Άσκηση επί χάρτου

Καιρό έχουμε να τα πούμε, το Πάσχα πέρασε η πρωτομαγιά πλησιάζει και επιτέλους ο ήλιος φάνηκε για τα καλά στη Φιλανδία. Σε ένα σαββατοκύριακο λιώσανε τα χιόνια και η Δάφνη άρχισε να φοράει σανδάλια ...μέσα στο σπίτι!

Τον τελευταίο καιρό μια από τις NGOs που συνεργάζομαι αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα που η αρχή του έγινε πριν από το περσινό καλοκαίρι και που συζητήσαμε πέρσι με την μικρή Βελγίδα κατά την επίσκεψη της εδώ σαν παράδειγμα των προβλημάτων που δημιουργεί η ...πολυπολιτισμική κοινωνία που ζούμε και το πόσο ανίσχυρος είναι ο νόμος ακόμα και στη Φιλανδία για να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα. Εξ΄ ου και ο τίτλος και κάθε σκέψη ευπρόσδεκτη.

Αλλά για να καταλάβετε καλύτερα το πρόβλημα θα ξεκινήσω από την ιστορία, ακριβώς την ίδια ιστορία που είπα πριν από μερικούς μήνες στη μικρή Βελγίδα και τον ...Βέλγο της.
Η πολυγαμία απαγορεύεται ρητά στην Ευρωπαϊκή ένωση καθώς και στα περισσότερα κράτη μέλη του ΟΗΕ αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συμβαίνει ακόμα και νόμιμα όπως στις ΗΠΑ με συγκεκριμένες νομικές εξαιρέσεις που έχουν να κάνουν με θρησκευτικά πιστεύω. Το φαινόμενο είναι συχνότερο σε μουσουλμανικές χώρες με παράδοση στη πολυγαμία και παρ' όλη την ρητή απαγόρευση στη μετακεμαλική Τουρκία, η πολυγαμία υπάρχει ειδικά στις νοτιοανατολικές επαρχίες της χώρας. Οι γάμοι γίνονται με την απόλυτη συμφωνία των τοπικών θρησκευτικών παραγόντων και καλύπτονται νομικά με την μέθοδο της υιοθεσίας ή παρουσιάζονται σαν ...εξαδέλφες. Για την Τουρκία ειδικά είναι κοινό μυστικό η ύπαρξη πολυγαμικών οικογενειών.



Φυσικά όπως και πολλές άλλες 'παραδόσεις' η πολυγαμία μεταφέρεται μαζί με τούς μετανάστες στις καινούργιες χώρες εκπατρισμού τους και μαζί με την παράδοση μεταφέρονται και όλα τα στοιχεία συγκάλυψης. Από τα στοιχεία που έχουμε παρόμοια φαινόμενα παρουσιάστηκαν στην Γερμανία, το Βέλγιο, την Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία κυρίως την δεκαετία του 60 και από ότι φαίνεται το φαινόμενο αναπυρώνει με την εισροή μεταναστών ειδικά από το Αφγανιστάν τα τελευταία χρόνια. Οι Τούρκοι παραμένουν σταθεροί παραβάτες. Οι περισσότερες περιπτώσεις ακολουθούν τον δρόμο της δικαιοσύνης ή παραμένουν άγνωστες και εσωτερικό μυστικό αυτών των κοινοτήτων. Στη Φιλανδία έχουν παρουσιαστεί ελάχιστες τέτοιες περιπτώσεις που τακτοποιήθηκαν είτε με άμεση απέλαση όλων των εμπλεκομένων ή με την επέμβαση των κανονικών υπηρεσιών και μη αναγνώριση των γάμων. Έτσι φτάνουμε στο πρόβλημά μας.

