Το Σκανδιναβικό κράτος, η εκκλησία και ο μισθός

Οι ιερείς στην Σκανδιναβία πληρώνονται απο τον “φόρο εκκλησίας” που συγκεντρώνει η κάθε ενορία/δήμος/κοινότητα μέσα απο τους δημοτικούς/κοινοτικούς φόρους και φυσικά προσφορές και δωρεές “πιστών”.

Ο “φόρος εκκλησίας” χρεώνεται σε αυτούς που δηλώνουν/έχουν δηλώσει την ένταξη τους σε κάποια εκκλησία και πληρώνεται ανάλογα στην εκκλησία που έχει δηλωθεί – οι διαμαρτυρόμενοι στη διαμαρτυρόμενη εκκλησία, οι καθολικοί στην καθολική, οι μωαμεθανοί στο τζαμί, οι βουδιστές στο ναό κλπ. Οι άθεοι και αγνωκιστές ΔΕΝ πληρώνουν το φόρο. Λόγω της οικονομικής κρίσης τα τελευταία χρόνια και ειδικά στη Φιλανδία έχει μειωθεί αισθητά ο αριθμός αυτών που φορολογούνται με τον “φόρο εκκλησίας” και έχουν αυξηθεί οι ...άθεοι!

Αλλά όπως λέει και στο σάιτ της η επίσημη εκκλησία της Σουηδίας – διαμαρτυρόμενοι και το 70% των πιστών – στο θέμα μισθός και σε ελεύθερη μετάφραση: “το να γίνεις ιερέας ειναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα και σαν λειτούργημα και αποστολή ζωής πρέπει να αντιμετωπίζεται αδιάφορα του μισθού.”

Ο μέσος μισθός - αυτή τη στιγμή - ενός ιερέα στην Σουηδία – αδιάφορα πίστης – ειναι γύρω στα 30.000 ευρώ τον χρόνο και για τους επισκόπους και λοιπούς ανωτέρους κληρικούς αγγίζει τα 45,000 ευρώ το χρόνο. Υπενθυμίζω και ειναι σημαντικό, απο περιφέρεια σε περιφέρεια και ανάλογα με τους ...πιστούς, παίζουν διαφορές στους μισθούς αλλά δεν ειναι σημαντικές και το ποίμνιο ...πληρώνει κι ΟΧΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ!

Επίσης σημαντικό
1ον Οι ιερείς (με τα 30.000 ευρώ τον χρόνο) φορολογούνται όπως κάθε Σουηδός πολίτης που σημαίνει ότι στο τέλος θα πάρουν γύρω στα 25.000 ευρώ τον χρόνο.
2ον Ο μέσος μισθός στην Σουηδία ειναι γύρω στα 45.000 ευρώ το χρόνο, άρα οι 30.000 δεν θεωρούνται και ...καλός μισθός, ειναι λίγο υψηλότερος απο τον βασικό.
3ον Στη Φινλανδία τα πράγματα ειναι χειρότερα για τους μισθούς των ιερέων μιας και τα τελευταία χρόνια μεγάλος αριθμός “πιστών” έχει αποχωρήσει απο την εκκλησία και τον φόρο της. Μια προσπάθεια των Αληθινών/Γνήσιων/φασιστών Φινλανδία να ...βοηθήσουν όταν συμμετείχαν στην κυβέρνηση με την μορφή οικονομικών βοηθημάτων, έπεσε στο κενό γιατί αρνήθηκαν ΟΛΑ τα υπόλοιπα κόμματα – πλην Χριστιανοδημοκρατών – ακόμα και οι Συντηρητικοί.

Τέλος και έχει την σημασία του: το 55% των ιερέων στη Σουηδία έχει πτυχίο μάστερ ενώ το 10% ντοκτορά με ένα ~30% να έχει πανεπιστημιακό πτυχίο και μονο ένα 4% απολυτήριο 9ταξιου γυμνασίου (όχι λύκειο).

Γράφω μονο για την Σκανδιναβία που είμαι σίγουρος αλλά απο ότι ξέρω ανάλογη πολιτική – για τους μισθούς ιερωμένων - ακολουθούν οι περισσότερες βορειοευρωπαϊκές ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ.

Οι συγκρίσεις και τα συμπεράσματα δικά σας!

ΥΓ “Το να γίνεις ιερέας ειναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα και σαν λειτούργημα και αποστολή ζωής πρέπει να αντιμετωπίζεται αδιάφορα του μισθού.”

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περί Ελληνικής κοινότητας στη Φινλανδία ...ξανά!

Διάλειμμα με χιόνι

Κασσελάκιος ο λόγος