Το κατσικάκι

Τον γνώρισα ένα καλοκαιρινό βραδάκι στο καφέ του Κωνσταντή καθώς ο Κωνσταντής προσπαθούσε να τον πείσει να έρθει να τραγουδήσει για μερικά βράδια μπας και μαζευτεί κόσμος σε ένα καφέ που δεν είχε την επιτυχία που περίμενε ο δημιουργός του.

Με περασμένα τα πενήντα για τα καλά και δυο κουτσούβελα που μόνιμα γκρινιάζανε δίπλα του, με πολύ απαλή φωνή εξηγούσε στον Κωνσταντή ότι αυτή τη περίοδο ήταν κλεισμένος από ένα άλλο ελληνικό εστιατόριο που είχε κάθε βράδυ πρόγραμμα και δεν είχε κανένα κενό μιας και το μαγαζί ήταν καινούργιο και ο ιδιοκτήτης του προσπαθούσε να το επιβάλει στη νυχτερινή ζωή του Ελσίνκι. Όνομα Γιάννης αλλά οι περισσότεροι τον ξέραμε σαν ...Νταλάρα και στον ίδιο άρεσε να τον αποκαλούν ...το κατσικάκι.

Ήταν από τους πρώτους Έλληνες που είχαν έρθει στη Φιλανδία πριν από τριάντα χρόνια όταν υπήρξε το πρωτο ελληνικό κύμα και ο τρυφερός Σουομέζος, ο Φοίβος οχι μόνο τον πρόλαβε στη Φιλανδία αλλά τον ήξερε ήδη από την Ελλάδα όταν βασάνιζε σε γνωστό ωδείο της Καλλιθέας την κιθάρα του. Όχι καμιά σπουδαία φωνή αλλά πάντα ενημερωμένος και έτοιμος να ακολουθήσει τα ρεύματα της εποχής στο πιο κιθαρίστικο στιλ. Unplugged!!! Στην αρχή νέο κύμα και Σαββόπουλος, αργότερα έβαλε και λαϊκά στο ρεπερτόριο του μέχρι που μαγεύτηκε με τον Μάλαμα και παρ’ όλο ότι οι Έλληνες της ξενιτιάς ζητάνε Καζαντζίδη αυτός επιμένει να παίζει με την κιθάρα του απαλά μέχρι και Λουδοβίκο. Στο σπίτι του μια μεγάλη συλλογή από δίσκους και CD μόνο ελληνικής μουσικής που καλύπτανε από Νίνου μέχρι Ross Daily. Οι γνώσεις του περί μουσικής σποραδικές και ανακατωμένες αλλά με μουσικό αυτί και κατ’ εμένα μουσικό ένστικτο. Ήξερε από νωρίς ότι αυτό το στιλ με την κιθάρα και κάποια παραδοσιακά όργανα θα επιστρέψει.

Στη Φιλανδία όταν στις αρχές τις δεκαετίας του 90 άρχισε να γίνονται μόδα τα ethnic ακούσματα ο ...Νταλάρας από τους πρώτους, και την ίδια περίοδο παντρεύεται και για τρίτη φορά. Ίσως και τέταρτη, δεν ξέρω εχω χάσει το λογαριασμό. Η νέα του γυναίκα μια εικοσιδιάχρονη Σέρβο-Φιλανδέζα (πατέρας Σέρβος) που μιλούσε με ένα καταπληκτικό βιολί. Σημειωτέον ότι η καινούργια του γυναίκα έχει την ίδια ηλικία με την κόρη του από τον πρωτο του γάμο αλλά ... ο έρωτας χρόνια δεν γνωρίζει.