Όπως έχω αναφέρει και στο παρελθόν αυτές οι οργανώσεις με χρησιμοποιούν όταν στις υποθέσεις που αντιμετωπίζουν εμπλέκονται ανήλικοι και ειδικά όταν υπάρχουν ενδείξεις βασανισμού. Τις περισσότερες φορές τα θύματα είναι πιο εύκολο να μιλήσουν σε μένα από τον οποιοδήποτε ξανθό Φιλανδό πολύ περισσότερο γιατί συνήθως αυτός ο Φιλανδός είναι πολύ νέος στην ηλικία για να δημιουργήσει κλίμα ασφάλειας και κατανόησης αλλά φαντάζομαι αυτό που βοηθάει περισσότερο είναι το ότι είμαι κι εγώ ξένος άρα ένας από αυτούς. Όλα λοιπόν ξεκίνησαν με ένα βραδινό τηλέφωνο πανικού. Μια γυναίκα και ένα ανήλικο κορίτσι βρισκόντουσαν στο γραφείο ενός μέλους της οργάνωσης σε πολύ άσχημη σωματική κατάσταση, εμφανώς κακοποιημένες με το παιδί σε κατάσταση υστερίας που είχε αρχίσει να παρουσιάζει και σωματικά συμπτώματα με πυρετό. Μετά από τρεις περίπου ώρες συζήτησης και προσπάθειας είχαμε κάποια αρχικά στοιχεία της ιστορίας, είχαμε καταφέρει να ηρεμήσουμε το κοριτσάκι το οποίο ήταν οκτώ χρονών και με τη βοήθεια των γιατρών της οργάνωσης να περιποιηθούμε τα τραύματα της μητέρας που συμπεριλαμβάνανε ένα σπασμένο δάχτυλο και αρκετά κοψίματα με μαχαίρι σε όλο της το σώμα που μερικά απαιτήσανε ράμματα.

Λοιπόν ο κύριος μετανάστευσε στη Φιλανδία στις αρχές του 90 μετά από πρόσκληση και παρότρυνση του ξαδέρφου του που ζει στη Φιλανδία και έχει εστιατόριο. Όπως έχω ξαναπεί η Τουρκική κοινότητα στη Φιλανδία είναι από τις μεγαλύτερες, πολύ κλειστή και πολύ οργανωμένη με σημαντική παρουσία ακόμα και στα πολιτικά κόμματα κυρίως στα συντηρητικά. Με αυτό το δεδομένο και την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην ΕΕ η Φιλανδία γενικά είναι ευέλικτη όσο αφορά Τούρκους μετανάστες και έτσι ο κύριος σε έξη μήνες έφερε στη Φιλανδία την γυναίκα του και την ξαδέρφη της και δύο παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι. Μετά από ένα χρόνο η γυναίκα του καθάριζε τους σταθμούς του μετρό ενώ η ξαδέρφη δούλευε στο εστιατόριο του ξαδέρφου καθαρίζοντας και πλένοντας . Ο κύριος είχε ανακαλύψει το ταμείο ανεργίας της Φιλανδίας και το τι μπορεί να σου προσφέρει ένα ουσιαστικό κράτος πρόνοιας συμπεριλαμβανομένου ακόμα και του ενοικίου του σπιτιού που μέναν, βλέπετε ο μοναδικός μισθός που πραγματικά φαινόταν ήταν αυτός της γυναίκας του. Ο ίδιος απολάμβανε τον καφέ του σε ένα από τρία Τουρκικά καφενεία του ευρύτερου Ελσίνκι ή τη θαλπωρή του εστιατορίου του ξαδέρφου. Κάποια στιγμή η ξαδέρφη μένει έγκυος και φυσικά το Φιλανδικό κράτος σεβόμενο τα προσωπικά δεδομένα ποτέ δεν ζητάει το όνομα του πατέρα και στο σπίτι προστίθεται ακόμα ένα κορίτσι.

Ο κύριος κάθε χρόνο επισκέπτεται την Τουρκία το καλοκαίρι και κάποια στιγμή στις αρχές του 2000 επιστρέφει με μία ακόμα ξαδέρφη η οποία είναι και νεότατη και ολίγον έγκυος και για άλλη μια φορά ο πατέρας παραμένει άγνωστος. Τώρα για να φτάνουμε στα σημαντικά. Το ξύλο και οι σεξουαλικοί εξευτελισμοί για τις γυναίκες είναι καθημερινοί σε σημείο επικίνδυνο τόσο για την σωματική όσο και για την ψυχική τους υγεία μιας και πολλές από τις απαιτήσεις του κυρίου ξεπερνούν όσα ορίζουν οι ...παραδόσεις και η ηθική των δύο γυναικών. Με την είσοδο του τρίτου μέλους στην οικογένεια το ξύλο γίνεται πιο έντονο με αποτέλεσμα η γυναίκα να 'πέφτει' συχνά από τις σκάλες και η ξαδέρφη, η πρώτη ξαδέρφη να 'καίγεται΄ συχνά στη κουζίνα.

