιά μαθαίνουν φιλανδικά μιας και πολλά από αυτά τα παιδιά μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον που δεν μιλάει Φιλανδικά.

Σε ιδιωτικό επίπεδο βέβαια υπάρχουν τα πάντα και ανάλογα με την οικονομική κατάσταση της οικογενείας το κράτος συμβάλει με μέχρι του 90% των διδάκτρων αναγνωρίζοντας την ανάγκη τα παιδιά των μεταναστών να εκπαιδεύονται στη γλώσσα που νιώθουν άνετα και παράλληλα να μαθαίνουν εντατικά Φιλανδικά.

Τώρα η Δάφνη πηγαίνει σε ένα από τα τέσσερα καθαρά Αγγλικά σχολεία και ακολουθεί το Αγγλικό εκπαιδευτικό σύστημα και όχι το Φιλανδικό. Στην απόφαση αυτή μας οδήγησαν διάφοροι λόγοι και που ελπίζω να αποδειχτούν μακροπρόθεσμα σωστοί :) με κύριο λόγο ότι με το Αγγλικό σύστημα κερδίζει ένα χρόνο. Και φυσικά η αντιστοιχία των παιδιών από Φιλανδούς γονείς και μικτά ή καθαρά ξένους είναι πάλι στο ίδιο ποσοστό με το δημόσιο.
Ο χρήστης ovi είπε…
Πωλινάκι, ξέρεις καλά ότι προσπαθώ να την …ακούω και σε αυτά που λέει και σε αυτά …που δεν λέει! Φαντάζομαι ότι όλα είναι μέρος της δουλειάς να είσαι μπαμπάς!!! :D

Πολλά φιλιά και θα προσπαθήσω να μην …λείπω για τόσο μεγάλα διαστήματα!!!
Ο χρήστης ovi είπε…
Asser κάτι τέτοια λέει ο Γιωργάκης και με τρομάζει!!! Τώρα να σου πω την αλήθεια και η Σκανδιναβία δεν είναι όπως την γνώρισε ο Γιωργάκης, πολλά έχουν αλλάξει και δυστυχώς αλλάζουν προς το χειρότερο συνεχώς. Βέβαια το προς το χειρότερο σε σύγκριση με τη Σκανδιναβία του παρελθόντος και όχι με την Ελλάδα! ;)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ovi όταν θα έχεις ελεύθερο χρόνο θα ήθελα να γράψεις ένα άρθρο για την Σκανδιναβία που είχες γνωρίσει τότε και για την Σκανδιναβία που ζεις τώρα
Ο χρήστης ovi είπε…
Asser μάλλον πρέπει να το κάνω γιατί η κατάσταση έχει αλλάξει πολύ σε μερικά θέματα δυστυχώς τραγικά. Αλλά επαναλαμβάνω ότι σε σχέση με την Ελλάδα όπως και πολλές άλλες χώρες η κατάσταση είναι ακόμα πολύ καλύτερη.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
θα το περιμενω αλλα κοιτα να μην το αργησεις τοσο ωστε να αλλαξουν τα γεγονοτα στην Σκανδιναβία και αυτα που θελεις να μας γραψεις να ειναι παρελθον <-(αυτο ηταν καρφι):-)

οσο για την διαφορα νοτου-βορρα αυτη νομιζω οτι παντα θα υπαρχει
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Να είστε όλοι ευτυχείς!
Μιχάλης ο γείτων
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Η δεύτερη φωτογραφία είναι αριστουργηματική.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περί Ελληνικής κοινότητας στη Φινλανδία ...ξανά!

Διάλειμμα με χιόνι

Κασσελάκιος ο λόγος