Ούτε παραγγελιά ο Νταλάρας να το είχε και με την βοήθεια της νέας γυναίκας του φτιάχνει ethnic συγκρότημα και γυρίζει όλα τα φεστιβάλ και τις εκδηλώσεις που γίνονται στη Φιλανδία και μερικές φορές και στην υπόλοιπη Σκανδιναβία. Γρήγορα γίνεται αναπόσταστο κομμάτι των εκδηλώσεων της Caisa, το φιλανδικό ίδρυμα-οργανισμό που φροντίζει για τις πολιτισμικές σχέσεις με τους ξένους και σταδιακά συμμετέχει σε κάθε εκδήλωση που διοργανώνει το επίσημο κράτος. Παράλληλα η Caisa βγάζει και ένα CD με όλους όσους συνεργάζονται μαζί της συμπεριλαμβάνοντας και δυο τραγούδια του Γιάννη. Επόμενο λογικό βήμα το προσωπικό CD, ένα single που περιλαμβάνει τρία τραγούδια του Γιάννη γραμμένα και μελοποιημένα από τον ίδιο και την γυναίκα του. Η μουσική αρκετά καλή, οι στίχοι ...πάσχανε λιγάκι αλλά ο πρόλογος που είχε βάλει ο Γιάννης στο δίσκο του και όταν ξεκινούσε τις συναυλίες του σε κάλυπτε. Ήταν αφιερωμένο στη μούσα του, στη γυναίκα που έδωσε νόημα στη ζωή του. Σε όλες τις διαφορετικές εκπομπές μου έχω παίξει τραγούδια του.

Κατά περιόδους έπαιζε σε πλοία που κάναν τη γραμμή Ελσίνκι Ταλλίν και όταν αυτά γίναν γρήγορα και δεν χρειαζόντουσαν πια μπάντες και τραγουδιστές για να διασκεδάζουν τους ταξιδιώτες το γύρισε για λίγο στη γραμμή Ελσίνκι Στοκχόλμη και μετά στις γραμμές προς Γερμανία. Αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις πιο μεγάλη επιτυχία έχουν οι pop βραδιές από τις ethnic κι έτσι επέστρεψε στα ελληνικά εστιατόρια και τις βραδιές που του χάριζε η Caisa.

Εκτός λοιπόν από τη μουσική το άλλο μεγάλο πάθος του Γιάννη είναι οι γυναίκες. Θηλυκά κάθε ηλικίας και επειδή έπρεπε να δικαιολογήσει και την θρυλική του ελληνικότητα πηδούσε από θηλυκό σε θηλυκό σαν ...κατσικάκι, εξ’ ου και το παρατσούκλι για το οποίο αν και άλλος ήταν ο εμπνευστής πολύ το καμάρωνε. Την πρώτη φορά που μιλήσαμε φρόντισε να μου το πει και να μου εξηγήσει και πολύ παραστατικό τρόπο και τους λόγους που του το δώσανε. Όπως είπα και πριν ο Γιάννης είχε κάνει μια σειρά από γάμους και μια λεγεώνα από παιδιά. Με την τελευταία την Σέρβα είχε τρία παιδιά και φαινόταν να μην θέλει να σταματήσει. Μέναν στις ανατολικές συνοικίες του Ελσίνκι και τον έβλεπες συχνά με το καροτσάκι και ένα παιδί στο χέρι να κάνει βόλτες στη παραλία όταν ο καιρός ήταν καλός.