Τα παιδιά που ανάφερα στην αρχή έχουν στο μεταξύ μεγαλώσει αρκετά ώστε να ...βοηθάνε στο οικογενειακό εισόδημα σε εστιατόρια διαφόρων συγγενών που ως εκ θαύματος εμφανίστηκαν στη πόλη και από σύμπτωση όλοι έχουν ...εστιατόρια! Προσοχή, το τι γινόταν μέσα σε αυτά τα εστιατόρια μετά την αναχώρηση των πελατών εν γνώση του κυρίου παραμένει μόνο σε επίπεδο ...υποψίας με κάποια υπονοούμενα!!! Στην ουσία τώρα στο σπίτι υπήρχαν τρεις γυναίκες διαφόρων ηλικιών που δούλευαν, ένα κοριτσάκι που έμενε στο σπίτι για να κάνει τις δουλειές που απαιτούσε η πολυμελής οικογένεια και φυσικά όλα τα ΄λεφτά πηγαίναν στο κύριο ο οποίος κανόνιζε πόσα χρειαζόντουσαν για φαγητό και άλλα έξοδα, αλλά μιας και ο ίδιος το περισσότερο καιρό τον περνούσε έξω τρώγοντας στα ξαδέρφια του ξεχνούσε ότι και αυτοί στο σπίτι χρειαζόντουσαν τροφή, ρούχα ή ότι άλλο! Ο ίδιος βέβαια ήταν πάντα ντυμένος στη τελευταία λέξη της μόδας μιας και έπρεπε να διατηρεί το στιλ του, βλέπετε τώρα πια είχε επεκταθεί σε δύο τομείς, τον τζόγο και το καμάκι!!!

Η είσοδος της δεύτερης ξαδέρφης αποδείχτηκε σημείο κομβικό για την πολυμελή οικογένεια. Όχι ότι εκείνη απολάμβανε διαφορετική μεταχείριση, ο 'μήνας μέλιτος' κράτησε μέχρι που πάτησε το πόδι της στη καινούργια χώρα και αν και ...ολίγον έγκυος μπήκε αμέσως στο πακέτο οικονομικής υποστήριξης του κυρίου και βέβαια γνώρισε και την βίαιη πλευρά της συμβίωσης στο συγκεκριμένο σπίτι με την σωματική, σεξουαλική και ψυχολογική βία που ήδη γνώριζαν οι άλλες δύο γυναίκες και τα παιδιά. Αν προσέξατε τώρα δεν ανέφερα στο όλο πακέτο το αγόρι. Το αγόρι ήταν μια τελείως διαφορετική ιστορία. Μιας και ήταν ο κληρονόμος, η διαιώνιση, ο διάδοχος και ότι άλλο θέλετε εκπαιδευόταν από τον πατέρα για να συνεχίσει τις οικογενειακές παραδόσεις συμμετέχοντας στους ξυλοδαρμούς και την εκμετάλλευση των γυναικών. Την λέξη 'εκμετάλλευση' την διάλεξα πολύ προσεκτικά γιατί μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία για το πόσο μακριά αυτή η εκμετάλλευση φτάνει, μόνο ...υποψίες και κάποιες ενδείξεις που δεν στοιχειοθετούν απόδειξη αλλά μιας και τον έχω συναντήσει δεν αμφιβάλω για τίποτα!

