Saturday, June 05, 2010,12:36 PM
Πιάσαμε τα ...έξη!
Ποτέ δεν θα ξεχάσω τη συμβουλή πολύ στενού φίλου όταν γεννήθηκε η Δάφνη, απόλαυσέ το όσο διαρκεί και μιας και είσαι τυχερός να έχεις και τον χρόνο, απόλαυσέ το όσο μπορείς περισσότερο. Και αυτό κάνω κάθε μέρα τα τελευταία έξη χρόνια!

Μερικά από τα high-lights της χρονιάς που μας πέρασε: Σε επίσκεψη έσπασε ένα πράσινο βάζο. Η δικαιολογία, «μα μπαμπά το είπες κι εσύ ότι είναι ότι πιο άσχημο έχεις δει σε όλη σου τη ζωή.» Ακούγοντας στις ειδήσεις για την Ελλάδα, «Μπαμπά τώρα που εμείς είμαστε Έλληνες θα γίνουμε πολύ φτωχοί;» Και βλέποντας με εκνευρισμένο με τα γεγονότα στη Γκάζα την προηγούμενη βδομάδα αναφώνησε, «μα γιατί ψηφίσαμε αυτόν τον Μπαμπάμα!!!»

Τώρα ζω τη περίοδο που κάθε τόσο αγκαλιαζόμαστε και είναι πολύ προσεκτική όταν με φιλάει για να μη γίνω …βάτραχος. Ακόμα πιστεύει στον Αι Βασίλη, στα ξωτικά και στους δράκους αν και τελευταία μιλάει όλο και πιο συχνά για τον «αληθινό κόσμο» πράγμα που προσπαθώ απεγνωσμένα να της κρύψω.

Μπορεί να μετρήσει άνετα μέχρι το χίλια, κάνει προσθέσεις, αφαιρέσεις, πολλαπλασιασμούς και διαιρέσεις και έχει αρχίσει να διαβάζει τα …μεγάλα γράμματα! Χάρις σε μια φίλη φωτογράφο από την Τουρκία κατάλαβε γιατί χρειάζομαι γυαλιά και πώς βλέπω το κόσμο χωρίς αυτά γιατί μέχρι τώρα είχαμε κάποιες διαφωνίες για το αν έπρεπε να φοράω γυαλιά και με τη βοήθεια μια άλλης φίλης που δουλεύει στο κρατικό ραδιόφωνο έκανε την πρώτη της ραδιοφωνική παρουσία. Στη δική μου εκπομπή …ντρέπεται!!!

Τα όνειρα της για όταν μεγαλώσει είναι ακόμα λίγο μπερδεμένα, θέλει να γίνει δασκάλα, ροκ σταρ, οδοντίατρος, ξωτικό, ζωγράφος. Στη προσπάθεια μου να ακούσουμε Keith Jarrett άντε Van Morrison για πιο ελαφρύ μου είπε ότι αυτή είναι μουσική για γέρους και επιστρέψαμε στο …dancing queen!!! Στα γενέθλια της την προηγούμενη βδομάδα ήθελε …θέμα …ντίσκο και έτσι πήραμε ακόμα και αυτές τις περιστρεφόμενες λάμπες με τα κρυσταλλάκια και τα πολλά χρώματα. Φυσικά οι Abba μονοπώλησαν τη βραδιά!

Τα πρωινά μου συνεχίζουν να είναι περιπέτεια μέχρι να διαλέξει τι θα φορέσει και συνεχίζει να έχει άποψη για το τι φοράω. Δεν είμαι …cool αλλά ευτυχώς είμαι ένας πολύ αστείος μπαμπάς και αυτό το δεύτερο μεταξύ μας το προτιμώ. Συνεχίζουμε να παρατηρούμε τους δράκους και τις δρακοφωλιές, να μας συναρπάζουν τα δελφίνια, έχουμε υιοθετήσει ένα κουνελάκι και ένα σκαντζόχοιρο και θέλουμε να πάρουμε ένα σκυλάκι - σε αυτό εγώ είμαι χειρότερος!!!

Οι παρέες της παραμένουν πολυεθνικές, το πάρτι γενεθλίων της θύμιζε ΟΗΕ με κοινό όχι την γλώσσα αλλά τους …Αbba! Οι καλύτερες της φίλες είναι μια μικρή ναζιάρα και υπέροχη Νιγηριανή, μια πανέμορφη Σομαλή, μια πεισματάρα Γερμανίδα, μια μη μου άπτου Φιλανδή και μια πριγκίπισσα Φιλανδή!!! Της αρέσει ο Kobo και ο Henry. Ο Jurko όλο τρέχει στη μαμά του και δεν της αρέσει πια.

Τον Αύγουστο θα κάνει μια σειρά από τεστ για να αποφασίσουμε τι θα γίνει με το σχολείο. Οι δάσκαλοί της προτείνουν να πάει μέχρι τα Χριστούγεννα στη πρώτη τάξη και μετά να πηδήξει στη Δευτέρα. Η Δάφνη δεν ακολουθεί το Φιλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα. Σε αυτό το θέμα αυτός που είναι περισσότερο σκεπτικιστής είμαι εγώ που προτιμώ το παιδί μου να χορεύει Abba και να παρακολουθεί τους δράκους από το να λύνει μαθηματικές ασκήσεις στα έξη του! Ίσως σε δυο τρία χρόνια που είναι πιο συνειδητοποιημένη είναι διαφορετικά. Αυτό που με σταματάει περισσότερο είναι ότι λύνοντας ένα πρόβλημα – που δεν είναι πρόβλημα – δημιουργήσουμε σειρά από προβλήματα βάζοντας το εξάχρονο σε μια αίθουσα με οκτάχρονα και εννιάχρονα.

Η Δάφνη σε κάποια θέματα είναι λίγο πιο ανεπτυγμένη σε σχέση με τα συνομήλικα της αλλά σε άλλα είναι ένα νορμάλ εξάχρονο. Αυτή είναι μια συζήτηση που έχει αρχίσει από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς και πλησιάζει η ημέρα της απόφασης. Η ίδια σε μια πρώτη συζήτηση φοβάται ότι θα χάσει τις φίλες της και για μένα αυτό είναι σημαντικό.

Κατά τα άλλα, εδώ έχουμε καλοκαίρι, η μέρα είναι πια εδώ και κρατάει όλο και περισσότερες ώρες και φυσικά οι περισσότεροι Φιλανδοί να έχουν ξεκινήσει τις διακοπές τους. Σε λίγες μέρες κλείνουν τα σχολεία και τον Ιούλιο η Φιλανδία θα είναι σε διακοπές.

Αυτά τα ολίγα προς το παρόν. Ελπίζω να είστε όλοι καλά!!!

******************************

Οι φωτογραφίες είναι από μια φωτογράφιση για εσωτερική διακόσμηση! Μας λέιπουν μερικά ...δόντια αλλά ... :)

Labels: ,

 
posted by ovi
25 comments