Αλλά στο σχεδόν εξηντάχρονο κατσικάκι δεν έφτανε η μικρή Σερβα, ήθελε κι άλλα ...βραχάκια να πηδήξει και βέβαια κουρασμένος από μια ζωή στην άκρη και απένταρος είχε αρχίσει και να το διασκεδάζει με αποτέλεσμα τα λεφτά να μην φτάνουν ποτέ για τίποτα. Μέχρι τώρα ήταν προσεκτικός, οι προηγούμενες γυναίκες του δεν ήταν του ...σιναφιού, είχαν καλές δουλειές μακριά από το ξενύχτη και την τέχνη και έτσι μπαίναν λεφτά για να βάλουν φαγητό στο τραπέζι τουλάχιστον. Η Σέρβα όμως ήταν κι αυτή καλλιτέχνης και το μόνο που έφτανε στο τραπέζι ήταν η φτωχιά και τρία παιδικά στόματα που συνέχεια ζητούσαν. Η οικογένεια της βοηθούσε όσο μπορούσε, ο πατέρας Σέρβος η μάνα Φιλανδή κι αυτοί στην ίδια μοίρα των μεταναστών με το τραπέζι ίσα να γεμίζει, έχουν κι ένα μικρό ωδείο όπου και η κόρη δίδασκε για μερικές ώρες την ήμερα. Ο Γιάννης φυσικά ούτε να το ακούσει, ο Γιάννης είναι καλλιτέχνης και δεν μπορεί να ασχολείται με παιδάκια, ο Γιάννης το πρωί κοιμάται και το βράδυ ...θριαμβεύει!

Τον τελευταίο χρόνο τα προβλήματα πληθαίνανε και πολλοί είδαμε τα παιδιά με την γιαγιά τους να τριγυρνάνε στο Vuosaari και να παραπονιέται όταν συναντούσε κάποιον από εμάς χωρίς όμως να λέει και κάτι συγκεκριμένο και κανείς βέβαια δεν μπορούσε να ρωτήσει τι πραγματικά συνέβαινε. Ένα απόγευμα με πήρε τηλέφωνο ο Κωνσταντής και δεν ξέρω πως έφτασε η συζήτηση στον Νταλάρα ή κατσικάκι και έμαθα ότι η μικρή είχε μαζέψει πράγματα και παιδιά και είχε μεταφερθεί στους δικούς της μετά από τρελούς καβγάδες. Ο Κωνσταντής μου είπε ότι αυτά τα έμαθε από την μάνα της που είχε πάει ένα βράδυ από το καφέ του ρωτώντας τον τι έπρεπε να κάνει. Στη συνέχεια βέβαια εγώ έμπλεξα με τα δικά μου και που καιρός για τον Νταλάρα γι’ αυτό τη συνέχεια την έμαθα από τις εφημερίδες και χάρις σε μια πολύ χαριτωμένη κυρία που μια μέρα στο metro ... αλλά αυτό θα το βάλω στο τέλος.

Λοιπόν, σύμφωνα με την Helsinki Sanomat η κοπέλα πήγε από το σπίτι τους να μαζέψει κάποια πράγματα δικά της και των παιδιών, ο Γιάννης το κατσικάκι βρισκόταν στο σπίτι την ίδια ώρα και φυσικά αρχίσανε να καβγαδίζουν. Κάποια στιγμή ο Γιάννης την απείλησε με ένα τσεκούρι, που ανάθεμα με και αν καταλαβαίνω τι έκανε μέσα στο σπίτι, και κάποια στιγμή που η συζήτηση έγινε πολύ έντονη την χτύπησε και την ξαναχτύπησε και την ξαναχτύπησε. Χαμένος στο τι είχε κάνει κουβάλησε το σώμα της στο υπόγειο και έμεινε μπροστά στη τηλεόραση για πέντε ώρες. Μετά από πέντε ώρες τηλεφώνησε στην αστυνομία και είπε ότι σκότωσε την μητέρα των παιδιών του.

Όλα αυτά τα έμαθα αρκετά αργότερα από ότι συνέβησαν μιας και λείπαμε η τρέχαμε σε νοσοκομεία και από ότι μου είπε ο Κωνσταντής δεν ήθελε να με στεναχωρήσει με βλακείες. Δυστυχώς τα έμαθα με το χειρότερο τρόπο. Ένα μεσημέρι επιστρέφοντας από το κέντρο με την γυναίκα μου με το μέτρο μια κυρία που καθόταν μπροστά μας και σαφώς παρακολουθούσε τη συζήτηση μας, μια κυρία γύρω στα σαράντα-πέντε κατά τα άλλα καλοβαλμένη και από το διακριτικό που φορούσε υπάλληλος σημαντικού υπουργείου γύρισε στη γυναίκα μου και της είπε, «Έλληνας είναι;» η γυναίκα μου ανύποπτα φυσικά απάντησε καταφατικά για να ακούσουμε το εξής καταπληκτικό, «να τον προσέχεις γιατί όλοι οι Έλληνες φαίνονται ήρεμοι και καλοί αλλά στη πραγματικότητα είναι δολοφόνοι και σκοτώνουν τις γυναίκες τους σαν αυτόν στο Vuosaari!» Χα!