Τα υπόλοιπα τα αφήνω στη φαντασία σας. Τώρα φτάνουμε στο κρίσιμο σημείο, από ότι φαίνεται όπως είπα και προηγουμένως η άφιξη της δεύτερης ξαδέρφης ήταν κομβικό στοιχείο όχι γιατί ο κύριος το παράκανε, έγινε περισσότερο βίαιος ή απαιτητικός αλλά και σας παρακαλώ πιστέψτε το άρχισε να ...παραμελεί τις άλλες δύο δημιουργώντας θέμα ...ζήλιας!!! Όταν η πρώτη ξαδέρφη έφτασε στο γραφείο της φίλης μέλος της οργάνωσης κατακρεουργημένη παραδέχτηκε ότι η ίδια είχε ξεκινήσει τον καυγά απαιτώντας από τον κύριο να φύγει η δεύτερη ξαδέρφη γιατί ...δημιουργούσε πρόβλημα στην οικογένεια. Το χειρότερο, δεν ήθελε να καταγγείλει τους ξυλοδαρμούς, την βία και όσα συμβαίναν μέσα στο σπίτι γιατί όλα είναι σύμφωνα με την ...παράδοση και το ...ιερό βιβλίο για το πως πρέπει να είναι οι γυναίκες ...το λέει και ο προφήτης!!! Δεν είπε τίποτα για το τι πραγματικά συνέβαινε με τα παιδιά αν και άφησε αρκετές υπόνοιες που μας κάναν να ανατριχιάσουμε αλλά βλέπετε τα κορίτσια είναι κάτι σαν ...ιδιοκτησία του αφέντη και το μόνο που ήθελε από εμάς ήταν να βρούμε κάποιο τρόπο να απελαθεί η δεύτερη ξαδέρφη! Παρεμπιπτόντως ο κύριος, η νόμιμη σύζυγος και η πρώτη ξαδέρφη στο μεταξύ είχαν πάρει την φιλανδική υπηκοότητα!

Η ιστορία δεν σταμάτησε εκεί αλλά πριν από δύο βδομάδες προστέθηκε και η σύζυγος στις επισκέψεις προσθέτοντας περισσότερες ανατριχιαστικές ιστορίες και ΄λεπτομέρειες σε αυτές που μας είχε ήδη πει η πρώτη ξαδέρφη. Τώρα το τρελό της ιστορίας, στη πρώτη φάση που εξελισσόταν πέρσι κάποια στιγμή η ξαδέρφη ανακάλυψε ότι είμαι ¨Έλληνας! Ξαφνικά έγινα ο εχθρός που δεν μπορούσε να του μιλήσει και βέβαια σταμάτησε την κάθε επαφή με την οργάνωση για όλο αυτό το διάστημα κάνοντας μας συχνά να ανησυχούμε και να προσπαθούμε να βρούμε τρόπους επαφής μαζί της. Στην τελευταία της επίσκεψη πέρσι με έβρισε στα Τούρκικα, φυσικά δεν καταλάβαμε λέξη αλλά το ύφος της έλεγε τα πάντα και με έφτυνε συνέχεια ...όχι για να μην με ματιάσει!

Αλλά πριν από δύο βδομάδες επανεμφανίστηκε, αυτή τη φορά με την σύζυγο όπως και ξαναείπα και αυτή τη φορά με περισσότερα σημάδια κακοποίησης και όπως είπα και προηγουμένως περισσότερες ιστορίες. Τώρα σαν οργάνωση η θέση μας είναι λίγο περίεργη γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε απολύτως τίποτα, ούτε καν να το δημοσιεύσουμε μιας και σε οπουδήποτε τέτοια περίπτωση οι δυο κυρίες θα αρνηθούν τα πάντα και θα υποστούν και τις συνέπειες από τον σύζυγο αλλά και από τον μικρόκοσμό τους που η είναι αποδεκτό η γυναίκα να τις τρώει μάλιστα όπως μου είπε και κάποιος κατά τακτά διαστήματα. Θέμα ...κουλτούρας και παράδοσης όπως ενδεικτικά μου είπε. Χωρίς καταγγελία το κράτος και η αστυνομία δεν μπορούν να επέμβουν, ακόμα και για την κακοποίηση των ανηλίκων δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα χωρίς αποδείξεις και οι δύο κυρίες είναι διατεθειμένες να καλύψουν τα πάντα στο όνομα των ...παραδόσεων και της οικογένειας. Φυσικά κανένας από τον περίγυρο δεν μιλάει μιας και ζουν σε μια περιοχή που οι συμπατριώτες τους κυριαρχούν και ο νόμος της σιωπής είναι απόλυτος. Προσπαθούμε να παρακολουθήσουμε την οικογένεια αλλά όπως είπα ζουν σε μια πολύ κλειστή κοινότητα και γίναμε αντιληπτοί πολύ γρήγορα. Αν καταγγείλουμε την ιστορία στην αστυνομία, αυτό μετά από συζήτηση με φίλο αξιωματικό της αστυνομίας, η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να το ερευνήσει αλλά αυτό σημαίνει ότι ο σύζυγος θα ανακαλύψει τι συμβαίνει και φυσικά μαντέψτε ποιος θα το πληρώσει και φυσικά η αστυνομία δεν θα βρει κανένα στοιχείο για να συνεχίσει την έρευνα μιας και οι κυρίες δεν θα καταγγείλουν τίποτα ούτε θα παραδεχτούν τίποτα.

Θα μπορούσαμε να καταγγείλουμε σεξουαλική κακοποίηση των κοριτσιών αλλά και πάλι μετά από πολύωρες συζητήσεις και υπονοούμενα ανακαλύψαμε ότι και αυτό θα ήταν δύσκολο χωρίς την βοήθεια των δυο γυναικών. Βλέπετε τα κορίτσια πρέπει να είναι παρθένες για να πιάσουν καλή ...τιμή όταν έρθει η ώρα να γίνουν σύζυγοι, για όποια άλλη μορφή σεξουαλικής κακοποίησης χρειαζόμαστε ομολογία και φυσικά την μαρτυρία και βοήθεια ξανά των δύο γυναικών! Έτσι μιλάμε μαζί τους αφήνοντας τες να πιστεύουν ότι θα κάνουμε αυτό που θέλουν, δηλαδή να βοηθήσουμε να απελαθεί η δεύτερη ξαδέρφη και ταυτόχρονα προσπαθούμε να μάθουμε όσα περισσότερα μπορούμε μπας και βρούμε κάποιο παράθυρο που θα μας δώσει τις αποδείξεις που χρειαζόμαστε. Εγώ αν και συμμετέχω σε όλα όσα συμβαίνουν το κάνω από μακριά γιατί οι δύο γυναίκες ακόμα τρομάζουν με την παρουσία μου! Αυτό που προσπαθούμε ακόμα είναι να μιλήσουμε με τα παιδιά ακόμα και με το αγόρι αλλά αυτό έχει εξελιχτεί σε μια ολόκληρη περιπέτεια. Λοιπόν αν θυμάστε ότι δεν μπορούμε να μπλέξουμε αστυνομία και κοινωνικές υπηρεσίες μέχρι να έχουμε κάποιες συγκεκριμένες αποδείξεις η μια καταγγελία οποιοδήποτε σκέψεις είναι ευπρόσδεκτες!

************
Με το ανέκδοτο που λέγεται SUOMEN ΗELLEENIT δεν τελείωσα, απλά υπάρχουν και σοβαρά θέματα σε αυτό το κόσμο εκτός από την ελληνοβλακεία μερικών που θα διαδώσουν τον Ελληνικό πολιτισμό στη Φιλανδία!!! Έχω να σας πω και ιστορίες SUOMEN ΗELLEENIT γελοιότητας και από την δεξίωση της πρεσβείας και μια ασύλληπτη συζήτηση που είχα με ...στέλεχος της συγκεκριμένης ανοησίας.

************
Κάτι που ξέχασα να αναφέρω στο κείμενο, παράλληλα με την έρευνα μας για την συγκεκριμένη ...οικογένεια τις τελευταίες μέρες ανακαλύψαμε ότι δεν είναι οι ...μοναδικοί στη συγκεκριμένη κοινότητα με το ίδιο ακριβώς πρόβλημα!

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Οι τούρκοι είναι αυτοί που είναι και το ίδιο ισχύει για τους ιρανούς, ιρακινούς κ.λπ.
Άρα δεν φταίνε αυτοί, αλλά το φιλανδικό σύστημα, πριν πετάξει κάποιος κοτσάνα να σημειώσω ότι μιλάμε για τη Φιλανδία και όχι τη μέση ανατολή.
Άρα πρέπει να αλλάξει το φιλανδικό σύστημα. Επικέντρωσε λοιπόν τις προσπάθειές εκεί. Απορώ πώς δεν σε φοβούνται και μόνο που σε βλέπουν..
Εσύ τώρα χώθηκες εκεί που δεν σε έσπειραν, το έπαιξες σωτήρας και τα θαλάσσωσες.
Και το ερώτημα είναι αν θα πρέπει εμάς να μας αφορούν αυτά. Σιγά τα ωά.

John Fistikis
Ο χρήστης trol είπε…
Give the women, or rather their families, a free laptop at home, you 'll be surprised how many don t have access even in countries like yours, connect them to the internet, let them connect back to other women in similar situations and discuss, they 'll come back at you with ten more solutions/....best-practices (lol, sorry really for lack of better word) on how to resolve things.