Στη συνέχεια μάθαμε όλες τις πληροφορίες ανατρέξαμε και σε παλαιότερες εφημερίδες αλλά ...τι σημασία έχει. Δεν ξέρω για ποιον να στεναχωρηθώ πρώτα, για την άμοιρη την κοπέλα που έμπλεξε με το κατσικάκι, για τον Νταλάρα που στο τέλος της ζωής του κατέστρεψε τα πάντα, για τα παιδιά που μια μέρα χάσανε μάνα και αποκτήσανε εγκληματία πατέρα ή για όλα του τα παιδιά που ο πατέρας τους από τη μια μέρα στην άλλη από χαριτωμένος έγινε δολοφόνος.

************************

Κάποια στιγμή έχω σκοπό να πάω να τον δω, δεν ξέρω τι θα βγει αλλά πάντα πίστευα ότι δεν πρέπει να παρατάμε τους ανθρώπους όσο χοντρό και αν είναι το λάθος που κάνανε χωρίς παράλληλα αυτό να σημαίνει ότι και τους αθωώνουμε από τα λάθη τους, άλλωστε σε τέτοιες περιπτώσεις ο χειρότερος τιμωρός είναι ο ίδιος ο εαυτός τους.

************************

Η φωτογραφία για να σας θυμήσω ότι εμείς έχουμε ...φθινόπωρο και στη Λαπωνία ήδη έπεσε το πρώτο χιόνι!

************************

Σας παρακαλώ μην ξεχνάτε ότι έχω χάσει όλα τα mail, τηλέφωνα, διευθύνσεις κλπ που μου έχετε στείλει. Στείλτε μου λοιπόν mail στο thanos at ovimagazine.com η θα με βρείτε στο www.facebook.com

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Κοιτώ και ξανακοιτώ το ημερολόγιο. Τρεις του Σεπτέμβρη λέει, όχι πρωταπριλιά!
Δε γίνεται! Δεν μπορεί! Αν δεν ήξερα το Θάνο, δεν θα πίστευα αυτά που έγραψε!
Ελα ρε, άσε την πλάκα! Ξανά και ξανά, το γυρνάω στο μυαλό μου. Κυκλοθυμικό τον ήξερα, αλλά όχι κι έτσι!
Πέρασα τo καλοκαιρι να βλέπω τον προφήτη στο κανάλι του και όλο μουρχόταν στο νου ο Γιάννης. Τί να κάνει; συλλογιζόμουν. Να τι έκανε!
Ο χρήστης ovi είπε…
Καλησπέρα Φοίβο, όλη η Ελληνική κοινωνία της Φιλανδίας έχει μουδιάσει γιατί με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο όλοι τον ξέραμε, τον θυμάσαι ο ανθρωπος που τα είχε καλά με όλους.
Δεν ξέρω τι να σου πω, τα έχω κι εγώ χαμένα με την ιστορία. Η πλάκα είναι οτι σκόπευα στο επόμενο ταξίδι μου στην Ελλάδα να δω την Παπαϊωάννου και να αν μπορούσε να τον βοηθείσει και σε μιά εκπομπή της είχε βάλει και ένα απο τα τραγούδια του που της είχα στείλει. Άσε που αυτός σε θυμόταν και πεντακάθαρα. Η δίκη του θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες και θα σε κρατάω ενήμερο άλλα από ότι κατάλαβα μιλάνε για γύρω στα 30 χρόνια!!!
Ο χρήστης trol είπε…
30 χρόνια? άουτς

αλλά τίποτα μπροστά σε αυτό που έκανε, ίσως ελπίζω να το έχει όντως 'χάσει' για να μην κάθεται και το σκέφτεται συνέχεια, από την άλλη, η ψυχή του ξέρει πως έφτασε εκεί

πάντως είτε το έχει χάσει, είτε όχι, σε τέτοια πράγματα ούτε και οι ειδικοί είναι ειδικοί καμιά φορά, να πας να τον δεις, είναι μεγάλη υποστήριξη νομίζω

και για το σχόλιο της άλλης που ρώτησε αν είσαι ελληνας, κτλ κτλ...άι μαρί από δω πες της
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
να βοηθήσω λίγο στο ρητορικό ερώτημα ποιούς να λυπηθούμε; με τη σειρά:
τα ορφανά παιδιά της Άννας(είναι 2)
τους γονείς της Άννας
τα άλλα παιδιά του Γιάννη
έπονται όλοι οι άλλοι
Ο χρήστης ovi είπε…
trol δεν είναι σωστό να λές ποτέ αλλά δεν μπορώ να καταλάβω τι οδηγεί σε μιά τέτοια πράξη και πόσος θυμός ήταν φυλακισμένος μέσα του! 'Εχω σκοπό πραγματικά να πάω να τον δώ όχι για να ρωτήσω ή να αναζητήσω κάτι απλά επειδή νιώθω οτι είναι μιά πολύ βασανισμένη ανθρώπινη φιγούρα και δεν μπορώ με τίποτα να φανταστώ τη τιμωρία που ο ίδιος επιβάλει στον εαυτό του, ίσως ή φυλακή και να είναι μια λύτρωση γι' αυτόν.

anonymous με τον αριθμό τον παιδιών του όπως και με τον αριθμό των γάμων του παντα μπερδευόμουνα έτσι όπως τα έλεγε και φαντάζομαι οτι ξέρεις αυτη τη πολύ σιγανή φωνή του που πολλές φορές χρειαζόταν να επαναλάβει δυό φορές οτι έλεγε για να το καταλάβεις. Τώρα όσο αφορά τα παιδιά, αυτά δεν ήταν μόνο της Αννας, είναι και του Γιάννη και εμείς οι απέξω μπορεί με κριτήριο την πράξη του να τον απορρίψουμε αλλα αυτά είναι παιδιά του και θα πρέπει να ζήσουν με αυτό γιά όλη τους τη ζωή. Μέσα στην όλη κατάσταση νομίζω και ελπίζω οτι οι γονείς της είναι πολύ καλοί άνθρωποι και θα δώσουν σε αυτά τα παιδιά ότι μπορούν και θα τα βοηθείσουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση όταν έρθει η ώρα. Νομίζω οτι αυτή τη στιγμή αυτοί που θα αντιμετωπίσουν πραγματικά προβλήματα και θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μόνοι τους και άμεσα είναι τα άλλα παιδιά του, αυτοί πρέπει όχι μόνο να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που τους δημιουργηθήκαν στη καθημερινότητα τους αλλά και ένα πατέρα στη φυλακή.