Of course, often it s only slight chance that this will work + takes its time to start seeing results and meanwhile people suffer but .."anonymous online" is a great thing for many people.

Of course myself I can be ambivalent on how this can work out, of course this is only a side idea. But heard of it having been tried in Muslim communities in Rotterdam with some great results and thought to share.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Η πραγματικότητα, μερικές φορές, είναι πέρα και πάνω από κάθε φαντασία. Ας είναι όμως. Χάρη σε αυτό το ποστ καταλαβαίνω ότι πρέπει να είσαι καλά, όπως εύχομαι, και μαχητής, όπως ξέρω.
Advocatus diaboli
με αγάπη
Ο χρήστης Кроткая είπε…
Αυτό υποθέτω το έχεις ακούσει: http://alepou.blogspot.com/2009/03/nojoud-ali.html

Αν αυτά (που περιγ΄ραφει το λινκ) μπορούν να συμβούν στην Υεμένη, μπορούν να συμβούν και στη Φινλανδία.
Νομίζω πως το κλειδί είναι τα παιδιά, που φοβούνται σίγουρα, αλλά αν καταφέρετε να αποκτήσετε αυτόνομη επαφή μαζί τους, και να νιώουν εμπιστοσύνη, μάλλον θα σας πουν πολλά χρήσιμα. Ίσως η μαρτυρία ανηλίκου να μην πιάνει σε δικαστήριο (αλλά στην Υεμένη γιατί δούλεψε?).

Οσο σκληρό κι αν ακουστεί, νομίζω πως προέχει να σωθούν τα παιδιά, οι γυναίκες ίσως και να είναι χαμένες περιπτώσεις. Τα παιδιά όμως, και κυρίως το αγόρι, που θα διαιωνίσει ενδεχομένως την παράδοση, έχουν πολλά χρόνια μπροστά τους και είναι και εντελώς αθώα.

Επίσης, στο είχα πει και διά ζώσης, ειλικρινά απορώ πώς είναι δυνατόν οι γυναίκες αυτές να είναι τόσο ηλίθιες. Μάλλον δεν είναι ηλίθιες, αλλά απλά τρομοκρατημένες και δεν φαντάζονται πως μπορεί να υπάρχει άλλη ζωή.

Για το λ΄γο αυτό, ίσως να ήταν πειστικότερο γι'αυτές, αντί να τους μιλήσει ένα έλληνας (στα μάτια τους χριστιανός και εχθρός), να τους μιλήσει μια γυναίκα, μουσουλμάνα που κατάφερε να βγει από αυτό τον φαύλο κύκλο: δεν υπαρχουν τέτοιες;
Ο χρήστης trol είπε…
να τους μιλήσει μια γυναίκα, μουσουλμάνα που κατάφερε να βγει από αυτό τον φαύλο κύκλοi second that
Ο χρήστης Πωλίνα είπε…
Γιατί δεν προσπαθείτε να προσεγγίσετε τη δεύτερη εξαδέλφη? Φαντάζομαι ότι θα είναι εξίσου δυσαρεστημένη με τις υπόλοιπες δύο γυναίκες του σπιτιού όπως φυσικά και με τα μικρά κορίτσια. Αν καταφέρετε να συσπειρώσετε όλες τις γυναίκες μαζί και τις κάνετε να αισθανθούν ότι ουσιαστικά είναι όλες θύματα και θα έπρεπε να βρίσκονται στο ίδιο πεδίο μάχης, ίσως τότε αισθανθούν ότι έχουν μεγαλύτερη δύναμη και καταφέρουν να πάρουν την απόφαση να εναντιωθούν σε ότι αντιμετωπίζουν. Να τις κάνετε να καταλάβουν ότι ουσιαστικά το πρόβλημα δεν είναι ποια από τις τρεις θα απελαθεί αλλά θα μπορούσαν να διεκδικούν μια ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή και καθημερινότητα. Συμφωνώ απόλυτα με την Trol ότι όλες αυτές οι συμπεριφορές είναι αποτέλεσμα έλλειψης παιδείας και ενημέρωσης για αυτό άλλωστε θεωρούν ότι αποτελούν τον κανόνα κι όχι την εξαίρεση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ακόμα και στο Χριστιανισμό περνάει το μήνυμα του «Πίστευε και μη ερεύνα» (κατά πολλούς παραφρασμένο λόγω συμφερόντων….έναντι του «Πίστευε και μη, ερεύνα δηλαδή εσύ που πιστεύεις κι εσύ που δεν πιστεύεις να ερευνάς). Τέλος πάντων αυτές οι συζητήσεις δεν τελειώνουν ποτέ. Γνώμη μου είναι ότι και μόνο που ασχολείστε με τόσο σθένος πάνω στο πρόβλημά τους για τις γυναίκες αυτές είναι μια σωτηρία ψυχής.

Σε φιλώ Θάνο μου τα χαιρετίσματά μου στις γυναίκες σου!;)

Πωλίνα
Ο χρήστης dodo είπε…
Πολύ δύσκολη υπόθεση, χρειάζεται διακριτικότητα και υπομονή. Τα παιδιά πηγαίνουν κανονικά στο σχολείο;- ίσως θα μπορούσε από εκεί να γίνει κάποια προσπάθεια προσέγγισης και παρακολούθησης.
Ο χρήστης ovi είπε…
Για να δούμε, πολύ φοβάμαι ότι δεν είμαι εγώ αυτός που χώθηκε εκεί που δεν τον σπέρνουν αλλά εκεί που όλοι οι άλλοι αδιαφορούν και αυτό θα έπρεπε να σε προβληματίσει γιατί η κοινωνική αδιαφορία είναι δυστυχώς σαν το αυστραλιανό μπούμερανγκ πάντα επιστρέφει. Όπως ανέφερα δεν υπάρχει και εδώ αλλά και σε άλλη αρθρογραφία μου δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το Φιλανδικό σύστημα ή την Φιλανδική ή Ελληνική νομοθεσία αλλά με την εφαρμογή του νόμου. Και για όσους γνωρίζουν ακόμα και η Ελλάδα έχει ένα πολύ καλό νομοθετικό πλαίσιο σε θέματα μεταναστών δυστυχώς όμως η εφαρμογή του νόμου περνάει από τη πραγματικότητα μιας ανίκανης αστυνομίας και διάφορους γραφικούς νομάρχες.

Τέλος δική σου επιλογή ήταν να διαβάσεις και να επισκεφτείς αυτό το blog άρα δεν καταλαβαίνω ούτε την παρατήρηση ούτε τα ...ωά! Παράλληλα έχω την υποψία ότι ο ...Μίλτος σε βρήκε και σε συμβούλεψε για λόγους ευνόητους να γίνεις ...peanut!
Ο χρήστης ovi είπε…
trol, the free laptop project has been already suggested to the state from a study committee a couple of years ago, but that doesn’t mean that the problems are over, you forget that these women spent most of their time working inside or outside the house and you must remember that most of them are illiterate or with basic knowledge of reading and writing so you can imagine how monstrous a laptop looks like.

The same time the laptop project will work most likely with more ‘acceptable’ minorities like Somali, Pakistani, Iraqi, South American, East European; with Turks, Afghans and to my surprise Kosovars is a totally different story. But again this is something the state is the one who can organize and take care.
Ο χρήστης ovi είπε…
Γλυκιά advocatus diaboli, είμαι ακόμα σε ...αναμονή! Σε ευχαριστώ που με σκέφτεσαι.

krot περιττό να πω ότι μας έχετε λείψει ...οικογενειακώς μιας και τελευταία προστέθηκε και η προσευχή στο ρεπερτόριο μας και εκεί μνημονεύουμε όσων θυμόμαστε τα ονόματα. Μην ανησυχείς σύντομα έρχεται η ώρα να μάθει την θεωρεία του ...Δαρβίνου.

Έχεις δίκιο και για μας τα παιδιά έχουν την άμεση προτεραιότητα γιατί πολύ φοβόμαστε – ειδικά μετά από μια συζήτηση που είχαμε τη προηγούμενη βδομάδα – ότι τα κοριτσάκια κινδυνεύουν και φοβάμαι ότι ο αδερφός είναι πιο επικίνδυνος από τον πατέρα για δεκάδες λόγους που δεν είναι εδώ ο κατάλληλος χώρος να αναφέρω αλλά συμπεριλαμβάνουν και την άγνοια του καλού από το κακό λόγο ηλικίας.