Δεν ξέρω νομίζω οτι έπαιξε ρόλο και ο τρόπος που το έμαθα, αλλά ακόμα είμαι μουδιασμένος απο την όλη κατάσταση.
Ο χρήστης ovi είπε…
Άσχετο βέβαια με το θέμα αλλά σήμερα γιορτάζουμε και ένα χρόνο από την έκδοση του ημερήσιου Ovi magazine, μπορείτε να μας επισκεφτείτε και η πόρτα είναι πάντα ανοιχτή για να συμμετάσχετε όσοι θέλετε!!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
δεν είμαι bloggeras, προτιμώ ζωντανές φωνούλες και συναντήσεις, αναγνωρίζω βέβαια την δύναμη της πρόσβασης στο αναγνωστικό κοινό.
με παρακίνησε το φονικό και εμένα...
Αν ήταν να επισκεφθώ κάποιον εγκληματία θα ήταν προτιμότερο έστω και τον Πάσαρη. Επειδή είναι τουλάχιστον διάφανος.
Τίποτα δεν είναι τυχαίο.
Ο Γιάννης ασκούσε τουλάχιστον σωματική βία και στην μακαρίτισα πολύ καιρόν. ΄Ηξερε το λάθος; Ναι, γιαυτό το κρατούσε κρυφό, όπως όλοι...Η Άννα είχε υποβάλλει αίτηση διαζυγίου, είχε φύγει από το σπίτι, είχε βρεί προστασία σε καταφύγιο για κακοποιημένες γυναίκες και τέλος είχε εκδοθεί από τις Αρχές έντολή να μην την πλησιάζει ο Γιάννης. Ο Γιάννης βέβαια απορούσε για όλα αυτά...το έλυσε το πρόβλημά του με πολλές καίριες σφυριές...ούτε οι ελληνικές καταβολές του, η τέχνη του, το χωριό, η Παναγιά, η μελωδία, τίποτε δεν τον βοήθησε.
Σίγουρα δεν ήταν μόνο η ώρα η κακή...ήταν καλύτερα οι δεκαετίες οι κακές και ο βαλτωμένος εγκέφαλος.
Και εγώ τον λυπάμαι. Αν ήταν παληκάρι και γενναίος θα έδινε άλλη λύση. Εχει αργήσει...ίσως συλλέγει δύναμη ίσως αγαπάει την ζωή (την δική του εννοείται).
Συμφωνώ με τον OVI: θα είχει φοβερό ενδιαφέρον να μάθει κανείς όλη την ιστορία (του) που (τον) οδήγησε ως εκεί...
Ξέρω τουλάχιστον 5 Έλληνες που δεν ξέρουν ότι ξέρω ότι κακοποιούσαν τις συντρόφους τους και 3 που έβγαλαν μαχαίρι...
Μπράβο σε όλες τις Φιλανδέζες που την έκαναν με τη μία...οι δικοί μας ακόμα απορούν.
Τέλειωσα γειά σας
ΤΟ ΜΟΥΤΡΟ
Ο χρήστης trol είπε…
ααα αν την έκαναν,
ναι μπράβο τους,
και καλά έκαναν

αλλά τον γιάννη για τον οποίο δεν γνωρίζω τίποτα αντίθετα με εσάς, και την οικογένεια του, είναι σίγουρα τραγικές φιγούρες όλοι τους

το να λυπάμαι μέσα σε όλα αυτά και τον εγκληματία, δεν ξέρω μου βγαίνει ....αυθόρμητα, απλά νομίζω ισχύει αυτό που λέει ο θάνος, η τιμωρία που θα επιβάλει ο ίδιος στον εαυτό του, νομίζω θα είναι μεγαλύτερη του εαυτού του (if this make sense in any way)
Ο χρήστης ovi είπε…
το μούτρο άνοιξες ένα πολύ περίεργο κεφάλαιο ή καλύτερα βιβλίο, οικογενειακή βία και αυτό δεν είναι δυστυχώς ιδίωμα μόνο μιας εθνότητας αλλά όλων, μια επίσκεψη στο ίδρυμα προστασίας κακοποιημένων γυναικών θα σε έπειθε και δυστυχώς αυτό δεν έχει να κάνει ούτε με μόρφωση, κοινωνικές καταβολές ή οικονομική κατάσταση. Δυστυχώς και για μένα – το δυστυχώς το εννοώ απόλυτα – ξέρω κι εγώ περιπτώσεις Ελλήνων που χειροδικούν και ...καμαρώνουν θεωροποιόντας την πραξη τους. Δεν ξέρω αν η σιωπή μας στο όνομα της ομοεθνής αλληλεγγύης δεν είναι το ίδιο ένοχη με την πράξη τους.
Παρ’ επιπτόντως και αφού υποθέτω ότι είσαι ...συμπολίτης, μάντεψε πιο καλέσαν άμεσα στο αυτόφωρο για ένορκο!!! Ευτυχώς αρνήθηκε!!!