Τώρα για την αναφορά σου να τους μιλήσει γυναίκα εδώ αντιμετωπίζουμε μιας άλλης μορφή δυσκολία. Οι περισσότερες μουσουλμάνες γυναίκες που συνεργάζονται τόσο μαζί μας όσο και με τις κυβερνητικές οργανώσεις είναι Σομαλές ή γενικά από την Αφρική, τώρα ξέρω ότι θα σου φανεί τρελό αλλά μερικές φορές ο ρατσισμός των Αραβόφωνων και από Τουρκία μέχρι Ινδονησία ανταγωνίζεται αυτόν της ΚΚΚ!!! Ένα από τα ισχυρότερα κινήματα που μάλιστα υιοθετεί τις αρχές και τις τελετουργίες της ΚΚΚ στον κόσμο είναι στο Ιράν όσο τρελό κι αν ακούγεται. Και μην νομίζεις ότι αυτό διαφέρει και στις μεταξύ τους σχέσεις όπου οι Ιρανοί μισούν τους Ιρακινούς και αντίστροφα, οι Παλαιστίνιοι τους Τούρκους και όλοι μαζί τους Σαουδάραβες. Οι Τούρκοι τώρα έχουν ισχυρό ρόλο στο μουσουλμανικό συμβούλιο της Φιλανδίας (αυτό σημαίνει ότι ελέγχουν τα παράνομα δικαστήρια που εφαρμόζουν τους νόμους της Σαρίας σε όποιες διαφορές έχουν μουσουλμάνοι συμπεριλαμβανομένων ακόμα και διαζυγίων και γάμων) και αυτό τους κάνει υπερόπτες και όχι ιδιαίτερα αρεστούς στην κοινότητα.

Υπάρχουν λοιπόν εκτός από τις Σομαλές δύο γυναίκες, μια από το Ιράν και μία από την Μαλαισία αλλά και οι δύο επαγγελματικά καταξιωμένες νιώθουν ...άβολα (αυτή ήταν η δικαιολογία) να αναμειχθούν. Παραδέχομαι ότι τελευταία μου ελπίδα είναι ένα ζευγάρι νέων Τούρκων που έχω αρκετά καλή σχέση αλλά ξέρεις και οι ξένοι φοβούνται να ...μπλεχτούν μιας και οι ίδιοι δεν νιώθουν ακριβώς ασφαλείς παρ' όλο ότι οι συγκεκριμένοι ζουν εδώ σχεδόν δέκα χρόνια. Είναι όπως ακριβώς το λες στο τέλος, ένας τεράστιος φαύλος κύκλος που κάτι πρέπει να αλλάξει σύντομα!
Ο χρήστης ovi είπε…
Γλυκό μου Πωλινάκι, το θέμα είναι να σώσουμε και τις τρεις γυναίκες και όλα τα παιδιά συμπεριλαμβανομένου και του αγοριού. Πιθανή επιστροφή της δεύτερης ξαδέρφης θα σήμαινε δε μια άλλη σειρά από προβλήματα μιας και θα δεχόταν την κριτική, απομόνωση, κατακραυγή και ότι άλλο από την κοινωνία και την οικογένεια της που ξέρει γιατί και πως έφυγε από το χωριό της.

dodo, προς το παρόν αυτό κάνουμε, παρακολουθούμε, ακούμε και με μικρά βήματα προσπαθούμε να τις πλησιάσουμε. Δυστυχώς ο χρόνος είναι ο χειρότερος εχθρός μας και όπως ανέφερα και παραπάνω πρέπει να βρούμε μια λύση γρήγορα γιατί έχω την αίσθηση ότι το αγόρι γίνεται αν δεν έχει ήδη γίνει επικίνδυνος.
Ο χρήστης ovi είπε…
To Μήνυμα που βλέπετε στα ...Γιαπωνέζικα μην τα πειράξετε από ότι φαίνεται είναι link κάποιας μορφής spywear ή κάτι παρόμοιο. Έχω δοκιμάσει να το διαγράψω αλλά και ο blogger αντιμετωπίζει προβλήματα με το συγκεκριμένο όπως ανακάλυψα σε μια έρευνα μιας και αυτό το blog δεν είναι το μοναδικό θύμα!!!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περί Ελληνικής κοινότητας στη Φινλανδία ...ξανά!

Διάλειμμα με χιόνι

Κασσελάκιος ο λόγος