troll μπορεί να ακουστεί cliche αλλά είναι σαν να βγήκαν όλοι τους από αρχαία τραγωδία.
Ο χρήστης Καπετάνισσα είπε…
Συγκλονιστικό...

Το γιατί και το πως ενός εγκλήματος είναι ιστορία περίπλοκη.
Κι η διαχωριστική γραμμή, το "πέρασμα" που λέμε, πολύ-πολύ λεπτή.
Για όλους.

Φιλιά από καρδιάς αγαπημένε μου Ovi.
Κι αν στάζουν πίκρα είναι που εδώ, ξέρεις, τα'χουμε κάνει μαντάρα.
Ο χρήστης Yannis H είπε…
Προσωπικά έχω γνωρίσει αρκετά τέτοια άτομα... Και πιστεύω ότι δεν έζησαν μια νορμάλ ζωή – έζησαν μια ζωή ροκ σταρ (σεξουαλικά) χωρίς να δικαιούνται: δεν είχαν κανένα ταλέντο, απλώς έτυχε να είναι στη Φινλανδία όταν δεν είχε ξένους.

Και φυσικά, να το πω απλά, το γαμήσι είναι γλυκό (πάντα είναι) αλλά το πολύ, εξαιρετικά πολύ, αδικαιολόγητα πολύ γαμήσι, πειράζει και τα μυαλά. Σπάνια αυτοί οι άντρες είναι σωστοί με τις οικογένειές τους (και λέω σπάνια γιατί μπορεί κάποιος να είναι, εγώ πάντως δεν γνώρισα κανένα). Ξύλο στις γυναίκες, αδιαφορία για παιδιά, προκλητική συμπεριφορά στους Φινλανδούς, πουστιά και φιγούρα στους άλλους Έλληνες, ήταν αυτονόητα γι’ αυτούς. Εγώ προσωπικά ένιωθα ρεζίλι που ήμουν Έλληνας – με χαρακτήριζαν!

Τώρα, αυτός ο τύπος, κατά τη γνώμη μου, δεν είχε άχτι με καμιά Σερβο-φινλάνδέζα – με τον εαυτό του είχε άχτι, με την ηλικία του, με τη Φινλανδία που άλλαξε, με τα κοριτσάκια που δεν μπορούσε πλέον να πηδήξει και να ξεχαστεί, με το ηλιοβασίλεμα της ζωής που τον βρήκε γέρο, φτωχό και σχετικά αποτυχημένο (οι γραμμές Ελσίνκι-Στοκχόλμη είναι για τα πιο μπατηρημένα μουσικά σχήματα). Και η φιγούρα του καλλιτέχνη δεν έφτανε για να ρίξει θαμπωμένα ξανθά στο κρεβάτι του. Άσε που υπάρχουν πλέον μπόλικοι καρδαμωμένοι μαύροι που παίζουν ρέγκε. Και ξέσπασε αλλού παίρνοντας ζωή, στερώντας τη μάνα από τα παιδιά του.

Θλιβερή ύπαρξη; Ναι. Αλλά εκεί σταματάω. Δεν θα μπορούσα να συγχωρέσω τέτοιο άτομο – όχι τόσο γιατί το έγκλημα είναι αυτό που είναι, αλλά γιατί είχε σώας τας φρένας. Ήξερε ποιος ήτανε, απλώς δεν είχε τη δύναμη να δει τον εαυτό του και την πραγματικότητα κατάματα – και όταν δεν υπήρχε πλέον μέρος να κοιτάξει που να μην τον ξεσκεπάζει, αφέθηκε στην τύφλωση και ξέσπασε αλλού.

Ακούγομαι σαν δικαστής, αλλά αυτό νιώθω.
Ο χρήστης ovi είπε…
Έχεις δίκιο γλυκιά καπετάνισσα και γίνεται ακόμα πιο δύσκολο όταν ξέρεις τον ...εγκληματία!!!

yannis_h φαντάζομαι αυτές τις μέρες θα είσαι κυριολεκτικά στη ...κόλαση γι’ αυτό δεν ρωτάω τι κάνεις.

Τώρα για τους Έλληνες του εξωτερικού ...τι να σου πω. Το ξέρεις ότι πήρα το μάθημα μου στην Αγγλία και από τότε ... αν στριμωχτώ μια καλημέρα άντε και ένα καφέ!!! Αλλά μην νομίζεις ότι οι Έλληνες είναι οι χειρότεροι. Δυστυχώς αν υπήρχε πρωτάθλημα πολύ φοβάμαι ότι οι σκανδιναβοί θα είχαν υψηλότερη θέση!
Ο χρήστης nikiplos είπε…
Χαίρεται, ... Δεν νομίζω ότι το έγκλημα έχει εθνότητα... ιδίως τα φερόμενα ως εγκλήματα πάθους...

Η ιστορία είναι πολύ δυνατή, στα όρια του τραγικού στα αλήθεια...

Και η παρατήρηση της ζωής και η ανάλυση της ψυχής του εκάστοτε εγκληματία περισσότερο από ποτέ αναγκαία. Για να αποκτήσει η κοινωνία know how, και να βοηθήσει στο μέλλον τον νέο υποψήφιο τραγικό δολοφόνο, προλαμβάνοντας το έγκλημα.
Ο χρήστης oistros είπε…
Δεν πρόλαβα να το διαβάσω αλλά θα επιστρέψω .. μετεκλογικώς. Θέλω να αφήσω μόνο ένα "γειά" και πολλά φιλιά σε όλους σας :))
Ο χρήστης GG είπε…
Καλησπέρα ovi

Τραγική ιστορία. Dε μπορώ να καταλάβω πως γίνεται κάποιος να φτάσει σε τέτοιο σημείο...

Πάντως ευχαριστώ για την πληροφόρηση, γιατί ως νέος σχετικά κάτοικος της Φινλανδίας είναι καλό να ξέρω γιατί με στραβοκοιτάνε την επόμενη φορά που πω ότι είμαι από την Ελλάδα...

Πάντως η υποκρισία και ο ρατσισμός σ' αυτό το ζήτημα δίνει και παίρνει εδώ πάνω: δύο φορές με έχουν αντιμετωπίσει ως "εν δυνάμει μελλοντικό ένοχο οικογενειακής βίας" επειδή είμαι από την Ελλάδα και μου άρχισαν το κήρυγμα (συγγενείς της κοπέλας μου και κάτι άσχετοι).

Λες και οι Φινλανδοί είναι καλύτεροι και εκ καταγωγής άμωμμοι! Γιατί από όσα βλέπω μάλλον δεν είναι και πολύ.
Ο χρήστης dodo είπε…
Ανατριχιαστική ιστορία- φαντάζομαι την θλίψη και την αγωνία τών γονιών τού θύματος...
Ο χρήστης tassoula είπε…
Το διαβάζω
Το ξαναδιαβάζω και ακόμη δεν μπορώ να καταλάβω πως φτάνει ένας άνθρωπος σε αυτό το σημείο.
Πολλά φιλιά και στους τρείς σας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περί Ελληνικής κοινότητας στη Φινλανδία ...ξανά!

Διάλειμμα με χιόνι

Κασσελάκιος ο λόγος